Zseniális Star Wars - magyar politika crossover videó a 2002-es kampányból
2017. március 10. írta: Fedor

Zseniális Star Wars - magyar politika crossover videó a 2002-es kampányból

Nagyot futott tegnap a Facebook-on egy mémesített Star Wars plakát. Nem tudom, hogy ki csinálta, de jár érte a pacsi, mert profi munka. Percekig el lehet merülni benne, amíg felfedezed az összes részletet, és dekódolod az áthallásokat és a legfrissebb politikai utalásokat.

Tedd is ezt meg nyugodtan, aztán görgess tovább, hogy elmesélhessem, miképp kapcsolódik mindez a 15 évvel ezelőtti választási kampányhoz, amely sok újdonságot hozott a magyar politikába. 

star_wars1.jpg

2002 úgy maradt meg bennem (és sokakban), hogy ekkor volt az első igazán durva kampány, amely embereket állított szembe egymással, és barátságokat, családokat szakított szét, még ha legtöbbször csak átmenetileg is (sajnos ezt a saját bőrömön is megtapasztaltam). Ugyan az újrázni kívánó első Orbán kormány még a fasorban se volt antidemokratizmusban a mostanihoz képest, de azért a mai viselkedésük csírái már akkor is megvoltak, így sokan megkönnyebbültünk, amikor végül összejött a kormányváltás.

Bár nem igazán arra a szerencsétlenkedésre számítottunk, mint ami bekövetkezett utána.

Új volt az a kampány az eszközeiben is. Ez volt a mozgósító kör-sms-ek nagy korszaka, és ott volt már a net is. Az elérhetősége a mainál persze jóval szűkebb volt, de arra már kiválóan megfelelt, hogy az akkori "alternatív tények" az sms mellett e-mail-en is körbeszaladjanak az országon onnan kezdve, hogy "Orbán veri a feleségét, kórházba kellett vinni", egészen addig, hogy "Megyó halálos beteg, ha megválasztják, fél év múlva átadja a miniszterelnökséget Kovács Lászlónak". A Richard Dawkins-tól származó mém kifejezést akkoriban még csak a tudományos világ ismerte, meg a genetika iránt érdeklődők szűk rétege.

Na ebbe a közegbe robbant bele ez a videó, amely az akkoriban moziba kerülő Klónok támadása egyik előzetesét hekkelte meg profi módon. 

Ez azért évekkel a Youtube indulása előtt még egyáltalán nem volt annyira magától értetődő. A videónak pl. egy egész cikket szentelt az Index, amelyben külön kiemelték, hogy átlagon felüli technikai háttér és tudás kellett az elkészítéséhez.

No meg persze fideszes érzület, hisz amíg a jó oldalon Kövér "Windu" Lászlót, Mádl "Yoda" Ferencet, az akkori koalíciós partner Dávid "Amidala" Ibolyát, valamit természetesen a főhőst, Orbán "Anakin" Viktort láthatjuk Pokorni "Kenobi" Zoltán társaságában:

vt_jobb1.jpgvt_jobb2.jpg

Addig a sötét oldalon Megyót, Kunczét, Demszkyt, valamint Palpatine szerepében magát Kovács Lászlót ismerheti fel a nagyérdemű:

vt_bal1.jpgvt_bal2.jpg

Mint ahogy a plakát, ez is tele van apró utalásokkal, mint pl. az épülő Lánchíd képe az akkori fideszes kurzusfilmből, a Hídemberből:

vt_lanchid.jpg

Egy dologba nem gondolt bele a videó készítője: hogy kivé, mivé fog válni Anakin jó előre tudhatóan a következő filmben. Ez pedig létrehoz az alapötleten, valamint a Star Wars látványvilágán kívül egy újabb összekötő kapcsot a két alkotás között.

Hisz az egyetlen politikus, amelyik mindkettőben szerepel, az maga Orbán.

És az a legfélelmetesebb, hogy ugyanannak a figurának a szerepében, de lekövetve az azóta eltelt idő változásait. 15 éve még ő volt Anakin, a tehetséges ifjú, aki még tiszteli a Szenátus által képviselt demokráciát, de már csábítja az Erő sötét oldala, és amikor kedvesével, Amidalával politizál, már az egyszemélyi vezetés előnyeit ecseteli; ma pedig már ő Darth Vader, aki végleg átállt a sötét oldalra, és akit Putyin császár irányít, miközben új reménységek küzdenek ellenük.

Azt hiszem a videó alkotója maga se gondolta volna, hogy egy ennyire profetikus mű került ki a keze alól.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr8312327913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeMarco 2017.03.10. 20:44:46

"így sokan megkönnyebbültünk, amikor végül összejött a kormányváltás."

huhhh...hozzá vagyok szokva a sok hülyeséghez, de ennél gyomorforgatóbb félmondatot aligha találhattál volna...

Annak a kormányváltásnak sosem kellett volna megtörténnie, Istenem, ha belegondolok, hogy mennyi borzalomtól szabadultunk volna meg és szerencsétlenkedéstől, ami a következő nyolc évben történt... sose jöjjön újra elő...

Már évekkel előtte felkészültünk rá, minden erőforrásunkat beletoltuk abba, hogy erősen vészeljük át a pusztítást és nem is buktunk el, épp időben végeztünk mindennel, de ha belegondolok mennyi pénzt vettek el tőlünk százféle jogcímen, alighanem sok milliós lenne a végeredmény...

Ráadásul még mindig itt van egy-két szereplő abból a gárdából, borzolni a kedélyeket és egyben tartani a kormányoldalt. Mert ha valami minimális pozitívum történt akkor, az az, hogy kétszer kétharmadot csináltak nekünk és úton van a harmadik. Menjetek csak hozzá füttyögetni szorgalmasan...

A plakátot illetően valaki nagyon el van tévedve... összekeverte a szereplőket... vagyis a tetején lévőket, mert igazából még mindig ők vannak alul, az meg még nagyobb blama, hogy kiket tett a szerző alulra?? Teljes rejtély... vagyis nem igazán, akkor izé...Juhász, Orbán legjobb barátja, a szakállas aláírós fickó Orbán fia, a csajszi meg a lánya, aki az idősebb muksó szeretője akire féltékeny a szőrös majom... Hát ha nektek ennyi az új remény, akkor sokkal nagyobb bajban vagytok, mint négy éve voltatok..

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.11. 05:55:18

Na, ez nem fog ismét bejönni. Csak egyszer lehet a népet átverni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2017.03.11. 10:31:50

@DeMarco: Azt hiszem elég elolvasnia ezt az egy kommentet tőled annak, aki még nem ismer, és rögtön a helyiértékeden fog kezelni :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2017.03.11. 10:32:25

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Orbán évek óta élő bizonyíték arra, hogy nem igaz, amit írtál.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.11. 11:27:32

@Fedor:

Pont ellenkezőleg. Orbán titka: meggátolja a ballib visszatérést a hatalomra. Ezért tűrik el a szavazók Orbán hibáit.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.11. 15:07:04

@DeMarco: ""így sokan megkönnyebbültünk, amikor végül összejött a kormányváltás."
huhhh...hozzá vagyok szokva a sok hülyeséghez, de ennél gyomorforgatóbb félmondatot aligha találhattál volna..."

Vagy simán hülye vagy, vagy csak trollkodsz, mert folytatása is volt:

"Bár nem igazán arra a szerencsétlenkedésre számítottunk, mint ami bekövetkezett utána."

ami teljesen értelmetlenné teszi a műfelháborodásodat és az utána következő fröcsögésáradatot.

Ha az a liberalizmus, hogy az ilyen trollokat hagyják szabadon garázdálkodni, akkor nem kérek belőle!

DeMarco 2017.03.11. 19:39:01

@Fedor: Mintha téged nem árulna el minden posztod rögtön... de ez még tőled is durva volt. Az oké, hogy a politikai csúszka marginális legvégére kerültél és nyilván emiatt keserű nosztalgiával gondolsz arra a nyolc évre, de azért belül valahol nem lehetsz ennyire elvakultan fanatikus...

Charles De Gaulle is értetlenül nézett ki az ablakon és háborgott, hogy a fiatalság miért nem érti meg, hogy mit tettek az országért korábban, nyilván közben felnőtt itt is egy generáció, akik az elmúlt évtizedben Viktort látták kormányon és gyerekek voltak az előtte lévő nyolc, (pláne kétszer, háromszor nyolc évben), ezért nem rendelkeznek közvetlen összehasonlítási alappal, ezért tőlük elfogadhatóbb az új keresése, de te nem ez a generáció vagy, van összehasonlítási alapod, ezért elfogadhatatlan, hogy szándékosan elfelejtetted, vagy úgy teszel, mintha elfelejtetted volna, hogy mi történt abban a nyolc évben és miért maradt a mai napig szitokszó a társadalom száján...

DeMarco 2017.03.11. 19:40:54

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Tudom, hogy nehezen megy, de próbáld értelmezni is, amit leírtam.

Szerencsétlenkedés volt bőven, csak sokkal több és tovább tartó, mint amit elsőre várni lehetett.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.11. 21:01:46

@DeMarco: "Mintha téged nem árulna el minden posztod rögtön"

Igen, elárulja, hogy egy becsülees, gondolkodó ember írja őket. Kurva nagy elárulás. Ez egyébként most pompásra sikeredett, jól kiválasztotta a forrást, és jót írt hozzá. Gratula!

Minden mondatod hazug trollkodás, ha éppen nem, akkor előkészíti a következőt. Kártékony vagy.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.11. 21:02:49

@DeMarco: "Szerencsétlenkedés volt bőven, csak sokkal több és tovább tartó, mint amit elsőre várni lehetett."

Nah neked lövésed nincs, mi volt 2002-ben. Semmilyen szerencsétlenkedés nem volt előre várható.

DeMarco 2017.03.12. 00:21:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: El vagy tévedve nagyon. Itt a seggnyalásért nem fizetnek, azért menj be a központba...

"Nah neked lövésed nincs, mi volt 2002-ben. Semmilyen szerencsétlenkedés nem volt előre várható. "

Bruhaha... :DDD Arról nem én tehetek, hogy te nem láttad előre mi fog következni, bár ahogy most is tévelyegsz és csodálkozgatsz ebben nincs semmi meglepő dolog.

Teljesen mindegy, hogy te utólag szépítgetni akarnád azt a nyolc évet, mert az már megtörtént, múlt, de olyan múlt, amire nagyon sokan emlékszünk még és nem kérünk belőle újra. Igaz, akkor sem kértünk belőle... A választók levonták a következtetéseket, ebből született kétszer kétharmad. Inkább az a kártékony, aki megpróbálja letagadni, vagy kisebbíteni a problémahalmazt, amit az a nyolc év teremtett.

És ha a fiatalok azt hiszik, hogy Orbán a rosszabbik választás, felhívnám a figyelmüket a legelső lépésekre, amit megyó 2002-ben meglépett. Sok egyéb mellett felére csökkentette az adóból levonható 240.000 forintos lakástámogatást, majd a kövi évben teljesen megszüntette, a rögzített árfolyamot, ami a forinthitelek kamatait maximalizálta eltörölte, következésképpen rohamosan emelték a bankok a kamatokat, a vészesen lecsökkenő forinthitelek és a bezuhant építőipar helyett bevezették a devizahiteleket, amiből már akkor is tudtuk hová fog vezetni, feltolták a nyugdíjakat, segélyeket, tanárok fizetését, stb., de fedezet nélkül, óriási devizahiteleket felvéve és közel megduplázva az adósságot, az adósávok maga a nyomor, a csúcs a szuperbruttós átverés volt és hosszan-hosszan lehetne még sorolni, de felesleges, aki ott volt tudja miről beszélek. Még azok is, akik úgy tesznek, mintha nem is történt volna meg...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.12. 14:07:50

@DeMarco: "nem láttad előre mi fog következni"

Senki se látta előre, az MSZMP sem. Mondom, hogy lövésed nincs, mi volt 2002-ben.

"utólag szépítgetni akarnád azt a nyolc évet"

Ezt a hülyeséget honnan veszed? És hogy jön ez ide? Tessék, szabadon idézhetsz tőlem, hol szépítgettem volna.

sinus67 2017.04.29. 22:46:41

@MaxVal BircaMan HJCD: Azt hiszem a "hiba" nem megfelelő kifejezés bűncselekmények összegzésére!
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0