Guinness rekord pénzérme?
2008. október 29. írta: Fedor

Guinness rekord pénzérme?

Extra rövid ideig működéssel párszor már bekerülhettünk volna a Rekordok könyvébe. Kormányszóvívővel például kétszer is. Már Havas Henrik 6 napos működéséről is azt hittük, hogy lepipálhatlan, de aztán Demcsák Zsuzsa negatív időtartományokba tett kirándulása végképp örökös első helyezést szerzett kicsiny országunknak. És itt van a legújabb cím, amit megszerezhetünk: a világ legrövidebb ideig forgalomban lévő pénzérméje.

A címre az új kétszázas már a kitalálása pillanatában esélyes volt, hisz eleve azért cserélik le a papírelődjét, hogy szoktassák a felhasználókat arra, hogy egy ekkora érték (kis jóindulattal 1 euró) is lehet érme. De a pár hónappal ezelőtti állapotok szerint azért lett volna 3-4 éve. A válság viszont egy kissé felpörgette az eseményeket: mivel problémáink egy része abból adódik, hogy még mindig saját pénzünk van, ami könnyen támadható, egyre erőteljesebb azok hangja mind itthon, mind külföldön, akik a mielőbbi bevezetést szorgalmazzák.

És nem is esélytelenül. Először csak az merült fel, hogy a tervezetnél korábban, már jövőre lépjünk be az ERM-2-es rendszerbe, ahol ugye legalább 2 évet el kell tölteni. Az ehhez szükséges kritériumokat elvileg teljesítjük, korábban is a tervezetnél (ha igazi reformok nem is voltak az elmúlt két évben, ezt legalább azért fel tudja mutatni a Gyurcsány kormány), és ez továbbra is fennáll reális lehetőségként, annál is inkább, mert az áttervezett költségvetés valamint a végre valahára elinduló valódi reformok ebből a szemszögből nézve még jobb helyzetbe hoznak minket (kár hogy ehhez egy világválság kellett). Viszont ahogy belelendülünk a válságkezelésbe, egyre meredekebb ötletek jönnek elő:

Nem tartja a valóságtól elrugaszkodott, megvalósíthatatlan elképzelésnek Szanyi Tibor, hogy soron kívül kérjük felvételünket az eurózónába - írta a szerdai Magyar Hírlap.

Szanyi Tibor szocialista parlamenti képviselő a Magyar Hírlapnak elmondta: tudomása szerint a Pénzügyminisztériumban dolgoznak ezen a forgatókönyvön is, a pénzügyi-gazdasági válság következtében pedig - információi szerint "vészforgatókönyvként" - az Európai Unió központjában, Brüsszelben, de Londonban, Párizsban és Berlinben is számolnak ezzel a lehetőséggel.
   
A lap emlékeztet arra, hogy a képviselő már október 9-e óta sürgeti pártjában és képviselőcsoportjában ezt a lépést, s a kormányt is felszólította: az első lehetséges alkalommal vezessék be az uniós fizetőeszközt.
   
Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának felvetésére, aki szintén az euró soron kívüli bevezetésének ötletét fogalmazta meg a hét végén, Szanyi Tibor kijelentette: figyelni kell a bankvezérre, aki "tisztában van azzal, mit főznek a világ pénzügyi konyhájában".
   
"Mindenki örülne, ha hazánk az euróövezet tagja lenne, de erre soron kívül nincs lehetőség" - mondta a lapnak ezekre a felvetésekre reagálva Varga Mihály, a parlament költségvetési bizottságának fideszes elnöke.

forrás

És tudjátok mit? Nekem ez tetszik! Persze az utolsó bekezdésben Varga Mihály hozza a szokott FIDESZ-es formát, vagyis élből a kormányéval ellenkező álláspontot, pedig biztos vagyok benne, hogy ha ő lenne a pénzügyminiszter, ő is bepróbálkozna ezzel az uniónál. Ráadásul szerintem nem is esélytelen a dolog: a rendkívüli idők rendkívüli intézkedéseket kívánnak, és ezekből már eddig is volt néhány világszerte az elmúlt pár hétben.

Persze kérdés, hogy ez a soronkívüliség (ha összejön) pontosan mekkora időt jelent. Lehet, hogy a jövő év elején bevezetni kívánt új kétszázforintos Demcsák Zsuzsa sorsára jut? Vagy bevezetik, de csak egy havashenriknyire? Mindenesetre a numizmatikusok legyenek résen, hogy mindenképp jusson nekik legalább egy-két ilyen érme. Hamarosan értékes ritkaság lesz! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr52738063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amitlatok (törölt) · http://amitlatok.blog.hu/ 2008.10.29. 21:50:48

Egyszer már próbáltak emlékszem valami nagyobb összeget fémbe átültetni, az akkor kudarcot vallott, kíváncsi vagyok most mi lesz.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.10.30. 08:17:17

Úgy látom te sportot űzöl abból, hogy rébuszokban kommentelj :-)
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0