Dolgok, amiket illik utálni II. : Bonsai olajfa
2010. január 26. írta: Fedor

Dolgok, amiket illik utálni II. : Bonsai olajfa

Előzmény:
Dolgok, amiket illik utálni I. : Hajítófa

A másik dolog, mint ahogy előrejeleztem, tömény politika. Az MDF-SZDSZ kapcsolatról volna szó. Ez az a téma, amiről szinte kivétel nélkül mindenkinek rossz véleménye van mostanában, majdhogynem azt mondhatnám: pártállásra való tekintet nélkül. Pedig szerintem (minden pikáns körülmény ellenére) van létjogosultsága ennek az alakulatnak.

Ez a vélemény nem új keletű nálam. Tavaly májusban már írtam egy posztot a témáról annak kapcsán, hogy Magyar Bálint cikkezett erről a lehetőségről, és már ott megemlítettem, hogy ez a párosítás bennem már 2006-ban felmerült.

Persze az a bejegyzés még az SZDSZ-re megsemmisítő csapást mérő EP választás előtt íródott. Akkor még nagyjából egyenrangú volt a két párt (bár a helyzeti előny már akkor is az MDF-nél volt Bokros leigazolása okán), ma viszont már gyakorlatilag az SZDSZ nem létezik. Mindazok, akiknek a neve valaha azt a pártot fémjelezte, rég otthagyták egy névtelen felszámolóbiztos vezetése alatt.

Viszont épp ezért nem értem azokat, akik az MDF-et azért kárhoztatják, mert ezzel  az SZDSZ-szel kapcsolatra lép, hisz szinte senki nincs köztük, aki az elmúlt évek kormányzati intézkedéseihez köthető. Az SZDSZ ma már nem több, mint egy erősen megkopott, de liberális körökben még nosztalgikus emlékeket idéző márkanév (ami valaha még vállalható volt), és a hozzá kapcsolódó, még létező infrastruktúra. Ez kell az MDF-nek, nem más. Jelképes gesztus ez, ami a végét jelképezi annak az útnak, amit Dávid Ibolya vezetésével Antall József egykori pártja bejárt.

Ez az út pedig (amelynek akár a végállomásaként is felfogható a párt egykori miniszterelnökének búcsúja) nem más, mint a FIDESZ útvonalának inverze. Hisz 94-ben, amikor az MDF éppen összeroppant a kormányzás terhe és a saját tehetségtelen emberei miatt, az addig liberális Orbán (akiben persze munkált az SZDSZ iránti sértettség is) felismerte, hogy a jobboldali térfélen üresedés van, és így szépen átnavigálta pártját arra az oldalra, ami egy ciklussal korábban még legyőzendő ellenfél volt. Hiteltelen váltásnak indult, de az idő őt igazolta, és ideológiai legitimációját erősítette az a tény, hogy leigazolta az addigra már botrányokban megtépázott, de még romjaiban is hívószóként használható nevű kereszténydemokratákat és emdéfeseket (akik akkorra pontosan annyira lejáratódottak voltak, mint most az SZDSZ).

Az akkori és a mostani helyzet közötti párhuzam számomra több, mint nyilvánvaló, csak az iránya ellentétes. Épp ezért azt mondom, hogy lehet fintorogni, de  attól még nem biztos, hogy ez az összeállítás hosszútávon nem lesz életképes. Ugyanis a liberális szavazóréteg nem tűnt el, csak megvonta a bizalmát az SZDSZ-től, és most a helyét keresi. A FIDESZ-nél nem fogja megtalálni, mert az nagyon sok antidemokratikus és antiliberális attitűdöt felszedett az elmúlt évtizedben (a szabadságjogokat csak akkor képviselik bőszen, ha az érdekükben áll, de ha ők a szenvedő alanyai, akkor perre is mennek velük szemben), a Jobbikkot azt hiszem ilyen konstellációban megemlíteni se érdemes, az LMP meg (amit előszeretettel, de teljesen alaptalanul neveznek SZDSZ2-nek) egy színtelen, szagtalan, inkább újbaloldali, mint liberális színezetű virtuális antipárt. Maradnak hát választási lehetőségként a jobb, rosszabb SZDSZ utódok (mindegyik totál súlytalan), az MDF, meg MSZP.

Az Index cikkírója így foglalja össze ezt a dillemát:

A képviseleti demokráciát és a hatalmi ágak egyensúlyát fontosnak tartó liberális szavazó tehát kénytelen lesz mégiscsak vagy az MSZP-re, vagy az MDF-re szavazni.

...

A választásig hátra lévő időben kénytelenek leszünk patikamérlegen méricskélni, hogy melyik párt mit mond a Jobbikról, a Fideszről, a kétharmadról. Aztán a kárminimalizálás jegyében majd elmegyünk, és befogott orral, halkan anyázva behúzzuk az ikszet valamelyikre.

Én tovább szűkíteném a kört, ugyanis még soha nem szavaztam az MSZP-re, és nem most kívánom ezt a hagyományt megtörni.

Már csak azért se, mert kettőjük közül az MDF-et tartom vállalhatóbbnak. A nyugdíj körüli vérpopulista adok-kapok az MSZP-FIDESZ páros között végleg meggyőzött arról, hogy egyiküket se lenne szabad a hatalom közelébe engedni (az más kérdés persze, hogy mi a realitás).

Persze ez közel sem jelenti azt, hogy a jelenlegi MDF-fel elégedett lennék (MDF-ről beszélek csak, hisz - mint ahogy fentebb látható, szokásosan zseniális HVG címlap is érzékelteti - a Dávid-Retkes párosban Ibolyka az alfahím, ha szabad ezzel a képzavarral élnem). Az "igazoljuk le Lengyel Zoltánt a túlélésért" típusú elvtelennek is nevezhető húzások nem túl szimpatikusak, de azt hiszem a mai magyar közéletben az ilyen szükségmegoldásokkal együtt kell élni, nincs olyan párt, amelyik egyik-másik területen ne élt volna hasonlóval, tehát ez sajnos nem lehet szűrőszempont.

Viszont ha szimplán a képviselt programot nézzük, valamint ennek az egész konglomerátumnak az arcát, vagyis Bokros személyét, nem tudok mást mondani, mint azt, hogy minden vargabetű és egyéb érdekességek (Bánk Attila Bokros mellet?) ellenére a jelen kínálatból ők állnak hozzám a legközelebb.

Hogy aztán lesz -e belőlük számottevő párt? Túlélik -e ezt a jelenlegi nagy kavarodást és ellenszelet, kikristályosodik -e áprilisra ebből a katyvaszból egy Bokros párt? Az általam amúgy nagyra tartott Török Gábornak lesz igaza, akinek sejtése szerint 1+1 az ebben az esetben inkább 0, vagy Bokroséknak, akik szerint 5, vagy annál több is lehet? Én az utóbbi variációnak drukkolok, mert a parlament sokszínűségéhez szerintem hozzá kell tartoznia a liberális érvek képviseletének is (lehetőleg az eddiginél hitelesebb kiadásban), mert erre manapság nagyobb szükség van, mint a rendszerváltás óta bármikor.

 

 

UPDATE

Ajánlott olvasmány:

Bokros Lajos víziója = MDF program

Bojár Gábor: Bokros programjára szavazok

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr611703423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.26. 17:41:05

@Fabius: Te is bedőlsz a szómágiának. Az MDF soha nem volt baloldali párt, és most a baloldali gyűjtőpárt címkére pályázik. Konzervatívól konzervatív liberális lett (ami egyébként benne volt az eredeti MDF-ben is), az más kérdés, hogy gazdasági téren (az SZDSZ hatására) az MSZP ehhez közelebb állt (csak sajnos szarul csinálták), mint a magát konzervatívnak valló, de valójában vérbalos gazdaságpolitkát hirdető FIDESZ, tehát amikor az MDF-esek egyes kérdésekben támogatták a kormányt, akkor elvszerűbben viselkedtek, mint hinnéd.

Én pragmatikus vagyok, emlékszem én is, hogy ki alatt volt Dávid miniszter, de nem érdekel. Az már inkább, hogy miket csinált azóta, és mit csinál most. Persze, jelenleg túlélésre játszanak, és Bokros érdekében azt mondom, hogy tegyék is. Az a lényeg, hogy Bokros bejusson, aztán ő van olyan erős egyéniség, hogy teljesen átvegye a pártot, és végleg a maga képére formálja, Ibolyka meg bevégezve küldetését, nyugodtan kimehet az EU-ba pihenni Bokros megüresedett helyére.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.26. 17:46:55

Nagyon-nagyon reménykedek benne, hogy kizúg a törvényhozásból az MDF. Egy vicc az egész, és vállalhatatlan minden jóérzésű embernek, amit csinálnak. Azon kívül, hogy az MSZP megszűnik komoly tényezőnek lenni, ami ugye biztos, az MDF bukásának örülnék a legjobban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.26. 17:47:24

@DeMarco: Az persze tényleg jobb lenne, ha az Ungár-féle SZETA utódpártnak nagyobb súlya lenne, de azért sok mindenben inkább a Bokros-féle verzió jön be nekem, ige, az egsészségüggyel kapcsolatos részekre gondolok többek között.

Te meg beleesel megint abba a hibába, hogy aki neked nem tetszőt mond, az csak az ördög lehet, mert el se tudod képzelni, hogy másnak is lehet esetleg igaza, netán jó ötlete.

DeMarco 2010.01.26. 17:52:35

@Fedor: Ne keverd a vágyaidat a valósággal.

Az, hogy Bokros bejut valójában semmit sem jelent, csak ott fog ülni és semmibe nem lesz beleszólása. Még ha össze is vásárolnak 5%-i szavazatot, akkor se történik semmi, csak megint négy évig meresztik a...
El vagy tévedve, ha azt hiszed, hogy nem ibolyka diktál. Bokros csak egy arc, amivel csupán a libsiket akarják a madöf felé csalni, ami csak azért szükséges, hogy ők bent maradjanak a parlamentben. Megélhetési szempont, semmi más. Ha ezt elérik, akkor máris fölösleges lesz és gyorsan megszabadulnak tőle, ahogy a szadesztől is. Ibolyka nem enged oda senkit a fazékhoz, előbb áldozná be az egész pártot, hiszen láttuk ezt már elégszer. (Már be is áldozta). Ezért marhaság, hogy Bokros fogja majd átformálni a madöföt, mert két lábbal fogják kirúgni, ha megpróbálná. Ibolyka meg csak ne menjen az eu-ba, épp ideje lesz melót keresnie a civil életben. Talán építsen szocpolból emeleteket a családi házakra...

DeMarco 2010.01.26. 17:56:06

@Fedor: "Te meg beleesel megint abba a hibába, hogy aki neked nem tetszőt mond, az csak az ördög lehet, mert el se tudod képzelni, hogy másnak is lehet esetleg igaza, netán jó ötlete."

Nem, nem az ördög. Rosszabb annál. Te pedig felfogtad, hogy Bokrosról beszélgetünk?? Ha valaha kormányzati és főleg pénzelosztás közelébe kerül én magam fogok gerilla-szervezetet szervezni. Vagy azonnal távozom az országból. De inkább az előbbi, nem én fogok menekülni...

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.01.26. 17:57:37

@Fedor:
Egy dolgot hagsz ki a posztból, miért érdemes az MDF-re szavazni?
racionális okot én nem látok, semilyen modón semilyen javaslatal nem bizonyitotak, pedig az elmúlt 4 évben is a parlamentben voltak, de én nem emlékszem liberálisok számár elfogadhatójavaslatukra. Az MDF egy lufi. PL MANCS múltheti cikk a benzintenderes MDF-es megszólalás ami kifejezeten piac és versenyellenes.

Az LMP meg nagyon nem szintelen és szagtalan, csak nem jut át a médián. Az meg hogy kapitalizmus vagy piacellenes lenne egy fasság, ha van időd nyálazd át az oikosz és polisz cimű könyvet ami az ökopolitikáról szól, abszolut nem feltétlenül versenyellenes az ökopolitika, vagy bármilyen marxiszmuból induló árnyalat közeli akár.

Csak nem neolib szabadpiaci, a liberalizmus pedig abszolut nem neolib dolog. A naoliberalizmus egy libertárius konzervativ gazdasági irányzat mig a magyar liberalizmus nem nagyon foglakozott soha gazdasági kérdsekel a 20 században. Csak Kunczéék akarták belekeverni a neolibet mert az menő.

Nem nem az, föleg nem egy olyan társadalomban aminek a demokratikus, és jogérzéke egyenlő a nulával. ha kelet-europai utak lehet választani a szlovén és a szlovák példa között, a szlovák a neolib a szlovén pedig a szoclib ökolib út.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.26. 17:58:34

@DeMarco: Nem ez az egyetlen dolog, amit máshogy látunk.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.26. 18:00:19

@weisz manfréd huba: Szerintem nem hagytam ki: Bokros miatt érdemes szavazni az MDF-re.

GMÁTÉ 2010.01.26. 18:00:55

Én örülök, hogy kéz a kézben megy a kukába az SZDSZ és az MDF utolsó az elmúlt 12 évben a magyar politika szégyene mindkettő, mondhatni két legyet egy csapásra.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.01.26. 18:05:12

@Fedor: "Ha rajtam múlna, nem így csinálnám, de hát mi múlik rajtam? :-)"

Minden! Választó vagy, és választható, alapíthatsz pártot, bekerülhetsz a parlamentbe, lehetsz miniszterelnök, stb... :-D

Valóban 206-ban többen pedzegették az SZDSZ-MDF "paktumot", és hogy abból milyen jó kis párt (esetleg kormánypárt is) lehetne. Én - habár az esélyét nem vetettem el - szkeptikus voltam, hiszen akkor is éppen bejutottak a parlamentbe. Most még kevesebb reményt látok, hogy ebből értelmes valami lesz, legfeljebb tényleg annyi, hogy így átlépik a küszöböt. Ketten. Együtt.

@DeMarco:
"Így neked is a legkevésbé rosszabbat kell választanod":
Nem elmenni szavazni.
Vagy még jobb: érvénytelen szavazatot leadni.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.01.26. 18:05:29

@Fedor: Bokros ott van az EP-ben, de vigyünk be 16, évek óta semire nem képes vagy (persze ez csak pletyka) befizetett embert?
Szerintem ez nem demokrácia, nem lehet Bokros Lajossal a szart is eladni (bocsánat).

Ha önkormányzatin indulni fog ott is rá szavazunk majd, azért mert ő Bokros Lajos?

De ha a realitások talaján maradunk, Bokros Lajos paralamenti képviselőként a saját szakterületén mit tud alkotni mint gazdaságpolitikus?

Értékelni tudja a költségvetést körülbelül. A gazdasságpolitikusok a kormányban érnek valamit, mert ott használhatóak vagy szakértőként, parlamenti képviselőként anyit tud hozzátenni a munkához mintha tanácsadó lenne.

DeMarco 2010.01.26. 18:06:11

@Fedor: Valóban. De mintha az én jóslataim közelebb állnának a valósághoz, mint a te rémálmaid. Nem lehettek annyira kétségbeesve, hogy ennyire rossz megoldást válasszatok a sértődésre...

Fabius 2010.01.26. 18:06:28

@Fedor: Nem dőlök én be semminek :-) Dávid Ibolya egy diktátor. Vagy az van, amit ő mond, vagy semmi sincs. Az általa kijelölt csapásirány ellen felszólalók kettő másodpercen belül ki lettek zárva. Nekem személy szerint ez mindegy, de megjegyzem ez még a Fideszben sem divat. Igaz, Orbánt bírálni nagyon óvatosan lehet csak, de azért aki megtette, azt nem törték kerékbe. Pedig a 2006-os elbukott választás után a két forduló között lett volna kiken bosszút állni ilyen alapon.

Ezzel csak azt akarom mondani, Bokros csak addig lesz eszköz az MDF-ben, amíg hasznot hajt és szavazókat hoz. Ha nem váltja be a reményeket, akkor séta lesz neki is.

egy hang 2010.01.26. 18:07:51

Dokumentum hogy az MDF belső munka, vakoló nagymester szerzeménye, a gengszterváltás szégyene (az összes többi párttal):
www.galantai.hu/festo/1988/880212.html
Akit bővebben érdekel:
hirhatter.com/rendszervalto_szabadkomuvesek.htm
Bokros meg a világ szégyene. A történelem szeméttelepére az összes párttal.

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2010.01.26. 18:12:10

A szadesz 2.0 vád inkább az emdéefre igaz.
Nem tudom, hogy miként ragadt meg az emberekben ez a mantra, de kevés politikai széleslátókörűségről tesz tanúbizonyságot.
MDF= profi politikai hullák lélegeztetőgépen sok pénzzel
LMP= fiatal feltörekvő amatőrök nagy lendülettel pénz nélkül
SZDSZ= 0

kamasuka 2010.01.26. 18:13:35

Persze: köcsög Orbán, mocskos amit a nyugdíjasoknak nyomnak, de az az MDF, na az elfogadható bokrosostól, dávid ribistül, retkesestül. A világért se azért akarnak bejutni, hogy továbbra is ellébecoljanak munka nélkül, esetlegesen még jó kis védettségük is legyen, áh nem. Csupa jószándék, és az ország sorsának rendbetétele vezényli őket. Semmi más. Míg a geczi Fidesz (meg az MSZP, mert most már illik őket is beírni, nagy úr az 5%), az biza populista, és semmi másra se vágyik, mint elqurja azt, amit végre a szociánista (rablóbanda) rendbetett (hisz az elquráshoz semmi közük).

Kettős mérce ez, semmi más.

Kivlov 2010.01.26. 18:21:19

adja az ég, h az szdf nem kap 5%-ot! naivitás, de hátha van ennyi agyuk a szavazóknak...

Greengrocer 2010.01.26. 18:21:56

@DeMarco: mi ez a flegmasag? csak 3szor irod le, hogy mindenki a fideszre voksoljon? es a fonok mit szol? ez lesz itt fiuk-lanyok, ilyen kaliberu demagogia, mint arrol te tanubizonysagot tettel most. eld ki a kovetkezo 4-8evben az osszes nacionalista eszmedet, mert ez volt az utolso korotok... most is csak az emebrek keserusegebol nyertek, illetve mindenki mas elbukja a valasztasokat. 8 eve kussban ultok, ez volt a ti kampanyotok: "ha nem csinalunk semmit, nem is ronthatjuk azt el". de most legyetek buszkek, jojjon aminek jonnie kell, aztan viszlat. felolem agalhattok ketkezzel a mindent mozgato toke es multik ellen. penz beszel, semmi es senki mas.
egyszo mint szaz, hajra jobboldal, lehet mutatni mindent, nagyon figyelunk!

mizrolist 2010.01.26. 18:28:44

@Fabius: hmm. Emlékszik valaki Wachsler Tamásra? Kb. azután fogyott el körülötte a levegő a Fideszben, amikor indult Orbánnal szemben az elnöki címért :)

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.26. 18:29:00

Liberalizmus Pettkó Andrással, meg szociális kártyával? Nem meggyőző. Erről a pártról úgy beszélni, mint ami bármiféle elveket képvisel szintén furának tűnik. Az LMP-ben vannak újbalos ötletek, bár ez inkább csak az ilyen performanszok szeretetére vonatkozik, nem annyira a programra, amiben markánsan megjelenik az emberjogi liberalizmus. És azt hiszem ezen a téren az egykori TASZ-tagok némileg hitelesebbek az SZDSZ-nél is, nemhogy az MDF-nél.

Kivlov 2010.01.26. 18:30:11

@Greengrocer:

Nektek is az kellett volna: nem csinálni semmit. Úgy nem tudtátok volna elqrni...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.26. 19:00:36

@Fedor: Ne haragudj Fedor, de olyan vagy mint egy tini, a kedvenc rocksztárjával.

Az meg egy érdekes kérdés, hogy egy akkora liberális mint te, hogy tud egy 1emberes pártra szavazni. Ehhez képest a Fidesz a megtestesült pluralizmus, és a pártdemokrácia csúcsa.

Én azt mondom, ha tényleg piacpárti liberális vagy szavazz a Fideszre, és hagyd veszni ezt a torzszülöttet!

Ez tudod miért lenne jó NEKED?
Kereset-kínálat: van kb 6-7%os kereslet. Ha most nem jut be Ibi, akkor az MDFnek vége. Viszont erre a keresletre létrejöhet egy normális, a te igényeidnek is megfelelő párt 2014ig, nem egy ilyen secondhand gyülekezet.
De ha Ibiék bent maradnak, és OV nem viszi le a bejutási határt(, ami nem igazán áll érdekében), akkor mellettük esélytelen egy új párt létrejöjjön.

Példát is tudok erre hozni: Ott van a MIÉP. Ameddig volt addig esély nem volt rá, hogy normális képviselete legyen a nemzeti radikalizmusnak. De amint látványosan meghalt, a kereslet létrehozta a Jobbikot(, és nem a Fidesz).

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.26. 19:01:25

Azt a kritikát, hogy ez az alakuló formációt inkább a gazdasági mint az emberjogi liberalizmus jellemzi, elfogadom, ez így van. Tökéletes választás per pillanat sajnos nincs, mindenkinek azt kell választania, ami neki fontosabb téma, ami számára a legkisebb rossz. Én per pillanat úgy látom, hogy a gazdasági racionalitás képviselete a legfontosabb, mert csak ezen alapulva lehet emberjogi kérdésekben továbblépni (egyébként TASZ ide vagy oda, az LMP is viszakozott már ezen a téren, lásd pl. a drogliberalizáció ügye).

Valóban, mivel előreláthatólag (még ha bejut is), a Bokros pártnak nem lesz közvetlen hatása a folyamatokra, de ez az összes pártra igaz a FIDESZ-en kívül. Viszont fontos, hogy parlamenti szinten meg tudják fogalmazni a kritikáikat. Ebből a szempontból egyébként örülnék LMP bejutásának is, mert legalább kiegészítenék egymást (arról nem is beszélve, hogy minél több kis párt jut be, annál kisebb az esély a kétharmados FIDESZ győzelemre).

@negymadar: Üdv, és köszi :-)

fh 2010.01.26. 19:02:19

nem kis teljesítmény befogott orral, mégis ily hévvel szükségmegoldások mellett érvelni ...

Kivlov 2010.01.26. 19:06:38

"Én per pillanat úgy látom, hogy a gazdasági racionalitás képviselete a legfontosabb,"
???

8 (7) évig kormányon voltatok, miért nem képviseltétek??? romba döntöttétek az országot, most meg osztanátok az észt meg sírjátok össze a szavazatokat.
Remélem, eltűntök örökre. álliberális, magyarnyúzó férgek.

DeMarco 2010.01.26. 19:08:02

@Greengrocer: Lehet majd lesni. Higgyétek el, az, hogy nyer a Fidesz még nem is fog annyira fájni. De ha felfelé indul a gazdaság és konszolidálódik a belpolitikai helyzet, na az fog majd nagyon fájni... A 8 évi elqrás után óriási lesz a kontraszt.

Egyébként ez nem flegmaság, sőt még pontot sem osztanak érte. Ez is egy nagy különbség. A maszopnál már csak osztogatással lehet gyökereket rávenni arra, hogy agitáljanak. A Fidesz pártolóknál erre nincs szükség. Mi büszkén vállaljuk magyarságunkat, nincs miért szégyenkeznünk, nem kell lesúnyni a fejünket. Hacsak nem a maszoposok elmúlt 8 éve miatt. Helyettük...

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.26. 19:11:08

@Fedor: A gazdasági racionalitás furcsa dolog, az ázsiai kistigrisek például nem csupán a piacnyitásnak, de az állami beavatkozásnak (ld. még fejlesztő állam) is köszönhették sikereiket. A Bokros által javasolt mainstream modell egyre kevésbé elfogadott szerintem, a tavalyi és az idei közgazdasági Nobel-díj sem ennek az irányzatnak a híveihez kerölt például..

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.26. 19:12:15

@TaTa86.: "Az meg egy érdekes kérdés, hogy egy akkora liberális mint te, hogy tud egy 1emberes pártra szavazni."

Mondtam, én hogy nincs tökéletes megoldás :-) Elviekben lehet, hogy igazad van, de a realitás az, hogy parlamenten kívülről, nulláról indulva irtó nehéz bejutni. Eddig ez egy pártnak sikerült mindössze, a MIÉP-nek (nekik is csak átmenetileg), és biztosra vehetőnek most is csak a Jobbik látszik (az LMP bejutásásról egyáltalán nem vagyok meggyőződve), de az utóbbi annyiban kakuktojás, hogy jelenlegi sikerét nagyban köszönheti a világválság okozta bizonytalanságnak (Gyurcsány már 2008 előtt se volt túl népszerű, megszorítások is voltak, a Jobbik felfutása mégiscsak akkor, a válság kezdetekor kezdődött). Szóval nagyobb esélyt látok arra, hogy egy már parlamentben lévő párt alakuljon át olyanná, mint szeretném, mint hogy alakuljon egy új, és bekerüljön a Parlamentbe. Mondtam pragmatikus vagyok, nem idealista rajongó, mint ahogy te látod.

Aztán persze lehet, hogy pofára esek, mint mondtam, ez sajnos benne van a pakliban. De a jelenlegi választékból a jelenlegi tudásommal én csak azt tudom mondani, hogy sajnos ez van.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.26. 19:15:30

@Kivlov: Hol volt hatalmon az MDF az elmúlt években? Hol vannak az SZDSZ-ből azok, akik hatalmon voltak? Pont az volt a gond, hogy az eddig kormánypártok csak beszéltek róla, de az esetek többségében nem aszerint cselekedtek.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.01.26. 19:16:37

@Fedor: Na ez szerintem egyenesen szüklátokörüség.
Pl tessék konkrét dologra egy szerintem értelmes ötlett:
lehetmas.hu/hirek/997
Ilyenek ekellnének mondjuk az MDF-től az elmúlt 10 évre visszamenöleg bármi.
Az MDF-től én csak elveket hallok és aztán sokszor akár egy éven belül is az ellenkezőjét.
Azt pedig a második Gyurcsány kormány jól bizonyitotta, hogy a társadalomal szemben nem lehet reformokat átvinni. Erre jön Bokros és megigéri, hogy megfogja csinálni, ha átlépi az 5%-ot?
5%-al, hogy fog bármilyen gazdaságpolitikába beleszólni?
Sehogy...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.26. 19:17:53

@latte: Nem a piacpártisággal volt a gond, hanem azokkal, akik visszaéltek a lehetőségekkel. A válságra válaszul sok helyen az állami beavatkozást látták jó megoldsának, aztán most fő a fejük a hirtelen megugrott hiány miatt.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.26. 19:18:11

@Fedor: Azért szavazol valakire, mert már benne volt a parlamentben, majd azt mondod, hogy új pártnak nehéz bejutnia oda, ez nekem kicsit ellentmondásos. Pont azért nem tud új párt bejutni, mert mindenki nyel egyet inkább, ahelyett, hogy esélyt adna az újdonságnak..

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.01.26. 19:18:47

@Fedor: Értem, hogy mire gondolsz, de apártok nem csak az arcokból álnak, ha megnézed a második vonal úgyanúgy megmaradt, azok a pénzemberek, azok a "szakértők". De pl Budapesten ahol az SZDSZ ténylegesen kormányoz 20 éve, egy az egyben megmaradt az SZDSZ.

mizrolist 2010.01.26. 19:22:06

@latte: na igen, ennek köszönhető, hogy majdnem kétpártrendszer lett - a "ne add a szavazatod kispártra, mert elveszik" című durva propaganda sokat ártott... (és DeMarco első kommentje most is elég súlyosan előhozza ezt)

Seravy 2010.01.26. 19:23:01

Szavazás hmm...hát, egy dolog biztos. Akik az elmult 8 évben kormányoztak, tolvaj hazug rabló banda (ebből a hazug részt be is ismerték, a tolvaj meg látszik mert eltünt a pénz...)
Tehát az MSZP és az SZDSZ szóba sem jöhet. AZ MDF azért nem mert amellett hogy folyton ilyen-olyan botrányok voltak meg megszünő frakció meg stb, összeáll azzal az SZDSZ-szel ami ugye eddig kormányzott, láttuk hogyan.
Jobbik...szimpatikus, és nem szimpatikus megnyivánulásaik is vannak, de ők biztosan bejutnak a parlamentbe, és veszélyeztethetik a FIDESZ kétharmadot (amire nagy szükség lenne), szóval asszem rájuk nem. Bár szivesen látom őket a parlamentben, kormányon már kevésbé...kínos lenne ha elszaladnának a szavazatok és megnyernék a választást. És a fene akar igazságot tenni hogy mennyire nácik vagy sem.
Marad még a FIDESZ meg az LMP. Egyéniben nem is kérdés hogy a FIDESZ-re kell szavazni egy annyira MSZP-s kerületben mint az enyém, de a listán legalább van választásom. Liberálisnak tartom magam, mégis bizonytalan vagyok, mert a FIDESZ kétharmad meg kell az alkotmány és egyéb fontos törvények rendbetételéhez. Az is kérdéses még hogy az LMP bejut-e.
Gondoltam ha úgyse mond senki igazat, megkérdezem a kártyát...az eredmény a kártya szerint a FIDESZ jó lesz, de nem őszinték (ez mondjuk kártya nélkül is látszik). Az viszont meglepett hogy az LMP-nél meg a legjobb kártyák jöttek ki zsinórban.
(Aki ért a tarothoz annak írom ezek jöttek ki :
Fidesz - Kardok 7,Érmék 7,Botok 3,Kelyhek Ász. LMP - 17.Csillag,21.Világ,14.Egyensúly,2.Főpap)
Más pártot nem néztem mert azokról kártya nélkül is tudom hogy rosszak :D

Kivlov 2010.01.26. 19:23:30

@Fedor:
"Hol vannak az SZDSZ-ből azok, akik hatalmon voltak?"

a süllyesztőben. ahova kerül a többi is
:)))

DeMarco 2010.01.26. 19:24:30

@Fedor: (arról nem is beszélve, hogy minél több kis párt jut be, annál kisebb az esély a kétharmados FIDESZ győzelemre).

Itt a lényeg ami téged illet. Ettől féltek a legjobban és csak ez a csalódott méreg motivál akkor, amikor ellene szavazol, hogy csakazért se !! még akkor is ha ezzel politikai hullákat jutalmazol. De be kellene látnod, hogy ezzel sokkal rosszabbat csinálsz.

Tedd fel magadnak a kérdést: Mi a jobb? Mi szolgálja jobban az értékeid (ami sztem hülyeség) képviseletét?

A kétharmados Fidesz, vagy a Fidesz-Jobbik kormány? Mennyivel fogod jobban érezni magadat, ha kelleni fog a Jobbik a kormányzáshoz? Vajon mennyival lesz nagyobb veszélyben a libsi értékrendet, ha ők is odakerülnek? Minden nem a Fideszre leadott szavazattal a Jobbikot erősíted és a velük való kényszerű együttműködést fogod erősíteni. Mert egy csöpp reményed se legyen, hogy ha együtt kell valakivel működnie a Fidesznek, az nem a Jobbik lesz. És én azt is mondom, hogy öt Jobbik, mint egy maszop és tíz Jobbik, mint egy szadesz. Én a kétharmados Fideszt preferálom, mert nem szeretném odaengedni a Jobbikot, de ha muszáj lesz, akkor jöjjenek, azért annyira nem is zavarnak.
De ez rád is igaz lesz???????????

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.26. 19:24:51

@weisz manfréd huba: "a második Gyurcsány kormány jól bizonyitotta, hogy a társadalomal szemben nem lehet reformokat átvinni"

Akkor ezek szerint soha nem lehet reformokat keresztülvinni, mert mindig lesz ellenállás....

"Erre jön Bokros és megigéri, hogy megfogja csinálni, ha átlépi az 5%-ot?"

Természetesen nem tudja, de arra mindenképp jó lesz, hogy racionális alternatívát tudjon felmutatni, ehhez viszont nem árt a parlamenti infrastruktúra, hogy némi súlya is legyen. De még egyszer: ha az LMP bejut, akkor mennyivel tud többet elérni ennél?

Nekem az LMP nem ellenfél, mint írtam, én örülnék, ha bejutnának ők IS, szóval nem muszáj ilyen hevesen támadnod :-)

mizrolist 2010.01.26. 19:27:57

@DeMarco: a Fidesz-vezérkar megnyilvánulásai alapján én azt mondom, egy pártnak se legyen egyedül kétharmada. Sőt, a mai magyar politikusi garnitúra ismeretében egy kormánynak se legyen... amíg az utóbbi 10 év parlamenti képviselőinek 99%-a nem tűnik el a közéletből (hogy börtönbe köztörvényesként elítélve, vagy más módon, az nekem mindegy)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.26. 19:32:02

@DeMarco: "A kétharmados Fidesz, vagy a Fidesz-Jobbik kormány? Mennyivel fogod jobban érezni magadat, ha kelleni fog a Jobbik a kormányzáshoz?"

Te most úgy beszélsz, mintha kétharmad nélkül nem is lehetne kormányozni. Miért kéne a Jobbik? Az gyakorlatilag kizárt, hogy 50%-nál kevesebb képviselője legyen a FIDESZ-nek, ennyire még ők se tudják elszúrni a kampányt (pedig igyekeznek már most is), az meg simán elég a kormányzáshoz. Márpedig Orbán nem fogja azt megcsinálni, hogy biztos többség mellett bevegyen egy szélsőséges pártot csak a kétharmad miatt, mert azzal totál elásná magát Európában (más lenne, ha az 50%-hoz kéne, de így...).

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.26. 19:35:37

@DeMarco: Ne aggódj, a Fidesz úgyis nyer, a kétharmadot meg csak az veszélyeztetné, ha az MSZP képes lenne sok helyen nyerni egyéniben. Erre jelenleg kevés az esély, kérdés a nygdíjasok mozgósítása mennyit segít rajtuk. A poszt azonban mintha másról szólna...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.26. 19:36:48

@Fedor: Fedor, Fedor, hát úgy akarsz piacpárti liberalizmust, hogy nem hiszel a piac erejében?

"Akkor ezek szerint soha nem lehet reformokat keresztülvinni, mert mindig lesz ellenállás..."
Egyetértek Hubával. Ne legyél ilyen végletes. Van egy bizonyos fokú ellenállás, amivel már nem lehet mit kezdeni, (Ld: Bach kormány.) és van amikor ügyes kompromisszumokkal csodákat lehet tenni(ld: kiegyezés utáni dualizmus).

Watchman 2010.01.26. 19:38:23

@Fedor: Óóóó istenem. Ebben az országban, ha 0.5 százalékkal eltoltak egy adókulcsot a pozitív vagy negatív irányba az már strukturális reform. És a sok birka be is veszi... Mégis mi a franc volt a reform a 300 forintos vizitdíjban? A rendes egészségügyi hozzájárulás minimális emelése volt más köntösbe csomagolva. Biztos ez oldotta volna meg a magyar egészségügy helyzetét. Meg a széfek a kórtermekben... Bezzeg a nyugdíjakhoz még a válság alatt sem akartak hozzányúlni a nagy reformerek.
Szó mi szó, a fidesz sem csinált semmi lényegeset a 4 éve alatt, de nevetséges azt állítani, hogy itt bármilyen valódi reformot buktatott volna meg az ellenzék. Wishful thinking my dear.

336 2010.01.26. 19:40:14

@DeMarco: A butaság akkor a legveszélyesebb, amikor szorgalommal párosul... Ahogy kedvenc körzeti orvosom szokta mondani: olyan buta vagy fiam, mint az ásvány.

Fabius 2010.01.26. 19:40:45

@weisz manfréd huba:

Ez aztán a következetesség. Célba köptök az MDF-re, és az éppen "félórája" nem tag Katona Kálmántól várjátok, hogy beterjesszen LMP javaslatot bárhova?

Muhaha.

Ez derék. Ismét.

DeMarco 2010.01.26. 19:42:11

@mizrolist: Nem járkálhatunk mindig körbe-körbe. Most lesz elég mozgástér. Remélem lesz elég erejük az átfogó reformok elindításához. A lehetőség adott, ha őszinték lesznek, meg fogják kapni a támogatást. Ne várjanak, az első nap induljanak és csinálják. Ne tervezgessenek három évig. Erre volt 8 évük. Több fontos reform vár rájuk, amivel meg is nyerhetik az uniót, ha látják, hogy akarják és képesek rá.

Lev Menachem 2010.01.26. 19:44:14

hosszútávon kevés kártékonyabb embert tudnék elképzelni bokrossnál(gyf-el pariban), lényegében az elmúlt 4 évben is pontosan a bokross féle neoliberális átalakítás irányába próbáltak korányozni fletóék; pl eü privatizáció.

(amit a sok gyík bekajált reformnak)

is 2010.01.26. 19:44:45

@TaTa86.: "Nem volt koncepció, nem volt szándék, sem tudás a mélyreható változásra. A rogyadozó házat Gyurcsányék azzal akarták rendbe hozni, hogy kitapétázta, a fidesz meg szemét módon leszedte a tapétát. (A Jobbik meg belevágott kalapáccsal, mire mindenki láthatta, hogy az egész belülről rohad, és statikailag életveszélyes az egész.)
Ennyi történt. "

Boldogok a lelki szegények... nem kell leírnod, leírom én: közgazdaságtant, társadalmi ismeretket, kapitalizmus elméletét és gyakorlatát a büdös életben, messziről, hunyorítva sem láttál.

delano 2010.01.26. 19:45:17

Én gazdaságilag liberális elveket vallok, így csak és kizárólag Bokrosra leszek hajlandó szavazni, aki jelenleg az egyetlen épeszű ember a választékban.
Legjobban annak örülnék, ha teljhatalmat kapna, kár, hogy erre semmi esély.

DeMarconak az egyik legelső mondatával értek egyet: "Először is szögezzük le, amíg el nem felejtem, hogy minden komcsinak egyetlen választása és barátja van: Orbán Viktor! Kéretik rá szavazni majd áprilisban..."

Pontosan így van. A komcsik szavaznak a Fideszre. Az a baj, hogy csak ők. Legyen nagy, sőt hatalmas állam, legyen minden ingyen, csak semmi kapitalizmus, éljen Kádár. Kb ezek a Fidesz elvei. Egyetlen esetben szavaznék rájuk: ha köztük és a jobbik között kéne választani. Remélem ilyen helyzet sosem lesz.

Ja, és jó a cikk, tetszett. Egyetértek vele.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.26. 19:46:11

@Watchman: Nem a 300 Ft volt a reform önmagában, ezt senki se mondta. Az csak jelképezte az egész reformot, amit részben a kormány elszúrt, részben félbehagyott, részben meg a FIDESZ lehetetlenített el. De írtam én erről már részletesebben is még anno:

fedor.blog.hu/2008/10/07/ha_a_cseheknek_jo_nekunk_miert_nem

fedor.blog.hu/2008/09/23/eldobott_gps

is 2010.01.26. 19:46:24

@weisz manfréd huba: elsőre a FIDESZ is csak 5%-ot kapott 1994-ben. most elég lesz annyi is. aztán ha a FIDESZ is bokáig leégette magát, az MSZP meg végképp kiürül (Gyurcsány is , meg az értelmesebbje lelép), akkor pont így fognak az emberek 2014-ben a MDF-re szavazni, mint most a FIDESZ-re.

tölgyes 2010.01.26. 19:48:13

A magyar választó a sajtó és a pártmoralisták által (közöttük sok az MDF-SZDSZ-es) arra lett idomítva, hogy a párthűség mindenek felett áll.. és az elvhűség azonos a párthűséggel... Most mindkét párt mindent felrúgva frigyre kel...Ez az amit az emberek nem nagyon szeretenek és nem nagyon szeretik egyébként az MDF-SZDSZ vezetőket se...Már régóta nem szeretik őket...Ráadásul az új formáció mélybe ránthatja az MSZP-t..

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.26. 19:48:36

@delano: Elkaptad a lényeget :-) Magyarország igazából baloldali ország, csak ők most a FIDESZ-ben találták meg a valós képviseletüket.

is 2010.01.26. 19:48:46

én is felvetettem ezt a párhuzamot, még ténybeli cáfolatot senki nem mondott, csak engem anyázott, meg megint az MSZP-t, Bokrost, bárkit szidott, aki az útjába került.

nagyon jó párhuzam ez, én is így látom. Bokrosnak bemértek ~15%-ot miniszterelnöknek, abból meglesz 8 legalább. ne féljen senki Bokrosra szavazni, nem veszik el a szavazat! az EU-választáson is bejött, be fog jönni most is!

DeMarco 2010.01.26. 19:49:41

@Fedor: "Márpedig Orbán nem fogja azt megcsinálni, hogy biztos többség mellett bevegyen egy szélsőséges pártot csak a kétharmad miatt, mert azzal totál elásná magát Európában (más lenne, ha az 50%-hoz kéne, de így...)."

Sok törvényhez kell a kétharmad. Az átfogó reformokhoz mindenképpen. És ha nem lesz meg, akkor kell hozzá a Jobbik. Márpedig akkor a Jobbik megfogja kérni az árát ennek. Ezt az árat én bizony kihagynám. De sztem te még jobban. Ami pedig a "szélsőséges párt, meg európa" kontextust illeti, egyrészt bent vannak ficóék is, meg számtalan másik valóban szélsőséges párt, a Jobbik bent van az unióban (ha nem vetted volna észre), ráadásul csak azért "szélsőséges", mert a baloldal annak próbálta beállítani. Abban a pillanatban ahogy a Fidesz a nagyköveteknek újabb jegyzéket küldd arról, hogy mi az állam "véleménye" a Jobbikról amit kommunikálni kell kifelé, máris megváltoznak a megítélések. Ez csak a te szemedben lehetetlen forgatókönyv, de sztem a leglogikusabb és a legkevésbé káros.

is 2010.01.26. 19:50:18

@tölgyes: "arra lett idomítva, hogy a párthűség mindenek felett áll."

Orbán Viktor sajtómunkatárs által: 'egy a tábor, egy a zászló'.

vezuvo 2010.01.26. 19:56:12

Szadi egy nulla.Amikor kuncze összeboronálta a szocikkal a pártot,akkor minden épeszű kilépett és a szavazók is jól lemorzsolódtak.Bokros: ami a csomagját illeti,nulla.Ezt vezuvo is megtudta volna csinálni.Annyit tett, hogy mégjobban megsarcolta azokat,akiktől eddig belehetett szedni az adókat.Erre mindenki képes aki eltudja viselni, hogy megköpködik.ibolyka egy gennyes megélhetési politikus,távozzon!mdf nincs.a jobbik szerintem nagyon kezdő módon bánik a "néppel".Még nem bízom bennük egy kicsit sem.A többiek túl későn kezdtek mozgolódni, szerintem velük sem szabad most foglalkozni.
Szvsz. ,kell egy jó erős hatalom most amelyik kénytelen lesz végre elkezdeni rendet teremteni. ha nem teszik, akkor sajna vége a dalnak és ennek az országnak.A korruptakat börtönbe kell csukni hosszú időre,az egészségügyet rendbe kell tenni,elkellene kezdeni a magyar érdekeket érvényesíteni és megteremteni a magyar áruk és vállalkozások versenyképességét. Én mindenképp arra buzdítanék mindenkit, hogy erősítsük a FIDESZ-t és hagyjuk, hogy megpróbálják ezt!Ha nem lesz elég erős a hatalmuk, akkor megint nem tudnak tenni semmit az érdekünkben.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.26. 19:56:18

@is: Szomorúak az übermenschek, mert zsenialitásukat, pártalan műveltségüket nem érti meg az aljanép.
Szar lehet neked ott fent... :"-(

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.26. 19:56:37

@DeMarco: "Ami pedig a "szélsőséges párt, meg európa" kontextust illeti, egyrészt bent vannak ficóék is, meg számtalan másik valóban szélsőséges párt, a Jobbik bent van az unióban (ha nem vetted volna észre)"

Fico nem szélsőséges, csak szélsőségesekkel kormányzok együtt. És azért, mert kellettek az 50%-hoz. Nem a kétharmadhoz. Egy szélsőséges kormányban való részvételét meg a parlamenti képviseletét nem kéne összekeverni.

"Sok törvényhez kell a kétharmad. Az átfogó reformokhoz mindenképpen. És ha nem lesz meg, akkor kell hozzá a Jobbik. "

Csakhogy az átfogó reformokat a Jobbik soha életben nem fogja megszavazni, mert ellenkezne mindennel, amit képviselnek, viszont egy normális reformot (amire hitem szerint Orbán rá fog kényszerülni, bármennyire is az ellenkezőjét képviselte eddig), egy normális ellenzék, mondjuk pl. Bokrosék, pragmatikus hozzáállással esetleg igen, és ők is megkérhetik az árát :-) Az MSZP-ben ilyen szempontból nem igazán bízom, félő, hogy ugyanolyan rossz, mindenre válogatás és gondolkodás nélkül nemet vágó ellenzék lesz, mint a FIDESZ volt idáig.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.26. 19:58:09

Na a részemről mára bezár a bazár, vár a család, de azért ti folytassátok csak nyugodtan a csevejt :-)

DeMarco 2010.01.26. 20:02:01

@Fedor: "Csakhogy az átfogó reformokat a Jobbik soha életben nem fogja megszavazni"

Akarsz fogadni? :)

"egy normális ellenzék, mondjuk pl. Bokrosék"

Kacag a májam..

"Az MSZP-ben ilyen szempontból nem igazán bízom, félő, hogy ugyanolyan rossz, mindenre válogatás és gondolkodás nélkül nemet vágó ellenzék lesz,"

Már megint szelektív a memóriád? Már voltak ilyenek a Fidesz-kormány alatt.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.26. 20:04:32

@Fedor: "baloldali", értsd: lusta, gyáva, kishitű és önző? :-)

@delano: Te sem érted a piac lényegét, nem baj, most Bokros a trendi.

@is: "akkor pont így fognak az emberek 2014-ben a MDF-re szavazni, mint most a FIDESZ-re. "
Esély nincs rá, de fogadhatunk egy sörben!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.26. 20:06:40

@Fedor: Egyrészt de, Fico szélsőséges, csak szerencséjére Poszonyban nincsenek zsidók, a magyar pedig nem veszélyeztetett faj.

Másrészt Lengyelországban volt már 2/3os jobb-széljobb kormány.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.26. 20:10:21

AZ LMP Öko szociális pártként jellemzi magát ha jól tudom.
De igazából mindegy is milyen címkét aggatnak magukra, vagy rájuk mások. Jelenlegi parlamentben ülő pártok számomra (szavazás szempontjából) nem léteznek. Jobbik kifejezetten nem azt képviseli ami engem megmozgat. Így maradt az LMP. Próbáltam nem kizárásos alapon is. Akkor is LMP jött ki. Egyszerűen tetszik amit csinálnak.
Ha a színtelen , szagtalant úgy érted, hogy nincsenek körülöttük balhék, akkor jelzem, hogy ez az egyik amiért rájuk teszem a voksom.
Senkt nem meggyőzni akarok a fentiekkel, csak jelzem van érték amire lehet szavazni :)

@latte: Fidesz nyereségét már 4 éve megjósolták. Csak jelzés képp: van mszp.hu -n topic arról, hogy nyerhetnek :)

Kivlov 2010.01.26. 20:12:23

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal:

helyes. szavazz az lmp-re. legalább veszt egy embert az szdf.

Watchman 2010.01.26. 20:15:27

@Fedor: Olyan nincs, hogy valami csak jelképezte a reformot. vagy volt reform konkrét törvény formájában, vagy nem volt. A törvényhozásban nincsenek ilyen bemelegedési fázisok, hogy még nem tudunk értelmes szabályokat alkotni, de ha ezt a pár hülyét elfogadjátok, akkor talán.

A vizitdíj semmit nem változtatott volna a magyar eü helyzetén. Sem a kórházak szánalmas felszereltségén, sem a várólistákon, sem a paraszolvencián.
A tandíj semmit nem változtatott volna a felsőoktatás helyzetén, a büfészakokon, a haldokló szakmunkásképzésen, a döglődő versenyképességünkön.
A mellékvonalak bezárása semmit nem változtatott volna a MÁV működésén, a korrupt vezetőségen, a gyenge szolgáltatáson, a rozsdásodó járműparkon.
A korrupció visszaszorítására meg érdemi lépés nem is volt. Volt ellenben BKVs végkielégítés...
Ezek az MSZP félbemaradt remek reformjai. Egyiket sem siratom.

De az itt sajnos off... hagyjuk. Az eredeti témához csak annyit fűznék hozzá, hogy elég nagy bajban van a magyar liberalizmus, ha Mártíriusz Kuncze után UDZrt Ibolya lett az őrangyala.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.01.26. 21:26:42

@Fabius: A nem köpünk célba az MDF-re csak az állságos dolgokra reagálok. Miért is ne lehtne együtmüködni bármilyen parlamenti pártal vagy képviselővel, ha egyetért egy adot javaslatal?
Az, pedig, hogy együtmüködik valaki velük, nem jelenti, azt, hogy szereti is őket.
@Fedor: Az LMP nem a társadalomal hanem a politikai elitel szemben akar valamit kezdeni, de nem igéri azt, hogy holnap csodát tesz.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.26. 22:16:19

@Kivlov: Már kb. 1 éve ezt tervezem, nem nagyon érdekel az SZDF. Amúgy ez már hivatalos név? Vagy csak gúny név?

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.01.26. 22:34:54

Lapátra tették siklósi fideszeseket
Feloszlatta a Fidesz a párt legnagyobb létszámú baranyai szervezetét. A siklósi fideszesek akkor kerültek nyílt ellentétbe a pártvezetéssel, amikor nem támogatták Tiffán Zsolt, villányi borász képviselőjelöltségét, hanem a jelenlegi honatya, Kékkői Zoltán megtartása mellett kardoskodtak. A siklósiak szerint azonban ennél többről van szó: szembe mentek a szocialista városvezetés nagyberuházásával, amelyről számukra csak később derült ki, hogy a Fidesz regionális igazgató üzlettársának érdekeltségébe tartozik.

Szalai szerint azonban néhány hónapja derült ki számukra, hogy szocialista városvezetés projektjét a Fidesz regionális igazgatója, BÁNKI ERIK üzlettársa építi.
A beruházó cég, az Aquaplus vezetőjének van egy közös vállalkozása Bánkival, ráadásul az előkészítő tanulmányt is Bánki unokatestvérének tanácsadó cége készítette.

Lopjál, csaljál, simlizz politikus!

HALLGASS A ZSEBEDRE, SZAVAZZ A FIDESZRE!

2010.01.26. 22:47:22

@DeMarco: Civil Összefogás? Ha párt, akkor már eleve nem civil, tehát hazugság már a nevük is. Bár van némely javaslatuk, ami elfogadható, többségük naiv vagy demagóg javaslat. Összességében gittegyletnek tűnnek. Itt van a monoki pógármester is vagy az egy másik? Kicsit keveredik bennem.

wagner úr 2010.01.27. 00:25:48

@TaTa86.: ez a ház hasonlat nagyon találó lett,kiegészíteném még annyival ,hogy az LMP pedig az ,aki úgy akarja a házat felújítani hogy az ne rohadjon szét megint(egyrészt a tiszta kezes politikával , másrészt ugye az szoc-öko párt vonallal)

egyittlakó (törölt) 2010.01.27. 00:38:29

@DeMarco: "többszörös ideológiai árulók és megélhetési szerencsétlenek "

Ugye azokra az MDF-es árulókra gondoltál, akik 30 ezüstpénzért eladták magukat Orbán vezírnek? Soroljam őket?
Esetleg az őskomcsi fidesznyikeket is felsoroljam neked? Érdekes véleményed van, kár hogy nem találok hirtelen budipapírt, hogy feljegyezzem.

papamaci1 2010.01.27. 00:44:08

Ha van párt amely a végletekig undorító és elvtelen az az MDF. Minden cselekedetük csak a túlélést, a hatalom perifériáján való megmaradást szolgálja. Az SZDSZ legalább konzekvens bizonyos dolgokban, (liberalizmus) noha káros és pusztító, de legalább önmagához hűséges. Az MDF a legbecstelenebb, erkölcstelenebb párt. Ha van Isten (és ha nincs akkor főleg) kívánok Retkes Ibolykának 4,9%-nyi szavazatot...

papamaci1 2010.01.27. 00:52:05

@delano: A "liberális gazdasági elvek " eredményét általában úgy hívják : világgazdasági válság.Ha "a komcsik szavaznak a FIDESZ"-re (és azok akik le akarják váltani az MSZP-t, bármi áron) akkor kb. 75-80%-nyi szavazatot fognak kapni...Muhaha....

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.27. 01:13:43

@papamaci1: Igazat szólsz, de az SZDSZ és a konzekvensség mulatságos egy mondatban.

stratez 2010.01.27. 05:40:18

Csakhogy ez az MDF az égvilágon semmiről nem szól, legkevésbé liberalizmusról, meg egyáltalán elvekről, illetve dehogynem szól, Dávid Ibolya és Heréje közpénzből éléséről az idők végezetéig, illetve, amíg mégiscsak hasra nem esnek azon a bizonyos 5%-os küszöbön. Remélem minden jóízlésű választópolgár segédkezik nekik ebben. Mármint a hasra esésben...

2010.01.27. 07:00:26

T. Fedor!Véleményemet már nem egyszer leirtam az szdsz-röl--ami azóta sem változott meg. Söt, csak rosszabb lett. Örülök hogy kiesnek végre. Az mdf-el történö "összenövésük" mindkét pártot jellemzi--mindegy hogy kivel,mindegy hogy hogyan, de a hatalomban kell maradni. Mert a képviselöség egy csomó elönnyel jár és még dolgozni sem kell--csak duma, duma ,és duma, ez a munka lényege!Én még emlékezem arra amikor Ibolya azt orditotta--habzó szájjal--hogy olyanokkal, akik a szoci kormányt életben tartják és a fennmaradásukat segitik--azokkal ök(az mdf) nem tárgyalnak.De emlékszem olyanra is amikor az szdsz " prominens" vezetöi" kinyilatkoztatták, hogy az mdf--ami egy jobboldali párt és a fideszt segitette--velük nem lehet szó együttmüködésről. Ám mit ad az ég, a két egymást "kizáró" pártocska, most együtt indul. Hát nem hányingert keltö? Hogy mindkét pártban a gyökerek megtalálhatók? Ha a lopás, a hazugság ez a gyökér, akkor kéretik a többi parlamenti pártot is belevenni ebbe a megállapitásba. Mert lop itt ám minden párt, csak ki többet, ki kevesebbet. ( Tudod--járni jár, de már nem jut, mert nincs miböl). Hogy kire fogunk szavazni? Hát a szocikra , az mdf-re, az szdsz-re nem.A fideszre sem, mert ök sem különbek a többitől, csak a zászló, a vezér a szinük és a stilusuk más. A többi megegyezik a felsoroltakkal. A Jobbik vagy a LMP? Vannak elönyök és vannak hátrányok mindkettönél. De ha a sok szdsz-es ráül aLMP-re, akkor rájuk sem szavazok.Igy marad a Jobbik. Ök még nem voltak a parlamentben és lopni már keveset tudnak--ha tudnak egyáltalán--mert ami volt azt már elölük ellopták. Talán ök lesznek a "kiabálók" a parlamentben? Lehet. Söt , nagyon ugy tünik.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.27. 07:10:25

@DeMarco: "Már megint szelektív a memóriád? Már voltak ilyenek a Fidesz-kormány alatt. "

Mondtam, hogy nem? Egyébként nem annyira, mint a FIDESZ, de mit gondolsz, mire alapoztam a félelmeimet?

@TaTa86.: "Egyrészt de, Fico szélsőséges" Nem, nem az, csak számító opportunista, mint Orbán.

"Másrészt Lengyelországban volt már 2/3os jobb-széljobb kormány. "

De ott se úgy, hogy az egyik pártnak meg lett volna magában is az 50%...

@weisz manfréd huba: "Az LMP nem a társadalomal hanem a politikai elitel szemben akar valamit kezdeni, de nem igéri azt, hogy holnap csodát tesz. "

Azt egyedül Orbán teszi.

@jános515: Érdekes világképed lehet, ha neked az LMP és a Jobbik egyenrangú választási lehetőség...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.27. 07:10:50

Fedor kérlek, írod:
"Én az utóbbi variációnak drukkolok, mert a parlament sokszínűségéhez szerintem hozzá kell tartoznia a liberális érvek képviseletének is (lehetőleg az eddiginél hitelesebb kiadásban), mert erre manapság nagyobb szükség van, mint a rendszerváltás óta bármikor."
Kérlek definiáld a liberális értékeket és érveket, amire manapság nagyobb szükség van, mint a rendszerváltás óta bármikor.

DeMarco 2010.01.27. 08:12:09

@iii: Azért lettek párt, mert így jobban tudnak talán érvényesülni. De attól még civileket egyesítő párt, akiknek saját véleményük és kezdeményezéseik vannak. Ez az önálló vonal ami a mostani rendszeren igyekszik javítani, korrigálni a hibákat és az őszinteségük bizony lehet vonzó. Én szurkolok nekik, mégha nem is szavazok rájuk.

DeMarco 2010.01.27. 08:18:28

@Fedor: "Egyébként nem annyira, mint a FIDESZ, de mit gondolsz, mire alapoztam a félelmeimet?" :))

De, pont annyira, rá voltak ragadva a "nem" gombra akkor is, meg most is ha a Fidesz akart valamit elfogadtatni. És ez várható ezután is. Már csakazért is. Ezért mondom én, hogy sokkal egyszerűbb lenne, ha leragasztanák a maszop hét-nyolc helyének a "nem" gombjait és szépen hazamennének. Úgyse lesz rájuk szükség...

Zetek 2010.01.27. 10:03:09

Nos a legfontosabb kérdés, hogy miért íródott ez a rakás? Az MDF mint vállalható párt? Most? Géza hol élsz? De legalább kiélheted a Fidesz fóbiádat. Ennyi maradt, nem sok, de egy blogba éppen elég.

delano 2010.01.27. 10:04:34

@TaTa86.: Kedves Tata, mire alapozod, hogy nem értem a piac lényegét? Túl sokáig tanultam, dolgoztam, éltem a piac hazájában, az USA-ban ahhoz, hogy lássam, hogy itt a Fidesz ugyanakkor komcsi párt, mint az MSZP, sőt néha már túl is szárnyalja...

Vanek B. Eduard 2010.01.27. 11:10:29

@Fedor: Szinte teljesen egyetértek Veled. Azt azért mégis látnunk kell, hogy Ibolyánk fenenagy igazmondása mögött nem elvek, hanem a piaci rés felismerése áll: A 'nagyok' kisajátították a demagógiát, neki ez maradt (hátha van 5%, aki az igazmondásra gerjed :)).

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.27. 18:41:46

@Talon Karrde: Szerintem amikor egy szélsőjobboldali párt ekkora eredményt érhet el, amikor egyenruhás pártseregek grasszálhatnak az utcán, amikor embereket ölnek meg a származásuk miatt, amikor lassan elfogadott közbeszéddé válik a zsidózás, és amikor gazdasági populizmus ekkora mérteket ölt, és mindezek mellé az eddigi liberális párt ledarálja magát, nem szorul szerintem külön magyarázatra, hogy miért volna szükség a liberális értékek védelmére...

@Vanek B. Eduard: Ha figyelmesebben elolvasod a posztot, pont erről szól...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.01.28. 01:14:16

Abba is bele kellene gondolni, hogy mi lesz Orbán után?

Jelenleg a kis pártoknak egy beláthatatlan ugródeszka a FIDESZ kormány.

Szerintetek mennyi idő alatt fogják úgy a földig rombolni magukat mint Gyurcsány az MSZP-t?

Fél év?
Két év?
Kihúzzák a ciklust?

És mi lesz utánna?

Erre kell készülni ezeknek a pártoknak. Ez a választás számukra nem a kormányra kerülehtünk-e választása. Van idő pozícionálni magát azoknak akik esélyesek a bejutásra.

DeMarco 2010.01.28. 07:30:54

Miközben mi a mérhetetlen szdf-ről vitázunk, közben a maszop a következő (hatodik-hetedik??) hazaárulására készül csendben. Nem volt elég, hogy a MOL-t átjátszották az oroszoknak, (Putyinnak és orosz zsidóknak) ami önmagában is 100 év börtönt érne, de most még egy közös orosz-magyar vegyesvállalat keretében ahol csupán 1/3-ad a magyarok része és 2/3-ad az oroszoké átjátszanák a gázpiac felét is az oroszoknak.

Plusz csakazértis újra megpróbálják áterőltetni a holokauszt-törvényt, hogy az utolsó pillanatban súlyosan korlátozhassák a szólásszabadságot.

Remélem Viktorban lesz annyi kurázsi, hogy azonnal felmondja az elvtelen és nemzetellenes szerződéseket és nyilvánosságra hozza a megkötésének körülményeit, felelőseinek neveit és megkezdi a büntetőpereket. Eltörli a gyalázatos jogszabályokat, amiket a komcsik beerőltettek, hogy minél tovább ülhessenek a bársonyszékeikben.

DeMarco 2010.01.28. 07:38:41

Amikor az utolsó önkormányzati választás volt nálunk, a komcsi pogánymestert megkenték, hogy engedélyezzen egy hulladékégetőt a városban. A civilek ellenálltak és aláírásokkal, demonstrációkkal tiltakoztak. Döntés született arról, hogy nem épül meg a hulladékégető. A választás előtti napon a polgármester aláírta a szerződést a város nevében. Rá két napra a megválasztott Fideszes polgármester felmondta a szerződést és beperelte a mocskot... nem is épült meg a hulladékégető.

Ezt várjuk Viktortól is. Tegyen rendet, mondja fel a hazaáruló szerződéseket és védje a magyar stratégiai vállalatokat a külföldi behatolóktól, főleg az oroszoktól. És csukassa le az árulókat, kobozza el vagyonukat.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.28. 08:32:54

@Fedor: Kérlek definiáld csak nekem a liberális értékeket és érveket, amire manapság nagyobb szükség van, mint a rendszerváltás óta bármikor.
Azért definiáld kérlek (csak nekem, pár szóban) mert engem ez nagyon érdekel és kérlek fogadd el, hogy számomra ez tényleg külön magyarázatra szorul.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.28. 08:54:51

@Talon Karrde: Fentebb leírtam, hogy mi nem, és most nincs időm kisesszét írni... Esetleg nézz körül itt:

hu.wikipedia.org/wiki/Liberalizmus

@Saman: "Szerintetek mennyi idő alatt fogják úgy a földig rombolni magukat mint Gyurcsány az MSZP-t?"

A kérdés jogos, de attól félek, nem fogják. A FIDESZ tábor és a ballib tábor között megvan az a nagy különbség, hogy az előbbi sokkal többet elnéz a vezetőinek, kevésbé kritikusabbak a sajátjaikkal. No meg persze Orbán megteheti azt, amit Fletó nem, vagyis mutogathat az elődjére.

Ráadásul ha Orbán okos, akkor a nagyhangú komcsizás mellett némi hangsúlyeltolással ugyan, de ott fogja folytatni, ahol Bajnai abbahagyja (no meg a világválság is megszünőben van már), és akkor a gazdasági fejlődés is őt fogja támogatni.

Persze az lehet, hogy be fog indulni egy olyan karaktergyilkolászás, mint amilyennel Tömjén Zsolti épp mostanában dicsekedett el, de Orbán már rengeteg ilyen ügyet túlélt...

@DeMarco: A te szádból a hazaárulás szó értéke már teljesen elinflálódott...

DeMarco 2010.01.28. 09:38:48

@Fedor: Tévedsz. Nem elinflálódott, hanem hatványozódott. Ergo százszor is megérdemelnék, ha lenyúznák a bőrűket...

Vaandor 2010.01.29. 09:32:14

@jános515: "De ha a sok szdsz-es ráül aLMP-re, akkor rájuk sem szavazok."

Ezzel egyetértenék. De mit gondolsz, miért a madöf ajataját kaparják a szabad jómadarak? Mert az LMP nyilvánvalóvá tette, hogy sem nekik, sem más süllyedő politikusnak nem lesznek a mentőcsónakja.

Szóval a rátelepedés kizárva. Lehet szavazni! :-)

@Fedor:"Érdekes, ha neked az LMP és a Jobbik egyenrangú választási lehetőség."

Szerintem nincsenek kevesen, akiknek első reakciójuk a választásokra hogy "csak ne a mostaniak!" És a parlamenten kívülről ez a két párt esélyes a bejutásra. Nos... lehet választani.

bee-lah 2010.01.29. 09:46:15

"én egy józan, nem túl populista, liberális pártra vágyom"
én meg egy nemzeti-liberálisra...
Erre meg is lett volna az esély a Tölgyessy vezette szdsz-szel, de az a csúnya fasiszta veszély felbukkant, Tölgyessz meg repült...

A Fidesz mozgását a párt-térben szerintem nem lehet összevetni a szdsz-ével.. a Fidesz a szoliálliberális oldalról - miután elfogyott körülötte a levegő - átment a nemzeti(?)-liberális oldalra... Aztán a liberális jelzőt elhagyták... de a vezetőség még ugyanaz... pl. az elnökségből hány embert lehet lefasisztázni? (na jó, Kövérre ráhúzták a köteles beszédet)
Szerintem azért "hozták létre" a KDNP-t, hogy aztán CDU-CSU szerűen lefedjék a nemzeti oldalt, és ők ismét lehessenek liberálisok (mikor már nem lesz szitokszó...)
Ezzel szemben Ibolyka egy ócska, gerinctelen megélhetési politikus.
Ez a TiszteletTársaságás összefekvésnél nyilvánvalóvá vált számomra...
Sajnálom, hogy a pánik(?) miatt (Jön a Zorbán! Jön a Zorbán) csőlátásod alakult ki, és nem tudsz kijönni belőle... KravMagán azt tanitják, hogy
pl. a fej mozgatásával ("körülnézünk") ki lehet/kell jönni belőle...
Esetleg megpróbálhatnád... :)

B1

bee-lah 2010.01.29. 09:52:33

néha összevissza nyomódnak a billentyűim... :)
értelemszerűen behelyettesítve:
z=y
l=c
szdsz=mdf
hacsak nem felejtettem ki valamit...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.29. 12:14:37

@Vaandor: "Szerintem nincsenek kevesen, akiknek első reakciójuk a választásokra hogy "csak ne a mostaniak!" És a parlamenten kívülről ez a két párt esélyes a bejutásra."

Ez igaz, de ez a két párt világnézetileg annyira elüt egymástól, hogy ha valakinek a jelenlegi garnitúrából elege van (amit persze meg tudok érteni), akkor is max. az egyik jöhet szóba, vérmérséklet szerint, nehéz azt képzelnem, hogy valaki vacilál, hogy most akkor Jobbik, vagy LMP...

@bee-lah: "A Fidesz mozgását a párt-térben szerintem nem lehet összevetni a szdsz-ével.. "

Szerintem sem, olyannyira, hogy ilyet nem is tettem :-) Én az MDF-ről írtam, amit írtam.

Ami meg a FIDESZ-t illeti, szerintem neked van csőlátásod, ha úgy gondolod, hogy a FIDESZ valaha liberális lesz (legalábbis amíg a jelenlegi vezetés van), de legalábbis leragadtál 98-99-nél, mert kb. azt időszakát írtad le a pártnak. A FIDESZ jelenleg (és már vagy 10 éve) kifejezetten antiliberális, ezt még Orbán is többször megerősítette szóban, és tettben.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0