Mennyi is az a 100 milliárd Ft?

2017. április 27. - Fedor

diagram.pngA "100 leggazdagabb" c. kiadvány számításai szerint Orbán strómanjának vagyona egy év alatt 100 milliárd Ft-tal növekedett gyakorlatilag 100%-ban a mi pénzünkből (hatszor annyi lett, mint tavaly), így kedvenc gázszerelőnk már az ötödik leggazdagabb magyar.

Pontosabban az ötödik volt egy hónapja, a kiadvány kéziratának lezárásakor, de azóta is történt még egysmás, pl. Mészáros lett a real life Bala, hisz felvásárolta a fél Balatont, hogy mást ne mondjak.

Hogy mennyi pénzről is beszélünk, azt elég nehéz átlagemberi ésszel felfogni. Ahogy egy bloggerkollega, mindbreaking news írta:

Másodpercenként 3050 forint. Egész konkrétan, ha meglát egy ötezrest az úton, nem éri meg neki lehajolni érte, mert nem jön ki órabérben.

Én egy másik megközelítéssel próbálom szemléltetni, hogy mekkora is ez az összeg:

A drogmegelőzésre szánt pénz természetesen nem nulla, csak épp az a 351 millió Ft olyan nevetségesen kevés a többihez képest, hogy egyszerűen ábrázolhatatlan ebben az összefüggésben.

Lázár kimondta, miért volt értelmetlen a tavalyi uszítás

neszavazzunk.jpgEgy nagyon fontos mondat hangzott el ma Lázár János szájából a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) konferencián.

A miniszter elmondta azt is, hogy Magyarország teljesíteni fogja az Európai Bíróság döntését, akkor is, ha eszerint be kell fogadnunk a kvótarendelet által ide irányított valamivel kevesebb mint 1300 menekültet. 

Százmilliószor megfogalmazták normális helyeken a kampány idején, hogy teljesen értelmetlen a feltett kérdés, mert nem akadályozhatott meg semmit, csak uszításra volt alkalmas. Átlátszó volt az egész már csak azért is, mert

Magyarország még a letelepedési kötvénnyel is több bevándorlót fogadott be, mint amennyit az uniós kvótarendelet alapján kellene

- mint ahogy a holland nagykövet fogalmazott ugyanazon a rendezvényen. Nem szólt az egész másról, mint hogy egy ellenség kreálásával valamint egy valóban megoldásra váró probléma felfújásával és elmérgesítésével belpolitikai előnyökhöz jusson a kormány.

Ez persze azok számára, akik már tavaly sem dőltek be a kormányzati propagandának, eddig is nyilvánvaló volt, de jó, hogy ezt Orbán helyettese is kimondta. Talán így olyanok is felfogják végre, akik eddig hittek FIDESZ-nek, és ezután kevesebben ülnek fel az aktuális ellenségképzésnek. 

Úgyis szezonja van az Orbánból kiábrándulásnak.

Ezek ugyanazok, avagy megfenyített történészek régen és most

torteneszek2.pngA FIDESZ lassan már tényleg csak nüanszokban különbözik az egykori MSZMP-től. A tudományos autonómiát például egyikük se bírja túl jól. A legfrissebb illusztrációként íme két történet. A kettő között dátum szerint eltelt 35 év, meg volt egy rendszerváltás is, de a szellemiség sajnos újra ugyanaz.

Az elsőt az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára szolgáltatta a mindig tanulságos sztorikat megosztó Facebook oldalán:

Tovább

Történelem-hamisítás az Orbán beszédben

orbanv-marc15.jpgA miniszterelnök megint túl van egy beszéden, amelynek legemlékezetesebb momentuma az volt, hogy a jelen lévők nem hallottak belőle semmit a végül a törvénytelenül tiltó rendőrséget elmeszelő bírósági határozatnak köszönhetően mégis ott lévő kifütyülők miatt (akik Orbánon kívül csak Tarlóst tisztelték meg füttyszóval, a műsor rendben lemehetett). De maga a mondanivaló unalmas volt, mert csak hamis paneleket ismételgetéséből állt, mint mindig.

A hadvezér ezúttal is megvédte Európát, még hozzá Európától. Pazar képzavar. 

Érződött is, hogy Orbán beszédírói ezeket a paneleket lazán, rutinból hozták, és mindeközben elég kreatívan kezelték a történelmi tényeket is. Mert mit is mondott a Kedves Vezető?

Tovább

A lépcsőház, ahol megállt az idő

Ebben a józsefvárosi lépcsőházban a jelek szerint utoljára a rendszerváltás előtt volt festés... 

Évszám ugyan nincs a plakáton, de a szlogenből és abból, hogy az SZDSZ logónak még része a Demokratikus Ellenzékre utaló de szócska, valamint hogy a Fidesszel állítottak közös jelöltet, arra lehet következtetni, hogy ez a plakát bizony 1990 óta, tehát 27 éve dísziti annak a józsefvárosi bérháznak a lépcsőházát, ahol rátaláltam. 

Követelem neki a helyi védettséget! :-)

Zseniális Star Wars - magyar politika crossover videó a 2002-es kampányból

Nagyot futott tegnap a Facebook-on egy mémesített Star Wars plakát. Nem tudom, hogy ki csinálta, de jár érte a pacsi, mert profi munka. Percekig el lehet merülni benne, amíg felfedezed az összes részletet, és dekódolod az áthallásokat és a legfrissebb politikai utalásokat.

Tedd is ezt meg nyugodtan, aztán görgess tovább, hogy elmesélhessem, miképp kapcsolódik mindez a 15 évvel ezelőtti választási kampányhoz, amely sok újdonságot hozott a magyar politikába. 

star_wars1.jpg

Tovább

Nem létező jogcímen tiltaná be Orbán kifütyülését a rendőrség

kifutyulik.jpgMárcius 15-én Orbán beszédet mond a Nemzeti Múzeumnál a lengyel vendégmunkásainak, így az Együtt újfent meghirdette, hogy ott lesznek ők is, kifütyülni a miniszterelnököt. 

UPDATE: Lehet, hogy a lengyelek is inkább fütyülni fognak ezúttal :-) 

Nem azért kénytelenek ehhez az eszközhöz folyamodni, mert nincs más mondanivalójuk: Kidolgozott programjuk van, amelynek megvalósíthatóságát jelzi, hogy az új üdvöske, a Momentum elképzelései szinte egy az egyben ugyanazok, mint amelyek az Együtt honlapján megtalálhatóak régóta. 

Nem a nemzeti ünnepet akarják tönkretenni, csupán Orbánnak kívánnak visszajelzést küldeni, hisz nagyon más lehetőség lassan nincs. A kormánykritikus média mérete legalább ugyanolyan ütemben fogy, mint ahogy a kormányt kiszolgáló médiáé nő, és Orbán csak az utóbbival áll szóba évek óta. Valódi kérdést neki feltenni, a valósággal szembesíteni nem lehet. Arról nem az Együtt tehet, hogy az ország miniszterelnöke lassan már csak ünnepnapokon mer kiállni a nép elé. Nemzeti ünnepeink amúgy is a hatalom elleni lázadás ünnepei: teljesen oldalhelyes ilyenkor a tiltakozás.

Ettől függetlenül ezzel a módszerrel lehet egyet nem érteni, lehet kritizálni. Viszont nem lehet tiltani. Legalábbis jogszerűen.

A rendőrség most mégis ezzel próbálkozik:

Tovább

Szoros verseny alakult ki a legtúlzóbb történelmi hasonlat címért

bayerberkes.pngRövid időn belül két közéleti személyiségünk is a legnagyobb történelmi tragédiáinkhoz hasonlított olyan dolgokat, amelyek, hát finoman szólva is teljesen más ligában játszanak méretüket és hatásukat tekintve. Közös bennük, hogy egy számukra fontos dolgot kemény kritika ért, és erre reagálva estek túlzásba, de nagyon. Akár nevetni is lehetne ezeken a hatalmas aránytévesztéseken, de azt hiszem a siralmas jelző jobban illene rájuk.

Én a magam részéről nehezen tudnám eldönteni, hogy melyik szerző hasonlata képtelenebb, így hát arra gondoltam, a poszt végén szavazásra bocsájtom a kérdést.

Lássuk hát a versenyzőket. 

Tovább

Beszélő idézet Orbán mögött

homorulnak2.jpg

Kedvenc miniszterelnökünk beszédet tartott a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján. Most hagyjuk is, hogy megint mekkora hülyeségeket mondott, amikor a szovjet és magyar kommunisták bűneire emlékezve is a Nyugatot kezdte el ostorozni, koncentráljunk csak a mögötte lévő feliratra: 

Hol sírjaik homorultak

A Facebook-on ugyanis több kommentelő kiakadt azon, hogy vagy rosszul írták a Petőfi idézetet, vagy ízléstelenül kiforgatták. 

Nos, egy kicsit utánanéztem a dolognak, mert érdekelt, hogy mégis, honnan van ez a mondat. Volt ugyanis egy olyan érzésem, hogy nem bakiként került oda, hanem utalásként. Egyszer már jártam úgy, hogy egy egészen meglepő sztorira bukkantam egy érdekes feliratra ráguglizva (aminél már csak a felirat utóélete bizonyult érdekesebbnek), így reménykedtem, hogy hátha ezzel is így járok. 

És nem csalódtam.

Tovább

Miért gondolja magát a TV2 törvényen felülinek?

tenyek.jpgMiért gondolja magát a TV2 törvényen felülinek? És még fontosabb kérdés, hogy miért teheti ezt meg? Mert hogy megteszi, legalábbis mióta Andy bácsi a tulaj. Oké, költői a kérdés, hát pont azért teheti meg, ami miatt mindenki biztos lehetett benne, hogy Mészáros Lőrinc fogja megépíteni az olimpiai népszavazás előli gyáva megfutamodás után hirtelen majdnem megduplázódó költségvetésű Új Puskás Stadiont. Hát persze, hogy a TV2 azt csinál, amit akar, hisz a kormánypropaganda legnagyobb elérésű szócsöveként jogot formál erre, és minden jel szerint ezt jutalomként meg is kapja Orbánéktól.

Valószínűleg ennek köszönhető, hogy az utóbbi hetekben hatósági büntetések és bírósági döntések sorát hagyja figyelmen kívül a második legnagyobb kereskedelmi csatorna, minden következmény nélkül.

Lássunk néhány példát.

Tovább

"Kár, hogy túlélte", avagy az a híres fideszes empátia...

kakuk.jpgAz ember néha tényleg azt hiszi, hogy aki fideszes politikusnak megy, az egyben jellembeli kérdés is. Van olyan fideszes önkormányzati képviselő ismerősöm, akiről tudom, hogy tisztességes, de igazából nem is értem, hogy mit keres ott, mert amit a pártja művel mind országos, mind helyi szinten a legtöbb településen, ahhoz gyomor kell, vagy az, hogy maga is részese legyen a stikliknek. 

Ennél is rosszabb, hogy sokuk emberileg is a legalját képviseli, és képes nyilvánosan mások halálát kívánni. Én az ilyet a magam részéről még névtelen kommentelőktől se tolerálom, legyen bárki a kívánság célpontja, de egy közpozíciót viselő személynek a felelőssége is nagyobb.

Elég emlékezetes volt pl. amikor Wittner Mária a Parlamentben ment neki az akkor már nagybeteg Horn Gyulának:

Kétpercesben az ötvenhatos Wittner Mária (...) lehóhérozta Horn Gyulát, majd helytelenítette, hogy „a mi adónkból” finanszírozzák a volt miniszterelnök kórházi kezelését, aki „nem képes meghalni”.

Na ehhez hasonló empátiáról tett tanúbizonyságot egy másik fideszes politikus a fekete ruhás nővér, vagyis Sándor Mária sajnálatos öngyilkossági kísérlete kapcsán. 

Tovább

Sorvezető fidesztrolloknak, ezúttal személyesen Orbántól

pityuka.pngMost, hogy Momentum a kívánt aláírások majdnem kétszeresét adta le, és így - hacsak Orbánék nem lépnek vissza maguktól - szinte biztos lesz népszavazás az olimpiáról (márpedig annak borítékolható a végeredménye), rögtön beindult a fideszes magyarázkodás. Természetesen mi mással vágnák ki magukat, mint egy jó kis hazugsággal? 

Kósa Lajos szerint 

az ellenzék megmagyarázhatatlan hátraarcával mindenesetre mindenkit átvert: a fővárost, az embereket és az olimpiai bizottságot. 

A MOB elnöke szerint (aki nem mellesleg Győr fideszes polgármestere): 

Az ellenzéki pártok azonban sajnálatosan kivonultak az olimpiarendezés támogatása mögül, és elkezdték a magyar társadalmat is megosztani. Ezzel a tevékenységükkel nagymértékben meggyengítették és gyengítik folyamatosan Budapest esélyeit, gyengítik Magyarország pályázatát. 

És persze Tarlós szerint 

jobb lett volna korábban gyűjteni az aláírásokat, és szerinte akik most az olimpia ellen vannak, azoknak korábban ez eszükbe sem jutott. 

Na most ez azért már akkor cinizmus, hogy a Holdról is látni, hisz két évvel ezelőtt, miután az Együtt kimondta, hogy népszavazásra van szükség, pont Tarlós volt az, aki a fővárosi közgyűlésben lesöpörte az erről szóló összellenzéki kezdeményezést, és elég sajtónyilvános volt az is, hogy ezután hányszor tett keresztbe a Választási Bizottság mondvacsinált ürügyekkel a különböző népszavazási próbálkozásoknak, mire a legutolsó kérdésverzió valahogy átjutott.

Persze kicsit se feltűnő, hogy a fenti három úriember gyakorlatilag ugyanazt szajkózza, pláne, hogy mindegyikük hozzátette: az olimpiai pályázathoz a kormánynak nincs semmi köze, az egyedül a főváros projektje.

Aha.

Most képzeljük el Orbánt, amint épp hidegen hagyja, hogy egy világra szóló sportesemény, amiért eddig ezerrel lobbizott, és amivel fel lelhet szítani a nemzethy érzéseket (elfedve velük a korrupciót és a diktatúra felé lépdelést), meg lesz -e tartva, valamint hogy a családjának, és strómanjainak, Mészáros Lőrincnek és Garancsinak lesz -e lehetősége kikanyarítani a tervezett beruházásokból a maguk részét.

Ezek már megint ennyire hülyének néznek mindenkit?

Szóval ezúttal is beindult a papagájkommandó, méghozzá közvetlenül a miniszterelnök utasítására:

Tovább

Na kik menekülnek hozzánk Nyugatról?

20170210_203923.pngA drága miniszterelnökünk ma megint ámokfutott egyet retorikailag a dunai őrhajókkal is védett, kordonokkal, rendőrökkel és belátást akadályozó emeletes buszokkal hermetikusan elzárt Várbazárban (így legalább érthető, hogy miért volt olyan fontos, hogy a városnéző busz üzletre is rátegyék a kezüket). Az összeesküvés-elmélet hívők és a putyini propaganda terjesztői egymás száját nyalogatták örömükben, miközben hallgathatták azt a sok sületlenséget. 

A legnagyobb bohóctréfának (cinikus pofánkba röhögésnek, ki hogy nevezi vérmérséklet szerint) az hangzott, hogy majd a nyugat-európaiak hozzánk menekülnek a liberalizmus elől, és mi majd tárt karokkal várjuk az "igazi menekülteket" (miközben a háború által elüldözött "álmenekülteket" további intézkedésig bezárná). 

Pedig pont ez volt az a rész, amelynek volt igazságtartalma, bár Orbánnal ellentétben én erre egyáltalán nem lennék büszke.

A Magyar Narancs ugyanis nemrég hosszú cikkben - Fehér embernek fillérekért! - Oroszbarát brit újfasiszták Toroczkai és a Jobbik közelében - foglalkozott azzal a jelenséggel, hogy kishazánk Európa náciainak egyik kedvenc célpontjává vált, és nem nyaralási, hanem letelepedési célból.

Pár érdekes részlet:

Tovább

Miért nem szavazhatnak a vidékiek is az olimpiáról?

kkfnol.jpgOkoz némi zavart a fejekben, hogy a jelenleg folyó aláírásgyűjtés nem országos, hanem helyi népszavazásról szól, még ha az a hely akkora is, mint Budapest. A fővároson kívül élők - némileg joggal - úgy érzik, hogy az olimpia van akkora horderejű kérdés, hogy erről az egész országot illene megkérdezni, nem csak a pro forma pályázó Budapestet (ezt az igényt kihasználva próbált adatokat halászni a DK a maga kamu aláírásgyűjtésével). 

Nos, ez a sokadik nekifutás ebben a kérdésben, és volt már próbálkozás országos népszavazásra is. De kezdjük az elején:

Tovább