Oscar díjat Pálfi Györgynek!
2012. május 30. írta: Fedor

Oscar díjat Pálfi Györgynek!

A hosszúhétvégi múltba révedő kultúrharc teljesen elnyomta azt a hírt, hogy új magyar világsiker van születőben. 

Nagy sikerrel mutatták be ugyanis Cannes-ban Pálfi György Final Cut-ját.

Ezzel a filmmel csak egy gond van: szerzői jogi problémák miatt egyelőre még nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba, így csak ingyenes és zártkörű vetítéseken látható. A múlt héten lehetőséget kaptam arra, hogy részt vegyek egy ilyenen (nem, sajnos nem Cannes-ban), így bekerülhettem abba a (sajnos egyelőre exkluzív) csapatba, akiknek már volt szerencséje látni ezt a zseniális filmet, amit minden moziszerető embernek meg kell néznie (legalább) egyszer.

Ez a film tisztelgés a magyar és az egyetemes filmtörténet előtt. Olyan film, amelyet a világon mindenhol megértenek, mindenhol ugyanaz az érzés járja át a nézőt, ha kedvenc filmjeinek snittjeit felfedezi benne, és a sztori is olyan, hogy sehol se kell külön magyarázni, így egyszerűen világhírre van ítélve.

Ez a film tisztelgés a magyar kreativitás előtt. A magyar filmgyártás a finanszírozás totális átalakítása miatt épp mélyponton van, de Pálfi ebből a hátrányból előnyt csinált. Ha nincs pénz forgatni, akkor csinál egy egy új filmet 450 régiből. És ez nem csak unaloműző ujjgyakorlat, nem csak technikai bravúr, hanem hozzáadott értéket is tartalmaz. Nem hinné az ember, de a mozgóképes klisékből simán összerakható egy sablonokból felépülő, de mégis új sztori, sőt, még egy csavarra is futja a végére. Bár vannak a neten supercut filmek, de ezek egyike se mutat be új történetet, és egyik se rendes mozifilm hosszúságú, szóval a Final Cut mindenképp világújdonság.

A szerzői jogi problémák megoldhatóak, jelenleg is folynak erről a tárgyalások, így remélhetőleg még ebben az évben moziba kerülhet a film, így ha egy kis esze is van a magyar kultúrpolitikának, akkor minden támogatást megad ahhoz, hogy Pálfi indulhasson az Oscar díjért.

Egyáltalán nem lenne esélytelen.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr864554500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freemind93 2012.05.30. 11:47:34

múlt héten nekem is sikerült megnéznem, és bár nem számítottam rosszra, teljesen felülmúlta a várakozásaimat. fantasztikus film, jó érzékkel van vágva, válogatva, összeillesztve. sikerült humort csempészni bele, és az egyszerű történet sem zavaró, értelmezhető több síkon is.

azért az Academy Awardot túlzásnak tartom (meg irrelevánsnak). nem mert nem érdemli meg, hanem mert az Oscart nem erre tartják, az sztem inkább népszerűségi verseny mint filmművészeti elismerés. mondjuk mivel nem idegen nyelvű, több kategóriában is esélyes lehetne. akkor viszont már inkább a "rendes" fesztiválokon gyűjtse az elismeréseket!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.05.30. 11:51:19

@freemind93: A kettő nem zárja ki egymást :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.05.30. 12:11:29

@freemind93: "az Oscart nem erre tartják, az sztem inkább népszerűségi verseny mint filmművészeti elismerés"

No de nem férne ránk egy kis népszerűsítés? Nem szorulunk rá talán egy kis országimázsra? Ami meg Pálfit illeti, nem érdemelné meg talán, hogy az egész világon megismertesse a nevét az Oscar-hoz kapcsolódó marketing-gépezet, és nem érdemelné meg, hogy a jelölés vagy az esetleges díj pénzcsapokat nyisson meg előtte?

freemind93 2012.05.30. 13:01:24

@Fedor: persze, népszerűsítés sose árt, meg gyűjteni az elismeréseket sem. nem azt mondom, hogy ne indítsuk, csak azt, hogy sok esélye nincs, és ez nem is probléma. ami miatt kommenteltem, az az oscar szerepeltetése, mint A Filmművészeti Elismerés Fokmérője.

ha megnyílnak viszont a hollywoodi pénzcsapok, abból Pálfi sem fog szerzői filmet letenni az asztalra, azaz a stílusán csak ronthat, ha felkapják USben.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.05.30. 13:27:54

@freemind93: "ami miatt kommenteltem, az az oscar szerepeltetése, mint A Filmművészeti Elismerés Fokmérője"

De én ezt nem is írtam... De már egy jelölés is extra méretekben növeli az ismertségét, segíti a forgalmazását. Ez lenne a cél, amiből áttételesen a magyar film többi szereplője is profitálhat. Persze, menjen minél többet fesztiválokra, de az kevés.

Abban meg nem értünk egyet, hogy nem lenne semmi esélye.

spontan · http://erdekessegek.info 2012.05.30. 13:51:48

Kérdésem ahhoz, aki látta: a felhasznált filmrészletek mind eredeti nyelvűek, és feliratos a film?

Ugye nem magyar szinkronos részletekből vágta össze a filmet?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.05.30. 14:10:54

@spontan: Minden eredeti nyelven megy, felirattal.

satie · http://321.hu/sas 2012.05.30. 14:17:16

mondjuk pont a teljesen amerikai-kereskedelmi díj nem a legjobb elismerés lenne, az ilyen jellegű komoly elismeréseket Európában szokták osztogatni, de jó messze Svédországtól! kedves Gyuri, mert az órás jelenetnél kihagytad az Erdei szamócákat! :-))

spontan · http://erdekessegek.info 2012.05.30. 14:18:46

@Fedor: köszi

Rákerestem, hogy milyen vélemények jelentek meg róla külföldön, és egyelőre inkább olyanokat találtam, hogy az első tíz perc érdekes, de miután az újdonság varázsa elmúlt, utána inkább fárasztó.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.05.30. 14:32:58

@satie: "az ilyen jellegű komoly elismeréseket Európában szokták osztogatni"

Nem ez a legrangosabb, de ez a legismertebb. Neked is csak azt tudom mondani, hogy hajrá, az Oscar-jelölés nem zárja ki tudtommal az európai fesztiválokon való részvételt...

@spontan: "egyelőre inkább olyanokat találtam, hogy az első tíz perc érdekes, de miután az újdonság varázsa elmúlt, utána inkább fárasztó"

Hidd el, nem így van. Vagy inkább ne hidd el: ha tudod, inkább nézd meg :-)

blattida 2012.05.30. 15:06:09

@spontan: Nekem is volt szerencsém látni a múlt hétvégén, sajnos egyet kell értsek az olvasott véleményekkel, valóban unalmassá és fárasztóvá tud válni a tematikája miatt, nem koherens a rendező elv, sokszor ingadozik a humoros, gúnyos, komolykodó és mesterkélt állapotok között, az egyes snittek hossza sincs mindig összhangban a tartalommal, a mondanivalóval vagy a dramaturgiával.
Ettől függetlenül nem bánom, hogy láttam (mert ügyes és technikailag is rendben van), bár nagyjából azt kaptam, amire számítottam.
Azért csak sikerüljön megszerezni a jogokhoz szükséges összeget és forogjon a mozikban, hadd lássák minél többen!

freemind93 2012.05.30. 15:55:56

@satie: erről beszélek én is :)

snr torrente 2012.05.30. 18:25:46

@blattida: Szombaton láttam én is a Toldiban és maximálisan egyetértek! Sajnos egy idő után tényleg elvész az újdonság varázsa és unalmassá válik a film. Nyilván egy filmrajongónál tovább kitart a varázs (60-70 perc), mert ő végig azon agyal hány filmet ismer fel, míg egy átlag néző ezzel talán kevésbé foglalkozik (10 perc).

Ettől függetlenül örülök, hogy megnézhettem. Újszerű volt és érdekes!
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0