Gyárlátogatás
2009. december 12. írta: Fedor

Gyárlátogatás

Soha nem gondoltam volna, hogy életem eddigi legfinomabb töpörtyűjét pont az RTL Klub egyik panorámás tárgyalójában fogom elfogyasztani a csatorna programigazgatójának társaságában.

Hogyan készült? - teszi fel a sokakat érdeklő kérdést kedvenc Discovery sorozatom, és meg is válaszolja, legyen szó akár a koporsóról, akár a parókáról. És mivel én is a sokak közé tartozom, naná, hogy azonnal kaptam az alkalmon, amikor az alábbi levelet kaptam a comment.com motorjától, sixx-től:

EMBEREK! Az RTL szervez egy gyárlátogatást sorozatos blogoknak és azok olvasóinak péntek délutánra. A program első felében megnézzük a Csillag születik főpróbáját, utána a csatorna agytrösztjével ülünk le egy kerekasztal-beszélgetésre, aminek NEM az önfényezés a célja, hanem az, hogy feltehessünk olyan kérdéseket, amik valóban érdekelnek minket, legyenek azok bármilyen rázósak is. Ha érdekel a dolog, dobj egy mailt csütörtök reggelig!!!!

Naná, csupán az egész napomat kellett átszerveznem, és ehhez igazítanom, de ki nem hagytam volna :-)

Az RTL Klub ugyanis kísérletezgetett, és mi önként jelentkeztünk egérnek (de nem bántuk meg). Úgy vélték ugyanis, hogy az olyan blogoknak, mint a comment.com, a Sorozatjunkie, és társaik, egyre nagyobb szerep jut a nézők véleményformálásában, így próbaképpen szerveztek nekünk is egy ránk szabott, tehát kötetlen hangvételű, tegeződős "sajtóeseményt", amelynek jellegéből fakadóan leginkább nem a saját blogom képviseletében vettem részt, hanem inkább a comment.com kommentelői törzsgárdájának tagjaként.

Privát megjegyzés: Érdekes volt amúgy IRL találkozni olyanokkal, akiket eddig csak nickről ismertem. A bemutatkozás egy kicsit olyan volt számomra, mint az Üvegtigris zárójelenete, amikor az igazoltatáskor néznek röhögve egymásra, hogy jé, téged valójában Zsíros Ferencnek hívnak, téged meg Kakszi Lajosnak?

Kezdésnek belestünk a ma esti Csillag születik főpróbájára, ahol épp xy és yz énekelt duettet (nem akarom előre lelőni a poént, mindenesetre lesz mögöttük kórus is), majd a műsor főszerkesztőjével, Schiwert-Takács Lászlóval beszélgethettünk a műsorról az élőben meglepően kicsinek tűnő díszletben álldogálva. Mitől lett sikeres ez a mostani széria? Mitől volt gyengébb az előző? Hol a határ a kreatív ötlethasznosítás és a lopás között? Utóbbi kérdés ugye leginkább a Susan Boyle-t a világhírig repítő Britains Got Talent-tel fennálló "rokonságra" vonatkozott.

Ezután következett a "fő napirendi pont", amikor is leülhettünk Kolosi Péter programigazgatóval és néhány munkatársával egy közel kétórás beszélgetésre. Erről majd sixx és winnie biztos ír részletesebben, én csak a benyomásaimat tudom megosztani: tényleg őszintének és nyitottnak tűntek, akár a program összeállításáról, változásairól volt szó (ide-oda dobált, vagy idő előtt elkaszált sorozatok), akár a Fókusz közszolgálatiságáról, akár a Benkő show kulisszatitkairól, akár a csatornán megjelenő sorozatok kiválasztásának hátteréről, vagy akár arról, hogy miért nem vette át a Tűzvonalban-t az RTL Klub, amikor az M1 leállt vele. Tabu kérdés tényleg nem volt, csak a konkrét összegek megnevezését, és a jövőbeni tervek ismertetését kerülték ki, így pl. sixx azon kérdésére, hogy Benkő végül is talál -e feleséget, vagy lesz -e esetleg második széria, csak egy "a hétfői adásban sok minden kiderül ezzel kapcsolatban" szintű dodonai választ kapott.

A beszélgetést, és a több, mint négyórás programot egy kis állófogadás zárta le a már emlegetett töpörtyűvel és egyéb, ilyen helyeken azért megszokottabb fogásokkal. Azt hiszem elmondhatom, hogy érdemes volt ezt a kis időt rászánni az életemből arra, hogy egy kicsit közelebbről láthassam tényleg azt, hogy "Hogyan készült?"

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr291591922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.12.12. 12:36:00

Ebből is látszik, hogy az RTL Klub a többiek előtt halad mindig pár lépéssel. Jó ötlet volt tőlük ezt megszervezni, sok emberhez el fog jutni biztos a sztori. A Fókuszban meg vannak néha jó riportok is, de azért a legtöbbre nem mondanám, hogy közszolgálati:D

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.12.12. 12:37:48

Kedves Fedor!

Legközelebb ugye megkérdezed, hogy miért nem töltenek be sajtószerű társadalmi kontrollt a civilgyilkos zsákmányszerző pártokráciával szemben...

please

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2009.12.12. 18:31:58

Ezután sixx-szel együtt már soha az életben nem mossátok le magatokról, hogy a RTL Klub fizetett ügynökei vagytok. :-DDD

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2009.12.12. 19:25:49

Kedves Fedor,végül is írásod olvastán hiányérzetem van. Nem tudtam meg, hogyan készült. Kár,hogy csak a felszínen maradtál.
Pedig jó lett volna esetleg az írásod alapján is többet megtudni a kulisszák mögötti életről.

szigetlakó · http://fabos-net.ws/ 2009.12.12. 23:09:11

Csak ne lenne az a fene nagy nézettsége a tök gáz műsoroknak.

Pelso.. 2009.12.12. 23:19:38

@szigetlakó: Hm, az ilyen műsorok nézettségi mutatója ugyancsak tükröt tart a társadalomnak..

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.13. 07:52:30

@Saman: Ez beszélgetés a műsorkészítésről szólt, nem a politikáról. A hírszerkesztőségekről nem volt ott senki. Egyébként meg azt se tudom, hogy lesz -e legközelebb.
@Proszektura: Igazad van, de hát egy négy és félórás beszélgetést visszaadni számomra, aki nem újságíró, elég lehetetlen, írtam is, hogy csak a benyomásaimat tudom leírni. De ha van konkrét kérdésed, írd ide nyugodtan, hátha tudom rá a választ.

Addig is, sixx már írt az egyik szegmensről, a sorozatokról:

comment.blog.hu/2009/12/12/uresfeju_babak_es_vicces_sorozatok_az_rtl_musoran

zoey79 (törölt) 2009.12.13. 15:48:55

Fedor, ha jól emlékszem, azt mondták, akarnak még ilyet, szóval alkalom lesz. De nem politizáláshoz, azt hiszem. Ez itt főleg a sorozatokról, műsorkészítésről szól. És valóban, a hírszerkesztőségből nem volt ott senki.

UI: Töpörtyűről nem tudok mit mondani, de az a rétes...hmmmm. :D

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.13. 17:41:40

@Fedor: Egy gyengébb telefon is képes már hangrögzítésre, már vannak 8-16Gb-os microSD-k is. Legközelebb készülj fel jobban. ;)

Flankerr 2009.12.14. 08:16:45

@Fedor: @zoey79:
Én a fetasajtos cuccot teszteltem főleg, na az is jó volt.. és a túrós rétes is..:)
A sajtós főszervező Rényi Ádám azt mondta ("kérdezte"), hogy ha nekünk is jó volt (naná..:), akkor fél év múlva visszatérnénk a gyárlátogatásra.
Nem állítom hogy ezután több RTL Klubot fogok nézni (bár a szombati Csillag Születik azért becsúszott, ha már ott álltunk a csillagon..), de már sokkal jobban értem, mit miért (és mit miért nem), és hogyan csinálnak, és ez jó dolog..
És persze szívesen várjuk a TV2 hasonló meghívását..:)

U.I. A kötetlen beszélgetés élményét fokozta a tény, hogy az RTL székház tetején, a 7. emeleten egy sarokirodában volt, így csodás látvány volt letekintetni a kivilágított Dél-Budára.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.14. 08:58:36

@Flankerr: Igen, mondjuk az a vicces, hogy realityket nem igazán nézek, kedvenc sorozataim meg jórészt a TV2-nél vannak, szóval azt amúgy többet nézem :-) Na jó, a Csillag születiket azért figyelem, de a tehetségkutató műsor más, az családi program a gyerekekkel.

Pikk Dáma ♠ 2009.12.14. 09:41:58

csatlakozom a töpörtyű-témában, isteni volt:))
amúgy meg biztos valami agymosáson estünk át, mert szombaton én is belenéztem a Csillag születik-be, hamár egyszer ott álltam én is a csillagon...:)

Flankerr 2009.12.14. 10:30:37

@Fedor: @Pikk Dáma ♠ / bip-bip:
A vicces az, hogy nem is néztem volna a CSSZ-t (barátnőmet nem érdekelte), de átkeveredtem egy másik szobába (Worms World Party-ztunk egyetlenemmel), és az ottlakók bekapcsolták a CSSZ-t.. így a legelső duettet leszámítva gyakorlatilag végignéztem..:)
És valamit csak elért a látogatás, mert erősen fontolom (sixx zseniális hogyvoltjai miatt főleg) a Benkő mai (jól tudom hogy évadzáró?) megtekintését, persze szigorúan reklámmentesen.. Ez már a vég kezdete..:)

Pikk Dáma ♠ 2009.12.14. 13:10:34

@Flankerr: ugye? tök gáz:)))
igen, én is úgy tudom, a mai az évadzáró, ezért mondták sixxnek, hogy a maiból kiderül, lesz-e folytatása

Win Elen 2009.12.14. 16:17:56

@Saman: Olvasom a blogodat eleg rendszeresen. Tobbnyire egyet is ertek, sot a meglatasaid a magyar demokraciat illetoen eleg hasonlatosak az enyemhez, foleg a civil szfera fontossaganak a teren. De ha megegyszer leirod, hogy "a civilgyilkos zsakmanyszerzo partokracia", atraklak a kuruc.info retorikai szekciojaba :))

@Fedor: En is vartam volna, hogy tobbet irjal errol, tok idekeszulodtem, zsepi meg ilyenek... ja az mas tema :) tehat teacska, stb. Teljesen jo ez igy benyomas szinten is, de lehetett volna kicsit szinesebb, kepleirobb. Ennek a hianyat ereztem, de tavol alljon tolem, hogy megmondjam mit es hpgyan irj :)

zoey79 (törölt) 2009.12.14. 22:34:30

Nem tudom, mit kevertek a kajába, de életemben először végignéztem a Csillag születik-et és szabályosan nosztalgia fog el, ha ránézek arra a kis jelre a TV bal sarkában. :P
Ó, és most még a Benkőt is. Mi lesz így velem? De legalább már tudjuk a spinoff-ot. Szentséges ég. Röhögök és hányok tőle egyszerre...

Flankerr 2009.12.15. 13:05:52

@zoey79: A trash-reality már csak ilyen, erre való..:) viszont ellenálltam a kísértésnek és nem néztem meg a Benkő finálét.. van még remény..:)

Hoppancs · http://www.cseppetsembolcs.blog.hu 2010.01.07. 17:21:36

@zoey79: Ne is emlegessük a rétest...Én hármat is betoltam, igaz a harmadikat hosszas vívódás után, de végül csak meg(t)ettem...

Amúgy jellemző, hogy csak most találtam rá erre a bejegyzésre. Még jellemzőbb, hogy semmi értelmeset nem szóltam hozzá.

Hoppancs · http://www.cseppetsembolcs.blog.hu 2010.01.07. 17:25:03

@zoey79: Én vállalom, hogy hatalmas élvezettel néztem végig a Benkőt, és még nagyobbal fogom Edit férjkeresését. Alig várom! Jippíííí!:-)
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0