Erről szól Orbánék bevándorló-ellenes kommunikációja
2015. január 13. írta: Fedor

Erről szól Orbánék bevándorló-ellenes kommunikációja

orban-vona-qpr.jpgAz embernek egyik szeme sír, a másik meg nevet, amikor a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokat olvassa: 

Az Ipsos közvélemény-kutatása szerint azután, hogy október és december között 10 százalékkal csökkent a Fidesz tábora, az utóbbi egy hónapban sem sikerült megállítani a tendenciát, most újabb 2 százalékkal csökkent a támogatóik száma, jelenleg 23 százalékon állnak a teljes népességen belül.

A cég szerint ez számszerűsítve azt jelenti, hogy az elmúlt negyed évben 1 millió embert pártolt el a kormánypárttól, aminek jelenleg 1,8-1,9 milliós bázisa van. A biztos pártválasztók körében is csökkent a Fidesz támogatottsága, 45-ről 44 százalékra. 

Ugyanakkor a Fidesztől eltávolodókat nem a baloldalnak sikerült megnyernie, amint az Ipsos közleményében írja, a Jobbiknak 2 százalékponttal több szavazója lett az elmúlt hónapokban, tehát nagyjából 150 ezer szavazó vándorolhatott át hozzájuk a Fidesztől. 

Hogy a baloldal nem profitál kapásból a FIDESZ errodálásából, az természetes. Attól, hogy ennyi embernek elege lett a kormánypártból, nem jelenti azt, hogy egyik-hétről a másikra át is állnak a másik oldalra, pláne egy ilyen év után.

Viszont arra komolyan kíváncsi lennék, hogy mit vár, aki a Jobbik-ot választja Orbánék helyett.

Oké, az köztudott, hogy van átfedés a két tábor között, természetes szövetségesek, ha úgy tetszik, még ha ezt a FIDESZ hivatalosan nem is vállalhatja fel. De pont ezért kérdem: aki otthagyta a FIDESZ-t az elmúlt 1-2 hónapban, az mit gondol, miben más a Jobbik? A Putyin-imádat, az Amerika-ellenesség, az erőkultusz, a nemzeti máz mindkét pártnál megvan. Egyedül a korrupció a különbség, köszönhetően annak (és valószínűleg csak annak), hogy a Jobbik még nem volt kormányon (szerencsére).

A szélsőségek mindig akkor erősödnek, amikor rosszul megy egy országnak, itt az iskolapélda rá. Az is jellemző, hogy hol a legerősebb a Jobbik: azoknál, akik a legkilátástalanabb helyzetben vannak: 

Az már decemberben kiderült, hogy a kormánypárt népszerűségének megrogyásából van olyan társadalmi réteg, ahol a Jobbik profitált, akkor a munkanélküliek csoportjában már számszerűen azonos volt a támogatóik aránya, 21-21 százalék. Most, egy hónappal később azonban már túl is szárnyalták a Fideszt ebben a társadalmi csoportban, méghozzá 22-18 százalékos arányban. További erősödés tapasztalható azonban további két rétegben, a szakmunkásoknál 23-18 százalékos az arány a Jobbik javára, a 30 év alattiaknál 22-20 százalék a Fidesz javára.

Számomra elég egyértelműnek tűnik, hogy ezek a számok már Habonyék rendelkezésére állnak 1-2 hete, hisz a Miniszterelnökség maga is végez kutatásokat rendszeresen, így nyilvánvaló, hogy a most beindított bevándorló-ellenes offenzíva arról szól, hogy jobbról előzve Vonáékat megtörjék a Jobbik erősödését, és visszacsalogassák az odacsapódó egykori FIDESZ-szavazókat (persze az elmúlt hónapokban már megszokott tématerelési próbálkozás is benne van a dologban).

Azt viszont nem tudom eldönteni, hogy az otromba, a nemzetközi sajtóban is többekben felháborodást keltő időzítés a stratégia része, vagy csak Orbán hozta a szokott faragatlan formáját.

A fentieket végigolvasva biztos sokakban felmerül a kérdés: Hát ebben az országban már végképp nincs igény demokratákra? 

Egyrészt hiányzik egy jobboldali, de demokrata értékeket valló párt, hisz nem minden demokrata egyben baloldali is vagy liberális (jobb helyeken legalábbis). Róluk már egyszer írtam, egész jó formaidőzítéssel pár órával a kitiltási botrány kitörése előtt. Ami azóta történt, csak még jobban rávilágít egy ilyen párt hiányára, hisz ha csak a FIDESZ-ről azóta levált egymillió embert nézzük, volna honnan szimpatizánsokat szereznie.

És sajnos ugyanez igaz a másik oldalra is. Mert bármennyire is benne van a tavalyi hármas buktában a FIDESZ törvénykezési és kommunikációs manipulációja, bolond az, aki nem néz szembe azzal, hogy ehhez bizony a ballib pártok szerencsétlenkedése is kellett.

De akkor ki lesz helyettük? Lesz -e az új párt, amely a mostani Facebook-mozgalmakból alakul, és sikeresebb lesz- e, mint a MILLA? Legyen úgy akár. Az mindenképp jó lenne, ha a FIDESZ-szel egy olyan erő állna szembe, amelyen kevésbé talál fogást a jobboldali sajtó (bár próbálkozások vannak és lesznek, legfrissebbként itt van a civil tüntetőket pénzgyűjtés miatt Rogán instrukciói alapján feljelentő fideszes, ami ellen már természetesen :-) tiltakozó Facebook oldal is indult).

De kár lenne mindenkit egy mozdulattal lesöpörni. Minden pártban vannak elfogadható emberek, akikre azért lehetne számítani, még ha pártjukra, és onnan más párttagokra nem is. És persze vannak olyan pártok is, amelyek bár megégették magukat tavaly azzal, hogy az MSZP és a DK mellé álltak, ennek ellenére azért még mindig a megújulást képviselik a régi baloldallal szemben (ahova a DK is tartozik, hisz az tagságát tekintve gyakorlatilag MSZP2).

Az ex-LMP-sekből alakult PM kapott egy lehetőséget azzal, hogy Karácsony Gergely polgármester lett Zuglóban. Lássuk mit kezd vele, tud -e országos példát mutatni. Az Együttből meg csak most lesz igazából párt, most alakulnak ki a tartós szervezeti keretei, hisz megalakulása óta gyakorlatilag egyfolytában kampány volt, ennek rendeltek alá mindent. Bár Bajnai távozásával megroggyant némileg, de így még jobban kidomborodik, hogy javarészt olyanok lettek ennek a pártnak szimpatizánsai, tagjai, és tavaly ősszel a jelöltjei és megválasztott önkormányzati képviselői is, akik korábban sehol sem politizáltak, és maguk is megújulást akarnak, így ők a legkompatibilisebbek a mostanában utcára vonuló tömegekkel.

Ez a két kis párt (a DK-val és fentebb nem említett LMP-vel egyetemben) jelenleg a parlamenti küszöb alatt tanyázik. A jövő kérdése az, hogy sikerül -e a kezükben lévő lehetőséget megragadni, vagy örökre rajtuk marad 2014 bélyege.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr517067969

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Öt kereszténygyalázó címlap a Charlie Hebdo-tól, amivel nem dicsekszik a média 2015.01.14. 14:34:04

Mielőtt elkezdenénk összekeverni a szólás szabadságát a nettó, alpári, öncélú mocskolódással, érdemes megnézni a lentebbi gúnyrajzokat. Csak hogy értse az ember, mi bajuk a radikális iszlamistáknak a prófétájukon gúnyolódó firkászokkal. (Szenthároms...

Trackback: Így lehet bárkiből gyilkost csinálni, ha te irányítod a médiát és a rendőrséget 2015.01.14. 14:31:45

Észrevetted, hogy az arab testvérpárt NEM gyanúsítottként, hanem végig gyilkosként, sőt mészárosként emlegette a bulvármédia, holott a gyilkosok arcát nem látta senki, a kocsiban "felejtett" útlevél meg vagy létezett, vagy nem? Hol van itt az ártatlan...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2015.01.13. 20:49:04

Csuti pocakmutyi most éppen széljobbról előzi a zombikokat,legyen ez az ő gondjuk ahogy KGBéla.Pánikol már szerencsétlen amióta amerika bemondta az unalmast és nem akarja tétlenül nézni hogy ezek zsebre vágják a hasznát annak hogy ők megbuktatták a szovjetuniót ami rengetegbe került nekik.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.01.14. 07:17:43

@toportyánzsóti: Mivel a Jobbik a második, sajnos nem csak az ő gondjuk...

centenárium 2015.01.14. 14:47:31

Nem tetszik ez a politika a rasszistáknak. A Magyar Nemzet Ellenzőinek.
Meg a balliberális poszkommunista fizetett uságírósöpredéknek.

Lajos Csánó 2015.01.14. 17:11:25

@centenárium: Ezt mind te egyedül találtad ki?! Nem semmi! Csak így tovább!

♔batyu♔ 2015.01.14. 17:14:07

A Jobbik most éppen 14%

A többit hová előzze, összesen alig haladják meg ezt a számot és ebben benne vannak a szélsőségesek is. (DK, Bajnaiék, azaz a volt SZDSZ)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.01.14. 17:25:36

@♔batyu♔: Elég szabadon értelmezed a szélsőség fogalmát. Várj, kitalálom, szerinted a Jobbik viszont nem az, igaz?

♔batyu♔ 2015.01.14. 17:38:10

@Fedor: Miért, szerinted a Jobbik a szélsőség? Bocsesz, mit is tiltott be? Melyik párt rendezvényeit tiltotta be?

Nyilván sorolod.

♔batyu♔ 2015.01.14. 17:38:53

@♔batyu♔: Én viszont tudom sorolni, hogy az SZDSZ és Gyurcsányék kiket és mit tiltottak be.

fotelfasiszta 2015.01.14. 17:58:19

A Jobbik valos alternativa pont azert, mert a programjat normalisan tudja talalni az oket "megkornyekezoknek". Az ertelmesen talalt program pedig eleg meggyozo: kivaloan alkalmaz elitellenes retorikat, kozben pedig konnyen meg tudja gyozni az egyszeru polgart annak helyessegerol. A problema az, amit politikai korrektsegnek hivunk: bizonyos kerdesek meg nem targyalasa miatt az emberek dacbol is kepesek egy olyan formaciora szavazni, akikkel normalis korulmenyek kozott nem ertenek egyet. A Fidesz pontosan ezert veszit most tamogatokat a baloldali gittegylettel egyetemben. Az os baloldali szavazok, akik mar csak meggyozodesbol sem szavaznak a felcsuti kisciganyra (ma' bocsanat), ok nem fognak "oldalt" valtani. A jobboldali szavazok pedig nem fognak Francisco ElQurora szavazni (teljesen mindegy, hogy MSZP-nek, DK-nak Egyuttnek vagy balfaszoknak hivjuk oket), hiszen az utalkozas miatt erre eleve keptelenek. A nagyobb kerdes az, hogy a most ingadozo tomeg, akik szeretnenek valamilyen politikai formacio mellett allast foglalni (mivel a civil szervezodeseke egy jolsikerult kocsmazas utani levezetesnek tunnek szamukra, es politikai kepviseletre van igenyuk), ok milyen szempontok alapjan fogjak ezt megtenni.

Orban politikai nyilatkozatai jol, elore megtervezett modon tortennek. Amit o mond, az kozel sem veletlen, hiszen a bohocnak a folyamatos figyelemeltereles az erdeke. Ez igaz a posztkommunista es a vadliberalis cirkuszara is. Vonaek valodi alternativat kinalak, hiszen azt a tomeget mozgatjak es szolitjak meg leginkabb, amelybol ok maguk is szarmaznak: ok is egyszeru polgarok, hiszen nem Soros penzen meg a nyugat erdekei menten helyezkedtek. Pontosan ezert hitelesek egy atlagnak. A most szervezodo civilek erotlenek, politikailag impotensek. Politikaban csak politikus tud erdeket ervenyesiteni. Nem veletlen az sem, hogy nem tomegek vannak egy civil performanszon, hanem par ezer ember. Tudomasul kell venni, hogy sajnos a vilag ugy mukodik, hogy a politikai akaratainkat ervenyesitjuk poltikusainkkal. Az, hogy a jelenlegi politikai felhozatal olyan, amilyen, az pontosan rajtunk mulik: ameddig nincsen valodi elszamoltatas, ameddig nincsen valodi szellemi toke, amely kepes lenne eltakaritani a rohadekokat a kozeletbol, addig minosegbeli szellemi valtozas nem lesz. Ehhez elsosorban az kell, hogy ertelmes emberek hozzanak ertelmes donteseket, nem pedig politikai kurvak, akik lefekszenek elvtelenul barkinek a sajat hatalmuk es/vagy egzisztenciajuk megtartasa erdekeben.

A Jobbik kepviseloi nem csak tisztanak latszanak, hanem azok is: nincsen mogottuk penzugyi erdek (teljes bizonyossaggal; az orosz/irani. finanszirozas vadja meg erositi is oket), politikailag inokrrektek (amely az atlagnak imponal, es kimondjak azt, amit a legutolso falusi kocsmaban is ki mernek mondani segelyosztas utan), elkotelezettek a hagyomanyokat illetoleg (amelyre egy atlag nem nagyvarosi BUNKONAK nincsen igenye), kepesek a kisemberrel megertetni magukat (nem uralizalnak es jatszak az eszuket, hogy ok milyen mocsok nagy urak), es meg lehetne sorolni sok mindent. Lehet, hogy politikajuk populista, demagog, egyre tobb embernek tudjak eladni magat a mogottuk allo ideologiat, mint "termeket". A szelsogeses jelzot egyre eroltetetebben lehet rajuk aggatni, akik utana neznek egy ugy eseten, hogy mi is van a hatterben, azt egyre kevesbe lehet errol meggyozni. A mocskolodas, mint politikai fegyver, egyre kevesbe mukodik ugy, hogy az interneten barmikor barmilyen informaciohoz hozza lehet jutni.

Ha valaki azt akarja elerni, hogy a Jobbik ne jusson hatalomra, akkor bizony vitatkozni kell veluk, es ajanlani kell valami alternativat az altaluk felvetett problemakra. Novak Elodot rasszistazni a posztja miatt nem alternativa. A Jobbikot es szimpatizansaikat nacizni nem alternativa. Elzarkozni az altaluk felvetett temak megtargyalasatol elzarkazni nem alternativa. Valakit megbelyegezni velemenye miatt nem alternativa. A vita es a parbeszed alternativa, politikai hovatartozastol fuggetlenul.

J.László 2015.01.14. 18:34:30

Elnézve a libsik kényszeres kommunistázását, hazaárulózását, cigányozását, lámpavasozását az összes blogokon nekem inkább úgy tűnik, mintha a libsik igyekeznének jobbról előzni a Jobbikot mostanában.

DeMarco 2015.01.14. 19:16:24

Ebben a posztban nem az az érdekes, hogy a jobboldali szavazók egy része még jobbra tolódik, szélsőségesebb irányba. A baloldali szavazók is ugyanezt tették, amikor a dk felé mozdultak el. Sokkal érdekesebb, hogy a jobbik ezt úgy éri el, hogy voltaképp nem is csinál semmit sem, teljesen súlytalanná vált az előző választások alatt és azóta is. Gyakorlatilag senki nem piszkálja őket és ők sem csinálnak semmi látványosat.
Illetve még érdekesebb, hogy a baloldal a teljes apátia alatt sem törekszik arra, hogy megpróbálja megszólítani a bizonytalan szavazókat. Továbbra is teljes az inkopetencia és program nélküliség, pontosabban az alternatíva hiánya. (Mármint értelmes alternatíva, ami az embereket is érdekli).
Na, nem mintha hiányozna, csak furcsa ez a nagy semmittevés mindenhol... Próbáltak/nak belekapaszkodni a megyei matricákba, de azért gyorsan átment a legtöbb emberben, hogy ez (elsőre) baromi jó lehetőség és nagyobb tömeget fog az autópályák felé terelni. Amíg majd a kövi évtől nem kezdik szépen emelgetni... Ide a bökőt, h ez lesz az egyik adó, amibe minden kövi kormány beleszeret hirtelen... először azok, akik most köpködik...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.01.14. 21:16:48

@♔batyu♔: Volt már hatalmon a Jobbik? Addig jó, míg nem próbáljuk ki, hogy mit tiltanának be, ha megtehetnék...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.01.14. 21:25:24

@DeMarco: A DK nem szélsőséges. Gyurcsány hangosabb, mint a többiek, a baloldalon ők hozzák azt az erőszakosabban nyomuló stílt, mint amit jobboldalon a FIDESZ, én személy szerint nem is kedvelem őket, de nem szélsőségesek.

A baloldali pártok pedig nem fognak feltámadni egyik napról a másikra zsinórban három vereség után, ezen azért ne csodálkozz. Van amelyiknek nem is kéne.

A megyei matrica ügyében meg épp most vonul vissza a kormány egy csomó téren, de nem hiszem, hogy az értelmetlenségének kihúzza a méregfogát, mert azt a büdös életben nem fogja morgás nélkül elfogadni senki, hogy az M0-áson fizetni kell, miközben annak pont a tehermentesítés lenne a feladata, pláne, ha tényleg bevezetik jövőre a dugódíjat, ahogy Tarlós pedzegette tegnap, és akkor gyakorlatilag mozdulni se lehet Pesten fizetés nélkül.

Mielőtt még: a dugódíj támogatható lenne, és akár hasznos is, ha megteremtették volna hozzá a körülményeket, de ehhez képest még azt is elszúrták, ami eddig megvolt.

DeMarco 2015.01.15. 15:24:44

@Fedor: Hogy a DK mennyire szélsőséges az csak nézőpont kérdése... Szerintem vannak épp elég sokan az országban, akik szélsőségesebbnek ítélik őket, mint a Jobbikot... csak a másik szélén...

A megyei matricánál meglátjuk, hogy mennyire vonulnak vissza, várható volt, hogy lesz némi ésszerűsítés, ez nyilvánvaló volt az első rajzokat figyelve. De az is nyilvánvaló, hogy sokkal jobban megéri majd autópályán közlekedni aki csak egy megyét érint, de eddig elkerülte, mert baromi drága volt az éves matrica. Idén először fogok matricát venni autópályára, mert így már nekem is megéri használni a pályát. Sőt, pont a nullás miatt gondolkodom rajta, hogy megveszem azt is, mert bár ritkán használom, kényelmesebb lehet. De ezen még gondolkodom, végül is ezen ritka alkalmak miatt nem vagyok kényszer helyzetben, csak bónusz...

Elég erőtlen lett a Jobbik köpködésed, de ez érthető, hiszen nem is lehet megfogni őket, teljesen vissza vannak húzódva. Még az olyan egyszerű lázító dolgok mellé sem álltak oda teljes mellszélességgel, mint az internetadó. Hagyják, hogy a ballibák csinálják a cirkuszt, ők meg csöndben besöprik a hasznot. Igazából nekik dolgoztok... még ha ezt nem is tudatosan csináljátok...

2015.01.15. 19:55:54

Magyarországnak az a nagy szerencséje, hogy nem célország a bevándorlóknak.Ezért nincsenek itt ilyen terrorista barmok és beduinok, meg az iszlám állam.
Azok már rég lelőttek volna pár majmot a fideszből.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.01.17. 08:49:38

@DeMarco: 1. Ha valaki utálja őket, akkor persze hogy szélsőségesnek akarja látni a DK-t. De objektív szemüveggel nézve nem az.
2. Ha úgy vezették volna be a megyei matricát, hogy az egyébként is fizetős autópályákon ez egy plusz lehetőség, igazad lenne, és nem meglepő, hogy te görcsösen próbálod meglátni benne a jót. De azzal, hogy nem autópálya-szakaszokat is belevontak, és a nagyobb városok elkerülő szakaszaiért is fizetni kell (nem csak az M0-ásról van szó), amelyeknek pont a városok tehermentesítése lenne a feladata, meg hogy mással nem helyettesíthető Duna-hidakra is kell, nem is egy, hanem kettő, és még sorolhatnám, szóval hiába nyesegetik vissza a legdurvább vadhajtásokat, mint pl. a Ferihegyi 500 méter megsarcolása, attól ez még soha nem lesz népszerű, és egyértelmű lesz mindenki számára, hogy ez csak egy kapkodó pénzbehajtás, ötvözve a városok szélén található bevásárlóközpontok újabb szívatásával.
3. A Jobbik hiába van csendben, azért néha csak kibukik belőlük a rasszista állat, mint Novák Elődből legutóbb. Szóval senkit nem tévesztenek meg. Ne reménykedj abban, hogy mindig szétesett lesz a ballib ellenzék, azért ez nem egy örök állapot, és akkor a Jobbik tizenx százaléka semmire sem lesz elég.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.01.19. 08:52:06

@fotelfasiszta:

Utóbbi egy hónapban konkrétan kettő jobbikossal is leültem, hogy beszélgessünk.

Egyikük meg sem akarta hallani, amit mondok neki, egyszerűen képtelenség volt hozzá beszélni.

Másikuk ugyan meghallgatott, ám logikus érvelés helyett mindössze szánalmas kliséket mondott vissza. Mikor az egyik kliséjét elkezdtem pontról-pontra tényekkel cáfolni, ugyanúgy megsüketült, mint az előző ember.

Scagnetti 2015.01.21. 14:51:18

A Jobbik kb. ugyanazt mondja, mint a Fidesz, csak még radikálisabban. Nem meglepő, hogy néhány fideszes ha vált, akkor a Jobbik felé mozdul. De a mérések szerint a többségük nem ment át a Jobbikhoz, hanem inkább párt nélkül marad. Úgy tűnik, a Jobbik azért már nekik is sok lenne.

A baloldal meg addig nem fog semmit elérni, míg nem hajlandó végleg megszabadulni a régi arcoktól. Lehet, hogy még akkor sem, mert előfordulhat, hogy MSZP logó alatt már új embereknek sem lesz esélyük, annyira lejáratódott a név, de egyelőre ezek az új emberek sincsenek sehol, szóval esetleg lehetne próbálkozni egy új csapattal. Mellesleg erre már illett volna rájönniük 5 év alatt. Vagy ennyire hülyék, vagy már nem is érdekli őket a dolog, és elvannak a mostani látszatellenzék álcája mögött.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0