Egy évforduló találkozása az aktualitásokkal

2015. október 11. - Fedor

varadi_andras.jpegPont ma egy éve, hogy elment az az ember, aki értelmetlen haláláig élő jelképe volt a fideszes oligarchák elleni küzdelemnek. Váradi András dávidi harca Orbán sameszával, Mészáros Lőrinccel, azzal az emberrel, aki meglopta, tönkretette, és megalázta őt, példaértékű volt mindenki számára: nem kell elfogadni az elfogadhatatlant, nem kell meghajolni az önkény előtt. Nem csoda, ha az a máig nem teljesen tisztázott körülményű baleset egy nappal azelőtt, hogy megmérethette volna magát polgármester-jelöltként, és amely túl jól jött egyeseknek, sokak számára gyanús azóta is. 

Véletlen egybeesés, hogy az a földmutyi, ami ellen küzdött, pont a halála évfordulója környékén jár csúcsra azzal, hogy a valódi művelőitől elvett, majd az orbáni klientúrának kedvezményes bérlet formájában átjátszott földeket most végleg át akarják nekik adni. Mert biztos lehet benne mindenki, hogy pont az fog történni ezúttal is, mint ami a trafikoknál vagy a kaszinóknál történt. 

Ide kapcsolódik a hét sztorija is, Lázár őszödi beszéde, amiből megtudhattuk, hogy a fideszes menedzsment bizony lop (de meglepődtünk ezen). Érdekes volt egy fideszestől hallani érvként a régi szadeszos axiómát, mely szerint az állam rossz gazda. Bizony, az. Demagógia azzal tüntetni ez ellen a gyalázat ellen, hogy a magyar föld en bloc, nem eladó semmilyen körülmények között. De ez nem jelenti azt, hogy az állami tulajdonú cégeket, földeket klientúraépítésre lehetne használni.

Mert nem az a probléma, hogy a föld magánkézbe kerül, hanem pl. az, hogy korábban jól működő gazdaságokat vertek szét (Lásd Kishantos, lásd Mezőhegyes) csak azért, hogy hű embereiket kifizethessék vele, vagy hogy áttételeken, leginkább Mészáros Lőrincen keresztül a Don vagyona gyarapodhasson, mint ahogy az szépen le van vezetve a Narancsbőr c. könyvben, amely az azóta szintén elhunyt Ferenczi Krisztina (tényleg a legjobbak mennek csak el idő előtt) nyomozómunkájának összegzése.

Váradi András, ha még élne, hiteles arca lehetne egy valódi, a vidék érdekeit valóban szem előtt tartó tiltakozó mozgalomnak. De nem csak ennek az ügynek, az egész magyar társadalomnak nagy veszteség, hogy már nem lehet velünk.

Pont ma egy éve, hogy elment az az ember, aki értelmetlen haláláig élő jelképe volt a fideszes oligarchák elleni kü...

Posted by Kötöttségek nélkül on 2015. október 11.

Kinyílott a postaládám, megírom

magyar-kronika2.jpgIgencsak meglepődtem, amikor a postaládámban találtam szépen befóliázva, nevemre megcímezve a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott, vagyis a Színházrendező Kerényi Úr szellemi gyermekét, a nyomtatott Békemenetet, a hamarosan a köztévét is meghódító Magyar Krónikát.

Először azt hittem, hogy valaki megviccelt, és előfizette nekem, vagy legalábbis beregisztrált valamilyen fideszes listára, de nem: a kicsomagolás után kiderült, hogy ez az augusztusi szám, tehát a remittenda ingyenes osztogatásával próbálnak új olvasókat szerezni, és erre jó módszernek gondolták, hogy a Magyar Posta adatbázisát és infrastruktúráját drága (köz)pénzen igénybe véve teleszpemmelik a gyanútlan állampolgárok postaládáit.

Hát, ha már így rám tukmálták, gondoltam megnézem, milyen az, amikor legjobbjaink a gondolkodás négyzethálóját rávetítik a jelenségekre, és átlapozom.

Már rögtön a főszerkesztői beköszöntőnél mellbe vágott a parttalan hazudozással vegyített szervilizmus:

Tovább

Irodalmi ajánló: Október 6.

arad.jpgŐszi napnak mosolygása, 
Őszi rózsa hervadása, 
Őszi szélnek bús keserve 
Egy-egy könny a szentelt helyre, 
Hol megváltott - hősi áron - 
Becsületet, dicsőséget 
Az aradi tizenhárom. 

Az aradi Golgotára 
Ráragyog a nap sugára, 
Oda hull az őszi rózsa, 
Hulló levél búcsucsókja; 
Bánat sír a száraz ágon, 
Ott alussza csendes álmát 
Az aradi tizenhárom. 

Őszi napnak csendes fénye, 
Tűzz reá a fényes égre, 
Bús szivünknek enyhe fényed 
Adjon nyugvást, békességet; 
Sugáridon szellem járjon 
S keressen fel küzdelminkben 
Az aradi tizenhárom. 

Ady Endre

Emlékezzünk az aradi tizenhármakra Ady Endre versével.

Posted by Kötöttségek nélkül on 2015. október 6.

A megfelelő ember XVII.: Nyomozás a miniszter-jelölt ellen

rogan-antal.jpg

Kocsis Máté után itt a következő duplázó: Rogán Antal se először szerepel A megfelelő ember sorozatban. Orbán ugyanis úgy kívánja feloldalni a Lázár és Rogán közti kakaskodást, hogy utóbbi számára létrehoz egy komplett minisztériumot (Tompika lett utoljára ilyesmivel megtisztelve, neki hozták diplomaajándékul létre anno a Sportminisztériumot). 

Tehát az olyan pimpf dolgoknak, mint az egészségügy, az oktatás, a kultúra továbbra se lesz önálló tárcája, azok nem fontosak (legalábbis ennek a kormánynak). No de a Miniszterelnöki Kabinetiroda! Hát az önálló miniszter után kiállt. 

Na ez lesz az a Rogán, aki ellen ebben a pillanatban is nyomozást folytat a Fővárosi Főügyészség: 

Tovább

Mi a megoldás menekült-ügyben?

Biztosat persze senki se tud mondani, de az tény, hogy van alternatívája az orbáni direktívának:

Mivel továbbra is az a mantra megy mindenhol, hogy a baloldalnak nincsenek megoldási javaslatai menekült-ügyben (mikö...

Posted by Kötöttségek nélkül on 2015. szeptember 21.

Hetedik

hetedik.png

Azt mondják, az ember sejtjei hétévente kicserélődnek. Akkor elvileg én most már teljesen más vagyok, mint amikor napra pontosan hét éve elkezdtem írni ezt a blogot.

Így volna? Nem tudom.

Tapasztaltabb, érettebb lettem, ez igaz. De maradtam, aki voltam: liberális és magyar (a két jelző egyenrangú, és szabadon felcserélhető). 

A Facebook oldalamon két idézet szerepel évek óta mottóként, és nem érzem úgy, hogy le kéne cserélnem őket. Az egyik Benjamin Franklintől származik, és Magyarország (de írhatnék Európát is) mostani helyzetében különösen aktuális: 

Aki feladja az alapvető szabadságát az átmeneti biztonságért, az nem érdemel se szabadságot, se biztonságot.

A másik pedig József Attila Két hexametere, amely haikui egyszerűséggel foglalja össze az ars poetica-mat:

Miért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis.
Miért ne legyek tisztességes? Kiterítenek úgyis.

És ha már József Attila, és ha már hetedik: természetesen ebből az ünnepi posztból ez sem maradhat ki:

Párás szemű elmélkedés azon alkalomból, hogy hétéves lett a blog, bónusz Hoboval.

Posted by Kötöttségek nélkül on 2015. szeptember 16.

Biztos, hogy eltűnt az ellenzék?

sajto.jpegNem először találkozom az elmúlt hetekben azzal, hogy egy újságíró vagy egy elemző (olyan, akire amúgy érdemes odafigyelni) két, amúgy jogos Orbán-kritika közt csak úgy mellesleg odaveti, hogy az ellenzék eltűnt, nem lehet számítani rá, nem csinál semmit. Mintha ez egy kötelező kitétel lenne, csak az egyensúly miatt. Megtalálható ez Lakner Zoltánnál ugyanúgy, mint Ceglédi Zoltánnál a 168 órában vagy az Indexen, Spirk Józseféknél.

És kétségtelen, hogy nincsenek a helyzet magaslatán. De biztos, hogy erről csak ők tehetnek? Biztos, hogy valóban eltűntek, és nem is várható tőlük semmi?

Hisz közben folyik egy népszavazási aláírásgyűjtés több párt támogatásával. Ki tudja, mi lesz belőle. Vagy maradva a menekülteknél, az ellenzéki pártok nem egy neves képviselője és névtelen szimpatizánsa munkával, adománnyal segíti a Migration Aid-et. Nem pártparancsra, magától. Igaz, inkább magánemberként, sokszor kerülve a reflektorfényt, hogy ne vetülhessen rájuk a vád, hogy csak kihasználják a menekülteket politikai haszonszerzésre (bár már így is megfogalmazódott a vád).

De vannak megmozdulások az előtérben is.

Tovább

Szemetek

szemet3.jpgA kormányzati gyűlölet-propagandának felülők és a von hause aus rasszisták legújabb heppje, hogy hát milyen állatok ezek a menekültek, mekkora szemetet hagytak maguk után (lásd még: nem tisztelik a kultúránkat).

Nos, csak hogy lássák, mennyire nem olyan fekete-fehér minden, mint a gondolkodásmódjuk, szeretném nekik megmutatni az alábbi két fotót, a hozzájuk tartozó kommentárral együtt, amivel a Facebook-ra feltöltötték őket (a képeket már megosztottam a blog FB oldalán, de így, együtt, még erőteljesebb a mondanivalójuk):

Tovább

Ki is itt az agresszív? II.

keletiultra2.jpgA tegnapi nap megalázó volt Magyarország számára, több szinten is. 

Nemzetközi hírnevünk totálisan a földbe lett döngölve. Gyakorlatilag nem maradt olyan nyugati politikus, pártszíntől függetlenül, aki nem ítélte volna el élesen az orbáni antihumánus menekültpolitikát. A nyugati sajtóban már arról cikkeznek, hogy ki kéne dobni minket az unióból, mert méltatlanná váltunk a tagságra (még az a szerencse, hogy a civil segítőkről szóló hírek és fotók is eljutnak külföldre). 

A megalázott, átvert, napok óta bizonytalanságban tartott, a hatóságok által ide-oda cibált menekültek az aljas kormánypropagandát meghazudtolva nem az erőszakos megoldást választották, amikor ki akartak törni ebből a tarthatatlan helyzetből, hanem Gandhihoz méltót: egyszerűen, csendben elindultak gyalog Bécs felé. Nem lehet eléggé köszönetet mondani annak a rengeteg magyar embernek (szintén pártszín nélkül, hisz fideszes polgármester is akadt közöttük), akik az út során segítettek nekik vízzel, élelemmel, használt babakocsival, meg amire még szükség volt. Visszaadták a hitemet abban, hogy azért mégse vagyunk teljesen egy menthetetlenül beszűkült, minden uszítást benyelő ország.

A kormány napok óta azt hangoztatja, hogy a menekültek nem hajlandóak együttműködni a regisztrációhoz, ami a továbbengedéshez szükséges (miközben ők küldik fel a déli határtól Pestre őket minden regisztráció nélkül, és már most is volna törvényes lehetőség a menedékes státusz tömeges megadására, csak a kormány - ki tudja miért - nem él vele). Hát most eljött az a pillanat, amikor elunták, és valóban nem működtek együtt, hanem egyszerűen elindultak, mire a kormány (mínusz Pintér Sándor belügyminiszter, akinek innen is jó pihenést kívánok, hisz semmi fontos dolga nem lévén, elment nyaralni) fülét-farkát behúzva visszakozott az eddigi keménykedő hangnemből, és gyorsan buszokat küldött az M1-re, hogy Hegyeshalomra szállítsa őket, az osztrákok nyakába varrva a problémát (akik viszont jóval bölcsebbnek bizonyultak a magyar kollégáiknál, és nem álltak le vitatkozni, hanem azt tették, amit kell).

A magyar kormányt két vállra fektette pár ezer ember nem túl bonyolult problémájának szakszerű megoldása. És ezek akarnak olimpiát rendezni.

Tovább

Tessék utánaszámolni...

Pont ezt vezettem le én is nemrég egy kommentben, jó bő lére eresztve. De ez így frappánsabb.

Számvetés.- Jelenleg az EU lakosságának mindössze 2%-a muszlim. - Az a rendkívüli menekültáradat, ami idén eddig é...

Posted by Egymillióan a magyar sajtószabadságért on 2015. szeptember 3.

Tüntetés az emberiesség mellett

keleti.jpegIzlandon civil mozgalom indult azért, hogy fogadjanak be több menekültet. A kezdeményezéshez több, mint tízezren csatlakoztak, vállalva, hogy akár a saját otthonukba is elszállásoljanak egy-két embert. 

Németországban a kormány bejelentette, hogy a szíriai polgárháború menekültjeit minden korlátozás nélkül befogadja, az egyszerű emberek meg tapssal és ünnepléssel fogadják őket, és jótékonysági fesztivált rendeznek számukra.

Ausztriában tegnap húszezres szimpátiatüntetés volt a menekültek mellett, a magyar rendszámú kamionban szörnyethalt 71 szerencsétlen emlékére celebrált gyászmisén pedig szinte a teljes osztrák kormány részt vett.

És akkor itt vagyunk mi, egyetlen országként, amely deklaráltan nem kíván részt venni az összuniós szolidaritásban; amely a helyzet kezelésére kapott uniós pénzeket a menekültek elleni uszításra és egy teljesen hatástalan, viszont rettentő szimbolikájú vasfüggönyre költi; és amely civil önkéntesekre hagyja a legelemibb feladatait is, amikor meg közbeszólnak, akkor csak káoszt okoznak az össze-vissza intézkedésekkel (mint az utóbbi napokban a pályaudvarokon).

A kormányzati megnyilatkozások a Jobbikal futnak versenyt abban, hogy ki tudja jobban démonizálni a menekülteket, teljesen elnyomva más hangokat, pl. ha egy ellenzéki párt egy demokrata megközelítű részletes szakpolitikai javaslattal áll elő a témában. Rogán mai riogatása az európai kalifátussal csak azért nem veszi át vezetést ebben a versenyben, mert Vonáék azon követelését, miszerint lőjenek a határon a menekültekre, igen nehéz überelni.

De azért a kormány újra- és újra megpróbálkozik vele, a legújabb törvényjavaslataival pedig sikerrel is járt.

Tovább

Ki is itt az agresszív?

lazar-janos.jpgLázár János felszállt a Kocsis Máté által vezetett vonatra, és azzal indokolta, hogy Orbán határvadász századokat kér Pintértől (vadász, ami a vadra megy, milyen freud-i szóválasztás), hogy a bevándorlók (véletlenül se menekültek) egyre agresszívabbak, és ezért akár négy évig terjedő börtönnel is büntetnék az illegális határátlépést.

Csak összehasonlításul: olyan pimpf dolgoknak kisebb a büntetési tétele, mint

...vagyon elleni cselekmények (lopás, sikkasztás, stb) bűntette, a gyerekmunka, a magzatelhajtás, a súlyos testi sértés, a foglalkozás körében elkövetett gondatlanság miatt bekövetkező tömegszerencsétlenség, a halálos sérült cserbenhagyása, a kábítószer-kereskedelem előkészülete.

De mindenki beláthatja, hogy egy polgárháború elől menekülő kurd gyerek sokkal veszélyesebb ránk nézve, mint egy sikkasztó.

Szóval agresszívak. Nos, akkor lássunk egy idevágó statisztikát:

Tovább

A megfelelő ember XVI.: hűtlen kezelő váltja a hűtlen kezelőt az MTVA élén

varhegyi-attila.jpgAlig két éve került az MTVA élére az a Szabó László Zsolt, aki egyszer már korábban tönkrevágta a királyi tévét, és csak Polt Péternek köszönhetően úszta meg akkor a hűtlen kezelés miatt ellene indított nyomozást. Ő két nappal ezelőtt lemondott. Tettét nem indokolta meg, de ha azt nézzük, hogy mekkora bukta volt idén a közmédia átszervezése, annyira azért nem volt váratlan a dolog. A legfrissebb információk szerint az utódja Várhegyi Attila lesz. 

Stílusos váltás nem mondom. Ő ellene ugyanis nem csak nyomoztak hűtlen kezelés miatt, hanem konkrétan el is ítélték:

Tovább

Szubjektív Top10 a Rockpartról

rockpart.jpg

Az elmúlt pár nap alatt telítődtem napsütéssel, porral és muslincával, de leginkább jó kis rockzenékkel, hisz pár évvel ezelőtti fogadalmunknak megfelelően a párommal idén is végigbuliztunk egy fesztivált, méghozzá a Rockpartot, Balatonszemesen. A három nap alatt végig üldögélt/álldogált/csápolt (a pogózásból azért már kiöregedtem) számtalan koncertből mutatnám be a tíz kedvenc dalomat, abszolút szubjektív értékrend szerint sorba állítva.

Tovább

Civil kurázsi álláshirdetésben

Meglepő helyen szóltak be a kormánynak: 

Orbánék embertelen migrációs politikájával szembeni ellenérzés a legmeglepőbb helyeken is felbukkanhat. Az alábbi...

Posted by Kötöttségek nélkül on 2015. augusztus 5.

UPDATE

Többen azzal jöttek (leginkább olyanok, akik máskor élen járnak zsidózásban, cigányozásban), hogy ez diszkrimináció.

Na akkor tisztázzunk dolgokat.

Aki elítéli az uszítást, és nem kíván együtt dolgozni olyannal, aki nem, az nem feltétlenül politikai oldalakban gondolkozik, hisz a baloldalon is van olyan, aki helyesli a kerítést, és jobboldalon is akad olyan, aki emberibb bánásmódot kíván a menekülteknek. Emberileg nem tudnak együttműködni olyannal, aki gyűlölködik. Ez megkülönböztetés? Politikai diszkrimináció az, ami a kormányhivatalokban és a legtöbb közintézményben folyik. Ja, hogy azokat fideszesek vezetik, és az nem zavar titeket?

Szerintetek teljesen veszélytelen lenne egy cég számára nyíltan felvállalni azt, hogy nem szimpatizálnak a kormánnyal? Bizony, kell ehhez kurázsi. Ez inkább a polgári engedetlenség egy formája, nem diszkrimináció.

És persze teljesen hülyeség ezt a valódi diszkriminációval ezt összemosni. Ha valakit olyan miatt nem vesznek fel, amin nem tud megváltoztatni, és amúgy meg semmiben se befolyásolja a a munkához szükséges képességeit (származás, nemi orientáció), az valóban megkülönböztetés lenne. Ha azt írták volna, hogy nem kellesz, ha magyar vagy, és heteroszexuális (direkt olyat írtam, ami nem túl életszerű, de talán így legalább ők is felfogják a súlyát), akkor az nem civil kurázsi lenne, hanem valóban diszkrimináció.