RIP Pszichó

2015. április 08. - Fedor

rip_bicskey_lukacs.jpg

Pszichóóó, baaazdmeg! Hát mi történt? 

Elment az egyik legkarakteresebb arcú magyar színész, az ungarische Danny Treyo, Bicskey Lukács. Nem csak színházban játszott sokat, rengeteg külföldi produkcióban is feltűnt. Ha kellett egy eszelős tekintet egy Fóton forgatott kosztümös amerikai filmbe, biztos, hogy őt találták meg. Az Argóban és a Tűzvonalban hozott bérgyilkos figurája abszolút kedvenc volt.

Nagy kár, hogy az Argo2 többször is elhalasztott premierjét végül nem érhette meg.

Az alábbi videó egy kis összeállítás a filmszerepeiből. Aki ismerte, annak azért érdemes megnéznie, aki meg nem, annak azért.

"Elment az egyik legkarakteresebb arcú magyar színész, az ungarische Danny Treyo, Bicskey Lukács. (...) Az alábbi videó...

Posted by Kötöttségek nélkül on 2015. április 8.

Irodalmi ajánló: Bibó Orbánról

bibo.jpg

Jó, hát természetesen nem konkrétan róla írta az alábbi sorokat Bibó István A kelet-európai kisállamok nyomorúsága c. munkájában közel 70 éve, de hogy passzolnak, az biztos:

Közép- és Kelet-Európa politikai életére a politikusnak egy sajátos típusa vált jellemzővé: a hamis realista típusa. E típusnak, mely hol arisztokratikus környezetből ereszkedett le, hol népképviseleti, demokratikus erők szárnyán emelkedett fel a politikába, kétségtelen tehetség mellett bizonyos ravaszság és bizonyos erőszakosság volt a jellemzője, ami kiválóan alkalmassá tette arra, hogy a demokrácia meghamisításának, a demokratikus formák között folyó antidemokratikus kormányzásnak vagy valamely erőszakos politikai álkonstrukciónak a kezelőivé és letéteményeseivé váljon.

"Közép- és Kelet-Európa politikai életére a politikusnak egy sajátos típusa vált jellemzővé: a hamis realista típusa. E...

Posted by Kötöttségek nélkül on 2015. április 7.

A nemzeti paranoia rendszere

ader.jpgAzért az egyre kiterjedtebb, és a FIDESZ-t egyre inkább fojtogató Quaestor-botrány mellett ne menjünk el az olyan apróságok mellett sem, mint az a hír, mely szerint a köztársasági elnökünk kirúgta a TEK-et, és inkább a Köztársasági Őrezredet bízta meg a saját védelmével, mert nagyon is rávilágít arra, hogy miképp is mennek a dolgok mostanában kishazánkban.

Értesüléseink szerint Ádernél azért rendült meg a bizalom, mert az Orbánnal folytatott beszélgetéseiből világossá vált számára, hogy a miniszterelnök valamennyi programjáról képben van. Nem csak arról, ami a heti tervében benne van, hanem az összes találkozójáról. Mint ahogy arról korábban már többször írtunk, a TEK vezetőjének, Hajdu Jánosnak közvetlen bejárása van a miniszterelnökhöz, és egyedüli a rendőri vezetők közül, aki egyáltalán nem kötődik Pintér Sándorhoz. (A TEK speciális helyzetét illusztrálja, hogy egy időben nem a belügy, hanem a Miniszterelnökség válaszolta meg a TEK részére küldött sajtómegkereséseket.) 

Igazából nincs semmi csodálkoznivaló azon, hogy a FIDESZ elnöke nem csak ifjú utódjait biztatja besúgásra, hanem magántestőrsége révén egykori harcostársait is megfigyelteti (ha minden igaz, ez is közrejátszott abban, hogy Kövér László létrehozta a Parlamenti Őrséget, és így ő is lemondhatta a TEK felügyeletet). De azért ez jó illusztráció arra, hogy hova is jutottunk, hisz a szocializmus végóráinak környékére kell visszamenni ahhoz, hogy hasonló példát találjon az ember.

Eszembe jutott ugyanis, hogy jópár évvel ezelőtt hosszan szemléztem egy portrét a rendszerváltást levezénylő utolsó MSZMP-s miniszterelnökről, Németh Miklósról (akkor a huszadik évforduló és az aktuális kormányfővel, Bajnai Gordonnal vonható párhuzam adta az apropót). Volt egy részlet, ami már akkor is nagyon megragadta a fantáziámat. Még a poszt címe is erre utalt: A lehallgatott miniszterelnök:

Tovább

Irodalmi ajánló: A szájhősök

petofi_1.jpgHa most élne Petőfi, akkor valószínűleg tüntetéseken nyomná a slam poetry-t. És persze ilyeneket írna, mint ez az 1847-es verse.

De akkor a kedves jobboldal nem tévét nevezne el róla, hanem lehazaárulózná, mint anno Spirót. 

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?

Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.

Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.

S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.

Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Ha most élne Petőfi, és ezt a verset most írta volna, akkor a kedves jobboldal nem tévét nevezne el róla, hanem lehazaárulózná, mint anno Spirót.

Posted by Kötöttségek nélkül on 2015. március 27.

Ha most Romániában lennénk, Orbánt rendőrök vinnék el

borton_ablakaba.jpgAkkor most csak röviden szemléznék két mai cikket: 

A Küküm sajtóosztálya kommentálni akarta a Cink egyik posztját, és küldött egy közleményt. Amiben rettenetes dolgokat vallanak be, bár a szándékuk szerintem nem ez volt. Bennfentes információik voltak, amiket nem osztottak meg, hogy mentsék a saját pénzüket. (...) 

A Küküm emlékezete szerint tehát március elején – vagy már az előtt is – valóságos pánik volt a Quaestornál, "az ügyfelek jelentős része elkezdte kivenni a pénzét", sőt a "Quaestor egy idő után nem tudta biztosítani a kötvények ellenértékét". Csakhogy ez nem igaz. Vagyis pontosabb úgy fogalmazni, hogy a nagyközönség a Quaestor március 9-ei bejelentése előtt biztosan nem tudott arról, hogy pénzkivételi pánik lenne a cégnél, azt meg főleg nem, hogy a Quaestor ne tudná kifizetni a kötvényeit. Erről a gazdasági-pénzügyi sajtóban sem írtak semmit. 

Erről sehol sem írtak semmit. 

Itt lesz igen fontos az időrend. A minisztérium korábbi nyilatkozatai szerint a tárcánál március 5-én döntöttek arról, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház államkötvényeit kiveszik, ami a gyakorlatban március 9-én, azon az utolsó napon történt meg, aminek az estéjén aztán a Quaestor közleményt adott ki a csődről. Mindaz, amiről a nekünk írott levelükben írnak, vagyis az ügyfélroham és a többi, csak ezek után, március 10-étől kezdődött. 

Ezekből csakis az következhet, hogy a Külügy már akkor pontosan tudta, hogy a Quaestornak vége, de legalábbis erősen kétes a fizetőképessége, amikor a kisbefektetők, de még a jól értesült gazdasági sajtó sem orrontott semmit. Az az állítás, hogy "A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. ezekhez az emberekhez, cégekhez hasonlóan vette ki a tőkéjét a Quaestortól", egyszerűen nem igaz. A Kereskedőház azokhoz hasonlóan vette ki a pénzét, akiknek voltak megfelelő információik.

Cink: A Külügy lényegében beismerte: megszívatta a Quaestor kisbefektetőit

A miniszterelnök Sopronban tartott sajtótájékoztatót, ahol újságírói kérdésre azt válaszolta, nem tartja furcsának, hogy a Külügyminisztérium pont a Quaestor-csőd előtt vette ki a pénzét a brókercégből. Orbán szerint:

"Nem! Én rendeltem el, akkor, amikor láttuk, hogy a Quaestor bedőlt, és a befektetett pénz nincs biztonságban, hogy minden minisztérium nézze meg, van-e közpénz a brókercégeknél. Amennyiben igen, akkor intézkedjenek. Félő volt ugyanis, hogy elindul egy lavina hatás, és úgy járnak mint az a 67 önkormányzat, amely jelentős összeget helyezett el egy másik ilyen cégben."

Arról sajnos nem beszélt Orbán, hogy mit szól ahhoz, hogy egy minisztérium közpénzt tartott egy kétes hírű brókercégnél.

444: Orbán Viktor belekeverte magát a Quaestor-ügybe

Tegyük mellé ezt az apró információt:

Tovább

Börtönbe kerül -e holokauszt-tagadó képviselő?

vona_kulcsar.jpg11 évvel ezelőtt Zuschlag Jánosnak volt egy rossz poénja a Terror háza előtt. 

– Hideg van, nem? Gondold el egyébként, hogy ebben az időszakban milyen hideg volt szegény embereknek.  
Z. J.: Azoknak már nem volt hideg, he – he – he. 

A párbeszéd A Hír TV jóvoltából nyilvánosságra került. Törvénybe ugyan nem ütközött, de ízléstelen volt, és kegyeletsértő. Az eredmény: a pártja nyomására egy héten belül lemondott a parlamenti mandátumáról, és fegyelmi eljárás is indult ellene:

Az Index információi szerint Zuschlag Jánost már a hétvégi MSZP kongresszuson való részvételről is lebeszélték a küldöttek. A helyszínen tudósítóink tapasztalatai szerint többen, csoportba verődve szidták a képviselőt. Zuschlag múlt héten még úgy vélte, elegendő, ha bocsánatot kér, vezető szocialista politikusok ugyanakkor jelezték, Zuschlag bocsánatkérése kevés lesz. Úgy tudjuk, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Lendvai Ildikó is beszélt Zuschlaggal, és mindketten azt tanácsolták, hogy adja vissza az őt jelölő kiskunhalasi MSZP szervezetnek MSZP-s mandátumát. Mindezek miatt a képviselő úgy döntött, lemond.

Na ez a minimum-elvárás a jobbikos Kulcsár Gergellyel szemben.

Ez lett volna amúgy már két hete is, amikor nyilvánosságot kapott, hogy pár éve beleköpött a Duna-parti holokauszt-emlékmű egyik cipőjébe. Ez volt ugyanis kb. a zuschlagi szint. Persze nagy különbség, hogy amíg Cusit a saját párttársai jól letolták azért a mondatért, Gulyást a jobbikos haverjai talán még jól hátba is veregették a csulázásért, egy "fasza gyerek vagy!" felkiáltás kíséretében.

Ami viszont ma derült ki róla, az minőségileg más kérdés:

Tovább

Je suis Provokátor

provokator.jpg

A legszebb nyilas házmester/komcsi besúgó/kuruc.info-s hagyományokat elevenítette fel a FIDESZ ifjúsági szervezete (ami nem összekeverendő a FIDESZ ifjúsági tagozatával, vagyis azzal, amelynek a vezetőjét kilencmilliónyi hamis százeuróssal kapcsoltak le, és akit a párt sztálini módszerekkel próbált kitörölni a történelméből), amikor ma elindították a legfrissebb projektjüket: 

Provokátorfigyelő csapatot hoz létre a Fidelitas, mert "mindenkinek joga van tudni, kik azok a baloldali provokátorok, akik szét akarják verni" mások rendezvényét - közölte Böröcz László, a Fidesz ifjúsági szervezetének vezetője. 

"Nem szeretnénk, ha a baloldal hétvégihez hasonló húzásaiból hagyomány lenne" – tette hozzá Böröcz László a március 15-i állami ünnepségen történtekre utalva. 

A Fidelitas vezetője arra kért mindenkit, "aki provokátorokat ismer fel", küldje el nevüket, képüket a provokatorfigyelo@fidelitas.hu címre, ők pedig közzéteszik. Böröcz László ezt "tudásbővítő, ismeretterjesztő" szolgáltatásnak nevezte. 

Na akkor sorjában:

Tovább

Jókai Anna beszólt a kormánynak?

jokai_anna.jpgKőbányán évek óta hagyomány, hogy a március 15-ei megemlékezések egy fáklyás felvonulással kezdődnek az ünnep előestéjén. Így volt ez tegnap is. 

Közbevetőleg: a X. kerület azon ritka helyek közé tartozik, ahol együtt tud ünnepelni a fideszes polgármester a kerület szoci országgyűlési képviselőjével. Azért ez megbecsülendő, lássuk be. 

A felvonulás végén az esemény díszvendége, Jóka Anna író, a fideszes holdudvar jeles tagja mondott beszédet. Idéznék belő egy részletet a 10kerkult nevű helyi hírportál beszámolóját felhasználva:

Tovább

Új definíciót kapott a "szánalmas próbálkozás" kifejezés...

questor_facepalm.jpgMióta bedőlt a Quaestor, nem csak az derült ki, hogy még a Buda-Cash-nél és nagyobb kár van kilátásban: egyre dőlnek az információk mindenhonnan, hogy mennyi szálon kötődik a most bebukott brókercég a FIDESZ-hez.

Hát ezek után senki nem mert volna komoly tétet tenni arra, hogy bepróbálkoznak azzal a váddal, amely már a Buda-Cash-nél is elég ingatag lábakon és félreértéseken alapult, és megpróbálják ezt is eladni szocialista brókerbotrányként. Pedig érdemes lett volna hazardírozni, ugyanis a FIDESZ ezt a közleményt bírta kiadni a kezéből a fentiek ismeretében:

Tovább

Havi 136 Ft

Most, hogy a rezsicsökkentés mindent vivő mantráját nagy valószínűséggel nyugdíjba küldik, hisz itt van már az új csodafegyver, a "keményen dolgozó emberek", búcsúzzunk el tőle egy szolid visszaemlékezéssel, és nézzük meg, hogy mennyire olcsó is volt egy szavazat egy évvel ezelőtt.

Az alábbi fotón részlet látható egy random budapesti társasház rezsivitrinjéből. A legnagyobb lakás tulajdonosa havi 390 Ft-ot, a legkisebbé pedig havi 136 Ft-ot "spórolt" a rezsicsökkentéssel a tavalyi évben.

Gratulálok mindenkinek, aki megette ezt a maszlagot, és ezért voksolt tavaly a FIDESZ-re.

UPDATE

Mivel a kommentekben többen felhánytorgatták: Igen, tisztában vagyok vele, hogy ezek a számok a társasház költségeiről szólnak, és nincs benne az, hogy lakásonként külön még mennyi volt a megtakarítás. De ismerve a saját számláimon lévő számokat, a lényegen ez nem változtat, legalábbis nem hiszem, hogy sokat számít, hogy havonta egy liter tejjel tudok többet venni, vagy hárommal. Ezt valódi támogatásnak beállítani, miközben az adminisztrációjára meg a marketingjére elment a többszöröse, egyszerűen hazugság.

rezsi.png

Valóban puccsot akar az Együtt?

szigetvari_1.pngA válasz természetesen nem, mégis ez maradt meg sokakban a múltkori bejegyzésem felületes elolvasása után, amelyben idéztem Szigetvári Viktor gondolatait arról, hogy miképp lehetne visszatérni a valódi demokráciához. Pedig számomra már az alapján is egyértelmű volt, hogy mindennek alapja a megnyert választás, és utána elsődleges cél a megegyezésre törekvés, és csak ennek meghiúsulása után kerülnének elő az egyéb jogtechnikai megoldások.

Persze az akkor csak egy rövid részlet volt egy interjúból, és a tömörség árthatott az érthetőségnek, most viszont megjelent egy hosszabb írása is Mandineren, amelyben részletesen kifejti az Együtt elnöke, hogy mire is gondolt pontosan, és miért jutott erre a következtetésre. Aki elolvassa, az pontosan láthatja, hogy szó sincs itt semmiféle puccsról, sőt, pont a nagyobb konszenzus a végcél.

(Közbevetve: Nem tudom, hogy kinek volt az ötlete, hogy ez az írás pont a Mandineren jelenjen meg, de abszolút pozitívnak tartom a kezdeményezést. Minden pártnak érdemes a másik oldallal is kommunikálni, a szemben álló fél semminek nézése csak félreértéseket szül, meg gyűlölködést, szóval jó ötlet volt Szigetváritól, hogy ezt az írást bevállalta, a Mandinertől pedig az, hogy megjelentette. Sok ilyet, minden politikustól és sajtóterméktől, oldalfüggetlenül.)

Én most csak pár lényeges bekezdést veszek át, de mindenkit arra bíztatok, hogy olvassa el az egészet, egyben, az eredeti helyén. Nem muszáj vele egyetérteni, de érdemben vitatni is csak úgy lehet, ha valóban ismered azt, amit el akarsz utasítani.

Tehát:

Tovább

És igen! Megcsinálta! Lett bohócügyi államtitkárunk :-)

image.jpg

Egy hír 2011-ből, a bohócforradalom idejéből:

Elmaradt a megegyezés a rendvédelmi érdekképviseletek és a miniszterelnök találkozóján. A korábban ígért férfias tárgyalás helyett a miniszterelnök csupán általános tájékoztatást adott és a tárgyalások folytatását kérte. A találkozón a szakszervezeti vezetők a miniszterelnököt a Kossuth Térre is invitálták, - ezt Orbán Viktor azzal hárította el, hogy a meghívást a bohócügyi államtitkárhoz továbbította.

És egy mai hír:

Jön! Jön! Jön a nemzeti cirkuszművészetért felelős miniszteri biztos!!

Nem viccelünk ám, tényleg jön! Két fontos új miniszteri biztos kinevezéséről döntött ma az emberminisztérium:

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély tájegységének megvalósításáért, valamint a szabadtéri múzeumok és tájházak szakmai megújításáért felelős miniszteri biztosról (Cseri Miklós), és
a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztosról.
Az álomállást, a cirkuszi biztosi posztot Fekete Péter tölti be, március elsején kezdi meg a munkát.

Végül is, ami itt van, az tényleg kész cirkusz.

"ma ez az uralom egy ponton túl sajnos már csak illegális eszközökkel törhető meg"

d_mar20150114005.jpg

Divat mostanában az általános hangulatkeltés általában a politikusok ellen, főleg ellenzéki oldalon. Nem mondhatom, hogy csodálkozom rajta, hisz az, hogy a FIDESZ politikusai közül még az ismeretlenebbeknek is gyanús ügyei vannak (legfrissebben egy veszprémi volt képviselőről derült ki, hogy hirtelen lett a semmiből egy százmilliós háza), és az hogy részben jogosan elégedetlenek az ellenzék teljesítményével, elvileg alapot adhat erre.

De a "minden politikus lop, és bárki kerül hatalomra, nem fog változni semmi" szentencia ettől még hamis, ráadásul káros is, mert a jelen helyzet fenntartása lesz az eredménye, pont az, amivel a fenti megállapításokat tevők maguk is elégedetlenek, és káros azért is, mert így azok elől is elveszik a teret, akik erre a megállapításra nem szolgáltak rá, és elveszik azok kedvét is, akik esetleg most tervezik párt alapítását. 

Pedig pártokra szükség van, elvégre papíron még mindig parlamentáris demokráciában élünk, és az cél, hogy ez ne csak álca legyen, mint jelenleg, hanem visszatérhessünk a valódi formájához. Én pl. nagyon drukkolok, hogy legyen egy vonzó, modern baloldali párt mondjuk a Humán Platformból, mert szükség volna rá, hogy végleg megszabaduljon az ország attól, hogy csak az MSZP vagy a DK jelentsen baloldali alternatívát.

De ettől még nem kéne egyöntetűen kikukázni a tavalyi összefogás minden tagját.

Tovább

Felmentések

felmentve.jpg

Jogerős ítélet van Szilvássy György ártatlanságáról az UD Zrt.ügyben az állítólagos hivatali visszaélése kapcsán. Kiderült, hogy a nokiás doboz csak legenda, a Hagyó elleni vádak alapját képező vallomás rendőri nyomásra készült, azt Balogh Zsolt később vissza is vonta, így az ügynek csak azért nincs még vége, mert az eljárás ide-oda áthelyezésével trükközik Handó Tünde. Nem sikerült ráhúzni Gyurcsányra sem a Sukoró ügyet, mert se hivatali visszaélés nem történt, se anyagi kár nem érte az államot (csak azzal, hogy a beruházással az abból befolyó adóbevétel is elmaradt), ráadásul Orbánék azóta hasonló konstrukciójú befektetési támogatások sorát adták, a környezetvédelmet meg pont leszarják, sőt, ellenségként kezelik.

És most a bíróság tegnap jogerősen felmentette Hunvald Györgyöt is a hűtlen kezelés vádja alól. 

Öt évvel ezelőtt ezek a vádak hozták meg javarészt a nagyarányú győzelmet a FIDESZ-nek. Persze a kormányváltás maga nem csak ezeknek volt köszönhető, az MSZP valóban rászolgált egy vereségre ezektől függetlenül is, és egyáltalán nem kívánom vissza egy az egyben a 2010 előtti állapotokat. De a győzelem mértéke, az, hogy létrejöhetett az első kétharmad (amivel visszaélve össze tudták hozni a másodikat) gyakorlatilag hazugságokon alapult.

Ezen azért érdemes lenne elgondolkodnia minden FIDESZ szavazónak, főleg most, amikor a kormánypárt vezetői a legmagasabb szintektől a sztálinista módszerekkel letagadott senkiig mind vétkesek gazdasági ügyekben, és amikor már gyakorlatilag nyílt maffiaháború folyik a különböző fideszes érdekcsoportok között.

Megérte?

Ui. DeMarco, a te válaszodat tudom előre.

Je suis Lajos

Az ember csak kapkodja fejét, Pár hónapja még elképzelhetetlen dolgok történnek az orrunk előtt (az a Simicska lesz a Hír TV elnöke, akiről hossz évekig még fotó se készült), és közben egy újabb, eddig szalonképtelen szóból vált címlapokon idézett szállóige.

Közbevetve: én már korábban se értettem, hogy mitől vált ez a szó negatív tartalmúvá, bővebben erről itt írtam.

Sajnos nincs időm részletesen foglalkozni a történtekkel, de úgy gondoltam, a Kétfarkú Kutya Párt képét itt is megosztom, nem csak a Facebook-on, mert telitalálat.