Naná, hogy az igazi komcsiknak tetszik a ruszkifüggőség...
2014. január 15. írta: Fedor

Naná, hogy az igazi komcsiknak tetszik a ruszkifüggőség...

munkaspart.jpgHogy kik támogatják azt (már persze a szervilis sajtó munkatársain kívül), hogy hosszabb időre hozzákössük magunkat az oroszokhoz, mint amennyi időre Kádár anno behívta őket? Hát naná, hogy a komcsik.

Már nem azok, akiket az átlag fideszes és jobbikos annak hív, hanem az igaziak, a Kádárt mai napig hősnek tartó, és önmagukat egyetlen baloldali pártként definiáló Thürmerék:

A magyar miniszterelnök utazása helyes döntés volt. Mit is jelent a keleti nyitás? Jóban kell lenni a kínaiakkal és az oroszokkal is. Ez nem bántja a „nyugati életformát", ez lehetőséget nyit arra, hogy Magyarország független legyen. Azaz Budapesten dönthessünk arról, hogy mit és hogyan csinálunk. Magyarország úgy döntött, hogy az atomerőművét fejleszti, és teszi ezt orosz segítséggel. Jó döntés, hiszen a saját termelésű villamos energiát nem lehet mással értelmesen kiváltani. Igaz ez a Déli Áramlatra is. Az amerikaiak Nabuccója soha sem fog megvalósulni. Orbán jó időben is ment Moszkvába. A szocsi olimpia előtt jó politikai gesztust tehetett Oroszországnak. Ez a befektetés is kamatozni fog.

Most vegyük természetesnek, hogy a Munkáspártot nem zavarják az olyan apróságok (hisz nekik ez a megszokott), hogy Orbánék mindenki háta mögött, titokban, minden előzetes felmérés, pályáztatás és demokratikus felhatalmazás nélkül kötöttek egy ilyen jelentőségű üzletet úgy, hogy semmi se indokolja ezt a rohanást - már azon kívül, hogy valami miatt nagyon fontosnak tartották, hogy még a választások előtt nyélbe üssék a dolgot.

Ettől függetlenül volna még néhány észrevételem:

Orbán jó ütemérzékkel annak tesz gesztusokat, aki miatt a demokratikus világ vezetői bojkottálni fogják a téli olimpia megnyitóját.

Egyáltalán: az olimpia nem a sportról szól? Ha nem teszünk gesztusokat a rendező országnak, akkor már esélyünk sincs éremre, a sportolók teljesítményétől függetlenül? 

Ami meg a jó üzletet illeti: bár egy (elvileg) demokratikus országtól elég szokatlan módon alig lehet tudni valamit arról a szerződésről (ami jó eséllyel még a saját, "gránitszilárdságú" alaptörvényükkel is ütközik), ami gyakorlatilag erre az évszázadra meghatározza az energia-, gazdaság- és geopolitikai helyzetünket, mégis: ami kiszivárgott, semmi jóval nem kecsegtet, hisz nagyon úgy tűnik, hogy Magyarország ordas nagyot fog bukni ezen a bolton.

Vagy mégse? Ide a rozsdás bökőt, hogy valaki mégis nyerni fog vele:

Animgif via Vastagbőr

Egy valami viszont reménykedésre ad okot: Híresen rossz ómennek számít külföldi politikusok számára Orbán Viktort fogadni, mert akiket ő meglátogat, és megdícsér, azok rendszerint pár napon, héten belül megbuknak (a leghíresebb eset Hoszni Mubarakké, a legfrissebb pedig a fél török kormányé).

Szóval egy ilyen aláírás után nem lennék most Putyin helyében :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr215759803

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Paks: Orbán megpuccsolta 2008-as önmagát 2014.01.15. 21:36:58

Orbán Viktor tegnap aláírta Putyinnal a Paks bővítéséről szóló szerződét... ezzel, 2008-as beszéde szerint megpuccsolta önmagát! Két új orosz blokk Pakson több évtizedes eladósodással... Kérdés minden magyar állampolgárhoz: Van fölös 300.000 forintod ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.15. 19:27:12

Molnár Csaba (DK) Klubrádióban elmondta, hogy ahhoz, hogy ezt a kölcsönt ki lehessen termelni, a jelenlegi áramár 2,5-szeresét kell elkérni a lakosságtól. - Nesze neked rezsicsökkentés!

A MOL ügyben az volt a kórus refrénje, hogy de stratégiai ágazatot nehogy már az oroszok kezébe tegyünk!
A használt fűtőelemek elhelyezése jelenleg csak orosz területen lehetséges tudtommal. Mi van, ha (csúnyán beszélünk Putyinról) az oroszok nem veszik át a használt fűtőelemeket?
De más téren is ki leszünk szolgáltatva energetikailag az oroszoknak.

Hasonló helyzetben (értsd: GyF miniszterelnöksége esetén) már égnének a belvárosi kukák....

Kerek négyszög 2014.01.15. 21:33:05

Szerintem Orbánéknak fogalmuk sincs mit csinálnak. Valamiért belementek ebbe a kétes üzletbe. Az egész gazdaságpolitikájuk ilyen. Ötletszerű, bizonytalan kimenetelű, dilettáns. Ha azt vesszük, hogy az egyetlen biztos pont eddig is a saját klientúra kitömése pénzzel, közelebb juthatunk a lényeghez. Ismerve a putyini "demokráciát", brutális kenőpénzt tehettek zsebre, nomeg akkora megrendelések juthatnak a haveri cégeknek, amekkorát ilyen mammutberuházás nélkül álmodni sem merhettek. Nincs emögött semmi egyéb, kár is agyalni az áramárakon, mert az semennyire nem szempont.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.15. 21:56:14

@Kerek négyszög: "Valamiért belementek ebbe a kétes üzletbe."

Szerintem a vastagbőrös animgif megadja a választ a miértre...

monddazigazatmar 2014.01.15. 22:01:30

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Molnár Csaba (DK) Klubrádióban elmondta, hogy ahhoz, hogy ezt a kölcsönt ki lehessen termelni, a jelenlegi áramár 2,5-szeresét kell elkérni a lakosságtól. - Nesze neked rezsicsökkentés!"
Ja, Molnár Csaba nagyon bölcs ember, két mondattal később azt mondta, hogy nem tudja a részleteket. De ő X és Y ismerete nélkül is kiszámolta, hogy 100 év múlva 2,5 szöröse lesz az áram ára. Bravó Csaba.

monddazigazatmar 2014.01.15. 22:04:26

@Fedor: Hű, rosszat mondunk Putyinnak, akkor máshova nem lehet a fűtőelemeket elsuvasztani. Mert nincs a bolygón más hely, ugye?

Kerek négyszög 2014.01.15. 22:47:01

@monddazigazatmar: Hogyne lehetne kiszámolni. Tudott a beruházási ár, tudott az áram szabadpiaci ára, tudott az erőművi életciklus, minden egyben van a megtérülési számításokhoz. Jobb lenne ha nem is számolna senki?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.15. 22:53:13

@monddazigazatmar:

Azt, hogy nem ismeri a részleteket, már egy másik kérdésre mondta. Azt, hogy mibe kerül ez nekünk a részletek ismerete nélkül ki lehet számolni. Ehhez egy kis segítség:

3000 Mrd Ft - Tőke, amit vissza kell fizetni

Ezt növelik:
kamat
amortizáció
üzemeltetési költségek

A fenti négy dolgot vetítsd ki az áram árára, és megvan a válasz. Ehhez nem kell ismerni az atommutyi minden részletét, elég a négy matematikai alapművelettel tisztában lenni.

Persze nem kell az áram árába beépíteni, lehet, elég lesz az ÁFA 40%-ra történő emelése.

Flankerr 2014.01.15. 23:03:36

@monddazigazatmar: Ha utánaolvasol, értelmesen, rájössz hogy bizony nincs.. Emlékezz vissza pl. a francia-német "atomvonatok" körüli tiltakozásokra.

monddazigazatmar 2014.01.15. 23:10:12

@Kerek négyszög: "Hogyne lehetne kiszámolni. Tudott a beruházási ár, tudott az áram szabadpiaci ára, tudott az erőművi életciklus, minden egyben van a megtérülési számításokhoz. Jobb lenne ha nem is számolna senki?"
De, de így kell számolni. Az M0 mikor termeli vissza az árát? Vagy a metró. Sok piaci alapon épült atomerőművet ismersz?

Tallono 2014.01.15. 23:17:40

Energiapolitikára mióta kérnek "demokratikus" felhatalmazást? Én ilyenre nem emlékszem, de mondj rá nyugodtan példát... Nagyon, nagyon, nagyon helyesen tette végre Orbán, hogy Putyinnal tárgyal, már réges-rég így kéne...

"Orbán jó ütemérzékkel annak tesz gesztusokat, aki miatt a demokratikus világ vezetői bojkottálni fogják a téli olimpia megnyitóját."

Fáj, hogy van még normális nagyhatalom a világon, ami szembeszáll a bukásra ítélt beteges világképetekkel, igaz?

monddazigazatmar 2014.01.15. 23:18:04

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Aha. Pont így, neked is. Egyébként mit kéne tenni, ha 10 év múlva leáll paks? Akkor olcsó lesz az áram, mert nem lesz egyáltalán?
Paks 1 amúgy kitermelte a bekerülési költségeket? Mondjuk azt igen, mert a ruszkik szarér hugyér, rohadtalmáért építették.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.15. 23:30:06

@monddazigazatmar:

Nem akarlak elszomorítani, de szinte az összes úgy épül. Hogy miért?

Van egy (atom) erőmű, ami áramot termel. Ez az erőmű eladja az áramot a nagykereskedőnek.
A nagykereskedő eladja a szolgáltatónak, azok pedig a családoknak. Namármost, ahol nincsen igény áramra, oda is lehet atomerőművet építeni, és el lehet adni a felesleget, de tudni kell, az áramszállítás nem valósítható meg tetszőleges távolságra, hiszen egy táv után a veszteségek túl nagyok lesznek.

Az áram előállítási költségével sokat baszakodni nem lehet, mivel a fűtőelemek árát ki kell fizetni, a karbantartáson sem érdemes spórolni.
A köztes láncszemek, mind a nagykereskedő, mind a szolgáltató keresni szeretnének a bolton. (Hazánkban rezsicsökkentés címén a szolgáltatókat nem engedik keresni, míg az állami nagykereskedő MVM Zrt 40 milliárdos adózott profitot ért el. - jegyezzük meg ezt a számot!)

Ez az egyszerű közgazdasági összefüggés vezet oda, hogy az áram árában ki kell majd fizetni ezt a 3000 Mrd Ft-ot. Lehet persze veszteségesen adni az áramot, de a sor elején, az előállítás költsége adott, azon nem lehet spórolni. Persze amikor veszteségesen adják tovább az áramot, ne legyen illuziód, azt a különbséget is te fizeted meg. Baleseti adóban, bankadóban, ÁFÁ-ban, biztosítási adóban,....

Az MVM porofitja tiszta állami pénz felfoghatatlanul magas összeg. Ha az MVM profitjából akarnánk ezt a beruházást megfinanszírozni, akkor is minimum száz évre volna szükség.

monddazigazatmar 2014.01.15. 23:51:45

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Na, akkor sorold a magán atomerőműveket lécci. Kiváncsi vagyok hány van, hány állami, és utánaolvasok, hogy mennyire piaci alapon működnek.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.15. 23:58:20

@monddazigazatmar:

Piaci alapon épültet írtál, most magánt írsz. Nem ugyanaz a kettő!

monddazigazatmar 2014.01.15. 23:59:15

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Más mennyiért csinálta volna meg? Hát utólag nyilván sokkal olcsóbban mindenki. Ez mindig így van. Aztán az is kérdéses, hogy egyáltalán bárki is hozzányúlna, meg hozzányúlhatna e 50 éves orosz technikához. Mert Pakssal csak csinálnak valamit, nem csak odahúznak egy másikat, ezt meg hagyják. Meg olyat is el tudok képzelni, hogy ahhoz hogy normális tendert ki lehessen írni, az utolsó csavarig meg kellene ismertetni a jelenlegit az egész világgal. Az orosz meg belenéz a papírjába, és leveszi a polcról ami kell.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.16. 00:01:43

Egyébként Fukushima A TEPCO erőműve volt, ami egy 1951 óta privatizált társaság.

monddazigazatmar 2014.01.16. 00:04:56

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Miért nem ugyanaz?
Magáncucc az van piaci alapokon. Egészen addig amíg kicsi, vagy közepes, mert egy multivállalat már igencsak befolyásolhat egy kormányt.
Ha piaci alapon meg tudnak élni az atomerőművek, akkor kell hogy legyen magán, hiszen jó üzlet. Ha meg az állam építteti, akkor nem lehet a te képletedet használni.
Mert énszerintem úgy van, hogy van az áramnak egy ára, amit egy magán (hő)erőmű ki tud hozni. Hogy ne mindenhol hőerőművek épüljenek, ezért az állam beleavatkozik, épít(tet) atom, víz, szél - akármiket, és valahogy kompenzálja a veszteségüket.
Én így tudom elképzelni, cáfolj meg.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.16. 00:10:43

@monddazigazatmar:

Kértünk mástól ajánlatot?

Megvizsgáltuk, kiváltható-e az elavult paksi technológia?

monddazigazatmar 2014.01.16. 01:10:17

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Én nem. Te sem. Gondolom, hogy a kormány egyeztetett mindenkivel akinek van köze hozzá. Úgy gondolom, hogy az ELTE meg akadémia meg ilyen helyek tele vannak arra hivatott emberekkel. Egy ilyen dolgot szakértőknek kell megbeszélnie, nem népszavazni.
A tenderre előbb írtam, hogy a-z ig meg kéne ismertetni a világgal az atomerőművet. Nem biztos, hogy annyira jó ötlet.
De úgy látom, hogy nem nagyon cáfoltad meg, az elképzeléseimet, hogy hogyan is működik egy ország energiaellátása. Viszont, ha úgy, ahogy gondolom, akkor a te képleted hibás, meg Molnár Csaba is mehet a picsába, mert beszél össze-vissza.

belgabela 2014.01.16. 04:22:28

Neked azt jobban kell tudnod, mi tetszik az igazi bolsiknak, úgyhogy elfogadom.:))

DeMarco 2014.01.16. 07:28:54

@Fedor: Továbbra sem látom az ellenvéleményedet!!! Hol van a valós alternatíva?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.16. 08:30:04

Helyes lépés a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztése. Nem szabad mindent egy lapra tenni, történelmileg ez mindig bajt okozott, lásd pl. Horthyt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.16. 09:03:07

@DeMarco: Nem tudom, mit vársz tőlem. Leírtam már, nem vagyok atomellenes, az ügyintézéssel, a teljesen felesleges rohanással és a függőség ilyen nyilvánvaló növekedésével van bajom. Ez a hitel majdnem akkora, mint amit az IMF-től vetünk fel, akkor az ország kiárusításáról beszéltetek, most mi változott? Ja, hogy ezt Orbán vette fel- Értem.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.16. 09:03:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Energia terén pont, hogy most tettünk fel mindent egy lapra...

toportyánzsóti 2014.01.16. 09:34:31

Remek taktikai érzékkel van megáldva a csuti stadionépítő élő isten,választás előtt fúródik bele KGB-s körömletépők seggébe?!Teljesen elment az esze!Nem véletlenül hozzák kapcsolatba osztrák elmegyógyintézetekkel eltünéseit.

toportyánzsóti 2014.01.16. 09:48:32

Ovi már ellenzéki évekre készül évek óta,spajzol földet trafikot takarékot,köti az országot eladósító üzleteket,4-szeres áron veszi vissza a multik veszteséges gáztározóit,dupla áron építtet atomerőművet,lényeg hogy ő megkapja a 20%-át!

Mitzimackó 2014.01.16. 10:44:26

a hvg.hu-ból:
Az orosz pénzügyminiszter elismerte, hogy az orosz állami költségvetésnek jelenleg nincs 10 milliárd eurója a hitelre. "Mivel azonban minden évben keletkeznek bizonyos hitelkeret-maradványok, ezek átcsoportosításával megoldható a dolog, még akár 2014-től kezdve is". A hitel előnyös Oroszországnak, mivel az megrendelésekkel látja el az orosz vállalatokat, amelyek kiszolgálják az erőművet. Hozzátette, hogy előnyös ez a hitelezés, tekintetbe véve az adott futamidőre vonatkozó várható hitelköltségeket.

Kandeláber 2014.01.16. 14:07:38

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A nemes arcélű, Ötzire hajazó Molnár Csaba mondja meg itt a frankót?
Húha.
Szépen vagyunk.

Kandeláber 2014.01.16. 14:22:36

Bezzeg amikor Gyurcsány Putyinnál vacsorázott, csak úgy dagadozott a "demokraták" keble...
"Gyurcsány rámutatott: 2002 után partneri kapcsolat alakult ki Oroszországgal - amiben jelentős szerepe volt Medgyessy Péternek és Vlagyimir Putyinnak is -, továbbá Kínával. Ez a szocialista-liberális kormányok olyan teljesítménye, amely az ország érdekeit szolgálja, s amelyre építeni lehet. "Ténykérdés, hogy ma a világ Európán kívüli három hatalmi központja az Egyesült Államok, Oroszország és Kína. Magyarország számára a szövetséges és barát az Egyesült Államok, de Oroszországgal és Kínával is szoros partneri kapcsolatot kell kiépíteni, akkor is, ha nem mindenben értünk egyet velük, mert ez Magyarország érdeke" - vélekedett a volt miniszterelnök."
hvg.hu.
De itt az egész cikk:
hvg.hu/vilag/20091125_gyurcsany_putyinnal_vacsorazott

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.16. 14:24:24

@Kandeláber: A 2009-es határozat meghozatala idején (tudod, amire Orbánék állandóan hivatkoznak - amúgy hamisan) speciel ő volt az energiaügyi miniszter, szóval azért nem lehet teljesen inkompetensnek mondani.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.16. 14:26:47

@Kandeláber: És Gyurcsány hozzákötötte talán ennyire az országot Putyinékhoz? Egy dolog a normális üzleti kapcsolat, arra szükség van, és egy másik a totális függés... Csak hát Orbán nem ismer középutat, mindent túlliheg.

Kandeláber 2014.01.16. 14:39:21

@Fedor: Te még hírből sem ismered a tárgyilagosságot...
Ma olvastam, hogy valami "Tolerencia-csoport" (!) flashmobot szervez a kitörés-túra BETILTÁSÁÉRT...
Tetszik érteni?
Hát ilyenek vagytok ti, magyar "liberálisok"...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.16. 15:03:59

@Kandeláber: Egyrészt ne azonosíts másokkal, másrészt meg pont én kifejezetten üdvözöltem, amikor Orbán végre visszavett az oroszok iránti zsigeri gyűlöletből:

fedor.blog.hu/2009/11/20/sassze_kelet_fele

Az más kérdés, hogy szokás szerint átesett a ló túloldalára.

DeMarco 2014.01.16. 16:05:34

@Fedor: "Nem tudom, mit vársz tőlem."

Ó, dehogynem tudod. Valós ellenérvet, valós alternatívát.

Mert az nem érv, h a fidesz csinálta meg és nem a ballibák...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.16. 19:29:01

@DeMarco: figyelj, az alternatív valóságoddal nem tudok mit kezdeni. Most komolyan azt gondolod, hogy a ballib oldal ugyanezt tette volna, az nekem tetszene? Ne sértegess már.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.16. 19:36:53

@DeMarco: Egyébként a totális függőség mellett a legfőbb bajom a folyamatos hazudozás:

444.hu/2014/01/16/miben-hazudott-a-fidesz-paksrol/

DeMarco 2014.01.17. 01:01:32

@Fedor: - Tehát ha jól értem, akkor azt állítod, h te nem újítottad volna fel Paksot és hagytad volna bezárni?

-Tehát te azt állítod, hogy a baloldal amelyik egyébként is elkezdte a felújításról a tárgyalásokat az oroszokkal, amelyik baloldal átjátszotta nekik a mol pakettet és teljes mellszélességgel támogatta a déli áramlatot, miközben elsorvasztotta a nabuccót (vagy fordítva, a kutya emlékszik, h melyik melyik), nem ugyanezt csinálta volna?

-Tehát továbbra is várom, h milyen valós alternatívát hozol elő, ami más megoldást jelent, mint paks felújítása.

És igen, pontosan azt gondolom, h ha a ballibák csinálták volna, ahogy csinálták is volna, akkor most te tapsolnál a leghangosabban és bizonygatnád, mennyire jól csinálják.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.17. 02:33:00

@DeMarco:

- Kezdesz egyre logikátlanabbul érvelni.

"a baloldal amelyik egyébként is elkezdte a felújításról a tárgyalásokat az oroszokkal,"
- Javaslom, ismerkedj meg a vonatkozó határozattal, mert jelenleg úgy érvelsz a 2x2=5 mellett, hogy közben a szorzótáblát lobogtatod a kezedben.

.

" amelyik baloldal átjátszotta nekik a mol pakettet"
- Akkoriban, ha jól emlékszem, az volt a baj, hogy stratégiai ágazat blabla orosz függőség blabla.
Ne akard nekem bemagyarázni, hogy az ország áramtermelésének durván felét adó erőmű kibővítésének ily mértékű oroszoknak történő kiszolgáltatása most hirtelen rendben van. Te nem veszed észre az irányváltást? Ha OV megfordul az autópályán, te akkor is tapsolsz neki, miközben a kamionnal szemben robogtok százzal?
Szerinted honnan lesz a hitel a bővítéshez, és kinek fogunk eladósodni? (Megjegyzem, kb. a duplájára növekszik az államadósság.)
Szerinted ki fog tudni ehhez az erőműhöz fűtőelemet szállítani?
Szerinted honnan lehet az orosz reaktorokhoz pótalkatrészket beszeezni?
Szerinted hol lehet elhelyezni a használt fűtőelemeket?
Szerinted kik fognak ezen keresni?

Továbbá tudod-e (a hitelt is beleszámítva), hogy mennyibe fog kerülni 1 kw áram előállítása? Ledöbbentem azon amit ma hallottam: kb. 22 Ft-ba! Annyiba, amennyit ma fizetsz érte végfelhasználóként. Rezsicsökkentés.....

.

" milyen valós alternatívát hozol elő, ami más megoldást jelent, mint paks felújítása."
- Bős teljesítménye 740 MW. - Elgondolkodtató.
- Léteznek más technológiájú atomerőművek.

- Létezik hatékony energiagazdálkodás. - Ez önmagában képtelen kiváltani Paksot, de észre kell venni, a rezsicsökkentés nem arra ösztönöz, hogy lekapcsoljam a villanyt, ha kimegyek a szobából. Ellenben ha lekapcsolná MINDENKI a villanyt ha kimegy, lehet elég lenne 2x1200 MW helyett 2x1000 MW is.

.

"És igen, pontosan azt gondolom, h ha a ballibák csinálták volna,"
- Ezt már csak a ballibázásért írom ide és OFF is, de remélem (és nem azért, mert ilyen gyökér vagyok, pusztán hogy lássam az arcotokon a kifejezést) Tobint hamar szabadon engedik Írországban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.17. 10:15:01

@DeMarco: "Tehát továbbra is várom, h milyen valós alternatívát hozol elő, ami más megoldást jelent, mint paks felújítása."

Hol írtam én azt, hogy nem kell paksot felújítani? Már megint kiforgatod a szavaimat. Csak nem ilyen kapkodva, nem titokban, máig nem ismert feltételek mellett, és esetleg más cégek ajánlatait is figyelembe véve, stb.

"És igen, pontosan azt gondolom, h ha a ballibák csinálták volna, ahogy csinálták is volna, akkor most te tapsolnál a leghangosabban és bizonygatnád, mennyire jól csinálják."

Hát mert magadból indulsz ki, pedig a hosszú évek alatt már megtanulhattad volna, hogy én másképp működök, mint te.

DeMarco 2014.01.17. 10:15:42

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Javaslom, ismerkedj meg a vonatkozó határozattal"

Ugye nem azt akarod mondani, h ripsz-ropsz, most találták ki az egészet? Már egy évtizede szó van Paks felújításáról, vagy még régebb óta, számtalan előzetes terv, kalkuláció készült már, zöme a ballib kormányok alatt. Amit most látsz, az már a végkifejlet előtti rész.

"Akkoriban, ha jól emlékszem, az volt a baj, hogy stratégiai ágazat blabla orosz függőség blabla."

Pontosan. A különbség abban van, h míg az atomerőmű felújítása elkerülhetetlen, addig a mol pakett elkerülhető lett volna. Az előzőben kényszer, az utóbbiban "tinó önként a hurokba" esete volt.

"Ne akard nekem bemagyarázni, hogy az ország áramtermelésének durván felét adó erőmű kibővítésének ily mértékű oroszoknak történő kiszolgáltatása most hirtelen rendben van."

Sajnos úgy gondolom, h rendben van. Jól látod a kettősséget, csak én azt hiszem, h nincs valós választási lehetőségünk és nincs reális alternatívánk. Ettől még nem tetszik a függőség és főleg az oroszokkal szembeni, de ugyanakkor realista is vagyok (többek között ez különböztet meg Fedortól).

"Te nem veszed észre az irányváltást?"

Nem. A kifelé mutatott sallang nem egyenlő a befelé gondolttal. Mindegyikünknek a munkahelyén kell olyan emberekkel dolgoznia, akiket nem kedvel, vagy egyenesen utál, mégis kénytelenek vagyunk ezen felül emelkedni és valamilyen szinten elviselni a másikat és összedolgozni. Nem kell tetszenie az orosz függőségnek, de be kell látni, h ha nincs más választásunk, akkor kénytelenek vagyunk lenyelni a békát és ebben az esetben együttműködni.

"Ha OV megfordul az autópályán, te akkor is tapsolsz neki, miközben a kamionnal szemben robogtok százzal?"

Nem, de nem érzékelek fordulatot, csak fogcsikorgató tehetetlenséget. Egy ideig lehet és kell is árral szemben úszni, de a végtelenségig nem lehet. Pici pont vagyunk ahhoz.

"Szerinted honnan lesz a hitel a bővítéshez, és kinek fogunk eladósodni?"

Erre tudjuk a választ. És ez sem tetszik nyilván. De az alternatívák még annyira sem... (véleményem szerint egyébként ez pont akkora összeg, mint a magánnyugdíj kassza volt, inkább erre kellett volna fordítani és akkor nem kellene hitel).

A kövi három kérdésre nyilvánvaló a válasz, de ha más építi meg, akkor mástól lennénk ugyanilyen függőségben igaz?

"Szerinted kik fognak ezen keresni?"

Például a paksi rokonaim, biztosan. Főleg akik az erőműben dolgoznak... :))

De a viccet félretéve akik mindig is elteszik a nagy zséket, akik az aktuális kormányoknál jól fekszenek. Ismerjük ezeket az embereket innen is-onnan is.

"Továbbá tudod-e (a hitelt is beleszámítva), hogy mennyibe fog kerülni 1 kw áram előállítása?"

Természetesen drágulni fog az áram ára, hiszen nem előre fizetünk, hanem utólag kamatostul. Ez nem is kérdéses.
Egyébként ezért is jól pi.án kellene rúgni vkit, h az elmúlt 10 évben miért nem volt egy előtakarékossági számla paks felújítására.

"Bős teljesítménye 740 MW. - Elgondolkodtató"

Na innentől kezd értelmessé válni a vita... Végre egy valós alternatíva... Ezt vártam fedortól is idáig, hiába.

A vízlépcsővel egyszer már megbuktunk, nekem tetszene, kérdés, h van-e olyan hely, ahol létre lehetne hozni, de ha a hülye radarra gondolok, akkor nem látok reális esélyt a társadalmi elfogadására.

"Léteznek más technológiájú atomerőművek."

A roszatom egyszerre fejleszt 22 atomerőművet a világon. Sztem tudják mit csinálnak. De persze létezik másik is, más cégektől. Ebben az esetben azoktól függenénk és kérdés lenne, h hogyan fizetjük ki.

"Létezik hatékony energiagazdálkodás."

Láttad az első kommentemet? Ezzel kezdtem. Reálisan azonban nálunk csak a nappal és a termálvízzel lehet vmit kezdeni. Az erre fordított állami pénz 100%-a az uniótól jón, akik tavaly fél évre visszafogták a támogatási összegeket, h így is nyomást tudjanak ránk gyakorolni, majdnem be is csődöltünk miattuk. Mivel az uniós források továbbra is lesznek (elvileg), ezért én elvárnám, h folytassák az ezirányú támogatásokat, sőt növeljék azokat. Legalább a kövi generációnak ne kelljen még egyszer felújítani paksot.

Egyébként én gáz helyett is villanyra állnék át és folyamatosan figyelemmel kísérem a Tesla villanyautóit, mert sztem ez lesz a jövő.

"Tobint hamar szabadon engedik Írországban"

Persze, ez nem is kérdéses. Különben sose jött volna ide. Én is szeretnék egyszer egy olyan államban élni, akik ennyire védik az állampolgáraikat. Bár van itt is akit védenek, ha már szóba került a mol... Csak éppen Tobin egyszerű állampolgár.

DeMarco 2014.01.17. 10:17:36

@Fedor: "Hol írtam én azt, hogy nem kell paksot felújítani? Csak nem ilyen kapkodva, nem titokban, máig nem ismert feltételek mellett, és esetleg más cégek ajánlatait is figyelembe véve, stb."

Akkor összegzem: Megint a szokásos nóta: fújj, fújj fidesz...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.17. 11:02:20

@DeMarco: Összegzésedből csak az jön le, hogy szokás szerint a gumigerinced vetted elő reggel a szekrényből, és már megint simán benyelsz Orbánéktól mindent, aminek a tizedéért és lehazaárulóztad az elődöket. Ha te nem érzékeled, hogy mia gond ezzel a szerződéssel még egy olyan számára is, aki alapvetően atompárti, akkor nem a hiba a te készülékedben van, nem az enyémben.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.17. 11:03:14

Na sikerült megint kapkodva írnom...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.18. 00:44:21

@DeMarco:

- "2009. március 30-án 330 parlamenti képviselő (vagyis szinte a teljes jobb- és baloldal együtt) fogadta el a 25/2009. országgyűlési határozatot. E határozat kimondja: „Az Országgyűlés előzetes, elvi hozzájárulást ad az atomenergiáról szóló törvény alapján – összhangban a 2008–2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikáról szóló határozattal – a paksi atomerőmű telephelyén újblokk(ok) létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez.”

"Pontosan. A különbség abban van, h míg az atomerőmű felújítása elkerülhetetlen, addig a mol pakett elkerülhető lett volna. Az előzőben kényszer, az utóbbiban "tinó önként a hurokba" esete volt."
- Most mennyiben vagyunk függetlenebbek az orosz olajtól/gáztól, mint a MOL csomag visszavásárlása előtt? - Ex külkeres ismerősöm szerint még az sem kizárt, hogy a MOL-kivásárlás miatt Putyin felajánlotta ezt a szerződést, vagy 2015 (Akkor jár le a gázszállítási szerződésünk) utánra egy akár nyolcszoros gázárat. A Medve okos állat, nehezen felejt.

"Nem. ... Nem kell tetszenie az orosz függőségnek, de be kell látni, h ha nincs más választásunk, akkor kénytelenek vagyunk lenyelni a békát és ebben az esetben együttműködni."
- Még nyolc-tíz évet kivárhattunk volna, mivel 2032-ig lett Paks élettartama meghosszabbítva. Bár akkor épp, hogy elkészültek volna az új blokkok.

" ez pont akkora összeg, mint a magánnyugdíj kassza volt, inkább erre kellett volna fordítani és akkor nem kellene hitel)."
- Tételezzük fel, hogy erre megy el a nyugdíjvagyon, de az adósság akkor is meg lenne, csak nem 30 évre a tudjukkiknek, hanem a nyugdíjba vonulóknak tartozna az állam (ahogy utóbbiaknak ma is tartozik, és látszatja sincs, miből tudna majd fizetni)

"A kövi három kérdésre nyilvánvaló a válasz, de ha más építi meg, akkor mástól lennénk ugyanilyen függőségben igaz?"
- Az a baj, hogy olaj, gáz, és atom terén is ugyan attól függünk. Az atomfüggőségen most lehetett volna választani, hogy több lábon álljunk.

"Egyébként ezért is jól pi.án kellene rúgni vkit, h az elmúlt 10 évben miért nem volt egy előtakarékossági számla paks felújítására."
- Ha meghgytuk volna a manyupot, és bővítettük volna, akkor kb 2032-től (mikor leállnak a régi blokkok) már nem kellett volna az államnak pénzt invesztálni a nyugdíjkifizetésekre, tehát meg lenne a törlesztés fedezete akát (Most nincs kedvem se időm utánaszámolni, de ha 1,5 millió nyugdíjassal és havi 120 ezer átlagnyugdíjjal számolunk, akkor évi 2.160.000.000.000 Ft maradna meg, de ez csak egy durva előzetes becslés.
Csak utána néztem hirtelen. www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/emelkedo-nyugdijkiadasok-411947
2012-ben nyugdíjakra 3350 ezer milliárd forintot fordított az állam. Mivel a rendszer erősen felosztó-kirovó, ezért nem kell figyelembe venni a befolyó járulékokat (azok kerülnek kifizetésre)

- A vízlépcső ellenes tüntetések zöme egyben rendszerellenes tüntetés is volt. Ezért nincs ma vízlépcső. Pedig már az akkor "Többpártrendszert!" skandálók között is sokan tisztában voltak a Gigawatt fogalmával.

"Ebben az esetben azoktól függenénk és kérdés lenne, h hogyan fizetjük ki."
- Lásd feljebb, a több lábon állás.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0