"...a megjegyzésekben nem szeretet és tisztelet, hanem hatalom és erőszak tükröződik"

2015. január 29.

prk_tk.pngA sors úgy hozta, hogy két, egymáshoz hasonló témájú cikket is olvastam ma, amelyek egyesével is elgondolkodtattak, de így kampányszerűen lerohanva pláne, szóval fel kellett tennem a kérdést magamnak, és így, jelen írás kereteiben férfitársaimnak is:

Miért vagyunk mi ennyire bunkók? 

Tovább

Szálasi és Rákosi és ... kórisméje

Nagyon elszámolta magát a kormány, amikor nekiment az RTL Klubnak (bánják is már, és próbálják visszacsinálni), mert az a többi megszívatott céggel ellentétben felvette a kesztyűt, így semleges félből ellenfél lett. És ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy a Híradó végre normális hírműsorként működik (és a nézettségi adatok vissza is igazolták a döntés helyességét), vagy hogy reaktiválták Baló Györgyöt, és az új műsorát egy orbáni hazugság megcáfolásával promózzák, vannak finomabb módszereik is.

Évek óta tartja magát makacsul az a városi legenda(?), hogy a drága miniszterelnök urunk elmekórtani eset, és kezelés alatt is áll, méghozzá Graz-ban. Tele van a net olyan fotókkal és videókkal, amelyek sokak számára azt bizonyítják, hogy az azokon látható orbáni nyelvmunka ennek a jele.  

orban_nyalogat.gif

Nem vagyok orvos, így nem kívánok ebben állást foglalni, és igazi bizonyíték híján így vannak ezzel a komoly sajtóorgánumok is, nem foglalkoznak a témával.

Mármint direktben. Csak hogy másképp is lehet.

Itt van pl. a XX. század történelmét bemutató infotainment műsor, a XXI. század (a cím logikáját soha nem értettem igazán) múlt heti adása, ezzel az ajánlószöveggel:

Kétszer is személyiségzavaros vezetője volt az országnak. A pszichiáterek látták a veszélyt, de tehetetlenek voltak. Miként tükröződött a személyiségzavar - skizofrénia és paranoia - a vezetők beszédmódjában és cselekedeteiben? Miért nem vettük észre, hogy ugyanazok az események ismétlődnek? Veszélyek és véres történelem, két elfelejtett elmeorvosi dokumentum alapján. Mire tanít a történelem a XXI. században?

Hoppá, áthallás-alert! - kapja fel a fejét a gyakorlott médiafogyasztó, és nem is csalja meg az érzéke. A jelenkorról, Orbánról egy szó se esik, csak a két alanyról: Szálasiról és Rákosiról. Viszont nincs olyan, a magyar belpolitikával kicsit is foglalkozó ember, akinek nem az ország mostani helyzete és vezetője jut az eszébe, amikor Orbán két elődjét, és rendszereiket ilyen mondatokkal mutatják be:

Tovább

Erről szól Orbánék bevándorló-ellenes kommunikációja

orban-vona-qpr.jpgAz embernek egyik szeme sír, a másik meg nevet, amikor a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokat olvassa: 

Az Ipsos közvélemény-kutatása szerint azután, hogy október és december között 10 százalékkal csökkent a Fidesz tábora, az utóbbi egy hónapban sem sikerült megállítani a tendenciát, most újabb 2 százalékkal csökkent a támogatóik száma, jelenleg 23 százalékon állnak a teljes népességen belül.

A cég szerint ez számszerűsítve azt jelenti, hogy az elmúlt negyed évben 1 millió embert pártolt el a kormánypárttól, aminek jelenleg 1,8-1,9 milliós bázisa van. A biztos pártválasztók körében is csökkent a Fidesz támogatottsága, 45-ről 44 százalékra. 

Ugyanakkor a Fidesztől eltávolodókat nem a baloldalnak sikerült megnyernie, amint az Ipsos közleményében írja, a Jobbiknak 2 százalékponttal több szavazója lett az elmúlt hónapokban, tehát nagyjából 150 ezer szavazó vándorolhatott át hozzájuk a Fidesztől. 

Hogy a baloldal nem profitál kapásból a FIDESZ errodálásából, az természetes. Attól, hogy ennyi embernek elege lett a kormánypártból, nem jelenti azt, hogy egyik-hétről a másikra át is állnak a másik oldalra, pláne egy ilyen év után.

Viszont arra komolyan kíváncsi lennék, hogy mit vár, aki a Jobbik-ot választja Orbánék helyett.

Tovább

Hála Istennek, hogy végre Miniszterelnök Úr megszólalt!

A grincses karácsonyi fotó óta nem frissült Orbán Viktor Facebook-oldala, és más csatornákon se jelent meg róla semmi, bő két hétre nyoma veszett Felcsút leghíresebb fiának. A hívek már kétségbe voltak esve, a sajtóban mindenféle konteók láttak napvilágot: Hova tűnt a miniszterelnök? 

No de ma, a kihagyott múltheti rádiós igehirdetés után újra az éterbe került és a szokott, kicsit csúsztató, kicsit tahó stílusában rendet rakott azok fejében, akik nem tudnak létezni az ő útmutatása nélkül. Hisz a birkáknak bárányoknak szüksége van egy pásztorra (annak meg pár csahos kutyára), így az interjúról szóló bejegyzés alá írt kommentek sora egy nagy, megkönnyebbült sóhajjá állnak össze: 

A jó Isten áldása kísérje minden lépését !!!! 

Főleg, ha majd azok a lépések távozóban lesznek, de ezt már csak én teszem hozzá. 

Meg az ország többsége.

orban_fb.jpg

Boldog karácsonyt - 20 féle képpen :-)

Helyezzük át a karácsonyt februárra!

idojaras.pngFelnőttként már nem olyan nagy élvezet a hó, főleg városban, de van egy időszak, amikor a legtöbben még mindig gyermekien vágyunk rá: karácsonykor.

Na ez nem fog összejönni idén.

Sem.

Hirtelen nem is tudom felidézni, hogy mikor volt utoljára fehér karácsonyunk. A klímaváltozás kissé felkavarta a természetet, így lassan már az lesz ilyenkor a természetes, ami most van: koratavaszi napsütés.

No de Unortodxiában mindenre van megoldás. Tegyük át karácsonyt februárra!

Hogy miért pont oda?

Tovább

Mond el Viktor, hol a vektor?

Az alábbi, figyelemre méltóan előrelátó szövegű dalt a Bikini küldi sok szeretettel 22 évvel ezelőttről a naccságos miniszterelnök úrnak! :-) 

Mondd el Viktor, hol a vektor 
Eltértünk a céliránytól 
Messze, oly messze már a valóság. 

(...) 

Egyenes út, egyenes beszéd 
Hiánycikk lett errefelé 
Az igazat nagyítóval kell keresni. 

Elegem van a mesékből 
Csak ennyit értek az egészből. 

Álszentség anno, pofátlanság most

12494_789871194382993_6489427324404546542_n.png

Most, hogy egymás után bukkannak fel, és okoznak felháborodást a FIDESZ-hez köthető személyek fizetésük mértékével nem igen megmagyarázható luxuskiadásai, érdemes felidézni, hogy alig öt évvel ezelőtt a fentiekhez képest milyen nevetséges dolgokkal támadt a fideszes kommunikációs gépezet az akkor még miniszterelnök Gyurcsányra:

Tovább

Így hazudik Orbán mindannyiunk szemébe

Lakner Zoltán találata.

Na nem mintha nem lett volna egyértelmű a hazugság mindenki számára enélkül is, de jó így látni, ennyire egyértelműen megcáfolva, minden orbánista orra alá dörgölhető formában:

Egy előre bejelentett törvény-megtagadás krónikája

ckblowuubyfgoyzafzuj.jpg

Két dolgot tudtam meg a saját gyerekeimről a hétvégén. 

1. Nem is gyerekek. Legalábbis az egyik nagy mozihálózat szerint, amelynél a családi jegy, gyerekjegy csak a 9 éven aluliakra vonatkozik, az ennél idősebbeknek diákjegy jár, de csak diákigazolvány ellenében, mert tankötelezettség ide-vagy oda, csak azzal együtt hiszik el egy 12 évesről, hogy iskolába jár, nem melózni, és így nincs fizetése, amiből vígan megveheti a teljesárú jegyet. 

2. Tarlós kijelölt utódja, Kocsis Máté pedig felvilágosított, hogy hatodikos gyermekem ab ovo egy drogos bűnöző, akit minden méltóságától és jogától megfosztva évenkénti drogtesztre lehet kötelezni. 

Az első még hagyján, max. abba moziba nem megyek többet (vagy úgy általában moziba se). De a másodikkal kénytelen vagyok foglalkozni, mert hiába hangzik elsőre (sőt másodikra és harmadikra is) egy szürreálisan jogtalan, szakmailag megvalósíthatatlan, eszement gumicsontnak, amit csak figyelemelterelésre dobtak be, a legfrissebb hírek szerint a FIDESZ, vagyis az egyetlen párt, amelynek politkusa már bukott meg kemény droggal, beleáll a ügybe, és úgy néz ki, hogy VALÓBAN törvény lesz ebből a baromságból. 

Is.  

Rogán kapásból meg is adta az alaphangot a szokásos csúsztatással, miszerint

aki nem támogatja az ötletet, az a drogot támogatja.

Hát nem, Tóni.

Tovább

Vigyázzatok a Hírtévére!

hir-tv_1.jpgMa is lesz tüntetés a mindent elöntő kormányzati korrupció ellen, valószínűleg nem is kicsi. És minden bizonnyal ma is ott lesz (mint mindig) a lakájmédia zászlóshajója, a #‎kedveshírtv‬ is, amely a civil tüntetők körében korábban is töretlen népszerűtlenségét kevésnek érezve az elmúlt héten még többet dolgozott azon, hogy meggyűlöltesse magát. 

Biztos vagyok benne, hogy sokaknak viszketni fog a tenyere, ha meglátja őket, pláne, ha Császár Attilát, vagy  Juhász Annamáriát küldik ki terepre. De minden vérmesebb tüntetőt arra kérek, elégedjen meg a beszólásokkal, ha már nagyon ki akarja adni a dühét, és ezt nem csak azért mondom, mert elvi alapon hiszek az erőszak-mentességben, hanem azért is, mert ennél többel csak azt érnénk el, hogy erről szóljon napokig a sajtó, és nem arról, hogy ma épp hány millióval nőtt Mészáros Lőrinc bankszámlája, vagy hogy épp melyik kormánytagról derül ki, hogy van egy (vagyonnyilatkozatában nem szereplő) százmilliós villája a macskája nevén. 

Érdekes kérdés egyébként, hogy miért is vágott bele a Hírtévé ebbe az eléggé öngyilkosnak tűnő akcióba. Valóban kormánymegrendelés lenne az ismertebb civilek lejáratásának, és ezzel a többiek megfélemlítésének kísérlete? Tudatos provokáció, hátha bemos nekik végre egyet valaki élőadásban, és aztán ebből a felvételből élnének meg egy évig? Vagy más van emögött? 

A Magyar Narancson jelent meg ezzel kapcsolatban egy érdekes gondolatmenet, ami szerintük is konteó, de ettől még nem biztos, hogy teljesen földtől elrugaszkodott:

Tovább

Palmer, a jóbarát

palmer_goodfriend.jpg

André Goodfriend akarva-akaratlanul belpolitikai tényező lett Magyarországon, és persze szokás szerint teljesen másként ítéli meg a két oldal. Míg kedélyes, higgadt stílusával, és leginkább azzal, amit tesz, egyre népszerűbb a demokratikus közvélemény szemében (még rajongói oldala is van már a Facebook-on), addig a kormány hívei szemében lassan már az ördög maga, aki minimum alkalmatlan a posztjára, de leginkább takarodjon innét, mert biztos CIA ügynök, akit a Gyurcsány által dróton rángatott Obama azért küldött ide, hogy megbuktassa Orbánt. 

A történelem persze - jó szokása szerint - ezúttal is ismétli önmagát. Volt már olyan, hogy az amerikai diplomácia budapesti képviselője a demokrácia híveinek kedvenceként alakítója lett az eseményeknek, még hozzá a rendszerváltáskor. 

Tovább

Hazudtak a Híradóban, de ki csodálkozik ezen?

Igen vicces jelenetnek lehettek tanúi azok a mazochisták, akik tegnap este a közszolgálati hírműsorból próbáltak tájékozódni:

Már önmagában az is pikáns, hogy pont a királyi tévé híradójának a műsorvezetője rója fel a "kritikus hírportáloknak" mélyen sértett hanghordozással, hogy elhallgatnak dolgokat, miközben ugye ha van műsor, amely az utóbbi években pont az elhallgatásokról és a csúsztatásokról híresült el, akkor az pont az övé, a közszolgálatiság legnagyobb dicsőségére. Nekem is volt szerencsém már írni erről, de most inkább a a Comment.com tömörebb összefoglalóját idézném:

Az MTV Híradótól amúgy azért különös hallani, hogy egy hír elhallgatásával foglalkozik, ugyanis ebben a témában több esetben is éppen ők kényszerültek magyarázkodásra nem is olyan régen.

  • Amikor Bajor Imre halálhíre maradt ki a Híradóból. Tudják, mert nincs Kossuth-díja.
  • Amikor Robin Williams halálhíre maradt ki a Híradóból. Tudják, mert öngyilkos lett, és a közmédia nem akarta, hogy a magyarok a hír hallatán tömegesen öngyilkosok legyenek.
  • Amikor az Operaház előtt tüntető tömeg maradt ki a Híradóból. Tudják, mert rossz helyen állt a riporter.
  • És ugyanarról a Híradóról beszélünk, amelyik szerdán kihagyta a headline-ból és a sporthírek elé rangsorolta a riportot arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke bevallotta, hogy a korrupció gyanúja miatt kitiltották az Egyesült Államokból.

 Node a legszebb az, hogy ráadásul is hazudik is a kollega. Fogtam ugyanis magam és az Index keresőjét, és végigzongoráztam a műsorvezető felsorolását, mit is hallgatott vajon el belőle a legnagyobb kritikus hírportál:

Tovább

Nincs új a nap alatt...

Orbán_Gyurcsány.jpg

Két beszámoló két orosz újságcikkről, öt év különbséggel. 

2009. március 21. 

A Gazprom miniszterelnököt vesztett 

A Népszabadság tolmácsolásában ismerte meg a magyar közvélemény a Kommerszant hétfői cikkét, amelyben Gyurcsány Ferenc lemondását elemezte. Az orosz lap szerint nem zárható ki, hogy Gyurcsány, távozása után - hasonlóan az Északi Áramlat mellett még kormányfőként lobbizó Gerhard Schröder német kancellárhoz - a Svájcban tavaly bejegyzett South Stream AG vállalat vezetői posztját kapná, amely mindeddig üres, miután az olasz kormányfői posztról távozó Romano Prodi visszautasította a Gazprom erre vonatkozó ajánlatát. A Népszabadság viszont arra nem tért ki, hogy a Kommerszant nem is a lemondást tette fel félkolumnás cikke főcímébe, hanem azt, hogy az általa tényként kezelt kijelentést, hogy Miniszterelnöki széket vesztett a Gazprom. 

2014. november 7. 

Az oroszok szerint Orbán az ő emberük

Bár a putyini politikához közel álló magyar vezetés minden erejével támogatja a Déli Áramlat megépítését, ez így is kevés lehet az orosz sikerhez - "A mi emberünk Budapesten" címmel publikált szerkesztőségi véleményt Orbán Viktorról a Vedomosztyi. 

A Dow Jones, a Financial Times és a Sanoma közös tulajdonában lévő orosz üzleti napilap a Déli Áramlat megépítésének kedvező jogszabályváltozás kapcsán írt Orbán Viktorról. A lap emlékeztet arra, hogy az EU a beruházásra a Gazprom projektjeként tekint és szigorúan ellenzi azt. (...) Szintén kiemeli, hogy az ukrán válság hatására jelentősen romlottak a Déli Áramlat megépítésének esélyei, azonban a magyar diplomácia kitart a projekt mellett, ami az orosz külpolitika sikereként értékelhető.

A Vedomosztyi azt is megemlíti, hogy Orbán Viktor többször is szimpátiáját fejezte ki Putyin politikája mellett, valamint, hogy sok hasonlóság fedezhető fel az orbáni és a putyini vezetés között. "Orbán Magyarországon nem csak a parlamentet, hanem a helyi önkormányzatokat és a média jelentős részét is irányítja, ráadásul a központi bankot jobb keze, a volt gazdasági miniszter vezeti. Retorikája jobboldali populista és Európa-ellenes, a tradicionális nemzeti értékekre fókuszál" - foglalja össze a magyar miniszterelnök politikáját a lap.

"Hoffman Rózsa rúzsa golyóálló"

1239908_817864944896520_1820211866_n.jpg

Vadászni mennek a keresztények, 
Semjén Zsoltnak gond a nemi élet 

Tavaly már bemutattam egy számát az egyik kedvenc provokatív pimaszpunk zenekaromnak, az Inspired Chicken Motelnek (Öreg néni punk, avagy Margit néni, ne dobáld a buzikat), ami akkor az aktualitása kapcsán (a tavalyi melegfelvonulás előtti napokról van szó) szép kört futott a média erre fogékony részében. 

Most megint kiraktak pár új dalt, köztük a Forradalom című, eredetileg Gyáni Levente által írt és előadott közéleti hangulatjelentést, olyan gyöngysorokkal, mint hogy 

Vérre hangolnak a tininácik, 
Lázár János laptopjával játszik 

De hát inkább hallgassa meg mindenki maga :-)