"Kár, hogy túlélte", avagy az a híres fideszes empátia...

2017. február 18. - Fedor

kakuk.jpgAz ember néha tényleg azt hiszi, hogy aki fideszes politikusnak megy, az egyben jellembeli kérdés is. Van olyan fideszes önkormányzati képviselő ismerősöm, akiről tudom, hogy tisztességes, de igazából nem is értem, hogy mit keres ott, mert amit a pártja művel mind országos, mind helyi szinten a legtöbb településen, ahhoz gyomor kell, vagy az, hogy maga is részese legyen a stikliknek. 

Ennél is rosszabb, hogy sokuk emberileg is a legalját képviseli, és képes nyilvánosan mások halálát kívánni. Én az ilyet a magam részéről még névtelen kommentelőktől se tolerálom, legyen bárki a kívánság célpontja, de egy közpozíciót viselő személynek a felelőssége is nagyobb.

Elég emlékezetes volt pl. amikor Wittner Mária a Parlamentben ment neki az akkor már nagybeteg Horn Gyulának:

Kétpercesben az ötvenhatos Wittner Mária (...) lehóhérozta Horn Gyulát, majd helytelenítette, hogy „a mi adónkból” finanszírozzák a volt miniszterelnök kórházi kezelését, aki „nem képes meghalni”.

Na ehhez hasonló empátiáról tett tanúbizonyságot egy másik fideszes politikus a fekete ruhás nővér, vagyis Sándor Mária sajnálatos öngyilkossági kísérlete kapcsán. 

Tovább

Sorvezető fidesztrolloknak, ezúttal személyesen Orbántól

pityuka.pngMost, hogy Momentum a kívánt aláírások majdnem kétszeresét adta le, és így - hacsak Orbánék nem lépnek vissza maguktól - szinte biztos lesz népszavazás az olimpiáról (márpedig annak borítékolható a végeredménye), rögtön beindult a fideszes magyarázkodás. Természetesen mi mással vágnák ki magukat, mint egy jó kis hazugsággal? 

Kósa Lajos szerint 

az ellenzék megmagyarázhatatlan hátraarcával mindenesetre mindenkit átvert: a fővárost, az embereket és az olimpiai bizottságot. 

A MOB elnöke szerint (aki nem mellesleg Győr fideszes polgármestere): 

Az ellenzéki pártok azonban sajnálatosan kivonultak az olimpiarendezés támogatása mögül, és elkezdték a magyar társadalmat is megosztani. Ezzel a tevékenységükkel nagymértékben meggyengítették és gyengítik folyamatosan Budapest esélyeit, gyengítik Magyarország pályázatát. 

És persze Tarlós szerint 

jobb lett volna korábban gyűjteni az aláírásokat, és szerinte akik most az olimpia ellen vannak, azoknak korábban ez eszükbe sem jutott. 

Na most ez azért már akkor cinizmus, hogy a Holdról is látni, hisz két évvel ezelőtt, miután az Együtt kimondta, hogy népszavazásra van szükség, pont Tarlós volt az, aki a fővárosi közgyűlésben lesöpörte az erről szóló összellenzéki kezdeményezést, és elég sajtónyilvános volt az is, hogy ezután hányszor tett keresztbe a Választási Bizottság mondvacsinált ürügyekkel a különböző népszavazási próbálkozásoknak, mire a legutolsó kérdésverzió valahogy átjutott.

Persze kicsit se feltűnő, hogy a fenti három úriember gyakorlatilag ugyanazt szajkózza, pláne, hogy mindegyikük hozzátette: az olimpiai pályázathoz a kormánynak nincs semmi köze, az egyedül a főváros projektje.

Aha.

Most képzeljük el Orbánt, amint épp hidegen hagyja, hogy egy világra szóló sportesemény, amiért eddig ezerrel lobbizott, és amivel fel lelhet szítani a nemzethy érzéseket (elfedve velük a korrupciót és a diktatúra felé lépdelést), meg lesz -e tartva, valamint hogy a családjának, és strómanjainak, Mészáros Lőrincnek és Garancsinak lesz -e lehetősége kikanyarítani a tervezett beruházásokból a maguk részét.

Ezek már megint ennyire hülyének néznek mindenkit?

Szóval ezúttal is beindult a papagájkommandó, méghozzá közvetlenül a miniszterelnök utasítására:

Tovább

Na kik menekülnek hozzánk Nyugatról?

20170210_203923.pngA drága miniszterelnökünk ma megint ámokfutott egyet retorikailag a dunai őrhajókkal is védett, kordonokkal, rendőrökkel és belátást akadályozó emeletes buszokkal hermetikusan elzárt Várbazárban (így legalább érthető, hogy miért volt olyan fontos, hogy a városnéző busz üzletre is rátegyék a kezüket). Az összeesküvés-elmélet hívők és a putyini propaganda terjesztői egymás száját nyalogatták örömükben, miközben hallgathatták azt a sok sületlenséget. 

A legnagyobb bohóctréfának (cinikus pofánkba röhögésnek, ki hogy nevezi vérmérséklet szerint) az hangzott, hogy majd a nyugat-európaiak hozzánk menekülnek a liberalizmus elől, és mi majd tárt karokkal várjuk az "igazi menekülteket" (miközben a háború által elüldözött "álmenekülteket" további intézkedésig bezárná). 

Pedig pont ez volt az a rész, amelynek volt igazságtartalma, bár Orbánnal ellentétben én erre egyáltalán nem lennék büszke.

A Magyar Narancs ugyanis nemrég hosszú cikkben - Fehér embernek fillérekért! - Oroszbarát brit újfasiszták Toroczkai és a Jobbik közelében - foglalkozott azzal a jelenséggel, hogy kishazánk Európa náciainak egyik kedvenc célpontjává vált, és nem nyaralási, hanem letelepedési célból.

Pár érdekes részlet:

Tovább

Miért nem szavazhatnak a vidékiek is az olimpiáról?

kkfnol.jpgOkoz némi zavart a fejekben, hogy a jelenleg folyó aláírásgyűjtés nem országos, hanem helyi népszavazásról szól, még ha az a hely akkora is, mint Budapest. A fővároson kívül élők - némileg joggal - úgy érzik, hogy az olimpia van akkora horderejű kérdés, hogy erről az egész országot illene megkérdezni, nem csak a pro forma pályázó Budapestet (ezt az igényt kihasználva próbált adatokat halászni a DK a maga kamu aláírásgyűjtésével). 

Nos, ez a sokadik nekifutás ebben a kérdésben, és volt már próbálkozás országos népszavazásra is. De kezdjük az elején:

Tovább

Két ítélet, avagy nem mindegy, hogy melyik kormány ellen tiltakozol

polgariengedetlenseg.pngKét hasonló ügy, két polgári engedetlenségi akció, két jogerős ítélet. 

Az első 2008-as, ami ugye a fideszes legendárium szerint maga volt legmélyebb diktatúra a vérengző Gyurcsánnyal az élen. 

Véleménynyilvánítás volt a kordonbontás 

A bíróság szerint a fideszes képviselők tavalyi kordonbontása jelképesen fejezte ki a kordonnal szembeni ellenérzésüket, az nem a rendőrség munkájának akadályoztatását szolgálta, így semmilyen büntetést nem szabtak ki rájuk. 

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szerint a Kossuth téri kordont tavaly elbontó fideszes képviselők cselekedete "oly csekély fokban veszélyes a társadalomra", hogy emiatt nem volt szükség büntetés kiszabására. A bíróság erre hivatkozva szüntette meg a képviselőkkel szembe garázdaság és rendzavarás miatt indult eljárást - közölte a Fővárosi Bíróság csütörtökön. 

A Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői tavaly február 2-án bontották le a Kossuth teret övező kordont.

A másik ítélet mai, ami ugyanezen körök szerint a megvalósult magyar mennyország. 

Tovább

A habonymédia szerecsent mosdat

Papírja van László Petrának arról, hogy nem rúgta fel Oszamát - hirdeti nagy harsányan Habony Árpád és G pont Fodor Gábor szerelemgyereke, a 888.hu (a kurd férfit egy kivétellel az egész cikkben következetesen csak az utónevén, Oszamaként emlegetik, biztos véletlenül, és véletlenül sem rájátszva a bin Laden-es áthallásra). 

Ha valaki nem emlékezne: László Petra a Jobbik-közeli N1TV operatőre volt, és a neve 2015-ben világszerte eggyé vált az embertelenség fogalmával, amikor Röszkén felrúgott pár menekültet, és az erről készült felvételek nagy nemzetközi karriert futottak be.  

Az ő pere volt tegnap, és erről számolt be a 888, szokás szerint csúsztatva, de legalább megfelelve a kormányzati narratívának. 

Tovább

Már azt is a FIDESZ mondja meg, hogy ki Maradjon Talpon

maradj-talpon.jpg

Eljutottunk odáig, hogy a közszolgálatinak becézett állami tévében már egy szórakoztató vetélkedőben is számít a párthovatartozás. Kinél előny, kinél hátrány, lehet találgatni, hogy melyik az ellenzéki opció. 

Varga Dánielnél például hátránynak bizonyult, hogy a Jobbik színeiben önkormányzati képviselő Csepregen: 

Régóta ki szerettem volna próbálni magam a „Maradj Talpon” televíziós kvízműsorban. Nemrégiben elhatároztam, hogy jelentkezem, be is hívtak meghallgatásra. A casting-on mindenki nagyon kedves volt, ki kellett töltenem egy tesztet és készítettek egy interjút. A válogatás végén a munkatárs elmondta, hogy valószínűleg jöhetek játszani, megállapodtunk január 11.-ben.

Január 4-én felkeresett egy telefonos munkatárs, hogy pontosítsunk néhány adatot, és tájékoztatott arról, hogy a korábban már egyeztetett napon várnak a stúdióban felvételre. Erről egyébként ugyanezen a napon egy e-mailt is kaptam, amiben pontos részleteket is közöltek (kezdés, helyszín, öltözködéssel kapcsolatos elvárások stb.), a levelet pedig ezzel a mondattal zárták: „Várunk szeretettel, és számítunk rád!”

Egészen ma délutánig úgy hittem, kipróbálhatom magam a műsorban, amikor is telefonon keresett egy újabb munkatárs, aki tájékoztatott arról, hogy felső vezetői döntés alapján mégsem mehetek a kvízjátékba. Elmondta, hogy ő nagyon röstelli a dolgot és nem is igazán érti, hogy miért két nappal a felvétel előtt derült ez ki. Amikor rákérdeztem a dolog miértjére, a válasz az volt, hogy a munkahelyem miatt. Két mondattal később azonban kibújt a szög a zsákból, a munkatárs közölte, hogy politikai okok vannak a háttérben. „Csak nem az a baj, hogy az egyik politikai párt tagja vagyok?” A válasz hallgatás volt, végül a munkatárs még egyszer elnézést kért tőlem és csak annyit mondott, hogy talán majd pár év múlva jöhetek játszani. Legkorábban 2018 tavasza után – gondoltam magamban.

A játék szabályzata alapján a szervezőknek joguk van eldönteni, ki mehet játszani és ki nem. Ez eddig rendben is van, de az én esetemben még e-mailt is küldtek arról, hogy szeretettel várnak a megadott időpontban a megadott helyen. A válogatón egyébként külön rákérdeztem arra, hogy nem probléma-e, hogy önkormányzati képviselő vagyok, és az Országgyűlésben dolgozom tanácsadóként. Akkor elmondták, hogy ez egyáltalán nem gond, hiszen számos önkormányzati képviselő, polgármester és országgyűlési dolgozó fordult már meg náluk.

Egy országgyűlési képviselő vagy egy pártelnök, tehát egy országosan ismert politikus ne jelentkezzen, ez evidens, de egy mezei önkormányzati képviselőt a kutya se ismer a szűkebb környezetén kívül (már bocs, de ez van, elnézést a kivételtől). Ha nem mondja be a pártját, csak mondjuk úgy mutatkozik be a műsorban, hogy ennél és ennél az önkormányzatnál dolgozom (és persze a műsorvezető nem forszírozza a részleteket), akkor nem látom be, hogy miért ne játszhatna.

Mondom mindezt elvi alapon, minden pártra értendően, mert egyébként a Jobbikot a hátam közepére se, természetesen.

Persze nem is lenne az MTVA önmaga, ha nem hazudna ebben az ügyben is. A Comment:com szedte ízekre, hogy az ügyről szóló közleményükben hány hamis állítás van, kezdve azzal, hogy mikor volt Varga a castingon, és ott mit kérdeztek tőle, egészen addig, hogy kizárja -e a játékszabályzat önkormányzati képviselők szereplését.

Ez a sztori már önmagában is NERtörténeti kórtünet, de a műsorról szóló másik mai hír ad még neki még egy kis vajszínű árnyalatot.

Tovább

Ferenc pápa újévi tanácsai, nem csak vallásosoknak

feripapi.png

A fenti kép a Facebook-on jött velem szembe, egy hívő ismerősöm lájkolta a Szalézi Ifjúsági Mozgalom oldalán. 

Finoman szólva is nem vagyok egy vallásos alkat (öndefinícióm: szkeptikus katolikus), de Ferenc pápa a nyitottságával, derűjével és alázatával sokat tett azért, hogy a hozzám hasonlók is tiszteljék. Az alábbi listáját is ezért osztom meg, hisz egy kivétellel olyan tanácsok találhatóak benne, amelyeket vallástól, kortól és egyebektől függetlenül mindenkinek érdemes megfogadni. Legfőképp azoknak, akik magukat kereszténynek vallva gyűlölködve fröcsögtek embertársaik ellen az elmúlt egy-két évben. 

A kilencedik pont opcionális az én olvasatomban, aki hisz benne, hát tegye, csak ne várja el másoktól is.

3+1 (+1) dal Orbánról

A popkulturális hatás is lehet fokmérője az ismertségnek. És itt most direkt nem népszerűséget írtam, mert messze nem biztos, hogy ha valakiről dalok születnek, az egyben hízelgő is ránézve. 

Persze van ilyen is, hisz pl. Rozika néni produkciója egy életre a fülünkbe mászott, sajnos kiirthatatlanul. 

De a seggnyalás nem az én stílusom még az általam amúgy elfogadott politikusok esetében sem, nem hogy Orbánnál, szóval most a 2013-as Polbeat Fesztivál három év után kap egy különkiadást. Következzék három dal, amely a Kedves Vezetőről szól, kiegészítve egy negyedikkel, amely úgy szól róla, hogy nem róla szól.

Tovább

Dokumentum: Sorvezető fidesztrolloknak

woldemort_head.pngSok legenda kering arról, hogy egyes pártoknak központilag irányított kommentelői vannak, de még nem nagyon láttam erre bizonyítékokat. 

Eddig. 

Simonka György fideszes képviselő Békésben. A neve a Mengyi Roland Voldemort-féle korrupciós ügynél került elő, és korábban már házkutatást is tartottak nála. Most pedig nyomozás folyik ellene:

Nyomozást folytat a Legfőbb Ügyészség Simonka György fideszes országgyűlési képviselő ügyével összefüggésben. Ezt állítja Bod Tamás, az Együtt Békés megyei szervezetének elnöke. Bod ugyanis feljelentést tett, amit az alábbi indoklással utasított el az ügyészség:

"A tartozás fedezetének elvonása büntette miatt 2016. november 14. napján a Legfelsőbb Ügyészségre eljuttatott és a Legfelsőbb Ügyészség Kiemelt, Korrupciós és Szervezett Bűnözés Elleni Ügyek Főosztálya által a Központi Nyomozó Főügyészségre megküldött feljelentésével kapcsolatban értesítem, hogy feljelentését - szoros tárgyi és személyi összefüggés folytán - a központi Nyomozó Főügyészség költségvetési csalás büntette miatt a fenti számon már folyamatban lévő bűnügyben vizsgáljuk"

Azaz már van egy bűnügy, ami Simonka Györgyöt érinti. De erről a képviselő és a kormánypárt is hallgat.

A hír szerdán jelent meg, és lám, másnapra már volt is egy minden részletre kiterjedő, alapos sorvezető a helyi fideszesek számára, hogy mit és hogyan kommenteljenek. Persze ezt a dokumentumot nem a nyilvánosságnak szánták, de valahogy kikerült (bizonyára volt olyan helyi aktivista, akinek ez már sok volt).

Íme:

Tovább

Az új kórház egy olyan fideszes vállalkozó telkén épül, aki közvetve egy ember haláláért is felelős

taraliget.jpg

Nem tudok semmit, arról nem tudok semmit, nem válaszolok. 

- mindössze ennyi kommentárra tellett Tamás Lászlótól, amikor a Magyar Nemzet újságírója a tulajdonában lévő telken építendő dél-budai szuperkórházról érdeklődött nála. Pedig nem érdektelen talán, hogy miért pont ezt a mindentől távol lévő, közösségi közlekedéssel megközelíthetetlen, és részben természetvédelmi védettség alatt álló helyet jelölte ki a kormányzat erre a célra.

Csak nincs köze véletlenül az egésznek Tamás fideszes kapcsolataihoz? 

Tamás Lászlót nemcsak erről, hanem közéleti szerepvállalásáról, az esetleges összeférhetetlenségről, az ingatlanspekuláció gyanújának elkerüléséről is szívesen kérdeztük volna. A dobogói nagybirtokos neve ugyanis nem ismeretlen, hiszen 1998 és 2002 között Kőbányán fideszes önkormányzati képviselő volt, 2010 után a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottságának külsős tagjaként dolgozott, s jelenleg is két önkormányzattól kap fizetést: két évvel ezelőtt fideszes javaslatra beválasztották a fővárosi pénzügyi és ellenőrző bizottságba, ismét nem képviselőként. Ugyanezt megtették a kormánypártok Kőbányán, ahol 2014 óta Tamás László a gazdasági és pénzügyi területért felelős hasonló pozícióban.

Felvetődhet: a vállalkozó akár tudhatott is arról, hogy mire készül a kormány Dobogón, ám ő egyelőre meg sem kísérelte eloszlatni a kétségeket. Pedig a bennfentes információkkal való trükközés régóta dívik az országban.

Tamás László neve a kőbányaiaknak, így nekem is ismerős már rég, és nem csak az önkormányzati pozíciói miatt, hanem mert az ő projektjéhez fűződik a kerület egyik nagy botránya, amely két éve egy halálesetben csúcsosodott ki.

Tovább

Megint hazudik a Habony-média, de hát ezért fizetik őket

ellentuntetok.jpgMa délután tüntetés volt dr. Kertész Balázs, Rogán belvárosi jobbkezének irodája előtt az Aulich utcában. Őróla írt alapos oknyomozást az Index, és őróla a legfrissebb hír, hogy miközben a Gellérthegyen is építkezik, van neki egy luxusvillája a világ legdrágább régiójában is, és oda állandóra van bejelentve.  Juhászék mindezek miatt jelképesen emléktáblát állítottak nekik, mintegy a korrupció emlékműveként.

Na mindebből egy szót sem tudhatott meg az, aki az Origo beszámolóját olvasta el a rendezvényről (ami már önmagában sajtószakmai bravúr), de persze nem álltak meg itt: egy hazugsággal résmentesen beillesztették ezt is a hetek óta folyó lejáratókampányukba.

Volt ugyanis 6-8 ellentüntető, akikről a Kettős Mérce videótén meg képeket készítettem, mert nem akartam egyszerűen elhinni, hogy van élő ember, aki hajlandó Rogán MELLETT tüntetni. Nos, az Origo természetesen csak rájuk koncentrált, és azt írta, hogy Juhász rendőrt hívott az ellentüntetőkre, meg hogy a sípolás miatt nem engedték őket közelebb a színpadhoz, tehát Juhász beijedt a sípolóktól miközben ő maga kisípol mást. A cikket egy bizonyára nem előre bekészített kárörvendő kádéenpés nyilatkozattal koronázták meg. 

Nehéz nem arra gondolni, hogy ez nem így volt előre megkomponálva. Gondolom az egész arra ment ki, hogy majd jól nekitámadnak a fütyülőknek az Együtt alelnökének hívei, de hát ilyenekre csak a fideszes vérnyugdíjasok képesek, szóval az erről szóló felháborodott beszámolóról kénytelenek voltak lemondani, mert ekkorát még ők sem mernek hazudni.

Ami viszont a tényeket illeti:

Tovább

A MET svájci székhelyén van Rogán bizalmasának luxusvillája

zug.pngSok minden eszembe jutott, amikor azt olvastam ma az Átlátszón, hogy Kertész Balázs (aki ugye Rogán kávépartnere és bizalmasa gazdasági ügyekben, és akiről az Index kimerítő mélységű oknyomozó riportot közölt nemrég) állandó lakosként van bejelentve egy tulajdonában álló luxusvillában, Svájcban. 

Egyrészt rögtön beugrott Frei Tamás 2015 - A káosz éve és a magyar elit háborúja c. regénye, ahonnan most csak szerzői jogi okokból nem másolom be ide szó szerint azt a részt, amelyben már évekkel ezelőtt leírta, hogy a magyar elit nagy része csak úgy tesz, mintha Magyarországon lakna, a valóságban életvitelszerűen Svájcban tartózkodik, mert szívesebben él olyan helyen, ahol a magyar lepukkant szürkeség helyett a pedáns svájci tisztaság és gazdagság veszi körül, ha kilép a házából. 

De az irodalmi köntösbe bújtatott sejtetéseknél vannak konkrétabb dolgok is, hisz a Világgazdaság idén májusban számolt be Appenzell-ről, a kis svájci városkáról, ahol Erős Jánostól Csányi Sándor fiáig egy rakás magyar bank- és cégvezető rendelkezik lakcímmel és oda bejelentett vállalkozással. De Kertész házának konkrét helye, Zug sem először került elő a magyar sajtóban, és a szálak egészen Orbánig vezetnek.

Tovább
comments powered by Disqus