A wanabe Havasi Bertalan esete a kreatívan értelmezett személyiségi jogokkal

2015. november 27. - Fedor

nyugati.pngEz a kép nem sikerült. Nyilvános megosztásra elvileg alkalmatlan. Hogy most mégis ezzel illusztrálom ezt a bejegyzést, az annak köszönhető, hogy a kép elkészültének körülményeiről szól. Pár nappal ezelőtt ugyanis sikerült a saját bőrömön megtapasztalnom, hogy a kreatív jogértelmezés és a hatalmaskodó arrogancia nem csupán a FIDESZ vezető rétegének a sajátja, nem csak ők érzik úgy, hogy bármit megtehetnek, ez bizony jellemző sok talpasra is. 

A Nyugati aluljáró semmi mással össze nem téveszthető közegében haladtam a metró felé, amikor feltűnt, hogy a metróbejárattal szemben nem kevesebb, mint négy aláírásgyűjtő pult is van, és abból háromnál fideszesek hergelik a jónépet kvóta- és unióellenes rémhírekkel, valamint erre hivatkozva aktualizálják épp a Kubatov-listát (a negyediknél PM-esek voltak, de igazából fogalmam sincs, hogy miért). 

Ezek nem bízzák a véletlenre - gondoltam, és úgy döntöttem, hogy ezt egy fotóval dokumentálva meg is osztom a blog Facebook-oldalán, mint ahogy ezt már számtalanszor megtettem az elmúlt években minden gond nélkül, amikor politikai aktivitásba futottam bele Budapest (vagy akár Brüsszel) utcáin. 

Hát most nem így alakult. A kép készítése közben ugyanis az egyik pulttól egy csaj majd egy srác odajött hozzám, és elkezdtek hatóságként viselkedni. A csaj azzal nyitott, hogy elsütötte az egyik abszurd mondatot a sok közül, amelyeknek köszönhető, hogy poszt lett a sztoriból: 

A FIDESZ pultját tilos fotózni! 

Hogy mi van? 

Tovább

3+1 rettentően buta komment a párizsi merénylet kapcsán

parizs32.jpgA péntek esti párizsi események alaposan felforgatták a kedélyeket. 

A migránsellenesek igazolva látták minden parájukat. A neten új erőre kapott a menekült-ellenesség, főleg, miután egy ideig úgy tűnt, egy regisztrált, és többek között Magyarországon is áthaladó menekült is van a merénylők között, ezt azonban a francia hatóságok most már határozottan cáfolják, szóval a tény egyelőre az, hogy a támadók helyismerettel rendelkeztek, franciául beszéltek, a vezetőjük pedig egy belga állampolgár, minden más csak találgatás. 

Már csak azért is botorság a menekülteken leverni a port ezért a szörnyűségért, mert pont ez az, ami miatt kénytelenek voltak útra kelni, ez az, ami elől menekülnek. További csavar, hogy Franciaország többek között azért válhatott célponttá, mert részt vesz Szíriában az Iszlám Állam elleni harcban, vagyis pont azt csinálja, amit a menekült-ellenesek (kivételes egyetértésben a menekültekben elesetteket, és nem hódító hordát látókkal) a menekült-helyzet végleges megoldásának tartanak. 

Persze az ilyen összefüggések felismerése már sokak szellemi képességeit meghaladja, másoknak pedig nem fér bele a prekoncepciójába, és ezért nem hajlandó ezeket fel- és elismerni.

Erre hozok most 3+1 példát. 

Tovább

Érik a FIDESZ-MSZP koalíció?

hiller_arena.jpgNagyon úgy néz ki, hogy az MSZP-sek egy része úgy kívánja megállítani pártjuk népszerűségének zuhanását, hogy a menekültkérdésben feladják az eddig pozitív semlegességnek csúfolt, de azért alapvetően a kerítést kritizáló politikájukat, és nyíltan beállnak a FIDESZ mögé. 

A tapogatózás már hónapokkal ezelőtt elkezdődhetett, amikor Hiller István egykori munkatársai, bár korábban hangos kritikusai voltak a FIDESZ kormányzatnak, hirtelen állami alkalmazásba kerültek. A héten maga Hiller Haver indult el a damaszkuszi úton egyre növekvő sebességgel: két napja még csak a kerítés mellett tett hitet az Inforádióban, a mai Heti Válaszban megjelenő nagyinterjújában viszont már egyenesen az Orbán által is terjesztett összeesküvés-elméleteket visszhangozza. Innen visszanézve már egyáltalán nem tűnik véletlennek, hogy Orbán az elhíresült kiszivárgott beszédében pont őt dicsérte egyedül a baloldali politikusok közül. A legfrissebb fejlemény, hogy már nincs egyedül az MSZP felső köreiben a véleményével: az egykori pártelnökhöz csatlakozott Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese is. 

Kíváncsi lennék, hogy mit szól ehhez egy másik volt pártelnök, Lendvai Ildikó, aki aktív tagja a Migration Aid-nek, vagy a választmányi elnök Botka László, aki Szeged polgármestereként az elsők között állt ki menekülteket segítő civilek mellett. 

A pletykák szerint Hiller azzal házal az MSZP-n belül, hogy a FIDESZ 2018-as győzelme elkerülhetetlen, viszont egyáltalán nem biztos, hogy egyedül is többsége lesz, márpedig akkor a FIDESZ-nek szüksége lesz egy koalíciós partnerre a Jobbik ellenében. Na erre a szerepre szeretne Hiller és köre bejelentkezni. 

Szerintem ez a terv több sebből is vérzik.

Tovább

Ne engedjétek hozzám a gyerekeket

gyerek_j.jpg

Harrach Péter, az állítólag Keresztény, állítólag Demokrata, állítólag Néppárt frakcióvezetője alig egy éven belül már másodszor rúg bele verbálisan az éhező gyerekekbe. 

Már az kiakasztotta a cinizmusmérőt, amit tavaly decemberben a köztévé riporterével közösen hoztak össze: 

A riporteri feladatokat a "politikai présben" ( tájékoztatás versus totális politikai lojalitás, sőt! ) szintén izgalmas módon abszolváló műsorvezető Fábián Barna a következő kérdést "szegezte" Harrach Péternek, a Keresztény Demokrata Néppárt politikusának: "Múltkor láttam egy érdekes kimutatást, egy felmérést melyben az szerepel, hogy a gyermekek egy része nem azért megy be reggeli nélkül az iskolába, mert a szülők nem tudják neki előkészíteni, vagy csomagolni, hanem egyszerűen nem éhes". Nos, Harrach Péter politikus és ugye keresztény- valamint demokrata ember nem késlekedett a válasszal: "Gondolom ez életforma kérdése". 

De az a szűklátókörű aljasság, amit ma odapöttyintett a hallgatóság elé a Kossuth Rádióban, még ezen is túltesz: 

Tovább

Egy jó példa a FIDESZ-től a FIDESZ-nek: Operaház Kőbányán

eiffel_csarnok.jpgTovábbra se értem, hogy miért ragaszkodik a kormány a Városliget tönkretételéhez. 

Az addig megvan, hogy az orbáni megalománia magának akarja a várat, ezért repülnie kell onnan a Nemzeti Galériának, így találni kellett egy jól hangzó, eladható indokot (ez lett a múzeumi negyed terve). Az is tiszta, hogy egy ekkora építkezésen jó sokat lehet lopni, tehát prioritást élvez. 

De a helyszínválasztás akkor se megy a fejembe. Mert a fenti szempontokat figyelembe véve is meg lehetne oldani azt, hogy a fővárosnak hosszú távon ne kára, hanem haszna legyen ebből az egész hajcihőből, de nem. Csak azért is ragaszkodnak a Ligethez minden szakmai tiltakozás és állampolgári aláírásgyűjtés ellenére. Teszik mindezt a szokott fideszes cinizmussal. Mintapéldája ennek a projektért felelős miniszteri biztos legfrissebb újbeszél attrakciója, melynek keretében a Liget beépítése ellen összegyűjtött 20.000 aláírást azzal vette át: köszöni, hogy ennyien támogatják a terveket.

Érthetetlen ez az egész már csak azért is, mert ahogy a Tarlósék által elfogadott városfejlesztési tervből is kitűnik, a fideszes városvezetés nagyon is jól tudja, hogy mi a jó irány az ilyen projektek esetében: a rozsdaövezetek rekultiválása, vagyis az elhagyott ipari területek új funkcióval történő újraélesztése. Márpedig ilyen Pesten van bőven. Ott van pl. az a Nyugati pályaudvar melletti terület, ahova Gyurcsányék a kormányzati negyedet tervezték, de még jobb példa az egykori Kőbányai úti piac, amelynek a szélére már eleve építettek Orbánék egy múzeumot (a Sorsok Házát), tehát adja magát a továbbfejlesztés iránya.

Sőt, a legérdekesebb az egészben az, hogy még minta is akad arra, hogy miképp kéne ezt csinálni. Ugyanis ha esetleg még valaki nem tudna róla, az Operaház Kőbányára költözik.

Tovább

Nem fogod kitalálni, hogy ki és mikor kapott először kitüntetést a Magyar Köztársaságtól

munkasor1.jpg

Így október 23-a környékén általában az 1956-os forradalomról szokás megemlékezni (többször tettem így én is), de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy másik jelentős esemény is kapcsolódik ehhez a dátumhoz, persze 56-tól egyáltalán nem függetlenül: 1989-ben ezen a napon kiáltotta ki Szűrös Mátyás a harmadik magyar köztársaságot. Nemrég belefutottam egy ehhez kapcsolódó, igencsak érdekes rejtélybe. 

Nem nagyon lehet olyan szubkultúrát mondani, amely ne lenne jelen a Facebook-on, de azért azon még én is elcsodálkoztam, amikor megtudtam, hogy még a Munkásőrség is rendelkezik ott saját oldallal, ahova egy rakás fegyveres-egyenruhás fekete-fehér fotó fölött sirathatják komcsi nyugdíjasok a fiatalságukat. Na itt osztottak meg egy fotót a hozzátartozó háttértörténettel: 

Tovább

Egy brüsszeli hétköznap EU csúcs idején

brussel_main.png

A sors úgy hozta, hogy pont a csütörtöki EU csúcs idején turistáskodtam Brüsszelben, így nem csak a kötelező körök voltak meg az Atomiumtól a Manneken Pis előtti gofrievésig, hanem abba is belekóstolhattam, hogy milyen az, amikor megbénul az unió fővárosa. 

Tovább

Egy évforduló találkozása az aktualitásokkal

varadi_andras.jpegPont ma egy éve, hogy elment az az ember, aki értelmetlen haláláig élő jelképe volt a fideszes oligarchák elleni küzdelemnek. Váradi András dávidi harca Orbán sameszával, Mészáros Lőrinccel, azzal az emberrel, aki meglopta, tönkretette, és megalázta őt, példaértékű volt mindenki számára: nem kell elfogadni az elfogadhatatlant, nem kell meghajolni az önkény előtt. Nem csoda, ha az a máig nem teljesen tisztázott körülményű baleset egy nappal azelőtt, hogy megmérethette volna magát polgármester-jelöltként, és amely túl jól jött egyeseknek, sokak számára gyanús azóta is. 

Véletlen egybeesés, hogy az a földmutyi, ami ellen küzdött, pont a halála évfordulója környékén jár csúcsra azzal, hogy a valódi művelőitől elvett, majd az orbáni klientúrának kedvezményes bérlet formájában átjátszott földeket most végleg át akarják nekik adni. Mert biztos lehet benne mindenki, hogy pont az fog történni ezúttal is, mint ami a trafikoknál vagy a kaszinóknál történt.

Tovább

Kinyílott a postaládám, megírom

magyar-kronika2.jpgIgencsak meglepődtem, amikor a postaládámban találtam szépen befóliázva, nevemre megcímezve a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott, vagyis a Színházrendező Kerényi Úr szellemi gyermekét, a nyomtatott Békemenetet, a hamarosan a köztévét is meghódító Magyar Krónikát.

Először azt hittem, hogy valaki megviccelt, és előfizette nekem, vagy legalábbis beregisztrált valamilyen fideszes listára, de nem: a kicsomagolás után kiderült, hogy ez az augusztusi szám, tehát a remittenda ingyenes osztogatásával próbálnak új olvasókat szerezni, és erre jó módszernek gondolták, hogy a Magyar Posta adatbázisát és infrastruktúráját drága (köz)pénzen igénybe véve teleszpemmelik a gyanútlan állampolgárok postaládáit.

Hát, ha már így rám tukmálták, gondoltam megnézem, milyen az, amikor legjobbjaink a gondolkodás négyzethálóját rávetítik a jelenségekre, és átlapozom.

Már rögtön a főszerkesztői beköszöntőnél mellbe vágott a parttalan hazudozással vegyített szervilizmus:

Tovább

Irodalmi ajánló: Október 6.

arad.jpgŐszi napnak mosolygása, 
Őszi rózsa hervadása, 
Őszi szélnek bús keserve 
Egy-egy könny a szentelt helyre, 
Hol megváltott - hősi áron - 
Becsületet, dicsőséget 
Az aradi tizenhárom. 

Az aradi Golgotára 
Ráragyog a nap sugára, 
Oda hull az őszi rózsa, 
Hulló levél búcsucsókja; 
Bánat sír a száraz ágon, 
Ott alussza csendes álmát 
Az aradi tizenhárom. 

Őszi napnak csendes fénye, 
Tűzz reá a fényes égre, 
Bús szivünknek enyhe fényed 
Adjon nyugvást, békességet; 
Sugáridon szellem járjon 
S keressen fel küzdelminkben 
Az aradi tizenhárom. 

Ady Endre

Emlékezzünk az aradi tizenhármakra Ady Endre versével.

Posted by Kötöttségek nélkül on 2015. október 6.

A megfelelő ember XVII.: Nyomozás a miniszter-jelölt ellen

rogan-antal.jpg

Kocsis Máté után itt a következő duplázó: Rogán Antal se először szerepel A megfelelő ember sorozatban. Orbán ugyanis úgy kívánja feloldalni a Lázár és Rogán közti kakaskodást, hogy utóbbi számára létrehoz egy komplett minisztériumot (Tompika lett utoljára ilyesmivel megtisztelve, neki hozták diplomaajándékul létre anno a Sportminisztériumot). 

Tehát az olyan pimpf dolgoknak, mint az egészségügy, az oktatás, a kultúra továbbra se lesz önálló tárcája, azok nem fontosak (legalábbis ennek a kormánynak). No de a Miniszterelnöki Kabinetiroda! Hát az önálló miniszter után kiállt. 

Na ez lesz az a Rogán, aki ellen ebben a pillanatban is nyomozást folytat a Fővárosi Főügyészség: 

Tovább

Mi a megoldás menekült-ügyben?

Biztosat persze senki se tud mondani, de az tény, hogy van alternatívája az orbáni direktívának:

Mivel továbbra is az a mantra megy mindenhol, hogy a baloldalnak nincsenek megoldási javaslatai menekült-ügyben (mikö...

Posted by Kötöttségek nélkül on 2015. szeptember 21.

Hetedik

hetedik.png

Azt mondják, az ember sejtjei hétévente kicserélődnek. Akkor elvileg én most már teljesen más vagyok, mint amikor napra pontosan hét éve elkezdtem írni ezt a blogot.

Így volna? Nem tudom.

Tapasztaltabb, érettebb lettem, ez igaz. De maradtam, aki voltam: liberális és magyar (a két jelző egyenrangú, és szabadon felcserélhető). 

A Facebook oldalamon két idézet szerepel évek óta mottóként, és nem érzem úgy, hogy le kéne cserélnem őket. Az egyik Benjamin Franklintől származik, és Magyarország (de írhatnék Európát is) mostani helyzetében különösen aktuális: 

Aki feladja az alapvető szabadságát az átmeneti biztonságért, az nem érdemel se szabadságot, se biztonságot.

A másik pedig József Attila Két hexametere, amely haikui egyszerűséggel foglalja össze az ars poetica-mat:

Miért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis.
Miért ne legyek tisztességes? Kiterítenek úgyis.

És ha már József Attila, és ha már hetedik: természetesen ebből az ünnepi posztból ez sem maradhat ki:

Párás szemű elmélkedés azon alkalomból, hogy hétéves lett a blog, bónusz Hoboval.

Posted by Kötöttségek nélkül on 2015. szeptember 16.

Biztos, hogy eltűnt az ellenzék?

sajto.jpegNem először találkozom az elmúlt hetekben azzal, hogy egy újságíró vagy egy elemző (olyan, akire amúgy érdemes odafigyelni) két, amúgy jogos Orbán-kritika közt csak úgy mellesleg odaveti, hogy az ellenzék eltűnt, nem lehet számítani rá, nem csinál semmit. Mintha ez egy kötelező kitétel lenne, csak az egyensúly miatt. Megtalálható ez Lakner Zoltánnál ugyanúgy, mint Ceglédi Zoltánnál a 168 órában vagy az Indexen, Spirk Józseféknél.

És kétségtelen, hogy nincsenek a helyzet magaslatán. De biztos, hogy erről csak ők tehetnek? Biztos, hogy valóban eltűntek, és nem is várható tőlük semmi?

Hisz közben folyik egy népszavazási aláírásgyűjtés több párt támogatásával. Ki tudja, mi lesz belőle. Vagy maradva a menekülteknél, az ellenzéki pártok nem egy neves képviselője és névtelen szimpatizánsa munkával, adománnyal segíti a Migration Aid-et. Nem pártparancsra, magától. Igaz, inkább magánemberként, sokszor kerülve a reflektorfényt, hogy ne vetülhessen rájuk a vád, hogy csak kihasználják a menekülteket politikai haszonszerzésre (bár már így is megfogalmazódott a vád).

De vannak megmozdulások az előtérben is.

Tovább

Szemetek

szemet3.jpgA kormányzati gyűlölet-propagandának felülők és a von hause aus rasszisták legújabb heppje, hogy hát milyen állatok ezek a menekültek, mekkora szemetet hagytak maguk után (lásd még: nem tisztelik a kultúránkat).

Nos, csak hogy lássák, mennyire nem olyan fekete-fehér minden, mint a gondolkodásmódjuk, szeretném nekik megmutatni az alábbi két fotót, a hozzájuk tartozó kommentárral együtt, amivel a Facebook-ra feltöltötték őket (a képeket már megosztottam a blog FB oldalán, de így, együtt, még erőteljesebb a mondanivalójuk):

Tovább