Bűnözők az illiberális államban

2015. május 21. - Fedor

bunozok.jpg

Orbanisztánban a szigor mindig lecsap a társadalomra különösen veszélyes bűnözőkre, hisz meg kell védeni az ártatlan állampolgárokat az ilyen közveszélyes elemektől. 

Két mai hír, röviden: 

I.

Az országgyűlés sajtóosztálya azért tiltott ki két híradóst a Parlamentből, mert rossz folyosón kérdezték a miniszterelnököt. 

Április végén Fazekas Sándor pozíciójával kapcsolatban forgatott Szondi Vanda, az RTL Klub riportere és operatőr kollégája a Parlamentben, akik Orbán Viktort is megkérdezték arról, hogy távozik-e Fazekas Sándor, mire a miniszterelnök nyilatkozott a csatornának és közölte, nem lesz kormányátalakítás. 

Az országgyűlés sajtóosztálya ezután előbb szóbeli megrovásban részesítette az RTL Klub két munkatársát, majd e-mailben tájékoztatták a főnöküket, hogy júniusig nem léphetnek be a Parlament épületébe.

II.

A Budapest Rendőrkapitányság illetékes osztálya "garázdasággal vádolja" a PM és Zöld.Front Ifjúsági Mozgalom azon aktivistáit, akik áprilisban az ország teljes elszegényedése ellen tiltakoztak. Emlékeztetőül a fiatalok egy olyan molinót feszítettek ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának erkélyén, amelyen ez látható: 4 milló embert hagytatok az út szélén.

Hiába. Magyarország a sajtó- és a szólásszabadság hazája, ebbe aztán tényleg nem köthetnek bele a Gyurcsány kottájából játszó EU-ban sem.

"Hiába. Hazánk a sajtó- és a szólásszabadság hazája, ebbe aztán tényleg nem köthetnek bele Gyurcsány kottájából játszó EU-ban sem."

Posted by Kötöttségek nélkül on 2015. május 21.

Muszáj -e vitatkozni a Jobbikkal?

konferencia.jpgKisebb vihart kavart baloldali körökben az, hogy az Együtt konferenciát kíván rendezni a jövő héten az rendszerváltás 25. évfordulója kapcsán magáról az eseményről, és az azóta eltelt időszakról. A két fő botránykő: kit hívtak meg, és kit nem.

Az utóbbi kérdéskör a sértődöttségről szól.

Mi az, hogy a PM-et, a DK-t meg az MSZP-t nem képviseli senki?

Hát ez van a fiúk. Ezt a dzsemborit nem egy független intézmény szervezi, amelynek kötelessége minél szélesebb körben gondolkodni, hanem egy párt, amelynek joga van megválogatni, hogy kit hív meg egy téma megvitatására, és milyen megközelítést alkalmaz. Teccetek volna foglalkozni az évfordulóval korábban, és szervezni valamilyen saját eseményt, nem pedig csak akkor ráakaszkodni más programjára, amikor az tető alá hozza. Összefogás tavaly volt, nem jött be, szóval (nem végleg kizárva a későbbi valamilyen választási együttműködés lehetőséget) had lássák már az emberek, hogy a különböző pártok mit is képviselnek valójában azon kívül, hogy Orbán takarodj?

Hogy-hogy nincs meghívva egy nagy rendszerváltó se? 

Ahogy a (hangvétele alapján) DK szimpatizáns Europa kávézó blog írja:

Ha pedig valaki hiteles konferenciát akar a 25 évről, meghívhatta volna például Magyar Báintot, Kovács Lászlót, Jeszenszky Gézát, Bokros Lajost, Lendvai Ildikót és még sorolhatnánk. Az Együtt-konferencia szereplői mind 2002 után bukkantak fel, a rendszerváltás fő évszáma pedig 1989.

Csókolom, akkor 1848-ról már nem is lehet konferenciát rendezni, mert 100 éve meghalt az utolsó honvéd is? Bocs, de ez nagyon gyenge érv. Ez a konferencia a program alapján nem könnyes szemű visszaemlékezés lesz (bár lehetne létjogosultsága annak is, de azt szervezze meg más), hanem az elmúlt 25 év értékelése egy valódi vita során.

És a valódi vita igénye át is vezet ahhoz, ami legjobban szúrja sokak szemét:

Az Együtt miért legitimálja a Jobbikot azzal, hogy szóba áll vele?

Tovább

A miniszterelnök öletni akar

killer_orban.jpg

A jobboldal folyamatosan gyilkosozta Horváth Ágnes minisztert az egészségügynek plusz pénzt hozó reform miatt (300 Ft-os vizitdíj, ha emlékszik még rá valaki), miközben nem halt bele senki. A reformot a FIDESZ visszacsinálta, sőt, súlyos milliárdokat vont ki az ágazatból, az orvosok és ápolók közül már csak a legelhivatottabbak maradtak az országban, és emberek halnak meg az utcán, mert nem ér oda a mentő a pár száz méterre lévő állomásról. 

De ez már nem lépi át a hívek ingerküszöbét. 

A jobboldal folyamatosan gyilkosozta Bajnait, mert egy gazda öngyilkos lett Hajdú-Bét tönkretétele miatt, miközben bírósági ítéletek sora mondta ki, hogy a csődhöz Bajnainak nincs köze, de ha még lenne is, nem lehetne felelőssé tenni egy összeomlott ember rossz döntésért. 2010 óta viszont a FIDESZ érdekében álló gyanús halálesetek sora borzolja az idegeket, és nem tudom, mekkora lenne a lista, ha összeállítanánk, hogy hány ember választotta kétségbeesésében a halált azért, mert tönkrement az élete a kormány valamelyik, mindenkin átgázoló intézkedése nyomán, mondjuk amikor komplett gazdasági ágazatokat szerveztek át egyik napról a másikra, családok alól kihúzva a talajt (nyerőautomaták, trafikok, stb.).

De ez már nem lépi át a hívek ingerküszöbét. 

Mint ahogy az se, sőt, valószínűleg nem kis részüknél helyeslésre talál, hogy Orbán a legalantasabb ösztönökre apellálva konkrétan embereket akar megöletni a népszerűsége érdekében, vagy legalább is a szokott cinikus módján megfogalmazva ezt sejteti (ismerve azonban habitusát, jó eséllyel komolyan is gondolja):

Tovább

Matek érettségire készülőknek, szeretettel :-)

matek.pngMiután a tanuló ifjúság (amely 11 éve nem volt ilyen alacsony létszámú) délelőtt átesett a magyar érettségin, forduljunk arccal a holnapi nap felé. A felkészüléshez pedig zenei aláfestésül melegen ajánlom a Timuriánus Egyház felkent papjainak, a minden zenei stílusból a legtöbbet kihozó, a szövegeit és magát sohasem komolyan vevő Timur Lenk zenekarnak a Matekmetál c. örökbecsűjét, melyet a műfaji megkötéseknek köszönhetően nem túl artikulált ének miatt feliratozva közvetítünk:

Tovább

Orbán lebirkázta a híveit

orban_1.JPGAz ECHO tévén leadott Hacsek és Sajó beszélgetésből igazából csak egy dolog ragadta meg a figyelmemet: 

Orbán Viktor emellett „tájékozódási zavarról” beszélt, aminek okát abban látja, hogy elveszítették egy fontos támaszukat, a médiájuk egy részét, amely segített eligazodni a jobboldaliaknak. A média elvesztését azzal magyarázta, hogy konfliktus alakult ki a kormány és a meghatározó méretű jobboldali média tulajdonosai között. Utóbbiak egyben nagybirtokosok is, márpedig a kabinet úgy döntött, a korábbi nagybirtokrendszerből kis- és közepes birtokrendszert hoz létre – vázolta az okot, amely szerinte e feloldhatatlan konfliktus mögött áll. 

A zavar pedig mindaddig fennmarad, amíg a jobboldali világ – a kevés megmaradt mellé – nem hoz létre új írott és elektronikus médiumokat, nem mozdítja meg szellemi tehetségét, pénzét, szervezőképességét annak a nyilvánosságnak a megteremtéséhez, ahonnan ismét mértékadó információkhoz juthatna – fejtette ki. A pártelnök-miniszterelnök jelezte, ez nem lehet a kormány feladata, ezért biztatta híveiket, fektessenek ebbe energiát. Példának hozta, hogy Liszkay Gábor megvette a Napi Gazdaságot. 

Tovább

Összehangolt támadás az Eleven Emlékmű ellen

eleven-emlekmu.jpgNa eddig bírta ki a Jobbik, hogy a "XXI. századi néppárt" címke mögé bújva figyelje, amint Orbán - totálisan félreértelmezve a helyzetet - teljesen kimegy jobbszélre az idegengyűlöletre építő, végtelenül taszító nemzeti konzultációval, és a halálbüntetés meglebegtetésével. Félredobva a cukináci álarcot, a versenyszellemtől hajtva kibukott Vonáékból az antiszemita bunkó, és beleálltak a "ki a tahóbb" versenybe. 

A Szabadság téri Eleven Emlékmű tiltakozás a möggötte található történelemhamisító giccs ellen (amit még a kormány is annyira szégyellt, hogy csak éjszaka merték felállítani, és senki nem vállalta, hogy hivatalosan átadja), és egyben spontán közösségi megemlékezés, ami egy flashmob-ból nőtt ki. Aki járt már arra, és végignézte a fotókat, leveleket, tárgyakat, valószínűleg a megrendítő jelző jut eszébe róla, ha van benne egy kis empátia és emberség. 

Na ezek azok a tulajdonságok, amelyek a Jobbikból minden jel szerint hiányoznak, hisz mind a Parlamentben, mind a Fővárosi Közgyűlésben olyan stílusban mentek neki, ami színvonalában és szándékaiban a hozzájuk (is) közel álló Szakály Sándor elhíresült "idegenrendészeti eljárás" definícióját idézi fel.

Tovább

Nálunk sci-fi, Amerikában valóság, mi az?

clinton_teaser_gays.jpg

Miközben mi az emberi jogok területén szépen csendben araszolunk vissza a középkorba, hisz olyan országokkal kokettálunk, ahol a valódi demokrácia és a szólásszabadság mellett üldözik a homoszexualitást is (és lehet, hamarosan egy olyan párt lesz a legnépszerűbb, amely ezen a téren a putyini módszerekre esküszik), addig a világ normálisabb felén pont ellenkező folyamatok zajlanak.

Egyre több olyan ország van Európában és szerte a világon, ahol elfogadott az azonos neműek házassága. Az Egyesült Államokban jelenleg 36 tagállamban legális a melegesküvő, de a Legfelsőbb Bíróság ezt egységesíteni szeretné, így hamarosan esély nyílhat arra, hogy az összes tagállamban kedvük szerint házasodhassanak az LMBT közösség tagjai. Nem érdektelen hát, hogy miképp viszonyulnak ehhez a kérdéshez a mostanában elstartoló elnökválasztási kampány résztvevői. 

Obama elnök az utóbbi években nyílt támogatója ennek az ügynek, de hát ő már nem indulhat újra, így nemcsak a republikánus, hanem a demokrata oldalon is előválasztással dől el, hogy ki indul az elnöki székért. A kampánynak legesélyesebbként nekivágó Hillary Clinton mindenesetre már letette a voksát: az indulását bejelentő kisfilmjében az amerikai átlagállampolgárok között szerepel egy meleg és egy leszbikus pár is:

Tovább

A magyar politika viszkis rablója

jobbik.jpgAmbrus Attila, a viszkis rabló néven világhírűvé vált egykori jégkorongozó 27 bankot pakolt ki, de volt stílusa, froclizta a rendőrséget (ez az első elfogása után a Gyorskocsi utcából történő szökésben csúcsosodott ki) így tettei ellenére kultfigurává vált. A magyarok egy jelentős része bizony egy bűnözőnek drukkolt. 

Egy kicsit így van most Magyarország a Jobbikkal is. 

Adott egy párt, amely virtigli neonáci alapokon áll, politikája rasszizmusra, antiszemitizmusra és demokrácia-tagadásra épül, és mégis, ez a párt igen közel áll ahhoz, hogy a legnépszerűbb legyen. 

Benácult volna az ország? Dehogy. 

Tovább

Ezért érdemes kommenteket olvasni

Pár hónappal ezelőtt Bede Márton a 444-en írt egy hosszú cikket arról, hogy miért nem szereti az anonim kommentelőket. A lényeg két szóban összefoglalva: trollok és szélsőségek, akik mindenhol megjelennek, és rontanak az adott tartalom (írás, videó, bármi) színvonalán. Nem mondom, hogy mezei bloggerként néha nem tud egyetérteni vele az ember, mert igen elkeserítő tud lenni alkalmanként a színvonal (és ez oldalsemleges), ugyanakkor továbbra is azt vallom, hogy a szólásszabadságba bizony ez is beletartozik. A kommenteket nem kötelező elolvasni, pláne nem kötelező hozzászólni, tehát akit zavar a stílus, az fogyassza bátran az adott kontentet,  aztán a kommenteket ugorja át. 

Idevonatkozó, kissé önkritikus vicc: 

- Mi a különbség a fasz és a balfasz között? 
- A fasz csak feláll, a balfasz hozzá is szól. 

De a lényeg: sokszor előfordul, hogy a hozzászólások olyan pluszt adnak az eredeti tartalom mellé, ami bőven megéri a trollok okozta bosszúságot. Nemegyszer igen termékeny vita ki tud alakulni, és fontos plusz információk is előkerülhetnek, amelyek kiegészítik vagy más megvilágításba helyezik az eredeti írást.

Lett már Szily-cikk abból a pár mondatból, amit az előző írása alá kommenteltem.

De ennél is jobb, amikor a kommentelőknek egyszerűen csak megragadja a fantáziáját egy hír, és beindul a hülyéskedés, egymásra reagálva. Egy ilyen szópárbaj indított arra is, hogy ezt a posztot megírjam.

Az alaphír a szerdai egyetemista tüntetéshez kapcsolódik, egy röpke látlelet a zuhanórepülésben lévő FIDESZ híveinek idegállapotáról:

Tovább

RIP Pszichó

rip_bicskey_lukacs.jpg

Pszichóóó, baaazdmeg! Hát mi történt? 

Elment az egyik legkarakteresebb arcú magyar színész, az ungarische Danny Treyo, Bicskey Lukács. Nem csak színházban játszott sokat, rengeteg külföldi produkcióban is feltűnt. Ha kellett egy eszelős tekintet egy Fóton forgatott kosztümös amerikai filmbe, biztos, hogy őt találták meg. Az Argóban és a Tűzvonalban hozott bérgyilkos figurája abszolút kedvenc volt.

Nagy kár, hogy az Argo2 többször is elhalasztott premierjét végül nem érhette meg.

Az alábbi videó egy kis összeállítás a filmszerepeiből. Aki ismerte, annak azért érdemes megnéznie, aki meg nem, annak azért.

"Elment az egyik legkarakteresebb arcú magyar színész, az ungarische Danny Treyo, Bicskey Lukács. (...) Az alábbi videó...

Posted by Kötöttségek nélkül on 2015. április 8.

Irodalmi ajánló: Bibó Orbánról

bibo.jpg

Jó, hát természetesen nem konkrétan róla írta az alábbi sorokat Bibó István A kelet-európai kisállamok nyomorúsága c. munkájában közel 70 éve, de hogy passzolnak, az biztos:

Közép- és Kelet-Európa politikai életére a politikusnak egy sajátos típusa vált jellemzővé: a hamis realista típusa. E típusnak, mely hol arisztokratikus környezetből ereszkedett le, hol népképviseleti, demokratikus erők szárnyán emelkedett fel a politikába, kétségtelen tehetség mellett bizonyos ravaszság és bizonyos erőszakosság volt a jellemzője, ami kiválóan alkalmassá tette arra, hogy a demokrácia meghamisításának, a demokratikus formák között folyó antidemokratikus kormányzásnak vagy valamely erőszakos politikai álkonstrukciónak a kezelőivé és letéteményeseivé váljon.

"Közép- és Kelet-Európa politikai életére a politikusnak egy sajátos típusa vált jellemzővé: a hamis realista típusa. E...

Posted by Kötöttségek nélkül on 2015. április 7.

A nemzeti paranoia rendszere

ader.jpgAzért az egyre kiterjedtebb, és a FIDESZ-t egyre inkább fojtogató Quaestor-botrány mellett ne menjünk el az olyan apróságok mellett sem, mint az a hír, mely szerint a köztársasági elnökünk kirúgta a TEK-et, és inkább a Köztársasági Őrezredet bízta meg a saját védelmével, mert nagyon is rávilágít arra, hogy miképp is mennek a dolgok mostanában kishazánkban.

Értesüléseink szerint Ádernél azért rendült meg a bizalom, mert az Orbánnal folytatott beszélgetéseiből világossá vált számára, hogy a miniszterelnök valamennyi programjáról képben van. Nem csak arról, ami a heti tervében benne van, hanem az összes találkozójáról. Mint ahogy arról korábban már többször írtunk, a TEK vezetőjének, Hajdu Jánosnak közvetlen bejárása van a miniszterelnökhöz, és egyedüli a rendőri vezetők közül, aki egyáltalán nem kötődik Pintér Sándorhoz. (A TEK speciális helyzetét illusztrálja, hogy egy időben nem a belügy, hanem a Miniszterelnökség válaszolta meg a TEK részére küldött sajtómegkereséseket.) 

Igazából nincs semmi csodálkoznivaló azon, hogy a FIDESZ elnöke nem csak ifjú utódjait biztatja besúgásra, hanem magántestőrsége révén egykori harcostársait is megfigyelteti (ha minden igaz, ez is közrejátszott abban, hogy Kövér László létrehozta a Parlamenti Őrséget, és így ő is lemondhatta a TEK felügyeletet). De azért ez jó illusztráció arra, hogy hova is jutottunk, hisz a szocializmus végóráinak környékére kell visszamenni ahhoz, hogy hasonló példát találjon az ember.

Eszembe jutott ugyanis, hogy jópár évvel ezelőtt hosszan szemléztem egy portrét a rendszerváltást levezénylő utolsó MSZMP-s miniszterelnökről, Németh Miklósról (akkor a huszadik évforduló és az aktuális kormányfővel, Bajnai Gordonnal vonható párhuzam adta az apropót). Volt egy részlet, ami már akkor is nagyon megragadta a fantáziámat. Még a poszt címe is erre utalt: A lehallgatott miniszterelnök:

Tovább

Irodalmi ajánló: A szájhősök

petofi_1.jpgHa most élne Petőfi, akkor valószínűleg tüntetéseken nyomná a slam poetry-t. És persze ilyeneket írna, mint ez az 1847-es verse.

De akkor a kedves jobboldal nem tévét nevezne el róla, hanem lehazaárulózná, mint anno Spirót. 

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?

Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.

Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.

S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.

Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Ha most élne Petőfi, és ezt a verset most írta volna, akkor a kedves jobboldal nem tévét nevezne el róla, hanem lehazaárulózná, mint anno Spirót.

Posted by Kötöttségek nélkül on 2015. március 27.

Ha most Romániában lennénk, Orbánt rendőrök vinnék el

borton_ablakaba.jpgAkkor most csak röviden szemléznék két mai cikket: 

A Küküm sajtóosztálya kommentálni akarta a Cink egyik posztját, és küldött egy közleményt. Amiben rettenetes dolgokat vallanak be, bár a szándékuk szerintem nem ez volt. Bennfentes információik voltak, amiket nem osztottak meg, hogy mentsék a saját pénzüket. (...) 

A Küküm emlékezete szerint tehát március elején – vagy már az előtt is – valóságos pánik volt a Quaestornál, "az ügyfelek jelentős része elkezdte kivenni a pénzét", sőt a "Quaestor egy idő után nem tudta biztosítani a kötvények ellenértékét". Csakhogy ez nem igaz. Vagyis pontosabb úgy fogalmazni, hogy a nagyközönség a Quaestor március 9-ei bejelentése előtt biztosan nem tudott arról, hogy pénzkivételi pánik lenne a cégnél, azt meg főleg nem, hogy a Quaestor ne tudná kifizetni a kötvényeit. Erről a gazdasági-pénzügyi sajtóban sem írtak semmit. 

Erről sehol sem írtak semmit. 

Itt lesz igen fontos az időrend. A minisztérium korábbi nyilatkozatai szerint a tárcánál március 5-én döntöttek arról, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház államkötvényeit kiveszik, ami a gyakorlatban március 9-én, azon az utolsó napon történt meg, aminek az estéjén aztán a Quaestor közleményt adott ki a csődről. Mindaz, amiről a nekünk írott levelükben írnak, vagyis az ügyfélroham és a többi, csak ezek után, március 10-étől kezdődött. 

Ezekből csakis az következhet, hogy a Külügy már akkor pontosan tudta, hogy a Quaestornak vége, de legalábbis erősen kétes a fizetőképessége, amikor a kisbefektetők, de még a jól értesült gazdasági sajtó sem orrontott semmit. Az az állítás, hogy "A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. ezekhez az emberekhez, cégekhez hasonlóan vette ki a tőkéjét a Quaestortól", egyszerűen nem igaz. A Kereskedőház azokhoz hasonlóan vette ki a pénzét, akiknek voltak megfelelő információik.

Cink: A Külügy lényegében beismerte: megszívatta a Quaestor kisbefektetőit

A miniszterelnök Sopronban tartott sajtótájékoztatót, ahol újságírói kérdésre azt válaszolta, nem tartja furcsának, hogy a Külügyminisztérium pont a Quaestor-csőd előtt vette ki a pénzét a brókercégből. Orbán szerint:

"Nem! Én rendeltem el, akkor, amikor láttuk, hogy a Quaestor bedőlt, és a befektetett pénz nincs biztonságban, hogy minden minisztérium nézze meg, van-e közpénz a brókercégeknél. Amennyiben igen, akkor intézkedjenek. Félő volt ugyanis, hogy elindul egy lavina hatás, és úgy járnak mint az a 67 önkormányzat, amely jelentős összeget helyezett el egy másik ilyen cégben."

Arról sajnos nem beszélt Orbán, hogy mit szól ahhoz, hogy egy minisztérium közpénzt tartott egy kétes hírű brókercégnél.

444: Orbán Viktor belekeverte magát a Quaestor-ügybe

Tegyük mellé ezt az apró információt:

Tovább