Superman, Sándor és 1956
2016. október 21. írta: Fedor

Superman, Sándor és 1956

superman_head.jpg

Superman mindig is jófiú volt. Ha Amerika helyett a Szovjetunióban találták volna ki, ő lehetett volna a mintaúttörő: ahol tud, segít, és persze küzd a gonosz ellen. Ilyen tulajdonságokkal természetes, hogy használták propagandára is a karakterét. Hitlerrel még csak képregényben tudta összemérni az erejét, de pl. a Ku Klux Klán a valóságban is megroppant attól, hogy Clark Kent köpenyben repdeső alteregója egy aktivistának köszönhetően leleplezte a rasszista szekta röhejes rituáléit.

És hogy miért érdemes felidézni ezeket pár héttel a kvótanépszavazás után és két nappal október huszonharmadika előtt?

Hát mert hősünk (aki ugye maga is háborús menekültként érkezett a Földre szülőbolygójáról, a Kryptonról) az ENSZ által 1960-ra meghirdetett Menekültek Világévében az egyik képregényben az angolul még nem beszélő, és ezért magát kirekesztettnek érző 56-os menekült magyar kisfiú, Sándor segítségére sietett. A hőstett ezúttal abból állt, hogy elmagyarázta két jólszituált amerikai srácnak, miért érdemelnek együttérzést azok, akik kénytelenek voltak elhagyni az otthonukat. Mivel Superman a szemléltető oktatás híve, a hóna alá csapta Jimet és a haverját, aztán lazán átrepült velük Európába (kész csoda, hogy a szülők nem jelentették fel gyerekrablásért), hogy megmutasson nekik egy olyan menekülttábort, amely ugyan négycsillagos hotel azokhoz a sátrakhoz képest, amelyeket Orbánék állítottak fel a rajtunk keresztülutazó szerencsétleneknek, de azért még így is sokkolóan hatottak az ötvenes évek amerikai kertvárosi idilljében felnőtt srácokra.

A sztori üzenete egyértelmű, még ha kissé szájbarágós is, a vége pedig természetesen happy end, Sándorunk barátokra lel. Bár ez az üzenet egyáltalán nem újkeletű (egy másik szuperhős, egy bizonyos Jézus lassan már 2000 éve hirdeti), elnézve azokat, akik bedőltek a fideszes uszítókampánynak, úgy látszik mégse jutott el még mindenkihez.

Lehet, hogy a kormány Lex Luthora, Habony Árpád rendelkezik némi Gucci mintás kryptonittal?

A teljes képregény a hajtás után:

superman_sandor_56.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr288400896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.10.21. 13:50:24

S hány fiúval szexel Szupermen? Mert ez így nettó fasizmus...

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.10.21. 13:51:17

" Jézus lassan már 2000 éve hirdeti"

Mit? A liberalizmust? A homokosságot? Az iszlamizációt?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.10.21. 14:22:47

@a BircaHang Média szerk.: Jaj, de kurva unalmas már a trollkodásod. Szopjál már le valakit, hogy kiéld a látens homokosságodat...

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.10.21. 14:40:22

@Fedor:

Ezek szerint te látens orbánista vagy. Különben nem írnál ilyet sokat Orbán ellen...

kisa 2016.10.21. 17:34:50

A melegek nem ártanak senkinek. Orbán éppen most lop el, nyomorít meg lelkileg egy 10milliós országot. Tehát az orbánfóbia teljesen jogos, a homofóbia meg tök fölösleges.

DeMarco 2016.10.21. 19:45:42

Nincs is bájosabb annál, mint amikor egy ballib emlegeti a kereszténységet, ami ellen amúgy tűzzel-vassal harcolt és össze-vissza lázadozott, hogy bekerüljenek a preambulumba a keresztény gyökerek, vagy ad absurdum az eu alkotmány preambulumába. Nehogy már azok akarjanak nagyobb keresztények lenni, akik úton-útfélen belerúgnak a keresztényekbe, vagy sárral dobálják a tanításaikat.

Szuperman helyett most nem vmi szupergirl lesz, aki leszbika lesz?? Sírnának az eredeti alkotók alighanem...

GallaiG 2016.10.21. 22:40:57

@Fedor:
Már rég túl vannak rajta. A "keresztények" :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.30. 18:18:29

@DeMarco: "ballib emlegeti a kereszténységet, ami ellen amúgy tűzzel-vassal harcolt"

Nem vagyok ballib, de ehhez jobboldaliként is hoozzá tudok szólni. A kereszténység által hirdetett erkölcsi értékeket olyan jóérzésű embereknek is sajátja, akik számára az egyéb vallási agyrémek taszítók. Nem tudom, szerinted ki harcolt a keresztények ellen tűzzel-vassal, de az ilyen szemforgató álkeresztény fasiszták elleni harcot nem tudnám elítélni:

"A gyermekéhezés felszámolását célzó nemzeti minimum program tárgysorozatba vételét azért nem szavazta meg a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) hétfőn az Országgyűlés népjóléti bizottságában, mert nem kívántak baloldali kampányt támogatni"

kdnp.hu/news/harrach-peter-nem-szolgalunk-baloldali-kampanycelokat

"Nehogy már azok akarjanak nagyobb keresztények lenni, akik úton-útfélen belerúgnak a keresztényekbe, vagy sárral dobálják a tanításaikat."

Egyetértek, a fideSS csak ne álkereszténykedjen.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.30. 18:19:23

@Fedor: Ez a poszt nagyon szívmelengető volt, köszi! Ezt kellett volna óriásplakátokra tenni, nem a fröcsögő uszítást!

DeMarco 2016.11.06. 22:43:57

Ide írok, mert más úgysem nézi már visszafelé...

Igen vicces dologba futottam bele. Egy bizonyos témában kutakodásom közben egy 2011-es posztoddal találkoztam. Bevallom nem is emlékeztem már arra a posztra, ezért beleolvastam. Mivel időközben rettentő mélységben utánajártam a témakörnek, csak fogtam a fejem a sok hülyeségtől, amiket leírtál akkor... Persze ez általában így szokott lenni, de a legviccesebb az volt, hogy egyetlen értékelhető komment volt hozzá...a sajátom :DDD
Ráadásul fényévnyi különbség van a mostani és akkori tudásomhoz képest az adott témában. Magamat viszont nem kutathatom... :D

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.11.06. 23:27:28

@DeMarco: "csak fogtam a fejem a sok hülyeségtől, amiket leírtál "

Mivel nem írod le, hogy melyik posztban milyen konkrétummal van problémád, ez csak üres trollkodás. Magadat minősíted ezzel, nem a posztert.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.11.07. 08:30:48

@DeMarco: Ez így tényleg teljesen jellemző rád: sejtetsz, utalgatsz, de semmi konkrétum, nehogy érdemben válaszolni tudjak. Bravó, hozod a formádat.

DeMarco 2016.11.07. 12:16:17

@Fedor: Nem is azért írtam, h válaszolj rá. Csak tettem egy megjegyzést, ami az adott pillanatban viccesen jött le. A téma nem érdekes annyira, h vitát generáljak belőle, nem is tartozott a mainstream vonaladhoz, mellékes posztocska volt, azért nem is emlékeztem rá.
Mondjuk azért az érdekes, hogy amikor rá voltam állva a témakörre, akkor nem dobta be a kereső, most meg, hogy már túlléptem rajta, egészen más keresési momentumok alapján kihányta magából a háló...

DeMarco 2016.11.07. 12:20:53

@a gyűlölködő uszítás eredménye, egy rendőr meghalt: Minek zörögsz bele, nem neked szólt... Ha konkrétumokat akarok írni, akkor azt teszem... De ebben az esetben semmi szükség rá, mert nem változtat semmin sem. Egy sima helyzetkomikum volt, lényegtelenek a részletek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.11.07. 12:29:55

@Fedor: Hát ez se egy lángész. :))

Mindenesetre - azt mondja - vicces volt, ismét jót mulattunk.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.11.07. 12:39:42

@DeMarco: Tehát megint ott tartunk, mint már legalább százszor régebben, hogy megvádolsz valamivel, hogy mennyire nem igaz, amit korábban írtam, aztán amikor rákérdezek, hogy konkrétan mikor is és mit, akkor arra már nem válaszolsz, csak lebegteted a dolgot bizonyíték nélkül. Ezt hányszor akarod még eljátszani? Én már rohadtul unom, és szerintem a kommentek olvasói is átlátnak már rajtad..

DeMarco 2016.11.07. 23:30:38

@Fedor: Ha egyszer megpróbálnál az alternatív világod helyett a valóságról írni, akkor nem érne folyton ez a vád... Ennyi hozzászólás után még szép, hogy átlátnak rajtam, ahogy rajtad is, még azok is, akik először tévednek ide.

Eleve nem is szántam "olvasónak" a kommentet, azért írtam épp ebbe az érdektelen posztba visszafelé. Ha "közönséget" akartam volna, beleírom a legújabba, vagy az utolsó előttibe, ahová 300 körül írtak.

Másrészt nem is vádoltalak semmivel sem, csak megállapítottam egy tényt. Tök' lényegtelen, hogy mi volt a téma, mert nem volt igazad és ezen nem változtatna semmilyen bizonyítási kísérlet, semmilyen alternatív valóság, semmilyen felesleges diskurzus. De még csak nem is az igazság tartalom a lényeg, ugyanígy megírtam volna a kommentet akkor is, ha történetesen igazad lett volna és én tévedtem volna, mert akkor is pont ennyire komikus lett volna.

Na mindegy, hagyjuk, unalmas magyarázkodni, mert mindenre csak feleslegesen rágörcsölsz. Mindenesetre én jól mulattam, te meg keresd meg a humorérzékedet...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.11.08. 08:49:16

@DeMarco: Hogy lehet ennyit írni minden konkrétum nélkül... Ezt tanítják valahol? Hihetetlen, hogy mennyire tudod felhabosítani a semmit. Tehát neked van igazad velem szemben, mert csak, de még azt sem vagy hajlandó elárulni, hogy (szerinted) miben tévedtem. Tényleg elképesztő vagy.

DeMarco 2016.11.08. 10:24:37

@Fedor: Az persze egy pillanatig fel sem merült benned, hogy jogos a megállapításom és valóban tévedtél a témával kapcsolatban, függetlenül attól, hogy nem ismered a témát, ami bosszantó lehet, de ugyanakkor lényegtelen is. :)

Igazából elintézhetted volna azzal is, hogy: "jah, lehet, hogy tévedtem, szoktam elég sűrűn"... :D

Csak ez zavarja az egódat. :)))))

Előre szólok, hogy nem fogok vitát nyitni róla és nem fogok érvelni az igazam mellett, bármilyen mesével is állsz elő. De ha annyira nem bírsz a kíváncsiságoddal, akkor tessék: Mi a közös a krisztinavárosi akváriumban és a walesi bárdokban?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.11.10. 09:29:16

@DeMarco: "Az persze egy pillanatig fel sem merült benned, hogy jogos a megállapításom és valóban tévedtél a témával kapcsolatban"

De könyörgöm, ha nem vagy hajlandó elárulni, hogy miről van szó, akkor mit ismerjek el? Biankóban nem fogok ilyet mondani, pláne neked, aki eléggé hadilábon állsz néha a valósággal...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0