Mindig lesznek rockerek!

2016. május 17. - Fedor

rockradio.jpg

Majdnem nyolc éve már, hogy azon kellett keseregtem (ugyanezzel a címmel, csak akkor kérdőjellel), hogy elhallgat az egyetlen, felvállaltan csak rockzenét játszó rádió, a Pont FM. Azóta se akadt igazán utódja, így ha valaki rockot akart hallani a kocsiban, max. a Sláger rádióra számíthatott (ez igaz a megszűnt régire, és a Juventusból nevet váltó újra egyaránt), ahol időnként bekerült egy-egy régi klasszikus, vagy a Petőfire, ahol nagy néha elhangzott néhány kortárs szám, maradt tehát a saját zene (CD, MP3), de azt azért egy idő után (legalábbis átmenetileg) megunja az ember. 

Na ez változott meg ma nulla óra nulla perckor. 

Történt ugyanis még 2012-ben, hogy Vörös "Prognózis" István begurult, és a Hangfoglalás című konferencián nekiment a közmédia képviselőinek, számon kérve rajtuk, hogy csak egy szűk kör dalait játszák, pedig ha már a kereskedelmi médiumok nem foglalkoznak velük, hát legalább nekik kötelességük lenne szélesebb körből meríteni. A felháborodásból előbb az lett, hogy pár hónappal később Németh Gáborral megalapították a Magyar Rockzenészek Egyesületét, majd megálmodtak egy csak rockzenét játszó rádiót. 

Ez az álom ma vált valósággá, amikor végre elindult Rádió Rock. Naná, hogy belehallgattam. 

Tovább

Újra nyomoznak az egyszer már elítélt fideszes ellen

orban_varhegyi.jpgTavaly nyáron, amikor Szabó László Zsolt lemondott az MTVA éléről, felröppent a hír, hogy Várhegyi Attila fideszes exképviselő, expolgármester, expártigazgató, jelenlegi gazdasági háttérember váltja őt. Akkor ezt így kommentáltam: 

Stílusos váltás, nem mondom. Ő ellene ugyanis nem csak nyomoztak hűtlen kezelés miatt, hanem konkrétan el is ítélték. 

Csak emlékeztetőül: míg SzLZs ügyét még el tudta sikálni Polt Péter, Várhegyiét már nem, így ő nem úszta meg a szolnoki polgármestersége alatt elkövetett hűtlen kezelése miatt kirótt egy évnyi felfüggesztett börtönt

Végül mégse őt nevezték ki. Még.

Igazából ugyanis senkit nem neveztek ki, az MTVA-nak 9 hónapja csak megbízott vezetője van Vaszily Miklós operatív vezérigazgató-helyettes személyében (aki viszont úgy látszik valakinek nagyon ráléphetett a tyúkszemére, ugyanis az irodájában másfél hónapja lehallgató készüléket találtak). Persze Várhegyi ettől még ott van az MTVA környékén továbbra is, tízmilliókat leakasztva onnan tanácsadóként, és mint a lenti hírből kiderült, olyan üzleti ügyekben is érdekelt, amelyek miatt újra megütheti a bokáját: 

Tovább

Kommunista superman

superthurmer2.jpgA "hülyén fotóboltolt szélsőséges pártelnökös címlap" verseny eddigi bajnoka a Barikád azon száma volt még 2010-ből, amelyiken Vona Gábriel arkangyal lángpallossal, acélosnak szánt, de inkább riadt tekintettel, árpádsávos pajzzsal védelmezte a jobbikosok által felgyújtott égő várost és a Morvai Krisztina által megszemélyesített Védtelen Magyar Anyát a minden irányból érkező ballibsi dárdahegyektől. Nem hittem volna, hogy ezt alul lehet múlni, de most jött a munkáspárti Szabadság Thürmer Gyulával, és kiütéssel győzött: 

Tovább

Miniszterelnököt ilyen súlyos vád még nem ért? LOL

kosa.jpgSzögezzük le a legelején: rohadtul nem érdekel, kinek mi a pártállása, ha csalt, lopott vagy egyéb bűnt követett el, dutyiba vele. Ha Megyóra egy korrekt eljárás keretében rábizonyítják, hogy részese volt az Alstom-os korrupciónak, én egy fél könnycseppet sem fogok elejteni érte. 

Az más kérdés, hogy erre egyelőre semmi konkrét bizonyíték nincs, hisz az még önmagában nem jelent semmit, hogy valaki szerződésben állt az Alstom-mel. Ennyi erővel akkor mindenki korrupt, aki az alvállalkozójuk volt a projekt során. Lássuk, hogy mit derít ki a nyomozás. Tekintve a fideszesek által nagy dérrel-dúrral bejelentett vádak átlagos igazságtartalmát (Az ugye megvolt, hogy a 2010-es FIDESZ győzelem mértékét nagyban befolyásoló nokiás dobozos sztoriból egy szó se volt igaz?), és a belőlük született sikeres vádemelési hányadot, per pillanat arra hajlok, hogy ez ügyben Medgyessynek adjak igazat, amikor azt mondja

a Magyar Időkben megjelent cikk gyenge próbálkozás az MNB alapítványi botrányokról való figyelemelterelésre.

Valóban: a kormány hetek óta defenzívában van. A tanársztrájkok és tüntetések, a vasárnapi zárvatartás kudarca, a Századvég akták nyilvánosságra kerülése és leginkább most az MNB botrány után minden szalmaszál jól jön Orbánéknak, amelybe kapaszkodva megpróbálhatják visszavenni a közélet tematizálását.

De persze várjuk ki a végét. Az se lenne sajnos meglepő, ha volna igazság a Medgyessyt érintő vádakban. De ezzel együtt is rettentő farizeus (és egyben nevetséges) Kósa Lajos műfelháborodása

A demokráciánk 25 éves történetében miniszterelnököt még ilyen súlyos vád nem ért

Ez komolyan gondoltad, Lajos?

Tovább

Példabeszédek az erkölcsi tartásról, és annak hiányáról

vs.jpgNem először lehet ezt leírni (és valószínűleg nem is utoljára), de a Nemzeti Bank alapítványainak botránya egy normális országban kormányválsággal járna, hullanának a fejek rendesen. Abszurdisztánban viszont ilyen híreket lehet ennek kapcsán olvasni:

Látva az unokatestvérének juttatott támogatások keltette sajtóvisszhangot, a Világgazdaság kérdéssel fordult az MNB-hez, miszerint Matolcsy György MNB-elnök megfontolja-e lemondását. (...) Habár az MNB igyekezett megkerülni a kérdést, a válasz alapján úgy tűnik, hogy Matolcsy nem tervezi lemondását - fogalmazott a Világgazdaság.

Meg ilyeneket:

Érdeklődtünk Havasi Bertalannál, a miniszterelnök sajtófőnökénél, hogy Orbánnak mi a véleménye arról, hogy kiderült, mire költötték a közpénzt a Magyar Nemzeti Bank alapítványai. Megkérdeztük, szerinte rendben van-e ez, és ha nem, tervez-e lépéseket az ügyben, kezdeményez-e vizsgálatot.

Havasi Bertalan válasza: „A hatályos magyar és európai jogszabályok értelmében a kormány semmilyen módon nem befolyásolhatja a jegybank vagy alapítványai tevékenységét, így ez a kérdés törvényesen fel sem merülhet.”

Korábban az MNB a költésekről azt mondta: ők nem szórták szét a pénzt, csak befektették. Az Együtt ezt máshogy látja, a párt hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett.

Az Együtt persze ezügyben is feljelentést tett, de hogy teljesen biztosak lehessünk abban, Orbánhoz hasonlóan a legfőbb ügyész is úgy fogja gondolni, neki itt semmi dolga, íme a legfrissebb hír

Tovább

Orbán 15 éve még négymillió bevándorlót várt tárt karokkal

duplaorban.png

Meg kell állítani a hazai és a brüsszeli baloldalt, mert elárasztják bevándorlókkal az országot! - fúj újfent riadót a miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádiós igehirdetésében, hisz a migránsozás csodafegyverét nem kívánja kiengedni a kezéből.

„Az előző szocialista kormányok ilyen programjában az szerepelt, hogy az ország egytizede belátható időn belül külföldiekből fog állni” – mondta Orbán Viktor, aki szerint „ez egy agyrém, lehetetlenség”.

- célzott egy 2007-es migrációs stratégiára (amelyet "egészen véletlenül" pont ma idézett fel a kormányszócső Magyar Idők), amelyben olyan "agyrémek" szerepeltek, mint hogy a hiányszakmákban talán érdemes lenne bevándorlókat alkalmazni. Megoldást kerestek egy problémára az ország hosszútávú érdekeit figyelembe véve? Ezt az eretnekséget!

Az akkori kormány ebben a stratégiában úgy számolt, hogy a bevándorlók aránya pár évtized alatt akár a 10 százalékot is elérheti. Ez ugye kb. egymillió embert jelent. Ha ez a mennyiség nemzethalált jelentene a mai Orbán szerint, akkor mit szól a 15 évvel ezelőtti önmagához? Akkor ugyanis miniszterelnökként még pont ugyanezeket mondta ő is, sőt:

Tovább

Melyik kormányzati negyed passzol jobban a XXI. századhoz?

kormnegyed.pngÚgy néz ki, hogy Orbánnak az a terve, amelyet a 2002-es kormányváltás egyszer már meghiúsított, második nekifutásra csak összejön: mégis lesz dunai panorámás erkélye a Várban, még ha ezért egy UNESCO által is védett műemléket kell szétbarmolni. 

A várbeli helyzetet jól összefoglalja a 168 óra múlt heti számának cikke, amelyből most csak a felvezetést idézném: 

A kormány két éve indította a budai Várnegyed rekonstrukciós programját, a Nemzeti Hauszmann-tervet. „A célunk az, hogy a Vár újra a hazai kulturális és szellemi élet, illetve az ország egyik jelképes közjogi központja legyen” – hirdette a propaganda. Az Orbán-kormány azonban a kulturális fejlesztést is unortodox módon értelmezi: a Várból kiköltöztetik a Magyar Nemzeti Galériát, az Országos Széchényi Könyvtárat; az MTA bölcsészettudományi kutatóintézeteit pedig a Közvágóhídhoz (!) telepítik. A Várban közben új kormányzati negyed épül. Valójában visszaállítják az 1945 előtti állapotokat. Orbán Viktor és miniszterelnöksége a Karmelita kolostorba, a Sándor-palota mellé költözik. Oda, ahol Horthy Mikós kormányzói hivatala volt. A Horthy-korszak szimbolikus újraépítésére 200 milliárd forintot terveztek, de az eredeti koncepcióban még nem szerepelt, hogy a Belügyminisztériumot és a Nemzetgazdasági Minisztériumot is a Várba költöztetik. Utóbbit a Szentháromság térre, oda, ahol a Horthy-kormány pénzügyminisztériuma székelt. Az akkori épület hasonmását akarják rekonstruálni. Csak a beruházások előkészítése 1,5 milliárd forint. Azon a helyen jelenleg a Magyar Nemzeti Levéltár egyik részlege található. Itt őrzik az 1945 utáni magyar kormányszervek és politikatörténet dokumentumait. A felbecsülhetetlen értékű levéltári anyagok biztonságát semmi nem garantálja: nem tudni, mikor, hová, milyen körülmények közé kerülnek. 

Orbánék tehát senkit és semmit nem kímélve minden átgázolnak, hogy hatalmi gőgjükben egy avítt, korszerűtlen kormányzati Disneyland-et hozzanak létre.

A magam részéről a Hauszmann-bizottság tiltakozásból lemondott szakértőivel értek egyet:

Tovább

Hurokba akadva

hurok.png

Az ember játszik. És ha már játszik, akkor időnként nyer is. Én pl. két mozijegyet egy premier előtti előadásra, aminek nagyon örültem, két okból is. Egyrészt nagy rajongója vagyok az időutazásos, időkavarós sztoriknak, másrészt nagy drukkere vagyok a magyar filmeknek: ha már pénzt kell kiadni mozijegyre, szívesebben támogatok vele egy hazai alkotást, mint egy hollywoodi blockbustert, amely az én hozzájárulásom nélkül is többszörösen visszahozza az árát. 

Egyértelmű hát, hogy rögtön lecsaptam annak a lehetőségére, hogy az elsők között nézhessem meg rajongásom két tárgyának majdnem első közös metszetét, Madarász Isti Hurok című thrillerét (csak azért nem ez az első, mert mint megtudtam, Szíriusz címen már 1942-ben(!) elkészült az első időutazós magyar film, egy klasszik, Wells-féle időgépes sztori, nem mással, mint Karády Katalinnal a főszerepben). 

Szerencsére nem kellett csalódnom. Sőt.

Tovább

Ötlettelenség, DK a neved

d_kos20150221003.jpgIgencsak meglepődtem, amikor azt olvastam, hogy a Republikon mérései szerint a DK hirtelen 3%-ot erősödött egy hónap alatt. Mitől? Mit csináltak ők mostanában? Mióta Gyurcsány gyesen van, és egyetlen aktivitása az, hogy plakátról somolyogva azt üzeni: "Ruf an!", nem nagyon történt semmi érdemleges a házuk táján. Miközben a civilek és a szakszervezetek viszik az oktatásügyet; Juhász Péter és az Együtt nyomja folyamatosan a korrupció-ellenes akciókat, és már Orbán ügyeit kapargatják; a PM-es Szabó Tímea önkéntes ápolóként épp az egészségügy nyomorúságos állapotáról szerez első kézből tapasztalatokat; és még a lomha, érdemtelenül legnagyobb ellenzéki párt MSZP-nek is ott van legalább a népszavazási balhé. 

Észrevehették ezt a Feripártnál is, így muszáj volt valamit lépniük. Összedugta hát a fejét a vezérkar, és jött a nagy ötlet: fel kell jelenteni a kormányt:

Pert indít a kormány ellen a Demokratikus Koalíció amiatt, hogy összesítésük szerint a kabinet 1,4 milliárd forint értékben adott át ingyen kampányelemeket a Fidesznek. Gréczy Zsolt, a párt szóvivője vasárnap azt mondta, a kormány jogosult közpénzt költeni kampányra, de arra nem, hogy a szlogeneket, grafikákat ingyen átadja egy pártnak. A kormány viszont ezt tette a Fidesszel.

A DK szerint a Magyar reformok működnek kampányért 600 millió forintot, a Magyarország jobban teljesít kampányért pedig 800 milliót fizetett ki a kormány. A bíróságon azt akarják elérni, hogy ezt a pénzt fizesse vissza a Fidesz – közölte a DK-s politikus. A napokban nyújtják be a bírósághoz a dokumentumokat.

A feljelentés egyébként jogos, a tartalmi részével nincs is semmi gond. Csak egy a bökkenő: ez se saját ötlet, hanem az Együtt-é, bő egy hónappal ezelőttről:

Tovább

A terroristák nyakába csorgat Manneken Pis

belgium-bombing-pray-for-brussels-illustrations-4_700.jpgA reggeli tragédia egy fokkal személyesebben érintett, mint a többi, mert élnek személyes ismerőseim Brüsszelben, alig pár hónapja jártam magam is ott, és szálltam fel metróra azon az állomáson, ahol ma a robbanás történt. 

A rettegés vámszedői persze rögtön lecsaptak a sztorira. A FIDESZ számára pl. ez a tragédia is csak egy jó alkalom arra, hogy az ellenzéket ekézze, és láttam már megosztva a Facebook-on olyan (nyilvánvalóan hazug) cikket egy szélsőjobbos oldalról, amelyben egy öt évvel ezelőtt, Tunéziában készült képpel illusztrálták azt, hogy a németországi menekülttáborokban állítólag ujjongtak a támadások hírére, hisz végül is miért ne örülnének annak, hogy itt is utolérte őket az a borzalom, ami elől elmenekültek? Logikus. 

Tovább

Forradalmi Ifjúsági Napok, 2016

ittelned.jpg

Kisebb vihart kavart tegnap, amikor kiderült, Ákos zenéjével felturbózott darabot rendelt az Operaház az 1956-os forradalom 60. évfordulójára. A darabot látatlanban nem minősíteném előre, lehet akár jó is, a témája meg mindenképp érdekesnek ígérkezik, de az "Ákos darab az Operában" szóösszetétel sokaknál kicsapta a biztosítékot, pláne, mivel ez is csak jó alkalom arra, hogy a kormány házitrubadúrja újfent közpénzes megbízást kapjon (később annyit finomodott a sztori, hogy aláírt szerződés még nincs, így túl korán került ki az Operaház honlapjára az esemény, de a szándék ettől még létezik). 

Persze a kerek évfordulóra sokan megpróbálnak ráakaszkodni, néha egészen torz, majdhogynem morbidnak mondható dolgokkal. Mit szóltok pl. ahhoz, hogy egy másik FIDESZ-kedvenc alkotó egy kommunista megrendelésre készült darabbal próbálkozik?

Hogy pontosan érthető legyen, miért mondom ezt, egy kicsit visszamennék az időben, egészen 1985-ig.

Tovább

Erről bezzeg lesz népszavazás...

szavazolap.PNG

A lehető legcinikusabb időzítéssel, egy nappal azután, hogy FIDESZ-közeli börtöntöltelékek fizikai erődemonstrációval akadályozták meg az ország népét VALÓBAN érdeklő vasárnapi zárvatartásról tartandó népszavazást, Orbán bejelentette, hogy lesz népszavazás, csak persze arról, ami neki érdekében áll. Hisz valahogy vissza kell rángatni a menekült-kérdést a közbeszéd főszereplőjévé, mielőtt még fekete szalaggal díszített kockás ingbe bújva mindenki az oktatás és az egészségügy totális összeomlásáról beszélgetne ahelyett, hogy megtartaná a napi kötelező gyűlölet-félórát.

Akarja-e, hogy az Európai Unió az országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

Ezt a kérdést fogja feltenni a kormány. Már persze, ha nem vesszük komolyan az Alaptörvényt (és hát tényleg elég nehéz komolyan venni, annyit módosítgatták öt év alatt, de speciel ez a rész az elődjében is benne volt). Az ugyanis ezt írja:

Tovább

Pár mondat a fideszes hazugságokról

hazug.jpgNéha tényleg nevetséges, hogy miknek be nem dőlnek a jobboldali hívek. 

A Facebook tele van mindenféle kisebb-nagyobb csoporttal, ahol megy a politizálás. Mindenki megtalálhatja a maga politikai fétisét, amire izgul, legyen az orbántakarodj, hajráviktor, vagy bármi más, nincs is ezzel semmi gond. Ha erre van ingerenciája, hát tegye.

A baj ott kezdődik, amikor konkrét hazugságok kiindulópontjai ezek a felületek. Mint pl. a Soha többé Liberális + Baloldalt elnevezésű csoportocska esetében, amely fő profilja, a tömény gyurcsányozás mellett mostanában a tanárok elleni uszításban utazik leginkább. Posztjaik többsége persze csak sejtetés, csúsztatás meg szimpla lejáratás, viszont az egyik friss szerzeményük egy másodpercek lebuktatható hazugság: 

Tovább

KLIK: Kádár legjobb tanítványai

kadar.png

A kicsinyes, aljas szívatás sose állt távol a FIDESZ-től, de amit most művelnek, az a műfaj csúcsa 

- írtam blogírói ténykedésem hajnalán, amikor az akkor még ellenzékben lévő mai kormánypárt az átlagos éves termés kétszeresét kitevő, többségében teljesen irreleváns írásbeli kérdést nyújtott be két nap alatt a minisztériumoknak annak tudatában, hogy azokat kötelező 15 naptári napon belül megválaszolni. Ja igen: mindezt közvetlenül karácsony előtt, hadd legyen kellemes az ünnepe a minisztériumi dolgozóknak. 

Nos, azt hiszem ezt a rekordot most sikerült megdönteniük: 

Tovább