Irodalmi ajánló: Bibó Orbánról
2015. április 07. írta: Fedor

Irodalmi ajánló: Bibó Orbánról

bibo.jpg

Jó, hát természetesen nem konkrétan róla írta az alábbi sorokat Bibó István A kelet-európai kisállamok nyomorúsága c. munkájában közel 70 éve, de hogy passzolnak, az biztos:

Közép- és Kelet-Európa politikai életére a politikusnak egy sajátos típusa vált jellemzővé: a hamis realista típusa. E típusnak, mely hol arisztokratikus környezetből ereszkedett le, hol népképviseleti, demokratikus erők szárnyán emelkedett fel a politikába, kétségtelen tehetség mellett bizonyos ravaszság és bizonyos erőszakosság volt a jellemzője, ami kiválóan alkalmassá tette arra, hogy a demokrácia meghamisításának, a demokratikus formák között folyó antidemokratikus kormányzásnak vagy valamely erőszakos politikai álkonstrukciónak a kezelőivé és letéteményeseivé váljon.

"Közép- és Kelet-Európa politikai életére a politikusnak egy sajátos típusa vált jellemzővé: a hamis realista típusa. E...

Posted by Kötöttségek nélkül on 2015. április 7.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr497310010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a nagy hohoohooo 2015.04.07. 22:51:58

Ismerjük már Fidesz-politika alapmondatait:
"Ne azt figyeljék, amit mondok..." és "csak nem gondoltad komolyan?
A Fidesz ultraliberális pártként látta meg a napvilágot és hogy maga Orbán Viktor volt a legnagyobb liberális Magyarországon - egészen 1994-ig, amikor a választási vereségből rájött, hogy
populizmussal több szavazatot lehet nyerni, hisz megvezethető hülyéből mindig több lesz.
Igazából sose volt igazi liberális,igaz,konzervatív se.Orbánt csak a hatalom érdekelte mindig is.A hatalomért.
Egyébként már nem is konzervatív, hanem szocialista, vagy valami populista keresztény kurzust visz.
Orbán új típusú populista szerinte a nép "homogén", akarata pedig a közjóra irányul és csupán egy hiteles képviselőre ,vezérre van szüksége, aki ezt az akaratot érvényesíti. Ebben az ideológiában politikailag csak az lehet legitim, ami illik az erkölcsi elképzelésekhez, a karizmatikus vezető pedig az "a férfiú, aki tudja, hogy mire van szüksége a népnek", és akinek más véleménye van, az nem is tartozik a néphez.
Miután 98-2002-ben először kormányzott a Fidesz, Orbán Viktor megízlelhette milyen is irányítani egy országot és mennyi hatalommal jár ez. Miután 2002-ben elvesztette a választásokat(amit egyébként a közvélemény-kutatások szerint meg kellett volna, hogy nyerjen), kikészült.Onnantól kezdve csak az érdekelte, hogy hatalomra jusson(ennek érdekében sok mindent meg tett).Ezért lett a 1990-ben még liberális, később konzervatív, de most már csak demagóg, populista és hatalommániás Horthyt majmoló pojáca,ám veszélyes pojáca ,veszélyes a demokráciára,s mindenre ami emberi érték.
A regnáló rezsim működésének abnormalitását mutatják a

- képviselő indítványok alapján elfogadott törvények, kizárva ezzel a szakmai szervezetekkel való egyeztetést és párbeszédet
- a visszamenőleges hatályú törvényalkotások
- az aránytalanul - legtöbb esetben - politikai- és hátsó szándékú (magán) gazdasági érdekeken alapuló bírságok kiszabása, a rezsim által megszállt hivatalok és bizottságok részéről. Ezek alapja a racionalitást nélkülözően - a mameluk haddal - elfogadtatott törvények, stb...
- a demokratikus értékek amortizálása, hatalmi túlkapások, arrogancia, szakmaiság totális nélkülözése (L.: Szíjjártó és Matolcsy , stb. kinevezése)
- a szemünk láttára lezajló korrupciós ügyek, s az ezzel kapcsolatos hivatali visszaélések.
- Az ország első számú bankja az MNB Felügyelő Bizottság nélküli működtetése egy szakmai körökben is vitatott vezetéssel....
- tolvajt kiált a tolvaj..
- stb...

Elnézést, de ebben az esetben a teljességre nem lehet törekedni, mert sajnos, a végtelenségig lehetne sorolni azokat a "tetteket", mellyel a regnáló rezsim Magyarország ellen vétett.
Olvasom a parlament.hu címoldalán, hogy

"Magyarország történelmében ez az első képviselőház, amelyik az általános, titkos és egyenlő választójog alapján az egész nemzetet képviseli - azaz több mint Országgyűlés." (aláírás:) Kövér László.

No ettől a szövegtől, nemcsak Pakson, hanem máshol is sugárban hánynak a magyar emberek...

György Baranyai 2015.04.08. 09:57:39

Az utolsó mondat az telitalálat! A többi pedig igaz. Sajnos. Tisztelettel.

István Tamasi 2015.04.08. 10:27:56

@ a nagy hohohoooo
Kihagyta a magánvagyonának gyarapítását: lásd Narancsbőr, Szüret és egyéb dokumentumköteteket.

marinar 2015.04.08. 11:42:25

Ha Bibó élne....elmagyarázná neked, nektek, hogy ti nem a demokrácia bajnokai, hanem szimpla okostojások vagytok, akik képtelenek kiheverni a választási vereség traumáját.
Ezért aztán mindenféle zagyvaságot összegereblyézve próbáljátok leplezni saját kéjsóvár hatalomvágyatokat. Pocsék érzés lehet hogy a dolgok így történnek és nem úgy.
Ostobán szellemeskedő megjegyzés hogy mitől "hánynak sugárban az emberek Pakson".
Megmérettetek és könnyűnek találtattok. Tessék elviselni!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.04.08. 12:15:59

@marinar: Az önbecsapásnak sok módja van. Az egyik az, ha minden kritikát azzal söpörsz le, hogy a kritikával nem kell törődni, mert biztos, hogy csak a sértettség szól a kritizálóból.

Megértem, ha ez neked kényelmes. Hazug, de kényelmes.

István Tamasi 2015.04.08. 13:13:39

@marinar
Ha Bibó élne ... elmagyarázná neked, hogy mekkora ostobaság ezt a mutyikirályt védened akinek valójában nincsenek politikai meggyőződései /azokat csak haz8udja a híveinek/ mert csak és kizárólag a megszerezhető, ellopható zsákmány vezérli.

DeMarco 2015.04.08. 20:09:48

@Fedor: "Az önbecsapásnak sok módja van."

Te csak tudod! :))))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.04.08. 21:01:27

@DeMarco: Hozzád képest kisinas bárki, nem hogy szerénységem :-)

DeMarco 2015.04.14. 09:07:08

Na mi van, mi van? Bezárt a vurstli? Nem nagyon hallom a hangotokat Tapolca után...

Elvitte a cica a nyelvetek? Hát én se lennék büszke a helyetekben az eredményre...

Ahogy Veszprémen, úgy itt sem sikerült újabb szavazókat megszólítanotok, sőt még buktatok is belőlük. Bár a Jobbik sem szerzett 100-nál több plusz szavazót, ami igen szerény szám, annak ellenére, hogy a komplett csapatuk udvarolt egy hónapig...

Hát nem lennék a helyetekben az biztos. Azzal kell szembenéznetek, hogy vagy Viktorra kell szavazzatok nagykoalában, vagy hagyjátok a Jobbikot előretörni. Nem is tudom, mi a rosszabb nektek. :)
Ráadásul ez nem oda-vissza játék.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.04.14. 09:21:00

@DeMarco: 1. Az, hogy nincs időm nagyobb lélegzetű posztot írni, nem jelenti azt, hogy nincs véleményem. Amúgy másról se zeng a nem kormánypárti sajtó, mint az eset elemzéséről, sorra adják ki a maguk verzióit is a különböző politikusok, szóval nem igazán értem, mit értsz az alatt, hogy "nem igazán hallom a hangotokat". Talán nem csak az M1-ről kéne tájékozódni.
2. Bár egy fokkal valóban jobban örültem volna, ha a fideszes jelöltet nem a jobbikos, hanem a szoci veri el, attól ez még mindig a FIDESZ számára nagyobb bukta, pláne mivel Orbán személyes varázsa se hatott. Tapolca és környéke kőjobboldali ezer éve, tehát várható volt, hogy egy szoci jelöltnek nehezebb dolga lesz.
3. A szocik Veszprém után vérszemet kaptak (miközben Kész sikere azért igen kis részben köszönhető nekik), és újra megpróbáltak diktálni, egyeztetés nélkül előszedve egy régi kádert. Nem véletlen, hogy a DK-n kívül nem is állt be a jelöltjük mögé más.
4. Bármennyire is szeretnéd, nem az a megoldás, hogy akkor most a FIDESZ mögé álljon be mindenki, aki nem Jobbikot akar, hisz lassan semmivel se jobbak, hanem továbbra is az, hogy a baloldalnak meg kell újulnia. Új pártokra van szükség, meg a meglévő nem óbaloldali pártok megerősödése. De hát ez nem új gondolat, csupán sokadjára nyert bizonyosságot.

2015.08.19. 10:52:40

Petőfi jóslata (ahogy megvalósult) Önismerethez!

Petőfi jóslata nagyon "bejött"! "Ha a nép uralkodni fog az irodalomban, közel áll ahhoz, hogy a politikában is uralkodjék!" Írta Arany Jánosnak a Toldi születésekor! Mára beteljesült! Csak nem szereplőként, hanem az "alkotókként” irodalmat „hamisítók” uralkodnak az irodalomban, politikában!

. Annak, hogy 'á sok szellemi erővel rendelkező zsidóság az irodalom terén csak reklám-silányságokat tudott termelni: nem csak racionaliz¬musa az oka. Racionális volt a római is, irodalma mégis világképletté lett. Legfőbb oka éppen az, hogy a zsidó írók mindenütt hazug alapra: más faj pszichéjébe, vagy egy gyökértelen „nemzetközi” ideológiába, hamis elvonásokra helyezkednek.
Minden egészséges faj magának épít jövőt, és amelyik faj hagyja, hogy egy másik faj életépítésének eszközéül használja fel, megérdemli az elpusztulást. De milyen propagandamunkát végez ezen a téren a magyar intelligencia: a magyar arisztokrácia és a magyar középosztály? Szabó Dezső
írók, politikusok, mindenfajta újságok riporterei, röviden irodalmi ügynökök úgy a szocialista mozgalomban, a fenekük pedig a német sajtón ül. Minden újságon rajta tartják a kezüket, és elképzelheted, hogy milyen émelyítő az, az irodalom, amit ez eredményez. Ez az egész zsidó világ, Michael Bakunyin
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0