Közveszélyes bohócok
2008. szeptember 22. írta: Fedor

Közveszélyes bohócok

A hétvégén kikapcsolódtam, nem figyeltem a híreket. Fél füllel hallottam ugyan, hogy megint volt valami balhé, de csak most láttam a fotókat, most olvastam a részleteket.

A két békés demonstrációhoz nincs mit hozzáfűznöm. Félretéve a szervezők egyéb érdekeit, a deklarált célokkal egyetértek (a cigényrendezvénynek külön piros pont, hogy félretették a belső torzsalkosásokat és pártoskodást, és tényleg teljeskörben összefogtak), és aktualitásokat mi sem bizonyítja jobban, mint a harmadik rendezvény, amiből (sajnos azt kell mondani: természetesen) rombolás lett.

Nem kötelező szeretni a mostani kormányt. Mindenkinek szíve-joga ellenérzéseinek hangot is adni, elvégre demokráciában élünk. De semmi sem menti a Molotov koktélokat és az uszítást. Az nem diktatúra, ha az ilyenek ellen a rendőrség fellép. Az a demokrácia védelme.

Nézem Budaházy mögött a kendővel bátran eltakart arcú betyárokat. Marcona sorfal a főbetyár körül. Röhejesnek is mondhatnám őket, rózsasándorost játszó nagyra nőtt kisfiúknak, ha nem tudnám, hogy mire képesek, és ha nem bizonyítanák ezt utána élőadásban. A közönségben azonban még rémisztőbb dolgok is akadnak. Nem hiszem el, hogy normális emberben, legyen az balos, liberális vagy nem véresszájú jobbos, nem keltenek szorongást azok az egyenruhák (nem csak a gárdára gondolok), a csuklyások, a konkrétan horogkeresztes karszalagot viselő suhancok, meg a tudósítás ilyen mondatai: „Az elkordonozott tér bejáratánál Szálasi Ferenc idézetes toborzócetlit osztogatnak a Pax Hungarica nevében”. Milyen torz gondolkodású ember lehet az, aki még a kuruc.info-sókat is elkezdi zsidózni? Hogyan érezheti bárki legitim megoldásnak azt, hogy felgyújtanak egy autót? Tényleg nem értem.

De ha csak egy marginális kisebbségről volna szó, akkor nem zavarna ez annyira. Pár százaléknyi őrült mindenhol van. Az igazán rémisztő az, hogy a mainstream jobboldal nem határolódik el ezektől (max. nagynéha és csak általánosságokban, miközben a randalírozók politikai hátországát jelentő Jobbikkal több helyen együttműködnek, és fideszes polgármesterek hívogatják a Gárdát településükre egy kicsit felvonulgatni és megfélemlíteni a helyi cigányokat), mert van egy részhalmaz, a gyurcsányfóbia, amiben egyetértenek, és ez számukra minden szörnyűséget ment. De ezzel csak azt érik el, hogy azok a szélsőségesek, akik alig pár éve még maguk és titkolnivalónak érezték elveiket, egyre elfogadottabbá válnak. 15 éve még több hónapon át tartó polémia volt abból, hogy a Göncz Árpádot kifütyülők között voltak –e Árpádsávos zászlósok, vagy sem. Akkor még ez egy, a nyilasok által meggyalázott, szégyellnivaló jelképnek számított, amit még a jobboldaliak is megpróbáltak letagadni, és megpróbálták hamisítványnak beállítani az ezt bizonyító felvételeket (Muszter ügy, ha ez még mond valamit az idősebbeknek). Ma meg már…

És ez az, amit egy normális országban nem lehet elképzelni. Németországban is vannak neonácik. De Merkelék lepöccintik őket. Franciaországban is van egy Le Pen, de Sarkozy nem áll szóba vele (Persze ott van ellenpéldaként Haider rövid tündöklése és kormánytagsága, de ne a szabályt erősítő kivétel legyen a példa számunkra).

Most hallom, hogy Semjénék már megint provokációt emlegetnek. Persze. Budaházyt, Toroczkayt és Vonát a háttérből természetesen maga Fletó irányítja, headset-en suttogja a fülükbe az utasításokat. Nőjünk már fel kérem uraim! Az, hogy minden ilyen balhé inkább őt erősíti (bár hosszútávon ez se igaz, mint látjuk), még nem jelenti azt, hogy a mozgatórugó is ő, és nem az a néhány elszabadult hajóágyú, akik most már igencsak kényelmetlenné váltak a nekik eddig titokban szurkolók számára. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr31675431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0