És azt tudtátok, hogy az egyik legjobb Trónok Harca főcímdal-feldolgozást természetesen magyarok követték el?

2017. július 16. - Fedor

Most, hogy a kánikula közepén végre megérkezik az eddig csak közelgő tél, nem tehetem meg, hogy ne osszam meg a fenti klipet. Hisz tudjuk jól, hogy mindenben a magyarok a legjobbak, így természetes, hogy egy magyar acappella együttes, a Fool Moon készítette az egyik legszórakoztatóbb és legötletesebb Trónok Harca főcímdal-feldolgozást. Ezzel talán át lehet vészelni azt a pár órát, amíg meg nem érkezik az új évad első része.

Miért tartják vízszint alatt az Együtt-et?

szpasziba2.jpg
A kormánypárti sajtó mára menthetetlenül a propaganda gátlástalan eszközévé, így tájékozódásra teljesen alkalmatlanná vált. Épp ezért elkeserítő, hogy a másik oldallal is vannak időnként gondok. A tegnapi nap történései jó illusztrációul szolgálnak erre.

A FIDESZ plakáttörvénye elfogadhatatlan. Épp ezért állt elő egy javaslattal az Együtt, felmutatva azt, hogy milyennek kéne lennie egy tisztességes törvénynek: 

- Nem szabad betiltani a pártok óriásplakátjait kampányidőn kívül, mert a saját médiával rendelkező Fidesz nyerne csak ezzel. 

- Be kell tiltani a kormányzati és CÖF-ös jellegű propagandakampányokat kampányidőben és azon kívül egyaránt. 

- Nyilvános plakátárak kellenek, de nem szabad korlátozni az egy-egy párt által kampányban használható plakátok számát. 

- Tiltott támogatásnak kell nyilvánítani, ha egy párt a piaci árnál olcsóbban kap bárkitől plakáthelyeket. 

- A 2 százalékos listás eredményt el nem érő pártoknak vissza kell fizetniük a kampánytámogatást. 

Mindezt tették azzal a kitétellel, hogy ezt összellenzéki módosítóként képzelik el, tehát csak akkor nyújtanák be, ha minden ellenzéki párt mögöttük áll, másképp nem. Jól látszik, hogy itt nem a FIDESZ támogatása a cél (hisz pont ez Együttről ez teljesen elképzelhetetlen, és egyébként is kizárt, hogy ezeket a FIDESZ hajlandó legyen elfogadni), csak tették azt, amit egy normális ellenzéki pártnak tennie kell: alternatívát nyújtottak. hisz ha csak annyi következménye lenne a valamilyen csoda folytán elfogadott javaslatnak, hogy Simicskának nyíltan kell támogatnia a Jobbikot, a Fidesz pedig törvénysértő módon hirdet (lehetőséget teremtve a jogállami felelősségvonásra), már előbbre járnánk.

De hát ez nem egy normális ország, így ezt is sikerült totálisan kiforgatni.

Tovább

Újabb lenyúlási lehetőség a láthatáron

mac.pngOrbánék fantáziája határtalan, ha a Kedves Vezető két kedvenc foglalatosságát, a sportot és a pénzlenyúlást kell összeházasítani. Ha már az olimpia nem jött össze, akkor kihasználnak minden más alkalmat, ami szembejön. Mai hír a 444-en

A minden nap pár százmillióval dráguló vizes vb után újabb csatornát talált a kormány a közpénz csatornán történő lefolyatására: a 2019-es Európai Makkabi Játékokra a konzervatív, drágulás előtti tervek szerint harmincmilliárdot költenek. 

Hát van egy rossz hírem: ez már most is 15-szörös drágulás az eredeti tervekhez képest. Itt van ugyanis egy kétéves hír az Indexről

Tovább

Ha fideszes vagy, elkövethetsz bármit. BÁRMIT.

gecik.jpgTényleg nem tudom, hogy mi kell ahhoz, hogy egy fideszes kiessen a pixisből.

Az elmúlt pár napban Farkas Flórián tündöklése és bukásának elmaradása borzolta leginkább a kedélyeket. Hiába a nyomozás ellene minden szinten a vezetése alatt eltűnt milliárdok miatt, a FIDESZ újfent a az általa vezetett Lungo Drom-mal kötött stratégiai megállapodást, így a hazai cigányság felzárkóztatására szánt pénzek ezután se fogják elérni a céljukat, mert elakadnak Flóri bácsi zsebénél (ahonnan ki tudja, hova vándorolnak tovább). 

Még jobban rávilágít Orbánék álszentségére, hogy miközben elvileg nagy hangon védik a magyar lányokat és asszonyokat az őket szerintük megpocsékolni kívánó "migráns hordáktól", nem hajlandóak még a saját pedofiluktól sem megszabadulni:

Tovább

Hergelés vs. valóság

Miközben az angol pártok felfüggesztették az épp folyó választási kampányukat a Machester-i tragédia miatt, a FIDESZ és a nyaloncmédiája egyből ráugrott a témára, hogy bevonják ezt is a kitalált világukba. 

A kormánypárt már tegnap délelőtt (amikor még nem is volt ismert az elkövető) a brüsszeli bevándorláspolitikát tette felelőssé a merényletért. Tették mindezt annak tudatában, hogy az EU-ból amúgy is már fél lábbal kint lévő Nagy Britannia eddig sem volt részese a közös bevándorláspolitikának. És bár már este kiderült, hogy nem egy menekült, hanem egy másodgenerációs, ott született brit állampolgár volt az elkövető, a Ripost ma az alábbi címlappal jelent meg: 

18582177_1344503802285461_6541926754762413834_n.jpg

Hogy az egésznek semmi köze a menekültekhez, és pláne Soroshoz? Kit érdekel? A lényeg az ellenségkép fenntartása, hogy legyen kit gyűlölni. 

És hogy mennyire nem fekete-fehér a világ, és mennyire értelmetlen komplett népcsoportokat egy marginális részük tettei alapján megítélni, arról szól hvg.hu alábbi beszámolója:

„A hitünk egyik alapvetése, hogy segítsünk azoknak, akik erre rászorulnak” – adott egyszerű magyarázatot a legtermészetesebb reakcióra, amelyet a 22 halálos áldozatot követelő manchesteri terrortámadásra adni lehet az egyik muszlim szervezet vezetője. Néhány órával a segélyoldalak létrehozása után áramlani kezdett a pénz a muszlim közösségektől.

Muszlim vezetők sorra ítélték el az elkövető, Salman Abedi tettét, és adtak hangot annak, hogy a terrorizmustól a muszlim közösségek is ugyanúgy félnek, mint a nem muszlimok.

A támadást követő káoszban muszlim taxisok segítettek a koncert résztvevőinek ingyen haza jutni. Voltak, akik egyenesen Liverpoolból autóztak át, hogy segítsenek. A kórházakban pedig nagyon sok muszlim orvos látta el a sérülteket.

Amit a kormány a lakájmédiáján keresztül művel, az verbális terrorizmus. Lehet, hogy nem öl közvetlenül, de hosszútávon ez a szellemi mérgezés is maradandó károkat okoz.

"...ha elveikhez hűek, pártjaikhoz kell hűtlenekké válniuk"

70pcyiou0ata1tcyns.jpegA tegnapi tüntetés legfontosabb beszédét a volt KDNP-s Lukácsi Katalin mondta el. 

Rengetegen vannak ugyanis, akik számára családi hagyományaik, neveltetésük, vallásosságuk miatt az a természetes, hogy jobbra szavaznak, és ezért tartanak ki az egyre növekvő ellenérzésük ellenére is még mindig a FIDESZ mellett. Számukra kell világossá tenni, hogy a FIDESZ nem képviseli őket sem. Választaniuk kell a pártjuk és a belső értékrendjük között. A beszéd legfontosabb mondta ezért ez: 

Akik a polgári értékrend és a kereszténydemokrata politika miatt támogatták a Fideszt és a KDNP-t, azok, ha elveikhez hűek, pártjaikhoz kell hűtlenekké válniuk. 

Lehet persze támadni Lukácsit és a többi, mostanában már kormányt bíráló jobboldali értelmiségit, hogy miért csak most ébredtek fel, miért nem zavarta őket a az elmúlt évek többi fideszes botránya, de nem nem érdemes, sőt, kontraproduktív. Örülni kell, hogy végre eljutottak arra a pontra, hogy maguknak se hazudnak tovább, hogy volt bátorságuk ezzel a nyilvánosság elé is kiállni, és ezzel példát mutatni azoknak, akik hasonló cipőben járnak. 

Épp ezért én most itt újraközlöm teljes terjedelmében Lukácsi Katalin beszédét, mertha egy vallásos, konzervatív ember szemszögéből is, de a tisztesség hangján szólt. Arra biztatok mindenkit, hogy juttassa el minél több fideszes ismerőséhez, hátha ez adja nekik az utolsó lökést. 

Kiemelések tőlem. 

Tovább

Brüsszeli tudósítások az igazságon túli világban

cimlapok_j.jpg

Alaposan helyretette az EU-s pártcsaládja ma délelőtt Orbánt Brüsszelben:

Az Európai Néppárt hivatalos közleményt is kiadott az ügyben. Mint Joseph Daul néppárti elnökre hivatkozva írták: mindig is a párbeszéd hívei voltak, hogy a pártcsaládon belüli nézeteltéréseket rendezzék. Az elmúlt hetekben is fenntartották a párbeszédet a Fidesz vezetésével a felsőoktatási törvény ügyében, de az Európai Bizottságra is támaszkodtak. A bizottsági értékelést, a civil társadalom és tudományos közösség képviselőinek véleményét is megismerve azonban arra jutott a néppárti vezetés, hogy a párbeszéd önmagában nem elegendő.

Daul szavai szerint "nyílt és őszinte" beszélgetést folytattak Orbánnal szombat reggel, és világossá tették, hogy a magyar hatóságoknak és a Fidesznek mindent meg kell tenniük, hogy a felsőoktatási törvény az Európai Bizottság kívánalmainak megfeleljen. A magyar miniszterelnök biztosította a Néppártot, hogy Magyarország így fog tenni. 

A Néppárt elnöksége "világosan üzent" Orbánnak és pártjának, a Fidesznek is, hogy nem fogadják el az alapvető jogok korlátozását, illetve a jogállamiság semmibevételét. Ez vonatkozik a tudományos szabadságra és az egyetemek autonómiájára is. Az EPP azt akarja, hogy a CEU nyitva maradjon, a határidőket felfüggesszék, és megkezdődjön a párbeszéd az Egyesült Államokkal.

Közben a Reuters meg nem nevezett néppárti forrásokra hivatkozva arról ír, hogy Orbánnak kilátásba helyezték, akár fel is függesztik a Fidesz tagságát a Néppártban, ha nem enged. Weber frakcióvezető ezt nem erősítette meg, de azt mondta, nem marad következmények nélkül, ha a Fidesz kitart politikája mellett.

Kíváncsi voltam, miképp prezentálja ezt a kormányzati média, ezért meglátogattam pár portált, és készítettem néhány képernyőmentést, hogy neked már ne kelljen odakattintani.

Hát, nem okoztak csalódást.

Tovább

Mennyi is az a 100 milliárd Ft?

diagram.pngA "100 leggazdagabb" c. kiadvány számításai szerint Orbán strómanjának vagyona egy év alatt 100 milliárd Ft-tal növekedett gyakorlatilag 100%-ban a mi pénzünkből (hatszor annyi lett, mint tavaly), így kedvenc gázszerelőnk már az ötödik leggazdagabb magyar.

Pontosabban az ötödik volt egy hónapja, a kiadvány kéziratának lezárásakor, de azóta is történt még egysmás, pl. Mészáros lett a real life Bala, hisz felvásárolta a fél Balatont, hogy mást ne mondjak.

Hogy mennyi pénzről is beszélünk, azt elég nehéz átlagemberi ésszel felfogni. Ahogy egy bloggerkollega, mindbreaking news írta:

Másodpercenként 3050 forint. Egész konkrétan, ha meglát egy ötezrest az úton, nem éri meg neki lehajolni érte, mert nem jön ki órabérben.

Én egy másik megközelítéssel próbálom szemléltetni, hogy mekkora is ez az összeg:

A drogmegelőzésre szánt pénz természetesen nem nulla, csak épp az a 351 millió Ft olyan nevetségesen kevés a többihez képest, hogy egyszerűen ábrázolhatatlan ebben az összefüggésben.

Lázár kimondta, miért volt értelmetlen a tavalyi uszítás

neszavazzunk.jpgEgy nagyon fontos mondat hangzott el ma Lázár János szájából a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) konferencián.

A miniszter elmondta azt is, hogy Magyarország teljesíteni fogja az Európai Bíróság döntését, akkor is, ha eszerint be kell fogadnunk a kvótarendelet által ide irányított valamivel kevesebb mint 1300 menekültet. 

Százmilliószor megfogalmazták normális helyeken a kampány idején, hogy teljesen értelmetlen a feltett kérdés, mert nem akadályozhatott meg semmit, csak uszításra volt alkalmas. Átlátszó volt az egész már csak azért is, mert

Magyarország még a letelepedési kötvénnyel is több bevándorlót fogadott be, mint amennyit az uniós kvótarendelet alapján kellene

- mint ahogy a holland nagykövet fogalmazott ugyanazon a rendezvényen. Nem szólt az egész másról, mint hogy egy ellenség kreálásával valamint egy valóban megoldásra váró probléma felfújásával és elmérgesítésével belpolitikai előnyökhöz jusson a kormány.

Ez persze azok számára, akik már tavaly sem dőltek be a kormányzati propagandának, eddig is nyilvánvaló volt, de jó, hogy ezt Orbán helyettese is kimondta. Talán így olyanok is felfogják végre, akik eddig hittek FIDESZ-nek, és ezután kevesebben ülnek fel az aktuális ellenségképzésnek. 

Úgyis szezonja van az Orbánból kiábrándulásnak.

Ezek ugyanazok, avagy megfenyített történészek régen és most

torteneszek2.pngA FIDESZ lassan már tényleg csak nüanszokban különbözik az egykori MSZMP-től. A tudományos autonómiát például egyikük se bírja túl jól. A legfrissebb illusztrációként íme két történet. A kettő között dátum szerint eltelt 35 év, meg volt egy rendszerváltás is, de a szellemiség sajnos újra ugyanaz.

Az elsőt az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára szolgáltatta a mindig tanulságos sztorikat megosztó Facebook oldalán:

Tovább

Történelem-hamisítás az Orbán beszédben

orbanv-marc15.jpgA miniszterelnök megint túl van egy beszéden, amelynek legemlékezetesebb momentuma az volt, hogy a jelen lévők nem hallottak belőle semmit a végül a törvénytelenül tiltó rendőrséget elmeszelő bírósági határozatnak köszönhetően mégis ott lévő kifütyülők miatt (akik Orbánon kívül csak Tarlóst tisztelték meg füttyszóval, a műsor rendben lemehetett). De maga a mondanivaló unalmas volt, mert csak hamis paneleket ismételgetéséből állt, mint mindig.

A hadvezér ezúttal is megvédte Európát, még hozzá Európától. Pazar képzavar. 

Érződött is, hogy Orbán beszédírói ezeket a paneleket lazán, rutinból hozták, és mindeközben elég kreatívan kezelték a történelmi tényeket is. Mert mit is mondott a Kedves Vezető?

Tovább

A lépcsőház, ahol megállt az idő

Ebben a józsefvárosi lépcsőházban a jelek szerint utoljára a rendszerváltás előtt volt festés... 

Évszám ugyan nincs a plakáton, de a szlogenből és abból, hogy az SZDSZ logónak még része a Demokratikus Ellenzékre utaló de szócska, valamint hogy a Fidesszel állítottak közös jelöltet, arra lehet következtetni, hogy ez a plakát bizony 1990 óta, tehát 27 éve dísziti annak a józsefvárosi bérháznak a lépcsőházát, ahol rátaláltam. 

Követelem neki a helyi védettséget! :-)

Zseniális Star Wars - magyar politika crossover videó a 2002-es kampányból

Nagyot futott tegnap a Facebook-on egy mémesített Star Wars plakát. Nem tudom, hogy ki csinálta, de jár érte a pacsi, mert profi munka. Percekig el lehet merülni benne, amíg felfedezed az összes részletet, és dekódolod az áthallásokat és a legfrissebb politikai utalásokat.

Tedd is ezt meg nyugodtan, aztán görgess tovább, hogy elmesélhessem, miképp kapcsolódik mindez a 15 évvel ezelőtti választási kampányhoz, amely sok újdonságot hozott a magyar politikába. 

star_wars1.jpg

Tovább

Nem létező jogcímen tiltaná be Orbán kifütyülését a rendőrség

kifutyulik.jpgMárcius 15-én Orbán beszédet mond a Nemzeti Múzeumnál a lengyel vendégmunkásainak, így az Együtt újfent meghirdette, hogy ott lesznek ők is, kifütyülni a miniszterelnököt. 

UPDATE: Lehet, hogy a lengyelek is inkább fütyülni fognak ezúttal :-) 

Nem azért kénytelenek ehhez az eszközhöz folyamodni, mert nincs más mondanivalójuk: Kidolgozott programjuk van, amelynek megvalósíthatóságát jelzi, hogy az új üdvöske, a Momentum elképzelései szinte egy az egyben ugyanazok, mint amelyek az Együtt honlapján megtalálhatóak régóta. 

Nem a nemzeti ünnepet akarják tönkretenni, csupán Orbánnak kívánnak visszajelzést küldeni, hisz nagyon más lehetőség lassan nincs. A kormánykritikus média mérete legalább ugyanolyan ütemben fogy, mint ahogy a kormányt kiszolgáló médiáé nő, és Orbán csak az utóbbival áll szóba évek óta. Valódi kérdést neki feltenni, a valósággal szembesíteni nem lehet. Arról nem az Együtt tehet, hogy az ország miniszterelnöke lassan már csak ünnepnapokon mer kiállni a nép elé. Nemzeti ünnepeink amúgy is a hatalom elleni lázadás ünnepei: teljesen oldalhelyes ilyenkor a tiltakozás.

Ettől függetlenül ezzel a módszerrel lehet egyet nem érteni, lehet kritizálni. Viszont nem lehet tiltani. Legalábbis jogszerűen.

A rendőrség most mégis ezzel próbálkozik:

Tovább