Ezen a fotón egy szélsőjobbos jelkép látható

2016. augusztus 19. - Fedor

dfdfdsf.jpg

Azonnali aláírásgyűjtést kezdeményezek Pomáz lakosai körében, mert tűrhetetlen, hogy az embert arra kényszerítsék, hogy szélsőjobbos propagandába botoljon nap mint nap, amikor a fenti fotón látható utcán jár. Hát kérem, milyen az már, hogy az úttestre árpádsáv van festve? Hogy az csak azért volna ott, hogy feltűnőbb legyen az ovihoz vezető zebra? Ugyan már, ki hisz el ilyen náci baromságokat? Értem én, hogy ez nem kilencsávos, mint a nyilas zászló, hanem több, de ez csak terelés. Kérdem én, kinek áll ez érdekében? Hát itt már mindent lehet? Valami jobbikos csoport csinálhatta, azonnal lépjenek fel ellene!

Igen, ez a pár mondat persze paródia. Baromság, úgy ahogy van. De semmivel se nagyobb, mint a jobbikos képviselő hisztije a kerítés miatt.

Halszagú recycling Orbánék 56-os "himnusza"

mariska.jpegSokadszorra bizonyosodik be, hogy a FIDESZ csak a szlogenek szintjén törődik a nemzeti érzelmekkel, a valóságban viszont csak cinikus hivatkozási alap a lopáshoz.

Örökre emlékezetes marad például, hogy mit is sóztak ránk 2000 augusztusában: a McDonald's elfekvő petárdáit vásárolták fel, és azon kerestek százmilliókat Wermerék, így államiságunk ezeréves évfordulóján a tűzijátékon hamburger- és Heinekken-vöröscsillag alakzatok megtekintésével ünnepelhettek az állampolgárok. 

Na valami ilyesmi történt most is azzal a dallal, amit az egykor világsztár zeneszerzővel közösen toltak az arcunkba, mint az 56-os emlékév hivatalos dalát:

Tovább

Valóban hiba a népszavazás bojkottja?

egyutt_matrica.jpegAz általam amúgy nagyra becsült Ceglédi Zoltán már nem először áll ki amellett, hogy az ellenzék részéről hibás taktika a népszavazás bojkottja, mert szerinte ez azt jelenti, hogy nem csinálnak semmit. Ahogy a hvg.hu-n ma megjelent írásában is fogalmaz:

Ez egy politikai verseny, egy kampányháború, amit az ellenzék előre feladott. Nem ugrik be a medencébe, hanem a lelátóról kiabálja, hogy mindenki, akinek száraz maradt a fürdőgatyája, gyorsabban tud úszni, mint a Fidesz. Utóbbi párt így ellenfél nélkül, bármilyen idővel megnyeri a versenyt. 

Zolinak ezúttal nincs igaza. Vagy legalábbis egyelőre még van esély rá, hogy ne legyen igaza.

Kezdjük azzal, hogy általánosságban a bojkott szerintem se jó válasz. Egy országgyűlési vagy önkormányzati választáson kutya kötelessége az ellenzéknek elindulni, ha mód van rá. Torz választási szabályok ide vagy oda, azoktól a hangoktól én is falra mászok, hogy "csak a FIDESZ-t legitimálja, aki megméretteti magát, hisz úgy se lehet nyerni". Hát ilyen hozzáállással biztos nem.

Viszont ezúttal más a helyzet.

Tovább

Nyugati Fény - keleti módszerekkel

nyf.pngMa reggel megjelent egy interjú a hvg.hu-n Szigetvári Viktorral, az Együtt elnökével. Szerintem sok fontos dolog elhangzik benne, érdemes elolvasni, de nem ezért kap külön posztot, hanem azért, mert ennek az interjúnak gyorsan utóélete lett.

Szóba került ugyanis többek között a DK-val való viszony is: 

hvg.hu: 2014 óta végül is mindenki a maga útját járta. 

Sz. V.: Ez igaz, az MSZP mostanáig nem viselkedett úgy, hogy meg akarná szüntetni a kis pártokat, nem foglalkozott velünk - helyesen. A DK-nál látok egyfajta foglalkozni akarást. 

hvg.hu: Milyen módon? 

Sz. V.: A politikai stratégiájuknak egy részét álneves politikai blogokon valósítják meg – ezt maga Gyurcsány Ferenc ismerte el.  

hvg.hu: Erről bővebben valamit, ha lehet. 

Sz. V.: Bár korábban is kaptam a saját térfelemről eleget, de 2014 után a Nyugati Fény nevű blog olyan módon kezdte ki Juhász Pétert és engem is, ami már túl van a politikai küzdelmen. Elmentünk Gyurcsányhoz, és javasoltuk, hogy talán ne névtelenül üzengessenek, ha van bajuk, akkor beszéljük meg, vagy hagyjuk egymást békén, mert az a legjobb mindenkinek. Ő nem tagadta, hogy pártjának van köze például ehhez a bloghoz, és szinte még ki sem léptünk a székházukból, amikor egy Mandula Viktor nevű ember hívott, hogy neki azt mondta a pártelnök úr, hogy velem kell találkoznia. Létrejött egy megbeszélés, és ő világosan elmondta, hogy amennyiben az Együtt politikusai nem kritizálják Gyurcsányt, akkor az ő orgánumuk is békén hagy. Rövid találkozó volt. 

hvg.hu: Miben is különbözik ez a DK-s metódus a karaktergyilkos kormánypárti média működésétől? 

Sz. V.: Semmiben. 

Nos, alig pár órával később a fentebb említett Mandula Viktor már ki is rakott egy posztot, amely tűpontos illusztrációt adott arról, hogy mit is kifogásoltak az Együtt vezetői: Úgy mocskolja személyeskedő módon Szigetvárit és az interjút készítő Hont Andrást, hogy közben a kifogásolt tartalommal konkrétan nem is foglalkozik, de annyira nem, hogy még be se linkelte a posztjába a gyalázott interjút.

Talán nem akarta, hogy a hívek el is olvassák, hisz akkor a saját szemükkel láthatták volna, hogy miről is van szó.

Persze vannak egyéb finomságok is, mondjuk olyan szemen szedett hazugságok, mint hogy 

Vállaltan ellenzéki magazin vagyunk, amely soha nem függött és nem is fog oligarcháktól vagy pártoktól.

Miközben nyílt titok, hogy egy DK projektről van szó, olyan szerzőkkel, mint Vágó István és Gréczy Zsolt.

De a legszebb része a sztorinak szerény személyemhez kötődik. Ugyanis elkövettem azt a merészséget, hogy egy kommentben szóvá tettem az inkorrektségüket. Szerencsére hallgattam a balsejtelmeimre, és készítettem róla screenshot-ot: 

Tovább

Orbán jövőképébe nem fér bele az UBER

orban_viktor_bekescsaba.jpgÁprilisban a miniszterelnök az ironikusan Modern Városok Program néven meghirdetett szavazatvásárló körút keretében Békéscsabán járt. Ott hangoztak el tőle az alábbi mondatok

...jók az új ötletek, az innováció is egy remek dolog, meg a start-upok is kiválóak, tehát jó dolog olyasmivel foglalkozni, amit még ember nem látott, és amihez mi sem értünk, hátha kiderül, hogy értünk hozzá, de erre jövőt építeni nem lehet. 

És hiába az észt pozitív példa, és hiába áll ki Brüsszel is a sharing economy mellett, egységes uniós szabályozást tervezve, ez nálunk csak vörös posztó, így a mai nappal elmondhatjuk, hogy újabb sikert ért el Orbán: a mi jövőnk valóban nem az innovációkról, a start-upokról fog szólni. Sikerült olyan jogszabályi környezetet létrehozni, hogy az UBER bejelentette: bedobja a törülközőt, kivonul Magyarországról

Tovább

A határ két oldalán

hatar_1.png

A magyar-osztrák határ két világot választott el a hidegháború idején. Egyszer ezt a határt már lebontottuk. Papíron most igazából nincs is, simán átmehetünk rajta bármikor útlevél nélkül, mintha csak megyét váltanánk, hisz elvileg egy szövetség tagjai vagyunk. De kulturálisan és mentálisan újra nő a szakadék.

Tovább

Lázár, Kovács és Kövér, mint törpe kisebbség

Már most látszik, hogy a Brexit mekkora károkat okozott Nagy Britanniának rögtön már az első napokban is, hát még ami hátra van. Ennek ellenére szerte Európában megbolygatta az unióellenesek fantáziáját. A gond az, hogy ezek egy része nálunk hatalmon van, így pár órán belül a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a kormányszóvívő is kijelentette, hogy ő bizony elhagyná az uniót, de kapásból eszünkbe juthat róluk Kövér házmester is, aki szintén delirált már hasonlókról korábban.

Most belemehetnénk részletesen, hogy pont nekik kéne a legjobban tudniuk, mi mindent köszönhetünk az uniós tagságnak, sőt, ők személyesen is (valószínűleg forintra pontosan kiszámolhatóan), és kivesézhetnénk azt is, hogy mekkora károkat okozna nekünk egy Huxit, valamint hogy minden tökéletlensége és kijavítandó hibája ellenére miért jó nekünk az EU, de úgy néz ki, hogy felesleges, mert az ország - úgy látszik - tisztában van ezzel.

Szóval azt hiszem elég ezt az egyetlen képet az orruk alá dörgölni, hogy lássák: bizony barátaim, az évek óta tartó, unió elleni szabadságharcnak nevezett szájkarate ellenére ebben a kérdésben törpe kisebbségben vagytok.

eu_median.jpg

A pápa, aki minden, ami nem kádéenpé

laudato_si.jpgA pride hetében jöjjön egy friss idézet attól az embertől, aki továbbra is méltó ahhoz, akinek a nevét viseli: 

Szerintem az egyháznak nem csak egy megsértett meleg embertől kell bocsánatot kérnie, hanem bocsánatot kell kérnünk a szegényektől, a kizsákmányolt nőktől, a munkára kényszerített gyerekektől, bocsánatot kell kérnünk azért, mert annyi fegyvert áldottunk meg, és hogy nem sikerült kísérnünk azokat a családokat, amik válással vagy egyéb problémákkal néztek szembe.

Tömjén Zsótit most üti meg a guta Harrach Péterrel egyetemben.

III/III újratöltve?

poloska.jpgKezdjük egy friss hírrel:

"Az elmúlt napokban gyanúsnak tűnő készüléket találtunk az irodánkban" - írják Facebook-oldalukon az Eötvös Károly Intézet munkatársai. 

A közpolitikai elemzéseket készítő intézet dolgozói megnézették a műszert egy neve elhallgatását kérő szakértővel, és ő azt mondta: "olyan nehezen beszerezhető készülékről van szó, amely adattovábbításra alkalmas." Azt is írják, nem tudják, ki tette oda a szerkezetet, de nincs titkolnivalójuk, mert tevékenységük, anyagaik és gazdasági beszámolóik is nyilvánosak.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet a Soros Alapítvány hozta létre még 2003-ban, hogy "a hagyományostól eltérő, újszerű intézményi formát teremtsen a demokratikus magyar közélet formálására." Főleg az Orbán-kormány jogállam-ellenes lépéseivel kapcsolatban hallatták a hangjukat, és kritizálták az új alkotmány elfogadásának menetét és tartalmi elemeit.

És akkor most tegyünk mellé két másik hírt a közelmúltból.

Tovább

A sorosozás a diktatúra építésének beismerése

ovisgy.jpgMottó: "A magyar ember vagy sörös, vagy boros, de nem Soros" (M. T.) 

Nagyon árulkodó, ahogy a kormány és a feje beleálltak a sorosozásba. 

Persze eddig is akadt mindig valami kreált ellenség, amely jól jött a tábor egyben tartásához és a lopások elfedéséhez, de itt mélyebb okok is lehetnek. 

Az egyikre Erős Ferenc pszichológus világít rá egy vele készült interjúban

Véletlen-e, hogy a miniszterelnök generációjának oxfordi ösztöndíjait finanszírozó Sorost szemelték ki bűnbaknak, aki a rendszerváltást is segítette? 
– A mai politika számára a legfőbb ellenfél a liberalizmus, Sorost pedig ennek nemzetközi képviselőjeként azonosítják. Emellett e fideszes generáció saját múltjával is leszámol az üzletember elleni kirohanásaival, ami történik, az felfogható az „apa” elleni lázadásként is. 

És persze ez a múlt nem csak a rendszerváltozásig tartott, hanem jóval tovább. 

Tovább

Aki példát vehetne Schifferről...

fleto.jpgAlaposan felkavarta az állóvizet az LMP társelnökének váratlan bejelentése. Nem hiszem, hogy bárki is nagy tétekben fogadott volna erre a fordulatra akár csak tegnap is. Nem csoda, hogy hiába a szép kerek (sőt. gyanúsan kerek), mindenre kiterjedő búcsúnagyinterjú, sokan, akikkel ma beszéltem, valami hátsó, nem kibeszélt motívumot keresnek a nagy hátraarc mögött.

Viszont ez a lépés lehetőséget adhat az ellenzéki térfél átrendeződésére is. 

Ki lesz az utódja a parlamentben? És a társelnöki poszton? Miképp hat majd ez ki az LMP további politizálásra, különösen tekintettel a más pártokkal szembeni partneri viszonyokra? Marad az elzárkózás politikája, vagy elindulnak az egyik irányba? Ha igen, akkor melyikbe? Csak egy forgatókönyv lehetőség, wishful thinking módra: Ha Hadházy Ákos karrierje indulna be a párton belül, ő pl. korrupcióírtás mentén együtt dolgozik az Igazmondó Alapítványban Juhász Péterrel az Együttből. Lehet -e ez egy új együttműködés alapja, amely egy új, valódi pólust képezhetne a régi baloldal (MSZP+DK) és a jobboldal között? A volt PM-esek vajon elgondolkodnak -e egy újraegyesítésen most, hogy az, akivel összevesztek, hátralépett? És visszatérnek -e azok az egykori tagok (pl. Vágó Gábor), akik a pártszakadáskor inkább kiszálltak? Vagy olyan mélyen vannak már azok a tüskék, hogy semmi esély erre?

Érdekes kérdések ezek, amelyekre a következő hónapokban választ kapunk.

Schifferrel nekem sok bajom volt eddig (ezek egy része világnézeti volt, más része meg taktikai), de ezzel együtt is sok mindenben elismertem a tevékenységét. Épp ezért elég méltatlannak éreztem, hogy a DK blogja, a Nyugati fény dögkeselyűként csapott le, és a szokott stílusában, vagyis elég tapló módon búcsúztatja Schiffert. Pedig ha a pártjuk vezetője elolvasta a már emlegetett interjút, találhatott benne olyan részt, amelyet magára vehetne:

Tovább

Mindig lesznek rockerek!

rockradio.jpg

Majdnem nyolc éve már, hogy azon kellett keseregtem (ugyanezzel a címmel, csak akkor kérdőjellel), hogy elhallgat az egyetlen, felvállaltan csak rockzenét játszó rádió, a Pont FM. Azóta se akadt igazán utódja, így ha valaki rockot akart hallani a kocsiban, max. a Sláger rádióra számíthatott (ez igaz a megszűnt régire, és a Juventusból nevet váltó újra egyaránt), ahol időnként bekerült egy-egy régi klasszikus, vagy a Petőfire, ahol nagy néha elhangzott néhány kortárs szám, maradt tehát a saját zene (CD, MP3), de azt azért egy idő után (legalábbis átmenetileg) megunja az ember. 

Na ez változott meg ma nulla óra nulla perckor. 

Történt ugyanis még 2012-ben, hogy Vörös "Prognózis" István begurult, és a Hangfoglalás című konferencián nekiment a közmédia képviselőinek, számon kérve rajtuk, hogy csak egy szűk kör dalait játszák, pedig ha már a kereskedelmi médiumok nem foglalkoznak velük, hát legalább nekik kötelességük lenne szélesebb körből meríteni. A felháborodásból előbb az lett, hogy pár hónappal később Németh Gáborral megalapították a Magyar Rockzenészek Egyesületét, majd megálmodtak egy csak rockzenét játszó rádiót. 

Ez az álom ma vált valósággá, amikor végre elindult Rádió Rock. Naná, hogy belehallgattam. 

Tovább

Újra nyomoznak az egyszer már elítélt fideszes ellen

orban_varhegyi.jpgTavaly nyáron, amikor Szabó László Zsolt lemondott az MTVA éléről, felröppent a hír, hogy Várhegyi Attila fideszes exképviselő, expolgármester, expártigazgató, jelenlegi gazdasági háttérember váltja őt. Akkor ezt így kommentáltam: 

Stílusos váltás, nem mondom. Ő ellene ugyanis nem csak nyomoztak hűtlen kezelés miatt, hanem konkrétan el is ítélték. 

Csak emlékeztetőül: míg SzLZs ügyét még el tudta sikálni Polt Péter, Várhegyiét már nem, így ő nem úszta meg a szolnoki polgármestersége alatt elkövetett hűtlen kezelése miatt kirótt egy évnyi felfüggesztett börtönt

Végül mégse őt nevezték ki. Még.

Igazából ugyanis senkit nem neveztek ki, az MTVA-nak 9 hónapja csak megbízott vezetője van Vaszily Miklós operatív vezérigazgató-helyettes személyében (aki viszont úgy látszik valakinek nagyon ráléphetett a tyúkszemére, ugyanis az irodájában másfél hónapja lehallgató készüléket találtak). Persze Várhegyi ettől még ott van az MTVA környékén továbbra is, tízmilliókat leakasztva onnan tanácsadóként, és mint a lenti hírből kiderült, olyan üzleti ügyekben is érdekelt, amelyek miatt újra megütheti a bokáját: 

Tovább

Kommunista superman

superthurmer2.jpgA "hülyén fotóboltolt szélsőséges pártelnökös címlap" verseny eddigi bajnoka a Barikád azon száma volt még 2010-ből, amelyiken Vona Gábriel arkangyal lángpallossal, acélosnak szánt, de inkább riadt tekintettel, árpádsávos pajzzsal védelmezte a jobbikosok által felgyújtott égő várost és a Morvai Krisztina által megszemélyesített Védtelen Magyar Anyát a minden irányból érkező ballibsi dárdahegyektől. Nem hittem volna, hogy ezt alul lehet múlni, de most jött a munkáspárti Szabadság Thürmer Gyulával, és kiütéssel győzött: 

Tovább

Miniszterelnököt ilyen súlyos vád még nem ért? LOL

kosa.jpgSzögezzük le a legelején: rohadtul nem érdekel, kinek mi a pártállása, ha csalt, lopott vagy egyéb bűnt követett el, dutyiba vele. Ha Megyóra egy korrekt eljárás keretében rábizonyítják, hogy részese volt az Alstom-os korrupciónak, én egy fél könnycseppet sem fogok elejteni érte. 

Az más kérdés, hogy erre egyelőre semmi konkrét bizonyíték nincs, hisz az még önmagában nem jelent semmit, hogy valaki szerződésben állt az Alstom-mel. Ennyi erővel akkor mindenki korrupt, aki az alvállalkozójuk volt a projekt során. Lássuk, hogy mit derít ki a nyomozás. Tekintve a fideszesek által nagy dérrel-dúrral bejelentett vádak átlagos igazságtartalmát (Az ugye megvolt, hogy a 2010-es FIDESZ győzelem mértékét nagyban befolyásoló nokiás dobozos sztoriból egy szó se volt igaz?), és a belőlük született sikeres vádemelési hányadot, per pillanat arra hajlok, hogy ez ügyben Medgyessynek adjak igazat, amikor azt mondja

a Magyar Időkben megjelent cikk gyenge próbálkozás az MNB alapítványi botrányokról való figyelemelterelésre.

Valóban: a kormány hetek óta defenzívában van. A tanársztrájkok és tüntetések, a vasárnapi zárvatartás kudarca, a Századvég akták nyilvánosságra kerülése és leginkább most az MNB botrány után minden szalmaszál jól jön Orbánéknak, amelybe kapaszkodva megpróbálhatják visszavenni a közélet tematizálását.

De persze várjuk ki a végét. Az se lenne sajnos meglepő, ha volna igazság a Medgyessyt érintő vádakban. De ezzel együtt is rettentő farizeus (és egyben nevetséges) Kósa Lajos műfelháborodása

A demokráciánk 25 éves történetében miniszterelnököt még ilyen súlyos vád nem ért

Ez komolyan gondoltad, Lajos?

Tovább