Miért csúsztat Pápa Levente?

2016. szeptember 22. - Fedor

papa_levente.pngDe kérdezhetném úgy is, hogy miért érzik úgy egyesek, ha otthagynak egy szervezetet, akkor muszáj néhány jól irányzott rágalommal belé is rúgni még utoljára? 

Az Együtt (most már) egykori alelnöke, Pápa Levente búcsúinterjúja elég érdekesre sikerült. Amellett, hogy az óbaloldalra egyre kevésbé lehet számítani, mert a jelek szerint betagozódott a NER-be (amely állítással amúgy nincs vitám, sőt), fő mondanivalója az volt, hogy az Együtt nem nézett szembe a 2014-es Összefogás kudarcával, így annak megismétlésére készül, előválasztás nélkül, háttéralkukkal, és ezt a pártelnök, Szigetvári Viktor forszírozza. 

Most tekintsünk el attól, hogy Pápában lehet némi sértettség azóta, hogy nem őt választotta meg a párt küldöttgyűlése tavaly elnöknek. Tekintsünk el attól is, hogy 2014-ben, miközben pl. a a párt jelenlegi irányvonalát nagyban meghatározó Juhász Péter tiltakozásul levétette magát a közös listától, Pápa Levente friss párttagként felkerült rá, és nem volt kifogása ellene. Nézzük csak azt, hogy miket mondott eddig az előválasztásról és a 2018-as közös lista lehetőségéről az állítólag az előbbit megfúró, utóbbit erőltető Szigetvári: 

Tovább

Drága ballib szavazók, nem kéne már váltani?

gyurcsany_molnar.jpgA hét történései elég szépen rávilágítottak arra, hogy miért lenne érdemes elköszönni az óbaloldaltól, és  inkább az újabb pártokba helyeznie a bizalmát annak, aki baloldalinak vagy liberálisnak tartja magát. 

Ami a szociknál folyik, az tragikomédia. Molnár pártelnök sasszézása igencsak megkavarhatja az egyszeri szavazót: az egyik pillanatban kijelenti, hogy az MSZP támogatja a kormány kvóta-ellenes harcát, a másikban meg bojkottra buzdít, és végül kijön a pártja egy olyan plakáttal, amelyen egy hatalmas IGEN felirat látható, és csak az apróbetűs részből derül ki, hogy nem, nem csatlakoztak a Liberálisokhoz, ők így akarnak buzdítani az otthonmaradásra. 

És akkor még a nyíltan kerítéspárti Hiller István, valamint a FIDESZ-szel lepaktáló MSZP-s pártszervek vidéken és Zuglóban még szóba se kerültek... 

De nem jobb a helyzet a DK-nál sem: szintén eheti hír, hogy az MDF-től kiinduló kacskaringós úton Gyurcsányig jutó Kerék-Bárczy Szabolcs borította a bilit a 168 órában megjelent írásával, amelyben arról mesél, mennyire nem a kormányváltás van a fókuszban Gyurcsányéknál, mert fontosabb nekik az MSZP legyőzése, és a amúgy csak a pártvezetés biztos parlamenti helyeire hajtanak 2018-ban. Ki is penderítették a pártból azonnal, és már várom, hogy mikor találja őt meg valamivel a DK virtuális kivégző osztaga, a Nyugati Fény blog is. 

Ami a kvóta-népszavazást illeti, a DK is az otthonmaradás mellett kampányol, na de hogy? A hírek szerint olyan plakáttal jönnek ki, amelyen ki lesz látható, na ki? Igen, talált: Gyurcsány. Ami viszont a fordított Piszkos Fred effektus miatt olyan hatású lesz, mintha ők is a kormányt támogatnák. De hiába, ez párt egyedül Fletó egójáról szól, semmi másról. Csak aztán ne csodálkozzanak rajta, hogy hiába van a többi párt is azonos véleményen a kormány értelmetlen, uszító, Európa-ellenes népszavazásáról, mégse akar velük senki közös kampányt vinni.

Ha mindehhez hozzávesszük azt is, hogy a fenti pártok (plusz az LMP) hitelességét folyamatosan rombolja az, hogy sorra bukkannak fel politikusaik olyan beosztásokban, ahova a kormány nevezi ki őket, tényleg érthető tűnik elsőre a ballib oldal pesszimizmusa.

De csak elsőre.

Tovább

Ezen a fotón egy szélsőjobbos jelkép látható

dfdfdsf.jpg

Azonnali aláírásgyűjtést kezdeményezek Pomáz lakosai körében, mert tűrhetetlen, hogy az embert arra kényszerítsék, hogy szélsőjobbos propagandába botoljon nap mint nap, amikor a fenti fotón látható utcán jár. Hát kérem, milyen az már, hogy az úttestre árpádsáv van festve? Hogy az csak azért volna ott, hogy feltűnőbb legyen az ovihoz vezető zebra? Ugyan már, ki hisz el ilyen náci baromságokat? Értem én, hogy ez nem kilencsávos, mint a nyilas zászló, hanem több, de ez csak terelés. Kérdem én, kinek áll ez érdekében? Hát itt már mindent lehet? Valami jobbikos csoport csinálhatta, azonnal lépjenek fel ellene!

Igen, ez a pár mondat persze paródia. Baromság, úgy ahogy van. De semmivel se nagyobb, mint a jobbikos képviselő hisztije a kerítés miatt.

Halszagú recycling Orbánék 56-os "himnusza"

mariska.jpegSokadszorra bizonyosodik be, hogy a FIDESZ csak a szlogenek szintjén törődik a nemzeti érzelmekkel, a valóságban viszont csak cinikus hivatkozási alap a lopáshoz.

Örökre emlékezetes marad például, hogy mit is sóztak ránk 2000 augusztusában: a McDonald's elfekvő petárdáit vásárolták fel, és azon kerestek százmilliókat Wermerék, így államiságunk ezeréves évfordulóján a tűzijátékon hamburger- és Heinekken-vöröscsillag alakzatok megtekintésével ünnepelhettek az állampolgárok. 

Na valami ilyesmi történt most is azzal a dallal, amit az egykor világsztár zeneszerzővel közösen toltak az arcunkba, mint az 56-os emlékév hivatalos dalát:

Tovább

Valóban hiba a népszavazás bojkottja?

egyutt_matrica.jpegAz általam amúgy nagyra becsült Ceglédi Zoltán már nem először áll ki amellett, hogy az ellenzék részéről hibás taktika a népszavazás bojkottja, mert szerinte ez azt jelenti, hogy nem csinálnak semmit. Ahogy a hvg.hu-n ma megjelent írásában is fogalmaz:

Ez egy politikai verseny, egy kampányháború, amit az ellenzék előre feladott. Nem ugrik be a medencébe, hanem a lelátóról kiabálja, hogy mindenki, akinek száraz maradt a fürdőgatyája, gyorsabban tud úszni, mint a Fidesz. Utóbbi párt így ellenfél nélkül, bármilyen idővel megnyeri a versenyt. 

Zolinak ezúttal nincs igaza. Vagy legalábbis egyelőre még van esély rá, hogy ne legyen igaza.

Kezdjük azzal, hogy általánosságban a bojkott szerintem se jó válasz. Egy országgyűlési vagy önkormányzati választáson kutya kötelessége az ellenzéknek elindulni, ha mód van rá. Torz választási szabályok ide vagy oda, azoktól a hangoktól én is falra mászok, hogy "csak a FIDESZ-t legitimálja, aki megméretteti magát, hisz úgy se lehet nyerni". Hát ilyen hozzáállással biztos nem.

Viszont ezúttal más a helyzet.

Tovább

Nyugati Fény - keleti módszerekkel

nyf.pngMa reggel megjelent egy interjú a hvg.hu-n Szigetvári Viktorral, az Együtt elnökével. Szerintem sok fontos dolog elhangzik benne, érdemes elolvasni, de nem ezért kap külön posztot, hanem azért, mert ennek az interjúnak gyorsan utóélete lett.

Szóba került ugyanis többek között a DK-val való viszony is: 

hvg.hu: 2014 óta végül is mindenki a maga útját járta. 

Sz. V.: Ez igaz, az MSZP mostanáig nem viselkedett úgy, hogy meg akarná szüntetni a kis pártokat, nem foglalkozott velünk - helyesen. A DK-nál látok egyfajta foglalkozni akarást. 

hvg.hu: Milyen módon? 

Sz. V.: A politikai stratégiájuknak egy részét álneves politikai blogokon valósítják meg – ezt maga Gyurcsány Ferenc ismerte el.  

hvg.hu: Erről bővebben valamit, ha lehet. 

Sz. V.: Bár korábban is kaptam a saját térfelemről eleget, de 2014 után a Nyugati Fény nevű blog olyan módon kezdte ki Juhász Pétert és engem is, ami már túl van a politikai küzdelmen. Elmentünk Gyurcsányhoz, és javasoltuk, hogy talán ne névtelenül üzengessenek, ha van bajuk, akkor beszéljük meg, vagy hagyjuk egymást békén, mert az a legjobb mindenkinek. Ő nem tagadta, hogy pártjának van köze például ehhez a bloghoz, és szinte még ki sem léptünk a székházukból, amikor egy Mandula Viktor nevű ember hívott, hogy neki azt mondta a pártelnök úr, hogy velem kell találkoznia. Létrejött egy megbeszélés, és ő világosan elmondta, hogy amennyiben az Együtt politikusai nem kritizálják Gyurcsányt, akkor az ő orgánumuk is békén hagy. Rövid találkozó volt. 

hvg.hu: Miben is különbözik ez a DK-s metódus a karaktergyilkos kormánypárti média működésétől? 

Sz. V.: Semmiben. 

Nos, alig pár órával később a fentebb említett Mandula Viktor már ki is rakott egy posztot, amely tűpontos illusztrációt adott arról, hogy mit is kifogásoltak az Együtt vezetői: Úgy mocskolja személyeskedő módon Szigetvárit és az interjút készítő Hont Andrást, hogy közben a kifogásolt tartalommal konkrétan nem is foglalkozik, de annyira nem, hogy még be se linkelte a posztjába a gyalázott interjút.

Talán nem akarta, hogy a hívek el is olvassák, hisz akkor a saját szemükkel láthatták volna, hogy miről is van szó.

Persze vannak egyéb finomságok is, mondjuk olyan szemen szedett hazugságok, mint hogy 

Vállaltan ellenzéki magazin vagyunk, amely soha nem függött és nem is fog oligarcháktól vagy pártoktól.

Miközben nyílt titok, hogy egy DK projektről van szó, olyan szerzőkkel, mint Vágó István és Gréczy Zsolt.

De a legszebb része a sztorinak szerény személyemhez kötődik. Ugyanis elkövettem azt a merészséget, hogy egy kommentben szóvá tettem az inkorrektségüket. Szerencsére hallgattam a balsejtelmeimre, és készítettem róla screenshot-ot: 

Tovább

Orbán jövőképébe nem fér bele az UBER

orban_viktor_bekescsaba.jpgÁprilisban a miniszterelnök az ironikusan Modern Városok Program néven meghirdetett szavazatvásárló körút keretében Békéscsabán járt. Ott hangoztak el tőle az alábbi mondatok

...jók az új ötletek, az innováció is egy remek dolog, meg a start-upok is kiválóak, tehát jó dolog olyasmivel foglalkozni, amit még ember nem látott, és amihez mi sem értünk, hátha kiderül, hogy értünk hozzá, de erre jövőt építeni nem lehet. 

És hiába az észt pozitív példa, és hiába áll ki Brüsszel is a sharing economy mellett, egységes uniós szabályozást tervezve, ez nálunk csak vörös posztó, így a mai nappal elmondhatjuk, hogy újabb sikert ért el Orbán: a mi jövőnk valóban nem az innovációkról, a start-upokról fog szólni. Sikerült olyan jogszabályi környezetet létrehozni, hogy az UBER bejelentette: bedobja a törülközőt, kivonul Magyarországról

Tovább

A határ két oldalán

hatar_1.png

A magyar-osztrák határ két világot választott el a hidegháború idején. Egyszer ezt a határt már lebontottuk. Papíron most igazából nincs is, simán átmehetünk rajta bármikor útlevél nélkül, mintha csak megyét váltanánk, hisz elvileg egy szövetség tagjai vagyunk. De kulturálisan és mentálisan újra nő a szakadék.

Tovább

Lázár, Kovács és Kövér, mint törpe kisebbség

Már most látszik, hogy a Brexit mekkora károkat okozott Nagy Britanniának rögtön már az első napokban is, hát még ami hátra van. Ennek ellenére szerte Európában megbolygatta az unióellenesek fantáziáját. A gond az, hogy ezek egy része nálunk hatalmon van, így pár órán belül a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a kormányszóvívő is kijelentette, hogy ő bizony elhagyná az uniót, de kapásból eszünkbe juthat róluk Kövér házmester is, aki szintén delirált már hasonlókról korábban.

Most belemehetnénk részletesen, hogy pont nekik kéne a legjobban tudniuk, mi mindent köszönhetünk az uniós tagságnak, sőt, ők személyesen is (valószínűleg forintra pontosan kiszámolhatóan), és kivesézhetnénk azt is, hogy mekkora károkat okozna nekünk egy Huxit, valamint hogy minden tökéletlensége és kijavítandó hibája ellenére miért jó nekünk az EU, de úgy néz ki, hogy felesleges, mert az ország - úgy látszik - tisztában van ezzel.

Szóval azt hiszem elég ezt az egyetlen képet az orruk alá dörgölni, hogy lássák: bizony barátaim, az évek óta tartó, unió elleni szabadságharcnak nevezett szájkarate ellenére ebben a kérdésben törpe kisebbségben vagytok.

eu_median.jpg

A pápa, aki minden, ami nem kádéenpé

laudato_si.jpgA pride hetében jöjjön egy friss idézet attól az embertől, aki továbbra is méltó ahhoz, akinek a nevét viseli: 

Szerintem az egyháznak nem csak egy megsértett meleg embertől kell bocsánatot kérnie, hanem bocsánatot kell kérnünk a szegényektől, a kizsákmányolt nőktől, a munkára kényszerített gyerekektől, bocsánatot kell kérnünk azért, mert annyi fegyvert áldottunk meg, és hogy nem sikerült kísérnünk azokat a családokat, amik válással vagy egyéb problémákkal néztek szembe.

Tömjén Zsótit most üti meg a guta Harrach Péterrel egyetemben.

III/III újratöltve?

poloska.jpgKezdjük egy friss hírrel:

"Az elmúlt napokban gyanúsnak tűnő készüléket találtunk az irodánkban" - írják Facebook-oldalukon az Eötvös Károly Intézet munkatársai. 

A közpolitikai elemzéseket készítő intézet dolgozói megnézették a műszert egy neve elhallgatását kérő szakértővel, és ő azt mondta: "olyan nehezen beszerezhető készülékről van szó, amely adattovábbításra alkalmas." Azt is írják, nem tudják, ki tette oda a szerkezetet, de nincs titkolnivalójuk, mert tevékenységük, anyagaik és gazdasági beszámolóik is nyilvánosak.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet a Soros Alapítvány hozta létre még 2003-ban, hogy "a hagyományostól eltérő, újszerű intézményi formát teremtsen a demokratikus magyar közélet formálására." Főleg az Orbán-kormány jogállam-ellenes lépéseivel kapcsolatban hallatták a hangjukat, és kritizálták az új alkotmány elfogadásának menetét és tartalmi elemeit.

És akkor most tegyünk mellé két másik hírt a közelmúltból.

Tovább

A sorosozás a diktatúra építésének beismerése

ovisgy.jpgMottó: "A magyar ember vagy sörös, vagy boros, de nem Soros" (M. T.) 

Nagyon árulkodó, ahogy a kormány és a feje beleálltak a sorosozásba. 

Persze eddig is akadt mindig valami kreált ellenség, amely jól jött a tábor egyben tartásához és a lopások elfedéséhez, de itt mélyebb okok is lehetnek. 

Az egyikre Erős Ferenc pszichológus világít rá egy vele készült interjúban

Véletlen-e, hogy a miniszterelnök generációjának oxfordi ösztöndíjait finanszírozó Sorost szemelték ki bűnbaknak, aki a rendszerváltást is segítette? 
– A mai politika számára a legfőbb ellenfél a liberalizmus, Sorost pedig ennek nemzetközi képviselőjeként azonosítják. Emellett e fideszes generáció saját múltjával is leszámol az üzletember elleni kirohanásaival, ami történik, az felfogható az „apa” elleni lázadásként is. 

És persze ez a múlt nem csak a rendszerváltozásig tartott, hanem jóval tovább. 

Tovább

Aki példát vehetne Schifferről...

fleto.jpgAlaposan felkavarta az állóvizet az LMP társelnökének váratlan bejelentése. Nem hiszem, hogy bárki is nagy tétekben fogadott volna erre a fordulatra akár csak tegnap is. Nem csoda, hogy hiába a szép kerek (sőt. gyanúsan kerek), mindenre kiterjedő búcsúnagyinterjú, sokan, akikkel ma beszéltem, valami hátsó, nem kibeszélt motívumot keresnek a nagy hátraarc mögött.

Viszont ez a lépés lehetőséget adhat az ellenzéki térfél átrendeződésére is. 

Ki lesz az utódja a parlamentben? És a társelnöki poszton? Miképp hat majd ez ki az LMP további politizálásra, különösen tekintettel a más pártokkal szembeni partneri viszonyokra? Marad az elzárkózás politikája, vagy elindulnak az egyik irányba? Ha igen, akkor melyikbe? Csak egy forgatókönyv lehetőség, wishful thinking módra: Ha Hadházy Ákos karrierje indulna be a párton belül, ő pl. korrupcióírtás mentén együtt dolgozik az Igazmondó Alapítványban Juhász Péterrel az Együttből. Lehet -e ez egy új együttműködés alapja, amely egy új, valódi pólust képezhetne a régi baloldal (MSZP+DK) és a jobboldal között? A volt PM-esek vajon elgondolkodnak -e egy újraegyesítésen most, hogy az, akivel összevesztek, hátralépett? És visszatérnek -e azok az egykori tagok (pl. Vágó Gábor), akik a pártszakadáskor inkább kiszálltak? Vagy olyan mélyen vannak már azok a tüskék, hogy semmi esély erre?

Érdekes kérdések ezek, amelyekre a következő hónapokban választ kapunk.

Schifferrel nekem sok bajom volt eddig (ezek egy része világnézeti volt, más része meg taktikai), de ezzel együtt is sok mindenben elismertem a tevékenységét. Épp ezért elég méltatlannak éreztem, hogy a DK blogja, a Nyugati fény dögkeselyűként csapott le, és a szokott stílusában, vagyis elég tapló módon búcsúztatja Schiffert. Pedig ha a pártjuk vezetője elolvasta a már emlegetett interjút, találhatott benne olyan részt, amelyet magára vehetne:

Tovább