"...a megjegyzésekben nem szeretet és tisztelet, hanem hatalom és erőszak tükröződik"
2015. január 29. írta: Fedor

"...a megjegyzésekben nem szeretet és tisztelet, hanem hatalom és erőszak tükröződik"

prk_tk.pngA sors úgy hozta, hogy két, egymáshoz hasonló témájú cikket is olvastam ma, amelyek egyesével is elgondolkodtattak, de így kampányszerűen lerohanva pláne, szóval fel kellett tennem a kérdést magamnak, és így, jelen írás kereteiben férfitársaimnak is:

Miért vagyunk mi ennyire bunkók? 

Reggel Papp Réka Kinga írása jött velem szembe a maga jól megszokott, kicsit önironikus stílusában. Csak egy részlet:

Néhány napja egy munkatárgyalásra indultomban háromszor öltöztem át, mert nem szerettem volna, hogy a reménybeli megbízóm azt higgye, megdughat pusztán azért, mert szívesen dolgoznék a cégének. Szakmai munkát szeretnék végezni, nem cukiságot értékesíteni. Bevetettem a Vaslady-figurát: káromkodtam, ahogy a szerkesztőségben a fiúktól tanultam, akadékoskodtam a pincérekkel és olyan fejet vágtam, mint Margaret Thatcher a bányászsztrájkok idején. Így se volt könnyű dolgom.

Pár nappal ezután egy kollégával összefutottam egy összejövetelen, kellemesen elbeszélgettünk. Kis idő múlva habzó vadállat-részegen azt üvöltözte, hogy na és akkor mi van, ha ő szerelmes belém, illetve hogy ugye dugunk. Kíváncsi vagyok, eddig hány nőnél jött be neki ez a stratégia.

Egy héttel később egy vitaműsor után számos visszajelzést kaptam ismeretlen férfiaktól privátban, hogy milyen csinos vagyok, illetve nagyok a melleim (egy fekete pulóverben nem tudom, hogyan látták). Egyikük megkérdezte, hogy vajon dugás közben is Donyeckre gondolok-e. Egy nő elismerőleg írta, hogy szuperül, férfiasan érveltem, hiszen sok adatra emlékeztem.

Egy, a családon belüli erőszak elől védett házakba menekülőkről szóló posztom hatására egy ismerős viccesnek találta megírni, hogy ha már itt tartunk, ő szívesen megerőszakolna.

Ugyanezek a férfiak soha nem közölnék nyílt tekintettel és egyenesen, hogy akarnak tőlem valamit, nem hívnának randira és nem adnák meg az esélyét annak, hogy tisztán mérlegeljem, én akarom-e tőlük épp azt a valamit.

Ez persze nem a teljes januári termés, csak annak egy töredéke, és én még csak nem is vagyok egy plakátlány, se elsővonalas médiamunkás. Azért mostanra már egy kicsit elegem lett.

Most nemrég pedig Tüttő Kata reakciója került elém a fővárosi közgyűlésben tegnap történtek kapcsán. Szintén csak egy részlet:

Ha Kovács Péter valóban szerette volna tudni, ki vagyok és mit csinálok ott, akkor azt számtalan módon megtudhatta volna, anélkül hogy engem megalázzon.

Nekem a mai napig nem jutott eszembe, hogy egy embert úgy szólítsak meg, hogy „ott szemben, maga kissé túlsúlyos, kopaszodó, nem túl ragyogó tekintetű úr, ki maga és mit keres itt?”.

Kovács Péter szándéka nyilvánvaló. Egy ízig-vérig szexista kérdéssel jelezte, hol a helyem. Melynek lényege, hogy mit is keresek én a nagy hatalmú férfiak asztalánál, tette ezt annak az elképesztő ténynek fölényes tudatában, hogy a 33 tagú közgyűlés tagjai között mindössze 3 nő van.

A helyzetet Tarlós István válasza tovább rontotta, pedig ő, a maga sajátos módján, csak kedveskedni próbált.

Mert amit soha nem kérdez senki, hogy én hogyan érzem magamat a „bókok” közepette.

Nyomorúságosan. Mert ha vágyom is bókokra, azt biztosan nem plenárisan, nem tőlük és nem ilyen formában kifejezve szeretném megélni.

Nyomorúság, tehetetlenség, zavar és frusztráció. Ezeket az érzéseket hagyta bennem ez a történet.

Mert a megjegyzésekben nem szeretet és tisztelet, hanem hatalom és erőszak tükröződik.

Bár én igyekszem elkerülni, hogy bárkivel is így viselkedjek (remélhetőleg sikeresen, szerencsére nem esik nehezemre), a kérdést mégis többes szám, első személyben tettem fel, mert biztos volt már olyan, hogy akár akaratlanul is tüskét szúrtam egy nőbe a szavaimmal. Hisz valószínűleg a fentebb idézett férfiak többsége is meg van győződve arról, hogy ő csak humoros volt, és egyébként is neki ezt lehet és igaza van, mert csak. Ő a férfi, és punktum. Ezt hozta otthonról, ezt sulykolja közvetve a mindenben csak a tiltás és az egyenlőtlenség fenntartásának lehetőségét kereső, kádéenpés ihletettségű kormányzati propaganda, ez az üzenete annak, hogy a vakkomodoros polgármestert csont nélkül újraválasztották a falujában, ezért készíthet a rendőrség a nemi erőszakról olyan videót, amely az áldozatot teszi felelőssé, szóval a civilizált, nyugatias máz ellenére erről szól az egész magyar rögvalóság.

Mikor lesz az, hogy a NANE végre megszűnhet, mert elfogytak a feladatai? Mikor szűnik meg a cégeknél végleg a nők számára az üvegplafon? Mikor lesz az, hogy végre nem minálunk az EU-ban messze a legkisebb a női képviselők aránya?

Mikor lesz az, amikor már Magyarország megérik arra, hogy női miniszterelnöke legyen?

Azt, hogy "Ha majd Orbán Ráhel megörökli a miniszterelnöki széket", nem fogadom el helyes válaszként ;-)

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr917121907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeMarco 2015.02.03. 19:59:13

Hát sztem meg van ilyen is, olyan is... Férfiban is, nőben is.

És az Isten mentsen meg egy szervilis női főnöktől... :)

A nők semmivel sem különbek a férfiaknál ezen a téren, sőt néha még merészebbek is és tolakodóbbak.

Valószínűleg mindenki tudna kapásból olyan valakit mondani, aki bevetette minden báját egy kis előléptetésért és visszaélt a testi előnyeivel... meg olyat, aki csak igen magas szinten lévő férfi egyedekkel hajlandó szóba állni...

Mostanában összefutottam néhány kifejezetten szánalmas nővel, akik vélt hatalmuk fényében sütkérezve a legnagyobb marhaságokat hordták össze és csöppet sem zavarta őket, h mindenki rajtuk röhögött.

Szerencsére az ellenkezőjére is bőven akad példa, kellemes csalódás is ért ezen a téren mostanában.

Egyszerűen mindenkit külön-külön kell megítélni, nem lehet egyforma zsákba dugni mindenkit.

Amúgy meg mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy valamilyen reakciót kivált a szembejövőből, vagy pozitívat, vagy negatívat, vagy semlegest. Egy közszereplőnek meg aztán főleg kell ezzel számolnia. Ha nem tetszik, akkor nem kell csinálni... Senki sem kötelez senkit sem arra, h lépjen a rivaldafénybe. Ha meg megteszi, akkor meg ne sírjon...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.02.04. 12:41:52

@DeMarco: "Egyszerűen mindenkit külön-külön kell megítélni, nem lehet egyforma zsákba dugni mindenkit."

NA EZT a mondatodat jegyezd meg jól, és jusson eszedbe, amikor legközelebb zsidózni, cigányozni, buzizni, stb. támadna kedved.

DeMarco 2015.02.04. 18:01:04

@Fedor: Ez értelmezhetetlen... A zsidó nem lesz zsidó, a cigány nem lesz cigány, a buzi nem lesz buzi???

Mi a nevén nevezzük a dolgokat, a mellébeszélés, polkorrekt libsi álszenteskedés a ti asztalotok... Ráadásul elég látványosan meg is bukott évekkel ezelőtt... rég elfelejtettük...

Ráadásul tudhatnád, hogy nem csak népcsoportot jelölünk, (ami egyértelműen megmutatkozik a külsőségekben is), hanem életvitelre is értjük egyben.

Ébresztő..te vagy az utolsó mohikán...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.02.05. 09:36:04

@DeMarco: Nem kell a félremagyarázás, tudod te jól, hogy mire gondolok. Az egyént a tettei alapján ítéld meg, és ne az alapján, hogy minek születik, mint ahogy rendszeresen teszed. Ettől még ki lehet mondani, hogy ki mi, csak ne vonj le belőle következtetéseket ebből az egy infóból a jellemére, és pláne ne használd pejoratív életvitel-jelzőként. De legfőképp ne légy büszke rá, hogy ilyen hülye vagy, bár végül is mindegy, a te megítéleseden már ez se ront sokat...

DeMarco 2015.02.05. 17:25:06

@Fedor: Csak hát ami olyan, mint egy ló, úgy mozog, mint egy ló és úgy viselkedik, mint egy ló, az igen nagy valószínűséggel tényleg egy ló...

A pejoratív jelző nem az én érdemem, ez csak a reakció, a valóság szóbeli megjelenítésére. Egy megállapítás. Az ég kék. Felnézel és jéé, tényleg kéknek tűnik... Ez egy egyszerű ténymegállapítás, ami pofon egyszerűen ellenőrizhető. Ugyanígy mindenkinek van bőséges tapasztalata és felismerő képessége, hogy eldönthesse miről mi a véleménye, milyen hatást vált ki belőle és ehhez milyen emóciók társulnak.

Csupán az a különbség köztünk, hogy én a való világ hangján szólalok meg, te meg a libsi álmaidat kergeted és azt hiszed, hogy menő, ha eltakarod a valóságot és kisebbíteni próbálod a problémákat. Miközben meg teljesen mindegy, h mit mondunk, vagy gondolunk, a valóság akkor is megtörténik... Legfeljebb neked kevésbé tetszik a végeredmény...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.02.05. 17:49:47

@DeMarco: Soha nem állítottam azt (hiába sulykolod állandóan az ellenkezőjét), hogy nincs sehol, senkivel semmi gond, dehát jól tudod te ezt, csak nem vagy hajlandó tudomásul venni. Nem én takarom el a valóságot, hanem te egyszerűsíted le fekete-fehérre, elveszítve az árnyalatokat, és nem vagy hajlandó foglalkozni a tiedtől eltérő tapasztalatokkal, vagy az olyan tényekkel, amelyek ellentmondhatnak neked, de ezt a vitát már ezerszer lefolytattuk.

DeMarco 2015.02.07. 23:07:45

@Fedor: Le, de továbbra sem akarod elfogadni a valóságot. Mert még ha csak én mondanám, az nem lenne érdekes... De teljesen általános véleményt írok le, ami igen súlyos tapasztalatokon nyugszik. Maradva az ég példájánál, leírhatod te ezerszer, hogy sárgának látod, de bárki felnéz, az még kék lesz továbbra is...
Számtalanszor leírtam én is, de mindhiába, nem tudod megérteni, hogy az emberek folyamatosan tapasztalnak meg dolgokat és vonnak le következtetéseket... és soha a büdös életben nem tudsz vitatkozni ezekkel a személyes tapasztalatokkal, mert folyamatosan felülírják a vad elméleteidet a gyakorlatban...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.02.09. 10:58:56

@DeMarco: Te nem tudod felfogni azt, hogy én nem mások személyes tapasztalatait próbálom cáfolni, csak azt próbálom sulykolni, hogy ne csak abból induljon ki mindenki, mert másoknak is lehetnek tapasztalatai, és esetleg másmilyenek. Szélesebb látókör, és nem kapásból gyűlölködő hozzáállás. Ennyi.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0