Ha a boltosokat szívatod, lehetsz álmenekült, de ha a kormánypropagandát leplezed le, akkor nem
2016. november 18. írta: Fedor

Ha a boltosokat szívatod, lehetsz álmenekült, de ha a kormánypropagandát leplezed le, akkor nem

nyilasgergely.jpgTavaly augusztusban munkájuk végzése részeként többen is menekültnek álcázták magukat. Na vajon kit ítéltek el ezek közül emiatt? 

Hát persze, hogy azt az újságírót, aki a magyar menekülttáborokban tapasztalható embertelen körülményekről írt leleplező riportot

Elítélte a Győri Járásbíróság az Index újságíróját a hatóság félrevezetése és közokirat-hamisítás miatt. Nyilas Gergely még 2015-ben vegyült el migránsok közt és fogatta el magát Ásotthalomnál, a magyar hatóságoknak kirgiznek vallotta magát, egészen a bicskei menekülttáborig jutott. A Kisalföld.hu beszámolója szerint a bíró azzal indokolta ítéletét, hogy az újságíró egy hibát követett el: a győri hatóságok előtt nem lépett ki szerepéből, nem fedte fel magát. A bíró ugyanakkor az ügyészi indítvánnyal szemben a legenyhébb büntetést szabta ki, megrótta Nyilast. Az ítélet után az ügyész gondolkodási időt kért, az újságíró ügyvédje fellebbezést jelentett be. 

Azokban a napokban nem csak Nyilas Gergely adta ki magát menekültnek:

Migránsnak álcázva tartottak ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a napokban a déli határ térségében, a vizsgálatok több mint felénél tapasztaltak jogsértést – írja az MTI a NAV közleményére hivatkozva. (...) A NAV-sok éttermekben, boltokban vásároltak, közben taxiztak is. Angolul beszélve, több esetben euróval fizetve vásároltak különböző termékeket, például élelmiszereket, ásványvizet.

Lehet találgatni, hogy ellenük vajon indult -e eljárás. Persze, hogy nem, hisz azért álcázták magukat, mert máshogy nem tudták volna leleplezni a visszásságokat - jön az adekvát válasz. 

Csak hogy ez az újságíróra is igaz. 

Hisz mi a közérdek, ha nem az, hogy megtudjuk, miképp bánnak a hatóságok a segítségre szoruló emberekkel? Ha Nyilas Gergely újságíró-igazolványát felvillantva ment volna oda, vajon a valóságot tapasztalta volna, vagy azt, amit a rendőrök megmutatnak belőle? Szóval dicséretes, hogy a bíró igyekezett enyhe ítéletet hozni, de szerintem a közérdekre és a tett társadalmilag veszélytelen voltára hivatkozással simán fel is lehetett volna menteni, sőt már a bíróságig el se kellett volna jutnia az ügynek.

De persze 2016 Magyarországán vagyunk, ahol az ellenzéki sajtóra rájár a rúd, és ha szembemész a kormánnyal, az nem maradhat büntetlenül.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr9511972006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0