Néhány fiatalember 1990-ből
2014. március 26. írta: Fedor

Néhány fiatalember 1990-ből

A múltkori szórólap után egy újabb kordokumentum azokból az időkből, amikor még én is fideszes voltam. Az alábbi kampányfilm ugyanis az első szabad választáshoz készült (aminek egyébként pont tegnap volt a 24. évfordulója). Emlékszem, hogy akkor mennyire vártuk ezeket a kampányblokkokat anno a tévé előtt ülve. Nagy újdonság volt ez, mint annyi minden akkoriban.

Igazán megnézném, hogy a videó szereplői miképp reagálnának most a saját mondataikra. Félelmetes visszahallgatni, hogy pont olyan dolgok ellen tiltakoznak, ami ellen a mostani ellenzék is.

Csak pár példa:

Szabad választásokra készülünk, de közben a kormányzó pártnak továbbra is tulajdonában vannak a megyei napilapok (...) ilyen körülmények között, bár szabad választások lesznek, erősen kétséges, hogy megvalósul -e az esélyegyenlőség.

- mondta az az Orbán Viktor, aki hát tudjuk, miképp áll hozzá ma mindezekhez, elég csak megnézni a befolyása alá tartozó média-holdudvart, az általa vezetett kormány választási szabályait és médiatörvényét, valamint az ezek saját maguk általi kijátszását.

A FIDESZ egy olyan új Magyarországot szeretne, amely mindenki számára korhatár nélkül megteremti az emberhez méltó életfeltételeket, a békés, boldog, félelem nélküli élet lehetőségét.

- mondta Deutsch Tamás, akinek a pártja ma már bűnözőnek tekinti a szegényeket, és támogatja a gazdagokat, hisz "akinek nincs semmije, az annyit is ér" - csak hogy egy jelenkori párttárstól is kerüljön ide idézet. Ja, és persze a félelem-nélküli életről is beszélgethetnénk...

Egy igazán új, emberközeli, erőszak nélküli politikára van szükség. Olyan politikára, amelyik nem csak a hatalomban gondolkodik.

- mondta szintén az akkoriban prágai hősként ünnepelt mai twitter-huszár, és biztos vagyok benne, hogy - akkor még - megvetette volna a mai, katonai sorfal előtt háborús retorikával tömegeket szédítő, még a híveit is lenéző és megalázó, hatalomtechnikus Orbánt (és a mai saját magát is, ha már itt tartunk).

Az állami vagyon magánkézbe adását társadalmi ellenőrzés mellet képzeltük el (...) Az egyetlen megoldás, hogy ebből a gazdasági válságból kilépjünk, úgy látjuk, hogy a polgári demokráciák piacgazdaságát kell meghonosítani hazánkban is.

- mondta Ungár Klára, aki egyébként ezt ma is így gondolja. Nem is tagja már bő 20 éve annak a pártnak, amely jelenleg bőszen államosít, leépíti a fékek és ellensúlyok rendszerét, olyan alkotmányt fogadott el, amely nem védi a piacgazdaságot, és mindezek mellett a legrosszabb kommunista retorikával terjeszti a gazdasági demagógiát (elég csak annyit mondanom, rezsicsökkentés).

 A falvak népe saját maga rendelkezhessen a földjei fölött.

- mondta az a Kövér László, aki gyakorlatilag 24 éve is pont olyan öregnek nézett ki, mint most, és nem hiszem, hogy már ekkor is úgy tervezte, hogy egyszer majd asszisztálni fog más gazdáktól elvett földek haverokhoz átjátszásához.

Hát én azt mondom, hogy engem ez a film meggyőzött, szavazzunk tehát a FIDESZ-re. Már nem a mostanira, hanem az 1990-esre. Ja, hogy rájuk már nem lehet? Akkor azokra, akik most ezeket az elveket képviselik.

Nagy csalódás, hogy már nem ők azok.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr275879507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.26. 11:58:49

A Fidesz eszmeisége egy folyamatos változás. Míg a komcsi állampárt esetében a változás gyors, drasztikus volt, a Fidesz esetében ez egy hosszú folyamat, lassú váltásokkal, melyek végül drasztikus változássá álltak össze.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.03.26. 12:40:15

@maxval a gondolkodó birca: Csak a változás iránya, ugye, az a nagyon nem mindegy.

forgalomkorlatozas · http://forgalomkorlatozas.blog.hu/ 2014.03.26. 19:48:20

@maxval a gondolkodó birca: mondhatnál egy pár példát mindkettőre (komcsi állampárt, fidesz), igazán kíváncsi vagyok mire gondolsz.
Pl. a csuhások térdre-imára dolog az gyorsan vagy lassan lett azzá mivé szerinted?

Narancskommunista (törölt) 2014.03.26. 20:19:13

@maxval a gondolkodó birca:
Annyira nem mindig lassú az a változás. 93 és 98 között 5 év telt el, és ez idő alatt liberálisból jobbközép konzervatív párttá alakultak. Ezután 4 év alatt váltak nacionalistává 2002-re. 2006-os választások idején meg még mindig határozottan jobboldaliak voltak, 2006 októberében már inkább balról támadták a kormányt, aztán 2008-ban a hülyenépszavazással már egyértelműen baloldaliak voltak, a kormányzásuk pedig a kezdetektől fogva szélsőbalos szólamok mentén ment. Emellett 2009-ben még orosz ellenesek voltak és nyugatbarátok, a kormányzásuknak a közepén meg már oroszbarátok.

De kisebb ügyekben néha hetente változik a hivatalos álláspontjuk 180 fokot.

Emellett az MSZMP-MSZP esetében sem egyik pillanatról a másikra történt a váltás, a 80-as évek végén már voltak piacbarát hangok párton belül, és 94-re váltak igazából kapitalistává, igaz a kampányuk még komcsi volt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.26. 20:31:57

@Narancskommunista:

Az MSZMP kb. 3 év alatt lett marxistából reformkomcsi, aztán szocdem, majd szoclib. Ez azért elég gyors.

A Fidesz jobblibként kezdte, lett ballib, majd kereszténydemokrata, majd balpopulista. 20 év alatt.

Tallono 2014.03.27. 00:54:54

Uramatyám... Egy cigány, egy zsidó, egy buzi, egy leszbi és komcsi köre. Akkor kellett volna őket örökre kirakni egy szigeten és megcsinálni az első reality show-t... Soros Gyuri ezek képzésére költötte a pénzét a 80-as évek közepén? Ablakon kidobott pénz volt...

toportyánzsóti 2014.03.27. 06:23:50

@maxval a gondolkodó birca: Köztörvényes bűnözést akarsz eszmeiségnek felmutatni.Áramtermelésre alkalmas szélkakaskodás nem tart ép elme eszmeiségnek.

toportyánzsóti 2014.03.27. 06:26:37

Most hogy ők a rendszer működtetői,a cél behúzva.Kár hogy az út végén ciánkapszula vagy kalasnyikov skuló a jutalomfalat.

♔batyu♔ 2014.03.27. 09:02:14

"Nem is tagja már bő 20 éve annak a pártnak, amely jelenleg bőszen államosít, leépíti a fékek és ellensúlyok rendszerét"

Ezt te komolyan gondolod, vagy csak elsütöttél egy közhelyet?

Fingod nincs mi az államosítás, de használod, mint a nácit, antiszemitát és a többi ballibsi közhelyet, csak azért mert negatív.

♔batyu♔ 2014.03.27. 09:05:43

@Narancskommunista: Épp ez a dinamizmus kellett volna Gyurcsányéknál is.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.03.27. 09:51:56

@♔batyu♔: Jó, akkor definiáld. Mert szerintem ha az állam mindenféle eszközt bevet, hogy korábban nem állami tulajdonú cégeket állami kézbe vegyen, az államosítás. Ez nem csak erőszakot jelenthet, mint 1948-ban, mert gondolom erre célzol.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.03.27. 09:54:19

Egyébként viki komsi volt,majd liberális,aztán keresztény konzervatív jobboldali,és most megint komcsi lett.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.27. 10:12:37

@maxval a gondolkodó birca:
Melyik 3 év?

Egyébként sem teljesen stimmel a sorrend, olyan hogy szoclib pedig nem létezik.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.27. 10:17:53

@♔batyu♔:
Van ellentételezés nélküli államosítás és van ellentételezéses államosítás. Utóbbi esetben megveszi az állam az adott céget. A Rába megvásárlása utóbbira jó példa. A manyup államosítás előbbire. Amit a közművekkel csinál a Fidesz, az a kettő közötti szürke zóna, mert először ellehetetlenítéssel és zsarolással eléri, hogy kevesebbet érjen, majd olcsón megvehesse az állam, tehát nem annyiért, amennyit eredetileg ért, ezért ez részleges ellentételezéssel járó államosítás.

(Hozzáteszem, az a fajta államosítás, mikor az állam megvesz vállalatokat, nem feltétlenül negatív, viszont ha egy olyan párt teszi, amely jobboldalinak nevezi magát, akkor vagy ez gerinctelenség, vagy az hazugság, hogy jobboldaliak.)

Narancskommunista (törölt) 2014.03.27. 10:19:16

@♔batyu♔:
A 180 fokos fordulatokat lehet dinamizmusnak nevezni, de én inkább köpönyegforgatásnak nevezném, mind a Fidesz, mind az MSZP részéről.

MSZP Afrika Korps 2014.03.27. 10:44:05

Szerencsére a jó öreg MSZP sosem változik.

Az legújabb lebukott diplomacsaló a Simon nevü bünöző helyett indított Kunhalmi Ágnes elvtársnő.

Hajráemeszpé!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.03.27. 11:23:18

@MSZP Afrika Korps: Azért ha valakinek megvan az abszolutóriuma (tehát elvégezte az egyetemet, és a vizsgáit is letette), de a nyelvvizsga még hiányzik ahhoz, hogy átvegye a papírokat, akkor lehet azt mondani, hogy valóban nincs a vitrinjében a diploma, de mégse egyenlő azzal, hogy az Ecserin vette, és amúgy semmi köze a dologhoz... Arról nem is beszélve, hogy nem is állította soha, hogy megvan neki a diploma.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.03.27. 11:24:22

@Narancskommunista: Neked is csak azt tuom mondani, hogy nagyon nem mindegy a változás iránya...

MSZP Afrika Korps 2014.03.27. 11:26:40

@Fedor: Ja csak 2 diplomáról hazudozott az mszp kurva egyse helyett.

Minek hazudozott? Enélkül az mszp-be fel sem vesznek?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.27. 11:37:49

@Narancskommunista:

Köpönyegforgatáshoz érdek is kell. Ha nincs ilyen, akkor az szimpla fejlődés.

Mind az MSZMP/MSZP, mind a Fidesz esetében ez történt.

Az MDF és az SZDSZ esetében meg inkább az történt, hogy a kezdeti széles politikai spektrum leszűkült.

Scagnetti 2014.03.27. 13:17:24

@Fedor: "Azért ha valakinek megvan az abszolutóriuma (tehát elvégezte az egyetemet, és a vizsgáit is letette), de a nyelvvizsga még hiányzik ahhoz, hogy átvegye a papírokat, akkor lehet azt mondani, hogy valóban nincs a vitrinjében a diploma, de mégse egyenlő azzal, hogy az Ecserin vette, és amúgy semmi köze a dologhoz... "

Munkáltatói szempontból tökéletesen mindegy. Sehol sem kapsz állást úgy, hogy diploma kell, de még nincs meg. Legfeljebb az MSZP-ben. Máshol csak annyit mondanak, hogy gyere vissza, ha már megvan. Mert amíg nincs meg, addig nincs. Ilyen egyszerű.

"Arról nem is beszélve, hogy nem is állította soha, hogy megvan neki a diploma."

De azt sem írta oda, hogy nincs még meg. Direkt úgy fogalmazott, hogy ránézésre azt lehessen hinni, megvan. MErt ha te egy önéletrajzba beírod, hogy tanulmányaid itt és itt ez és ez, akkor ha nem írsz mellé semmi mást, az automatikusan azt jelenti, hogy befejezted.
Szóval Ágica tanult egykori főnökétől (aki lehet, hogy a mostani is), és nem bontotta ki az igazság minden részletét. Az is lehet, hogy ez arrafelé alapkövetelmény.

Természetesen a szoci hívőknek ez sem okoz problémát, pedig hát nem nehéz belátni, hogy kb. annyira van diplomája Kunhalminak, mint doktorija Plagi bának. Semennyire.

Nem is ezen akadtam fenn, tudom, hogy a hívők mindent benyelnek. (Kellene egy birkamenet a szociknak is, akad ott is szép számmal belőlük.) Na de hogy még azt is, hogy egy állítólagos oktatáspolitikusnak ne legyen diplomája. Nem túlzás ez egy kicsit? Vagy már annyira elvakított a gyűlölet, hogy ez sem számít?
Itt van ez a Velez-hangfelvétel is. Ebből is csak az derül ki, ami ezer és ezer egyéb dologból is, hogy MSZP és Fidesz egykutya. Annyi a különbség, hogy az MSZP a több kormányon töltött év alatt jobban elhasználódott, mint a Fidesz. Ezért fognak szopni megint jövő vasárnap.

toportyánzsóti 2014.03.27. 18:23:30

@Scagnetti: Szopol te rendesen,vagy korán elválasztottak?

Scagnetti 2014.03.27. 23:17:50

@toportyánzsóti: Ideális szoci szavazó vagy. Agyad nincs, de legalább agresszív vagy. Mehetsz tapsolni Ferinek is.

toportyánzsóti 2014.03.28. 02:11:33

@Scagnetti: Nagyobb az arcod papcsákelvtársad parkolóhelyénél te nagyon buta,vonulhatsz a bircákkal akik úriembernek hiszik magukat,miközben összefekszenek szőkeferivel,cusival...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.03.28. 09:01:43

@Scagnetti: "Munkáltatói szempontból tökéletesen mindegy. Sehol sem kapsz állást úgy, hogy diploma kell, de még nincs meg. Legfeljebb az MSZP-ben."

Erre a személyes ismerettségi körömből tudok példát mondani, nem is egyet. Egyik cégnek sincs köze a politikához, csak épp nem azt nézik, hogy milyen papírod van, hanem azt, hogy mit tudsz, így látják a különbséget a "nincs tudás", és a "van tudás, de adminisztrációs okokból nics róla papír" között.

Scagnetti 2014.03.28. 09:12:21

@Fedor: Igen, mint mondtam, haveri alapon működhet a dolog. De egy oktatási szakpolitikusnak legyen már egy kurva diplomája! És főleg ha nincs, akkor írja oda, hogy nincs, ne akkor javítsa ki, mikor leleplezik a kamut!

Scagnetti 2014.03.28. 09:14:36

@toportyánzsóti: A fideszes és a szoclib birkamenetet is meghagyom a hozzád hasonló ostobáknak. Ott az olyanok helye van, mint te. Tapsolj birka a pásztorodnak!

toportyánzsóti 2014.03.28. 17:51:30

@Scagnetti: Agyad nincs azt már leírtad,azt is hogy kérődző génkészleted van.Kisebbségi komplexusoddal érdemesebb orvoshoz fordulni,ne itt kompenzálj.

Scagnetti 2014.03.29. 15:24:47

@toportyánzsóti: Készülj birka! Holnap tapsolnod kell Feriéknek. Este talán a seggüket is kinyalhatod, ha elég korán beállsz a sorba.

toportyánzsóti 2014.03.30. 06:38:50

@Scagnetti: Agyad nincs de legalább agresszív vagy ahogy leírtad birkaszarkupac.Nem könnyű az életed ezen a bányászbéka értelmi szinten,felcsuti malacólban szocializálódtál valszeg.

Scagnetti 2014.03.30. 09:37:43

@toportyánzsóti: Izgulsz már nagyon, hátha neked is jut hely Feri seggénél. Aztán nehogy pórul járj és csak Fodorhoz engedjenek oda! Drukkolok neked.

toportyánzsóti 2014.03.31. 06:44:40

@Scagnetti: Ne égesd szénné magad feleslegesen,ebből már nem fogsz jól kijönni malacólban szocializálódott kultúrlény.Erőlkdésed csak arra mutat,nagy seggkotorász vagy.

Scagnetti 2014.03.31. 08:47:09

@toportyánzsóti: Te dumálsz? :) Itt égeted magad évek óta, és nyalsz egy balfasz bandának, amelyik pont olyan szar, mint Viktorék. Ágicának nincs diplomája, de ez nem baj. Ha ugyanez egy fideszesről derülne ki, az első sorban visítanál. Még azt sem fogod fel, hogy pont azon a szinten vagy, mint békemenetelő birka társaid. Erre tényleg csak egy magyarázat van, az ostobaságod.
Remélem, sikeres volt a tegnap délutánod, és megkaptad valamelyik "kormányváltó" seggét! Így legalább tegnap nem éheztél.

toportyánzsóti 2014.03.31. 18:54:22

@Scagnetti: Kormányváltók segge neked tabu seggkotorász,próbálkozzál a birnbaum házaspárnál.Még ahhoz is hülye vagy hogy felfogd milyen mélyre ásod magad.

Scagnetti 2014.03.31. 23:43:59

@toportyánzsóti: Jaj de kis féltékeny vagy. Nem jött össze a hétvége, és valamelyik DK-szektás beelőzött Ferinél?

Sajnálom, tényleg drukkoltam neked.

toportyánzsóti 2014.04.01. 03:01:20

@Scagnetti: Megint engem igazoltál okoska.Ha ennyi az ösz szellemi kapacitásod ne áss tovább így is elég mélyen vagy.

Scagnetti 2014.04.01. 08:32:17

@toportyánzsóti: Téged igazolni sajnos nehéz lenne, mert elmebetegeknek ritkán van igazuk.

toportyánzsóti 2014.04.01. 20:07:17

@Scagnetti: Felesleges orvoshoz menned,kész autentika vagy elmekórtani esetekben.

Scagnetti 2014.04.01. 22:38:19

@toportyánzsóti: Gondolom, saját tapasztalatból vagy ilyen bizonyos benne. Rólad már rég lemondtak az orvosok.

punkfrog 2014.04.02. 00:53:47

@Scagnetti:
"Munkáltatói szempontból tökéletesen mindegy. Sehol sem kapsz állást úgy, hogy diploma kell, de még nincs meg. Legfeljebb az MSZP-ben."
Deutsch 1998.

Scagnetti 2014.04.02. 08:34:23

@punkfrog: Vagyis mi a különbség az MSZP meg a Fidesz között? Semmi. Ennyit a hatodikai megváltásról.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0