Nem fogod kitalálni, hogy ki és mikor kapott először kitüntetést a Magyar Köztársaságtól
2015. október 22. írta: Fedor

Nem fogod kitalálni, hogy ki és mikor kapott először kitüntetést a Magyar Köztársaságtól

munkasor1.jpg

Így október 23-a környékén általában az 1956-os forradalomról szokás megemlékezni (többször tettem így én is), de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy másik jelentős esemény is kapcsolódik ehhez a dátumhoz, persze 56-tól egyáltalán nem függetlenül: 1989-ben ezen a napon kiáltotta ki Szűrös Mátyás a harmadik magyar köztársaságot. Nemrég belefutottam egy ehhez kapcsolódó, igencsak érdekes rejtélybe. 

Nem nagyon lehet olyan szubkultúrát mondani, amely ne lenne jelen a Facebook-on, de azért azon még én is elcsodálkoztam, amikor megtudtam, hogy még a Munkásőrség is rendelkezik ott saját oldallal, ahova egy rakás fegyveres-egyenruhás fekete-fehér fotó fölött sirathatják komcsi nyugdíjasok a fiatalságukat. Na itt osztottak meg egy fotót a hozzátartozó háttértörténettel: 

munkasor2.jpg

Tanulmányozásra, sőt talányok megfejtésére inspirál minket ez a kitüntetés és a hozzá adott emléklap. Aki kapta munkásőr volt, akitől kapta, az Németh Miklós, őt nem kell bemutatni... 

Ez még talán rendben is lenne, de az már nem annyira, hogy a dátum 1989. október 21., a pecséten pedig az szerepel, hogy Magyar Köztársaság Minisztertanácsa. Miért is fura ez? Azért, mert a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltása csak két nappal később történt meg, 1989. október 23-án. Némileg vicces, hogy a munkásőrök voltak azok, akik az új magyar köztársaság első elismertjei voltak, ráadásul két nappal korábban dátumozva kapták elismerésüket, semmint az új államforma létrejött volna. Azt persze tegyük hozzá, hogy a munkásőrök valószínűleg jobban örültek volna egy "népköztársaságos" pecsétnek...

A fenti oklevél a rendszerváltás egyik fontos pillanatának emléke: 1989. október 20-án ugyanis a Németh kormány jogutód nélkül feloszlatta az MSZMP párthadseregeként működő Munkásőrséget (tehát a kormányfő jó sok, a fentihez hasonló elbocsájtó szép üzenet írhatott alá), 23-án pedig a kormány utasítására a Honvédség lefoglalta a Munkásőrség fegyverraktárait. Elévülhetetlen érdeme Németh Miklósnak, hogy ezzel bebiztosította a vér nélküli átmenetet, és így felhőtlenül tudunk nevetni a Csapd le Csacsi revánsot tervező munkásőrein.

Németh egyébként ezzel a döntéssel elébe ment a csak egy hónappal később megtartott négyigenes népszavazásnak is, így a Feloszlassák -e a Munkásőrséget? kérdésre érkezett 94,94%-nyi IGEN szavazat már csak arra volt jó, hogy utólag szentesítse a feloszlatásról szóló törvényt. 

Az oklevélen látható pecsét igazi kuriózum: a MAGYAR KÖZTÁRSASÁG felirat együtt a Népköztársaság vöröscsillagos címerével. Keresve se találhatnánk jobb szimbólumot arra a pár átmeneti hónapra, amikor már szabad volt a sajtó (sok tekintetben szabadabb, mint most), már voltak ellenzéki pártok, de még nem volt szabad választás. Ez a pecsét így, ebben a formában csak az új címer következő évben történő elfogadásáig lehetett használatban.

Igazi rejtély viszont, hogy miért ezt használták az oklevélhez? A titkárnő lett volna hanyag, és véletlenül a már elkészített és leszállított, de két napig még nem érvényben lévő verziót kapta volna elő a stemplizéshez? Nem valószínű, hisz nem csak a pecséten, hanem az oklevél fejlécében is a MAGYAR KÖZTÁRSASÁG felirat szerepel, így esélyesebb, hogy tudatos döntés volt. Az okokat illetően viszont csak találgatni tudok.

Lehet, hogy Némethnek, aki még konspirálni is kényszerült a demokratikus átmenet érdekében, nagyon a bögyében volt a Munkásőrség, és ezzel finoman és jelképesen beléjük rúgva jelezte, hogy bár az illem miatt szépeket és jókat kíván, de ezzel végleg vége? Hisz már a törvénynek a népszavazás eredményét be sem váró elfogadása, de még inkább a fegyverek lefoglalásának az időzítése is valami hasonlót sugall. Pont annak a forradalomnak a frissen rehabilitált évfordulóján, amelynek ellenében jött létre maga a Munkásőrség?

Jó lenne ezt megkérdezni egyszer Németh Miklóstól.

Ti nem találtok valamit furcsának az alábbi képen?Így október 23-a környékén általában az 1956-os forradalomról szokás...

Szerző: Kötöttségek nélkül2015. október 22.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr646956347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeMarco 2015.10.22. 20:40:22

A munkásőrséget kiiktatta, de az államapparátust érintetlenül hagyta. Az erőszakszervezetet lekapcsolta, de az utóbbit még most is szívjuk...

Szabad sajtó 89'-ben? Hö-hö...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.10.22. 21:11:00

@DeMarco: Igen, 89 végén, 90 elején már és még szabad volt. A kommunista pártnak már nem volt ereje beleszólni a dolgokba, az új pártoknak és a gazdasági szereplőknek meg még nem. Kegyelmi állapot volt ez a sajtó számára.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.10.22. 21:13:25

@DeMarco: Amúgy meg lassan tényleg kezeltetned kéne a paranoiádat. Mit szívsz te öt év orbáni felforgatás után? No meg amúgy se Németh feladata volt, erre lett kitalálva a szabad választás.

DeMarco 2015.10.23. 01:11:47

@Fedor: Én vagyok paranoiás? :DDD Akkor mi vagy te??? Hiszen te jársz hetente antifa ellentüntetős dzsemborikra és te vízíonálsz hetente armageddont... csak valahogy nem akar összejönni...nem is emlékszem olyanra, hogy az álmaid találkoztak volna a realitásokkal.

Én vagyok paranoiás, vagy ti, akik szavazók híján sokadszorra kívülről akarjátok a legitim választások által megválasztott kormányt többek között szerencsétlen belga kisiskolások segítségével lejáratni/megdönteni?

Te nem látod át, hogy az európai liberálisok folyamatos támadása és a 7-es cikkely erőltetése, végső soron az eu-ból való kizárásra játszás, mennyire kontraproduktív? Nem félsz, hogy az amúgy is mérhetetlen nagyságú szavazóbázisotok a nullával fog konvergálni?

A kerítés projectben is csúnyán elhasaltatok, ami egyébként is borítékolható volt abban a pillanatban, amikor újfent a választókkal szembe pozícionáltátok magatokat.

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.10.23. 07:56:46

"már szabad volt a sajtó (sok tekintetben szabadabb, mint most)"

Viccelsz?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.10.23. 14:42:26

@DeMarco: Hát ha 30 évvel ezelőtti politikusoktól félterd az országot, akkor te vagy paranoiás, nem én :-)

A többiben meg meg tudod, hogy úgyis mást gondolunk.

czjanos 2015.10.23. 17:16:15

DeMarco, az erőszakszervezet akkor is a Rendőrség és a Karhatalom volt.

Alick 2015.10.23. 18:56:55

@DeMarco: "Szabad sajtó 89'-ben?"

A hivatalos sajtót jórészt a posztkommunista kaméleon megmondóemberek csinálták, az alternatívok voltak valamelyest érdekesek.

inebhedj - szerintem 2015.10.23. 19:43:30

@Alick:

A szabad sajtó relatív. Az 1989-90-es időszak sajtója relative szabadabbnak tekinthető mind politikai, mind politika-csináló gazdasági szempontból, mint az előtte volt, illetve utána következő (máig tartó) időszaké.

Mr Pickles 2015.10.25. 14:46:21

Ennek örömére este megnézem a Csapd le csacsit este.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.10.26. 10:12:48

@Mr Pickles: És milyen jól tetted! :-) Az egyik kedvenc filmem.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0