Ki tervezte az új Budapest zászlót?
2011. július 21. írta: Fedor

Ki tervezte az új Budapest zászlót?

Pár napja az LMP kérdésére Tarlós Főpolgi azt írta, hogy az új zászlót Budapest Főváros jelenlegi vezetése tervezte meg. Jó tudni, hogy ilyen polihisztor testületet sikerült választanunk.

Még ehhez is értenek.

Vagy mégse?

Változtat az új budapesti zászlón a főváros, az erről szóló előterjesztést várhatóan az augusztus végi ülésen tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés. Az MTI információi szerint a változtatásra azért van szükség, mert az új zászló szegélyén lévő, háromszögekből álló díszsor a honvédség farkasfogas zászlaján lévőre hasonlít. A készülő előterjesztés szerint Budapest zászlajának szélén egy egyszerű díszsor lesz.

Tehát alig egy hónappal azután, hogy lecserélték a főváros röpke 144 éves zászlóját csak azért, mert Tarlósnak (és DeMarconak) nem tetszettek a színei, de még az előtt, hogy a rendelet egyáltalán hatályba lépett volna, már módosítani kellett rajta.

Önteltség, kapkodás, átgondolatlanság, hozzá nem értés. Szép szimbóluma ez a FIDESZ elmúlt egy évének.

Egyébként visszatérve az LMP kérdésére, nekem van tippem, hogy ki lehet a testületen belül az ötletadó. Szűkebb pátriám, Kőbánya zászlaja ugyanis így néz ki:

Ha most ehhez hozzávesszük, hogy Dr. György István főpolgármester-helyettes egyben  Kőbánya egyik országgyűlési képviselője is, és a rendszerváltás után három cikluson át volt a kerület polgármestere, akkor azt hiszem jó eséllyel meg van a válasz a kérdésre.

Már ha számít ez valamit.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr863086647

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hülye vagy fiam, csak nem forogsz 2011.07.24. 10:10:41

 Édesanyám szokta ezt mondani nekem, ha valami bődületes baromságot mondok. De úgy látom mostantól az állítás második fele már nem igaz. Mától kezdve forognom is kell. Legalábbis ez derül ki a Kedves Vezető iránymutatásából: „A nyugat fáklyá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.07.21. 19:52:14

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Az jó bolt lenne a számítógépes-grafikusoknak :-) Minden fotót és filmfelvételt utólag retusálni... Ellennének vele egy ideig :-)

Grigorij Pantyelejevics 2011.07.21. 20:12:20

Ma megint elbambultam. Én marha, olvasok a villamoson. Megszoktam, hogy perifériásan tájékozódok. A Ferenc körút után kell leszállni. A franc se figyel, hogy valami Corvin project jön, vagy mi a rák. Sponsored by. Fasza! Már félve várom, silabizálom, hogy mikor kell leszállnom legközelebb a Metróról a 'CBA kisközért' megállónál.

(Zárójeles megjegyzés. Hangyányi rátekintésem van. Az, hogy ezt a "vállalkozó fizette", nem minden adófizetőre eső költség esetén igaz. Zsebbe meg biztos nem adtak senkinek, mer' olyan itt már nincs.)

Szóval az új Budapest zászlóval még várnék, mint intézményi zászlóvásárló. Mire a végleges (n+1) kialakul, még az is lehet, hogy csupán az ősi hagyománytisztelet okán a Lázár fivérek fogaton hajtanak be a Vidi stadionba motívum lesz.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.07.22. 08:07:14

1. Most akkor a képen a régi-új, vagy az új-régi Tarlós-zászló van Budapest zászlaja mögött?
2. Mióta van Kőbányának zászlaja??
3. (költői) Ki volt az a hülye, aki farkasszemfogat rakott a zászló széleire, teljesen összekuszálja az összkép harmóniáját, nem véletlenül a 48-asoknak még jobb ízlésük volt, és eszükbe sem jutott a sarkot kicsipkézni.
regi.oszk.hu/siteeszkoz/kepek/kiallit/virtualis/1848/zaszlo2.gif

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.07.22. 08:41:26

@vadász2: "2. Mióta van Kőbányának zászlaja??"

Nem tudom, de egy ilyen lobog a Kőrösi sétány végében egy uniós és egy magyar zászló társaságában. Lehet, hogy nem hivatalos zászló, de ott van.

DeMarco 2011.07.22. 08:50:37

@vadász2: 1.Még a régebbi verzió, amin farkasfog van.
2.Passz, talán másolták a Tarlós verzióját. Vagy fordítva Fedor szerint, bár erre nincs semmi bizonyíték, csak fikció.
3. Passz, én se farkasfogat raktam volna, de a nemzeti színekkel nincs baj, csak az elrendezés lehetett volna körültekintőbb. Most majd megváltoztatják, még időben vannak.

@Fedor: Mit izgulsz? A réginél bármi csak jobb lehet... te meg láthatod a régit, keresd Romániában...

tomwar 2011.07.22. 09:20:40

@DeMarco: Hagy mar ezt a romanozast a francba!

A regi zaszlonak SEMMI baja nem volt...ha Teged Romaniara emlekeztettett, akkor Veled van a baj, nem a zaszloval...keletkezese idejen Romania nem letezett...
Attol, mert valamit nemzeti szinure cserelsz, nem biztos, hogy nem evezredes tortenelmunk egy darabjat valtoztatod meg. Attol, hogy valami piros-feher-zold, meg nem lesz nemzeti...ahhoz a nemzet is kell, millionyi ember akarata, szandeka, es tortenelme.
Nem pedig lofaszjancsik balga otletelese.

DeMarco 2011.07.22. 09:25:10

@tomwar: Még ha csak egyedül lennék ezzel, de mindenki a románokra asszociált a zászlóval kapcsolatban, nem véletlenül, a színei elég dominánsak voltak. Csak a vak nem látja a hasonlóságot...

Bőven megérett a cserére, sosem értettem, miért nem cserélik már le, vmi egyértelműbbre...

tomwar 2011.07.22. 09:32:17

@DeMarco: Amit Te javasolsz, az a meghatralas. Ahelyett, hogy szeles korben ismertetnek, miert ezek a szinek, miert es hogyan alakult ki, es Budapest buszke lenne arra, es megunnepelne (RENDESEN!) szuletesenek evfordulojat...nem, mi leromanozzuk a SAJAT zaszlonkat...es ettol leszunk NEMZETIEK!? Ugyan mar...
Miert nem csereltek le az oroszlanok talapzatat egy szalagszeru motivumra, piros-feher-zold, es piros-feher valtozat kombinaciojaval? Miert nem MERITUNK a tortenelmunkbol, miert kidobjuk?

EGYERTELMUBB? Mit ertenel egyertelmubb alatt? Minden varos zaszloja legyen a nemzeti zaszlo, kozepen a cimerukkel? Esetleg cimer helyett a telepules neve...hogy egyertelmubb legyen. Igy akar Fidesz-nagygyules lehetne az egesz orszag...nemigaz? Vagy milyen EGYERTELMUSEGRE gondolsz? Erre az uj maszlagra?

loláb 2011.07.22. 10:13:04

Az, hogy budapest új zászlaja jelentős mértékben hajaz a 48-as honvéd lobogóra, egyáltalán nem probléma.

A szabadságharc 12 pontjában lévő, "felelős minisztériumot Buda-Pesten" követelés tekinthető az első, olyannak, amely Budapestre, mint egységes, nemzeti fővárosra vonatkozó követelést tartalmaz, a párhuzam tehát egyáltalán nem erőltetett.

tomwar 2011.07.22. 10:14:48

@loláb: Bar nem ertek Veled egyet, de vegre egy erv, ami nem Romaniaval kezdodik. Koszonom!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.07.22. 10:54:38

@DeMarco: "Passz, talán másolták a Tarlós verzióját. Vagy fordítva Fedor szerint, bár erre nincs semmi bizonyíték, csak fikció."

Nem tudom pontosan, mikor került ki, de bárki kőbányai megmondhatja, hogy évek óta ott van az a zászló a Kőrösi sétányon, de te is látnád kapásból, ha véletlenül felénk járnál, ugyanis az a zászló már nem fehér, hanem szürke. A kosztól (úgy látszik csak tarlós költ zászlómosatásra).

"Az, hogy budapest új zászlaja jelentős mértékben hajaz a 48-as honvéd lobogóra, egyáltalán nem probléma."

1. A legfőbb probléma, hogy miért kellett egyáltalán egy történelmi zászlót lecserélni?
2. A zászlótervezésnek vannak szabályai, aminek meg kell felelni. Ez nem történt meg, ezért van szükség az újratervezésre alig egy hónap után.

Persze annyiban igazad van, hogy ha már mindenáron változtatni akartak, akkor lehetett volna rosszabb is...

loláb 2011.07.22. 11:07:16

@Fedor:

"1. A legfőbb probléma, hogy miért kellett egyáltalán egy történelmi zászlót lecserélni?"
Ebben nem vagyok teljesen biztos, de asszem a HVG-ben volt egy összeállítás budapest zászlajairól
A mostani zászló 91 óta van használatban, tehát nem történelmi zászló, hanema rendszerváltás utáni közgyülés alkotása.

Igaz, hogy pest-buda-óbuda zászlóinak összevonásából született, de ettől még nem történelmi zászló, hiszen a modern kor alkotása.

"A zászlótervezésnek vannak szabályai, aminek meg kell felelni. Ez nem történt meg, ezért van szükség az újratervezésre alig egy hónap után."
Ez kétségtelen tény, mindenféle mentegető szándék nélkül, a magyar települések, megyék címerének, zászlójának többségén besírnak a heraldikusok.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.07.22. 12:26:21

Barbárság volt lecserélni, továbbra is.

DeMarco 2011.07.22. 13:53:30

@tomwar: Miért lenne meghátrálás? Sztem egy ronda, rossz asszociációkkal rendelkező zászló helyett lesz egy jól kinéző, könnyen beazonosítható és ami a legfontosabb könnyen lehet majd vele azonosulni.
De felőlem olyan randa zászlót választ Pest amilyet akar... legfeljebb továbbra is röhögni fogok, ha véletlenül arra járok...

Avatar 2011.07.22. 14:04:57

@DeMarco: Budapestet meg simán összekeverik hangzás alapján Bukaresttel, szóval át is kéne nevezni a várost sürgősen. Tarlós biztos tudna valami jobb nevet adni neki.
A piros, fehér, zöld színekből összerakott trikolort pedig Olaszország, Bulgária, Mexikó és Irán is használja más elrendezésben, Tádzsikisztán pedig velünk azonos színsorrendben. Jajj, sürgősen le kell cserélni...
A turult pedig minden valamirevaló germán összekeveri a német címer sasmadarával, szóval ahelyett is keressünk valami mást...

@loláb: 1990-ben a főváros az 1873-as eredeti (Pest, Buda és Óbuda egyesítésével ekkor létrejött) Budapest zászlóhoz tért vissza, a korona nélküli, vöröscsillagos városcímer visszacserélésével.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.07.22. 14:25:33

@Avatar: Kösz, megelőztél a válasszal loláb számára.

DeMarco 2011.07.22. 16:33:51

@Avatar: Vigyázz, hátha valaki olyan is olvassa, aki ebből ötletet merít... :D

Az én mentalitásom olyan, hogy szeretem a környezetemet a magam képére formálni, legalábbis igyekszem megtenni egy bizonyos határig. Megváltoztatom a dolgokat, vagy leselejtezem őket, megszabadulok a felesleges szeméttől, a régi helyett újat vásárolok, stb.
Nekem tehát bőven belefér egy zászlócsere, már évekkel ezelőtt lecseréltem volna... ugyanakkor annyira azért nem is érdekel, lévén nem vok pesti és csak ritkán járok arra.
Neked is csak azt tudom mondani, mint tomwarnak. Attól, hogy tagadjátok még létezik a rossz asszociáció és megtévesztő külső. Az első időkben első pillantásra mindig azt hittem, h: "már megint román küldöttség érkezett Pestre?" Amíg meg nem tanultam, h jah, nem, csak demszkáj románszerű zászlóval díszít... de mindig furának tartottam.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.07.22. 17:22:16

@DeMarco: Fogd már fel végre, hogy nem Demszky akart bosszantani téged azzal, hogy a románhoz hasonló színű zászlót használt... Ősi erdélyi magyar eredete van, a románok csak lenyúlták, mint a szlovákok a kettőskeresztet:

"...hogyan került a pesti és budai Duna-partra a román trikolór? Ehhez ismerni kell a középkori erdélyi fejedelemség címerét: aranysárga mezőben hét kék bástya, piros palásttal övezve. Ez a címer évszázadok alatt sem változott. A balázsfalvi görög katolikus teológián ébredező román nemzeti szellem kezdettől fogva Erdély címerét választotta trikolórja példájának. 1848-ban, mikor a forradalmi magyar ifjúság tizenkettedik programpontjának – Erdély Magyarországgal való újraegyesülésének – megvalósítását tűzte ki, az erdélyi románság az ősi erdélyi címert mutatta fel ellenszegülésképpen. A piros-sárga- kék aztán csakhamar egységes román nemzeti trikolórrá avanzsált. (...) 1867-ben, mikor a kiegyezés nyomán végre megvalósult a tizenkét pont, Erdély visszatért az egységes magyar királyságba, az erős és szilárd székesfőváros fölveszi a dicső Erdély színeit, a piros-sárga-kéket. Azóta is viseli becsülettel, most már csak azért is, hogy örök mementó legyen: az ezeréves magyar Erdély színét viseli Budapest, nem a százötven éves román trikolórt!"

www.erdely.ma/publicisztika.php?id=46147

Na ezt vágta sutba Tarlós, és ehhez tapsolsz te.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.07.22. 19:13:20

@vadász2: Egyébként ha már az olaszokat szóba hoztad, ők is tőlünk nyúlták a zászlójukat. idézet ugyanabból a cikkből:

"Hallottál te Türr Istvánról és a Garibaldi csapataiban harcoló sok száz honvédről? Nos, az olasz forradalmi szín – minden forradalomé egyébként – vörös volt, hiszen Garibaldi katonái még vörös inget is viseltek.

A magyar forradalom és szabadságharc nemzetközi tekintélye, no meg a sok száz magyar szabadságharcosnak az olasz forradalomhoz való csatlakozása döntötte el végül, hogy a nemzeti egységet megteremtő Olaszország a piros-fehér-zöldet választotta nemzeti trikolórnak."

DeMarco 2011.07.23. 09:03:10

@Fedor: Én nem az eredetét vitatom fogd már fel. Én a nyilvánvaló asszociáció miatt háborgok.
Azt egyikőtök sem tagadhatja, hogy a MOSTANI román zászlóhoz hasonlított leginkább demszkáj zászlaja és mindenki összekeverte aki látta fent vhol.

DeMarco 2011.07.23. 09:22:56

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
"Semmi köze Romániához."

Kivéve a színeit... ami ugye elég domináns egy zászlón...

De ha már idézgetsz, hadd mazsolázzak belőle:

"A városi lobogók színét a királyi kiváltságlevél egyik esetben sem állapította meg. Erre nem is volt szükség, hiszen a szokásjog alapján a lobogók színeit a CÍMERBŐL vették át. A budai lobogó így piros-fehér-zöld, a pesti kék-sárga-piros."

"A fővárosi közgyűlés az elé terjesztett tervekről meglehetősen autonóm módon döntött: a pajzs felső mezőjébe pest város címerét helyezte el, s a főváros lobogója - mellőzve a budai színeket - a pesti lobogó lett"
"A harmincnégyes bizottságban és a közgyűlésben többségben voltak a pesti városi képviselők.."

"Budapest város címere és lobogója születése pillanatától viták forrása"

"1886-ban ki is akarták javítani a hibákat és visszaemelni a piros-fehér-zöldet, de nem jártak sikerrel."

"1929-ben a heraldika szabályainak megfelelően átalakították a zászló színeit piros-sárga-zöldre. De ez is elbukott"

Az már csak hab a tortán, hogy a link két helyen is megemlíti, hogy Budapest zászlaja nagyon-nagyon hasonlít a román zászlóra... :DD

Összegezve: vehetitek úgy is, hogy egy régi vita másik aspektusa fog felvillani, hasonlóan 1867-hez a szokásjogot figyelembe véve a lobogó színei a címerből lesznek átvéve és most Buda színei érvényesülnek: piros-fehér-zöld. 144 év után igazán megérdemli Buda is, hogy az ő színei domináljanak...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.07.23. 10:56:22

@DeMarco:

"De ha már idézgetsz, hadd mazsolázzak belőle:"

- Nem idéztem én semmit, csupán hivakoztam, mely hivatkozásból kiderült, hogy 1873 óta szerepelnek ezek a színek a zászlóban.

"Az már csak hab a tortán, hogy a link két helyen is megemlíti, hogy Budapest zászlaja nagyon-nagyon hasonlít a román zászlóra."

- Igen, mivel használ ugyanolyan színeket. A Magyar Állam zászlajára hasonlít még Mexikó, Irán, Olaszország, Bulgária, Egyenlítői-Guinea, Kuvait, Madagaszkár, Omán, és Tádzsikisztán zászlaja.
Jelentős, mindössze egy szín eltérés van még Bolívia, Egyiptom, Irak, Hollandia, India, Niger, Szíria, Paraguay, Luxemburg, valamint Jemen zászlajával.

De említhetném Indonézia, Lengyelország és Monaco esetét. Hollandia, Horvátország, Paraguay, és Jugoszlávia se vívnak élethalálharcot egymással a lobogójuk miatt.

Tökmindegy milyen színű, tarlós egy történelmi zászlót másít meg, mert hasznos dolgot cselekedni képtelen, de így ugyanúgy bekerül a hírekbe, mintha tett is volna valamit.

Bloodscalp 2011.07.23. 11:21:07

előbb utóbb előkerül az Orbán család címere is

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.07.23. 11:36:28

@DeMarco: Háborogj a román követség előtt. Gyújts zászlót is. ;-)

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.07.23. 11:37:47

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "De említhetném Indonézia, Lengyelország és Monaco esetét. Hollandia, Horvátország, Paraguay, és Jugoszlávia se vívnak élethalálharcot egymással a lobogójuk miatt."

Hát Horvátország és Jugoszlávia azért vívódott egy ideig életre de még inkább halálra... :-(

kisa 2011.07.23. 18:46:55

@DeMarco: "Attól, hogy tagadjátok még létezik a rossz asszociáció és megtévesztő külső."

Ezt a mondatot elmondanád a gárdaegyenruha- és masírozás kapcsán is????????

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.07.23. 20:38:38

@vadász2:
Jugoszlávia és Horvátország nem a zászlóik miatt vívtak élethalálharcot.

@kisa:
Ez egy nagyon jó kérdés! Kár hogy nekem eddig nem jutott eszembe feltenni.

Csomorkány 2011.07.24. 17:21:50

Hát, 1873-ban Budapest egy nagyhatalom társfővárosa volt, Románia meg egy poros koszfészek a Balkánon.

Azóta mintha megváltoztak volna a dolgok, nem tűnt föl esetleg?

Ma Románia nagyobb részt birtokol az akkori Magyarországból, mint maga a maradék Magyarország. Ennek következtében Románia ismertsége jelentősen megnőtt, népszerűsége némileg lehanyatlott mifelénk.

A fővárosunk zászlaja immár nem balkáni koszfészket juttatott eszébe annak, aki emlékezni akart erre a párhuzamra, hanem bizony azt, hogy Romániától hatalmas pofonokat kaptunk a XX. században. Ez egy olyan változás, amire kutyakötelességünk reagálni.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0