10 dolog amit a kormány tenni fog a magánnyugdíj pénzekkel
2010. december 16. írta: Fedor

10 dolog amit a kormány tenni fog a magánnyugdíj pénzekkel

A többség elégedetlen a kormány munkájával, és ez már a netes humorban is tetten érhető. Ezt találtam a drótpostaládámban:

10 dolog amit a kormány tenni fog a magánnyugdíj pénzekkel

1. Megveszi az összes Tesco-t meg Auchan-t, most úgyis olcsón lesznek eladók.

2. Kósa Lajos számára megfinanszíroz egy OKJ-s gazdaságpolitikusi tanfolyamot.

3. Ha Kósa mégse megy el, akkor vesz svájci frankot.

4. Olcsóbb magánnyugdíjasokat vásárol Kínából.

5. Létrehozza a világ első állami magánnyugdíjpénztárát, amit Bakondi György felügyel, majd letartóztatnak valakit.

6. Módosítják az Alkotmányt, így minden 4 életben töltött év csak 2 évnek fog számítani a jövőben.

7. Matolcsi György felteszi a 24-esre Monte Carlo-ban.

8. Félreteszi egy Gyurcsány-letartóztatási bankettre.

9. Megveszi a Chelsea-t a Videotonnak.

10. Keres egy olyan excel rovatot a költségvetésben, ahova befér ez az összeg, és beírja.

10 alternatív javaslat a nyugdíjrendszer reformjára

1. Nyugdíjasok bárhol játszhatnak Texas hlod'em pokert.

2. A születéskor várható élettartam drasztikus csökkentése.

3. Felosztó-kirovó rendszer helyett sorsolásos - aki nyer, az nyugdíjas lesz, aki nem, az dolgozik tovább.

4. Egyéni nyugdíjszámla - mindenki annyit fizet be, amennyit akar, a kormány meg kap hozzá egy PIN kódot.

5. Testvérnyugdíjas program - mindenkinek kisorsolnak egy testvérnyugdíjast, akit el kell tartania, ezzel párhuzamosan a nyugdíjjárulék megszűnik. Akinek nem jut testvérdolgozó, az így járt.

6. GDP rulett - a kormány minden évben egy szektortól vagy egy nagyobb cégtől elvesz annyit, amennyi a nyugdíjra kell. Ehhez szerencsekereket használ Alkotmánybírók jelenlétében.

7. Nyugdíjszerző háborúk indítása szomszédos országokba, akikre nem annyira figyel a nemzetközi közvélemény.

8. 13. havi munka bevezetése - ennek bevételét a Nyugdíjasmentő Alapnak ajánlják fel.

9. Nyugdíjasok havi egy ingyen beszédet kapnak DVD-n, nyugdíjat pedig majd később.

10. A nyugdíjasok megkapják a BKV-t, mint kisrészvényesek.

Az 5 legrosszabb mondat, amit a nyugdíjas postástól hallhatunk 20 év múlva

1. Marika néni 12 hónap múlva jövök.

2. Tessék megnyugodni, ez a pénz jó helyen van az államnál.

3. Az öngondoskodás jegyében ide tetszene tudni adni a nyugdíja 90 százalékát, hogy utána kihozhassam?

4. Ne tessék aggódni, a Gitta néni a 3/d-ből sokkal rosszabbul járt, tőle minden hó végén elviszek 980 forintot a diákhitelére.

5. 82 évesen már nem szedem olyan gyorsan a lépcsőket, de már csak 6 évem van hátra a nyugdíjig.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr812519486

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A magánnyugdíj nem az emberek saját megtakarítása? 2010.12.18. 18:04:17

Szerző:  Ténytár "Még ma is sokan azt gondolják Magyarországon, hogy ez az ő saját megtakarításuk. Forrás: 

Trackback: Kósa Lali azt üzente 2010.12.17. 10:34:52

Debrecen város polgármestere a héten azt találta mondani a magánnyugdíj pénztárak államosításával kapcsolatban, hogy „nincs más alternatíva”.Ez egy nagyon súlyos üzenet, éppen ezért lefordítanám magyarra:Bár 8 hónapja kormányon vagyunk és 8...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nemzeti Gonosz Törpe 2010.12.16. 15:15:34

A fideszről és a Nemzeti Hazug Törpéről ez jut eszembe:
Ha a szart feltesszük a polcra, egyből lekvárnak képzeli magát. DD

Tilikov (törölt) 2010.12.16. 15:29:21

Azt a fosos Szíjjártót meg kinevezi pudingnak.

Walter Melone (törölt) 2010.12.16. 17:38:28

Biztos én vagyok a hülye, de valamit nem értek:

A MNYP-i vagyon (3200milliárd) jelentős része állampapírban van. Mondták is, hogy ezeket egyszerűen megsemmisítik és kész.

Amit nem értek az az: ez a pénz jelenleg is az államnál van, csupán a fizetendő kamat a tiszta nyereség. Az, h ezt a pénzt "lenyelheti" a zállam, az nem okoz neki nominálisan jelentős többletbevételt.

Ha ehhez hozzávesszük, h a pénztártagok közül a nagyobb összegekkel rendelkezők valószínűleg maradnak majd a MNYP rendszerben, akkor még az is lehet, h ez (nominálisan ugyan nem de) reálértékben veszteséges tranzakció lesz az állam számára.

Nem?

seventyfour 2010.12.16. 19:32:53

Amit a kormány tesz, az csak játék a számokkal. Már húsz éve át kellett volna alakítani a struktúrát, most már úgy tűnik mindegy.
Összeomlik és kész.

DeMarco 2010.12.16. 22:11:08

@Walter Melone: Engem anno két cég is meglopott a nyugdíjjal (levonták tőlem csak nem utalták át) és ez az összeg azóta is hiányzik... Ahogy 2009-ben a manyup pénztár is lenyúlt egy szép összeget róla. Ezek a veszteségek most elsimulnak és benyeli az állam, miközben a nyereséget meg leszipkázom, vagy majd kiderül... Az is lehet, hogy egyenlítődik az egész. Mindenesetre nyugodtabb vagyok, hogy az állam fogja behajtani ha még valaki próbálkozik a lenyúlással...

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2010.12.16. 23:05:12

@Walter Melone: A dolog lényege az, hogy mikor megsemmisítik az állampapírokat, azzal csökken az államadósság, úgyhogy legalább az a része tényleg államadósság csökkentésre megy. Viszont nagyon alacsony a belső államadósság mértéke, és ez most még kevesebb lesz.

Walter Melone (törölt) 2010.12.17. 08:08:26

@Tzimisce:

Igen, és ezzel elveszíti az állam azt a biztonsági puffert, amit egy olyan finanszírozó jelentett, ami állami befolyás alatt volt.

Nóóórmális?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.12.17. 09:10:16

@DeMarco: Nem az a gond, hogy te nem bízol a nagánnyugdíjban, és inkább államira vágysz. Szíved joga. Ha csak annyi változás történt volna, hogy szabadon választhatóvá tették volna, senkinek egy szava nem lett volna. De itt most egy kicsit más a helyzet (Egyébként meg: annak a nyugdíjrendszerhez sok köze nincs, hogy a téged foglalkoztató cég umbuldázott).

DeMarco 2010.12.18. 08:23:15

@Fedor: Az államiban sem bízom, mert nem hiszem, hogy lesz annyi kereső aki ki tudná majd termelni és lesz annyi munkahely ahová el tudnának helyezkedni azok akiknek ki kellene termelni.

Valóban nincs köze hozzá, hogy lenyúlnak-e vagy sem, de a behajtásban és a büntetésben talán hatékonyabb lesz az állam. Például egy behajtásnál/csődnél elsőbbséget kellene élvezzen az állam és a közösségi befizetések. Mert most első a külföldi hitelező, utána a bankok és pénzintézetek, bárki más és csak a legvégén kártalanítják a saját dolgozókat akiknek általában nem jut semmi sem, így az állam (és az emberek) is hoppon maradnak. Számtalan ilyet láttunk már, pedig nagyon egyszerű lenne ezen változtatni egy törvénnyel/jogszabállyal. Illetve sokkal komolyabb büntetést kellene kilátásba helyezni azoknak a cégeknek akik ellopják a közösségi befizetéseket (adó, tb, nyugdíj, stb.) a dolgozóktól és az ellátórendszerektől. Én úgy gondolom, hogy az államnak lenne ez a feladata és eszközei hatékonyabbak erre.

Nem kizárt, hogy a többi állam is követni fogja a példánkat, ha az unió keménykedik továbbra is. Persze az imf és a világbank igyekezni fog fenntartani a kötődést és az extra profitot.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.12.18. 15:01:13

@DeMarco: "Az államiban sem bízom, mert nem hiszem, hogy lesz annyi kereső aki ki tudná majd termelni"

Na pont emiatt volna szükség a magánnyugdíjra, ahol a saját nyugdíjad teszed félre, és nem a az aktuálisakét fizetik a te nyugdíjadból...

"Nem kizárt, hogy a többi állam is követni fogja a példánkat, ha az unió keménykedik továbbra is."

Vagy pont, hogy nem. Úgy tűnik, hogy a lengyeleknek sikerült elérniük azt az unióval szemben, amit nekünk nem. Talán azért, mert egy kissé más hangnemben tárgyaltak. Hát kb. ennyi értelme és eredménye van az Orbán-féle szabadságharcnak...

DeMarco 2010.12.19. 09:16:20

@Fedor: "Na pont emiatt volna szükség a magánnyugdíjra, ahol a saját nyugdíjad teszed félre, és nem a az aktuálisakét fizetik a te nyugdíjadból..."

Naa, azért ez sem kerek, mert egyrészt belekényszerítettek ebbe a helyzetbe, akkor sem volt választás, busás kezelési költséget fizetek és ez eddig is csak kis hányadát képviselte a majdani nyugdíjnak. Arról nem is beszélve, hogy láthatatlan amerikai zsidók "kezelték" a hatalmas összeget, akik láttuk amerikában, hova fektettek és mennyit buktak. A tőzsdéken a legnagyobb befektetők pont a nyugdíjkasszák szerte a világon és nem egy ment pillanatok alatt csődbe, magával rántva rengeteg embert. A választás az lenne, ha én magam rendelkeznék a nyugdíjammal és én fektetném be ahová akarom. Akkor senki sem tudná lenyúlni...

"Úgy tűnik, hogy a lengyeleknek sikerült elérniük azt az unióval szemben, amit nekünk nem."

Lemaradtál egy körrel. Korán örültek, mert az unió semmit sem engedett, továbbra is szigorú és következetes. Majd ezután a kopp után ők is át fogják gondolni, hogy még mit tehetnek...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.12.19. 10:32:19

@DeMarco: De könnyű mindent elütni egy jó kis zsidózással... Javítani persze lehetett volna a rendszeren, ezért írtam, hogy az nem lett volna gond, ha megnyitják az utat visszafele. De az irány hosszú távon alapvetően jó volt (kérdezd meg Matolcsyt, hogy miért volt manyup-tag, miközben neki nem is lett vonla kötelező, takán mert megérte?), és nem tudom, hogy mennyivel jobb ez a visszafele kényszerítés, ami visszavisz ahhoz az állapothoz, ami öszeomláshoz fog vezentni, abból az állapotból, ami kiutat jelentett.

DeMarco 2010.12.19. 19:54:31

@Fedor: "De könnyű mindent elütni egy jó kis zsidózással..."

Fáj az igazság? Talán nem tényekről beszélünk? A tény még nem egyenlő az antiszemitizmussal, sajnálatos reflex ez részetektől bármiről legyen is szó amiben szerepel a zsidó szó.

Itt nem a javításról van szó, hanem a költségvetésről és annak a fenntarthatóságáról. Én nem érzem magam rosszabbul a visszalépéstől, mert szilárd meggyőződésem, h ebből a pénzből akkor se láttunk volna egy fillért sem, ha maradunk, vagy legalábbis erősen csökkentett értékben.

Nyugat-európában a fiatalok elsőnek előnyugdíj-számlát nyitnak, ahová teszik félre a pénzt. MAGUKNAK, pluszban. Nálunk ez lenne az önkéntes, de nincs különösebb kultúrája. Majd most talán kialakul.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.12.19. 20:35:19

@DeMarco: "Nyugat-európában a fiatalok elsőnek előnyugdíj-számlát nyitnak, ahová teszik félre a pénzt. MAGUKNAK, pluszban. Nálunk ez lenne az önkéntes, de nincs különösebb kultúrája. Majd most talán kialakul."

Ebben egyetértünk. A többiben - szokás szerint - nem.

Dr. No 2010.12.22. 14:33:55

@DeMarco: Azt meséld el nekem, hogyan lopott meg a pénztárad 2009-ben. Mert ha az árfolyamveszteséget érted alatta, akkor kövesd Mindszenty taktikáját: "Előbb tájékozódom, aztán nyilatkozom".

Egyébként mit szóltok ahhoz, hogy két havi hallgatás és meditáció után végre megszólalt nyugdíjügyben az a PSZÁF, amelyiknek egyébként a törvény szerint a pénztártagok érdekeinek védelme is a feladata? Szász Károly, mint független szaktekintély mit sem törődve a Fidesz hivatalos irányvonalával, karakán módon elküldte a pénztártagokat a kurva anyjukba.

Dr. No 2010.12.22. 14:37:15

@DeMarco: "Én nem érzem magam rosszabbul a visszalépéstől"

Hát hogyne, hiszen mindig nevetsz, amikor Miniszterelnök Úr Őkegyelmességének nevetni méltóztatik, de persze nem tolakodóan, hanem félhangosan, összezárt lábakkal, nadrágvarrásra helyezett kézzzel, derékből kb. 45 fokban előredőlve.

A szabad ember mintapéldája.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0