Söjtöri ebéd a Karmelita Kolostorban
2019. január 07. írta: Fedor

Söjtöri ebéd a Karmelita Kolostorban

image_1.jpgIgaz, hogy 20 évébe került, de Orbán elérte, amit akart már az első miniszterelnöksége idején is: a királyi várból nézhet le híveire, koronát téve ezzel a Horthy korszak restaurációjára. 

Igaz, ehhez szét kellett barmolni a Városligetet (hogy legyen hova elpaterolni a múzeumokat), és a Várnegyedet (hogy beszuszakolhassák az erre teljesen alkalmatlan helyre az ideköltöző kormányzati szerveket), és meghúzogatták az UNESCO Világörökségi Bizottság bajszát is az engedély nélkül épített panorámaidegen erkélymonstrummal, tehát rátapostak pár lábujjra, és összeségében többszázmilliárd Ft ment el eddig erre a célra (csak a Miniszterelnöki Hivatal "puritán" berendezése többe került, mint a Makovecz-tervezte Pancho Aréna fűtött gyepszőnyegestűl), de hát egyszer élünk, nem? 

Az egyik tételről, ami ma került nyilvánosságra, régi emlékek jutottak eszembe. Ez az alaphír:

Miután Orbán Viktor a kormányoldali média által agyonhangsúlyozott „puritán” módon berendezkedett az átalakított karmelita kolostorban kialakított új rezidenciáján, a kosztra biztosan nem lesz panasza: információink szerint a nemzetközi hírű Gundel Étterem fogja üzemeltetni a Miniszterelnökség menzáját. Névtelenséget kérő informátorunk szerint a megbízását pályázaton nyerték el, és magában foglalja a teljes catering tevékenységet a kormány új székhelyén. (...) A Gundel exkluzív étteremnek számít, a honlapjukon elérhető menüben a legolcsóbb főétel közel 6000 forint, míg a legdrágább 16 500 forint. Természetesen ebből nem következik, hogy a Miniszterelnökség menzájának üzemeltetését is ilyen árszinten vállalták, de az biztos, hogy a színvonalat tekintve magasra tették a lécet az új kormányzati munkahelyen.

Nem vagyok álszent, feketeöves populista (ezt meghagyom a fideszeseknek), alapból nekem ezzel nincs gondom, hisz a miniszterelnöknek reprezentálni is kell, nem kínálhatja a vendégeit csak töpörtyűvel (bár őt ismerve ez jobban feküdne neki), de az első dolog, ami eszembe jutott a hírt olvasva, az a söjtöri "lakoma" volt, amelynek a sztoriját az Index foglalta össze nemrég:

15 évvel ezelőtt a Medgyessy-kabinet egy budai étteremből vitetett ebédet a söjtöri kihelyezett kormányülésre. (...) A söjtöri ebéd több szempontból is mérföldkőnek tekinthető a rendszerváltás utáni magyar politikában. A Fidesz innentől kezdve szisztematikusan építette az urizáló luxusbaloldal imidzset. Az ügyet évekkel később is felemlegették, amikor médiafelülethez jutottak, igyekeztek a baloldalra sütni ezt a bélyeget. (...) Az is figyelemre méltó, hogy a baloldal mennyire nem tudott mit kezdeni azzal, hogy a Fidesz Söjtör idején hatásosan rásüsse a dőzsölő hatalmasok címkét, pedig az Origo gyakorlatilag a botrány kirobbanásának pillanatában megírta, hogy az előző Orbán-kormány idején kétszer annyiból (4,7 millió forint) rendeztek kihelyezett kormányülést Zala megyei Vörsön, az ebédet pedig több mint száz kilométerről, a Veszprém megyei Alsóörsről hozatták. (...) Csak a miheztartás végett érdemes megjegyezni, hogy a söjtöri ebéd fejenként 7340 forintba került az adófizetők pénzéből. Vagyis mai értéken egy 12 773 forintos (a szolgáltatások kumulált inflációjával számolva) evésből lett hónapokig elhúzódó hangos botrány. Hol vagyunk már ma ettől a szinttől?

Lassan 20 éve, hogy először megállapítottam: a FIDESZ mindenen átgázoló módon elvtelenül gátlástalan, a baloldal meg még magas labdákat is lecsapni képtelen módon töketlen. Ez a sztori is jó példa erre. Minden mai történet előképe megvan benne, csak a mértékek változtak. Ennek a kettőnek mindmáig egyenlőtlen párharca sodorta az országot a mostani helyzetébe. 

Talán az elmúlt hetek eseményei változtatnak ezen a dinamikán, és nem, nem arra gondolok, hogy a FIDESZ mindent elsöprő populizmusa csökkent volna. De ez csak egy nagyon óvatos talán, és a tapasztalatok szerint egyáltalán nem biztos, hogy bizonyosság lesz belőle hosszútávon. 

Pedig ráférne az országra.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr5814544560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.07. 16:31:09

Atya Isten, ebédelt Zorbán??? Miközben lélegeztetőgépet kellett volna vennie. Botrány!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2019.01.07. 16:32:33

@maxval balcán bircaman: Ismét rátapintottál a lényegre, igaz, köze nincs ahoz, amit írtam.

teéjesenmindegy 2019.01.07. 18:56:56

@Fedor: Ühüm. Szóval mit is ért el a fidesz azzal a hisztivel anno Söjtörnél? Vesztett néhány szavazót max. Mert kurva sok embernek nem tetszik az ilyen ellenzékiség - "semmi nem jó, minden szar".
Fletóval sem az volt a baj, hogy egy a8 ban osztotta az eszet, hanem hogy hülyeségeket beszélt, közben meg éppen megrokkant az ország. Arra is lőtt a fidesz, az is marhaság volt. A demagógia csúcsa azt elvárni, hogy a bármikori miniszterelnök majd suzukival jár...
A mostaniaknak sem jön be, a fidesznek sem jött be akkor, Torgyán is hiába mondta el naponta, hogy Horn mondjon le, nem mondott.

$pi$ 2019.01.07. 19:01:26

"Nem vagyok álszent, feketeöves populista (ezt meghagyom a fideszeseknek), alapból nekem ezzel nincs gondom,"

Nem hát, hogy is lennél populista, hisz csak titkon reméled, hogy az olvasóid majd felháborodnak azokon a számokon, amiket sejtetni gondoltál. :D

Átlátszó.

2019.01.07. 19:13:53

amúgy erre a karmelita menzára én is besétálhatok hogy csókolom, egy b menüt kérek elvitelre? komolyan kérdezem.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2019.01.07. 19:15:38

@teéjesenmindegy: Írtam én is, hogy alapvetően nincs ezzel bsj, csak felidéztem, hogy egy hasonló sztoriból mIt kihozna a FIDESZ.

teéjesenmindegy 2019.01.07. 19:23:26

@➊: Pont úgy, ahogy bármelyik közintézménybe, vagy bármelyik vállalat étkezőjébe. Tök komolyan, bementél már valamelyik iskolai menzára, színházi büfébe vagy az a kecskeméti mercedes éttermébe?

teéjesenmindegy 2019.01.07. 19:26:36

@Fedor:
"szét kellett barmolni a Városligetet" Nem barmolták szét
"(hogy legyen hova elpaterolni a múzeumokat), és a Várnegyedet"
azt se barmolták szét
"(hogy beszuszakolhassák az erre teljesen alkalmatlan helyre az ideköltöző kormányzati szerveket)"
nem alkalmatlan
"és meghúzogatták az UNESCO Világörökségi Bizottság bajszát is az engedély nélkül épített panorámaidegen erkélymonstrummal"
pont nem zavar senkit, és nem monstrum

Mi volna ha populista demagóg lennél?

dare 2019.01.07. 19:26:55

"A cikkük megjelenése után a hvg.hu-nak elküldött a Miniszterelnökség képet a Karmelita Menza aktuális kínálatáról. Ezen az szerepel, hogy az A Menü 850 forint, amiben füstös csülkös bableves, és káposztás tészta van, a B Menü-ben ugyanennyiért Cézár saláta pirított jércemellel és rántott pulykamell sültburgonyával van benne. A főételek között nincs olyan, ami 900 forintnál drágább lenne. A desszertek között egy somlói galuska mindössze 260 forintért szerepel a listában."

No komment.

teéjesenmindegy 2019.01.07. 19:36:51

@dare:
Ezt kizártnak tartom. Biztos vagyok benne, hogy a patás csak kihalófélben lévő veszélyeztetett állatok húsát fogyasztja, továbbá csak olyan növényt aminek hatására ózongyilkos gázokat fingik.

dare 2019.01.07. 19:48:10

@teéjesenmindegy: Felőlem azt eszik amit akar, csak fizesse meg a minőséget.
Nemcsak ő, bárki más is.

teéjesenmindegy 2019.01.07. 19:50:39

@dare: Nyilván támogatott árakat adnak a dolgozóknak.
Másik részről pedig, ha leszerződsz bármelyik étteremmel, hogy menza vagy és napi 300 menüt rendelsz akkor nem az étlapi árakat számolják.

Baszkikám 2019.01.07. 19:53:22

@maxval balcán bircaman:
Téged a Soros fizet? :o
Ez ám a coming out!!!
És azért téged kérdez, mert feltűnt neki, hogy hivatásos, fizetett troll vagy.

dare 2019.01.07. 19:57:41

@teéjesenmindegy: Nem érdekel hogy szerződik le valaki kivel, mit, mikor, miért.
Ez baromira visszatetsző.
260 ft egy somlóért?
Az országba nincs sehol egy étterem, ahol ennyiért adnák ezt a desszertet.

Baszkikám 2019.01.07. 19:58:13

@teéjesenmindegy:

""szét kellett barmolni a Városligetet" Nem barmolták szét"-- De, szétbarmolták.

""(hogy legyen hova elpaterolni a múzeumokat), és a Várnegyedet"
azt se barmolták szét"--De azt is szétbarmolták.

""(hogy beszuszakolhassák az erre teljesen alkalmatlan helyre az ideköltöző kormányzati szerveket)"
nem alkalmatlan"--De alkalmatlan.

""és meghúzogatták az UNESCO Világörökségi Bizottság bajszát is az engedély nélkül épített panorámaidegen erkélymonstrummal"
pont nem zavar senkit, és nem monstrum"-- De zavar sok mindenkit és a pökhendiség, mindent leszarok hozzáállás mintapéldája

teéjesenmindegy 2019.01.07. 20:15:42

@Baszkikám: Faszságokat beszélsz, bármibe lefogadom hogy se a ligetben, se a várban nem jártál az elmúlt időben. Ennyi. Sőt még annyi fáradtságot sem vettél, hogy a neten megnézd.
Az erkély konkrétan annyira nagyon zavaró, hogy egy nyomorult kép nincs róla a neten..
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--e1D98JTb--/h_773,w_1160/6qqHcjMKWAOK1Uuzws.jpeg
Tessék, mutasd, mi zavar..

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2019.01.07. 20:24:41

@teéjesenmindegy: Hú, ilyen alapos cáfolatot! Mindjárt összeszégyellem magam.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2019.01.07. 20:29:02

@teéjesenmindegy: Szerintem meg te nem jártál arrafele, csak olvasgatod a propagandát, és elhiszed. Nézz utána, h9gy milet csináltak a várban, pl. amikor értékes történelmi iratokat penészes ideiglenes raltárba szállítottak totál szervezetlenül. És nézz utána, mi baja volt az UNESCO-nak az erkéllyel.

hidroponi 2019.01.07. 20:41:36

aki vedi az arakat, az huzza el a belet egy iskolai menzaba es nezze meg az ottani arakat! pedig ott nem 50-80 emberre foznek hanem par ezerre.

teéjesenmindegy 2019.01.07. 20:45:39

@Fedor: Na, hát én jártam arrafele. Konkrétan a fél várat felujították. Ahogy a ligetet is rendberakják. Az erkély meg annyira zavaró, hogy egy képet nem tett fel még senki - nem is látszik.

ursus artos 2019.01.07. 20:52:06

@hidroponi: " az huzza el a belet egy iskolai menzaba es nezze meg az ottani arakat! "
Nálunk 175 Ft. a menza a diákoknak... már akinek nem ingyenes...

rallus 2019.01.07. 21:02:36

Söjtörön 7430 forint/ fő (először 743 Ft/főt mondtak, de aztán belátták, hogy ez még tőlük is szokatlanul nagy hazugság lenne...) a budapesti Mágnáskertből leszállítva :
mandulával töltött angolna
pácolt fogasfilé és fokhagymás parajjal tekert harcsa
erdei gombaleves kakukkfüves vadhúsgombóccal
házias borjúsült pirított borjúmájjal
Rigó Jancsi
gesztenyekupola
diós holdacska

(Szegény Kovács Laci bácsi mondta is utána, hogy egy pár virsli fekete kenyérrel jobb lett volna...mert hát ugye ők hivatásos forradalmárok..)

Ehhez képest Orbán ebédjének ár/érték arány nem túl jó...

MTA rendes tagja 2019.01.07. 21:07:35

Írjál már a Rachel pelenkáiról is valamit, te hülye.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2019.01.07. 22:18:12

@teéjesenmindegy: Az átépítik a hagymázas álmaik szerint, az nem egyenlő a felújítással. A liget rendberakása meg nálam nem azt jelenti, hogy kivágnak belőle egy rakás fát, hogy telerakhassák oriási épületekkel.

2019.01.07. 22:25:35

Szóval a fenti képen az látszik hogy o1g eszik Nyakában a "konyharuha" mert ugye olyan paraszt hogy lezabálja az ingét. "lassan" eléri azt a szintet amit anno csauseszkó. ő is az asztalkendőbe törölte a száját egy külföldi fogadáson. Tele volt régen vele a hírek. Utána meg szépen ki is lőtték...Remélem minél hamarabb utóléri…….

teéjesenmindegy 2019.01.07. 22:29:39

@Fedor:
Na, és akkor okulásodra, okulásotokra...
Szóval van az, amikor a csajnak van pasija. Ha elmondod a tényeket, hogy láttad tegnap kézenfogva egy másik nővel, akkor talán szakítanak, és talán összejön veled. Ha elkezded folyamatosan fikázni a pasiját, akkor az viszont rohadtul kontraproduktív, jó nagy eséllyel megunja és elküld téged a francba. Mert ez kicsinyes, pitiáner ostoba dolog.

Mi volt a posztodnak a lényege? Hogy 15 éve a fidesz patáliát csinált egy ebédből, most ezek meg nem. Mert töketlenek. Ezzel nagyjából egyet is lehet érteni.
(15 éve idegesítő volt a fidesz patáliája. Pont mint amikor Fletót basztatták az audijával. Teljesen mindegy ki az, de a miniszterelnök nehogy már suzukival járjon, a kormányülésre meg nehogy már otthonról vigyék a szendvicset. Ezekbe belekötni rohadtul visszás.)

Szóval mi a tökömért kell az első két bekezdés? Rövid volt a poszt, kellett még némi fikázás? Vagy a frissen érkezettek kedvéért (nemtom valami marslakó lehetett) össze kellett foglalni, hogy tönkrebaszták a ligetet (nem) tönkrebaszták a várat (nem) világörökség meg kisfaszom. Minek?
Nem lehet anélkül írni, hogy ne hergeljél?
Érzed a különbséget?
1. Orbán Viktor mai ebédje 400ezer forint volt.
2. Orbán Viktor, aki veri a feleségét, szanatóriumban kezelték, sárbatiporta a demokráciát, kismacskákat fojtogat, ellopta a holdat meg a napot, a mai nap menekült gyerekek szívét fogyasztotta ebédre és ez 400 ezerbe került, amiből 3 lélegeztetőgépet lehetne rákötni a hajléktalanokra, hogy oktathassanak a CEU-n.
Te tényleg úgy érzed, hogy a kettes pont jobban átadta az információt, és az olvasódnál elérted a kívánt hatást?

teéjesenmindegy 2019.01.07. 22:37:14

@Fedor: Mert szerettél romantikusan andalogni a régi vásárváros területén ugye? Annyira jó volt az.
lizse.blogstar.hu/pages/lizse/contents/blog/55534/pics/15314912558861906_original.jpg
Ennek így kell állnia az örökkévalóságig. Meg a Pecsának. Az is olyan szép volt ott.

Menj már fel, aztán nézz körül. Lófaszt nem építettek át, felújítotják az egészet.

Ellenzéki Tüntető 2019.01.07. 22:58:50

Egész pontosan hány forintért kellene ebédelnie Orbánnak, hogy az ellenzékiek elégedettek legyenek?

Nevetségesek vagytok, gyerekek. Jaj, Orbán túl olcsón ebédel, botrány.

nemecsekerno_007 2019.01.07. 23:16:25

Szociális demagógia, hergeljétek csak a prolikat, szerencsére egyre kevesebben vannak... és egyre kevesebben lesznek, hála az erősödő gazdaságnak....

teéjesenmindegy 2019.01.07. 23:40:58

Na, bravó. Már indexcímlapon kétszer is.
Ha valamibe, akkor nyilván a somlói galuskába bele fog bukni a beste patás.
Mi az, hogy 260ér tömheti a somlóit?

pkovaks 2019.01.07. 23:43:02

Visít a sok retek libsi, tehát jó az irány. Persze nem csoda: nyolc éve szopóágon tengôdik és láthatóan semmi remény, hogy a következő 15 évben a nemzeti vagyon közelébe jusson. És ha erre - ne adj Isten - egyszer, a távoli jövőben mégis sor kerülne, a magyar államvagyon teljes mértékben a nemzeti oldal tulajdonában lesz. A libsinek meg marad a gonzó média, ott faszozhat meg bazmegelhet meg lakájmédiázhat, amíg fel nem dobja a pacskert, mert a komintern hatalomtól - balfaszsága okán - már a bolsi Nyugat támogatásában sem reménykedhet. Szopás.

Hungryhorse 2019.01.08. 06:47:38

Vergődjetek, ajvékoljatok!

DeMarco 2019.01.09. 00:09:02

Ez olyan gyenge volt, hogy no comment...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0