Mire elég egy hét? Rendrakásra úgy látszik nem.
2015. július 15. írta: Fedor

Mire elég egy hét? Rendrakásra úgy látszik nem.

vihar1.jpg

A múlt szerdai vihar valóban hatalmas károkat okozott a fővárosban, de azért mégse a Katrina hurrikán tette a tiszteletét Budapesten, szóval néhány nagyobb kivételtől eltekintve semmi se indokolja, hogy most, egy héttel később is nyoma legyen ennek az utcákon.

A fenti fotót ma lőttem, a lentieket meg tegnap, mind Kőbánya központjában, főútvonalak mentén.

Nem tudom, hogy ezek a területek kerületi vagy fővárosi kezelésben vannak -e, de mindegy is, hisz narancsszínű mind a kettő. A kormány egy hét alatt komplett gazdasági ágazatokat szokott átrendezni, de az csak papír, még ha nagy hatású is: ha már ténylegesen tenni kell valamit, akkor a fideszes vezetés lebénul (gondolom mindenki emlékszik a pár évvel ezelőtti márciusi hóviharra).

Ők akarnak Olimpiát rendezni, mikor néhány kidőlt fa és letört faág eltakarítását hét nap alatt nem tudják megoldani?

De ez még semmi egy ismerősöm sztorijához képest. 

Budapest másik oldalán, egy XI. kerületi utcában a vihar gyökerestül kidöntött egy kb. 15 méteres fát, egyenesen rá egy lakóházra. Az ott lakók két napig éltek a házban úgy, hogy a fához senki nem nyúlt. Akkor megérkezett a katasztrófavédelem, kettéfűrészelték a fát, majd közölték, hogy a kerítésen belüli (nagyobb) rész már nem az ő felelősségük, azt oldja meg a kedves lakó, ahogy tudja.

A több méteres gyökér (amely viszont közterületen található) egyébként még mindig ott van a ház előtt.

De nem csak a szerencsétlen háztulajdonosokkal szúrt ki az a fa kegyetlenül. Kidőltében ugyanis elvágta szomszédban lévő céget a XXI. századtól: se áram, se internet, se telefon. Szinte hihetetlen, de 2015-ben a az elvileg profitorientált szolgáltatók hatékonyságban max. az IKV-val, a hetvenes-nyolcvanas évek hírhedten lassú ingatlankezelő állami mammutjával veszik fel a versenyt: annak ellenére, hogy a cég képviselői naponta zargatták az illetékeseket, öt(!) nap után állt csak helyre az áramszolgáltatás, telefon és internet pedig a mai napig nincs, és a Telekom még csak jósolni se hajlandó, hogy mégis, mikorra várható, hogy minden működjön.

Az említett cég meg közben szépen lassan csődbe meg, hisz az elemi feltételek hiánya miatt nem tudnak az alkalmazottai dolgozni.

Hát így mennek a dolgok 2015-ben, egy uniós fővárosban.

Az múlt szerdai vihar falhoz állította a fővárost: még mindig láthatóak a nyomai a pesti utcákon. A kidőlt fák, letört...

Posted by Kötöttségek nélkül on 2015. július 15.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr737630130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borso 2015.07.15. 17:02:33

a 8. kerületi Tisztviselő telepen dettó ugyan ez a helyzet, minden ház előtt hatalmas halmokban állnak a letört ágak, galyak az önkormányzat pedig nem tesz semmit. A lakók szedtek halomba mindent.Viszont védett fasorként nyilvántartva egyetlen fáról sem lehet egy darab ágat sem levágni, még ha az ablakodon belóg akkor sem. A védett fasort 16-20 éve senki nem gondozta, ápolta senki nem mérte fel az állapotukat. Egy ilyen vihar pedig irtozatosan megtépett nálunk mindent (népliget szomszédságában). Ugy eltűnt az önkormányat, mintha nem is lenne. Kocsis Mátéka kiskirálysága.............no comment.........

DeMarco 2015.07.15. 17:05:04

Nocsak, felébredt csipkejózsika...

Sehol egy buziposzt? Nem mintha hiányozna, csak furcsa, h már te is meguntad őket... Vagy ha nem érnek rá a jobbikosok, mert épp a határban kószálnak, már nincs kit démonizálni?

Nagy valószínűséggel a főkert vagy vmi hasonló fővárosi céget illet a felelősség, akik vélhetőleg egész bp-ről takarítják össze az ágakat, nem csak egy kis részről és valószínűleg elsősorban az utak járhatósága a prioritás.

Amúgy meg a saját telkeden belül a tiéd a felelősség. Mi a faxért nem vágatta le, ritkította meg, vagy vágta ki a haverod azt a fát? Mit gondolt, mi fog végül történni?? Egyébként meg van biztosítás is a világon...

Mindenesetre a téma megérne egy jobb szabályozást, egyrészt elő kellene végre kötelezően írni, hogy kábelt már csak földben lehessen vinni (normálisabb önkormányzatok régen előírták), másrészt enyhébb szabályozást előírni azokra a növényekre vonatkozóan, amik közvetlenül veszélyeztetik a még meglévő felső vezetékeket és a lakóingatlanokat (magyarul simán ki lehessen vágni/cserélni kisebbre.

DeMarco 2015.07.15. 17:13:06

@borso: És egyik lakónak sincs annyi esze, h beszóljon a közterület-fenntartónak, h dobjanak már ki 2-3 zöld konténert egy napra? Vagy megcsörgesse a képviselőjét, h kellene pár konti?
Vagy megbeszélnék a kukásokkal... Beszólni a helyi tévé riporterének, h ingyen fa van... másnapra eltűnne...
Vagy mindenki a sült galambot várja? Úgy nem is fog történni semmi sem...

borso 2015.07.15. 17:27:19

Demarco! Magyarországon élsz te? :-)
Közterületfenntartó=Józsefvárosi közterületfelügyelet nem érdekli, nem az ő feladatuk, hanem az önkormányzaté,ők csak bilincseléssel foglalkoznak :-) kb 80 db telefon. FKFV persze hoz minden további nélkül zöldkonténert darabja 45.000.-Ft és 10m3-es. :-) Képviselő? igen 2 db önkormányzati képviselő is lakik itt, nem tudnak tenni semmit a polgármesterre várnak, merthogy extra kiadás több millió!!!! (látatlanban már több millió) .

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.07.15. 21:00:41

@DeMarco: 1. Nem írtam, mert nyaraltam és dolgoztam felváltva. Lesz még ilyen szeptemberig. A Facebook oldal frissült.

2. "Amúgy meg a saját telkeden belül a tiéd a felelősség. Mi a faxért nem vágatta le, ritkította meg, vagy vágta ki a haverod azt a fát?"

Egyrészt nem a haveromé a ház, másrészt talán elkerülte a figyelmedet, de a fa KÖZTERÜLETEN állt, nem a telkén, oda csak bedőlt, mikor gyökerestül megborult.

további jó figyelmes olvasást.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.07.15. 21:01:54

@DeMarco: Az is benne van a posztban, hogy rendszeresen jelezték a dolgokat minden fórumon, és úgy nem történt semmi.

DeMarco 2015.07.15. 22:40:54

@Fedor: 1. Ez eddig is így volt minden évben. Vagy idén nyertél a lottón és másfél hónapra kimentetek Hawaiira?

2. Nem kerülte el a figyelmemet, hogy közterületen állt. De az a közterület történetesen a ház előtti rész, amiért az ott lakó is felelős valamennyire, hogy mást ne mondjak, eltakarítani a havat, lenyírni a füvet, összeszedni a hulladékot stb. A felelősség nem áll meg a kerítés vonalában.

Józan paraszti ésszel végig kell csak gondolni, hogy áll előttem egy nagy fa, ami előbb-utóbb ki fog dőlni, rossz esetben a szomszédra, még rosszabb esetben az én házamra. Hát valamit azért csak kellene tenni azzal a fával, hogy meg lehessen előzni a katasztrófát nem? Ha mást nem is, legalább olyan biztosítást kötni, ami ilyen esetre is véd engem...
De halál egyszerűen meg lehet oldani a problémát, nem kell akkora fát ültetni, ami elvinné a házat, ha kidől, pláne akkor, ha szélirányban fekszik.
Én is ültettem fát a ház elé, de egyrészt az uralkodó széliránynak háttal !!!, másrészt meg akkorát, hogy ha kidőlne még a kerítést sem érné el, nemhogy a házat. (És nem, nem fog nagyobbra nőni).

Siófokon több utcában csodás platánfák állnak utcahosszan. De semmi pénzért nem vennék ingatlant alattuk...

A másik meg az, hogy a tököm sem várogatna napokig, felhívnám vmelyik markolóst, hogy ugorjon ide és kapjuk ki a bedőlt fát, vagy a tűzoltó srácokat esetleg. Már ha nem darabolnám fel a láncfűrésszel, vagy a nagy kézi fűrésszel addig is.

DeMarco 2015.07.15. 22:52:26

@borso: Jah, hát én Mo-n élek, de szerencsére vidéken, ahol kevésbé tehetetlenek az emberek...

Eleve ellopják a fát, de ha mégsem, akkor a helyi lakosok összevágják és eltüzelik télen. Ami ezen felül megmarad, azt piszok egyszerűen összegyűjtik kontikba és kész. Legalább 4-5 féle verzió jut eszembe, hogy mit tennék ilyen helyzetben és biztos vagyok benne, hogy mindegyik működne.

De csak hogy a példádnál maradjak, ha az önkormi bénázna és nem intézne időben kontikat (már persze ha bevonnám őket is, ami nem valószínű az első néhány esetben) fognám, bérelnék egyet és később behajtanám a számlát az önkormin. Esetleg megegyeznék velük, hogy cserébe ugyanennyit elengednek az éves ingatlan adómból...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.07.15. 23:38:16

@DeMarco: De nagyon okos vagy állandóan, csak hogy mindenáron ellent mondj. Honnan kéne tudnia, hogy azt a fát gyökerestül ki fogja dönteni a szél? Nem látszott rajta. És miből gondolod, hogy ők ültették?

Azt meg megnézem, hogy hányan tüzelik el a fát a távfűtéses lakásokban :-)

Irbisz 2015.07.16. 10:31:55

Ezen nincs semmi csodalkoznivalo, ebböl nincs penzük, dolgozni viszont kene, igy ez kb. mindenfele fidesziranyitasu intezmeny, szervezet szamara csak nyüg.
Hogy mi a feladatuk, meg elvileg a közert, a lakossagagert lennenek, hisz a közösböl vannak jol megfizetve, az nem erdekli öket, követik a kormany peldajat.
Az olimpiarendezest szerencsere eselyünk sincs megkapni, de ha ne adj eg sikerülne, az az olimpiaimozgalom veget jelentene, mert elmaradna a 2028-as olimpia.
magyarorszagon idöre a nagyobb beruhazasok meg akkor sem keszlnek el idöre, ha a költsegek az eredetinek 2-3-5-szörösere nönek.
Viszont van eleg sok tajekozatlan, erzelmei altal vezerelt hiszekeny emberke, akik tapsolnak ennek a naygzasi hobortbol született agyalagyult kezdemenyezesnek :(

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.07.16. 10:54:23

Bezzeg a Gyurcsány alatt.. Milyen flottul működtek a viharral kapcsolatos intézkedések.

Alig páran haltak bele.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.07.16. 12:06:39

@Trompf: Hú, ez most nagyon nyögvenyelős, erőltetett trompf lett.

1. Oké, volt egy szörnyű baleset 2006-ban. És akkor ez most felmentést ad a jelen állapotokra?
2. Kevered a szezont a faszommal. Akkor az előrejelzéssel, a riasztással volt gond (ez most kiválóan működött, nem kis részben a 2006-os baleset következményeként hozott intézkedéseknek), most a az utókezeléssel.

További jó kötözködést. Talán legközelebb sikerül is.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.07.16. 13:45:55

@Fedor:

Csak nagyon uncsi, hogy minden problémára rácsodálkoztok 2015-ben, ami rendszerváltás óta az ország sajátja.

Reméljük a helyzet javulni fog.
Kicsi rá az esély, mert akik eddig kormányoztak azok szartak a problémákra jobb és baloldalon egyaránt, akik meg nem kormányoztak eddig, de esélyesek, azokat szerintem te sem akarod kormányon látni.

titan 2015.07.16. 14:37:32

Elvileg azért vannak kormányon azok, akik kormányon vannak, hogy az olyan negatív dolgok, amik már régóta az ország sajátja, ne legyenek az ország sajátja, az a munkájuk, hogy változtassanak úgy, hogy az országnak jobb legyen.

campobaszo 2015.07.16. 14:45:07

@Trompf: Azt észrevetted,hogy rólad is szól a cikk: "A több méteres gyökér" !?

DeMarco 2015.07.16. 16:23:27

@Fedor: Ez nem okosság kérdése. Inkább némi előrelátás: Ragaszkodni a földkábelekhez, kisebb fát ültetni, figyelembe venni az uralkodó széljárást, stb. és cselekvőképesség: 1-2 hasznos telefonszám, hasznos eszközök kárelhárításra (fűrészek).

Mondjuk az előrelátáshoz akár társíthatsz okosságot is, bár én a józan paraszti észjárást kultiválom inkább...

A lényeg, h én nem vok tehetetlen és nem várok soha a sült galambra, vagy h "valaki" majd elintézze helyettem.

empoftla 2015.07.16. 22:47:20

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: De ha a vihar nem veszi figyelembe a törvényeket, akkor olimpiát rendező város el van akkor is, ha nincs telefon vagy áram egy hétig (a legtöbb sporthoz, nappal, egyik sem kell igazán).

Irbisz 2015.07.17. 09:28:50

@DeMarco:
Eleg forditva ülsz a lovon, sok tekintetben mintha a letezö "szocializmus" tul erösen megfertözte volna gondolkodasodat.

„Ez nem okosság kérdése. Inkább némi előrelátás: Ragaszkodni a földkábelekhez, kisebb fát ültetni, figyelembe venni az uralkodó széljárást, stb. és cselekvőképesség: 1-2 hasznos telefonszám, hasznos eszközök kárelhárításra (fűrészek).“
Ez joreszt az önkormanyzattol függ, az ö feladatuk, akik azert vannak többek között, hogy az altaluk vezett települesek MEGFELELÖEN müködjenek, az emberek eletminösege az elvarhato szintü legyen a lehetösegeken belül.
Igazabol nem is ertem szerinted miert leteznek ezek a posztok, hivatalok, emberek – közpenzböl. Erre utaltam hogy tisztara szocializmusbol ittragadt mentalitasod van. Az ember igenis el kell hogy varja bizonyos feladatok normalis minösegü feladatok elvegzeset az erre megvalasztott, ezert fizetett emberektöl.
Poriasan mondva ezert közszolgak, mind orszagos, mind önkormanyzati szinten.
Ha mindenki ugy gondolkodna mint te, sose kerülünk közelebb a Nyugathoz- persze sokak szerint inkabb a kelethez, balkanhoz kell közelednünk, nem a gonosz gyarmatosito es kizsakmanyolo Europahoz … :(

„Mondjuk az előrelátáshoz akár társíthatsz okosságot is, bár én a józan paraszti észjárást kultiválom inkább... „
Ismet visszajutunk ahhoz ami a poszt temaja- mi a faxert vannak az önkormanyztaok, allami szervek, katasztrofavedelem, ha nem ezert. Akkor bocsassuk el a ketharmadat az ingyenelü, csak a penzt vivö adminisztrativ naplopoknak.

„A lényeg, h én nem vok tehetetlen és nem várok soha a sült galambra, vagy h "valaki" majd elintézze helyettem.“
Egyenszinten felig igazad van, de ezzel az a legnagyobb baj, hogy igy csak konzervalod ezeket a primitiv viszonyokat, mert ahelyett hogy lennenek jogos elvarasaid a te adodbol is fizetett szervezetek irant, belenyugszol birkamod hogy impotens, a feladatukkal semmit nem törödö fidesznyikek elösködnek a penzedböl nulla teljesitmennyel.
Te tudod, mindenkinek mas az ertekrendje, nekem ez eleg szolgalelkü hozzaallas, nem mersz fellepni a „jogaidert“, a jogosan elvarhato, esetleg egyenesen törveny altal elöirt szolgaltatasokert.

Pont ezert tehet meg mindent velünk a mindenkori politikai hatalom, mert tul sok ember gondolkodik meg mindig igy, azt hiszik mi vagyunk a politikusokert, nem pedig ök ertünk.

DeMarco 2015.07.17. 17:37:17

@Irbisz: Hát szerintem meg inkább te élsz a szocializmusban, amikor azt várod, hogy majd valaki megoldja a problémádat, elintézi helyetted, legyen az hivatal, szolgáltató, képviselő, politikus, akárki. Aztán meg nézel ki a fejedből, hogy nem történik semmi sem... és persze mindenki más a hibás, csak te nem.

És igen, én sok felesleges "közszolgát" elküldenék, vagy másik területre irányítanék.

Te teljesen passzív hozzáállást képviselsz, vagy te és vannak ők, miközben nálunk vagyunk mi. Nem egy rideg szolgáltatói kapcsolatban élünk elsősorban. Ha találkozom a polgármesterrel, a képviselővel, az önkormi különböző területeinek dolgozóival, köszönünk egymásnak, meghallgatjuk egymás véleményét, vagy érdeklődünk várható eseményekről, vagy épp táncolunk egy bálon, koccintunk egy rendezvényen. Mi nem csak egy plakátot látunk négyévente az utcán, eleve a korteskedés is a szabadban, az utcákon, tereken történik. Demokráciában élünk, van beleszólásunk mindenbe.

Óriási a különbség kettőnk között, te elvárod, hogy valaki megoldja a problémáidat, én meg teszek azért, hogy megoldódjanak.

Egyszerű példa: Közintézmény felújítása. Te erre mit mondasz? Csinálja meg az önkormi, az ő feladatuk. Én meg azt, hogy elvégezzük a munkát (kisebb karbantartás, festés, kertrendezés, stb., beletesszük az élőerőt, időt és némi pénzt), ők meg pályázzanak, meg állják a fennmaradó költségeket alapanyagra. Kellene durva murva egy garázssorra? Te: oldják meg, azért vannak. Én: Hozzatok murvát, dobjátok le, mi széthordjuk és tömörítjük.
De számtalan példát tudnék felsorolni.

A lényeg, hogy a te passzív hozzáállásod miatt nem történik semmi sem.

A posztban vázolt "problémát" pikk-pakk megoldanánk, ha szükséges lenne, de nem lenne szükséges, mert az eshetőségét eleve kizártuk.

Mert senki sincs a másikért. Egymásért vagyunk.

Irbisz 2015.07.17. 18:19:19

@DeMarco:
A közösségi elved szép, csak épp nem egyenrangú felek viszonyát tükrözi. Ők élnek a pénzedből, és te végzel helyettük munkát, meg bratyizol velük.
Nyugaton sok helyen sokkal erősebb a (kis)közösségek kohéziója, összetartása mint nálunk, sőt magyar szemmel nézve példaértékű, na de ott nem is ilyen semmirevaló élősködő, csak a saját vagyon mielőbbi gyarapitásán munkálkodó herék a helyi vezetők, tisztségviselők, hanem tesznek azért a közösségért amelyik megválasztotta őket, amelnyke tagjai.
na mindegy, ez magas neked, te jol elvagy ebbe az urambátyámos, mutyizos magyar közegben, biztos illusztris tagja vagy magad is.
Esetleg valami 0,1%-os jelentő sváb kistelepülésen élsz, ahol lehet még olyan amit irsz.

Tettem magamért, a családért, nyugodj meg, nem csak passzivan vartam hogy jobb legyen :)

Irbisz 2015.07.17. 18:24:00

@DeMarco:
"De csak hogy a példádnál maradjak, ha az önkormi bénázna és nem intézne időben kontikat (már persze ha bevonnám őket is, ami nem valószínű az első néhány esetben) fognám, bérelnék egyet és később behajtanám a számlát az önkormin. Esetleg megegyeznék velük, hogy cserébe ugyanennyit elengednek az éves ingatlan adómból..."

Ez közröhej a magyar általános közállapotokat tekintve, csak akkor tudsz megegyezni velük ilyen beszámitásos ügyletben, ha a helyi illusztris (erős) emberek egyike vagy magad is, esetleg sogor/koma/rokon.

DeMarco 2015.07.17. 23:37:09

@Irbisz: "ott nem is ilyen semmirevaló élősködő, csak a saját vagyon mielőbbi gyarapitásán munkálkodó herék a helyi vezetők, tisztségviselők, hanem tesznek azért a közösségért amelyik megválasztotta őket, amelnyke tagjai."

Innen látszik, hogy fogalmad sincs arról, amiről beszélsz. A helyi képviselők kivétel nélkül mással is foglalkoznak, többnyire vállalkozásaik vannak (már előtte is megvoltak) vagy több területet is visznek. Nem valami hatalmas a "keretük" és abból sem marad meg semmi, mert szétosztják a közösségben. Ha egyáltalán felveszik és nem csak 1 forintért vállalják a munkát.

"A közösségi elved szép, csak épp nem egyenrangú felek viszonyát tükrözi."

Vitatom. Egyenrangú fél vagyunk.

"Ők élnek a pénzedből, és te végzel helyettük munkát, meg bratyizol velük."

Vitatom. Én befizetek minden adót, ők meg fejlesztenek, vagy felújítanak. Pl.: én adót fizetek (házadó, garázsadó, telekadó, stb.), az önkormi meg felújítja az utat. Szerintem ez win-win. Vagy én saját pénzből kábelt fektetek egy részen, az önkormi meg elhozza a legközelebbi bekötési ponttól odáig, h csatlakozni lehessen. Megint win-win. A korrekt, normális emberi kapcsolattartás még nem bratyizás. Nem vagyunk haverok, mindössze ismerjük és/vagy elismerjük egymást.

"te jol elvagy ebbe... magyar közegben"

Úgy van. Jól elvagyok.

"Ez közröhej a magyar általános közállapotokat tekintve, csak akkor tudsz megegyezni velük ilyen beszámitásos ügyletben, ha a helyi illusztris (erős) emberek egyike vagy magad is, esetleg sogor/koma/rokon."

Már megint csak egy bullshit. Gőzöd sincs az igazi közállapotokról, csak amit elképzelsz róla, azt hajtogatod. Így nem is csoda, hogy semmire sem mész, eleve magadban állítasz fel egy olyan hamis képet, ami korlátoz a cselekvésben. Az fel sem merül benned, hogy egyszerű állampolgárként is szóba állnak veled...

Nem lehet mindenki egyforma. Egy utolsó példával élve hangsúlyozva a különbséget: Pár éve szükségem lett volna egy szolgáltatásra. Elmentem az összes szolgáltatóhoz, aki csak fellelhető az országban. A szokásos habszövegeket mellőzve, kicsit mélyebbre ásva, igen gyorsan kiderült, h csak egyetlen szolgáltató képes azt nyújtani, amire szükségem lett volna. Igen ám, de a szolgáltatónak nem volt pénze/kedve/megtérülési rátája az adott fejlesztésre.

A te szemeddel nézve: a szolgáltatók/állam feladata, nekik kell megoldani és kész. Fél évig téped a szád az ügyfélszolgálaton, amíg meg nem unod... (A környéken sokan megpróbálták, nem jött be nekik.)
Nekem fél perc sem kellett, h felfogjam, nem várhatok rájuk. Felhívtam a területgazdát, megbeszéltem vele, h kiépítem a komplett hálózatot, átviszem árkon-bokron a legközelebbi csatlakozási pontig, nekik csak annyit kell tenniük, hogy rákötnek hivatalosan. Évek teltek el, amíg a környékbeliek rájöttek, hogy a te módszereddel ítéletnapig is várhatják a szolgáltatást és szépen végigjárták az én utamat. Most van mindenkinek.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.07.18. 17:49:05

A lakhelyemen egy fa (saját telkemen, saját magam ültettem) kivágása engedélyhez kötött. 4.000,-Ft illeték.

DeMarco 2015.07.18. 22:43:54

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Persze. Nálunk is van hasonló rendelet, ami védi az élő fákat. De az illeték befizetése és minőségi csere esetén nem probléma, ahogy ritkítani is szabad, vagy visszavágni a balesetveszélyes részeket.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0