Valóban puccsot akar az Együtt?
2015. március 02. írta: Fedor

Valóban puccsot akar az Együtt?

szigetvari_1.pngA válasz természetesen nem, mégis ez maradt meg sokakban a múltkori bejegyzésem felületes elolvasása után, amelyben idéztem Szigetvári Viktor gondolatait arról, hogy miképp lehetne visszatérni a valódi demokráciához. Pedig számomra már az alapján is egyértelmű volt, hogy mindennek alapja a megnyert választás, és utána elsődleges cél a megegyezésre törekvés, és csak ennek meghiúsulása után kerülnének elő az egyéb jogtechnikai megoldások.

Persze az akkor csak egy rövid részlet volt egy interjúból, és a tömörség árthatott az érthetőségnek, most viszont megjelent egy hosszabb írása is Mandineren, amelyben részletesen kifejti az Együtt elnöke, hogy mire is gondolt pontosan, és miért jutott erre a következtetésre. Aki elolvassa, az pontosan láthatja, hogy szó sincs itt semmiféle puccsról, sőt, pont a nagyobb konszenzus a végcél.

(Közbevetve: Nem tudom, hogy kinek volt az ötlete, hogy ez az írás pont a Mandineren jelenjen meg, de abszolút pozitívnak tartom a kezdeményezést. Minden pártnak érdemes a másik oldallal is kommunikálni, a szemben álló fél semminek nézése csak félreértéseket szül, meg gyűlölködést, szóval jó ötlet volt Szigetváritól, hogy ezt az írást bevállalta, a Mandinertől pedig az, hogy megjelentette. Sok ilyet, minden politikustól és sajtóterméktől, oldalfüggetlenül.)

Én most csak pár lényeges bekezdést veszek át, de mindenkit arra bíztatok, hogy olvassa el az egészet, egyben, az eredeti helyén. Nem muszáj vele egyetérteni, de érdemben vitatni is csak úgy lehet, ha valóban ismered azt, amit el akarsz utasítani.

Tehát:

...nem az „Orbán takarodj” kiabálásának hangereje fogja eldönteni, képes-e az ellenzék leváltani a jelenlegi miniszterelnököt. Beszélni kell az utána következő jövőről is. Be kell mutatni a programot az elhúzódó magyar válság társadalmi, alkotmányos és gazdasági rétegeinek megoldására.

Csak úgy érdemes készülni a kihívónak, csak úgy érdemes törekedni a győzelemre, és csak úgy érdemes legitimációt nyerni parlamenti választáson 2018-ban, ha a kihívó fél világosan beszél arról, mit tenne a társadalmi, alkotmányos és gazdasági válság enyhítése, megoldása érdekében. Miközben a Fidesz mágusai minduntalan el akarják hitetni mindannyiunkkal, hogy a politika nem más, mint a hatalom cinikus és korlátot nem ismerő eszközökkel való öncélú megtartása, addig én hiszek abban, hogy bajainkat csak nyílt beszéddel, közösen, egymás létjogosultságát elismerve fogjuk tudni megoldani.

Az egypárti és ideológiailag egyoldalúan túlterhelt alkotmányozással, az egypárti választási reformmal, a sarkalatos törvények szakpolitikai ügyekre való kiterjesztésével, az Alkotmánybíróság és a Költségvetési Tanács jogköreinek csorbításával, a hatalmi egyensúlyok biztosítását garantálni hivatott intézmények személyi függésbe sodrásával Orbán Viktor személyesen felelős azért, hogy a mai rendszer alkotmányossága megkérdőjelezhető.

A nyíltan vállaltan programmá tett illiberális modellkísérlet nem bírja a választók többségének felhatalmazását. Az egyre szűkebb társadalmi támogatottsággal megteremtett alkotmányozó többség előre kormányzóképtelenné tett minden olyan magyar kormányt, amely a jelenlegi alkotmányos keretek között kívánna kétharmadosnál kisebb, feles parlamenti többséggel kormányozni. A sarkalatos törvények túlterjeszkednek az alapjogi és az intézményes alapokat érintő kérdéseken. Egy új kormány nem tudná a saját társadalompolitikáját megvalósítani, például eltörölni az egykulcsos adót, Polt Péter és mások pedig továbbra sem a köztársasághoz, hanem Orbán Viktorhoz lennének lojálisak.

A Fidesz szavazótáborának 2018-ra bekövetkező esetleges összeomlása esetén természetesen könnyedén kétharmadot szerezhet egy megfelelő kihívóval, programmal és együttműködéssel bíró nem radikális ellenzék, de a választókerületek átrajzolása, a kormányzati hirdetési médiafölény és még számos más faktor egyértelműen az Orbán Viktor vezette pártot hozza kedvezőbb helyzetbe.

Így a mai ellenzék számolhat győzelme esetén erős parlamenti többséggel, de ezért jobban meg kell dolgoznia a mai választási rendszerben, kétharmados többséggel viszont kisebb valószínűséggel. Az egyéni választókerületek úgy lettek kialakítva, hogy könnyedén alakulhat olyan helyzet, amelyben több szavazattal, nagyobb arányú győzelem esetén is kisebb mandátumarányú győzelmet arat kihívó, nem radikális ellenzék, mint a jelenlegi kormánypárt 2014-ben. Így kívánja Orbán Viktor a NER foglyává tenni a magyar jövőt.

Egy esetleges választási vereség utáni Fidesz is érdekelt abban, hogy szabaduljon a kormányzás kétharmados felelősségétől. Egymás felülalkotmányozásának (Tölgyessy Péter megfogalmazása) kényszerébe nem a mai ellenzék sodorta önmagát, hanem Orbán Viktor. Javaslatom szerint a nem radikális ellenzéknek világosan meg kell mondania, hogy választási győzelme esetén mindent meg fog tenni a kormányzóképtelenséget eredményező alaptörvényi helyzet nemzeti konszenzuson alapuló megoldására.

A választási győzelem után az ellenzéknek kísérletet kell tennie az új parlamentben a végrehajtó hatalmat bénító személyi és szakpolitikai béklyók megegyezésen alapuló levetésére. Ebben konszenzusra mindenképp törekedni kell, mert csak úgy lehet véget vetni hazánk két és fél évtizedes, egyre súlyosbodó nehézségeinek.

De egy esetleges sikeres konszenzus-teremtési kísérlet esetén is új köztársaságot kell alapítani, közösen. Szimbolikusan szakítva az elmúlt évtizedek kísérleteivel, de beemelve az 1989 utáni alkotmányfejlődés minden pozitív és megtartandó elemét.

A végrehajtó hatalom jogköreinek szűkítésére már csak azért is szükség van, mert nem tudok tragikusabb eshetőséget elképzelni annál, mint hogy egy új, nem radikális kormány tagjai, vezetője netán beleszeretnének a megerősített, illiberális jogköreikbe. Könnyű volna ekkor hivatkozni arra, hogy a „rendrakáshoz élnünk kell ugyanazon jogkörökkel, amelyekkel Orbán Viktor rendelkezett”, de ez tévút, és tovább rombolná alkotmányos demokráciánk maradékát. A NER rendszere nem azért rossz, mert nem nekünk van lehetőségünk vezetni.

Parlamenti kiegyezés nélkül viszont nem marad más út, mint a jogfolytonosság felfüggesztése, és átlépés a végrehajtó hatalmat korlátozó szabályokon, a választói felhatalmazással összhangban levő kormányzati munka megkezdéséhez. Nem mindent kell ekkor felülírni. Nem szabad új alkotmányt írni. Csak és kizárólag a kormányzóképességet akadályozó jogszabályokat és személyi viszonyokat kell felszámolni.

A Negyedik Köztársaságban azért nem kellenek majd kétharmados törvények, mert a politizáló feleknek tanulniuk kell az elmúlt két évtized hideg polgárháborújának bűnéből.

A fegyvert le kell rakni. Együtt kell működni és közben versenyezni kell.

E kettőt egyszerre. Nem alkotmányos szabályoknak kell megakadályozniuk bizonyos, jelenleg kétharmadba öntött ügyek időről időre történő átszabását, hanem a megújuló politikai elit önuralmának és a sokkal erősebb külső, civil és intézményes hatalmi kontrollnak.

Ez ma naiv cél. De meggyőződéssel hiszek abban, hogy a politikai alrendszer szereplőinek önuralom hiánya és a civil társadalom intézményeinek tudatos gyengítése vezetett el a mai válságunkhoz.

Nos? Így már tisztább a kép?

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr467233899

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hol legyen a bolhapiac? 2015.03.03. 12:51:59

Vajon lesz-e a Vörösmarty téri piac mellett működő, majd felszámolt illegális helyett olyan bolhapiacunk, amit megszeretünk és kerületünk értékévé válik? Olyan, amelyik szimbiózisban működik a zöldség-gyümölcs piaccal, a vásárlóközönséget pedig komplex...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.02. 18:56:12

@Fedor:

Hidd el, nekem személyesn tök mindegy, hogy 3 vagy csak 2 ballib párt van Mo-on.

toportyánzsóti 2015.03.02. 20:00:30

@maxval bircaman szerkesztő: Készül már a polóniumos bircatáp ollan gyenge vagy homofób kérődző.

toportyánzsóti 2015.03.02. 20:27:32

Nem kell ide az együtt idiótája,lajos simán csatornába vágja azt a hülyegyereket és analfabéta tákmatyijait akiket naggyá tett.

Randal Graves 2015.03.03. 07:40:40

@toportyánzsóti: Ez komoly? Simicska a ballibek várva várt messiása? :D

toportyánzsóti 2015.03.03. 07:57:30

@chabal, a zősember: Palira vett jobberek messiása simicska,majd rájössz.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.03. 09:44:43

@chabal, a zősember:

A SImicska-Soros Párt a háttérhatalom új projektje, a ballibek helyett lesz.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2015.03.03. 10:09:42

Ez a poszt csak a megszokott elöremenekülös kormányoldali provokáció. Nem több.

DeMarco 2015.03.03. 10:32:15

A bővített változat is puccsról ír... Mit is akar(na) egy épphogy még létező törpepárt? Alkotmányozni !!! Választási kerületeket átrajzolni !!!

Konszenzusos megoldásokat emleget, de ugyan mutasson már valaki konszenzusos megoldást az elmúlt húsz évből... (Kivéve ha pénz is volt a buliban..grippen, stb.)
El lenne törölve a sztálini alkotmány ha konszenzusos kényszerhelyzet állt volna fenn? Lenne kevesebb választási kerület/parlamenti képviselő?

Ez a mókus még mindig ott tart, hogy szerinte létezik nemzeti minimum ami mentén ki lehet egyezni... legalább 10 éve megdőlt ez a dogma, ha nem több. Arról nem is beszélve, hogy kínosan kerüli a Jobbik emlegetését, de azért ma már a 2. pártról beszélünk, ami korántsem mellékes, hogy szemérmesen hallgassanak róla, mintha nem is létezne. Mondhatni a mérleg nyelve lettek.

Ugyan tartózkodik kijelenteni, de azért egyértelmű, hogy visszarendeződést szeretne, olyan iszonyokat, amik nekik kedveznének, ami az ő szájuk szerint lenne kialakítva. Jah, minden szentnek maga felé hajlik a keze... Bár el nem tudom képzelni, hogy mi a francért ragaszkodna bárki is a sztálini alkotmányhoz és miért akarná az oly régóta húzódott polgári és büntető törvénykönyv fejlesztését visszacsinálni. Az első Orbán-kormány egyik nagy tanulsága éppen az, hogy amit csak lehet meg kell tenni, annak érdekében, hogy ne lehessen olyan könnyen megint mindent elrontani és visszacsinálgatni. Ez kb. olyan, mintha elvennék a mobiltelefonokat és kizárólag vonalas telefonok lennének, mert hát azok olyan szépen csörögtek anno... vagy járjon mindenki lóval, mert csak...

Az már csak hab a tortán, hogy vki azon siránkozik, hogy mennyire nehéz lenne eltörölni az egykulcsost... jó kis program...

Tudományos libsizmus 2015.03.03. 12:10:27

A "demokratikus ellenzék" csak puccsal kerülhet kormányra, tehát puccsot akar. Ez ilyen egyszerű, kár magyarázni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.03. 12:39:18

@DeMarco: @Tudományos libsizmus: Milyen puccs az, ha egy párt választás útján akar hatalomra kerülni, és utána olyan viszonyokat akar létrehozni, hogy rá legyen kényszerítve arra, hogy megegyezzen az ellenzékével? Tényleg, ez maga a tömény diktatúra :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.03. 12:43:39

@DeMarco: "Ez a mókus még mindig ott tart, hogy szerinte létezik nemzeti minimum ami mentén ki lehet egyezni..."

Hát látod, pont az ilyen cinikus hozzáállás miatt nincs minimum, meg azért, mert ez a látásmód van éppen hatalmon. Örömködjél nyugodtan rajta, hogy a széthúzásban látod a jövőt, de én helyedben inkább szégyenleném ezt.

A többi hülyeségedet (sztálini alkotmány, és társai) meg hagyjuk, ezerszer be lett ütve az orrod a csúsztatásaidba, csak épp sosem tanulsz belőle, és ragaszkodsz a tévképzeteidhez és a hazugságaidhoz.

nevetőharmadik 2015.03.03. 13:32:06

@Fedor: Szigetvári tényleg téved abban, hogy ki kell egyezni. Nem kell, nem szabad, már régen, a rendszerváltáskor a szocikkal sem lett volna szabad. Ahogy akkor lusztráció kellett volna az MSZMP-vel szemben, most is lusztráció kell kell a Fidesszel szemben IS. Olyan embereket, akik részt vettek hatalommonopolizáció (állampárt) kialakításában és/vagy működtetésében, ugyan melyik egészséges alkotmányos jogállam immunrendszere tűrhetne meg magában?

Nem kell finomkodni. Ki kell mondani, hogy akarunk-e tiszta, alkotmányos jogállamot. Ha igen, akkor a mocsokkal nem lehet kiegyezni, hanem ki kell takarítani a közéletből. Ha nem, akkor persze maszatolgassuk csak a szart, és filózgassunk csak azon, hogy jogomban áll-e korlátozni valakinek abbéli szabadságát, hogy engem lelőjön.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2015.03.03. 13:34:57

Elolvasva a mandineres kommenteket, kétlem, hogy értelme van ott kommunikálni. Itt legalább választ kap a sok FIDESZ-bérenc (mert ha feltételezném, hogy tényleg elhiszik, amit írnak, nagyon lenézném őket).

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.03. 13:47:48

@nevetőharmadik: Csak hogy pont ez jelenti az erkölcsi különbséget köztünk és köztük. És ezt nem kéne kidobni a kukába, mert akkor semmivel se leszünk jobbak. Lehet, hogy naiv Szigetvári elképzelése, de vess a mókusok elé, még mindig ez a szimpatikusabb, mint a törtető cinizmus, és ezt tartom hosszú távon életképesebbnek.

mikka 2015.03.03. 13:50:43

Ha valamelyik ratyi párt ratyi aktivistája megpróbál puccsot csinálni, akkor számíthat arra hogy az első fára felakasztják majd. Ebben az országban az az értékrend amit a mai ellenzék képvisel soha nem fog kormányerőre jutni. Ha rajtam is áll akkor biztos nem. Vagy Fidesz vagy Jobbik de semmi esetre sem DK, MSZP, Együtt mifaszom..

mikka 2015.03.03. 13:53:22

@nevetőharmadik: ahogy elnézem a jövődet a fán himbálózva te sem fogsz nevetni

nevetőharmadik 2015.03.03. 14:04:54

@Fedor: Mielőtt a mókusok elé vetnélek, azért megkérdem: te tényleg a cinizmust hallod ki a kommentemből? Pedig az csak következetesség. Hideg és racionális ugyan, de csupán következetesség. A kígyó kebleden való melengetése lehet cuki ugyan, meg jajdeédes, de kívül van az erkölcs tartományain: ostobaság - és a következménye is meglesz. Ahogy meglett annak is a következménye, hogy az állampárti nómenklatúra szinte sértetlenül került át a Harmadik Köztársaságba, és ha a Fidesz (valamint a gazdasági hátországa) átkerül a Negyedikbe, annak is meglesz a következménye.

El kell döntened: akarsz-e demokratikus jogállamot, vagy nem. Mert ők nem. Ez sokszorosan be bizonyították. Hány esélyt akarsz még adni nekik? Nem lehetsz gyáva, gyáva népnek nincs hazája, ezt is kilopták alólad. Hányat akarsz még kilopatni magad alól?

A Harmadik Köztársaság kezdettől fogva egy életképtelen konstrukció volt: nem voltak önvédelmi mechanizmusai, szükségképpen lett lebontva 2014-re. Nem alakulhatott másként, csak az ideje volt kérdéses. Egy jogállam önvédelmi mechnanizmusai az állampolgárok érett demokratikus reflexei, valamint az garanciákat nyújtó intézményrendszere, ami nem számolható fel. Magyarországon egyik sem volt adott, mert hiába volt nagyjából kimondva, senki sem vette komolyan, hogy a közhatalom kisajátítására tett bármiféle törekvés illegitim - és illegális is kellene, hogy legyen.

Ms Diane Choksondik 2015.03.03. 14:05:03

@Kuviklacz: igen mi "fideszbérencek" ezt már megtanultuk tőletek: "mi sokkal jobban gyűlölünk benneteket, mint ti minket" (K.M., Demokratikus Charta)

nevetőharmadik 2015.03.03. 14:06:12

@mikka: Te csak ne aggódj az én jövőm miatt, kis akasztgatós :D

nevetőharmadik 2015.03.03. 14:11:38

@mikka: Ja, és neked viszont szebb jövőt! :D

nevetőharmadik 2015.03.03. 14:19:20

@Fedor: Sőt, átgondolva: Szigetvári nem téved, hanem egyenesen hülye. Ki akar egyezni - de a Fidesz miért akarna kiegyezni a bennhagyott emberei és szabályai eltávolításának érdekében, amikor pont ezek az emberek és szabályok biztosítanák azt, hogy az új kormány tehetetlen legyen, és egy éven belül megbukjon, visszaengedve a Fideszt? ugyan mit tudna felajánlani nekik, amikor a Fidesznek kifejezetten a nem megegyezés lesz az érdeke?

Szigetvári szavai csak tartalom nélküli szavak, átgondolatlan lózungok, amik erkölcsösnek hatnak. De baromságok. Ha ennyi a cél, akkor tényleg javaslom mikka kolléga ötletét: az ellenzék akár fel is köthetné magát, sok időt spórolnának vele. Az ország szempontjából nincs különbség az eredményben.

Scagnetti 2015.03.03. 14:56:37

Szigetvári vagy hülyíti a táborát, vagy nincs tisztában azzal, hogy semmi realitása annak, amit mond. Már régebben is írtam, hogy a magyar politika egyik leginkább túlértékelt szereplőjének tartom, így simán elhiszem a második lehetőséget is, de persze az első sem kizárt.

Van pár apróság, amit nem árt tisztázni. Választást nyerni ezzel a baloldallal nagyon nehéz lesz. Gyakorlatilag esélytelen. Ha mégis sikerülne, még mindig túl sok lenne ott is az olyan ember, akiknek már rég el kellett volna tűnnie a fenébe. Ezekkel nehéz lenne demokratikus fordulatot elindítani, mivel ők maguk sem nagyon ragaszkodnak hozzá. Simán elfogadták a látszatellenzéki szerepet a Parlamentben. És akikkel együtt kellene működniük, vagyis a Fidesz, még annyira sem szeretne változást. Ők szépen kivárnák, hogy a kétharmad hiányában tehetetlen kormány elbukik, majd jönnének, mint "megmentők".

Igazi változáshoz nagyot kell nyerni, de erre ez az "ellenzék" nem képes. Ahhoz meg kellene szabadulni a régi arcoktól. (Többek között Szigetváritól is.)

turista a saját országában 2015.03.03. 14:57:13

A pártról mindent elmond, hogy nem támogatja az mszp jelöltjét. a tapolcai körzetben.

turista a saját országában 2015.03.03. 15:00:57

@Tudományos libsizmus: "A "demokratikus ellenzék" csak puccsal kerülhet kormányra, tehát puccsot akar. "

Tehát beismered, hogy a centrális erőtérnek nevezett orbáni fasisztoid rendszert választások útján nem lehet ledönteni. Köszönjük szépen.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.03. 15:55:55

@nevetőharmadik: " te tényleg a cinizmust hallod ki a kommentemből?"

Nem, azt a fideszes hozzáállásra értettem.

"El kell döntened: akarsz-e demokratikus jogállamot, vagy nem. Mert ők nem. Ez sokszorosan be bizonyították."

Itt hívnám fel a figyelmedet arra a részre, ami miatt a jobbos kartácsok folyamatosan puccsot emlegetnek.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.03. 15:59:48

@Scagnetti: "Választást nyerni ezzel a baloldallal nagyon nehéz lesz. Gyakorlatilag esélytelen."

De miért kezeli mindenki, így te is monolit tömbként a tavalyi összefogás pártjait? A DK-ból és a szocikból én se kérek, ha egy mód van rá. Hajrá, legyen egy új baloldali párt helyettük, friss arcokkal! De az Együtt csak egy rossznak bizonyuló kompromisszum miatt került oda, meg is bánták, le is vonták a konzekvenciákat. Most akkor már örök időkre büntetve lesznek emiatt, bármit is tesznek?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.03. 16:05:09

@turista a saját országában: Miért kéne támogatnia? Ennyi erővel újra lehetne teremteni az Összefogást, úgyis olyan jól szerepelt tavaly... Legyen elég, hogy nem indít ellene mást, mert ott nem tudna esélyesebbet. Akkor szívózhatnál velük, ha lenne ellenjelötjük is, mint az LMP-nek.

Ja, és mielőtt még: Veszprém más volt, ott nem pártok egyeztek meg egy jelölt személyében, aki az egyik párt tagja, hanem elindult egy civil, és a pártok egyesével eldönthették, hogy támogatják -e. Amúgy meg ha azt nézzük, Kész nézetei a Parlamentben is jelen levő pártok közül még az Együtt-éhez állnak a legközelebb...

Scagnetti 2015.03.03. 16:29:55

@Fedor: "De miért kezeli mindenki, így te is monolit tömbként a tavalyi összefogás pártjait? A DK-ból és a szocikból én se kérek, ha egy mód van rá. Hajrá, legyen egy új baloldali párt helyettük, friss arcokkal!"

Mert eddig csak azt láttuk tőlük, hogy összeálltak velük. Ők ma már nem friss arcok. Szigetvári biztos nem az.

"De az Együtt csak egy rossznak bizonyuló kompromisszum miatt került oda, meg is bánták, le is vonták a konzekvenciákat. Most akkor már örök időkre büntetve lesznek emiatt, bármit is tesznek?"

Hogy örökre-e azt nem tudom, de abban biztos vagyok, hogy még nagyon sokáig.

Az a kompromisszum nem csak egyszerűen rossz volt, hanem öngyilkosság. Ezt sajnos józan paraszti ésszel is lehetett látni, számtalanszor írtam akkoriban én is és még nagyon sokan rajtam kívül, hogy a szocikkal összeállni egyenlő a megsemmisüléssel. Semmit sem lehet nyerni vele, hiszen az Összefogásnak egy pillanatig sem volt esélye a választási győzelemre. Mikor legközelebb voltak a Fideszhez, akkor is volt legalább félmillió szavazat hátrányuk. Ellenben mindent el lehetett veszíteni, hiszen egy perc alatt odalett a bizalom, a változásba vetett hit. Ma már rajtuk van a szocik bűze, és nem tudom, hogy ezt valaha is le tudják-e mosni magukról.
Na most, ha ezt józan paraszti ésszel is látni lehetett, ellenben egy politikus szakember nem volt képes észrevenni, akkor mit várhatnánk tőle a jövőben.

És ami a lényeg, Szigetvári szövege az Együtt megítélésétől függetlenül irreális. Orbán sosem lesz partner abban, hogy bárkinek is átadja a hatalmat, vagy segítse eltüntetni azt, amit éveken át csinált. Ilyesmivel minek kell hülyíteni a népet?

nevetőharmadik 2015.03.03. 16:52:32

@Fedor: nehogy már "jobbos" kartácsok szócsavarásainak rendeljem alá a mondanivalómat! Ki a tököm ők? Ők objektíve Magyarország legnagyobb rablóbandáját támogatják, aljasságból vagy hülyeségből, leszarom. Majd pont érdekelni fog, hogy ők mit sipákolnak a lopósok hatalmát féltve! ugyan már, kérem! Ez utóbbit amúgy sem értem, hiszen elvileg oooooooolyan nagy fölényben vannak, semmi okuk pánikolni.

Amúgy sem puccsról beszéltem, hanem a "kiegyezésről", és arról az általános elvről, ami minden játékban és civilizált versenyben alap: aki nem a játékszabályok szerint játszik, csal, sőt lefizeti a bírót, azt kizárják a játékból. Miért? Mert ez fair, ez igazságos, és így marad értelme a játéknak. Bárki szabadon játszhat, kivéve a csalókat. továbbá egy focipályán nem lehet elkezdeni rögbizni. Kivéve a jelek szerint Magyarországon, az "erkölcsös" balosoknál meg liberálisoknál.

Ennyi és nem több. El kell dönteni, hogy Magyarországon melyik játékot játsszuk (elvileg '89-90-ben eldöntöttük!). És aztán ha valaki nem aszerint játszik, akkor az a továbbiakban nem vehet részt benne.

De most komolyan kérdezem tőled: miért csodálkozik a ballib oldal az eredménytelenségén, ha még csak nem is HAJLANDÓ eredményt elérni? Júúj, mert mit szólnak majd a jobbosok? :D

nevetőharmadik 2015.03.03. 17:05:31

@Fedor: És ne haragudj, kérlek, hogy telespammelem a posztot...

...de szerinted még én kérjek elnézést, amiért elszámoltathatóságot, törvény előtti egyenlőséget akarok, meg garanciákat arra, hogy senki nem fog visszaélni az erőfölényével? És mert ki merem jelenteni nyíltan, hogy el kell tűnniük a politikai életből azoknak, akik arra tették fel az életüket, hogy mindezek még csak véletlenül se valósulhassanak meg?

@Scagnetti: Neked pedig tök igazad van, bár nem alapból összefogásellenes vagyok, hanem idiótaellenes (és ezen szerintem több múlt). Lehet, hogy az Együttnek baromi jó és felelősen kidolgozott szakpolitikai programja van. De milyen realitásérzéke van annak az embernek, aki olyat mer kiejteni a száján anélkül, hogy elröhögné magát (vagy elnyelné egy spontán kialakuló fekete lyuk), hogy majd kiegyeznek a Fidesszel a fideszhatalom lebontásáért? Na emiatt a szellemi színvonal miatt vannak 2%-on.

Tudományos libsizmus 2015.03.03. 17:10:13

@turista a saját országában:
Ja. Lásd Készt. Összecsalta magának a Fidesz a 2/3 buktát, mi?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.03. 18:14:59

@Scagnetti: "Mert eddig csak azt láttuk tőlük, hogy összeálltak velük."

Akkor te nem nagyon figyeled a politikát a tavalyi választások óta.

"az Összefogásnak egy pillanatig sem volt esélye a választási győzelemre"

Ez azért nem volt teljesen így, de tény, hogy elszúrták, nagyon. De én nem tudom elítélni őket, hogy megragadtak minden lehetőséget. Ha a szocikra nemet mondanak, akkor talán fel tudtak volna építeni jó esetben egy hozzájuk mérhető erőt, de nem tudták volna legyőzni a FIDESZ-t. Ez lehet, hogy most jobb lenne, valóban, de ugyanígy FIDESZ hatalomban élnénk.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.03. 18:22:02

@nevetőharmadik: Te folyamatosan félreértesz. Én arra céloztam, hogy míg te leragadsz annál, hogy először megpróbálkoznának a kompromisszummal, és nem olvasod tovább, hogy ennek eredménytelensége után az jönne, amit te akarsz, addig a jobbosok pont ez utóbbiba kötnek bele, hogy puccs lesz itt, és ők meg az előtte lévő tárgyalási szándékon ugranak át, mintha ott se lenne.

Szóval nem kell rögtön felkapni a vizet, még mindig egy oldalon állunk.

"garanciákat arra, hogy senki nem fog visszaélni az erőfölényével?"

Ha rendesen végigolvasnád Szigetvári írását, pont ezt lenne a végcél.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.03. 18:25:09

@nevetőharmadik: @Scagnetti: Szóval én azt látom, hogy folyamatosan panaszkodtok, hogy milyen töketlen az ellenzék, és nem akarnak csinálni semmit, aztán ha az egyik pártja ki akar törni a skatulyából, és mégis tesz valamit, és vannak konkrét tervei a FIDESZ hatalom lebontására, akkor azt meg lehurrogjátok, és visszanyomjátok.

Hát így tényleg nehéz lesz.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.03. 18:26:21

@nevetőharmadik: Ja, és az értelmes vita sohasem spam, szóval csak nyugodtan, állok elébe :-)

Scagnetti 2015.03.03. 18:33:19

@Fedor: Csak ismételni tudom magam. Nem volt semmiféle lehetőség. A Fidesz az előző ciklus mélypontján is simán verte volna őket. A baloldal részéről ez a választás csak az őskövületek túléléséről szólt, a győzelemmel csak a híveiket hülyítették, mert ha nem teszik, a végén annyi sem megy el közülük szavazni, hogy bejussanak a Parlamentbe. A választás utáni reakciókon nagyon jól látszott, hogy a legkevésbé sem lepte meg őket az eredmény.

Nem is kellett volna elindulniuk a választáson. Bőven ráértek volna utána megjelenni. Főleg, hogy maguk is azt mondták, a választás nem volt szabályos. Akkor minek vettek részt egy színjátékban?

Igen, Fidesz hatalom lenne most is. Csak mellette lenne egy olyan ellenzék, amelyen sokkal nehezebb lenne fogást találni, mint a mostanin. Viktorék ezért vannak még hatalmon. Nincs ellenfelük. Már tavaly is csak 44%-ra futotta tőlük, azóta ez is csak fogyott, de amíg nincs ellenfél, ez is elég nekik.
Na ezt kúrta el az Együtt, de nagyon. És ez már csak azért is szomorú, mert amúgy abból a brancsból tényleg egyedül ők lettek volna vállalhatók.

Scagnetti 2015.03.03. 18:35:35

@Fedor: Nem fogok hurrogni, ha reális tervet hallok. Ez most nem az, ez illúzió, és ijesztő, ha ezt Szigetvári tényleg komolyan gondolja, mert akkor súlyos problémája van a valóság érzékelésével.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.03. 18:40:54

@Scagnetti: "A Fidesz az előző ciklus mélypontján is simán verte volna őket."

Az előző ciklus mélypontján az MSZP önmagában is majdnem akkora volt, mint a FIDESZ, a többiek nélkül, és később is, egy valóban jó kampánnyal ledolgozható lett volna hátrány. Az más kérdés, hogy azt viszont nagyon elszúrták, de tartom, hogy nem lett volna lehetetlen.

Azzal meg nem tudok mit kezdeni, hogy irreális tartasz egy három-négy évre szóló tervet. Akkor mégis, mi lenne a reális szerinted? Mit csináljanak? Komolyan érdekelne, mert én alternatívaként a kussban maradást látom, abból meg nem lesz kormányváltás 2300-ban sem.

nevetőharmadik 2015.03.03. 18:45:18

@Fedor: Na jó, tényleg leragadtam ott.

Ettől még tartom, hogy a krónikusan önkényuralomra törő erőkkel nincs miről kiegyezni. A nekik tett bármiféle engedmény értelemszerűen az önkényuralomra törésük előtt vág utat (egzisztenciáik, hálózatuk, gazdasági hátterük meghagyása, stb.). Annál, hogy a Fidesz legyőzetve csakazértsem egyezne ki, talán még nagyobb veszély, hogy kiegyezne _valamiben_.

A "jobbosoknak" pont most van az idejük arra, hogy tárgyaljanak. Ha most nem akarnak, később nincs joguk sírni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.03. 19:00:05

@nevetőharmadik: "A nekik tett bármiféle engedmény értelemszerűen az önkényuralomra törésük előtt vág utat (egzisztenciáik, hálózatuk, gazdasági hátterük meghagyása, stb.). Annál, hogy a Fidesz legyőzetve csakazértsem egyezne ki, talán még nagyobb veszély, hogy kiegyezne _valamiben_."

Csak az a gond, hogy a "végképp eltörölni" mentalitás visszaüthet, és ugyanúgy nem fogja az ország nem baloldali elfogadni az utána következőket, mint ahogy pont ugyanezért nem fogadja el a mostani kormányzatot a mostani ellenzék, szóval pont, hogy a gesztustalanság prolongálná a hideg polgárháborút. Ebből a mókuskerékből viszont az ország fejlődése érdekében nagyon ki kéne törni. Ettől függetlenül az nagyon világosan le van szögezve, hogy

És még egy: ti abból indultok ki, hogy Orbánnak ugyanolyan teljhatalma lesz három év múlva, mint most. Biztos ez? Tény, hogy ennek van a nagyobb esélye, de mi garantálja, ez alatt az idő alatt nem omlik össze a FIDESZ, és nem temeti maga alá? Már most is olyan folyamatok vannak a párton belül, amilyeneket egy éve még elképzelni se tudtunk, szóval én meg nem mondom előre, hogy mi lesz három év múlva, Orbán lesz -e még a főnök, és ha esetleg már nem, akkor melyik szárny megy tovább, esetleg lesz -e pártszakadás, stb. Szóval azt se lehet tudni, hogy kiket fog akkor jelenteni a FIDESZ, kikkel kéne egyezkedni. Nagyon nem mindegy.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.03. 19:04:00

@nevetőharmadik: Na látom, csapongtak a gondolataim, így sikerült egy mondatot félbehagynom: szóval

Ettől függetlenül az nagyon világosan le van szögezve, hogy mik lennének azok a célok, amiket el kell érni, hogy helyreállhasson a demokrácia, és ebből nem lenne engedmény. Pont erről szól ez az egész, hogy akár megegyezés nélkül is végre kell hajtani, ha törik, ha szakad. De a megegyezésre meg kell adni előtte az esélyt, mert ez sokkal nagyobb legitimitást biztosítana, és így jóval tartósabb eredményt.

nevetőharmadik 2015.03.03. 19:27:54

@Fedor: Szigetvári lehülyézését visszavonom, figyelembe véve, hogy ő is számol azzal, hogy szükség esetén a Fidesz nélkül is fel kell rúgni a Fidesz-rendszert alaptörvényestül-mindenestül.

De hadd hívjam fel a figyelmed egy apró tévedésre, ami szerintem igazán lényeges (és amit én talán azért veszek könnyebben észre, mert _nem_ vagyok baloldali egyáltalán). Itt nem jobb- vagy baloldalról van szó. Nem véletlen teszem mindenhol idézőjelbe a "jobbos" szót, mert ez a szó csak törzsi jelzés, egyéb tartalma nincs. A törésvonal a jogállam a jogállamiság és demokrácia vs jogállam-korlátozás és antidemokratikus törekvések, illetve a transzparens állam vs korrupt állam/„state capture” alternatívái mentén van.

A jogállam-korlátozás, az antidemokratikus törekvések és a korrupt állam eleve a végképp eltörölni (pontosabban a végképp elgyengíteni) elve mentén működik. Nem létezik egyszerre jogállam és jogkorlátozó állam, demokratikus és antidemokratikus hatalom, tiszta állam és megszállt állam. Amit ma "jobbosnak" nevezünk (a Fidesz oldala), az nem létezhet egy demokratikus jogállamban, mert annak tagadása. Jobboldali, nemzeti, liberális, baloldali, zöld, kapitalista, antikapitalista stb. politika létezhet - jogállamot felszámoló politika viszont nem. Ha valaki hatalomra jutva ez utóbbit működteti, annak komoly retorziója kell, hogy legyen.

DeMarco 2015.03.03. 19:32:04

@Fedor: "ezt Szigetvári tényleg komolyan gondolja, mert akkor súlyos problémája van a valóság érzékelésével."

A végén csak oda lyukadtatok ki, ahonnan elindultunk... hát igen, a valóság érzékelése neked sem erősséged...

Alig pár napja örömködtél, hogy oda a kétharmad, ma meg simán átment egy kétharmados törvény (a kettő közül az egyik). Leírtam, hogy korábban is volt már ilyen és lesz is. Hát lett...
Egyszerűen nincs realitás érzéked.

Meg azt mondanak most, amit akarnak, de lesz még választás és ha akkor is összeállnak, akkor vajon mit fognak mondani? És te?? Nem mintha nem próbálnátok megmagyarázni, csak éppen nem kell a magyarázat senkinek sem, beszélni fognak a tények...

Miért lenne cinizmus felismerni, hogy nincs nemzeti minimum? Másfél évtizede talán még volt ilyen álom, de azóta kiderült, hogy nincs realitása. Ha abban sem sikerül egyetérteni, hogy a magyar állam alapvetően keresztény állam, aminek alapja a család fundamentuma (apa-anya-gyerekek), akkor nincs miről egyezkedni...
Nem újdonság, hogy minden nézőpontban homlokegyenesen másik irányba menne a jobb és baloldal, akkor igazán kíváncsi lennék, hogy hol lát itt bárki is nemzeti minimumot...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.03. 19:35:34

@nevetőharmadik: Van abban amit mondasz (jelzem én se sem balos vagyok, mint ahogy igazából az Együtt sem az, hanem liberális), de akkor attól még tény, hogy a magyar emberek igen jelentős része a FIDESZ-nek ad bizalmat, akárhogy is definiáljuk, és egy ekkora embertömeget nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.03. 19:41:39

@DeMarco: "Leírtam, hogy korábban is volt már ilyen és lesz is. Hát lett...
Egyszerűen nincs realitás érzéked."

Azon elegánsan átlibbensz szoksá szerint, hogy én is írtam már akkor, hogy biztos lesz átszavazás, csak épp akkor lehull az álca. A Jobbik eddig se volt hiteles kihívója a FIDESZ-nek, az ilyen akciók után viszont pláne nem lesz az.

A nemzeti minimumra meg törekedni kell. Arról én nem tehetek, hogy szerinted a kádéenpés felfogásnak kéne annak lennie, jól kirekesztve az ország többségét, amelyik nem keresztény, vagy nem vallásos, és esetleg másfajta családban élne, mint amilyenbe te. TE nem akarsz nemzeti minimumot, mert egy fikarcnyi kompromisszumra sem vagy képes, ez világos, de sokadszorra mondom, nem te vagy az átlagmagyar.

nevetőharmadik 2015.03.03. 19:45:56

@Fedor: ezzel két probléma van. Az egyik az, hogy jelenleg egy a Fidesz-szavazóknál háromszor nagyobb tömeg van figyelmen kívül hagyva (és a Fidesz-tábor fogyásával ez nőni fog). Ám ennél lényegesen nagyobb probléma, hogy a Fidesznek adott bizalommal a szavazóik az antidemokratikus törekvéseknek adnak bizalmat (tudva vagy anélkül), és innentől ugyanaz a helyzet: erre jogállami alapállásból egyszerűen nem lehet tekintettel lenni, mert összeférhetetlen azzal.

Hogyha ők ténylegesen önkényt akarnak maguk fölé, akkor igazán nem tudom, mit lehet nyújtani nekik. Ha pedig mifölénk akarnak önkényt (és ez a helyzet), akkor meg kapják csak be :)

DeMarco 2015.03.03. 19:52:53

@Fedor: Ennyi... Ezért hülyeség, amiről beszél az együtt vezetője, meg te is.

Ha szerinted ez csak "kdnp-s felfogás", akkor eleve kizársz bármiféle megegyezést csírájában elfojtva.
Nincs másfajta "család", egyféle van csak. A többit csak annak csúfoljátok...

Talán el kellene gondolkodnod, hogy miért van a fidesznek dupla kétharmada és miért tűnt el a multikultit támogató liberalizmus szint teljesen. Mégis ez a pici maradék akarja még mindig meghatározni, hogy szerintük a multikulti hamis illúziója a menő és csakis azt lehet követni, lenézve az ország nagyon nagy többségének véleményét, identitását, szokásait, hagyományait, morálját.

Emiatt az übermensch, lenéző magatartás miatt nem lesz itt semmiféle nemzeti minimum. Eleve képtelenség az állítás maga, hiszen a libsik a "nemzeti" szótól is kifutnak a világból, feláll a szőr a hátukon...

DeMarco 2015.03.03. 20:00:25

@nevetőharmadik: Csakhogy jelezném, hogy "a fidesznél 3x nagyobb tömeget" az ellenzék sem tudja megszólítani!!! Mert ha meg tudta volna, akkor 10x annyian szavaztak volna rájuk, mint egyébként, de nem így történt. Veszprémben egyetlen plusz szavazót sem sikerült megszólítaniuk az intenzív kampányuk ellenére, ha a fidesz szavazók nem maradnak otthon, sima bukta lett volna nekik.

Óva intenék attól, hogy valaki a nem szavazó tömegekre hivatkozzon, mint alapra, mert senki nem lehet biztos abban, hogy ők kikre szavaznának adott esetben. Ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy ők zömében fidesz szavazók, akik jelenleg nincsenek megelégedve a fidesz politikájával, de a baloldalt még jobban utálják náluk, ezért nincs kire szavazni... Egy passzív jobboldali szavazótáborra hivatkozni, mint "liberális fordulatra váró emberek", több, mint mókás... Ha azok lennének, akkor nem 2%-on billegne a liberális pótpárt...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.03. 20:03:51

@DeMarco: Azért az tényleg vicces, hogy mindent be akarsz tiltani, ami nem felel meg a te nézeteidnek, folyamatosan rágalmazol, és kétségbe vonod a veled egyet nem értők nemzeti érzéseit, hallani se akarsz más véleményekről, és ezek után még te vádolsz minket übermensch, lenéző magatartással.

Majd egyszer talán nevetni is fogok rajta. Mondjuk majd ha rájössz, hogy a FIDESZ kétharmad egyáltalán a te középkori elveidnek köszönheti a létét.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.03. 20:05:05

@DeMarco: És megint csak abból indulsz ki, hogy itt az égvilágon nem fog változni három évig egyik oldalon sem. miközben erre semmi garancia.

nevetőharmadik 2015.03.03. 20:16:12

@DeMarco: Mivel előzőleg én is hibába estem a nem elég figyelmes és értő olvasás miatt, engedelmeddel felhívnám a figyelmed ezen gyakorlatok jótékony hatására.

Tényleg nem voltam elég pontos, amikor azt mondtam: "háromszor nagyobb tömeg van figyelmen kívül hagyva". Arra is értettem, hogy _tényleg_ figyelmen kívül vannak hagyva, konkrétan senki nem tud/nem akar nekik politikai alternatívát kínálni. Ez egy.

Abban viszont kifejezetten pontos voltam, hogy nem jobb- vagy baloldal (és még csak nem is liberális) szerint osztottam volna a tömeget, hanem a demokratikus jogállamot akarók és azt nem akarók között. Igen nehéz elképzelni, hogy a Fideszt otthagyó szavazók azért maradtak otthon, mert önkénnyel vezérelt államot akarnak ugyan, de nem tetszett nekik mondjuk Orbán egyik nyakkendőjének a színe.

DeMarco 2015.03.03. 20:36:54

@Fedor: "mindent be akarsz tiltani, ami nem felel meg a te nézeteidnek"

Nem akarok betiltani semmit sem, ezt hol olvastad? Mindössze ragaszkodom bizonyos alapfundamentumukhoz, ha úgy tetszik nemzeti minimumokhoz és szóvá teszem, amikor ezeket az alapfundamentumokat lábbal akarjátok tiporni...

"kétségbe vonod a veled egyet nem értők nemzeti érzéseit"

? A nemzeti érzés nem azon múlik, hogy én kétségbe vonom-e vagy sem. Az elmúlt tíz év minden nemzeti sorskérdésében a nemzetietlen oldalra álltatok. Csak a tetteitek beszélnek, nem számít a véleményem... Köszönd magatoknak.

"te vádolsz minket übermensch, lenéző magatartással", "középkori elveidnek"... :DDD Köszi, ez igazán szép cáfolata volt annak amit takargatni akartál..és egyben megerősíti az állításomat.

Csak nehogy te gyere rá a végén, hogy a fidesz már sehol sem lesz, de az országban élő embereknek az elve még mindig ugyanaz marad... :))

Továbbra is az a kérdés, hogy pontosan hol látjátok a nemzeti minimumot, ha már az alapvető fundamentumokat is lenézitek???

"És megint csak abból indulsz ki, hogy itt az égvilágon nem fog változni három évig egyik oldalon sem. miközben erre semmi garancia."

Ahogy arra sincs garancia, hogy lesz bármiféle változás. Egyébként meg én akkor is boldog leszek, ha két hónap múlva nem egy eu-orosz háborúban találnánk magunkat felvonulási területként, vagy ami még rosszabb, taktikai nukleáris felhőben, előre megakadályozva a nyugati csapatok rajtunk keresztüli átvándorlását... mert garancia semmire sincs...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.04. 07:28:39

@DeMarco: Szerintem az a übermensch magatartás, hogy saját elveidet másokra is rá akarod kényszeríteni, ha megfelel nekik, ha nem. szerinted meg az, hogy én szabadon hagynék mindenkit élni a maga módján, és ennek szűkítését maradinak tartom. Nagyobb közönség előtt nem hiszem, hogy én jönnék ki rosszabbul ebből.

Nagyon jó példa amúgy ez nemzeti dolog is. Nemzeti ügy az, amire te mondod. Punktum. Másnak nem lehet más a véleménye, hogy mi a fontos a nemzet számára, ha nem azt mondja, amit te, akkor hazátlan bitang, sőt áruló.

És mindeközben egy olyan pártot favorizálsz, amely most adja el az országot Putyinnak. Logikus.

Scagnetti 2015.03.04. 16:26:20

@Fedor: A Fidesz mélypont olyan másfél milla környékén volt, az Összefogás meg szűk 1,3-at kapott a választáson. Szóval még akkor is nyert volna a Fidesz, ha nem kezd el emelkedni a választás előtt. Ennyit az esélyekről. Olyan kampány meg nincs, amivel 2014-ben el lehetett volna adni Mesterházyt, háta mögött Ferivel meg Fodorral. Ez több fideszest aktivált, mint amennyi szavazatot a szociknak hozott.

Irreálisnak meg már megmondtam, mit tartok. A kiegyezést Orbánnal. Semmi esély rá, nem áll érdekében.

DeMarco 2015.03.04. 19:50:55

@Fedor: "Szerintem az a übermensch magatartás, hogy saját elveidet másokra is rá akarod kényszeríteni, ha megfelel nekik, ha nem."

Nagyszerűen definiáltad saját magadat... Csak akkor miért nem alkalmazod??

"Nagyobb közönség előtt nem hiszem, hogy én jönnék ki rosszabbul ebből."

Erre azért én nem fogadnék a helyedben...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.05. 07:35:17

@Scagnetti: MOST nem áll érdekében. ÉS a javaslat se a mindenáron kiegyezésről szól, csak arról, hogy meg kell rá adni az esélyt, hogy visszakozzanak. Ne ess már bele te is abba a hibába, hogy leragadsz egy részletnél.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.05. 07:39:16

@DeMarco: " Csak akkor miért nem alkalmazod?? "

Pontosan mire gondolsz? Mit akarok én rád kényszeríteni? Felőlem abban a pártban vagy vallásban hiszel, amelyikben akarsz, olyan családban élsz, amilyenben akarsz, az egyetlen, amit kérek, hogy ne zavarjon, ha más nem olyan, mint te. Ha szerinted ez übermensch, akkor nem vagy tisztában a szó jelentésével.

Scagnetti 2015.03.05. 13:25:58

@Fedor: A Fidesznek sosem fog érdekében állni, hogy az általa felépített rendszert lebontsa valaki. Ez elég fontos részlet ahhoz, hogy leragadjak nála.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.05. 19:01:23

@Scagnetti: Elfelejted, hogy erre a lehetőségadásra azután kerülne sor, ha sor a FIDESZ elvesztette a választásokat. Hidd el, amint az általuk felépített rendszer ellenük fordul, hirtelen érdekükben fog állni. Ha meg nem, akkor még mindig jönne a jobbos kommentelők által puccsnak nevezett B terv.

Scagnetti 2015.03.05. 19:12:05

@Fedor: Akkor sem fog érdekükben állni. Szépen kivárják, hogy a kétharmad hiányában tehetetlen, és a Fidesz bebetonozott emberei által hátráltatott új kormány megbukjon, aztán jöhetnek vissza megváltóként. Érdekük legfeljebb akkor fűződne hozzá, ha kétharmaddal vernék őket, de egyrészt erre kevés az esély, másrészt meg akkor már mindegy is lenne.
És ha tényleg lenne esély arra, hogy a rendszerük ellenük forduljon, pl. a választási törvényük alapján ők kerülnének szopóágra, még időben megváltoztatnák azt is. Az ország vezetéséhez nem értenek, de abban nagyon jók, hogy a maguk javára alakítsák a törvényeket.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.05. 19:40:22

@Scagnetti: Ez mind igaz, de ha ilyen pesszimista "úgyse fog sikerülni" felkiáltással próbáljuk kifüstölni őket, akkor valóban nem fog összejönni. Három év hosszú idő. Gondolj csak arra, hogy az elmúlt fél évben mi minden történt.

DeMarco 2015.03.06. 10:44:11

@Fedor: "Felőlem abban a pártban vagy vallásban hiszel, amelyikben akarsz"

Felőlem is, de közpénzen támogatni nem fogom egyiket sem, csak a történelmi egyházakat. Még azokat is csak módjával, lásd a héten asszem a norvég kat. egyház tagszámmal való játékát...

"olyan családban élsz, amilyenben akarsz"

Felőlem te is, már ha elfogadod, hogy család alatt apa-anya-gyerekeket értünk és nem mindenféle kreatív kutyulmányt... semmilyen egyéb formációnak nem szeretnék többlet jogokat adni és minden eszközzel meg kell védeni a család szentségét.

"ne zavarjon, ha más nem olyan, mint te"

Nem zavar, amíg otthon hagyják a négy fal között...

A különbség abban van, hogy én Magyar erős keresztény gyökerű nemzeti államot látok, a családdal, mint alapfundamentummal, te pedig egy multikulti katyvaszt ahol nem számít, hogy magyar vagy, sem az, hogy milyen az alapvallás, a hagyományok, az erkölcs és az etika, ebből következően a családra mint alapegységre sem tekintesz, sőt kifejezetten erodálnád és felhígítanád mindenféle aberrációval.

Utoljára kérdezem, nem mintha lenne rá válaszod, mert nyilván nincs: Hol látod a kiegyezést a homlokegyenest eltérő mentalitású táborok között???

És még valami...Az eu országai multikultiszerűen viselkednek, vagy ellenkezőleg, nemzeti szinten gondolkodnak? A válság alatt kifelé, vagy befelé fordultak?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.06. 16:28:57

@DeMarco: Na, szépen összefoglaltad, hogy miért vagy te kirekesztő übermensch, köszi. Nem is kell hozzátennem semmit :-)

DeMarco 2015.03.06. 20:41:52

@Fedor: Hát ha neked kirekesztés a normalitás értékrendje, akkor valóban... De igazából te rekesztenéd ki a normalitást azzal, hogy melléemelnéd az abnormalitást és úgy tennél, mintha ez rendben lenne...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.06. 21:35:54

@DeMarco: Engem nem zavar, hogy folyamatosan nyomod annak bizonyítását, hogy milyen szűklátókörű vagy, és hogy egyre jobban belelovalod magad :-) Hajrá...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.06. 21:41:53

@DeMarco: Na, ezt a hírt pont most találtam neked:

index.hu/mindekozben/poszt/2015/03/06/indiaban_ezert_5_ev_borton_jar/

Mentalitásban semmivel se vagy jobb, mint ezek a hinduk fundamentalisták.

DeMarco 2015.03.07. 08:12:04

@Fedor: Nem értem a problémádat. Mindenki tudja, hogy Indiában a tehén szent állat és nem zabálják meg...
Tudtommal nálunk sem divat kutyát, macskát tenni az asztalra, sőt kifejezetten törvény védi az állatokat, különösen a házi kedvenceket.

De persze te magasról teszel a törvényekre, hagyományra, etikára, neked mindent szabad, nincsenek korlátok, nem kell semmihez sem alkalmazkodnod...

Javaslom zabálj macskát, vagy a szomszéd kutyáját... aztán csudálkozz...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.07. 10:35:09

@DeMarco: Látom megint nem fogtad fel a lényegét. Akinek tiltja a vallása, ne egye, szíve joga, nem szólok bele. De egyrészt világi büntetés egy vallási parancs megszegéséért? Ráadásul ilyen szigorú? De a legelképesztőbb: ők azt is börtönnel sújtanák ezért, aki más vallású, tehát rá elvileg nem vonatkozik a dolog. Csak hogy tudd: az indiai lakosság 20%-a nem hindu, hanem főképp mohamedán, de egyéb vallások is vannak. Márpedig ez a törvény rájuk is vonatkozik... Ha egy ilyen törvényt hülyeségnek tartani szerinted erkölcstelen és etikátlan, akkor hajrá, költözz oda.

DeMarco 2015.03.07. 18:52:24

@Fedor: A többségi társadalom kultúráját illik megtartani, de minimum figyelembe venni.

Miközben sorra hozzák a nyugati országok a jogszabályokat, hogy legalább minimális szinten rávegyék az egyéb nációkat a helyi szokások, hagyományok és kultúra befogadására és megtartására, roppant káros, hogy egyesek éppen ezek lerombolásán fáradoznak...

Vajon miért szállíttatták vissza a franciák és olaszok Romániába a cigányokat? Vajon miért korlátozta Anglia a bevándorlást? Vajon miért toloncoljuk vissza százszámra a koszovói "turistákat"? Vajon miért szavazták meg országgyűlési választáson a svájciak, hogy ne építhessenek mecseteket Svájcban? Vajon miért nem engedik a franciák, hogy legalább az iskolában ne viseljék a muzulmánok a burkát? És nagyon hosszan lehetne sorolni...

A te mentalitásoddal Európa legtöbb állama simán muzulmán állam lenne néhány éven belül, ahol bevezetnék a sariát... és akkor néznél, hogy mi van... pedig te lennél az oka és azok akik hozzád hasonlóan őrült libsi elveket vallanak.

Igenis meg kell követelni legalább minimális asszimilációt a kisebbségi nációkkal szemben a többségi társadalom irányába, még akkor is, ha egyébként törekedni kell a kisebbségi hagyományok és szokások tiszteletére. De befogadni egy kannibál törzset a hagyományaikat figyelembe véve nem egy életbiztosítás...

Az én világomban a cigányok iskolába járatják a gyerekeiket, tisztán tartják őket és van hol lakniuk, van legalább közmunkájuk, vagy normálisabb munkahelyük. A te világodban meg lakókocsikban járják a világot és azt csinálnak amit akarnak, nem vonatkozna rájuk semmilyen törvény, ami a többségi társadalomra egyébként vonatkozik...

Szerinted jó buli a káosz... de én rendpárti vok.

És ha Angliában vagyok a bal oldalon fogok vezetni, nem a jobboldalon, mert tiszteletben tartom a szokásaikat (és nem akarok meghalni, ahogy az első kamion áthajt rajtam..) és ha Indiában járok, nem fogok tehenet zabálni, stb. Tiszteletben tartom a kultúrájukat.

De persze ettől te még nyugodtan elköltözhetsz Szodomába és Gomorrába, azok úgy is jól jártak...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.07. 21:08:49

@DeMarco: Oké, direkt félremagyarázásban és csúsztatásban valóban nem tudlak legyőzni.

Igaz, nem is karlak.

DeMarco 2015.03.09. 07:10:29

@Fedor: Pedig az én szememben semmivel nem vagytok különbek, mint egy íziszes mókus, aki buldózerrel áll neki évezredes emlékek elpusztításának. Pont ugyanilyen vehemensen támadjátok az itthoni évezredes értékeket, kultúrát, vallást és hagyományokat. Talán még nem buldózerrel, de azon leszünk, hogy soha ne is legyen erre lehetőségetek...

Természetesen feltűnt, hogy egyetlen egyszer sem válaszoltál a kiegyezés semmiféle magyarázatára még csak meg sem próbáltad körülírni. Természetesen nem is vártam, hogy bármit is fel tudsz mutatni. Csakhogy ezek teljes hiányában meg kell állapítani, hogy nincs semmilyen realitása a vitaindító mondatoknak és csak bullshit.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.09. 07:37:31

@DeMarco: 1. Figyelj, az aránytévesztő lázálmaiddal nem tudok mit kezdeni.
2. Ami meg a kiegyezést illeti, a demokratikus minimumról volna szó, amit Orbánék felrúgtak, és amelyek minden ellenkező híresztelés ellenére nektek is jó lenne. Elég csak arra gondolnod, hogy mit éreznél, ha a ballib oldal kormányozna így, mint most Orbánék (és ne gyere azzal, hogy emútnyócév, mert uncsi és hazug a a hamis egyenlőségjel). Szóval én a helyedben nagyon is értékelném az olyan mondatokat, hogy "A végrehajtó hatalom jogköreinek szűkítésére már csak azért is szükség van, mert nem tudok tragikusabb eshetőséget elképzelni annál, mint hogy egy új, nem radikális kormány tagjai, vezetője netán beleszeretnének a megerősített, illiberális jogköreikbe."

De hát persze ezt is fölöslegesen írtam le, mert részletesen benne van a posztban, csak hát szeretsz kötözködni, hogy úgy tűnjön, igazad van.

DeMarco 2015.03.09. 09:52:19

@Fedor: "a demokratikus minimumról volna szó"

Pontosan melyik részére tartanál igényt??? Nem szavazhatsz? Nem írhatsz le amit akarsz? Magát a min.elnököt nevezed bohócnak, őrültnek, meg számtalan egyéb jelzővel, ezt egy csak a te fejedben létező diktatúrában megtehetnéd? Aligha...

Költségvetési tanács? Minek? Fletónál volt, mégis boldogan megduplázta az államadósságot. Most nincs, mégis stagnál, vagy épp lefelé mozog.

Újra szeretnéd a sztálini alkotmányt és a nagyobb parlamentet? Újra visszaállítanád az elavult ptk, btk-t? Újra milliárdokat fizetnél ki a kamu bizniszegyházaknak? Újra segílykéket fizetnél közmunka helyett?

A demokratikus minimum nem azt jelenti, hogy szavazók nélkül is nyerhettek és csak úgy puszira megkapjátok a hatalmat.

Hol látod a demokratikus minimumot? Ott ahol fletó megemelte plusz két fővel az mnb embereit, hogy ők legyenek többségben?

Az hogy te notóriusan tagadod a szoclib 8 évet, szánalmas és nem jelenti azt, hogy meg sem történt. Nagyon is megtörtént, minden nyomorával együtt. Arról nem tehetek, h szándékosan kitörölted az emlékezetedből, de sebaj, mi azért emlékezünk, nem volt az olyan régen.

Szóval pontosan mit is értesz "demokratikus minimum" alatt?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.09. 11:58:58

@DeMarco: Nézd, amíg tendenciózusan hazudozol (leginkább magadnak) arról, hogy én mit gondolok és miket írtam eddig (gyakorlatilag az összes mondatodat linkkel cáfolhatnám), akkor tényleg nincs miről vitáznunk. VELED valóban nem fogok minimálisan se egyetérteni semmiben, de ennek az okát magadban keresd, ne bennem.

Na szevasz.

DeMarco 2015.03.10. 00:11:11

@Fedor: Látod ez itt a probléma gyökere. Abban a pillanatban ahogy KONKRÉTUMOKAT kellene sorolni és nem kamuszlogenekkel kell operálni lefagytok és először terelni, majd tagadni, végül puffogni kezdtek, de az eredmény ugyanaz a nulla, mint ahonnan elindultatok...

Ebben az esetben dupla nulla, mert egyrészt nem kaptunk semmilyen érdemleges választ, leszámítva azt, hogy végül csak beismerted a lényeget, hogy nem fogunk egyetérteni és nem lesz semmilyen kiegyezés, minimum szint. (Nem is lehet, hiszen már az alapokat is földig rombolnátok).

Csak azt nem vágom, hogy akkor viszont miért nem fogadod el nyíltan az erősebb kutya baxik elvet, amit évek óta mondogatok. Végül te is pontosan ide jutottál el...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.10. 08:23:19

@DeMarco: 1. A poszt tele van konkrétumokkal, gondoltam vagy annyira intelligens, hogy leszűrd, de ezek szerint nem, meg egyébként is nyilvánvaló volt eddig is, hogy leszarod a demokráciát.

Kiszedem akkor a lényeget, hátha felfogod, bár nem fűzök hozzá túl nagy reményeket:

"A választási győzelem után az ellenzéknek kísérletet kell tennie az új parlamentben a végrehajtó hatalmat bénító személyi és szakpolitikai béklyók megegyezésen alapuló levetésére. Ebben konszenzusra mindenképp törekedni kell, mert csak úgy lehet véget vetni hazánk két és fél évtizedes, egyre súlyosbodó nehézségeinek.

De egy esetleges sikeres konszenzus-teremtési kísérlet esetén is új köztársaságot kell alapítani, közösen. Szimbolikusan szakítva az elmúlt évtizedek kísérleteivel, de beemelve az 1989 utáni alkotmányfejlődés minden pozitív és megtartandó elemét.

A végrehajtó hatalom jogköreinek szűkítésére már csak azért is szükség van, mert nem tudok tragikusabb eshetőséget elképzelni annál, mint hogy egy új, nem radikális kormány tagjai, vezetője netán beleszeretnének a megerősített, illiberális jogköreikbe. Könnyű volna ekkor hivatkozni arra, hogy a „rendrakáshoz élnünk kell ugyanazon jogkörökkel, amelyekkel Orbán Viktor rendelkezett”, de ez tévút, és tovább rombolná alkotmányos demokráciánk maradékát. A NER rendszere nem azért rossz, mert nem nekünk van lehetőségünk vezetni.

Parlamenti kiegyezés nélkül viszont nem marad más út, mint a jogfolytonosság felfüggesztése, és átlépés a végrehajtó hatalmat korlátozó szabályokon, a választói felhatalmazással összhangban levő kormányzati munka megkezdéséhez. Nem mindent kell ekkor felülírni. Nem szabad új alkotmányt írni. Csak és kizárólag a kormányzóképességet akadályozó jogszabályokat és személyi viszonyokat kell felszámolni."

És nem azt írtam, hogy a nemzeti minimumnak nincs esélye, azt írtam hogy konkrétan te meg én nem fogunk egyetérteni a te kompromisszum-képtelen fafejűséged miatt. De hát szövegértésből sose voltál jó.

DeMarco 2015.03.10. 11:45:07

@Fedor: Ez neked konkrétum?? Homályos célozgatás az alkotmány megváltoztatására, saját szájíz szerinti átírására.

Nem a kompromisszum képtelenség a lényeg. A lényeg az, hogy ti mindent földig rombolnátok újra és a múltbeli rossz tapasztalatok miatt szükségessé vált, hogy a lehető legjobban bebetonozzák a dolgokat, hogy még egyszer ne lehessen olyan könnyen pusztítani. Az ellen küzdesz, amit pont az váltott ki, ami korábban már megesett alattatok. Arra adott logikus válaszreakció.

Nincsenek meg az alapok a kompromisszumhoz, mert tökéletesen inverz mentalitás van jelen. Onnantól kezdődne a kompromisszumra a lehetőség, hogy befejezitek a legalapvetőbb fundamentumok elleni támadásokat. Nem bántjátok az alapvallást, nem próbáljátok erodálni és eljelentékteleníteni a család fogalmát, nem törekedtek igazságtalan adórendszerre, ahol minden terhet a középréteg fizetne meg, nem törekedtek az ország szuverenításának szándékos feladására . Innen indul a kompromisszum... Ez alatt a szint alatt nincs értelme semmilyen kompromisszumról beszélni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.10. 12:57:33

@DeMarco: Mondom, hogy a lázálmaiddal nem tudok mit kezdeni. Rombolás? Támadás? Semmi olyat nem akarok, mint ami a világ legélhetőbb országaiban az alapvető működés része. Ha meg úgy gondolod, hogy az ország többsége is olyan nézeteket visel, mint te, akkor nagyot kell majd csalódnod. Még a fideszesek többsége se, max. taktikából.

Amúgy meg komolyan vicces, hogy olyasvalakit támadsz a család- és nemzetrombolásával, aki a te elveid szerint is példás életet él, egyházi esküvővel, néptáncot tanuló gyerekekkel, a magyar kultúra iránti rajongással, és aki olyan szinten nem drogos, hogy még alkoholt se iszik. Az egyetlen, amiben nem felelek meg a kényes ízlésednek, hogy nem gyűlölöm a másságot, és elfogadom, ha más másképpen akar élni.

DeMarco 2015.03.12. 00:44:48

@Fedor: "az ország többsége is olyan nézeteket visel, mint te, akkor nagyot kell majd csalódnod."

Ó, persze... Ahogy azt Móricka elképzeli.. Neked gondolom nem tűnt fel sem a dupla kétharmad, sem a libsik eltűnése, sem a visszatérésük 0,1-1%-os küszöb környékén. Nagyítóval kell keresni a szavazóitokat, akik esetleg egyetértenek veletek. Bár azért én szívesen megvizsgálnám néhány párt listácskáját, mennyire valósak az adatok...

"Az egyetlen, amiben nem felelek meg a kényes ízlésednek" Az élet amit élsz a szüleid és a társadalom példájára és nevelésére épül. Az ízlésemnek pedig az nem felel meg, hogy ezen példákat és neveléseket semmibe veszed (bár alkalmazod közben, ami csak a bort iszik, vizet prédikál esete) és a gyerekeidre egy egészen más szellemiségű országot hagynál.

Meguntam a témát, értelmetlen olyasmiről beszélni, ami úgysem fog bekövetkezni, mert erőtlenek vagytok hozzá, mint a lepkefing és eleve kudarcra lenne ítélve, mert alapvető a különbség már a gyökereknél is, ami eleve kizárna mindenféle megegyezést.

De én is elfogadom, ha más máshogy akar élni. Arra való a lakása belül. Vagy egy másik ország, ahol ez elfogadottabb, egy klasszikust idézve...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.12. 12:40:39

@DeMarco: Én most nem a politizálásról beszéltem, hanem az ókori nézeteidről. Ezért írtam, hogy még a fideszesek között se lennél a többség része.

" Az ízlésemnek pedig az nem felel meg, hogy ezen példákat és neveléseket semmibe veszed (bár alkalmazod közben, ami csak a bort iszik, vizet prédikál esete) és a gyerekeidre egy egészen más szellemiségű országot hagynál. "

A példák megítélésében van különbség. Az, hogy én hetero vagyok, adottság. Hogy monogám és antialkoholista, az meg választás kérdése. Miért lennék ezért álszent? Akkor így már nem is tarthatom elfogadhatónak, ha mások mást választanak, vagy pláne ha másnak születnek?

De mindegy, beléd valóban kár a szó.

DeMarco 2015.03.13. 00:12:30

@Fedor: Ez rém egyszerűen eldönthető. Kérjetek népszavazást a vadliberális rémálmaitokra.

De azt persze nem mertek, mert akkor igen hamar kiderülne, hogy kinek is vannak elborult nézetei...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0