Radics tér, Bencsik utca
2011. március 03. írta: Fedor

Radics tér, Bencsik utca

Vannak, akik el se tudják képzelni, hogy egy közterületet ne politikusról nevezzenek el. Tarlós ötletére rögtön lecsapott két párt is, hogy a maga jelöltjét tolja reflektorfénybe. Az ezek szerint még mindig létező SZDSZ szellemi elődjét, Jászi Oszkárt, A Jobbik meg a párt egyik alapítóját, Pongrátz Gergelyt ajánlotta a Rock&Roll királyának helyébe (utóbbi párt képviselői jelét adva ezzel egyébként kissé hiányos jogszabályismeretüknek, hisz tudtommal budapesti közterületet csak olyanról lehet elnevezni, aki már több, mint 25 éve elhunyt).

Nem az a gond ezzel a két névvel, hogy nem érdemelnék meg. De, mindkettő rászolgált. A műfaji arányokkal van bajom. Politikusról elnevezett utcával Dunát lehetne rekeszteni, zenészből már jóval kevesebb van, a XX. századot meghatározó műfajokból meg senki.

Szóval igenis, jó ötlet az Elvis Presley tér vagy utca! Nem csak azért, amit felhoztak indokul, nevezetesen, hogy gyűjtést indított 56-ban a magyarok számára, szerintem a zene világára tett hatása is elég lenne indokként. Tény, hogy Király utca már van, de mégis :-) A kőbányai Csajkovszkij parkot se azért nevezték el a Hattyúk tava szerzőjéről, mert bármi magyar vonatkozása lett volna. Elvisnél ráadásul még idegenforgalmi értéke is lenne az elnevezésnek.

De továbbmegyek: legyen elnevezve utca a magyar rock nagy halottjairól is.

Szerencsére nincs sok, hisz fiatal a műfaj, a legelső művelői is köztünk vannak még javarészt, bár Levi bácsi, Tini bácsi, Pici bácsi, Hobo bácsi vagy Feró bácsi és társaik már bőven túl vannak a hatvanon (de furcsa ezt leírni). Aki már sajnos elment, azok többsége a már fentebb említett 25 éves szabály miatt nem jöhet még szóba (Cseh Tamás pl.), de van két olyan név is (további javaslatok jöhetnek kommentben), akiken érdemes lenne elgondolkodni, hisz helyszín van, Tarlós is tizenkét opciót dobott fel lehetséges Elvis utcaként.

Aki minden szempontból megfelel, az az eddig élt legnagyobb magyar gitáros, Radics Béla, aki már 29 éve nincs köztünk. Aki csak egy kicsit is ismeri a magyar rockzene történetét, nem hiszem, hogy lenne ellenvetése ellene, és a másik jelöltem ellen, aki nem más, mint Bencsik Sándor. Halála óta ugyan még csak 24 esztendő telt el, de hát egy év múlva nála is lejár a moratórium. Tragikusan rövid életük, a magyar rockzenére tett hatásuk szerintem érdemessé teszi őket erre a megtiszteltetésre, és ez egyben annak a műfajnak is elismerés lenne, amit műveltek.

A poszt lezárásául azt hiszem nem is választhatok mást, mint A zöld, a bíbor és a fekete c. számot, ami kettejüknek egyszerre állít emléket.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr862705139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.03.03. 13:04:23

"Tény, hogy Király utca már van, de mégis :-)"

LÁJK! :-)

loláb 2011.03.03. 15:02:52

Elvis nem halt meg, csak hazament.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.03.03. 15:09:19

@loláb: A francba, akkor ugrott az Elvis utca is :-) De Radics Bélához ragaszkodom! :-)

bbandi 2011.03.03. 17:13:37

Hozzá venném még Barta Tamást

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.03.03. 18:01:13

@bbandi: Hááát, nem tudom. Lelépett az országból, felhagyott a zenéléssel, maffiaügyekbe keveredett...

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.03. 18:36:27

Imádom ezt a számot, de a hátterét nem ismertem, mondván, hogy nem volt 1 éves, mikor készült :)
De a 80-as évek magyar rockzenéjét a mai napig szeretem.

is 2011.03.03. 19:28:31

nem egy rossz otlet.

DeMarco 2011.03.03. 20:10:36

Elvist én is támogatom, egyrészt az indokkal is egyetértek, másrészt szerintem is megfelel minden tekintetben.

Mondjuk én rokkerek helyett színészekről neveznék el tereket.

Ahogy a Colbert hidat is Colbert-hídnak hívom...

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.03. 21:53:55

@DeMarco: Színészek nem rossz ötlet, mondjuk Sinkovits, Zenthe, Darvas stb.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.03.05. 18:41:40

@Fedor: Meg mondom őszintén: nem támogatom. Nincs bajom Elvis-szel, de szerintem adjanak neki egy mellszobrot a Városligetben, vagy egy emléktáblát a Népstadionban... De utcát szerintem nem róla kellene elnevezni...
Tudom, hogy gyenge érv: de mit fog Jóska bácsi mondani Mari néninek, amikor az megkérdezni, hogy melyik utcában tetszik lakni? Hát a Prézli utcában!
Bocsánat, de angol nevű ember nem köztérrel való :-(
De magyar emberekről nevezzenek el minél több utcát, teret, és emlékezzenek meg róluk emléktáblával is! A már elnevezettekről is!

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.03.05. 18:42:41

Jaj, igen. És idén egyre inkább úgy érzem, hogy Moszkva felől fúj a Széll!

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.03.05. 18:47:16

Bocsánat, hogy megint én, de most néztem csak meg az opciókat. Az utolsónak már van neve!!! "A Fórum"-nak hívják, az ott áll (illetve az épület még mindig ott van), moziról.
Úgyhogy felkérek mindenkit, arra NE szavazzanak!

Ferenc körút esetében meg gondolom a metróállomást is átneveznék... :-(

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.03.05. 21:03:14

@vadász2: "Tudom, hogy gyenge érv: de mit fog Jóska bácsi mondani Mari néninek, amikor az megkérdezni, hogy melyik utcában tetszik lakni? Hát a Prézli utcában!"

Nem mintha mondjuk a Schönherz utat ki tudta volna mondani, vagy leírni, amíg volt olyan :-)

DeMarco 2011.03.06. 09:29:53

@vadász2: "de mit fog Jóska bácsi mondani Mari néninek, amikor az megkérdezni, hogy melyik utcában tetszik lakni? Hát a Prézli utcában!"

És Mari néni pontosan tudni fogja, h az hol van...

A magyar nyelv képes érthetetlen szavakat sajátosan fordítva, érthető kifejezéssé varázsolni. Mindenki tudja, mit jelent a "madaras teszkó" vagy a "lidi"...

Én emiatt nem aggódnék, ráadásul Elvist azért mindenki ismeri, az öregebbek még jobban is, mint a fiatalok, de például a Fedor által emlegetett rokkereket alig valaki...

DeMarco 2011.03.06. 09:34:23

@vadász2: "idén egyre inkább úgy érzem, hogy Moszkva felől fúj a Széll!"

Sosem értettem, h a rendszerváltáskor miért nem keresztelték át vmi másra. De jobb későn, mint soha...

Bár félek tőle, h nekünk már marad Moszkva térnek, nehéz lesz átállni, de a kövi generációnak már könnyebb lesz. Ahogy sokan, köztük én is még mindig osztyepenkónak hívjuk azt a kereszteződést, de csak azért, mert fogalmam sincs az új nevéről és ezt mindenki megérti.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.03.06. 11:32:40

@DeMarco: "Elvist azért mindenki ismeri, az öregebbek még jobban is, mint a fiatalok, de például a Fedor által emlegetett rokkereket alig valaki..."

Elég baj az...

"Sosem értettem, h a rendszerváltáskor miért nem keresztelték át vmi másra."

Azért Moszkva nem egyenlő a kommunizmussal, hosszú távon nézve az orsot főváros életében is csak egy múló epizód volt az az őrület. A Bécsi kaput meg a Bécsi utat se akarja senki átnevezni, pedig az osztrák fővároshoz hosszabb ideig tartó negatív élmény kapcsolódik :-)

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.03.06. 12:41:26

@Fedor: Nem is mondd! Ahány ház, annyi névváltozat (már ahol még nem szedték le az utcaneves házszámtáblát...)

@DeMarco: "a rendőr elkérte a teherautó vezetőjétől a menetlevelet, majd megkérdezte, mit szállít? "Dzsemet." Az egyenruhás feltolta homlokán a sapkát. "De hát a menetlevélben jamot írnak, ugyanakkor a raklapokon lekvár van. Szóval, mit szállít maga?!"

Én is Osztyapenkónak hívom (ráadásul helytelenül), mert így egyértelmű... (új neve szerintem nincs) Egyébként az ott található néhai Osztapenko közt (az én 1999-es térképemen még így szerepel) már átkeresztelték Szent Kristófra.

"Azért Moszkva nem egyenlő a kommunizmussal"
Bezzeg a Berlin teret azt átnevezték...
Szerintem a Moszkvával sincs baj, de ha mindenáron átnevezik, legalább valami semleges nevet adjanak neki (elég nagy, és jelentős, hogy a politikai változások esetén nem tudjon megbújni). Legyen mondjuk Észak-Budai Fonódó tér :-D

DeMarco 2011.03.06. 13:52:41

@Fedor: "Azért Moszkva nem egyenlő a kommunizmussal"

De társít efféle képzeteket és "véletlenül" épp a kommunizmus alatt kapta ezt a nevet...

Felőlem nyugodtan átnevezhetik a bécsi utat is pécsi útra...

@vadász2: "Legyen mondjuk Észak-Budai Fonódó tér :-D"

Legyen mondjuk Mammut tér. Politikailag semleges, egyértelműen mutat vhova, ezért könnyű lenne átállni és megjegyezni, na és mit eszik a mammut? Szénát... :DD

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.03.06. 15:59:44

@DeMarco: De akkor legalább az íráshibát ne terjesszük: Mamut! ;-)
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0