Havi 136 Ft

2015. március 03. - Fedor

Most, hogy a rezsicsökkentés mindent vivő mantráját nagy valószínűséggel nyugdíjba küldik, hisz itt van már az új csodafegyver, a "keményen dolgozó emberek", búcsúzzunk el tőle egy szolid visszaemlékezéssel, és nézzük meg, hogy mennyire olcsó is volt egy szavazat egy évvel ezelőtt.

Az alábbi fotón részlet látható egy random budapesti társasház rezsivitrinjéből. A legnagyobb lakás tulajdonosa havi 390 Ft-ot, a legkisebbé pedig havi 136 Ft-ot "spórolt" a rezsicsökkentéssel a tavalyi évben.

Gratulálok mindenkinek, aki megette ezt a maszlagot, és ezért voksolt tavaly a FIDESZ-re.

UPDATE

Mivel a kommentekben többen felhánytorgatták: Igen, tisztában vagyok vele, hogy ezek a számok a társasház költségeiről szólnak, és nincs benne az, hogy lakásonként külön még mennyi volt a megtakarítás. De ismerve a saját számláimon lévő számokat, a lényegen ez nem változtat, legalábbis nem hiszem, hogy sokat számít, hogy havonta egy liter tejjel tudok többet venni, vagy hárommal. Ezt valódi támogatásnak beállítani, miközben az adminisztrációjára meg a marketingjére elment a többszöröse, egyszerűen hazugság.

rezsi.png

Valóban puccsot akar az Együtt?

szigetvari_1.pngA válasz természetesen nem, mégis ez maradt meg sokakban a múltkori bejegyzésem felületes elolvasása után, amelyben idéztem Szigetvári Viktor gondolatait arról, hogy miképp lehetne visszatérni a valódi demokráciához. Pedig számomra már az alapján is egyértelmű volt, hogy mindennek alapja a megnyert választás, és utána elsődleges cél a megegyezésre törekvés, és csak ennek meghiúsulása után kerülnének elő az egyéb jogtechnikai megoldások.

Persze az akkor csak egy rövid részlet volt egy interjúból, és a tömörség árthatott az érthetőségnek, most viszont megjelent egy hosszabb írása is Mandineren, amelyben részletesen kifejti az Együtt elnöke, hogy mire is gondolt pontosan, és miért jutott erre a következtetésre. Aki elolvassa, az pontosan láthatja, hogy szó sincs itt semmiféle puccsról, sőt, pont a nagyobb konszenzus a végcél.

(Közbevetve: Nem tudom, hogy kinek volt az ötlete, hogy ez az írás pont a Mandineren jelenjen meg, de abszolút pozitívnak tartom a kezdeményezést. Minden pártnak érdemes a másik oldallal is kommunikálni, a szemben álló fél semminek nézése csak félreértéseket szül, meg gyűlölködést, szóval jó ötlet volt Szigetváritól, hogy ezt az írást bevállalta, a Mandinertől pedig az, hogy megjelentette. Sok ilyet, minden politikustól és sajtóterméktől, oldalfüggetlenül.)

Én most csak pár lényeges bekezdést veszek át, de mindenkit arra bíztatok, hogy olvassa el az egészet, egyben, az eredeti helyén. Nem muszáj vele egyetérteni, de érdemben vitatni is csak úgy lehet, ha valóban ismered azt, amit el akarsz utasítani.

Tehát:

Tovább

És igen! Megcsinálta! Lett bohócügyi államtitkárunk :-)

image.jpg

Egy hír 2011-ből, a bohócforradalom idejéből:

Elmaradt a megegyezés a rendvédelmi érdekképviseletek és a miniszterelnök találkozóján. A korábban ígért férfias tárgyalás helyett a miniszterelnök csupán általános tájékoztatást adott és a tárgyalások folytatását kérte. A találkozón a szakszervezeti vezetők a miniszterelnököt a Kossuth Térre is invitálták, - ezt Orbán Viktor azzal hárította el, hogy a meghívást a bohócügyi államtitkárhoz továbbította.

És egy mai hír:

Jön! Jön! Jön a nemzeti cirkuszművészetért felelős miniszteri biztos!!

Nem viccelünk ám, tényleg jön! Két fontos új miniszteri biztos kinevezéséről döntött ma az emberminisztérium:

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély tájegységének megvalósításáért, valamint a szabadtéri múzeumok és tájházak szakmai megújításáért felelős miniszteri biztosról (Cseri Miklós), és
a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztosról.
Az álomállást, a cirkuszi biztosi posztot Fekete Péter tölti be, március elsején kezdi meg a munkát.

Végül is, ami itt van, az tényleg kész cirkusz.

"ma ez az uralom egy ponton túl sajnos már csak illegális eszközökkel törhető meg"

d_mar20150114005.jpg

Divat mostanában az általános hangulatkeltés általában a politikusok ellen, főleg ellenzéki oldalon. Nem mondhatom, hogy csodálkozom rajta, hisz az, hogy a FIDESZ politikusai közül még az ismeretlenebbeknek is gyanús ügyei vannak (legfrissebben egy veszprémi volt képviselőről derült ki, hogy hirtelen lett a semmiből egy százmilliós háza), és az hogy részben jogosan elégedetlenek az ellenzék teljesítményével, elvileg alapot adhat erre.

De a "minden politikus lop, és bárki kerül hatalomra, nem fog változni semmi" szentencia ettől még hamis, ráadásul káros is, mert a jelen helyzet fenntartása lesz az eredménye, pont az, amivel a fenti megállapításokat tevők maguk is elégedetlenek, és káros azért is, mert így azok elől is elveszik a teret, akik erre a megállapításra nem szolgáltak rá, és elveszik azok kedvét is, akik esetleg most tervezik párt alapítását. 

Pedig pártokra szükség van, elvégre papíron még mindig parlamentáris demokráciában élünk, és az cél, hogy ez ne csak álca legyen, mint jelenleg, hanem visszatérhessünk a valódi formájához. Én pl. nagyon drukkolok, hogy legyen egy vonzó, modern baloldali párt mondjuk a Humán Platformból, mert szükség volna rá, hogy végleg megszabaduljon az ország attól, hogy csak az MSZP vagy a DK jelentsen baloldali alternatívát.

De ettől még nem kéne egyöntetűen kikukázni a tavalyi összefogás minden tagját.

Tovább

Felmentések

felmentve.jpg

Jogerős ítélet van Szilvássy György ártatlanságáról az UD Zrt.ügyben az állítólagos hivatali visszaélése kapcsán. Kiderült, hogy a nokiás doboz csak legenda, a Hagyó elleni vádak alapját képező vallomás rendőri nyomásra készült, azt Balogh Zsolt később vissza is vonta, így az ügynek csak azért nincs még vége, mert az eljárás ide-oda áthelyezésével trükközik Handó Tünde. Nem sikerült ráhúzni Gyurcsányra sem a Sukoró ügyet, mert se hivatali visszaélés nem történt, se anyagi kár nem érte az államot (csak azzal, hogy a beruházással az abból befolyó adóbevétel is elmaradt), ráadásul Orbánék azóta hasonló konstrukciójú befektetési támogatások sorát adták, a környezetvédelmet meg pont leszarják, sőt, ellenségként kezelik.

És most a bíróság tegnap jogerősen felmentette Hunvald Györgyöt is a hűtlen kezelés vádja alól. 

Öt évvel ezelőtt ezek a vádak hozták meg javarészt a nagyarányú győzelmet a FIDESZ-nek. Persze a kormányváltás maga nem csak ezeknek volt köszönhető, az MSZP valóban rászolgált egy vereségre ezektől függetlenül is, és egyáltalán nem kívánom vissza egy az egyben a 2010 előtti állapotokat. De a győzelem mértéke, az, hogy létrejöhetett az első kétharmad (amivel visszaélve össze tudták hozni a másodikat) gyakorlatilag hazugságokon alapult.

Ezen azért érdemes lenne elgondolkodnia minden FIDESZ szavazónak, főleg most, amikor a kormánypárt vezetői a legmagasabb szintektől a sztálinista módszerekkel letagadott senkiig mind vétkesek gazdasági ügyekben, és amikor már gyakorlatilag nyílt maffiaháború folyik a különböző fideszes érdekcsoportok között.

Megérte?

Ui. DeMarco, a te válaszodat tudom előre.

Je suis Lajos

Az ember csak kapkodja fejét, Pár hónapja még elképzelhetetlen dolgok történnek az orrunk előtt (az a Simicska lesz a Hír TV elnöke, akiről hossz évekig még fotó se készült), és közben egy újabb, eddig szalonképtelen szóból vált címlapokon idézett szállóige.

Közbevetve: én már korábban se értettem, hogy mitől vált ez a szó negatív tartalmúvá, bővebben erről itt írtam.

Sajnos nincs időm részletesen foglalkozni a történtekkel, de úgy gondoltam, a Kétfarkú Kutya Párt képét itt is megosztom, nem csak a Facebook-on, mert telitalálat.

Jön a rezsicsökkentett állami internet?

141222-kim-jong-un-computer.jpgÉrdekes oldalról közelíti meg FB-jegyzetében Tompika internet-konzultációját Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője, egy csöppnyi Észak-Koreát jósolva ide, Európa közepébe. 

Lehet persze azt mondani, hogy már megint csak egy újabb hülye konteó, ellenzéki csipogás (amelyek egyébként szinte 100%-ban bejöttek az elmúlt években), de amikor Orbán épp olyanokkal jön, hogy be kell reteszelni Magyarország ajtaját, akkor akaratlanul is arra gondol az egységsugarú magyar állampolgár, hogy nem csak a legújabb imaginárius ellenséget lehet kizárni, hanem kis ügyeskedéssel a nem felügyelt információt is, mint ahogy már párszor eddig is megpróbálták, lásd az eddigi ötleteket a médiatörvénytől az internetadóig. Így papíron nem sértik meg az információhoz jutás jogát, csak megnehezítik, ami sokak számára ugyanaz. Más terepen már többször bevált ez a módszer, miért ne próbálnák meg itt is? A demagógia nagy úr, és Magyarországon sok mindent el lehet vele adni, ezt saját gyakorlatukból pont Orbánék tudják a legjobban.

No de lássuk, miről is van szó pontosan, mi az, amiben nagyon remélem, hogy téved Szabó Szabolcs: 

Tovább

Őfelsége ellenzéke?

illes_zoltan_1.jpg

A kormányból való távozás felér egy drogelvonóval, utána rögtön tisztábban látnak egyesek. Úgy látszik ébresztőleg hat a lelkiismeretre, ha kikerül a felcsúti Cipolla hatása alól. 

- írtam még az önkormányzati választás előtt Hoffman Rózsa és Navracsics Tibor egy-egy meglepő mondata kapcsán. Azóta történt egysmás, a FIDESZ némileg megroggyant és odalett a tévedhetetlenség mítosza, így mindennapos élménnyé vált, hogy kormányhoz közelálló személyek Szájer Józseftől Bencsik Józsefen át Jeszenszky Gézáig kritizálni kezdték pártjukat és azok tagjait. Mindezek közül a legnagyobb visszhangot Illés Zoltán nagy menetelése váltotta ki, aki - kikerülve a pixisből - újra felfedezte magában az egykori környezetvédőt. Az ősfideszes korábbi államtitkár számtalan interjút adott olyan hangvételben, hogy sokszor ha nem tudnánk, hogy ki beszél, azt hihetnénk, hogy egy vérmesebb ellenzéki képviselő az interjú alanya. 

A múltheti 168 órában pl. ilyeneket mondott:

Ma pedig a Fidesz csinálja ugyanazt, amit a múlt rendszer urai.

------------

Miután a mezőgazdasági tárcánál is tudják, hogy a kormány mindenáron atomerőművet akar építtetni, működött a megfelelési kényszer. A bevezetett napelemadóval – amit semmilyen uniós elv nem ír elő – azt akarták bizonygatni, hogy a megújulóenergia-termelés drágább.

------------

Az orosz energiafüggőség életveszély, az orosz atomerőműbe pedig csak orosz fűtőelemeket lehet behelyezni.

------------

A szélenergia halála – tudomásom szerint – azzal függ össze, hogy a területen működő befektetők és érdekcsoportok mögött álló erők nem a Fidesz politikai családjába tartoznak.

A legérdekesebb részlet viszont szerintem a következő:

Tovább

"...a megjegyzésekben nem szeretet és tisztelet, hanem hatalom és erőszak tükröződik"

prk_tk.pngA sors úgy hozta, hogy két, egymáshoz hasonló témájú cikket is olvastam ma, amelyek egyesével is elgondolkodtattak, de így kampányszerűen lerohanva pláne, szóval fel kellett tennem a kérdést magamnak, és így, jelen írás kereteiben férfitársaimnak is:

Miért vagyunk mi ennyire bunkók? 

Tovább

Szálasi és Rákosi és ... kórisméje

Nagyon elszámolta magát a kormány, amikor nekiment az RTL Klubnak (bánják is már, és próbálják visszacsinálni), mert az a többi megszívatott céggel ellentétben felvette a kesztyűt, így semleges félből ellenfél lett. És ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy a Híradó végre normális hírműsorként működik (és a nézettségi adatok vissza is igazolták a döntés helyességét), vagy hogy reaktiválták Baló Györgyöt, és az új műsorát egy orbáni hazugság megcáfolásával promózzák, vannak finomabb módszereik is.

Évek óta tartja magát makacsul az a városi legenda(?), hogy a drága miniszterelnök urunk elmekórtani eset, és kezelés alatt is áll, méghozzá Graz-ban. Tele van a net olyan fotókkal és videókkal, amelyek sokak számára azt bizonyítják, hogy az azokon látható orbáni nyelvmunka ennek a jele.  

orban_nyalogat.gif

Nem vagyok orvos, így nem kívánok ebben állást foglalni, és igazi bizonyíték híján így vannak ezzel a komoly sajtóorgánumok is, nem foglalkoznak a témával.

Mármint direktben. Csak hogy másképp is lehet.

Itt van pl. a XX. század történelmét bemutató infotainment műsor, a XXI. század (a cím logikáját soha nem értettem igazán) múlt heti adása, ezzel az ajánlószöveggel:

Kétszer is személyiségzavaros vezetője volt az országnak. A pszichiáterek látták a veszélyt, de tehetetlenek voltak. Miként tükröződött a személyiségzavar - skizofrénia és paranoia - a vezetők beszédmódjában és cselekedeteiben? Miért nem vettük észre, hogy ugyanazok az események ismétlődnek? Veszélyek és véres történelem, két elfelejtett elmeorvosi dokumentum alapján. Mire tanít a történelem a XXI. században?

Hoppá, áthallás-alert! - kapja fel a fejét a gyakorlott médiafogyasztó, és nem is csalja meg az érzéke. A jelenkorról, Orbánról egy szó se esik, csak a két alanyról: Szálasiról és Rákosiról. Viszont nincs olyan, a magyar belpolitikával kicsit is foglalkozó ember, akinek nem az ország mostani helyzete és vezetője jut az eszébe, amikor Orbán két elődjét, és rendszereiket ilyen mondatokkal mutatják be:

Tovább

Erről szól Orbánék bevándorló-ellenes kommunikációja

orban-vona-qpr.jpgAz embernek egyik szeme sír, a másik meg nevet, amikor a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokat olvassa: 

Az Ipsos közvélemény-kutatása szerint azután, hogy október és december között 10 százalékkal csökkent a Fidesz tábora, az utóbbi egy hónapban sem sikerült megállítani a tendenciát, most újabb 2 százalékkal csökkent a támogatóik száma, jelenleg 23 százalékon állnak a teljes népességen belül.

A cég szerint ez számszerűsítve azt jelenti, hogy az elmúlt negyed évben 1 millió embert pártolt el a kormánypárttól, aminek jelenleg 1,8-1,9 milliós bázisa van. A biztos pártválasztók körében is csökkent a Fidesz támogatottsága, 45-ről 44 százalékra. 

Ugyanakkor a Fidesztől eltávolodókat nem a baloldalnak sikerült megnyernie, amint az Ipsos közleményében írja, a Jobbiknak 2 százalékponttal több szavazója lett az elmúlt hónapokban, tehát nagyjából 150 ezer szavazó vándorolhatott át hozzájuk a Fidesztől. 

Hogy a baloldal nem profitál kapásból a FIDESZ errodálásából, az természetes. Attól, hogy ennyi embernek elege lett a kormánypártból, nem jelenti azt, hogy egyik-hétről a másikra át is állnak a másik oldalra, pláne egy ilyen év után.

Viszont arra komolyan kíváncsi lennék, hogy mit vár, aki a Jobbik-ot választja Orbánék helyett.

Tovább

Hála Istennek, hogy végre Miniszterelnök Úr megszólalt!

A grincses karácsonyi fotó óta nem frissült Orbán Viktor Facebook-oldala, és más csatornákon se jelent meg róla semmi, bő két hétre nyoma veszett Felcsút leghíresebb fiának. A hívek már kétségbe voltak esve, a sajtóban mindenféle konteók láttak napvilágot: Hova tűnt a miniszterelnök? 

No de ma, a kihagyott múltheti rádiós igehirdetés után újra az éterbe került és a szokott, kicsit csúsztató, kicsit tahó stílusában rendet rakott azok fejében, akik nem tudnak létezni az ő útmutatása nélkül. Hisz a birkáknak bárányoknak szüksége van egy pásztorra (annak meg pár csahos kutyára), így az interjúról szóló bejegyzés alá írt kommentek sora egy nagy, megkönnyebbült sóhajjá állnak össze: 

A jó Isten áldása kísérje minden lépését !!!! 

Főleg, ha majd azok a lépések távozóban lesznek, de ezt már csak én teszem hozzá. 

Meg az ország többsége.

orban_fb.jpg

Boldog karácsonyt - 20 féle képpen :-)

Helyezzük át a karácsonyt februárra!

idojaras.pngFelnőttként már nem olyan nagy élvezet a hó, főleg városban, de van egy időszak, amikor a legtöbben még mindig gyermekien vágyunk rá: karácsonykor.

Na ez nem fog összejönni idén.

Sem.

Hirtelen nem is tudom felidézni, hogy mikor volt utoljára fehér karácsonyunk. A klímaváltozás kissé felkavarta a természetet, így lassan már az lesz ilyenkor a természetes, ami most van: koratavaszi napsütés.

No de Unortodxiában mindenre van megoldás. Tegyük át karácsonyt februárra!

Hogy miért pont oda?

Tovább

Mond el Viktor, hol a vektor?

Az alábbi, figyelemre méltóan előrelátó szövegű dalt a Bikini küldi sok szeretettel 22 évvel ezelőttről a naccságos miniszterelnök úrnak! :-) 

Mondd el Viktor, hol a vektor 
Eltértünk a céliránytól 
Messze, oly messze már a valóság. 

(...) 

Egyenes út, egyenes beszéd 
Hiánycikk lett errefelé 
Az igazat nagyítóval kell keresni. 

Elegem van a mesékből 
Csak ennyit értek az egészből.