Ezzel szemben a tény az... XIV.
2009. május 05. írta: Fedor

Ezzel szemben a tény az... XIV.

A sorozat váratlanul nagyobb nyilvánosságot kapott, főleg kritikus hozzászólókkal. Ezek hatására tettem közzé felhívásomat az ellenpólus elkészítésére, sajnos sikertelenül, de azért nem adtam fel, az ajánlatom továbbra is él.

Addig is itt a folytatás a szokott forrásból:

Azt állítja Navracsics Tibor,
a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Magyar Hírlapnak nyilatkozva, hogy „a nemzetközi hatások is befolyásolják a helyzetet, de a balliberális vezetők elhibázott politizálásának, céltalan országvezetésének betudhatóan ettől függetlenül is csődközelben lennénk”.

Ezzel szemben a tény az,
hogy nem lennénk. Tavaly a költségvetési hiány 3,4 százalékra csökkent, 2008 második negyedében pedig – amikor már lassulni kezdett a világgazdaság – Magyarországon még gyorsult a GDP növekedése (igaz, még így is alacsony volt, mindössze 2 százalékos).

Erre az évre mindenesetre már három százalék feletti növekedést jeleztek kül- és belföldről egyaránt, ami ugyan jócskán alulmúlta volna például a szlovák fejlődést, és hibáztatható is miatta a kormányzat, de csődközelinek semmiképp sem nevezhető.

Csődközelbe ugyanis azért kerültünk, mert azokat a kölcsönöket, amelyeket nemcsak a Gyurcsány-, hanem az Orbán-kormány alatt is rendszeresen föl kellett vennünk, a kirobbant világválság miatt a hitelezők nem merték nekünk odaadni.

Nem csoda, hiszen a legfrissebb becslések szerint a világ bankjai 4100 milliárd dollárnyi (ez 35-40 magyarországnyi GDP-nek felel meg) rossz befektetést kénytelenek elkönyvelni. Legalább ennyit vesztettek, de lehet, hogy még többet. Ennek ismeretében azt állítani, hogy „nemzetközi hatások is befolyásolják a helyzetet”, valószínűleg az egész világon példátlan „understatement”. A fideszmagyar „nemzetközi hatásokat” magyarra fordítva azonban a helyzet az, hogy példátlan válság söpör végig az egész világon. Amely alól nyilván csak a Fidesz tudná kivonni magát és a hazát.

Elfogadva, hogy a szerző adatai pontosak, és valóban, pénzügyi segítségre (most még) nem szorultunk volna a külső hatások nélkül, és a konkrét államcsőd se fenyegetett minket, ezt a cáfolatot némileg árnyalja, hogy pl. Palócz Éva, akinek neve a Reformszövetség tagjaként felmerült még a Nagy Miniszterelnök-kereső Show-ban is, pont a múlt héten mondott olyat egy szakmai beszélgetésen, hogy

Ha nem tört volna ki a világgazdasági válság, Magyarország akkor is egyre mélyebbre süllyedt volna saját válságában

Persze ez a saját kis válságunk a nagy államháztartási reformok elmaradásának köszönhető, és ebben bizony az elmúlt 10 év összes kormánya felelős, valamint az olyan ellenzéki magatartás is, amely olyan helyzetbe hozza a kormányt, hogy ne merje meglépni a szükséges lépéseket, vagy csak nagyon rossz kompromisszumok árán.

Azt is állítja Navracsics Tibor
ugyancsak a Magyar Hírlapban, egy másik interjúban, hogy az amerikai kormányzatot aggasztják a magyarországi etnikai ellentétek, a romák helyzete. Azzal is tisztában vannak ugyanakkor, hogy mindennek alapvetően a nehéz szociális helyzet, a megélhetési válság az oka. A magyar kormányzatnak erre kell elsősorban megoldást nyújtania. Mi sem látjuk másképpen ezt a problémát – közölte Navracsics.

Ezzel szemben a tény az,
hogy a Fidesz két hónappal ezelőtt kiadott elnökségi nyilatkozata szerint bizony másképpen látják. „Itt az ideje az őszinte beszédnek” – szögezték le, és nagyon őszintén azt állították: „Magyarországon romokban hever a közbiztonság... A brutális bűncselekmények számának drámai emelkedése újabb területen tette világossá, hogy a kormány kudarcot vallott, és mielőbbi távozása nélkül a közbiztonság nem állítható helyre. Ki kell mondani: a cigány származású emberek által elkövetett súlyos bűncselekmények száma aggasztó módon növekszik. Követeljük, hogy a kormány a bűnelkövetők származás alapján való mentegetése helyett kerítse kézre az elkövetőket, és biztosítsa az áldozatok jog- és érdekvédelmét.”

Ha jól olvasom, ebben az őszinte beszédben csak a cigányok bűncselekményeiről, illetve a kormány bűnüldözési felelősségéről esik szó, ugyanakkor egyetlen szóval sem térnek ki a cigányok nehéz szociális helyzetére és megélhetési válságára mint alapvető okra. Most akkor melyik őszinte beszéd volt az igazi? Mert az őszinte beszédnek valóban itt volna az ideje.

Ez csak egy újabb példa a FIDESZ-es kettős beszédre. Megszoktuk, ugorgyunk.

Azt állítja Varga László,
a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, hogy az ötvenszázalékos béremelések előtti szintre esik vissza a közszolgálatban élők életszínvonala, ha a kormány végrehajtja a válságkezelő programot. Mint mondta, a keresetkiegészítés megszüntetése 4, a 13. havi bér eltörlése további 8 százalékos nominális veszteséget jelentene. Ha ezek közül semmi sem valósulna meg, az év végére akkor is a 2002-es keresetemelés előtti szintre csökkenne a bérek reálértéke – tette hozzá.

Ezzel szemben a tény az,
hogy hét éve, 2002 áprilisában a közszférában dolgozók átlagkeresete 120 ezer 200 forint volt, a legutóbbi statisztika szerint 2009 februárjában pedig 205 ezer 900.

Kétségtelen, hogy közben az árak is emelkedtek, úgyhogy az inflációt beszámítva az akkori 120 ezer forintos jövedelem ma körülbelül 166 ezer volna. A nettó többlet, ha tetszik, a reálbér-növekedés azonban még így is mintegy 40 ezer forint, és még ha visszavesznek is belőle 12 százalékot, akkor is 180 ezer maradna, inflációval korrigálva 14 ezerrel több, mint az ötvenszázalékos emelés előtt.

Ha pedig a kormány semmilyen megszorítást nem vezetne be, akkor értelemszerűen maradna az a 12 százalék is. Értem én a szakszervezeteket, hogy a mostani kétségbeejtő helyzetben kétségbeesetten számolnak, de az sem ártana, ha pontosan tennék ezt. A szakszervezeti tagok emiatt talán nem haragszanak meg.

Fránya dolgok ezek a számok, mert vissza lehet keresni őket. A szakszervezetek szerepéről egyébként pont most folyik diskurzus Tótánál, abba is érdemes beleolvasni. Mondjuk amit ír, az szerintem csak az igazság egyik fele, de attól még a magyar valóságban igazság.

Azt állítja a Magyar Hírlapban Dippold Pál,
hogy a szörnyű kalocsai gyilkosságról megjelent hírek „szinte kivétel nélkül egy kaptafára készültek: ölt a magyar gárdista. Kitűnő alkalom ez a politikailag korrekt magyar sajtó politikailag korrektté kiképzett munkatársainak a civilizált társadalmakban elfogadott fogalmazásmód bemutatására. Így tehát az antifasiszta, antináci, antirasszista hírmondó emberek halálmegvető bátorsággal ismételgetik: ölt a magyar gárdista. Azért ölt, mert gárdista. Azért, mert magyar. Íme, a bűnös nép”.

Ezzel szemben a tény az,
hogy senki nem írt le olyasmit, hogy a gyilkos azért ölt, mert gárdista, vagy azért, mert magyar. Bűnös nép emlegetéséről pedig csak a Magyar Hírlap vizionál.

De ha a cikkíró azt nehezményezi, hogy bezzeg a makói vagy az olaszliszkai gyilkosság elkövetőiről ugyanazok akkoriban nem írták le, hogy öltek a cigányok (a jobboldali sajtóban persze megtették helyettük is), akkor most miért tartja szükségesnek megállapítani a nyilvánvalót, hogy tudniillik a kalocsai szörnyeteg nem azért gyilkolt, mert magyar gárdista. Nyilván nem.

Bár gárdistává saját elhatározásából lesz valaki, míg cigánnyá nem. Ám ha a gárdista gyilkosról, aki ráadásul még egy horogkeresztes zászlóval is beborította a holttestet, nem kellett volna megírni, hogy gárdista, akkor február 8-án vajon egy Magyar Hírlap nevet viselő újság miért olyan címmel jelent meg, hogy „Cigányok öltek Veszprémben”?

Vagy ők mégis azért öltek, mert cigányok?

Ha most a ballib sajtó elkezdené következetesen használni azt a kifejezést, hogy gárdistabűnözés, nagy lenne azt hiszem a sértődés.

Azt állítja a Magyar Hírlap vezércikke,
hogy Lengyelországban a korrupció elleni hivatal létrehozása után meglódult a gazdasági fejlődés. „A testület működni kezdett, s a lengyel GDP mindjárt hét százalék fölött találta magát.”

Ezzel szemben a tény az,

hogy a lengyel GDP soha nem találta magát hét százalék fölött. Az állítólag „hosszú-hosszú évekkel ezelőtt” létrehozott testület alig két és fél éve alakult, és abban az évben egyébként a lengyel GDP már hat százalék fölötti ütemben növekedett, majd 2007-ben egy kicsit még jobban, 6,6 százalékkal, hogy utána, tavaly 4,8-ra essen vissza. Remélhetőleg nem azért, mert a korrupció elleni harc esetleg alábbhagyott.

Egy jó kis csúsztatás sose jön rosszul, ha mások példájával akarjuk befeketíteni az ellenfelet... Az meg a Magyar Hírlap esetében teljesen logikus, hogy a finoman szóval is erősen jobboldali és ellentmondásos megítélésű Kaczinsky ikreket állítja példaképül.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr241104278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Empty 2009.05.06. 02:22:48

te mindent elhiszel amit 168 óra mond?

Empty 2009.05.06. 02:24:05

Ja, fizetsz jogdíjat az avatarodért?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.06. 09:22:39

@Empty: Jaj de kötözködős hangulatban tetszik lenni. Rejtő Jenő több, mint 70 éves fotójáért? Kinek?

Empty 2009.05.06. 10:19:17

@Fedor:
A korábbi jobb volt, az talán az útlevélképe lehetett.

Egyébként ezzel szemben a tény az, hogy Bolgár György se megy a szomszédba egy kis csúsztatásért. ;-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.06. 10:20:54

@Empty: Várom a cáfolat cáfolatait...

Empty 2009.05.06. 10:24:45

@Fedor:

Ezt csak általánosságban mondtam, de ha a kormányaink nem szorulnak rá a folyamatos hitelfelvételre - osztogatás érdekében, államkötvény formájában -, most nem állnánk ilyen rosszul, hogy államkötvényünket senki sem veszi, s hitelt kell felvennünk a hitel törlesztésére.

Ettôl persze Navaracsicsnak nem lesz igaza. Szerintem kár érte, meg a Varga Misiért is.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.06. 10:58:46

@Empty: Teljesen igazad van, de hol cáfolja ez a fentieket?

Empty 2009.05.06. 11:01:43

@Fedor:

Nem cáfolja, de a balliberális kormány tényleg elkúrta. Ahogy az élményfürdô és wellness központ építô is.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.06. 11:03:23

@Empty: Állítottam én az ellenkezőjét? Ajánlom figyelmedbe a mottómat, ott van jobboldalt, a névjegyemben...

Empty 2009.05.06. 11:09:39

@Fedor:

OFF
Errôl jut eszembe, valamelyik nógrádi faluban fúrtak egy kutat, hogy jön-e termálvíz. Jött. 30 millába került, s most kénne pénz az államtól, hogy épüljön köré egyélménywellness. A faluban van kocsma is, este 8-ig nyitva. A közelben rengeteg látnivaló, bár kétlem, hogy a wellnessvendég várromokat akar látni.

Empty 2009.05.06. 11:10:21

@Fedor:

Nem tudok rovásul... magyart se jól.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.06. 11:23:12

@Empty: Rovással is csak az van a fejlécben, mint magyarul...

Win Elen 2009.05.08. 00:27:32

Hmm. Itt mindig Bolgar kritikak kerulnek megfogalmazasra, ahogy azt tolem is megkaptad mar. Viszont ebbol az derul ki, hogy a cafolat cafolata, nem igazan letezik. Bar erre is volt pelda.

Ugyanakkor le kell szogezni, hogy az adatok ertelmezes sokszor szubjektiv, leven jelentoseguk a jelenen tulmutato, igy jovobelatast kivannak, ahol a spekulacionak adnak alapot, es ezek nem kezelhetoek tenykent. (lsd. jegybank prognosztizacioi).

(es meg ittam a 8-dik soromet, es eztem a posztot kivetelesen nem olvastam vegig, de holnap potolom ebbeli hianyosagomat :) )

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.08. 07:29:57

@Win Elen: "Viszont ebbol az derul ki, hogy a cafolat cafolata, nem igazan letezik. Bar erre is volt pelda."

Én konkrétan csak egy esetre emlékszem, amikor kiderült, hogy egy számot rosszul idézett Bolgár, és ez a kommentekből derült ki...

Vidéki 2009.05.08. 08:18:20

A szerző igyekszik a felelősséget szétkenni minél nagyobb felületre:
„Persze ez a saját kis válságunk a nagy államháztartási reformok elmaradásának köszönhető, és ebben bizony az elmúlt 10 év összes kormánya felelős, valamint az olyan ellenzéki magatartás is, amely olyan helyzetbe hozza a kormányt, hogy ne merje meglépni a szükséges lépéseket, vagy csak nagyon rossz kompromisszumok árán.”
Ha mindenki felelős akkor tulajdonképpen senki sem felelős.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.08. 08:40:43

@Vidéki: Ez a te olvasatod. Nálam meg azt jelenti, amit írtam. Mindenki felelős, de persze nem egyforma mértékben. Természetesen azé a nagyobb rész, aki hosszabb ideig volt döntési pozícióban, de azért ne tegyünk úgy, mintha a másik oldal teljesen tiszta lenne...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0