A "cigánykérdés" rövid távú megoldása
2010. szeptember 01. írta: Fedor

A "cigánykérdés" rövid távú megoldása

A Jobbik a "cigánykérdés" rövid távú megoldása érdekében úgynevezett közrendvédelmi telepekre zárná a közrendet veszélyeztető egyéneket, továbbá helyi, települési csendőrségeket és önfenntartó börtönöket hozna létre.

Szegedi Csanád, a párt EP-képviselője szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: pártja elsőként Miskolcon szeretne létrehozni egy minta közrendvédelmi telepet. A kettős kordonnal körbevett területen rendőri, illetve csendőri felügyelet mellett élhetnének az emberek, akik csak regisztrálva hagyhatják el az este 10 óra után kijárási tilalom alatt álló telepet.

Szegedi Csanád szerint a közrendvédelmi telepek célja a "bűnöző elemek eltávolítása, valamint az ott lakók integrációra kényszerítése".

A politikus szerint a telepekre egyrészt a "helyi lakosságot terrorizáló", illegális telek- és lakásfoglaló cigány családok kerülhetnek a Miskolc melletti Lyukóvölgyből, amihez a rendőrségnek elég lenne egy jegyzőkönyvet kiállítania a garázdálkodó személyekről.

A Jobbik elképzelései szerint a romáknak szánt telepekről való visszatérésről egy önkormányzat által létrehozott testület dönthetne, amennyiben az ott élők rendszeresen iskoláztatják gyermekeiket, illetve közmunkákban vesznek részt.

Az EP-képviselő megjegyezte továbbá, hogy a Jobbik "egyelőre országosan nem tudja megvalósítani a csendőrséget, de ahol lehetősége lesz önkormányzati szinten városi, települési csendőrséget hoz létre azért, hogy (...) Északkelet-Magyarországon visszaszoríthatóvá váljon a cigánybűnözés".

forrás

És tessék mondani, mit hordjanak sárga csillag helyett? Az milyen jogállam, hogy a rendőr rámondja valakire, hogy márpedig te deportálva vagy, mert szerintem te veszélyezteted a közrendet? Ha bűnöző valaki, akkor annak börtönben a helye bírósági ítélet után, nem?

Ceterum censeo: A Jobbik által felvetett kérdések többsége jogos, de az általuk kínált megoldás elfogadhatatlan.

UPDATE

Egy nagy pirospont a FIDESZ-nek:

A Jobbik által felvetett problémákra nem lehet megoldás a "közrendvédelmi telepek" létrehozása - közölte a Fidesz frakció. A közlemény szerint a Fidesz parlamenti frakciója felszólítja a Jobbikot, hogy "hajmeresztő ötletének kidolgozása előtt alaposan tanulmányozza a Magyar Köztársaság Alkotmányát".

"Nem gettókra, hanem szigorú törvényekre és erős rendőrségre van szükség" - írták, hozzátéve: ennek megteremtése érdekében a kormány már eddig is számos intézkedést megtett és a jövőben is gyökeres változásokat tervez.

forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr152265108

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bocsesz, de kéne a Ferenc József-föld is... 2010.09.02. 14:12:46

"Bármi történjék is, mindig van egy okos, aki előrukkol, hogy ő megmondta előre." A kristálygömb működött (Lázár kapcsán elmélkedtem a jövendőről), csak hamarébb és masszívabban b*szott be a ménkű: a Jobbik nem maszatolt tovább, hát bel...

Trackback: Riport a közrendvédelmi telepről 2010.09.02. 13:31:52

A Jobbik meglepő választási győzelme után nekilátott megvalósítani a közrendvédelmi telepek létrehozását célzó kampányígéretét. Mai interjúnk vendége Kolompár Sándor, a miskolci közrendvédelmi telep lakója.   KR: Kedves hallgatóink, itt állu...

Trackback: Közrendvédelmi telep a cigánybűnözés ellen – az első Miskolcon (frissítve! +cigánytámadás videó) 2010.09.02. 12:24:45

HÍRAKTA. Az internetet figyelve érdekes, hogy teljesen világosan aszerint oszlik meg a támogatók és ellenzők tábora, hogy lakott e valaki cigányok közelében vagy nem. A Jobbik “Közrendvédelmi telepekre” zárná a környezetüket terrorizáló cig...

Trackback: Cigánykérdés - megoldva 2010.09.02. 09:32:36

 Virág Árpád részére   Kedves Árpád!   Már rögtön a levél elején szeretném tudatni veled, hogy életünk és munkásságunk nem volt hiábavaló. Talán még emlékszel a kitelepítésekre és az internáló- valamint kényszermunkatáborokra. Ezek a...

Trackback: Íme egy magyar parlamenti párt választási propagandája 2010.09.01. 21:08:28

A Jobbik előrántotta a nyulat a kalapól. Ismét.Egyszer már bejött. Azokban a térségekben, ahol a cigány lakosság létszáma viszonylag magas, és a munkanélküliség által generált szegénység az egekig ér a Jobbik ismét előrántja a "cigány-kérdést"...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisa 2010.09.01. 20:32:42

Kötelező olvasmány: Spiró György: Feleségverseny. Szerintem szegedi csanád is onnan lopja az ötleteket...

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.09.01. 20:56:15

"És tessék mondani, mit hordjanak sárga csillag helyett?"
Fekete háromszöget...
hu.wikipedia.org/wiki/Porajmos

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.01. 21:31:23

@kisa: Azt már régóta tervezem elolvasni...

Vidéki 2010.09.01. 21:38:38

"úgynevezett közrendvédelmi telepekre zárná"

Ehelyett inkább a "rózsadombi" szociológusokat kellene tovább képezni.

Régen ismert volt a mérmökképzésben a termelési gyakorlat intézménye.

A "helyi lakosságot terrorizáló", illegális telek- és lakásfoglaló cigány családok közvetlen szomszédságában kellene a fennkölt gondolkodású szociológus uraknak élniük. A gyakorlati élet megismerése segíthetné gondolkodásukat a valóság irányába fejlődni és talán egyszer képesek lehetnének a szószátyárkodást háttérben hagyó, reális javaslatok kidolgozására.

m.logic 2010.09.01. 21:51:02

Mégis hogyan dugsz börtönbe egy 10 éves tolvajt, késelőt. Egy csicskatartót, akire nem vall a szellemi fogyatékos csicska. Nem jár börtön annak, aki szarik nevelni a gyerekét, iskolába nem járatja, bűnözésre kényszeríti őket. Aki segílykéből és, elissza azt egy nap alatt...

Ezeket a férgeket nem lehet Fideszes (és társai) módszerrel rendre nevelni. Sajnos ennek a polkorrekt narancsszínű struccnak kell még 5-10-20 év (1 nap is sok, késő lesz), mire rájön, simogatással nem lehet oroszlánt szelídíteni. Két ország kezeli stabilan jól a cigánykérdést. Olaszország és Finnország. Vegyünk példát róluk. Már mások is ébredeznek, lásd franciák. Hamarosan a németek is rájönnek, a Merkel-félék szétrohasztják No-t. Európa ébredezik, a cigányok és a bevándorlók kinyírják az őslakost, de minimum a kultúráját. Ne legyünk utolsók, itt túl sok a cigány.

Dr. M. · http://t7.hu/f2c 2010.09.01. 22:06:45

"Nem gettókra, hanem szigorú törvényekre és erős rendőrségre van szükség"

A mellébeszélés az nagyon megy, mint ahogy azt már megszoktuk...

DeMarco 2010.09.01. 22:44:51

Nekem sem tetszik a telepes ötlet. Képtelenség lenne kordában tartani őket, nekimennének az őrőknek, az őrőket ki kellene fizetni, építeni kellene szociális helyiségeket, stb. Túl sok lenne a befektetés.

Chipet a bőrük alá és kész. A bűnőző és visszaesőknek kötelező orvosi vizsgálat, altatás, huss be egy chip. Mindjárt követhetőek lennének, nem kellene keresni őket egy-egy büntett után. Csak meg kell nézni, h melyik járt a tetthelyen és hogy merre járt. Mindjárt meglesz az elkövető, az orgazda és a lopott dolgok is. Nem kellene hozzá komoly befektetés. Reggelente az iskolából lógókat összeszednék a rendőrök és bevinnék a suliba. Egy-két nap alatt megszoknák, hogy nem tudnak hová elbújni és bemennének maguktól...
Nem is kellene sokkal megcsinálni, csak néhánnyal, rögtön elterjedne, hogy nincs bocsánat és mindenki összekapná magát. Persze ez csak fikció.

Egyébként mi a különbség a tábor és a börtön között? Az egyikbe mehetnének a kisebb kihágást elkövetők, fiatalkorúak, a másikba a bűnőzők...

mizrolist 2010.09.02. 00:09:09

@m.logic: az Endlösung nem jött be 70 éve sem.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.02. 01:31:20

Az a baj Fedor, hogyha az egész cigány KÖZÖSSÉG kollektíven dicsőségnek tartja meglopni, megbusszulni a "parasztokat", akkor küldhetsz te böribe a haverjaihoz akárkit onnan, a helyzet semmivel nem lesz jobb.

Egy félnomád közösséget nem tudsz kezelni XXI. századi törvényekkel.

Ameddig ezt felfogni sem bírod, addig rosszabb vagy mint a Jobbik, valóban nem túl kifinomult megoldását propagáló politikusai.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.02. 01:34:12

@mizrolist: Az Endlösunk a zsidók Izraelbe telepítése, azt ugye vágod?

@DeMarco: Na mondjuk ez a másik véglet. Azért én ilyen világban nem akarnék élni.

DeMarco 2010.09.02. 06:22:04

@TaTa86.: Most is ilyen világban élsz. Gondolod, hogy nem követik a telefonodat, azon keresztül, hogy épp hol tartózkodtál? Nem figyelik az e-maileket?
Nem töltötték le az iwiw-et és a többit a kapcsolati hálód miatt?

Ugyan. A cigánybalhénál több millió telefonhívást néztek át...

Most is rögzítve vagy bizonyos fokig és ellenőrizhető.

Ez annak kényelmetlen akinek takargatnivalója van. Aki normálisan éli az életét, annak nem fáj, legfeljebb morog a nagy testvér miatt kicsit.

De kíváncsi vok, hogy te hogyan oldanád meg?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.02. 09:08:59

@TaTa86.: Én azt aláírom, hogy a cigány közösséghez egyedi megközelítés kell, de nem ez az, ami megfelelő. Nem fogadom el, hogy csak az a megoldás, ha állatokként kezeljük őket, mert akkor valóban azok lesznek, és nem fognak megváltozni.

kisa 2010.09.02. 09:09:33

@Fedor: Tedd meg! Nagyon megéri. :-)

greybull 2010.09.02. 09:58:12

A nyugat a lepusztult elővárosokkal, favellákkal, bádoglakótelepekkel, illetve panellakótelepekkel ma is ezt teszi, szóval a Jobbik ötlete már elcsépelt, maximum a kerítés tűnik újnak, de azt meg a tót tesók már elkezdték építeni - Nagy Fal európai módra. Amúgy a hunok anno saccperkábé olyanok voltak az akkori kínaiaknak, mint most a romák a nem-romáknak.
Először azt kell kimondani, hogy a kultúrák igenis NEM EGYENLŐEK ÉS NEM IS EGYENÉRTÉKŰEK. Bizony, bizony vannak alacsonyabb és - kimondom a rettenetes szót: FELSŐBBRENDŰ kultúrák. Amikor afrikai tamtamot, meg nyekergést látok-hallok, elfog a mély undor a mérhetetlen fődhözragadt primitívség láttán-hallatán.
Ugyanezt érzem, amikor a cigányok kannán "zenélnek". Okádnom kell tőle.
Nem kérem PC-ileg abszolút nem korrekten: az egyik kultúra primitív, a másik meg nem. És az európai kultúra nem primitív. Az európai kultúra igenis felsőbbrendű!

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.09.02. 10:24:57

@TaTa86.:

Volt egyszer, régen, talán, a II. vh. előtt. De akkor kissé megváltozott a jelentése.

greybull 2010.09.02. 10:42:11

@newtehen: így van. Úgyhogy a PC-ileg abszolút nem korrekt másik véleményem, hogy a kultúráknak joguk van megvédeni magukat, mégha ez egy másik "kultúra" elnyomásával, kiirtásával is jár.
Ez azt jelenti, hogy ha két kultúra az alapvető értékekben egyetért: élet, egészség, mások javainak, munkája eredményének tiszteletben tartása, az alapvető bűnök elvetése, megvetése és büntetése - akkor ott egyik kultúra a másikat tiszteletben kell tartsa.
De ha az egyik kultúrának alapvető jellegzetessége a fenti értékek elvetése, megvetése, semmibe vétele, vagy negligálása - és ez jellemző a cigány "kultúrára" - akkor ott nincs mese, ott harcolni kell - a végsőkig!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.02. 18:17:57

@Fedor: Pedig ha állatokként viselkednénk azért előrébb lennénk.

Sok állat szobatiszta, betartja a lakóhelye törvényeit, nem öl szórakozásból, frusztrációból, gondoskodik az utódairól, szimbiózisban él a bioszférájával stb.

Mellesleg szerintem is rossz ötlet lenne hosszú- és középtávon. A problémákat csak mélyítené. Miskolc pedig csak nézne, mikor a táborból elkezdenének hullani a Raj-rakéták palesztin mintára...
De mondta is az ember, hogy ez rövidtávú megoldás.
Rövidtávú megoldásnak pedig beválhat, ha már Pintér sem tett rendet 2 hét alatt, és a libsik sem 4+8 év alatt.

Egyébként szvsz elég nyilvánvaló, hogy a Jobbik kampánycéllal dobta ezt be, ti meg már megint hergelt pitbullként vetitek rá magatokat, rögtön holokausztot vizionálva.
Én már éppen azon gondolkodtam, hogy a Jobbik mennyire nem tud kitalálni semmit, hogy a középpontba kerüljön, amióta bejutott a parlamentbe.
Gárda kicsit már uncsi, a demokráciát most éppen Orbán erőszakolja meg, a radikális változás pedig elmaradt, erre most megint sikerült robbantania Vonáéknak.
És végül is igazuk van, ami nem romlott el, azt ne javítsd meg.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.09.02. 19:47:31

@m.logic: mindenki maradjon és éljen ott, ahol született!

vízumkényszert!

vasfüggönyt!

vissza a boldog 50-es éveket a világpolitikába!

u.i.: lehet, hogy Németország rohad széjjel, de Berlin maga Európa, egy boldog hely ezen a boldogtalan földrészen.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.09.02. 19:51:13

@greybull: "Amikor afrikai tamtamot, meg nyekergést látok-hallok, elfog a mély undor a mérhetetlen fődhözragadt primitívség láttán-hallatán."

ugyanígy vagyok a dorombbal.

a kilencvenes évek közepén Erdélyben jártunk az énekkarral (vegyeskar, nem dalárda). az egyik koncert után a vendéglátóink megkérdezték, hol a harmónium: addig ugyanis még nem hallottak többszólamú éneket. micsoda primitívség!

nem az a baj, hogy ostoba a magad fajta, hanem hogy magabiztos is, és nem úgy tekint a világra, hogy tanulni akar mástól, hanem a végtelenül sekélyes ostobaságait akarja ráerőltetni másokra is.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.09.02. 19:53:11

@TaTa86.: "Egy félnomád közösséget nem tudsz kezelni XXI. századi törvényekkel."

igen ám, de a XXI. században meg nem lehet XX. századi (és korábbi), már többször befuccsolt válaszokat adni a kérdésekre!

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.09.02. 20:55:20

@greybull: Egyet értek, hányok a repp-"zenétől".

Le a dekadens Nyugat kultúrájával, előre a magasabb rendű szocialista kultúra továbbii fejlődésért.

DeMarco 2010.09.02. 22:51:30

@Fedor: "Nem fogadom el, hogy csak az a megoldás, ha állatokként kezeljük őket, mert akkor valóban azok lesznek, és nem fognak megváltozni."

Én meg nem fogadom el, hogy tűrni kelljen a brutalitást, az agressziót, a rengeteg tolvajlást, a támadásokat, az állatok módjára való viselkedést a környezetemben.
Te nyugodtan simogasd tovább a buksijukat, add nekik a másik vesédet is szurkálásra, add le a lakás és kocsikulcsodat, hogy ne kelljen vesződniük a zárak feltörésével. Ha már azt is tagadod, hogy hogyan élnek, hogyan viselkednek, akkor nagy baj van veled. Költözz oda hozzájuk, hátha akkor kinyílik a szemed. Majd ha egy héten háromszor törik fel a házad és személyi atrocitások érnek, akkor talán megváltozik a szemléleted. Ha meg nem, akkor nem sokáig fogsz élni közöttük...

A problémákat meg kell tudni oldani. És ha szép szóval nem megy...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.03. 08:39:17

@DeMarco: Hányszor mondjam el, hogy hogy nem a probléma létét tagadom, csak a módszert nem fogadom el, amit a jobbik kínál, ugyanis rossz, csak ront a helyzeten, nem javít. Azt is írtam már nem egyszer, hogy olyan helyen élek, ahol igen sok cigány van, gyerekeim is olyan oviba, suliba járnak, ahol a csoportban, osztályban is vannak, a házban, ahol évekig éltem, szintén rengeten voltak, szóval nem lehet azt mondani, hogy nem ismerem őket. Pont a saját tapsztalataim alapján merem azt mondani, hogy nem szabad a cigányságot egy masszaként kezelni. Aki olyan, azt törvényes úton vonják felelősségre, de az, hogy enbloc zárjuk táborba őket minden bírósági eljárás nélkül... Ezzle csak a magyargyűlöletet szítanánk. Mit nem lehet ezen megérteni?

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2010.09.06. 16:10:07

Szerintem ezt nem tábor formátumban kéne, hanem a Joe Arpaio (remélem jól írom a nevét) sheriff féle tábor formátumú börtön. Miskolcon úgyis van közmunka elég (gátak, árkok). Így meglenne a munkához szoktatás is.
Ha látnám azt, hogy csökken az erőszakos bűncselekmények száma, akkor lennék boldog. Addig elfogadok minden megoldást, kezdve a szabálysértési őrizettel. Szerintem a legfontosabb a közbiztonság fenntartása lenne, de valahogy ezt nem érzem, túl bürökratikus az igazságszolgáltatás, meg kéne duplázni a rendőrök, és a bíróságok számát.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.06. 16:21:40

@Tzimisce: "Ha látnám azt, hogy csökken az erőszakos bűncselekmények száma, akkor lennék boldog."

Hát akkor örülhetsz, mert hosszú évek óta csökken. Ja, hogy a hírekből nem ez jön le? Hát mert a médiát nem a statisztika érdekli, hanem a szenzáció, no meg ugye van egy párt, amelyik ezeknek az ügyeknek a kipécézésre és fals magyarázatára alapozta az identisát...

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2010.09.07. 22:15:21

@Fedor: Én ezt elhiszem neked, csak azt mondd el nekem, hol tudok ennek utánanézni. Szeretek statisztikákat böngészni.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0