"ma ez az uralom egy ponton túl sajnos már csak illegális eszközökkel törhető meg"
2015. február 21. írta: Fedor

"ma ez az uralom egy ponton túl sajnos már csak illegális eszközökkel törhető meg"

d_mar20150114005.jpg

Divat mostanában az általános hangulatkeltés általában a politikusok ellen, főleg ellenzéki oldalon. Nem mondhatom, hogy csodálkozom rajta, hisz az, hogy a FIDESZ politikusai közül még az ismeretlenebbeknek is gyanús ügyei vannak (legfrissebben egy veszprémi volt képviselőről derült ki, hogy hirtelen lett a semmiből egy százmilliós háza), és az hogy részben jogosan elégedetlenek az ellenzék teljesítményével, elvileg alapot adhat erre.

De a "minden politikus lop, és bárki kerül hatalomra, nem fog változni semmi" szentencia ettől még hamis, ráadásul káros is, mert a jelen helyzet fenntartása lesz az eredménye, pont az, amivel a fenti megállapításokat tevők maguk is elégedetlenek, és káros azért is, mert így azok elől is elveszik a teret, akik erre a megállapításra nem szolgáltak rá, és elveszik azok kedvét is, akik esetleg most tervezik párt alapítását. 

Pedig pártokra szükség van, elvégre papíron még mindig parlamentáris demokráciában élünk, és az cél, hogy ez ne csak álca legyen, mint jelenleg, hanem visszatérhessünk a valódi formájához. Én pl. nagyon drukkolok, hogy legyen egy vonzó, modern baloldali párt mondjuk a Humán Platformból, mert szükség volna rá, hogy végleg megszabaduljon az ország attól, hogy csak az MSZP vagy a DK jelentsen baloldali alternatívát.

De ettől még nem kéne egyöntetűen kikukázni a tavalyi összefogás minden tagját.

Van egy olyan párt amely alig két éves, mégis jelen van az országgyűlésben, és az önkormányzatokban szerte az országban, van polgármestere is. A tagok elsöprő többsége korábban soha nem politizált aktívan, így semmi közük nincs az elmúlt 25 év hibáihoz, bűneihez, nem kívánnak egy az egyben visszatérni a 2010 előtti időkhöz, mert ott is látnak kijavítandó dolgokat. Közelebb állnak a mostani civil tüntetőkhöz, mint bármely más párt támogatói köréhez. Egy nagyobb cél érdekében kötöttek egy rossznak bizonyuló kompromisszumot, de ebből a tanulságot levonták. Túlélték ezt, mint ahogy azt is, hogy visszavonult a politikától a párt alapítója, ezzel is bizonyítva, hogy a szellemiség a lényeg, nem a konkrét személy.

Gondolom mindenki kitalálta már, hogy az Együttről van szó.

Persze mondhatjátok, hogy mit akarok én itt velük, amikor 2-3 százalékon állnak, és pont most távozott onnan két korábbi prominens tagja, az Együtt egyik alkotóelemének, a Szolidaritásnak a vezetői.

Egyrészt ez már nem sokat számít. A párt platformjai feloldódtak, ez mára véglegessé vált. Egykori szolisok is ott vannak a múlt héten megválasztott új tisztségviselők között, szóval az egyetlen dolog, ami miatt érdekes lehet Kónya és Székely távozása, az az, hogy mindketten képviselők (előbbi az országgyűlésben, utóbbi a fővárosban), és mivel pozíciójukat nem egyéniben, hanem listán szerezték, illene azt visszaadniuk, hogy a párt rendelkezhessen felette.

Másrészt meg sokkal fontosabb az, hogy mit köszönhetünk az Együttnek, még ha ez sokakban nem is tudatosul.

Egyetlen olyan ellenzéki párt van ugyanis Magyarországon, amelyik ténykedésével százalékokban mérhető károkat tudott okozni a FIDESZ-nek alelnöke, Juhász Péter révén, aki bulldogszerű kitartással tárja fel a kormánypárt korrupciós ügyeit, és jelenleg egy antikorrupciós szervezet felállításán dolgozik (felhasználva TASZ-os tapasztalatait). És ha már itt tartunk, az se titok, hogy a FIDESZ népszerűségét erodáló tényezők közül egy másiknak, az őszi-téli tüntetéseknek egyik fő szervezője, felszólalója a 60ezren a MAGÁN nyugdíjukért FB csoport alapítója is az Együtt önkormányzati képviselője.

Biztos, hogy akkor érdemes a Jobbikon kívüli ellenzéket egységes tömbként kezelni, és az összes tagját egyformán büntetni a 2010 előtti időkért, valamint a tavalyi évért?

Az Együtt a múlt hétvégén, a tisztújító kongresszusán elfogadott egy politikai nyilatkozatot. Pár megfontolásra érdemes idézet belőle:

...az Együtt az következő évek folyamán az önálló politikai karakter megerősítését, a kormány rossz intézkedéseinek megakadályozását, egy új politikai alternatíva megteremtését tekinti legfőbb feladatának. Olyan programot készítünk, amely egyszerre szolgálja a magyar középosztály és az egyre nagyobb számú leszakadó rétegek megerősödését.

Modern, európai piacgazdaságot, a magántulajdon érinthetetlenségének helyreálltását, tisztességes és szabályozott versenyt akarunk. A társadalmi szolidaritást alapértékként érvényesítve kiállunk a peremre szorult milliók és a folyamatosan lecsúszó középosztálybeliek sorsának megváltoztatása érdekében.
Legyen egyidejűleg verseny és együttműködés, piacgazdaság és szolidaritás!

Hiszünk a demokráciában és a jogállamban. A demokráciát a kiszámítható és tartós fejlődés alapfeltételének tartjuk.

Hiszünk a folyamatos fejlődés szükségességében. A változásban a fejlődés lehetőségét látjuk, elutasítjuk a fejlődésnek gátat vető múltba fordulást, maradiságot. Ugyanakkor elkötelezettek vagyunk nemzeti értékeink, hagyományaink megőrzése mellett. Alapértékeink: haza és haladás, Európa és szolidaritás.

Az Együtt az elkövetkező két évben a saját útját járva, saját programjával mutatja meg magát, megerősíti országos hálózatát, kiszélesíti szavazótáborát. Ez a törekvése egybevág a demokratikus ellenzék közös érdekével. 2014-ben az összefogás nem volt képes új szavazókat mozgósítani, tehát az „összefogást” nem érdemes a vesztesnek bizonyult formában újrateremteni. 

Az Együtt szókimondó, haladó gondolkodású demokraták közössége, amely képes felismerni és elkerülni a jobb- és baloldali pártok elmúlt évtizedekben elkövetett hibáit.
Politikusaink minden rendelkezésükre álló törvényes eszközzel fellépnek az erkölcsileg megkérdőjelezhető legitimitású, illiberális módon kormányzó erőkkel szemben.

És hogy valami konkrétabb is legyen, még egy idézet, ezúttal egy interjúból, ami a héten jelent meg. Az interjúalany az Együtt új elnöke:

Szigetvári Viktor: Most az a fő kérdés: demokrataként miként lehet megtörni az Orbán rezsimet és milyen ország jön utána?

168 óra: Miként?

Sz.V.: Úgy látom, ma ez az uralom egy ponton túl sajnos már csak illegális eszközökkel törhető meg.

168 óra: Illegális eszközökkel?

Sz.V.: Nem földalatti mozgalmakról beszélek, de kénytelen vagyok belátni: a kétharmad és a sarkaltos törvények bebetonozott hatalmát az ellenzék úgy tudja leváltani, hogy elér egy erős, ötven százaléknál nagyobb többséget, és kísérletet tesz a nemzeti kiegyezésre. Ha ez nem megy, akkor egyszerűen nem létezőnek tekinti az alkotmányos béklyókat, ami formálisan, a jogrendszerben illegális. Mindez pedig egy új rendszer alapítását jelenti, amit nemzetközi partnereinkkel is el kell fogadtatnunk. Ha az EU tétlenül nézte a liberális demokrácia szétverését, remélem engedi a a helyreállítását. Erre viszont csak akkor lehet legitimációt kérni, ha előre elmondjuk a választóknak. Ebben sem szabad hülyének nézni az embereket.

168 óra: Ön most azt üzeni a választóknak, hogy ha győz a baloldal, semmisnek tekinti a kétharmados törvényeket? 

Sz.V.: Igen. A végrehajtó hatalmat ugyanis illegitim módon korlátozzák a sarkaltos törvények.

Persze ez elsőre igencsak meredeken hangzik, és biztos vagyok benne, hogy a FIDESZ minden bűnét elnézők ezt olvasva rögtön a demokrácia lángpallosú védelmezőivé válva rontanak majd rá erre a pár mondatra. De jobban elolvasva ez se szól másról, mint a törvényességre, demokráciára törekvésről. Mert elég nehéz úgy a boksz szabályait betartani, ha az ellenfél ketrecharcosként viselkedve le se szarja őket, vagy folyamatosan úgy változgatja, hogy neki legyen jó. Egyszer valahogy le kell győzni, hogy utána vissza lehessen végre hozni a tisztességes küzdelem szabályait. Paradox, és kényes helyzet, egy demokráciában elfogadhatatlan is lenne ez a módszer, csak hogy ez itt már rég nem az. Itt most az a feladat, hogy a megalázott demokráciát helyreállítsuk, és véget vessünk ennek az ámokfutásnak, amely egyes egyedül a hatalmon lévők gyarapodásáról szól, meg arról, hogy ennek érdekében bármilyen elvet leköpnek, bárkit hátba támadnak.

És nem ez az, amit az ország többsége el akar érni? Mert a FIDESZ többsége csak látszólagos, mint ahogy a Jobbik erősödése is az: mindkettő a demokratikus ellenzék gyengeségére vezethető vissza. Megfelelő alternatívát kell nyújtani, hogy azok, akik váltani szeretnének, ne legyenek párt nélkül, vagy ne a kommunikációs báránybőrbe bújt, de amúgy továbbra is rasszista, antidemokratikus, és egyre nyíltabban oroszbérenc Jobbiknál kössenek ki jobb híján. 

Egy alternatíva már van. Szerintem érdemes megfontolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr977193503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spermahajder 2015.02.21. 15:06:04

@maxval bircaman szerkesztő: most jöttem rá, kire emlékeztetsz: az esküvői vacsoránkon (régi szép idők) a fotózás alkalmával egy távoli rokon mindig az aktuális alanyok mellé ugrott, így aztán minden képen szerepel.

Highway from hell 2015.02.21. 16:52:26

@Fedor: Pedig pontosan erről van szó.

Scagnetti 2015.02.21. 18:00:04

Ez nagyon szépen hangzik, de én maradok szkeptikus. Van néhány probléma, amit nehéz lesz megoldaniuk.

1. Szigetvári. Róla már leírtam a véleményem.

2. Benne voltak a szoci összefogásban, ez igen rossz reklám, és még sokáig viselni fogják a következményeit.

3. Nem csak a Fidesz lesz ellenük, hanem az MSZP és a DK is, akiknek nem kell a konkurencia.

4. Biodíszletként ma is ott vannak a Parlamentben, miközben illegitimnek tartják a választásokat. (Ahogy az MSZP és a DK is.) Ez ront a hitelességen. Ezért nehéz bármit is komolyan venni a mai "ellenzéktől".

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.02.21. 18:02:38

"a kétharmad és a sarkaltos törvények bebetonozott hatalmát az ellenzék úgy tudja leváltani, hogy elér egy erős, ötven százaléknál nagyobb többséget, és kísérletet tesz a nemzeti kiegyezésre."

Tehát a választást mindenképp meg kéne nyerni, és akkor is előbb a kompromiszummal kell próbálkozni, és csak ennek sikertelensége esetén jönne a kevésbé elegáns megoldás.

toportyánzsóti 2015.02.21. 18:59:47

@maxval bircaman szerkesztő: Gazdád nem elég hogy a világ legnagyobb tolvaja szimpla választási csaló is,úgyhogy neked nem kéne belebégetned ha van pár agysejted.

toportyánzsóti 2015.02.21. 19:02:36

KGB ellen felesleges a joggal próbálkozni,polóniumos tea jár érte.

toportyánzsóti 2015.02.21. 19:05:41

Szigetvári hihetetlen pancser aki visszaléptette saját emberét kamu közvéleménykutatási eredmény hírére,csak a hatalom érdekli pedig nincs elég gógyija.

2015.02.21. 19:10:01

@Highway from hell: pontosan ! A TÖRTÉNELEM URA (:D), mint ahogy eddig is, ez után is nagyjából leszarja, h ki milyen eszközökkel szerzi meg a hatalmat. Még azt is, hogy mire használja. A mindenféle legitim, meg demokratikus megoldások a zemberek felelőssége lenne, de hát láthatjuk általában is és specifikusan egyes történelmi kérdések kapcsán, vagy aktuális politikusok aktuális politikai tettei kapcsán, de ha közelebbről is megvizsgáljuk; mondjuk az egyes emberek mamájának, vagy a saját maguk betegsége kapcsán, h az emberek mit gondolnak a felelősségről és a saját lehetőségeikről abban, h másokat is - a hierarchiában elfoglalt helyüktől függetlenül - felelős magatartásra szorítsanak. Illiberális államban ilyen nincs és nem is lehet, márpedig ez az és nem csak azóta, h nyilvánosan is annak nyilvánították.

2015.02.21. 19:16:41

@Bánegressy: ja! most mi változna meg egy puccstól, vagy mit változtatna, ha kivárnánk, amig Orbán fölfordul, vagy megennék a saját sakál bűnözőtársai? A rendszer az emberektől, az ő általános hozzáállásuktól sem tud alapvetően megváltozni. Nem kell pont Bibót olvasni, még az illiberális, antiszemita Szabó Dezső is megírta, h politikailag pubertáskorú a magyar nép. Mindegy, h születésileg milyen, de mindig gazemberek fognak a nyakán csücsülni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.02.21. 19:25:04

@Scagnetti: Az elsőben nem értek egyet. A másodikról írtam én is. A harmadikban van valami, de hát erről szólna az előválasztásos ötlet. Ami meg a negyediket illeti: nem mondták, hogy illegitim volt. Erkölcsileg illegitim, azért ez nem jogi kategória. Persze, hogy minden eszközr megpróbálnak megragadni, ami nyilvánosságot jelent, és törvényességet.

Ms Diane Choksondik 2015.02.21. 19:37:58

semmi baj nem lenne az együttel, ha nem álltak volna gyéef mögé/mellé. ennyit a korszakváltásról. ha valaki leváltja a fideszt az csak olyan legyen, amelynek esze ágába sincs partnerként tekinteni az eddigi garnitúrákra. az együtt becsületén már esett folt

DeMarco 2015.02.21. 19:39:06

Az ember haja égnek áll ennyi hülyeség láttán...

Nálad sosem lehet eldönteni, hogy valami groteszk vicc amit leírsz, vagy tudatos (és egyben súlyos) félreértelmezés...

A poszt eleje egy szóval leírható: áááá.. (ásít).

A második része: agymenés, kamuszlogenek egymásra hajigálása, nulla konkrétummal, nulla programmal, ergó: áááá (ásít).

A harmadik része: Sci-fi... Bruhahahaa...

Álmodik a nyomor? Vkinek bilibe lóg a keze...

Jesszus, hányszor kell még leírni: Előbb tessék választókat szerezni, tessék olyan programot letenni, ami az emberek érdekét szolgálja és majd utána ugrálni...

Van kb. 1%-uk, de súlytalanságukban is világmegváltó hangjuk van. Bár igazából azt mondanak, amit akarnak, hiszen semmi felelősségük nincs.

Ennyi erővel én is mondhatnám, hogy ha megválasztanak ingyen lesz a sör és manna folyik az égből... Legfeljebb a végén azt mondanám, hogy bocsi, igazából nem is úgy gondoltam, csak választási ígéret volt, meg nem is úgy kellett érteni, csak egy politikai üzenet volt...

Az meg hab a tortán, hogy az 1% pattog, hogy az emberek velük vannak... Ha-ha :) Hol?? Mert én csak nagyítóval látok ott szavazókat...

Most a miniszalámiból még minibb szalámi lett...mindig van hova esni, ezt tudjuk a szadesz óta.

Ugyanakkor ne legyünk rosszindulatúak, rajta, mutassák meg, hogy jobbak és tegyenek le olyan programot, ami nem szlogenekből áll, hanem vannak benne épkézláb, konkrét ötletek is. Mármint olyanok, amik jobbá teszik az emberek életét és nem rosszabbá...

De ó jajj, az egyetlen pillanat, amikor erre lehetőségük volt (eddig), egyben a lehetőség csúnya elvesztése is volt és gyakorlatilag sikerült vele megágyazni a stabil 1%-hoz.

Számomra kérdéses, hogy kapnak-e második esélyt...

És még nagyobb kérdés, hogy bár minden fórumon igyekeznek utólag magyarázkodni és elhatárolódni, de vajon a következő éles alkalomkor ismét együtt találjuk-e az egész bandát? (Sztem igen). Vajon akkor mivel fogsz/fognak majd magyarázkodni??

Jah és persze a leginkább érdekes kérdés: Ez a formáció egy emberre épített, aki nem is igen akarta az egészet és aztán kiderült, hogy a választók is mélyen egyetértenek vele, ők végképp nem akarták. Csoda történt, megértette... De vajon az egy koncepcióra épülő csoport képes lesz-e új koncepciót kialakítani?

program készítő 2015.02.21. 22:30:52

Tőlem a programomból sokat lopott a fidesz-megmásítva rosszul(rezsi,nyugdíj,oktatás)-természetesen tudom bizonyítani minisztériumi levelekkel.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.02.21. 23:12:50

@Scagnetti:

2. Nem szoci, hanem ellenzéki összefogás volt, erős szoci hegemóniával. Az EU választás megmutatta.

3. Csak lesz a szociknál végre egy értelmes ember, aki rendet csinál, vagy kihagyják őket, hadd menjenek a süllyesztőbe. SAjnos jelenleg össze kell fogni.

4. Indulásukkal legitimálták a választást, tehát nem tarthatják azt illegitimnek. Tudom, mégis annak tartják, és ez nekem sem tetszik.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.02.21. 23:22:22

@Fedor:

A mostani kormánypártok elmúlt évekbeli tevékenysége alapján azt látom, hogy nagyon nehéz egy nemzeti minimumban megegyezni, főleg, hogy a demokratikus ellenzék sem volt képes a megegyezésre.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.22. 00:31:15

@Fedor: hagyd rá, ez csak egy degenerált disszidens!
Egyébként tudsz mutatni egyetlen hiteles, bizonyíthatóan tisztességes politikust? Mert az elmúlt huszoniksz év fényében... hát nincsenek álmaim. :(

Arthur Bloch 2015.02.22. 05:30:36

Sütő András tévedett: "..a magyar nem vész el, csak átalakul..."-Mivé? - Valahol mindíg ez volt a legkényesebb kérdés a történelmünk során..mivé ? - A közelmúltunk: Liberális fidesz,- -- nagy Nemzethy magyarkodás. - Internacionalista baloldal,-- nagytőkés műbal...- Egyszer tartanánk ki valamiféle nem csak politikai szlogen mellett,- "huszárosan tetszelgünk" a múltra hivatkozva,ami sosem volt igazi!Nos ez az igazi borzalom!Most ezután jöhet a műveletlen ocsmánykodó kommententek özöne.-Mind mind csak azt igazolja,hogy "A hazugság a rabok és az urak vallása..."

luis5 2015.02.22. 07:08:32

Latom a posztironak is jutott a fogyoban levo Soros penzbol erdekes hogy nem jutott eszukbe egy demokratikus megoldas: tessék szavazokat szerezni es valasztast nyerni! De ezek is csak az ellenoldal hullaival képzelik az arkok betemeteset. Egy viccpart volt es maradt. 0 jelentosegu mit abrandoznak az iroasztal mogott. Judeai Nepront 2.0

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2015.02.22. 08:28:22

bolsevik hatalom átvétel?az egyfős párt ?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.02.22. 08:47:16

@luis5: @FILTOL: Látom ti sem tudtok olvasni:

"a kétharmad és a sarkaltos törvények bebetonozott hatalmát az ellenzék úgy tudja leváltani, hogy elér egy erős, ötven százaléknál nagyobb többséget, és kísérletet tesz a nemzeti kiegyezésre."

Tehát a választást mindenképp meg kéne nyerni, és akkor is előbb a kompromiszummal kell próbálkozni, és csak ennek sikertelensége esetén jönne a kevésbé elegáns megoldás.

csergolec 2015.02.22. 09:03:52

"Divat mostanában az általános hangulatkeltés általában a politikusok ellen, főleg ellenzéki oldalon."

Divat??Nem divat,hanem a tapasztalati tudás motiválja!!
A rendszerváltás óta,szinte kivétel nélkül,a személyes és a családi(haveri)haszonszerzés motiválja a politikusokat,ill. a haszonszerzés,mint vezérfonal,amelyre az eltelt 25 év politikusait egységesen fel lehet fűzni.
Azért van a nagyszámú pátot nem választó,mert sokan belefásultak a nem teljesített (választási)ígéretekbe,ill,abba,hogy bármely bagázs kerül hatalomra,az lesz az elsődleges,hogy többet lopjanak,mint az előzőek.
Azaz,az eltelt 25 év politikusat abban lehet csak megkülönböztetni,hogy melyik lopott többet,ill .hogy a lopást melyik tudta jobban "tálalni,magyarázni".
Tehát nem "divat",-ról,TAPASZTALAT-ról van szó.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2015.02.22. 09:51:34

@Fedor: de hát most volt választás...
a nemlétező egyutt pm es klónjai az mszp hatan mászott be a a parlamentbe.mára hárman háromféle szaladtak. ne komolytalankodjunk már.
és ez nem azt jelenti hogy Orbán mindent jól csinal sot.mostanaban inkabb szarul csinálja....de ilyen viccpartokra még a karakter is kar.
garantált hujeseg garantalt alapjovedelem

a kommentekben az indexen is akasztas,meg forradalom....demokratak na...

Muad\\\'Dib 2015.02.22. 09:52:43

@Fedor:
Tehát arra buzdít az észlény, hogy vegyük semmibe a nekünk nem tetsző 2/3-os törvényeket, ha nem tudjuk választási felhatalmazással, vagy kompromisszummal megváltoztatni. Csak annyit hadd kérdezzek, hogy akkor ezek után milyen utat képzelsz el bármilyen 2/3, 4/5, 5/6 törvény legitimmé tételére? Mert ugye bármely későbbi kormány hivatkozhat ugyanerre. Mégis kik és hol fogják eldönteni - jogállam, mi? -, hogy mely törvényeket lehet önhatalmúlag a kukára vetni, és melyikeket nem? Mitől lesz legitimebb egy sima többség által önkényesen eltörölt 2/3-os törvény, mint maga az eredeti 2/3-os? Ez egy öntökönrúgás lehetne legfeljebb, amire egyértelműen rögtön az lenne az ellenzéki (fityeszes) reakció, hogy illegitim módon kormányozzák az országot.

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 09:58:52

2018 - ig belegebedunk ebbe a rendszerbe...
Nem csak anyagilag...
(Már nincs a kozosben eleg pénz,...most már egymástól rabolnak az országunk vezetoi...)

dr kíváncsivagyok 2015.02.22. 10:00:47

@Muad\\\'Dib:
Válasz erre :

Már eleve torvénytelenul , hamis , elcsalt választásssal hozták a 2/3 - os torvényeket !

Muad\\\'Dib 2015.02.22. 10:17:44

@dr kíváncsivagyok:
Csak épp ez nem igaz. 2010-ben a régi választási rendszer szerint csont nélkül hozták a választást 2/3-ra. Tehát ezzel az érvvel nem lehet dobálózni mindenre.

Scagnetti 2015.02.22. 10:43:27

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Szigetvárit nem említetted, ebből arra tudok következtetni, hogy vele kapcsolatban egyetértünk.

2. Tökmindegy, belementek. Pár évvel az után, hogy feltörölték a padlót Mesterházyval, képesek voltak a nevüket adni a jelöléséhez.

3. Nem kell. Tavaly sem kellett volna. Van pár szoclib őskövület, aki ezt erőlteti, és sajnos adnak is a szavukra, de pont az bizonyosodott be, hogy ezeket kellene végre magasról leszarni. A 2010 előtti csapattal nem fog menni. Azokat el kell felejteni. Ezt az áldozatot kell meghoznia a baloldalnak, ha nyerni akar.

4. Na ez az. Ez kb. olyan, mint Fletóék esküje. Aláírják, közben motyognak valamit a bajszuk alatt, mintha az bárkit is érdekelne.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.02.22. 11:21:33

@Scagnetti:

Szigetvári nem éri el az ingerküszöbömet.

Amíg a kövületek megvannak, addig az MSZP csak viszi a szavazatokat. És amíg a kövületek ott vannak, addig folyamatosan devalválják az ifjakat, akik közben beszállnak. Aki sikeres, az vagy távol marad amennyire csak tud (Botka), vagy helyi szinten van jól beágyazódva (Tóth).

Janos Mohacsi 2015.02.22. 11:37:33

B.szod!!!! Zemberek szavaztak, akkor ez legitim oszt jonapot!!! 2018-ban lesz uj valasztas tessenek arra keszulni!!
Ezen elvek alapjan jogunk lenne eroszakkal teherbe ejteni noket is mert az az erdekunk!!! De jogallamot nem lehet torvenytelen eszkozokkel fenntartani vagy letrehozni(megha ez egy 1989-es mutyi eredmenye is volt: szeles tarsadalmi tamogatas helyett szuk elitcsoportok dontottek pl. a fegyverviselesrol meg hasonlo mindenkiterito kerdesrol. Orban rendszere is ebbol a mutyibol nott ki es mutyis eszkozokkel nem megdontheto csak ossztarsadalmi rendteremtessel, de nem 1989 es alapokon!!).

nembérkommentelő 2015.02.22. 12:47:43

@maxval bircaman szerkesztő:
Milyen választás ?Amit egy választási csalási törvény szabályoz ? Milyen legitim kormány ? 42 százalékból 2/3-ot hamísító ? Milyen illegális eszköz ? amit 4,5 millió éhező törvényesnek tart ? és milyen rendszerváltás ? ami 9 millió embert meglopott ?

Szilágyi Imre 2015.02.22. 13:35:29

"... Közelebb állnak a mostani civil tüntetőkhöz," blablabla, blablabla.
Hogyne, Fedor hehehelvtárs. És a civil tüntetők melyik párthoz is állnak közel?
Az egyik ehhez, a másik ahhoz. Olyanokhoz, akik az elmúlt 25 évből a szocialista, liberális idióta kormányzást művelték.
Ezek semmivel sem különbek azoknál. Buta, IQ-hiányos, arrogáns fazonok.
Mit vársz ezektől, Fedor hehelvtárs?
:)

Scagnetti 2015.02.22. 14:55:27

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Na de akkor ezekkel minek összefogni? Nyerni velük nem lehet, és mellettük az is amortizálódik, akinek amúgy köze sincs hozzájuk.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.02.22. 17:02:31

@nembérkommentelő:

A szabályok előre ismertek voltak, azokat az indulók elfogadták. (Indulás --> Ráutaló magatartás

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.02.22. 17:03:35

@Scagnetti:
Pluszban: NEm hallom soha az ellenzék szájából, mit-hogy csinálnának.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.02.22. 22:30:24

@DeMarco: Te véletlelnül nem pont Veszprém fele laksz? Talán pont abban a választókörzetben, ahol ma megszűnt a kétharmad, mert a FIDESZ elvesztette a szavazóinak több, mint felét? :-)

444.hu/2015/02/22/a-fidesz-elvesztette-szavazoi-felet-veszpremben-aprilis-ota/

DeMarco 2015.02.23. 17:21:48

@Fedor: Valóban érzékenyen érint a veszprémi választás, de nem a kétharmad elvesztése miatt, az nem izgat, eddig sem izgatott, az arányokon nem változtat szinte semmit sem. Csak slusszpoén volt duplázni...

Még csak nem is azért, mert választó körzeten belüli lennék. (Nem vagyok egyébként.)

Hanem azért, mert az akciót rendszerint reakció követi... Tudod jól, számtalanszor leírtam, hogy van egy nagyon fontos project, amit a maszop-libsi kormányok zsinórban húztak le a fejlesztési tervekből és a 2010-14-es fidesz kormány adott neki végre zöld utat és kezdődött meg a kivitelezés, aminek bizonyos elemei még évekig tartanának, sőt már csúszásban van és a pénz is fogyóban. És már csak három év a következő választásig, amikor egy esetleges ballib kormányváltással évekre, (évtizedre rosszabb esetben) bukik az egész. Ebben a versenyfutásban a lehető legrosszabbkor jött a veszprémi bukás, mert az egyik fontos láncszem kiesik és ismerve a kormányok pénzosztási technikáit, könnyen lehet borúra derű...mert csak... Egyik kormány sem támogatta az ellenzéki önkormikat, vagy csak félszívvel csurgatva a cash-t.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a legfontosabb bástya még áll és éppen a veszprémi tervek valósultak meg idáig. Mondjuk kicsit hálátlanok ezért, a büdös életben nem valósult volna meg a project, ha ballib kormány marad, de ez csak a magánvéleményem... Hiba volt Navrának elengednie a várost. Az emberek túl gyorsan felejtenek...

DeMarco 2015.02.23. 17:23:18

@DeMarco: Pontosabban derűre ború... elírtam.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.02.23. 17:37:33

@DeMarco: Ja, hogy a FIDESZ bosszúálló? Hahó, hát ezt hajtogatjuk mióta, és a büdös életben nem fogod belemagyarázni, hogy a a másik oldal ugyanilyen, mert arányaiban ég és föld (tudod, kedvenc példám Debrecen).

A veszprémieket meg ne kárhoztasd. Nem mindenki megvásárolható, úgy látszik vannak, akiknek a FIDESZ-szel szemben elvei is vannak (merthogy a FIDESZ-nek nincsenek, ezt legutóbb G pont Fodor jelentette ki, bár a ténykedésük alapján egyértelmű volt eddig is).

Viszont örömmel látom, hogy jóval visszafogottabb lettél hirtelen és már számolsz egy 2018-as kormányváltással :-) Persze, nem érintett meg egy ilyen szimbolikus bukta? Ugyan már...

DeMarco 2015.02.23. 18:53:58

@Fedor: Nem kell semmit megmagyaráznom, vannak akiknek nem szelektív a memóriája. Nem alternatív valóságról beszélek, hanem a múltról...és egy lehetséges jövőképről a múltbeli rossz tapasztalatokra alapozva.

Nem kárhoztatok senkit sem, mindenkinek szuverén döntése, hogy mit gondol, vagy hova szavaz. Így döntöttek, pont. De a saját véleményemhez nekem is jogom van és sztem milliárdokban mérhetőek a fejlesztések amik közvetlenül érintették a várost és/vagy környékét, amit korábban nem kaptak meg. Ezután meg sanszos, hogy nem fognak. (Szintén korábbi kormányok hatalomgyakorlási technikáira alapozva).

Miért lenne megvásárlás felismerni azt az egyszerű tényt, h valamire szükségem van nagyon és valakiktől direkt nem kapom meg, valakiktől pedig megkaphatom. Mire mész az elveiddel, ha üres a zsebed? Ez persze fordítva is igaz lehet, de azért nem ugyanaz az érzés... Viszont optimális eset állt fent 6 éven át, amikor az elvek találkoztak a lehetőséggel. Ez az optimális viszony piszkolódott most be. Mindazonáltal itt nem az adófizetők pénzéről beszélünk (legalábbis nem a magyar adófizetők zsebéből), félreértés ne essék, a milliárdok az eu-tól
jönnek, csak a pénzmag területi elosztásáról van szó, azaz, hogy melyik évben, milyen fejlesztéseket támogat a kormány.

Persze nem feltétlenül jelent ez nehézségeket, de azért az esély megvan rá.

Nem lettem visszafogottabb és mindig minden eshetőséggel számolok. Veled ellentétben én a földön járok és ezerszer realistábban szemlélődök. Egyelőre csúnya meglepetést jósolok a kormánynak és a ballibáknak egyaránt, egy jobbikos előretörést, ami fájni fog mindenkinek. Ha túlnyerik magukat, még a végén oda lyukadunk ki, hogy fidesz-maszop nagykoala lesz... Akkor mi a fenét fogunk csinálni???

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.02.23. 21:58:29

@DeMarco: Akkor te továbbra is kormánypárti leszel, én meg továbbra is ellenzéki :-) A vita örök marad, hogy ki jár a fellegekben... Azzal, hogy még mindig elveket feltételezel a FIDESZ-ről, a kérdés eldőlni látszik...

DeMarco 2015.02.24. 04:44:45

@Fedor: Ne keverd össze a kormányt a párttal, főleg ne a párt szavazói bázisával akiknek nagy része nem is fidesz tag, csak szimpatizáns, vagy pusztán közelebb áll az elveihez, szívéhez ez a formáció és/vagy történelmi/tapasztalati okokból igen messze áll az ellenzéktől. Valami ellen szavazás... Mert azért lássuk be, a fidesz nagy előnye az alternatíva hiánya. Mármint valós alternatíva...

Azt azért illene észrevenned, hogy veszprémben független jelölt nyert, ami nem történt volna meg, ha ballib jelöltként indul. Nagy csinnadrattával beálltak végül mögé balról, de kb. ennyivel ki is futott amit hozzá tudtak tenni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.02.24. 07:08:03

@DeMarco: Te meg azt vedd észre, hogy ha nem állnak be mögé, és kampányolnak aktívan neki (mert kampányoltak keményen, csak nem látványos szinten, hanem aprómunkával, aktivistákkal, stb.), akkor Kész is csak egy független jelölt lett volna a többi mellett, aki pár százalékot vitt volna el. Ez egy win-win szitu volt a pártok és Kész számára. Persze erre a stratégiára választásokat nem lehet alapozni, de jelen helyzetben alkalmas volt egy olyan győzelemre, ami gyakorlati hasznot is hajt, meg szimbolikus is. Megújult alternatíva tehát kell, de hát pont erről szól a poszt: kellene egy friss baloldali párt, mondjuk a Humán Platformból, és kell egy liberálisabb, polgáribb párt mellé, és ez lenne a az Együtt, ami ne félj, fog megfelelő programot lerakni, és biztos vagyok benne, hogy a kérlelhetetlen korrupció-ellenesség meghozza idővel a népszerűséget is.

DeMarco 2015.02.24. 16:25:11

@Fedor: El vagy te tévedve barátom... Beálltak mögé, mert beengedte őket maga mögé, de nem történt semmi sem, szinte darabra annyi szavazatot kaptak, mint korábban a Navra ellen induló ballib jelölt. A baloldal nem nyert semmit azóta sem, nem szólítottak meg 1 plusz szavazót sem...

Pusztán azért nyertek, mert közben a fidesz szavazóbázisa a felére csökkent, azaz elégedetlenségükben otthon maradtak a fidesz szimpatizánsok, vagy átmentek a bizonytalanok táborába. Ezt ugyan el lehet adni a baloldalon nyerésnek, de azért felhívnám a figyelmedet arra, hogy nem nőtt a szavazóbázisuk és egy országos választásnál visszajöhet Veszprém simán, ahol eleve többen mennek el szavazni, mint egy menet közbenire. Csak nehogy meglepődjetek 4 év múlva...

Másrészt meg ugyan elvesztette a fidesz az abszolút kétharmadot, de ez nem jelenti a tényleges kétharmad elvesztését, simán átmehet kétharmados törvény továbbra is, amennyiben az épp jelenlévő képviselők kétharmada egyfelé szavaz. Volt ilyen korábban is már az előző ciklusban.

De lehet példát hozni a baloldalról is: Leninék kisebbségbe kerültek az ideiglenes parlamentben, de amikor kimentek a mensevik képviselők a teremből, gyorsan szavazást kértek, amit így már meg is nyertek, így kezdődött a kommunizmus...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.02.24. 20:41:01

@DeMarco: Megint nem olvastad el rendesen, amit írtam. Igen, a ballib pártoknak jó volt, hogy egy tőlük független civil lett a közös többszörös, KÉSZ-nek meg jó volt, hogy kapott támogatást, amivel kitűnhetett a többi civil jelölt közül, és nem kapott pártellenfeleket balról, akik tovább oszthatták volna a szavazatokat. Erre írtam azt, hogy win-win. És persze, hogy kellett az is, hogy a FIDESZ-től megcsömörljenek az emberek, de kötve hiszem, hogy ez vigaszt jelent számodra, hisz a te szemszögedből ez a legrosszabb. És persze lehet, hogy majd megvásároljanak egy-két szavazatot szükség esetén, de egyrészt a magát eladó idővel teljesen elássa magát a választók szemében (még ha csak szavazástól távolmaradásban nyilvánul is meg), másrészt szimbolikusan ez mindenképp hatalmas bukás a FIDESZ-nek, bármennyire megpróbálod ezt te is lekicsinyleni, meg a fejesek is, és ki tudja, milyen lefelé vezető spirált indíthat ez el.

DeMarco 2015.02.24. 21:04:28

@Fedor: Az álmaidhoz semmi közöm... te minden apró dolognál ami épp nem jön össze a fidesznek, farkast kiáltasz, aztán rendre nem történik semmi... most sem fog.
De ki vok' én, hogy elvegyem az álmaidat? Felőlem ábrándozz nyugodtan, nem nekem fog fájni az ébredés...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0