Ezek ugyanazok, avagy megfenyített történészek régen és most
2017. március 27. írta: Fedor

Ezek ugyanazok, avagy megfenyített történészek régen és most

torteneszek2.pngA FIDESZ lassan már tényleg csak nüanszokban különbözik az egykori MSZMP-től. A tudományos autonómiát például egyikük se bírja túl jól. A legfrissebb illusztrációként íme két történet. A kettő között dátum szerint eltelt 35 év, meg volt egy rendszerváltás is, de a szellemiség sajnos újra ugyanaz.

Az elsőt az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára szolgáltatta a mindig tanulságos sztorikat megosztó Facebook oldalán:

Napi Operatív Jelentés
1982. március 26.
5./
...Sz. MIKLÓS nem tartja meg további előadásait az Auróra utcai "szemináriumon" mert a munkahelyén "megfenyegették".

Újabb kijelentése szerint a munkahelyi figyelmeztetés igen lojális hangú volt, ezért csak a fenti kurzust hagyja abba, a Ferenc-körútit tovább folytatja. Elmondta továbbá, hogy "megbízható helyről" származó tudomása szerint a BM egy 30 oldalas anyagot készített az ellenzékről a pártnak...

/III/III/
ÁBTL - 2.7.1. - NOIJ Összefoglaló jelentés 63/5/1982- március 26.

Az iratra kézírással rávezetve: "Kérem azt külön jelenteni, hogy Sz. Miklós milyen forrásokból szerzi az adatait."

Sz. Miklós azonos Szabó Miklós (1935-2000) történésszel, aki már az 1970-es évek elejétől tartott lakásszemináriumokat, azaz illegálisan szervezett történelmi előadás-sorozatokat, magánlakásokon. A híres Hétfői Szabadegyetem vagy más néven Repülő Egyetem egyik közvetlen előzménye is az ő Bibó István szeminárima volt. A Történeti Levéltár adatbázisa szerint Szabó Miklós 44 különböző dossziéban szerepel, köztük "Repülő Egyetem"** című öt kötetes dosszié sorozatban is.

A másodikra a 444 bukkant rá pár napja:

Írásbeli figyelmeztetésben részesítették az '56-os Intézet négy munkatársát, Rainer M. Jánost, Sárközy Rékát, Eörsi Lászlót és Ungváry Krisztián történészeket, amiért tavaly nyilatkoztak az '56-os emlékév plakátügyével kapcsolatban. (...) A dolog valódi apropója három kolléga esetében az volt, hogy Schmidt Mária és az '56-os emlékbizottság valóságos közelharcba keveredtek a plakátokon látható Pruck Pál családjával, mert szerintük igenis Dózsa László szerepel az országban kiteregetett molinókon. Ungváry feltehetően azért kapott feddést, mert október 23-án, miután megütötték, többek közt közölte a nyilvánossággal azt a tudományos meggyőződését is, miszerint Brüsszel nem Moszkva. Ezeket közéleti jellegű megjegyzéseket nem tolerálta a könyvtár vezetése, mert belső szabályzata szerint az OSZK történészei csak ne nyilatkozgassanak történeti kérdésekben. 

Az ügynek valójában nem csak a könyvtár belső szabályzataihoz van köze, de ahhoz is, hogy valakik kételyeket mertek kelteni Schmidt Mária történészi hozzáértésében. Rainer M. korábban is keveredett már éles vitába Schmidtel Nagy Imrével összefüggésben. A történész megszólalását a Pruck-ügyben, a 444 is szemlézte.  

"Az eset a mai emlékezetpolitika csődjét és alapvető kudarcát jelzi. Menedzsmentje most, 2016-ban megalkotta egy hatvan év előtti, zavarba ejtően sokszínű forradalom egydimenziós képét" - írta novemberi Facebook-posztjában a történész, utalva arra, hogy Schmidt és csapata utána se járt annak, valóban Dózsa László szerepel-e a plakátképen, de nyílt kritikát fogalmazott meg Eörsi László és Sárközy Réka is.

Schmidt Rainerék történészi megjegyzéseire nyilvánosan azzal reagált, hogy Dózsa szavaiban "csak komolyan nem vehető történészek kételkednek, akik a szereplési mániájukat élik ki."

A történész és levéltáros szakmában illetve az OSZK berkein belül a többség tényként beszél arról, hogy Tüske László főigazgató nem önszántából, hanem nyomásra cselekedett.

Ezek tényleg ugyanazok.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr2112373687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heptakontanonaéder 2017.03.27. 10:21:58

„Tudja, én a nyolcvanas években nem a diktatúra ellen harcoltam. Hanem azok ellen harcoltam, akik csinálták a diktatúrát.

dunántúli gyerek 2017.03.27. 19:08:16

SZDSZ holdudvar

és: Eörsi László tanítói és népmüvelői diplomával rendelkezik, történésznek nem történész

Stenonis 2017.03.27. 20:07:59

@dunántúli gyerek:
A fidesz meg naponta bizonyítja, hogy MSZMP holdudvar.

dunántúli gyerek 2017.03.27. 20:21:38

@Stenonis: Elég sok SZDSZ családtag volt ÁVÓs ami a Fideszesek felmenőire nem áll, úgyhogy óvatosan kell kezelni a történelemértelmezésüket 56 ügyében, szerintem.

flort 2017.03.27. 20:24:31

@dunántúli gyerek: szerintem téged viszont minden óvatosság nélkül szimpla idiótának lehet tekinteni.

Janossz 2017.03.27. 20:55:20

@flort: Ne légy durva! Oda van írva: gyerek. Az is, bizonyos jelekből ítélve, legalább is ott tart. Kezeld így!

Etniez 2017.03.27. 21:18:08

@dunántúli gyerek: na, ez az aggitproppos megint itt van.

Etniez 2017.03.27. 21:20:29

@flort: Nem kell ezzel a gyerekkel foglalkozni, mindig felbukkan ott, ahol báncsák a fideszkét.
Bármelyik Fidesz-Habony panelt előhúzza az elmúlt 8 évből.
Ha szorul a hurok, akkor terel és behoz egy másik témát, soha semmilyen körülmények között nem ismeri el, ha nem a fideszkének van igaza.
Magyarul: egy ostoba féreg, kár vele vesződni.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.03.27. 21:20:40

Annyiba stimmel a dolog, hogy a jelentgetéseket, és spicliskedést akkor is és most is a ballib szarháziak készítik.

A többi az csak a fantáziájuk szüleménye, mondhatni koncepciós marhaság, mint Rákosi idején.

Csak régen kivégezték a Scmitt Mária féle valósígot közlő történészeket, ma meg csak a ballib véleményterror indít ellenük lejárató hadműveletet médiacsicskáik segedelmével.

Etniez 2017.03.27. 21:21:22

Szerencsétlen Ungváry, árpa közé keveredett.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.03.27. 21:21:42

@flort:

A magadfajta ostoba Gyurcsnyista gyűlölködők véleménye nem különösebben izgatja a magyarokat.

Coki van elvtárs.. :DDD

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.03.27. 21:22:31

@Etniez:

Soros bérencek ha összejönnek egymás seggét nyalni.
Milyen romantikus.. :DDDD

Etniez 2017.03.27. 21:27:17

@Legeslegalja: Komoly értelmi képességeid vannak.

dr. mesterséges színezék 2017.03.27. 21:31:14

Hogy ne csak a történészek érezzék a pártállam törődését:
"A Nyugat.hu tudósítása szerint mindemellett Takátsné Tenki Mária fideszes képviselő a közgyűlésen azt mondta, a jogi bizottsággal ellátogatnak majd ellenőrzés céljából a próbákra és az előadásokra, és elbeszélgetnek a színészekkel."

Ha ezt Aczél eftás megérhette vóna...

Etniez 2017.03.27. 21:33:42

@dr. mesterséges színezék: Jó tanítványai vannak.
Magyarország egyetlen reménye a külföldön élő magyarok hazatelepülése.
Akik otthon nőnek fel, észrevétlenül veszik fel ezt a stílust.
Ezek bizony ugyanazok.

DeMarco 2017.03.27. 21:33:48

Anélkül persze, hogy ismerném a részleteket, általánosan elmondható alapigazság, hogy "oda nem sz..unk, ahol eszünk". Semmilyen cég nem tűri ha a saját dolgozója kritizálja, égeti nyilvánosan és ennek mindig szankció a vége, rosszabb esetben elbocsátás. Kritizálni lehet egyébként, csak akkor nem onnan kell a fizetést is várni... vagy akkor nem nyilvánosan, hanem a megfelelő fórumokon jelezni a nem egyetértést. Persze hiú ábránd az a cégek részéről, hogy nem derülnek ki és nem kerülnek nyilvánosságra a részletek is, de tenni azért próbálnak ellene.

Az említett személyek politikai kötődése nyílt dolog, de ha már elvállaltak egy nekik nyilván nem tetsző vezetésű munkát, akkor nyeljék le a békát, vagy ha nem, keressenek olyan munkát, ahol számukra szimpatikusabb vezetők dolgoznak. És vica versa, ha a vezetést zavarja a munkatársai nyiltakozatai, vegyenek fel helyettük olyan szakembert, aki jobban magáévá teszi a cég filozófiáját és értékrendjét.

Amit Ungváry csinál, az csak a felszín kapargatása, durva szűrőn átengedve. Csak csorgat valamit apránként, nyilván a két nagy párt közös engedélyével. Valójában helyette elég lenne egy lelkes egyetemista, egy fénymásoló scannerrel és nagyon gyors internet kapcsolat... aztán tolni fel az adatokat ezerrel...

dr. mesterséges színezék 2017.03.27. 21:34:54

@Legeslegalja: /o\

Ne fizess elő édesanyádnak ócsó netre, mert még keserűbb lesz az élete, ha meglát ezen a nívón!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.27. 21:52:26

@DeMarco: "Anélkül persze, hogy ismerném a részleteket, általánosan elmondható alapigazság, hogy "oda nem sz..unk, ahol eszünk"."

Akkor ismerd meg először a részleteket, mielőtt általánosan hülyét csinálsz magadból. Munkát vállaltak a fidesz állampárt egyik intézményében, nem a lelküket adták el.

"Tüske László kérdésünkre annyit mondott, a nyilatkozati rendelet értelmében döntött, az világosan fogalmaz, ez azonban nem fedi teljesen az igazságot, mert abban ugyan valóban szerepel, hogy "mindennemű sajtómegkeresét a főigazgatóságra kell irányítani", de csak olyan nyilatkozatokban, amelyek az "OSZK általános működésével, helyzetével és terveivel" kapcsolatosak."

Kádár alatt nagy divat volt a talpnyalás, szeretném, ha minél később uralkodna el ismét teljesen.

dr. mesterséges színezék 2017.03.27. 22:23:51

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Valahogy kikívánkozott. Két rezsibiztos pár napon belül azért még ma is sok.

dr. mesterséges színezék 2017.03.27. 22:27:16

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ha a Fidesz történelmet rendel magának, akkor bármilyen állami intézményben a történelemmel foglalkozni a fideszi történelem megalkotására és megerősítésére vonatkozó szerződés elfogadására tett ráutaló magatartás.
Legalábbis a jelek szerint.

Itsuka 2017.03.28. 12:17:57

És mi mégis láncot hordunk?

Itsuka 2017.03.28. 12:23:06

@DeMarco: Én inkább nem eszem onnan, ahová odaszartak. De végül is - izlés dolga...

DeMarco 2017.03.28. 12:25:04

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A lelkükkel azt csinálnak amit akarnak. Nem kell egyetérteniük. Csak ne hangoztassák nyilvánosan. (Úgy is tudjuk). Vagy hangoztassák, de akkor ne akarjanak ott dolgozni.

Te akarnál olyan alkalmazottat, aki úton-útfélen téged kritizál, meg fikázza minden lépésedet? Aligha... Ha nem tudnak ésszerű kompromisszumot kötni, akkor lépni kell valamelyik félnek. Vagy mindkettőnek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.28. 13:17:36

@DeMarco: "Te akarnál olyan alkalmazottat, aki úton-útfélen téged kritizál"

Ha a tulajdonost akarja kritizálni, akkor nem kell ott dolgoznia.

Az az '56-os Intézetnek én vagyok a tulajdonosa, a NÉP. Magyarország lakosságát nem kritizálták. A hazug, szakmaiatlan eljárást kritizálták. A tulajdonos becsapását kritizálták.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.28. 13:23:04

@dr. mesterséges színezék: Igen.

fideszék mindig elfelejtik, hogy a választási győzelmükkel nem a magyarok lettek az ő szolgáik, hanem ők lettek a magyarok szolgái.

Mikor a lakáj beül a jakuzziba, meg összetöri a Rolls-t.

DeMarco 2017.03.29. 18:01:59

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nemcsak te vagy a tulajdonosa, hanem én is, meg még számtalan másik szavazó, akik az említett emberekkel ellentétes véleményt képviselnek és olyan sokan vagyunk, hogy dupla kétharmados bizalmat szavaztunk ennek a kormánynak. Majd ha ti nyertek akkor lehetsz olyan tulajdonos, aki változtathat a formán. Ahogy korábban mi is fanyalogtunk a Nemzeti vezetőjén és kritizáltuk erősen, de azért fogcsikorgatva kivártuk, amíg lejár a mandátuma. Most rajtatok a sor a fogcsikorgatásra...és a türelemre.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.29. 18:17:22

@DeMarco: "Nemcsak te vagy a tulajdonosa, hanem én is, meg még számtalan másik szavazó"

El vagy tévedve teljesen. Az állampolgárok az állami intézmények "tulajdonosai", nem csak a szavazók.

Ez persze nem érinti, amit mondtam.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.30. 09:29:24

@DeMarco: Attól, hogy ezt ismételgeted, még nem lesz igazad.

Csak mégnagyobb hülyét csinálsz magadból. :))
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0