A FIDESZ kirúgja Matolcsyt és Orbánt
2010. január 29. írta: Fedor

A FIDESZ kirúgja Matolcsyt és Orbánt

Legalábbis nem tudok másra gondolni azt a hírt olvasva, miszerint azonnali kirúgás volt a jutalma Mádi Lászlónak, mert egy szakmai fórumon azt merte mondani, hogy 

Az ingatlanadót rövid távon el kell felejteni, de kellő előkészítés és a társadalommal folytatott egyeztetés után bevezethető

Márpedig az ötlet a FIDESZ-en belül nem új, tavaly, amikor bemutatták a Jövőkép című programot, abban bizony szerepelt az, hogy 

...egyik oldalon csökkenteni kellene a munkára rakodó közterheket (például tb-járulék) és a jövedelemtípusú adókat, a másik oldalon viszont emelni kellene a vagyoni és forgalmi típusú adókat.

Akkor most kirúgást érdemel a gazdasági felelős Matolcsy valamint a könyvet bemutató és méltató Orbán is?

Persze értem én. Az a baj, hogy Bajnai pont ezt csinálta, márpedig a FIDESZ politikája nem áll másból, mint hogy "pont az ellenkezőjét mondjuk, mint a kormány, még akkor is, ha korábban mi is ezt mondtuk."

Az meg már a szocikat minősíti, hogy ez elég is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr771712503

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nyakó Istvánt kizárták az MSZP-ből! 2010.01.31. 14:25:36

Nyakó Istvánt kizárta soraiból az MSZP a tegnap azonnal hatállyal összehivott vezetői megbeszélés során. Minderre annak okán került sor, hogy az őszödi beszéd 1300. napja alkalmából rendezett balliberális beszélgetésen egy szere...

Trackback: Repül az ingatlanadót támogató fideszes 2010.01.29. 15:20:02

Mádi László lekerült a Fidesz listájáról, mivel szembement a párt álláspontjával.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bunko_jobbos 2010.01.29. 15:20:04

öcsi! A vagyoni típusú adó nem egyelő az ingatlanadóval!

PL. a gépkocsik adója, a nyaralók adója, a luxusvitorlásoké, stb.

Vidéki 2010.01.29. 16:05:13

Írod: „Bajnai pont ezt csinálta”

Napjaink hírei azt jelzik, mintha az MSZP és Fidesz között egy-két lényeges kérdésben a régen áhított konszenzus kezdene kialakulni.

Nyakó István (MSZP) az ingatlanadóval kapcsolatban ezt nyilatkozta:

„"Az MSZP a következő parlamenti ciklusban sem támogatja a központi ingatlanadó bevezetését. Ingatlanadó nincs és nem is lesz, az MSZP akaratából biztosan nem. Az MSZP ezeket a döntéseket (Alkotmánybíróság) nemcsak tudomásul vette, de egy, a jövőre vonatkozó kijelentéssel is megtoldja: a szocialista párt a következő parlamenti ciklusban sem támogatja központi ingatlanadó bevezetését.”

Nézni kell Nyakó legfrissebb nyilatkozatának pozitív oldalát is.

Sokáig a bal-sajtó azon kesergett, hogy az ellenzékkel nem lehet konszenzusra jutni semmilyen kérdésben.

Íme a cáfolat: Nyakó mostani álláspontja (amit üléspontja határoz meg) lényegében megegyezik a Fideszével a vagyonadó kérdésében.

A konszenzus hívei most diadalt arathatnak. Remélem a bal-sajtó is képes lesz hangot adni örömének.

marós 2010.01.29. 16:29:09

Sajnálatos módon óriási hibákat tudnak ak elkövetni a politikusok, amit a konkurens párt kegyetlenül kihasznál A Fidesznek nem volt más lehetősége, mint eltávolítani a magas labdát feladó Mádi jelültet.

rockjano 2010.01.30. 00:01:52

@Fedor: Mindennek csak akkor lenne értelme ha nagyjából egál lenne és akárki győzhetne a következő választáson.

De nincs így a Fidesz mindenképp győz Mádi ide-oda.

Nem lehetne egyszer olyan bátor lenni hogy elkezdjünk igazat mondani?? Vagy ezt csak hatalomra kerülés után lehet és elszenvedni miatta azt ami majd a fideszre jön ha hatalomra kerül???

Aki szerint jól tették amit tettek na az a barom...

KaszaP · http://kaszapf.blog.hu 2010.01.30. 06:56:53

@Fedor: Még a 2002-es kampány idején volt egy kerekasztal-beszélgetés, ahol leültették egymás mellé a pártok agrárszakértőit. (Akkor még mindenki elment...) Piszok érdekes volt, mert tényleg érdemben beszéltek a témáról, a másik véleményét is meghallgatva.
Vajon ma össze lehetne hozni egy Varga - Oszkó - Bokros kerekasztalt?
Helyette a Nyakó/Cser-Palkovics (Szíjjártó) szintű üzengetések maradtak. Szerintem jó lenne mielőbb túlesni a választásokon, bármi is lesz a vége, mert a következő két hónapban a normális emberek kitépik a maradék hajukat is, a normális párt(szak)politikusok meg szépen lassan eltűnnek a süllyesztőben.

DeMarco 2010.01.30. 13:06:07

Bolhából elefántot, kákán csomót, fóbia a köbön.

1. Mint tudjuk a Jövőkép csak egy tanulmány volt és semmiképpen sem egy program, főleg nem egy választási program.

2. A Fidesz folyamatosan kommunikálja, h még ha bevezették volna, akkor is eltörölné a vagyonadót.

3. A vagyoni típusú adók nem egyenlők az ingatlanadóval.

4. Aki ingatlanadót akar és főleg egy ennyire szélsőséges, kidolgozatlan formában az hülye.

5. Társadalmilag teljesen igazságtalan, hogy a többszörösen leadózott jövedelmekből épített házak, lakások után bármilyen adót kelljen még fizetni. Pláne azon okból, mert a komcsi kormány elverte a pénzt ami miatt ez bevezetésre kerülne.

6. Az alkotmánybíróság eltörölte, felejtsd el te is, ne lovagolj azon, mi lett volna.

7. Nyakó tényleg hülye. Ebben legalább egyetértünk. ""Az MSZP a következő parlamenti ciklusban sem támogatja a központi ingatlanadó bevezetését. Ingatlanadó nincs és nem is lesz, az MSZP akaratából biztosan nem."

Na ki hazudik, mint a vízfolyás ???

8. Elégedettséggel tölt el, hogy annyira nő a pánik, hogy már ennyire hajánál előrángatott érveket kell előbányászni. Nekem is mondta az unokatesóm apósának testvérének unokája, hogy a Zorbán a patás... csak hát kilógott a ...

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.01.30. 13:17:54

Biztos volt azért más is Mádi rovásán. Vagy ha nem lesz, akkor majd kitalálják, hogy volt...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.30. 14:15:43

@DeMarco:
1. "A bemutatón elhangzottak szerint a Jövőkép adhatná az alapot az új Orbán-kormány politikájához."

2. Igen, és? Ettől még a Jövőképben benne van, és a párt gazdaságpolitkusainak a fejében is benne van.

3. Valóban, de ez a legelterjedtebb nagyértékű vagyonelem, tehát ha érdemben el akarunk mozdulni ebbe az irányba, hogy csökkenteni lehessen a munkára tapadó adókat (márpedig jó lenne), akkor nem nagyon lehet kihagyni.

4. Hát ebben nem értünk egyet, max. annyiban, hogy lehetett volna rajta finomítani, de azt eltörlés hülyeség volt. ja, és pont most hülyézted le a Matolcsyékat :-)

5. Nincs igazad, mert a munka típusú adókat, el lehet titkolni (el is titkolják, aki csak tudja), a vagyont pedig nem, tehát ésszerűbb az előbbit csökkenteni, az utóbbit meg növelni.

6. Az alkotmánybíróság döntéséről had legyen meg a magánvélenyem, már nem először. Az indoklás, amit megadtak, több, mint nevetséges.

7. Mind a két párt hazudik, mint a vízfolyás. A szocik erőlködésén is már csak nevetni tudok. Nem tudom, hogy bírta ki Nyakó ezt a nyilatkozatot röhögés nélkül...

8. Mivel Orbán győzelmét mindenki beárazta, nincs itt semmiféle pánik. De ez nem jelenti azt, hogy némi ironikus felhanggal (ami neked ezek szerint nem jött le) ne lehetne a következetlenségekre rámutatni...

KaszaP · http://kaszapf.blog.hu 2010.01.30. 14:40:45

Ez a Piszkos Fred-effektus. Akit Piszkos Fred utál azt szeretjük és vice versa. Lehet, hogy tényleg jobb lett volna egy előrehozott választás, mert akkor zsigerből nem vétóznának meg értelmes ötleteket és nem irtanák ki a saját szakértői bázisukat.
Mellesleg Szanyi Tibor véleménye is érdekes (balramagyar.nolblog.hu/archives/2010/01/29/A_Madi-ugyrol_demokratikus_megkozelitesben/), ezek szerint őt sem az érdekli, hogy mit mond, hanem az, hogy ki mondja...

Avatar 2010.01.30. 17:22:14

@Vidéki: Nyakó politikus. Ő arról beszélt, hogy nem támogatják az ingatlanadót, de arról nem beszélt, hogy a vagyonadóval gondjuk lenne. Az egy apró mellékszál, hogy a vagyon fő elemét általában az ingatlan teszi ki...
Tudod, ez olyan, mint hogy nem volt taggyűlés, csak összegyűltek a cég tagjai.
Szánalmas. Oldaltól függetlenül.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.30. 17:24:08

@Avatar: No azért ennél árnyaltabb a dolog, mert a most visszavonatott ingatlanadót az MSZP már egyszer megszavazta, szóval ez a nyilatkozata a pofátlanság csúcsa.

Avatar 2010.01.30. 17:42:32

@Fedor: Nem érted. Az alkotmánybíróság a VAGYONadó ingatlanokra vonatkozó részét semmisítette meg. Ingatlanadóról nem volt szó eddig, így ingatlanadót nem szavazott meg az mszp, ők vagyonadót szavaztak meg.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.30. 17:44:40

@Avatar: Hát én az ilyen típusú szómágiára érzéketlen vagyok. Hülyének próbálnak nézni, és azt nagyon nem bírom.

Ennyi.

DeMarco 2010.01.30. 18:28:59

@Fedor:
1. "A bemutatón elhangzottak szerint a Jövőkép adhatná az alapot az új Orbán-kormány politikájához."

-Ezt inkább hagyjuk. Mindketten tudjuk, hogy ez csak gumicsont. Semmi hatása, csak egy tanulmány, amiből van bőven. Általános jellemzőjük, hogy kevés dolog teljesül belőlük, mert egy ideális állapotot tükröznek.

2. Igen, és? Ettől még a Jövőképben benne van, és a párt gazdaságpolitkusainak a fejében is benne van.

-A gazdaságpolitikusok fejében számtalan másik rémes ötlet is benne van, ha le kell nyúzni az emberek bőrét az nagyon megy nekik. Csak egyszer látnék olyan írást, ami a kiadások drasztikus csökkentéséről, az államháztartás brutális megkurtításáról szólna...

3. Valóban, de ez a legelterjedtebb nagyértékű vagyonelem, tehát ha érdemben el akarunk mozdulni ebbe az irányba, hogy csökkenteni lehessen a munkára tapadó adókat (márpedig jó lenne), akkor nem nagyon lehet kihagyni.

-Eddig is ki lehetett hagyni és meggyőződésem, hogy ezután is ki lehetne. Vagy legalábbis ha már.. akkor nem a tisztességesen adózott jövedelmeket szopatnám még egyszer, hanem azokat akik nem tudnak elszámolni azzal, hogy miből vették az adott ingatlant.

4. Hát ebben nem értünk egyet, max. annyiban, hogy lehetett volna rajta finomítani, de azt eltörlés hülyeség volt. ja, és pont most hülyézted le a Matolcsyékat :-)

-Igaz. Nem értünk egyet. De hát végül is nekem van ingatlanos és értékbecslő végzettségem is többek között, ezért könnyebben felbecsülöm ennek kárát és visszásságait...

5. Nincs igazad, mert a munka típusú adókat, el lehet titkolni (el is titkolják, aki csak tudja), a vagyont pedig nem, tehát ésszerűbb az előbbit csökkenteni, az utóbbit meg növelni.

-Na ne röhögtess !!! Ezt te se gondolod komolyan ugye?? Nézd meg a politikusi vagyonbevallásokat...

6. Az alkotmánybíróság döntéséről had legyen meg a magánvélenyem, már nem először. Az indoklás, amit megadtak, több, mint nevetséges.

-Igen, értem. Neked mindenki ellenség aki ellene mer dönteni és ellen mer szegülni a komcsi ámokfutásnak és ötletelgetésnek. Hát erről persze nekem is megvan a véleményem.

7. Mind a két párt hazudik, mint a vízfolyás. A szocik erőlködésén is már csak nevetni tudok. Nem tudom, hogy bírta ki Nyakó ezt a nyilatkozatot röhögés nélkül...

- Ha már itt tartunk, mindegyik párt hazudik. Ki kevésbé, ki jobban. Csak épp nem mindegy, hogy valaki egy kósza gondolatát gondolja másként, vagy a megtörtént tettét hazudja le pofátlanul.

8. Mivel Orbán győzelmét mindenki beárazta, nincs itt semmiféle pánik. De ez nem jelenti azt, hogy némi ironikus felhanggal (ami neked ezek szerint nem jött le) ne lehetne a következetlenségekre rámutatni...

- Az, hogy beárazták még nem jelent győzelmet. Nem szeretek előre inni a medve bőrére. Veszélyes lejátszottnak hinni a játékot. Ezt sajnos volt módunk már megtapasztalni... és a hatalmas kárát is. Majd csak akkor fogok fellélegezni, ha elérték a kétharmadot.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.30. 18:44:45

@DeMarco: Na most lebuktál, hisz te titokban Gyurcsány meg Bajnai fan vagy, a megszorítások híve :-)

"Csak egyszer látnék olyan írást, ami a kiadások drasztikus csökkentéséről, az államháztartás brutális megkurtításáról szólna..."

Nézz már utána, hogy mennyivel csökkent az államháztartás hiánya 2006 és 2009 között, no meg annak is, hogy az elmúlt egy évben mennyivel csökkent az állami kiadások mértéke...

"Neked mindenki ellenség aki ellene mer dönteni és ellen mer szegülni a komcsi ámokfutásnak és ötletelgetésnek."

Az indoklás úgy van megfogalmazva, hogy az alapján gyakorlatilag minden adó alkotmányellenes, ami önbevalláson alapul. Ez így eléggé értelmezhetetlen. Ráadásul már nem először részrehajlóak, a 300 Ft-os népszavazást pl. nem lett volna szabad kiírni, hisz feketén fehéren le van írva, hogy költségvetést éríntő kérdésekben nem lehet népszavazni. Ha neked komcsi ámokfutás egy olyan gyakorlat, amit több országban is használnak, és közgazdászok jelentős rétege szerint jó megoldás, akkor elég torz az értékítéleted. A törvény nem volt hibátlan, ez igaz, de az alapkoncepció jó volt, csak a bakikat kellett volna javítani.

Ja igen:

"Na ne röhögtess !!! Ezt te se gondolod komolyan ugye??"

Majdnem szó szerint idéztem a FIDESZ programjából. Azt se tudod, hogy mire szavazol?

Vidéki 2010.01.30. 21:18:29

@Fedor:Neked szimpatikus az ingatlanadó, ha ezt írod:

„Valóban, de ez a legelterjedtebb nagy értékű vagyonelem, tehát ha érdemben el akarunk mozdulni ebbe az irányba, hogy csökkenteni lehessen a munkára tapadó adókat (márpedig jó lenne), akkor nem nagyon lehet kihagyni.”

1. Valóban sok nyugat-európai országban ez jól működik de figyelembe kell venni a mi helyzetünknek nagyon eltérő sajátosságát:.

Nálunk hihetetlenül magas öröklakás-arány. A nyugati városi középosztály bérlakásban él, az ingatlan profittermelő eszköz, adózhat. Nálunk öröklakásban élnek (a rendszerváltáskor kiárusították az állami lakásvagyont).

Egészen más a mi helyzetünk, mint a hozzánk képest gazdag Nyugat-európáé, mégis ránk akarták erőltetni ezt a törvényt.

A mi törvényhozóink is úgy viselkedtek, mint a régi durva viccben Móricka: „aki akkorát akart fingani, mint a nagyapja.”

2. Úgy tudom, hogy az ingatlanadóval kapcsolatban az Alkotmánybíróság azért döntött (szerintem helyesen) a törvény ellenében, mert óriási a bizonytalanság az érték meghatározásánál. Ezt a kalkulátor nem képes megoldani. Kis eltérések hatalmas szankciókat eredményeznek.

3. Az ingatlanadó (úgy tudom) vállalati ingatlanokról nem szól. Ekkor adott a "megoldás", a családi cégé lesz a ház és a család "lakbért" fizet a saját cégének.

Ha a céges ingatlan nem adózik, akkor az egész végképp pimaszság.

Éppen a tehetősek lennének csak képesek kibújni a "közteherviselés" szimpatikusan hangzó elve alól.

DeMarco 2010.01.30. 21:50:18

@Fedor: "Na most lebuktál, hisz te titokban Gyurcsány meg Bajnai fan vagy, a megszorítások híve :-)"

Naa, ne sértegess... Én valóban támogatom az államháztartási hiány és a hatalmas államadósság csökkentését. De ég és föld az én hozzáállásom. Röviden:
1. Akik okozták büntetővád, vagyonelkobzás.
2. Azonnali adócsökkentés. (Nem zsebből-zsebbe csorgatás, hanem valódi.)
3. Mindennemű kifizetés azonnali felfüggesztése, kivéve a nélkülözhetetleneket, úgymint nyugdíjak, gyes, tanárok, közintézmények, egyéb fontos állami teendők. De megállítanék minden eltolható építkezést például.
4. Extra energetikai pénzek újratárgyalása.
Összességében nem az emberekről húznék le újabb bőrt, mert azt mindenki tudja, hanem a bürokráciát számolnám fel, illetve modernizálnám.

"Nézz már utána, hogy mennyivel csökkent az államháztartás hiánya 2006 és 2009 között, "

Sajnos nem találom a cikket amiben nemrégen olvastam, hogy az állami klientúra, minisztériumi és egyéb helyek az elvárt csökkenés helyett meredeken emelkedtek a szocik alatt. Vagyis ahelyett, hogy a minél kisebb államra törekednének, egyre nagyobbra hizlalják a vízfejet.

És egy pillanatra visszaugorva az ingatlanadóra. Ugye azért az tiszta, hogy akik miatt érdemes lenne megfontolni az ilyen adókat, ők bújnának ki a leggyorsabban a hurokból, off-shore, a gyermekeik, anyósaik, tengerparti, céges ingatlan bújtatásokkal. Csak azokat szivatnák, akik 50 év alatt gürizték össze nagy nehezen az egyetlen vagyontárgyukat amiről leadóztak és öröklakásuk. Persze értem én, hogy többszintű a játék, mert így akarják egyrészt tönkretenni a lakosságot, másrészt olcsón ingatlanokat felvásárolni, harmadrészt kialakítani egy háború előtti bérlakás-rendszert, amik akkor bizonyos réteg kezében voltak ugye és most is náluk a zseton, csak a jog nincs. Ráadásul ezzel még mobilizálhatóvá (földönfutóvá) is válnának sokan ami a libsik nagy álma régóta. De hagyjuk a többes rétegeket, megdolgoztam, leadóztam tisztességesen, az enyém és el a kezekkel tőle vagy lövök.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.30. 22:24:13

@DeMarco: Te a körtét hasonlítod össze az almával. Mi köze van a klientúraépítésnek az államháztartás hiányának mértékéhez? Az előbbit valóban növelték sajnos, de az utóbbit viszont drasztikusan lecsökkentették a 2006-os 10% körüli értékről 4% alá. Ott van a hiányzó pénz, nem a szocik zsebében, a korrupciós ügyek értéke ehhez képest aprópénz (mielőtt belekötnél: a mi zsebünkhöz mérve persze nem, de én most az ország költségvetéséről beszélek, ami egészen más nagyságrend).

DeMarco 2010.01.30. 22:33:16

@Fedor: Én nem a lenyesegetést vitatom. Hanem azt ahonnan nyesegettek ahelyett ahonnan valójában szükséges lett volna...

latte · http://midterms.blog.hu 2010.02.01. 14:28:49

Valóban át kell strukturálni az adórendszert, és prioritásnak kell lennie a munkára rakodó terhek enyhítésének. De ezt nem fogja a Fidesz választás előtt bevállalni, mert egy gyáva és szavazatmaximalizáló társaságról van szó. Meg a programokat közgazdászoknak írják, nem az egyszerű választóknak.

greybull 2010.02.04. 10:51:34

Választási időszakban: Maul halten und weiter dienen. Nem pofázunk hülyeségeket. Kuss van - nagyon helyesen, és csak menetelés - méghozzá egyszerre lépéssel. Majd ha az összes ellenség holtan hever a csatatéren, akkor van oszolj, oszt duma, addig pofa be! Mádi azt kapta, amit megérdemel minden fegyelmezetlen katona, mert vegye mindenki tudomásul: a választás = HARC!!!
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0