A könnyű pénz csábítása
2009. február 02. írta: Fedor

A könnyű pénz csábítása

Sok mindenkit felháborítanak azok a cégek (köztük engem), amelyek 3-400 %-os kamatra adnak kölcsönt rászorulóknak, és persze ezt úgy reklámozzák, hogy a világ legtermészetesebb dolga, ha új tévédet, vagy az unokák ajándékát íly módon veszed meg. Mi sem könnyebb: egy telefon, és már viszik is ki személyesen a pénzt. Gondolhatnánk, hogy ez a legalja (és szerencsére most már állam bácsi is erre az álláspontra jutott, és korlátozni tervezik a maximális elkérhető kamatot), pedig amikor állampolgáraink hiányos pénzügyi műveltségén kesergünk, érdemes körülnézni külföldön (jelen esetben a Baltikumban), hogy lássuk, nem tudunk akkora hülyeséget csinálni, hogy ne találjunk maguknál még hülyébbeket, akár még nálunk fejlettebbnek gondolt országokban is:

Egy észt fiatal 9 millió forintnyi adósságot halmozott fel, és a családja csak az otthonuk eladásával tudta rendezni a tartozást. A Baltikumban több országban gondot okoz, hogy sms-ben lehet kölcsönt igényelni.

Észtországban nemzeti probléma az sms-kölcsön, ugyanakkor a hitelpiacon ez a legjövedelmezőbb üzlet, írja egy mobiltechnológiai hírportál. Egyes vélemények szerint a fiatal észteknek nincs sok érzékük az üzlethez, mert ha lenne, akkor körülbelül 1000 százalékos éves kamattal nem vennének fel hitelt.

Alig két év alatt egymilliárd észt koronás üzlet lett az sms-kölcsön, és a piacvezető SMS Lean nevű cég 20 százalékos éves növekedéssel számolt 2008 elején. A fogyasztóvédelmi hatóságok azonban aggódnak a gyorsan felvehető hitel miatt, mert az ügyfelek tíz százalékának komoly gondja van a kölcsön visszafizetésével. Egy észt tartozásbehajtó vállalat szerint a bajban lévő hitelezők átlagosan 20-25 ezer észt koronával tartoznak.

Az sms-ben hitelezők több északi országban megjelentek, Finnországban például 2008 első negyedévében 270 000 ember vett fel kölcsönt a mobiljával, és az év második negyedévében már több mint 15 ezer felszólítást kellett kiküldeni a tartozások miatt. Svédországban 2006 eleje óta lehet sms-ben felvenni kölcsönt, és tavaly több tízezer adóstól kellett behajtani a tartozását.

Egy családnak már az otthonát veszélyeztette az sms-kölcsön, mert a 28 éves a szerencsejáték-függő gyermekük 9 millió forintnak megfelelő hitelt vett fel, és azt nem tudta visszafizetni. Mindegyik országban jellemző, hogy az adósok legnagyobb része 25 évnél fiatalabb. Sok hitelező egy teljes évre számolva 800-1000 százalékos kamattal számol, és emiatt a figyelmetlen fiatalok könnyen adósságspirálba kerülnek.

Az sms-kölcsön gyors és egyszerű. Az ügyfélnek csak egy üzentet kell elküldenie a személyes azonosító kódjával és a bankszámlaszámával, és ha nincs az adósok feketelistáján, a két összeget 15 perc alatt átutalják neki. A kölcsönt egy hónapon belül vissza kell visszafizetni, ami gyakran nem jön össze, és az ügyfelek újabb hitellel rendezik a számlájukat.

forrás

Hát mit mondjak. Örülök, hogy ez - a jelek szerint - hozzánk már nem fog eljutni.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr36917599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Avatar 2009.02.02. 17:27:09

"Örülök, hogy ez - a jelek szerint - hozzánk már nem fog eljutni."

Heh... Te csak azt úgy hiszed!
Az üzleti szféra sokkal gyorsabban mozdul, mint a kormányzati, főleg, ha nagy pénzről van szó.
Már alapítom is a cégemet... :)

Szerintem nem azzal lehetne orvosolni az ész(t - ;D) nélküli hitelfelvételt, hogy törvényileg megszabjuk a maximális kamatot, mert aki nem kap a fehér piacon hitelt az beszerzi a fekete piacról, csak ott nincs kamatmaximum, nem fizetnek adót utána, és a behajtás is kissé durvább...
Inkább az iskolában kellene pénzügyi és gazdálkodási ismereteket oktatni, mondjuk valamelyik "igen hasznos" művészeti óra rovására...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.02.02. 17:33:01

@Avatar: Szerintem meg a kettő nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Kell az oktatás, persze, ezt vallom én is, de abból baj nem lehet, ha mondjuk lekorlátozzák a mindenkori alapkamat x-szeresére a maximális elkérhető kamatot. Persze, feketepiac mindig lesz, de mivel az illegális, egyrészt büntethető lenne, másrészt nem lenne ilyen egyszerű a pénzhez hozzájutni, mint ezekkel a most még legális módszerekkel. Ha nem tilos, akkor a nagymama tényleg elcsábulhat, hogy ebből vegyen drága ajándékot az unokának, mert nem gondolja át a következményeket, de tilosba nem fog menni azért, hogy új mobilja legyen a kölöknek...

Avatar 2009.02.02. 17:43:42

@Fedor: Én azért a másik oldalt is odatenném a magad kamatok mellé: a magas kockázatokat.
Hiába követel ugyanis a Provident, vagy bárki más akár milliókat valakitől, ha annak nincs semmije, nem lehet végrehajtani rajta a pénzt.

Ráadásul a magyar jogrendszer a behajtás terén is a töketlenség nonpluszultrája. Van egy srác, aki tartozik nekem, nem eget verően nagy összeggel, de azért mégis szeretném visszakapni. Lassan egy éve, hogy a bíróságon fizetési meghagyást adtam be ellene, de azóta sem történt az ügyben semmi. (Állítólag a parkolási társaságok "flood"olják a rendszert annyi ügyük van.)
Ja, a pénzt eredetileg 1 hónapra kérte kölcsön.

Ilyenkor szerinted én, mint hitelező, mit tudok csinálni a legalitás keretein belül?

Vagy hívjak egy pár keményen bepipázott niggert, hogy dolgozzák meg feszítővassal, hegesztőpisztollyal?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.02.02. 17:46:58

@Avatar: De gondolom te nem 3-400 %-os éves kamatra adtad a pénzed... A két dolgot külön kell kezelni szerintem.

Avatar 2009.02.02. 18:52:09

Bár arra adtam volna! Talán lenne valami motiváló ereje annak, hogy mihamarabb visszaadja...
De én balga azt hittem, hogy 20% már elég ösztönző lesz, meg hogy meg lehet bízni az adott srácban.
Ő meg gondolom röhög rajtam, mert ugyan honnan jutna 20%-os kamatú hitelhez máshonnan?


Visszatérve a Providenthez: Szerinted ők hány %-ban tudják behajtani a követeléseiket? És amit le kell írni behajthatatlanság miatt, azzal mi legyen? Azért ilyen magas a kamat, mert nagy a kockázat. Aki az egészet visszafizeti, az kipengeti a sajátján kívül 3-4 másik ember tartozását is, akik bár vállalták a visszafizetést, mégsem teljesítettek. De a Providentnél ott van minden reklámban, hogy 400%os THM! Kezeljük már felnőttként az embereket, és aki így felveszi a hitelt, az ne utólag óbégasson, hogy jajj de sokat kell visszafizetni!
Miért nem vett fel valami banktól szabad felhasználású hitelt, kisebb kamattal? Lusta volt körülnézni? Nem jött rá, hogy a 400%os THM rosszabb, mint az 50%os? Kötelező volt felvenni?
Annyit reklámozták, mi? Dehát a Tena Lady-t is folyton reklámozzák, mégse veszek egy raklappal, hogy aztán sírjak, hogy nem tudok vele mit kezdeni...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.02.02. 19:14:38

@Avatar: Persze, nekem tiszta, hogy miért ennyi, meg az is tény, hogy ott van a reklámban, de látod mégse gondolják végig az emberek. Ez a "Kezeljük már felnőttként az embereket" számomra túl idealista, vannak erről rossz tapasztalataim a saját (nem pénzügyekhez köthető) munkám során is. sajnos sokszor a leghülyébbekhez kell igazodni, mint leggyengébb láncszemhez. Mindenki tudja, hogy a dohányzás káros, mégse érzem valahogy fölöslegesnek az ide vonatkozó korlátozó szabályokat, mert a legértelmesebbek között is van, aki ennek ellenére cigizik, és ha szabályok nem lennének, jó eséllyel szarna azokra, akiket ez zavar.

Avatar 2009.02.02. 20:33:36

Akkor szerintem vezessünk be korlátokat arra is, hogy egy autót max 5 MFt-ért, egy házat max 20 MFt-ért, egy mobilt max 20 eFt-ért, egy LCD TVt max 100 eFt-ért legyen szabad eladni, mert van olyan hülye, aki ezekben is túlvállalja magát. :(

A dohányzás szerintem tök más eset, mert ott a nemdohányzókat védik a törvények. A dohányos szabadon mérgezheti magát, szabadon választhat a piacon lévő cigik közül akármilyen erőset.
Rá kell írni a dobozra, hogy "Károsítja az egészséget", de hát a hitelszerződésben is le kell írni minden feltételt! A dohánygyáraknak meg kell adni a kátrány, nikotin és szénmonoxid tartalmat, a hitelezőknek meg a THMet, és mindenféle díjakat tételesen is.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.02.02. 20:41:54

A hasonlatod azért sántít, mert a házak meg az autók, meg a többiek lehetnek különböző méretűek, tartalmúak, minőségűek, és ebből következően különböző értékűek is, de egy hitelnél nem kapsz több azért, mert magasabb kamatot fizetsz. Pontosan ugyanakkora összeget kapsz, mintha 20%-os kamatra vetted volna fel.

Egyébként meg: akinek nem fussa a fenti műtárgyakra, az miből veszi meg? Hitelből. Tehát mit kell korlátozni, ha nem karjuk, hogy túlvállalják magukat? A kör ezennel bezárult :-))) Régebben működött az is, hogy nem adtak ám agyba-főbe hitelt mindenkinek, hanem csak az igazolt keresete egy bizonyos százalékáig. Azt hiszem ez a gyakorlat most, a hitelválságot követően (ami pont a hiánya miatt robbant ki többek között) vissza fog térni...

belerokkanok 2009.02.17. 13:33:59

@Avatar: Nem is feltétlenül (csak) a művészeti órák rovására. Ha jól tudom, még mindig létezik az osztályfőnöki óra fogalma. Ott ahelyett, hogy arról hallagtnámak kiselőadásokat a nebulók, hogy melyiknek milyen az átlagosztályzata magatartásból, talán lehetne ezzel is foglalkozni és vagy a KRESZ-ismeretek bővítésével.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0