Galgagyörk, Uszka és a magyar Obama
2009. szeptember 22. írta: Fedor

Galgagyörk, Uszka és a magyar Obama

Cigányokat védett a Gárda Galgagyörkön, szól a hír, amiből mindenki mást olvas ki.

Akinek a Gárda eddig is szimpatikus volt, az most kétszeresen igazolva látja magát: egyrészt azért, mert hogy a cigányokkal megint baj van, másrészt azért, mert hogy lám, nem is olyan gonoszak, hisz pont hogy olyan cigányok védelmére keltek, akik túlhaladva társaikat, megpróbáltak beilleszkedni. Én viszont (mily meglepő), nem egészen így látom.

1. Mit keres ott a Gárda? Most tegyük félre, hogy egy jogerősen feloszlatott szervezetről van szó. Ugyanaz a bajom velük, mint a kerepesi békítőshow-nál: olyan jogköröket vesznek magukhoz, amelyekhez semmi közük. Igen tudom, állítólag hívásra mentek, de akkor is. Egy ilyen eset elrendezése a rendőrség dolga. "Dehát az gagyi, semmire se jó", de ezzel (ebben a konkrét esetben) vitatkoznék. Mivel Galgagyörk már bő egy éve neuralgikus pontja a cigány-magyar ellentéteknek, kiemelten kezelik, lett volna kihez fordulni. Ráadásul erősen habosítja a történteket a Gárda meg az Echo tévé, a rendőrség több ponton is cáfolja az állításaikat, szóval még az sem biztos, hogy az volt a probléma, hogy néhány család megpróbált beilleszkedni, csak ez a többieknek nem tetszett, de egyelőre fogadjuk el, hogy valóban ilyesmiből indult ki a purparlé.

2. Ebből az egész történetből aki akarja, az azt hallja ki, hogy már megint baj van a cigányokkal. Én viszont azt, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére továbbra sem szabad minden cigányt alapból bűnözőnek venni, hisz vannak olyanok, akik megpróbálnak csatlakozni hozzánk, a többséghez.

És az ilyeneket bátorítani kell. Igen, vannak a cigányok között is olyanok, akiknek ez nem tetszik. Ők se egyformák, közöttük is vannak haladók és maradiak, mint ahogy közöttünk is. De a maradiak meggyőzésére (akik között biztos vannak olyanok is, akik csak a Gárda által is szított cigányellenes hangulat okozta dacból utasítanak el mindent, és mindenkit, aki a többségi társadalomhoz tartozik, vagy szeretne tartozni) nem a Gárda típusú önbíráskodás és félelemkeltés a megoldás, hanem pont ellenkezőleg, a falak lebontása, az oktatási és a munkahelyi diszkriminációk felszámolása, valamint a rendőrség megerősítése.

És a persze a pozitív példák bemutatása, mint pl. Uszkáé, amely az ország egyik legkeletibb települése, egy munkalehetőségeknek híján lévő határfalu, amelynek lakosságának 90%-a cigány, szóval minden adott hozzá, hogy problémás legyen, és mégsem az, sőt:

Ez a példa már csak azért is jó, mert azt is bemutatja, hogy hol lenne valóban tennivalója az egyházaknak (jellemző egyébként, hogy a fenti eredményeket nem egy magár oly büszke történelmi egyház képviselője érte el, hanem egy kis keresztény közösségé).

Hogy a beígért településőrségből lesz -e valami, azt nem tudom. Jó lenne, ha lenne. De hogy az olyan programok, mint a cigány rendőrök képzése, vagy a cigány értelmiségiek közszolgálatba állításának támogatása nagyon fontos lépések, az nem vitatható. Mindkettő üzenete az, hogy érdemes tanulni, beilleszkedni, és hogy az állam nem feltétlenül ellenség, vagy fejőstehén, ami a segélyt adja, hanem akár segítői, részei is lehetnek. És ugyanez az üzenet fontos a többségi társadalom számára is, kiegészítve azzal, hogy lám a cigányság nem csak zenélésre, bűnözésre meg élősködésre alkalmas, csak épp ennek bebizonyítása nem csak rajtuk, hanem rajtunk is múlik.

Magyarország jövője azon múlik, hogy képes-e a romákat integrálni a társadalomba. Amerika eljutott ötven év alatt a Ku-Klux-Klantól Obamáig. Remélem, Magyarországon nem fog ötven évig tartani, hogy a most letartóztatott magyar Ku-Klux-Klantól eljutunk oda, hogy legyen egyszer egy magyar Obama is.

Bajnai mondataitól gondolom sokakat kirázott a hideg: cigány miniszterelnök? Hát sokan gondoltak hasonlóképpen a hatvanas évek Amerikájában is a négerekről. Akkor és ott persze a megkülönböztetés bizonyos tekinteben nagyobb volt, mint most nálunk. A gond az, hogy amíg ott az a helyzet a fejlődés egy stációja volt a rabszolgaságtól Obamáig vezető úton, itt és most a helyzet nem hogy nem javul, hanem inkább romlik. És ebben szerepe van az olyan politikai alakulatoknak, akiknek érdeke a helyzet élesebbé tétele, szerepe van az olyanoknak, akik hagyták eddig elfajulni a helyzetet, pedig lett volna lehetőségük változtatni, szerepe van a többségi társadalomnak, amely a sztereotípiáinak fogságában sokszor azok kiemelkedését is akadályozza, akik nem szolgáltak erre rá, és szerepe van a cigányok egy rétegének is, amelyek némi alapot adnak ezeknek az előítéleteknek.

Tehát mindenkinek változnia kell. A kormány már elkezdte, és ha nagyon-nagyon optimistán állunk hozzá, akkor a fenti eset fényében mondhatjuk azt is, hogy talán a Gárda is, de azért ezt csak nagyon kétkedve merem leírni, hisz a Gárda legfőbb összetartó kovásza a cigánygyűlölet, szóval önön létét kérdőjelezné meg ezzel, hisz a Gárda is, meg a gazdája, a Jobbik is pont ennek köszönheti sikerét. És hát kezdeni kell valamit az általuk elszabadított indulatokkal ugyanúgy, mint a cigányok egy részének a többséghez való viszonyulásával is (amely persze nem független az őket ért támadásoktól).

Ezért fontosak a fenti példák, és ezért lenne fontos egy cigány Martin Luther King is, mert ezek az előfeltételei a magyar Obama megjelenésének.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr481399065

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: P. Zsolt társait keresi a rendőrség 2010.04.02. 09:20:02

A romagyilkosságok kilenc helyszíne közül hat támadással hozta már összefüggésbe a rendőrség P. Zsoltot, az egyik gyanúsítottat - írja a Magyar Nemzet.

Trackback: A félelem vére 2009.09.22. 17:27:30

Sokadszorra nézem át a Magyar Gárda tetteivel, eseményeivel foglalkozó videókat, híreket, avatást, családmentést, menetelést, tüntetést és újra és újra odajutok: Jó kérdésre adott rossz válasz. Egyszerűen, mert adott jogállamban nem lehet más. Épp csak...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drang 2009.09.22. 12:45:41

Látom, mindegy, hogy van-e rajta sapka vagy nincs…
Mindenesetre egy 90%-ban kisebbség által lakott település nem éppen a legjobb példa a problémamentes együttélésre, sőt inkább a szegregáció működőképességét bizonyítja (anno a bantusztánokban sem voltak etnikai problémák).
Az esélykiegyenlítéssel nem lenne semmi baj, csakhogy itt nem ez zajlik, hanem egyfajta mechanikus pozitív diszkrimináció. Vagyis ha valaki gyengébb képességű, tudású és kevésbé alkalmas másnál, ez nem szempont, ha az illető cigány. Persze ez csak a közszférában működik, nem azért, mert a privátszektor munkaadói rasszisták, hanem mert egy profitorientált közeg hosszabb távon nem bírja el a kontraszelekciót.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.22. 12:50:36

@Drang: "ha valaki gyengébb képességű, tudású és kevésbé alkalmas másnál, ez nem szempont, ha az illető cigány"

Erre azért hozhatnál példát is, mert ilyenről nem tudok. A megfelelő szakképesítés ugyanis előfeltétel ott is, ahol pozitív diszkrimináció van...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.22. 12:54:43

@Drang: "Mindenesetre egy 90%-ban kisebbség által lakott település nem éppen a legjobb példa a problémamentes együttélésre, sőt inkább a szegregáció működőképességét bizonyítja "

Ez hülyeség. Nem azért nem lopnak, csalnak, alkoholizálnak az ottani cigányok, és nem azért tartják rendben a házaikat, járatják rendesen iskolába a gyerekeiket, mert kevés magyar él ott. Ráadásul a vegyesházasságok is téged cáfolnak.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.09.22. 13:25:18

Fedor: Ezzel az a baj, hogy már vitatkozni sincs kedvem. A Gárdával kapcsolatban van egy prekoncepciód, amiből nem engedsz. Nem, mert nem. Ha kiderül, hogy egy időgép segítségével a gárdisták adományaikkal támogatták Schindlert, és a 32 Hitler-ellenes merényletből 27 mögött ők állnak, akkor is nácik és kész.

A rendőrséggel kapcsolatban is van egy prekoncepciód, amit a rendőrség szavára alapozol. Tehát zárt a rendszer, amíg a rendőrség hivatalosan ki nem mondja, hogy egy politikavezérelt gyáva, kisebbségi komplexusos maffia vagyunk, addig nem hiszed el. (Bár ezt az TMRSz már kimondta, de az nem ér mer' ők náczyak!)

Én őszinte rajongója vagyok a legképtelenebb előítéleteknek is, de ha egyszer 20 éve folyamatosan jön szembe a cáfolat akkor csak engedni kéne...

A magyar Obamának meg egyrészt qrvára semmi értelme. Magyarország teljesen más mint az USA. (Pl a cigányok hozzánk illegális határátlépőként menekültként jöttek, nem mi hoztuk őket rabszolgának.) Másrészt egyszer már volt. Orsós Viktor mond valamit? Érdekes, hogy pont a nagyonnáci jobboldalt nem zavarta.
(De egyébként nekünk volt román származású Hunyadi Jánosunk, horvát Zrínyink, olasz, német, osztrák, francia királyunk, de mintha Kossuthban is lett volna egy kis tót, meg volt zsidó tőtitkárunk, közt elnökünk is de róluk nem szívesen emlékezünk. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Észak-Magyarországot a szlovákok irányítják, Kelet-Magyarországot a románoknak adtuk, Dél-Magyarországot pedig a szerbeknek akkor pláne nem értem mit akarsz?
Szóval ez egyszerűen értelmetlen a felvetés, kb olyan, mintha eszkimó miniszterelnököt szeretnének. Arra persze jól lehet, hogy megint szégyenkezzünk egyet, hogy nem vagyunk elég felvilágosultak. Pedig de, és talán pont itt szívtuk meg. )

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.09.22. 14:00:58

Majd ha kitermelődik egy olyan cigány értelmiségi réteg, amely képes érdemi munkát végezni a közigazgatásban, és nem csak a többi cigány jogait védi és érdekeit képviseli, enyhén szólva is kontraproduktív módon itthon és az EU-ban egyaránt, akkor lesz magyar Obama. Addig marad a Farkas Flórián és a többiek. Az esély megvan számukra, mivel még pluszpontokat, plusz támogatásokat is kap(hat)nak. Szóval nem sírniuk kéne, hanem tanulni és dolgozni, és nem visszarántani a sárba azokat, akik ezt meglépik közülük.
Ebben hasonlítanak egyébként a magyarokra, csak ők nagy általánosságban alacsonyabb szinten ragadtak meg.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.22. 15:10:35

@TaTa86.:

1. Prekoncepcióm a Gárdához elég megalapozott, tekintve az elmúlt évek megnyilvánulásait. De az nem igaz, hogy nem engedek belőle, hisz pont azt írom, hogy mintha már változnának, mert végre különbséget tesznek cigány és cigány között. Abból valóban nem engedek, hogy egy párthoz kötődő egyenruhás alakulat ne önbíráskodjon, és akarjon karhatalomként fellépni, még akkor sem, ha az igazi karhatalom nincs is a helyzet magaslatán. Az állami karhatalmat kell megerősíteni, kiegészíteni ha gond van, és törekedni kell a pártatlanságára minden demokratikus eszközzel, törvénymódosítással, pénzátcsoportosítással, stb. A párthadsereg nem jó válasz a problémákra, sőt, a lehető legrosszabb. És ez nem Jobbik specifikus dolog, semmilyen pártnak nem megengedhető ez, bármilyen irányultságú. A Munkásőrség feloszlatását 89-ben ugyanúgy megszavaztam volna, ha már szavazókorú lettem volna.

2. A rendőrséggel kapcsolatban nincs semmilyen prekoncepcióm, tisztában vagyok a korlátjaival, és korlátoltságával, csupán jeleztem, hogy mások meg mást mondanak, tehát nem biztos, hogy minden úgy történt, ahogy a Gárda állítja. Nézd, volt már oka utólag korrigálni a gárdának is, a rendőrségnek is, szóval majd kiderül. Az igazság valahol a kettő között lesz szokás szerint szerintem, épp ezért írtam azt, hogy "gyelőre fogadjuk el, hogy valóban ilyesmiből indult ki a purparlé".

Az Orsós Viktorozást meg hagyjuk. Az aljas suttogó propaganda nem az én szintem, ha nem haragszol. Tudod jól, hogy Orbán nem cigány.

Azt meg aztán végképp nem értem, hogy miért gondolod, hogy más itt az a helyzet csak azért, mert más úton érkeztek ide, mint a négerek az USA-ba. Több száz év után nem mindegy? Itt vannak, magyar állampolgárok, többségük nem is tud más nyelvet. Miért ne lehetne egyikük akár miniszterelnök is? Nem azért, mert cigány, hanem azért, mert ez a tény nem számít, csak a végzettsége, rátermettsége, vezetői, politikusi képességei, ugyanúgy, mint Obamánál.

Persze ez nem holnap lesz, ez tény.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.22. 15:12:45

@danaz: "Majd ha kitermelődik egy olyan cigány értelmiségi réteg, amely képes érdemi munkát végezni a közigazgatásban, és nem csak a többi cigány jogait védi és érdekeit képviseli"

A Bajnai programja pont erről szól, hogy különböző szakterületeken dolgozzanak átlagos tisztviselőként, mint pl. anno Daróczi Dávid szóvivőként.

DeMarco 2009.09.22. 15:24:32

Fedor: Tata-val értek egyet. Pont arra gondoltam én is, hogy nincs kedvem vitatkozni róla, mert önmagában is árulkodó az írás, minek cáfolgatni?
Csak két gondolat: 1. "Tehát mindenkinek változnia kell. A kormány már elkezdte.."
Először is a mindenkiben benne vannak a cigányok is, másodszor a kormány nem kezdett el semmit sem. Adva van 200.000 cigány akiket meg kell venni, hogy legalább a 10%-ot elérjék a néhány hónap miatt esedékes választáson. Kinek kajajegyet adnak, kinek egy kis kápét, kinek büntetlenséget ígérnek. És van akinek azt, hogy majd felvesznek a közigazgatásba x embert, vagy lesz magyar obama. Bár ez utóbbi lehet, hogy lesz egyszer, de nem balról... De ezek választási ígéretek, füst, ami elszáll azonnal amint behúzták az x-et a lapon. Ne tettesd naívnak magad, hogy ezt nem látod át. Aztán meg ugye tudod, hogy vidéken miért a jobbikra szavaztak a maszoposok? Igen, igen kitaláltad... Mert a cigányok sem tesznek különbséget, hogy jobbost, vagy balost dézsmálnak meg, jobbos, vagy balos gyerekeit zaklatják a galerik. Nem egy ősbalfasztól hallottam már, hogy a jobbikra fog szavazni, mert a gárda majd rendet rak, ha a rendőrök nem képesek erre.
2. "kik csak a Gárda által is szított cigányellenes hangulat okozta dacból utasítanak el mindent, és mindenkit, aki a többségi társadalomhoz tartozik"
Na ne röhögtess... Az utóbbi években létezik csak a gárda és még sosem vertek cigányt. És az előtte lévő 200 évben mi történt? Kitől féltek szegények? Lehet, hogy ez neked új, de inkább a cigányoktól kell/szoktak félni és nem fordítva... Nehogy már megcseréld a farkas és a bárány szerepét...
3. Egy ráadás: Tipikus libsi panel a történelmi egyházak gyalázása. Ezt vetkőzd le, bármit is gondolsz. Ez az egyik olyan dolog amiért egyébként mélyen megvetem a libsi gondolkodást.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.22. 16:39:55

@DeMarco: De most komolyan, most tényleg elkezdtek olyanokat számonkérni rajtam, amiket leírtam én is? "Először is a mindenkiben benne vannak a cigányok is" Természetesen, de hát ezt én is írtam. Ne olvassatok már ennyire szelektíven...

"kormány nem kezdett el semmit sem" Ugyan már, mutassatok egy olyan pártot, amelyik nem akar szavazatokat szerezni. De én azt azért nem igazán tartom szavazatvásárlásnak, ha hosszútávú hatású és jó programokat indítanak. Persze, mellékesen ez jó a cigányoknak is, meg nekünk, többségieknek is. De nem pont ennek kéne lennie a politikusi tevékenységek eredményének?

2. Én nem a bűnözőkről beszéltem, hanem az átlag, békés cigányokról. Akik pl. járőrözni kezdtek. "Az utóbbi években létezik csak a gárda és még sosem vertek cigányt. És az előtte lévő 200 évben mi történt? Kitől féltek szegények? Lehet, hogy ez neked új, de inkább a cigányoktól kell/szoktak félni és nem fordítva..." Ezt most komolyan írod a sorozatgyilkosság után? Igen, tudom, nem gárdisták voltak, de azt ne mond már nekem, hogy nem vallottak ugyanolyan nézeteket, és a gyilkosokra nem hatott az a hangulatkeltés, ami a Gárdához és Jobbikhoz köthető...

3. Könyörgöm, hol gyaláztam én az egyházakat? Ne legyél már ennyire paranoiás. Pont azt írtam, hogy a vallás akár eszköze is lehet az integrációnak, tehát POZITÍVAN írtam róla, és csupán megjegyeztem, ez pl. egy olyan feladat lenne az egyházak számára, amely méltó lenne a tanításaikhoz, kár, hogy eddig még nem csaptak le a lehetőségre. Ez lenne a gyalázás?

Nem szoktam gyalázni az egyházakat. Kritizálni esetleg igen, ha rászolgáltak (a vallás és a földi képviselői nem esnek nálam egy megítélés alá). Ehhez viszont minden jogom megvan, mert szekularizált demokráciában élünk, ahol engem nem zavar, ha hasra borulsz előttük, de akkor téged se zavarjon, ha én meg nem.

Drang 2009.09.22. 16:51:57

@Fedor:
Szerintem az összes mai cigány közszereplő kontraszelektált (most nem a néhány tényleg jó zenészről vagy sportolóról beszélek, ilyenek mindig is voltak), csak azért van ott, ahol, mert cigány.
Az uszkai vegyesházasságok max. annyit bizonyítanak, hogy a cca. 40 magyar nemigen tud egymás közt házasodni, gondolom amúgy is eleve vagy öregek, vagy rokonok.
Azt írod, hogy „nem lopnak, csalnak, alkoholizálnak”: ez mondjuk bármely normális közösségben a minimális alap; ha ezt te pozitív kivételnek látod, azzal beismered, hogy a cigányoknál a „lopás, csalás, alkoholizálás” az általános. Na majd ha nem ez lesz náluk az általános, akkor esetleg lehet miről tárgyalnunk velük, ugyanis ez csak rajtuk múlik.
Hangsúlyozom: egyetértek azzal, hogy ha valaki alkalmasabb, rátermettebb, csak azért ne lehessen megfosztani a lehetőségtől, mert történetesen cigánynak született. De ne pótolja már az alkalmasságot és a rátermettséget a cigány származás.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.22. 16:57:25

@Drang: "De ne pótolja már az alkalmasságot és a rátermettséget a cigány származás."

Én meg újfent hangsúlyozom, itt semmi ilyesmiről nincs szó. Akikről te beszélsz, azok politikusok: jogvédők, cigány szervezetek vezetői, képviselők, stb. Akikről meg ezek a programok szólnak, azok meg átlagemberek lesznek, átlagmunkakörökben. Csupán ahhoz kapnak támogatást, hogy elérjék azt, amit te is jónak tartasz, mert ez sajnos ma még nem természetes nálunk.

Viktus 2009.09.22. 17:11:38

Fedor alapvetően aranyos arc én is eléldegélnék az ő párhuzamos galaxisában.

Libikóka · http://www.minerva-szki.hu/szakkepzesek/ugyintezo-titkar.php 2009.09.22. 17:27:03

Volt szerencsétlenségem a jobbik egy-két kezdő arcával megismerkedni.... Félelmetes az a csőlátás és elszántság, ami minden olyan ember ellen szól, aki nem "tisztességes" keresztény magyar....
Nekem itt indul be a félelmeim, nem attól, hogy mi lesz, ha kitermelődik a cigány értelmiség (akik amúgy már most is azért ott vannak kis számban a hivatalokban)

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.09.22. 17:32:21

A galgagyörki esetet purparlé-nek nevezni (szerintem) vétek, majdhogynem bűn.
Néha tényleg jó lenne, ha ilyen kérdésekben egy-egy tudósító, blogger a helyszínen tájékozódna. Legalább _néha_. Minden más forrás torzít, szemüvegtől függően.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.09.22. 18:32:57

Az nekem is csipte a szememt, hogy a kormany mar megtette a magaet.

Akar az oszodi beszed is ide illo lenne: `Nem csinaltunk semiit x65787567y evig! Ugyan mit csinalt a kormany? Ezt magyarazza mar el nekem valaki?

En itt Londonban olyan helyen elek, ahol a npesseg kb 40%-a indiai. Rengeteg ketkezi munkat vegeznek altalaban a magamfajta egyeb bevandorlokkal egyutt.

Nalunk kifejezetten megszuntek a ketkezi munka tipusu munkahelyek. Minden masodik ember 20 eve kipottyant a munkaero piacrol, es nagy a kussolas azugyben, hogy ennek a tarsadalmi koltsegeit kinek kell fizetni.

Ez van a roma integracio mogott.

Fedor my Dear! megtenned, hogy ezugyben osszefoglalod nekunk, hogy mi jot cselekedett a kormany?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.09.22. 19:01:14

@Fedor: Csak néhány kiegészítés, a tények kedvéért:
-A Gárda mindig is különbséget tett deviáns és normakövető cigány között. Kb az első "akciójuk" megalakulásuk után Mikulás-ünnepséget szervezni hhh gyerekeknek, köztük többségben cigányoknak.
Azóta is nem egy eset történt, ahol kiderült, hogy nem a cigányok "fajával" van a gondja a Gárdának.

-A Munkásőrséggel ne hasonlítsd össze az MGt. Az a 45 éve belügyet tekintve korlátlan hatalmat gyakorló, hazaáruló, totalitárius, háborús- és emberiségellenes bűnöket elkövető illegitim Állampárt szervezete volt, szigorúan közpénzből, és nem egy nemrég alakult demokratikus parlamenten kívüli párt önerőből létrehozott civil mozgalma.

A rendőrséggel kapcsolatban sajnos láthattuk, hogy ők bizony pofátlanul hazudnak. Nem ferdítenek, csúsztatnak, nem fejtik ki az igazság minden részletét, hanem ordenáré módon, az egész országot hülyének nézve hazudnak.
Hogy mást nem mondjak: "Nincs vipera."

"Tudod jól, hogy Orbán nem cigány."
Tök mindegy mit tudok, és mit nem. Már csak azért is így van, mert engem tényleg nem érdekelne, ha Orbán cigány lenne. (Azért a gyermekeinek érdekes neveket adott...) A lényeg, hogy az ország nagy része bizony azt hitte, hiszi, hogy van benne egy-két vonóval, de mégsem ez alapján döntött. (Nem túl sok tisztelet az egyébként jelentős kivételnek.) A másik lényeg, hogy ezt az Obama-dolgot egy mszpsnek van pofája felhozni.

És igen is nem mindegy. Bár ez egy kicsit komplikáltabb téma. A dolog ott kezdődik, hogy olyan, hogy amerikai nemzet nincs, magyar meg van, akkor is, hogyha senki nem tudja magát Árpádig visszavezetni. Ez lényeges különbség( nekem).

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.09.22. 19:09:25

@Fedor: "És az előtte lévő 200 évben mi történt? Kitől féltek szegények?"

Érdemes visszakeresni, a sorozatgyilkossághoz köthető tanúvallomásokat. Volt ott egy olyan, hogy "fekete terepjáró". Ez kb olyan mint okt23án a szlávul beszélő rendőr. Nem volt sehol, de ez annyira benne van a magyar kollektív tudatalattijában, hogy muszáj volt előkerülnie.
Na kik járkálnak fekete terepjáróval?
Bizony-bizony: a cigány uzsorások!

Szóval ennyit arról, hogy kitől is félnek a cigányok leginkább.

DeMarco 2009.09.22. 22:30:37

@Fedor: "De én azt azért nem igazán tartom szavazatvásárlásnak, ha hosszútávú hatású..." Muhaha... Ez a mondatrész eleve üti egymást nem gondolod?? Itt nincs semmiféle hosszútáv, de még középtáv sem. Itt csak pár hónapról van szó, meg az addigi időben elhangzó ígérethalmazról. Tudod sajtból van a Hold. Nyugodtan elhiheted, hogy csak és kizárólag az X-ükre hajtanak, mert úgy hiszik, hogy a cigányokat sikerült megrémíteniük a gárdázással, a fasisztaveszéllyel és nem utolsósorban a sorozatgyilkossággal. Bízom benne, hogy ez utóbbinál egyszer majd kiderül, hogy szervezték, vagy csak hagyták folyni és most kihasználják a helyzetet.
2. Ezt te csak feltételezed és szeretnéd, ha úgy lenne, hogy "a gyilkosokra hatott az a hangulatkeltés, ami a Gárdához és Jobbikhoz köthető". Egyenlőre csak azt tudni, hogy egyik szervezethez sem volt semmi közük. Gondolod, hogy ha lett volna, akkor nem ezt üvöltené a maszop és a baráti sajtó? Csak azt tudni, hogy az egyiket a nbh figyelte, a másik meg hivatásos katona volt... ráadásul egy olyan szervezetben, ami már a gárda előtt is létezett...
És ahogy már írtam: A sorozatgyilkosság borzasztó dolog volt, de ez akkor sem menti a cigányok által elkövetett bűnöket.

3. "jellemző egyébként, hogy a fenti eredményeket nem egy magár oly büszke történelmi egyház képviselője érte el, hanem egy kis keresztény közösségé"
Szerinted ez nem gúny? Gőződ sincs róla, hogy a történelmi egyházak mennyi mindent tesznek a cigányokért vidéken, csak fújsz rájuk, mert a maszop és a szadesz szerint ez menő...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.23. 08:36:11

@Saman: Könyörgöm, már te se tudsz olvasni? Nem azt írtam, hogy a kormány már megtette a magáét, hanem hogy a "A kormány már elkezdte". Nem befejezte, ELKEZDTE. Tett már lépéseket, amelyek jó irányba mutatnak, és amelyek persze korántsem elégségesek, de attól még szükségesek. Az ember azt hinné, hogy a blogot értelmes felnőtt emberek olvassák, akiknek nincsenek szövegértelmezési nehézségeik...
@DeMarco: "És ahogy már írtam: A sorozatgyilkosság borzasztó dolog volt, de ez akkor sem menti a cigányok által elkövetett bűnöket. " És ahogy már leírtam kismilliószor, én meg sose állítottam ilyet. Miért olyan lehetetlen felfogni azt, hogy ha én azt írom, hogy ne az összes cigányt szidjuk a néhányuk által elkövetett bűnökért, akkor azt komolyan is gondolom? Rengetegszer leírtam már, hogy aki bűnös, az bűnhődjön, de csak ő. Állítólag nekem vannak prekoncepcióim, miközben ti nézitek folyamatosan levegőnek az olyan mondataimat, amelyek nem nem illik a rólam alkotott képetekbe, és pont vagy az, aki nem tudja elfogadni azt a tényt, hogy vegytisztán rasszista indíttatásúak voltak azok a gyilkosságok.
"Szerinted ez nem gúny? Gőződ sincs róla, hogy a történelmi egyházak mennyi mindent tesznek a cigányokért vidéken"
1. Nagyon szar lehet ilyen alacsony ingerküszöbbel élni.
2. Képzeld el, személyesen ismerek olyan katolikus papot, aki bejár a börtönbe, és ott térít, őt tisztelem is a tevékenységéért, de ez az ő személyiségéből fakad, sajnos nem ő a tipikus pap (ismerek más papokat is). Nem azt írtam, semmit nem tesznek, csupán azt, hogy nagyobb hangsúlyt fektethetnének erre, mert több hasznot érnének el vele, mint pl. a Orbán melletti agitálással a miséken. Az meg tény, hogy Uszkán egy kisegyház papja érte el azt, amit elért. Tehát újra megkérdezem: mi ezen a gyalázás?

"csak fújsz rájuk, mert a maszop és a szadesz szerint ez menő..."

Az a baj, hogy te mást el se tudsz képzelni a nem veled egy oldalon állókról, mint azt, hogy vakon követik a pártjuk utasításait. Az fel se merül benned, hogy lehetnek esetleg saját tapasztalataik, gondolataik, véleményük, és még az is előfordulhat, hogy netán pont azért szavaznak az egyik, vagy másik pártra (esetemben perpillanat egyikre se), mert a saját elveikhez azt érzik közelállónak.

Viktus 2009.09.23. 09:04:47

@Libikóka:

A Jobbik nem is nagyon kellene kormányzati pozicióba, de egy tökös ellenzékre szükség lesz, amely végre kiköveteli a valódi változásokat lásd. felelősségrevonások stb.
A Jobbik egy kortünet egy jajkiáltás. A politikai elit meg vagy képes lesz változtatni, vagy előbb-utóbb hatalomra kerül a Jobbik, de azzal kapcsolatban túl sok jót nem látok mindenesetre egy alapos megtisztulás ráférne a közéletre tényleges felelősségrevonásokkal.

@TaTa86.:

A Magyar Gárda egy jó ötlet volt eleinte, de a bírósági cucc után nyugodtan feloszlathatnák már szükségtelen. A médiahack célját elérte a Jobbikot a médián keresztül a balliberális hiszti által a köztudatba emelte.
Most már a Gárda a Jobbik, mint párt konszolidációját-fejlődését akadályozza. Gyakorlati haszna nem sok a gárdának, ahol megjelenik mindjárt ott az államvédelmi hatóság (érdekes módon arra mindig találnak szabad kapacitást) előtte sem nagyondott mit csinálni a gárda a masírozáson kívül ... A tervezett csendőrséggel kapcsolatban pedig számomra egyenesen vicc, ha azt a gárda papijaira, pocakos úriembereire, és kishölgyekre építenék. A politikai rizsát leszámítjuk ami a csendőrséggel kapcsolatban leledzik (bár érdekes a magyar honvédség ugyanúgy fogdosta a zsidókat sajnálatos módon, ahogyan maga az államszervezet is mégsem tiltakozik senki, hogy ma is van honvédség meg különböző minisztériumok)az egy vérprofi szervezet volt , többszörösen megrostált állománnyal.
Most meg olyan, mintha nem is gondolnák komolyan.

@Fedor:
Nem tett semmit a kormány Fedor ez ugyanolyan látszat, mint a díszcigányok eltartása lásd. Kálámpár és társai ...
Tenni akarna a kormányzat oktatási-nevelési programokat indítana be a telepek népeinek, hogy először legyenek olyan tehetséges cigány fiatalok, akik ezeket az álláshelyeket betudják tölteni. Az oktatási rendszert meg éppen olyan szinten leépítették, hogy az a cigány család is esélytelen, hogy a gyermekei kitörjenek, ahol van erre készség. Szomorú volt hallanom v.melyik nap egy segédmunkás cigány embertől, hogy neki csak két "család" van magyarul gyerek, de az iskolában nem tanítanak semmit otthon meg hiába probálnak ők nem nagyon értenek ehez ... ott tart ez a mocskos rendszer, hogy kivonták mindenhonnan a pénzeket, és egy állami feladatot sem látnak el normálisan. Minden más handabanda. Pedig ezek szervezési kérdések lennének csupán pl. mentorprogramok stb. még milliárdokbasem kerülnének.

Az egyházat ebből már kikellene hagyni 21. században élünk az maradjon meg ilyen pszichológiai szórakozásnak azon rétegek számára akik igénylik. Egyébként a katolikus egyház igen nagy kakiban van kevés a fiatal pap kiöregedett az állomány meg sok helyen már 3-4 falu közt ingázik a pap.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.23. 09:14:05

@Viktus: "Tenni akarna a kormányzat oktatási-nevelési programokat indítana be a telepek népeinek, hogy először legyenek olyan tehetséges cigány fiatalok, akik ezeket az álláshelyeket betudják tölteni."

Ez így van, mint írtam, ez korántsem elég, amit eddig tettek, csak néhány lépés a rengeteg szükséges közül. Viszont olyan cigány fiatalok vannak, akik be tudják ezeket az álláshelyeket tölteni, hisz pont egy olyan Alapítvány rendezvényén mondta fentieket Bajnai, amely cigány főiskolásokat, egyetemistákat támogat, mert ilyenek minden ellenkező híresztelés ellenére már most is vannak. jóval kevesebben, mint amennyien lehetnének, de azért a 200-as keret feltöltésével azért nem lesz gond...

"Az egyházat ebből már kikellene hagyni 21. században élünk az maradjon meg ilyen pszichológiai szórakozásnak azon rétegek számára akik igénylik."

Juj, ilyet ne írj, mert ezzel gyalázod az egyházakat, mindjárt jön DeMarco, és lelibsibérencez téged! :))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.23. 09:19:26

@Viktus: Komolyra fordítva a szót: Nagyon pontosan fogalmaztad meg: a vallás azoknak mankó, akik tanulatlanok, tehát a cigány integrációnak nagyon is jó eszköze lehet.

DeMarco, mielőtt újra vallásgyalázással vádolsz, előbb olvasd el ezt:

fedor.blog.hu/2009/04/11/a_vallas_a_nep_opiuma_egy_pap_szerint

Viktus 2009.09.23. 10:33:24

Fedor ti balliberális figurák érdekes emberek vagytok látjátok v.hol a problémákat, de mindig megelégedtek a látszat intézkedésekkel.

Itt van mindjárt Árpád úr legújabb böffentése: w.blog.hu/2009/09/23/ujra_olt_a_szakszervezet megnézném Árpád a havi minimálbérből megéldegélne-é, vagy sem. Eszébe sem jut a szerecsenmosdató elvtársnak, hogy nem a minimálbér a gond, hanem a szar adó, és járulékterhek. Minimálbéresdi rendszerre abszolute nem lenne szükség, ha az emberi munkaerő a rendszer jóvoltából nem lenne ilyen drága nyugodtan bejelenthetnék a népeket normális fizetéskre. Itt sem látjátok a fától az erdőt.

A cigányosdi ugyanez. A cigány származású értelmiségi kiszakadt a közegéből, és semmit sem old meg a pozitív diszkrimináció a társadalmi problémákból. Sőt csak fokozza az előítéleteket, sztereotipiákat, mert létszámstop esetén, miért is kap v.ki állami üldögélőst, mert cigány származású ősei voltak? Töröljék el a létszámstopot, vagy építsenek le alkalmatlanokat, és lehet pályázni a helyekre, de ne a származása miatt kerüljön be v.ki egy munkakörbe.

A cigányságot lásd. telepek-getto lakóit meg ez hangyányit sem érinti az értelmiségi, szakmunkás cigányok kitörtek ezen közegekből sőt a legtöbbször szégyenlik-lenézik ezen közegben leledző társaikat. Magán a gettok, telepek világán kellene segíteni.
Nem ilyen marhaságokkal, mint közmunka meg handabanda az csak rogzít egy középkori állapotot. Oktatás-nevelés !!! Újra hangsúlyt kell fektetni a felnőtt oktatásra, és nem a cimbiknek szétszórni a pénz virágkötő stb. baromságokra, hanem megtanítani a roma embereket írni-olvasni-érettségi/szakma minimum a segély feltételeként. Na, ha ez megvan lehet beszélni a munkáról, mert olyan emberek a 21. században biztos nem kapnak normális munkát, akik nem tudnak normálisan még írni-olvasni sem hiába fogják rá, hogy azé mer ő cigány. Ezek egyszerű realitások.

A gyerekeiket is alacsony létszámú osztályokban, mentor programokkal ingyenes tanszer-étkeztetés által megtámogatva kiemelni a szarból nem csak kenegetni a kakit, hogy jobb esetben elüldögél az iskolába amíg tanköteles.

Na, akkor lehet változásokat elérni, és a következő generációk kamatostul visszatudják adni az ezekre fordított pénzeket, amelyre nem is nagyon kellene plusz pénzeket átcsoportosítani azonkívül amit már eddig is elcsesztek a nyomnélküli integrációra az elvtársak meg díszcigány vezetők. Így lenne olyan, aki a későbbiekben adózna, termelne ... nem csak a rendszer peréfiráin élősködne.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.23. 10:44:08

@Viktus: Na akkor még egyszer, mert itt úgy látszik mindenki a saját ízlése szerint értelmezi az általam leírtakat, és ezért többször és jól szájba kell rágni: Nem elégszem meg látszatintézkedésekkel, csupán azt írtam, hogy végre történik valami. Kevés, de legalább valami. Amiket te írsz arra is szükség van természetesen, sőt. De én azért nem tartom feleslegesnek az értelmiségi és/vagy szakképzett cigány elit kialakulásának támogatását, mert egyrészt ők húzzák maguk után a többieket is, másrészt az ő szerepük inkább az, hogy tevékenységükkel az előítéleteket rombolják. Mert ha az egyszeri magyar azt látja, hogy egy cigány is lehet művelt, közhivatalban dolgozó, és a munkáját ugyanúgy ellátja, mint bárki más, akkor idővel talán nem fog minden cigányra gyanakodva nézni, hanem csak a bűnözőket fogja negatívan megítélni, ugyanúgy, mint a magyaroknál. Persze épp ezért ezeknek az úttörőknek a felelőssége is óriási, mert a róluk kialakuló kép fogja eldönteni, hogy sikeres -e ez a program, avagy sem. Ha nem szolgálnak rá a bizalomra, akkor sokat árthatnak.

TD223 2009.09.23. 11:01:26

Meg akarod hánytatni az olvasókat, szavakkal?

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.09.23. 11:14:20

@Fedor: írhatsz bármilyen szépen, akármennyire szabatosan fejezed ki magad, akkor is csak egy ballibsi maradsz :-D
néha rendesen sajnállak, hogy olyan sok jólsikerült anyagot szórsz bele a digitális pusztába.
egyelőre ez van.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.23. 11:16:38

@úriparaszt: A liberális jelzőt minden további nélkül vállalom, szóval olyan nagyon nem sértesz meg vele... :-) Baloldali meg zsidó ugyan nem vagyok, de hát nektek ez tök mindegy, szóval legyen, ha ebben lelitek örömötöket :-)

borla 2009.09.23. 11:18:11

Üdv,

Véleményem szerint felháborító ez a 200 romát a közigazgatásba program.
Az állam - szokás szerint - magát erősíti vele. Újabb jól képzett embereket akaszt saját csöcsére. És persze nem valószínű, hogy ezáltal csökkennének az adminisztrációs terheink.
Ha már tenni kell, és egyébként is válság van: mi a jó fenéért nem lehet meghirdetni, hogy pl. cigányok alkalmazása esetén nulla közteher, vagy valami hasonló. Gyakorlatilag nem hiszem, hogy lenne nagy eredménye - hisz válság van. Költségvetési vonzata talán még pozitív is lehetne, tudod, nincs szoc. kiadás, van viszont pl. ÁFA bevétel.
És a legfontosabb: nem állam bácsi lenne az, aki a (köz)munkát nyújtja, hanem ránk bíznák, hogy vállaljuk-e a program előnyeit és hátrányait.
Ja, és ha reggel munkába indulván látja az ürge, hogy a gyereknek nem akaródzik iskolába menni, szerinted tolerálná?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.23. 11:21:06

@borla: Én minden ötletet jónak tartok és elfogadok, ami előre visz, így a tiedet is (persze egy hatástanulmány előtte nem ártana), de az első mondatoddal akkor se értek egyet...

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.09.23. 11:36:13

@Fedor: félreértettél, nem kategorizáltalak, nem minősítettelek, hanem leírtam mit látnak sokan, benned.
saját véleményem a második mondatom volt.
ha pedig azt írod nekem, hogy 'nektek', akkor egy olyan kicsi, szürke, zajtalan kisebbséget szólítasz meg, melynek halmazában te is ott vagy (persze ez sem homogén halmaz).

az én írásaim kilógnak a sorból de mögöttük az van, amit ha leírok az reakció nélkül marad.
így inkább vállalom, hogy posztról, posztra vagyok buzivédő, büdös libsi vagy épp cigánygyűlölő, náci, tahó.
erre gondolva írtam, hogy szinte kár ilyen szépen írnod. akikben értelmes gondolatmenetet indít meg ők eddig is értették, akik pedig fröcsögnek, bélyegeznek, azoknak pedig túl puha.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.23. 11:57:39

@úriparaszt: Elnézést, a a támadó válaszokhoz vagyok szoktatva :-)

DeMarco 2009.09.23. 11:59:53

@Fedor: Látod megint tévedsz: "Az egyházat ebből már ki kellene hagyni 21. században élünk az maradjon meg ilyen pszichológiai szórakozásnak azon rétegek számára akik igénylik." Ezzel egyet tudok érteni. Korrekt megfogalmazás. Ellentétben ezzel: "a vallás azoknak mankó, akik tanulatlanok". Ez újabb tipikus libsi panel. Ez a gondolat: a "mi vagyunk az (liberális) értelmiség, mi tudjuk a tutit, akkora arcunk van, mint a ház..."
Bár most legalább jól pofára estek, nem is értik miért történt.
Az van ám, hogy nemcsak a nénikék járnak templomba, akik maradiak. Nálunk a kat.lovagok ügyvédek, orvosok, magas tisztviselők. Jobboldalon nem ciki az egyházakkal való szorosabb kapcsolat, sőt. Veled ellentétben én nem nézem le azokat akik tisztelik az egyházakat és fontosnak ítélik meg a szerepüket és semmiképpen nem tartanám tanulatlannak azokat akik ezt a kapcsolatot ápolják.

Egyébként bájos ahogy egy választási ígéretet komolyan veszel és próbálod eladni vhogy. Csak majd ilyen hévvel magyarázgasd Viktor ígéreteit is. Manna fog hullni az égből... :))) De tudom, hogy egyből változni fog a hangnem és cáfolatok sora fog következni, hogy miért nem lehet...

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2009.09.23. 12:28:33

Az ilyen elfogult írások vezetnek az olyan általánosításokhoz, hogy Magyarország egy fasiszta ország, és nácik lakják.

Olvassátok el ezt az írást: TGM

www.senkinemmondja.blog.hu

Viktus 2009.09.23. 12:44:21

@anti_troll:

Jobb helyeken szegény öregembert inkább befizetnék v.mi jó pszichiáterhez nem az újságban hoznák le a válogatott agymenéseit.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.09.23. 12:46:02

@DeMarco: a legutolsó értékelhető felmérés szerint az ország lakosságának 11%-a követi a katolikus, református, evangélikus egyház tanait (úgy is él, saját bevallás szerint).
ehhez képest nekem sima ripacskodás úton-útfélen jézusra, istenre hivatkozva 'bármit' is tenni, főleg politizálni.
szekuralizált, demokratikus országban élünk, bármiféle istenhitnek, vallásnak otthon a helye, a négy fal között.
nem vagyunk keresztény ország! vannak keresztény állampolgáraink, igaz kevesen és ennyi.
az, hogy az emberek egy csoportjának furcsának tűnik a művelt, tanult emberek istenhite, úgy vélem ez nem libsi duma, inkább a józan ész, a bizonyítható, kézzelfogható, érthető és értékelhető tények megismerésén, elfogadásán alapszik.
és nem sok köze van a poszthoz :-)

borla 2009.09.23. 12:57:23

@Fedor: Hát szerinted nem felháborító és üldözendő a vízfej további duzzasztása, az apparátus bővítése (a nagyobb apparátus igényli a többletmunkát, ergo esély sincs a bürokrácia csökkentésére!), a munkaerő gátlástalan elszippantása a versenyszférából? Ennek semmi köze a cigányok integrációjához.
Persze, lehet, hogy elfogult vagy a politikai elittel, és számodra már az is üdvözlésre méltó eredmény, ha mélyen tisztelt vezetőink közül aznap éppen egyik sem rúg hatalmasat a seggünkbe, csak éppen módjával, finonam fricskáz az orrunk alá.
Hatástanulmány, nos: nagyobb horderejű kérdések esetében 1. soha nem születik meg 2. kiadják külsősöknek, jó pénzért, szar tanulmányokra. De ha kicsit gondolkozol: az állami bevételek idén annyira visszaestek, hogy a viszonylagos egyensúly fenntartása miatt ÁFÁ-t meg jövedéki adót kellett emelni. Ja, és gyakorlatilag olyanok elhelyezéséről lenne szó, akik amúgy sem befizetők. Akkor meg nem mindegy? Legalább addig, míg a gazdasági növekedés nem éri el a 0, aza NULLA %-ot

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.23. 13:40:08

@borla: 1. Nem bővítésről van szó, nem kreálnak 200 új munkahelyet a cigányok részére, csupán támogatást adnak hozzá, ha megpályáznak egy már meglévő, de éppen üres helyet.
2. Hogy mit tartok jó ötletnek, és mit nem, azt nem az alapján szoktam megválogatni, hogy ki mondja. Ha van valami, amit utálok, az az, ha pártdroidnak gondolnak.
3. Ha nem vetted volna észre, én azt írtam, hogy jónak tartom az ötleted. De eddig meg pont az volt állandóan a baj, ha a kormány nem mérte fel rendesen az intézkedési hatásait. most akkor már ez is gond? :-) Jó, akkor csinálják meg anélkül. Felőlem...

borla 2009.09.23. 14:32:41

@Fedor:
1. "A program összesen 100 millió forintba kerül, amelyet európai uniós forrásból finanszíroznak. Szollár Domokos kormányszóvivő ezt azzal egészítette ki, hogy a pályakezdők első éves fizetésére 1 milliárd forintos keretösszeget különítettek el." - ezt az index idevonatkozó tudósításából idéztem, de tuti neked van igazad. Ezen felül: egy meglévő hely betöltése nem kötelező, hisz ez az ára a leépítések elkerülésének.
2. "politikai elit" (én írtam) - "pártdroid" (te írtad). Most ez hogy jött össze neked?
3. Ha nem voltam eddig érthető: nem az a lényeg, hogy mit ötletelgetek, hanem hogy az elit képtelen önmagát a buliból kihagyni, képtelen a megoldást ránk bízni. Kinek jó az, ha már megint

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.23. 14:38:05

@borla:
1. Én továbbra se látom ebben, hogy új állásokat kreáltak volna... Ha tévedek, akkor bocs.
2. "Persze, lehet, hogy elfogult vagy a politikai elittel," erre reagáltam.
3. Módjával még egyet is értek. De attól még tény, hogy állami segítség nélkül az integráció nem fog menni...

DeMarco 2009.09.23. 14:38:09

@úriparaszt: Engem nem az zavar, hogy valaki Istennel, Jézussal politizál, vagy hivatkozik. Az zavar, ha ellene teszi ezt. Lehet azt mondani, hogy vki nem hisz Istenben és nélküle éli az életét. Nincs is ezzel semmi baj. De azt nem szeretem ha valaki szándékosan gúnyt űz a kereszténységből és a történelmi keresztény egyházakból. És lehet, hogy csak 11% él pontosan a keresztény tanítások szerint, de ennél jóval többen vannak megkeresztelve, az egyházi esküvők alig maradnak el a polgári esküvőktől, a pároknak fontos, hogy Isten előtt is kinyilvánítsák a választottjuk iránti szeretetüket. Magyarország keresztény ország tetszik, nem tetszik, ezer éve az. Az egy másik dolog, hogy a mindennapokban már máshogyan éljük meg, mint akár száz évvel ezelőtt. Én a helyetekben nem írnám le az egyházakat, mert még a legsötétebb komcsi években sem sikerült kinevelni a vallásból a népet, még az oroszokat sem. Elmúltak azok az idők, hogy csak az lehetett párttag aki nem kötődött az egyházakhoz.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.09.23. 14:42:36

hmm, nem hiányzik innen egy bejegyzés? :-O

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.09.23. 14:53:52

nem,nem hiányzik, csak előbb látszott a radaron, mint itt a blogban, a technika 'ördöge' ;-)

@DeMarco: nem tudom hogyan írhatnám másképp, egy ország 'kereszténysége' nem lehet tetszik/nem tetszik kérdés.
egy ország semmiképp nem lehet keresztény, csak az állampolgárai. a mi országunk pedig mezei demokrácia, ezen nincs mit ragozni. a demokrácia jellemzői között sehol nem szerepel a keresztény, ezt választottuk.

más. az egyházi esküvő (és nem akarlak megbántani) mostanság főleg divat. tucatnyi ilyen jellegű műsoron voltam, biztosítalak egyetlen pár sem ált a vallás tanításai szerint. márpedig, ebben az esetben ez bizony csak műsor, ha úgy tetszik máz. ebben nem látom igazolva a hit erejét.

keresztelő. bocsánat de miről beszélünk? engem is megkereszteletek, az én gyerekemnek is volt keresztelője (dédszülők, nagyszülők kérésére), ettől még nem vagyunk keresztények.
egy csecsemőnek vajmi kevés köze van a csecsemő/gyerekkorában rajta elkövetett vallási szertartásokhoz, ezekben sem látom igazolva a hit erejét.

a vallásból nem kinevelődik a nép, hanem kiábrándul vagy értelmes érvek mellett, az addigi esetleges vallási ismereteit felülbírálja.

amirő pedig szó volt, a romák beillesztése a társadalomba, nos ott oroszlánrészt vállalhatnának az egyházak de ahhoz a mise az kevés!

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.09.23. 14:56:22

ált a vallás .. = élt a vallás ..
megkereszteletek = megkereszteltek

..a fene a kapkodásomba..

borla 2009.09.23. 15:12:00

@Fedor:
1. Tévedsz, de megbocsátok :-)
Arról van szó, hogy minden cégnél vannak üres helyek, amelyeket fenntartanak. Ebből lesz aztán pl. évvégi jutalom. Kapizsgálod? Ja, jut eszembe: Románia már bejelentette, hogy ezt a gyakorlatot megszünteti.
2. Ha a politikai elitről az jut eszedbe, hogy "nem vagyok pártdroid", akkor biztos vagy benne, hogy tényleg nem vagy az?
3. Én lényeges különbséget érzek a tényleges állami szerepvállalás (amely tettekben nyilvánul meg), és az állami segítség között, amely jó esetben irányulhatna egy tuti kis jogszabályi környezet megteremtére, hogy legalább az esélyt megkaphassuk. Ugye nem képzeled, hogy kétszáz ember közül fog kikerülni az új Obama, aki magával húzza a többit? Nem vezér kell, hanem erős közösség!

DeMarco 2009.09.23. 15:23:06

@úriparaszt: A demokrácia "csak" az államformánk, de semmiképpen sem az ország maga. Az ország maga a benne élő emberekből és azok közösségeiből áll, akik nagy többségben bizony keresztények. Az únióban is nagy vita volt és meglátásom szerint még lesz is abból, hogy belekerüljön-e az alkotmányba, hogy keresztény államok közössége. Ezt ugyan néhányan elvetették, főleg azok az államok ahol nagy a bevándorolt muzulmán lakosság. Nehogy má' megsértődjenek alapon.
Abban egyetértünk, hogy az egyházi esküvő sokszor csak díszlet és divat lett belőle. De szerencsére vannak kivételek is. Ahogy írtam manapság már máshogyan viszonyolunk a kereszténységhez, de ezt lehet harmónikusan kezelni és tiszteletben tartani azokat akiknek erre van igénye.
Ami pedig a romákat illeti, az egyik kezemmel alázom az egyházakat, a másikkal meg a segítségüket kérném?? Most akkor ez hogy is van? Egy jó programhoz pénz kell, az egyházaknak pedig semmivel nincs több pénzük, mint az államnak. Miből gondoljátok, hogy van nekik erre forrásuk? Segítenek ahogy tudnak helyben, de nagy átfogó segélyprogramra biztos, h nincs lé...

DeMarco 2009.09.23. 15:31:19

@Fedor: Kicsit túlpörögtem egyházi vonalon, de ennek ellenére nem felejtettem el, hogy nem válaszoltál arra a felvetésre, hogy mindez csak egy választási ígéret, semmi több... és sztem ennek megfelelően is kellene viszonyulni hozzá.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.09.23. 15:53:35

@DeMarco: továbbra is vitatoma keresztény többséget, mint érvet. persze kérdés mitől lesz keresztény a keresztény.

nem alázom az egyházat, még ha az írásaimból ez is jön le, épp csak megkérdőjelezem a létjogosultságát, napjainkban. a roma felzárkóztatás csak példa, hogy hol lehetne komoly szerepe, ahol elkél a keresztényi türelem és szeretet. ez azt hiszem nem pénz kérdése. alulról felfelé haladva nekem ez az alapkifogásom a cigányok ellen:

varanus.blog.hu/2009/09/21/rasszista_mocsok

esetleg -ha nem olvastad volna- ajánlom kodolányitól a vas fiait :-)

DeMarco 2009.09.23. 16:11:38

@úriparaszt: Kivételesen nem áll olyan messze az én elképzelésem Fedorétól, vagy a tiédtől. Csak nekem az nem tetszik, hogy ez csak píár a választási harcban, igazából nem gondolják komolyan. Ha komolyan gondolták volna, erre lett volna bőven idejük eddig is. Nem hiszek benne, hogy épp most szállta meg őket az ihlet. A ludassal meg elő se gyertek, mert ha valaki, akkor ő igazán érzéketlen a kisemberekkel szemben. De ha már cigány programok, akkor én jelentősebbnek gondolom a cigány telepek felszámolására tett kísérletet.

DeMarco 2009.09.23. 16:15:46

Na, most meg hová tűntek a kommentek?
Akkor még egyszer:
@úriparaszt: Kivételesen nem áll olyan messze az én elképzelésem Fedorétól, vagy a tiédtől. Csak nekem az nem tetszik, hogy ez csak píár a választási harcban, igazából nem gondolják komolyan. Ha komolyan gondolták volna, erre lett volna bőven idejük eddig is. Nem hiszek benne, hogy épp most szállta meg őket az ihlet. A ludassal meg elő se gyertek, mert ha valaki, akkor ő igazán érzéketlen a kisemberekkel szemben. De ha már cigány programok, akkor én jelentősebbnek gondolom a cigány telepek felszámolására tett kísérletet.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.09.23. 16:19:34

OFF
döglődik a blogmotor, úgy látom csúsznak a kommentek.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.09.23. 16:32:10

@DeMarco: a cigánytelepek felszámolását csak akkor támogatom ha a posztomban már hiányolt igény is jelentkezik.
a putrisor is lehet tiszta, rendes, a mocsokra nem magyarázat a szegénység.
szeretném látni, hogy legalább a minimális állagóvási, rendbentartási igény felmerül. addig egy pottyantós wc-t sem adnék nekik.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.09.23. 16:33:26

...és itt látom az egyház szerepét. nem a szörfözést kell betiltani, hanem megtanítani miért jó a tisztaság, a fegyelem.

DeMarco 2009.09.23. 16:50:14

@úriparaszt: Ebben is egyetértünk. Én is megkövetelném a rendbentartást, szépen ellenőrizném, hogy normálisan élnek-e a kapott helyeken, járatják-e iskolába a gyerekeket stb. De valahol el kell kezdeni, mert ez nem állapot.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.09.23. 17:10:51

@DeMarco: ráadásul példa is van, itt mindjárt a posztba linkelve, uszka. bevallom itt láttam először a videót, nagyon örülök, hogy ilyen is van.
saját környezetemben elég kevés beilleszkedésre képes cigánycsalád él, de vannak páran.
Egészen kirívó példákat nagyvárosok gettósodott területein, illetve cigánytöbbségű lakossal rendelkező kisfalvakban látunk. A kérdésem még mindig az, mitől várja bárki is a megoldást, ha a gárda rossz válasz. márpedig szerintem az.
valahogy hiányolom az összefogást az erőszak ellen, annak tudatában, hogy sok esetben csak az erőszak ad megoldást (ez saját tapasztalat). úgy vélem ha lenne bármi megoldás, mondjuk a jelenleg impotens, semmire sem jó díszpolgárőrség működőképessé tétele, akkor azt sokan támogatnák. amit sokan támogatnak, az -a nagy számok törvénye szerint- működik is.
a csendőrség felújításának ötlete, illetve ezt politikai szinten támogatni halvaszületett dolog. amink van, amire a jogállam lehetőséget ad, nos, azt kellene talán működtetni. közben nem árt szélesebb körben elfogadtatni sem (lsd. rendőrség)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.23. 17:21:33

@úriparaszt: "bevallom itt láttam először a videót, nagyon örülök, hogy ilyen is van."

Nem is tudom, hogy hány éve nem nézem a Naplót. Legalább kettő. Most vasárnap valahogy úgy jött ki a lépés, hogy bekapcsoltam. És pont ez a riport ment :-)

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.09.23. 17:33:12

@Fedor: azt a kevés hasznos és értékes dolgot amit látsz néha belinkelhetnéd ide, én jó ideje nem nézek tv-t :-D

DeMarco 2009.09.23. 17:48:21

@úriparaszt: Erre az utóbbi felvetésedre könnyen lehet válaszolni. Lehet, hogy nem jó válasz a gárda, de mégiscsak valamilyen válasz. Mivel a kormány és a rendőrség sikeresen lejáratta magát és súlyos hitelességi problémáik vannak, egész egyszerűen nem lehet bennük megbízni. Nemhogy szakmailag, de még abban sem, hogy a valóságot mondják. Ezerszer elmondtuk már, hogy a Gárda a Válasz és nem a probléma... Az állampolgárok jogos igénye a biztonságérzetük megőrzésére.
Ezt csak azzal lehet helyrehozni, ha hitelesebbé válik a kormány és a rendőrség. Ha nő a beléjük vetett bizalom. De azzal ha létező dolgokat eltakargatnak, ellepleznek és nem létező dolgokat felnagyítanak, riogatnak pont az ellenkező hatást váltják ki.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.09.23. 17:53:08

@DeMarco: nagyjából ugyanarról beszélünk, jelen példában azonban te vagy a megengedőbb.
én (a törvényes út szakadatan keresése mellett) csak az önvédelmet tartom elfogadhatónak, akkor is ha az többeknek nem adatik meg.
másrészt polikiai felhangja nekem fals, ezért elnézést kérek, de egyelőre csak megtűrt és kihasznált eszköznek látom a mozgalmat egy jól meghatározható csoportosulás kezében.

Tikk-Takk (törölt) 2009.09.24. 07:33:32

Te még mindig a kat.vallást hinted?
Baromi nagyot fogsz lepődni
kedves "F.T

DeMarco 2009.09.24. 16:49:19

@úriparaszt, @Fedor: Akkor egy példa miről is beszéltünk:

index.hu/belfold/2009/09/24/putri_lett_a_cigany_kozossegi_hazbol/

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.09.24. 19:06:32

@DeMarco: láttam, olvastam. tudod mi az igazán szomorú? az, hogy nem lepődtem meg.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.24. 20:02:38

@DeMarco: Nem a probléma felismerésében van köztünk különbség, hanem a megoldási javaslatokban....

Tikk-Takk (törölt) 2009.09.27. 16:08:42

Ohh kedves F.T.:)
Csalódást kell okoznom önnek,nem jött be:)
Ellenben én, nem csak találgatok:)

F.T. - törölt (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.09.27. 19:32:56

@Tikk-Takk:
Személyisége alapján mindenképpen közel áll "Erzsikéhez"...

Viszont egy kérdés: mi motiválja? bosszú? öncélú szórakozás? vagy csak nincs jobb dolga?

DeMarco 2009.09.27. 22:58:38

@F.T.: Köszi, de olvastam a linkjeidet...

Tikk-Takk (törölt) 2009.09.28. 00:59:54

Majd emailban válaszolok:):):)
Kedves F.T.

Tikk-Takk (törölt) 2009.09.28. 01:13:15

Egyébként nem ajánlom,hogy ismét felvegye velem a harcot,és már már emberi jogokat sértő emaileket küldözgessen.Ne feledje,Ön kezdte el a minősíthetetlen stílust néhány hónapja.Szinte vallásháborút indítva a hanyatlóban levő kat.vallás miatt,betegesen képviselve olyant, amiről szerintem fogalma sincs,észérveket elutasítva,mintegy bősz vad, támadott le.Különösen az érdekes email üzenetei után,fontolóra vettem,hogy esetleg elmebeteggel nézek szembe virtuálisan:):):)
Mint már mondottam,nem én üldöztem,hanem Ön,vagy tegyem itt is közzé a kedves primitív email üzeneteit?
Szerintem gondolkodjon el,és mélyedjen bele az igaz vallás keresésébe amíg nem késő.....

F.T. - törölt (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.09.28. 14:32:30

Nézze kedves Tikk-Takk.
Én szeretném lerendezni végre a köztünk lévő személyes nézeteltérést. Szeretnék bocsánatot kérni azért, ha esetleg goromba vagy keresztényietlen módon beszéltem Önnel. Nézze el nekem mindezt.
Nem kívánok Önnel vallási vitákat sem folytatni, és szerintem Ön is jobban tenné ha megnyugodna.

Mt 6,14 - Ha megbocsátjátok az embereknek, amit vétettek ellenetek, mennyei Atyátok is megbocsát nektek.

anyuskaa 2009.10.20. 12:40:06

@úriparaszt: Ha a kezdeteknél Jézus csak a négy fal között,otthon ült volna, akkor én is ezt tenném. De Jézus nem így tett, ezért én sem így gondolkodom a hitről, és nem is így teszek.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.20. 13:50:31

@anyuskaa: ennek a bejegyzésnek a hozzászólásai között a vallás csak olyan szinten merült fel, mint pártprogram része.
ez számomra elfogadhatatlan, erre szólt a négy fal közötti hit hozzászólásom.
ha valaki képes egész és teljes életében a hit tanai szerint élni, azt nagyon csodálom, én személyesen nem ismerek olyat.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0