Egy szerény, de határozott javaslat a Párbeszéd vezetőinek
2019. április 07. írta: Fedor

Egy szerény, de határozott javaslat a Párbeszéd vezetőinek

baranyi_krisztina.jpgSzombaton kiderült, hogy a Momentum hivatalosan is összefog az MSZP-P-vel és DK-val budapesti szinten az őszi önkormányzati választáson. Bár váratlannak a hír az elmúlt hónapok eseményei után nem nevezhető, azért vegyes reakciókat váltott ki. Hisz a tavalyi választás előtt még teljesen kizárták az együttműködést nem csak az óbaloldallal, hanem pl. még az Együtt-tel is, mert azok ésszerű keretek között nem így tettek (hozzátéve a maguk kis részét Juhászék eltűnésében), így sokan a szimpatizánsaik közül árulásként élik meg ezt a mostani felállást. Hogy mennyien, az majd kiderül a következő közvélemény-kutatásnál. 

Persze nehéz lett volna jó döntést hozniuk Fekete-Győréknek, hisz ha most nem így tesznek, akkor választhattak volna a mindenkitől önálló indulás és az LMP-Jobbik pároshoz csatlakozás között. Az első eset egyenlő lett volna a lilafidesz jelző állandósulásával, a második opciónál meg társulniuk kellett volna egy eltűnőben lévő, és egy szélsőséges bélyeget magáról lemosni igyekvő párttal. Pazar lehetőségek álltak hát előttük, ebből választották azt, amit a legkisebb rossznak gondoltak (vagy a legtöbbet fialhat nekik, ki mit néz). Majd maximum ezután nem csak Karácsonyéknak kell unicumozniuk Gyurcsány miatt.

No de hagyjuk a lila színt, mert amiről igazán írni akarok, az a zöld, egészen pontosan a zöld-fehér.

A kerületi polgármester-jelöltek felsorolásánál megütötte a szemem egy mondat:

IX. kerület: a Párbeszéd jelöltje indul, a de párt még nem döntött, ki lesz az.

Ferencváros egy olyan kerülete a fővárosnak, ahol verhető lenne a FIDESZ, és ráadásul van is olyan, helyben ismert és elismert, népszerű, független polgármester-jelölt, aki abszolút alkalmas lenne a feladatra, és aki már eddig is rengeteg dolgot letett az asztalra, valamint van egy abszolút vállalható és megvalósítható programja is.

A gond az, hogy a pártok nem kérnek belőle.

Olcsó dolognak tűnik Baranyi Krisztinát az új szlovák államfőhöz, Zuzana Čaputovához hasonlítani, pedig elég sok a párhuzam köztük, hisz mindketten liberális nők, akik környezetvédelmi ügyekkel szereztek országos hírnevet. De Baranyi korrupciós ügyek feltárásában is elég aktív, főleg a kerületében, mégpedig úgy, hogy nincs tekintettel pártállásra, így nem csak a FIDESZ-re nézve kellemetlen a tevékenysége, hanem bizony időnként az MSZP-re is. Munkájának legutóbbi eredménye is országos hullámokat vetett, hisz a 444 Sötét parkolási ügyek Budapesten című, mindenki számára erősen ajánlott tényfeltáró filmje nem kis részben az ő közreműködésével készült el. Márpedig annak a filmnek a FIDESZ és az MSZP háttérembereinek gazdasági összefonódásai utáni nyomozás az egyik vezérfonala. Innen nézve persze egyáltalán nem csoda, ha a szocik fújnak Baranyira, de az sem, hogy nem nagyon erőltették a helyben besározódott embereik előtérbe tolását az önkormányzati választás kapcsán.

Pár napja már röppentek fel hírek arról, hogy milyen módon keresnek polgármester-jelöltet a IX. kerületben. Volt az egésznek egy Mindegy ki, csak Baranyi ne! feelingje, és a jelek szerint végül eredményre se vezetett, hisz a nagy bejelentésnél nem tudtak konkrét személyt megnevezni, csak az derült ki, hogy a jelölésre a szövetség legkisebb pártja, a helyben, sőt igazából máshol is egyre kevésbé létező Párbeszéd jogosult.

A dolog innentől kezdve nagyon egyszerű: jelölje akkor a Párbeszéd Baranyit. Hogy miért érné meg ez nekik, de legfőképp Karácsony Gergelynek? 

Egyrészt törleszthetne egy kicsit az Együtt közössége felé, amelyet Zugló jelenlegi, és a főváros sokak szerint reménybeli vezetője kétszer is hátba szúrt, és amelynek egykor Baranyi is tagja volt. De messze nem ez a legfőbb ok, hisz a politikában néha muszáj a közös célok érdekében elfelejteni a sérelmeket, még ha nehéz is.

Sokkal fontosabb, hogy ez Karácsonynak is elemi érdeke lenne, hisz a saját kerületében maga is besározódott némileg a parkolási ügyekkel, és ennek elfedésére a probléma megoldásának élharcosává vált - legalábbis szavakban, ígéretek szintjén. No, hát itt a lehetőség, hogy tettre váltsa a szavakat, és szavai hitelét azzal is megtámogassa, hogy beáll az ember mögé, aki VALÓBAN harcol ez ellen a sötét korrupt bagázs ellen. Ráadásul Baranyinak helyben lelkes csapata van, és az Együtt egykori aktivistái is bizonyára sokan segítenének neki, szóval a kampány humánerőforrás részével biztos nem lenne gond.

A Párbeszéd már gyakorlatilag beáldozta Karácsony vezető szerepéért a legtehetségesebb és és legeredményesebb emberét, itt az alkalom, hogy legalább most segítsen egy másik tehetséges embernek, aki nagy valószínűséggel sikeresen élni tud majd a kapott lehetőséggel.

És igazából ugyanez áll az MSZP-re is. Hisz meg kell szabadulnia a kollaboráns részeitől, mind az olyan kisebb helyeken, mint Ferencváros, Zugló vagy Szigetvár, mind a vezetésben, Molnár Zsoltig bezárólag, ha komolyan el akarja hitetni, hogy megújult, és valóban minőségileg mást nyújtana nem csak a FIDESZ-hez, de a 2010 előtti önmagához képest is. Szóval hosszútávon velük is jót tenne (az országról nem is beszélve), ha kényszeredetten is, de jó pofát vágnának ehhez.

Nem tudom, hogy ez a poszt eljut -e a megfelelő döntéshozókhoz, és ha véletlenül igen, akkor megfontolásra és megfogadásra kerül -e náluk. Nem vagyok naív, tudom, hogy ennek elég csekély az esélye. De abban biztos vagyok, hogy ez a megoldás nem csak tisztességes, hanem logikus és eredményre vezető is lenne. Már ha az eredmény alatt a FIDESZ rezsim feletti győzelmet értjük, legalább helyi szinten.

Én igen. És ti, kedves ellenzéki pártok?

UPDATE

Többen jelezték, hogy a poszt megjelenése utáni cikkek szerint a Párbeszéd csak azért azért lett megnevezve kamuból a bejelentésen, mert fenntartják a helyet az LMP-nek, hátha csatlakozik a szövetséghez. Erre én sok esélyt de nem látok, de ha mégis, akkor kedves Dr. Keresztes László Lóránt, Demeter Márta és Ungár Péter, természetesen a javaslatom nektek is szól. Nektek aztán direkt jól állna, ha olyan embert jelölnétek, aki a szocik körme alatt is tüske :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr9214744639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.07. 09:40:38

Jó hír, hogy a Momentum az Együtt-féle önfelszámolás útját választotta.

2019.04.07. 23:39:52

@MAXVAL bircaman közíró: Éppenhogy nem. Az Együtt abba bukott bele, hogy egyedül indult, nemdebár?

2019.04.07. 23:44:23

Fedor tévedésben vagy, a IX. kerület az LMP-re vár, az csak papíron a Párbeszédé.

Karácsonynak semmi köze a be sem bizonyított parkolási visszaélésekhez, ennek nincs semmi köze a IX. kerülethez. Egy nemlétező pártnak rendkívül nehéz törleszteni és nem látom be, hogy miért is kellene egyáltalán. Ha Baranyi úgy képzelte, hogy független Don Quihoteként majd megvív mindenkivel, hát tévedett, ahogy pártja is súlyosan tévedett. A Párbeszéd akkor tudná jelölni, ha már tavaly csatlakozik hozzájuk. De ismétlem, a IX. kerületre az LMP nyújtott be igényt.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.04.08. 05:51:27

na.a oarbeszed vagy mi annyi fobol all lb. mint amennyi nev a cikkben elhangzott.
kedves fodor a nulla az nulla, akarmennyiszer akarod habositani a semmit...az nulla es semmi marad.
ennyit a párbeszédről

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2019.04.08. 06:46:02

@iii: 1. Nagyon okos vagy, hogy egy a posztom UTÁN megjelent cikk informácóival akarod bizonyítani, hogy tévedtem.
2. A párt már nem létezik, de az azt alkotó emberek nem haltak meg engedelmeddel. Ezért írtam, hogy a közösségtől kérhetne bocsánatot. Potenciális szavazóktól, ha úgy tetszik.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2019.04.08. 06:47:31

@FILTOL: Neked az jött le, hogy nekem a Párbeszéd a kedvencem? Olvasd már el újra a posztot, de ezúttal értelmezd is.

Bravehearth 2019.04.08. 08:29:47

Sok kis semmirevaló ostoba balliba gittegylet...! Ha annyira tuti és mindent jobban tudó bagázs mindegyik, akkor miért nem állítanak saját listát és méretik meg magukat? Ha valaki összeáll valaki hasonlóval, akkor az a baj. Ha nem, akkor meg az. 9 éve nyomják ezt az agybajt és mindig 'aszfaltpuszi' a vége.

A maszop egy vergődő, haldokló szemétdombocska.
A párnembeszéd egy papíron létező valami, bármiféle mérhető támogatottság nélkül. Amit képvisel, azt a kutya nem tartja semmire.
A 'momentum' nevű képződmény pedig másfél év után is ott tart, hogy az önálló indulás lenne a legvállalhatóbb alternatíva, ami egyet jelent az újabb pofáraeséssel. Hát odasomfordáltak a jó öreg 'maszop' testmelegébe a 'párnembeszéd' mellé. Szép kis banda! De jól van ez így. :-) Előre az újabb 3%-ért! Azon pedig már csak hasfájósan nevetnék, ha a maszop-párnembeszéd duó májusban benyelne egy 9,8%-ot! ;-) Ámen!
B.

Drago Brutic1 2019.04.08. 08:42:42

Emlékszik valaki a polgármester és az önkormányzat eredeti jelentésére? Valami olyasmi, hogy helyi közösségi képviselet...
Most az van, hogy zuglóiként a kormánypárt megbízható emberére vagy Horváth Csabára szavazhatok, aki Budán lakik és nem is tudom, saját jogon nyert-e bármilyen választást valaha. Vagy egyáltalán akart-e nyerni.
Mindenesetre köszönöm a "politikai elitnek", hogy életemben először nem tudok részt venni egy választáson számomra minimálisan is elfogadható jelölt híján.

2019.04.08. 09:48:31

@FILTOL: A Párbeszéd nem áll sokkal kevesebb főből, mint pl. az LMP. És egyébként se ez a lényeg. A Fidesz kurva sok főből áll, oszt jól jártunk vele?

Bravehearth 2019.04.08. 09:52:34

@iii: Sokkal jobban, mint azzal a sötét párnembeszéddel vagy anno azzal az 'együtt-külön' bagázzsal! Szerintem...
B.

Bravehearth 2019.04.08. 10:12:20

@iii: Mindig lesz mit lopni és mindenhol. Fognak is! A korrupció és a politika szimbiózisban léteznek. Eddig is így volt, ezután is így lesz. Ha valaki mást állít: hazudik! Ha azt állítja, hogy majd ő véget vet ennek: hazudik!
Megjegyzem: annyira ellopnak mindent, hogy most 15%-ot kell adóznom nemzetgazdasági átlagbér FELETT, míg az említettek nagy haverjai regnálása alatt átlagbéren adóztam 36%-ot! Szuperbruttóval b+! És egy átlag 60nm-es lakás rezsije a bérem majd' fele volt. Most kb. az egynyolcada.
Sajnos nominálisan még nő az államadósság. GDP arányosan csökken. A munkanélküliség 3,6% és nem 11%. A hiány 2,2% és nem 7-9%.
Emigránsok? A külföldön munkát vállalókra gondolsz (300 és 700 ezer közé teszitek, most épp melyik az aktuális)? Hiszen nem '11-ben nyíltak meg a munkaerőpiacok, mi?
Én elhiszem, hogy a kormány szarul csinálja. Azt is elhiszem, hogy neked ez nem tetszik. Van ilyen. Azt is elhiszem, hogy az ilyen szabótimikék és hasonló képződmények vadul állítják, hogy ők ezerrel jobban csinálnák! Azt is elhiszem, hogy a 'csótányfletó' és a haverjai is ezerrel nyomják a marketinget, hogy ők tudják a 'tutit'! Elhiszem, hogy ezt mantrázzák. Csak AZT NEM HISZEM EL, hogy KÉPESEK BÁRMIT IS JOBBAN CSINÁLNI, mint a jelenlegi kormány. Ez van. És amíg nem hiszek nekik, addig nem is szavazok rájuk. Az már csak hab a tortán, hogy a 'zellenzéket' gyűlölöm is, mint a háromnapos 'sz@rt'! Ez ilyen.
B.

Bravehearth 2019.04.08. 10:44:41

@iii: "Ja értem, tehát az, hogy a miniszterelnök szomszédja 7 év alatt az ország leggazdagabb embere lesz (nyilvánvalóan stróman), hogy felvásárolja a fél országot, az mindig is így volt és így kell lennie."

Nagyjából nem érdekel. Tavaly még az egyik szállodájában is voltam egy hosszú hétvégét. Egyáltalán nem érdekelt, hogy a lölö a tulaj, vagy valami általatok fényesreszopott külhoni öltönylakó! Irreleváns!

"De, azt állítom, hogy ennek véget kell és véget is fogunk vetni."

Csak választásokat kell nyernetek és már véget is vethettek neki. Addig marad az ajvékolás.

"Te csak támogasd a tolvajokat, lelked rajta."

Semmi gond a lelkemmel. Azt támogatom, aki az érdekeimnek megfelelő politikát, gazdaságot és mindennapokat alakít ki. Vagy, aki a 'legkisebb rossz' választásnak tűnik. És az qrvára nem ti vagytok és nem a röhejes 'ellenzék'. Ez van.

"Én például közalkalmazott vagyok, IT-s és 3 éve egy kanyi fizetésemelést nem kaptam és a piaci fizetésekhez képest 50%-nyit keresek."

Nos, akkor te egy tehetségtelen lúzer vagy, ez nem a kormány hibája! Mi gátolt meg téged abban, hogy IT területen három éve ugyanazért a léért szopj? Van egy rossz hírem: nálunk a cégnél a kezdő IT-s alkalmazottakat is 4-500 nettóval veszik föl (bejelentett teljes munkaidős állás)! És idén ők is kaptak 5,6%-ot. Szóval akkor te vagy ostoba, de erről nem a kormány tehet. Ha kevés a lé, hagy ott őket! Ha majd nem találnak embert egyáltalán, változtatnak. Amíg ugyanannyiért megcsinálod a melót, addig miért emelnének...?

"Az ország makroszinten is folyamatosan leszakadóban van, már csak Bulgária van mögöttünk."

Ezt részleteznéd? Most épp miben csúszunk le ezerrel???

"És akkor nem beszéltünk még arról, hogy mit csinált a Fidesz az országból, demokrácia és sajtószabadság szinten."

Mit csináltak? Fölégettek szerkesztőségeket? Lelövöldöztek újságírókat? Bebörtönöztek semmirevaló hontandrásokat? Ja, várj csak! Nem! Senkit se börtönöztek be, nem égettek föl szerkesztőségeket és nem tiltottak be lapokat sem. A TULAJ eladott ellenzéki lapot, egy másik tulaj eladott egy tv-t, megszüntettek egy szerintetek kormánypárti tv-t, ennyi történt.

"Ehhez képest 2010 előtt aranykor volt, Gyurcsánnyal egyetemben, aki nem a szívem csücske."

No, ezért kívánlak én titeket a pokolba! És a nyomorult ellenzéketeket is!

"Igen, az emigránsokra gondolok, akiket nem képes az ország megtartani, aki miatt súlyosbodik a demográfiai válság is."

És hogyan kívánsz megtartani olyan embereket, akiket itthon nem tudsz úgy fizetni, mint nyugaton? Mellesleg a lengyeleknél, cseheknél, románoknál, észteknél, szlovákoknál, horvátoknál NEM a fidesz van hatalmon. És ezeknél is bőven van kivándorlás. Nagyságrendileg még bőven nagyobb is, mint innen! Vagy arról is a patásorbán tehet?

"És arról sem beszéltem, hogy a Fidesz simán hülyének néz mindenkit, a 80%-os médiafölénye birtokában..."

Hülyének nézni csak azt lehet, aki hagyja magát! Ahogy olvaslak, te bizonyosan közéjük tartozhatsz, nem csodálom, ha téged bármely oldal is hülyének nézett!

"...simán lehet totálhülyeség 7 pontos akcióterveket elővezetni, senki nem tudja a népnek elmondani, hogy marhaság."

Talán azért, mert mégsem akkora marhaság? De segíts kérlek! Elővezetnéd PONTOSAN minden pontról, hogy szerinted miért totál marhaság? És a 'zellenzék' miért nem képes ezt megtenni? Miért nem tudja elmondani, hogy az a 7 pont egy baromság? Szerintem a 'zatévé' és a retektévé, a klubrádió minimum teleordibálná az étert a 'zellenzék' cáfolhatatlan érveivel! Tehát...???
B.

DeMarco 2019.04.08. 14:46:06

@Fedor: "akik környezetvédelmi ügyekkel szereztek országos hírnevet."

Ööö..az ország nem belpestből áll ám...bár nektek ezt hiába is mondom...

Nem különösebben akarok ehhez hozzászólni, egyrészt semmi közöm hozzá semmilyen szemszögből sem, eleve irreleváns, bárki is lenne, a fidesszel szemben, meg nem is élek ott, a polgiválasztásban döntsenek azok, akik ott élnek és szavaznak a helyi jelöltre. Tulajdonképpen az se zavarna, ha véletlenül elbukná a fidesz, annál több pénz csorogna vidékre.

Ez a bújjunk el mindenféle kitalált, nemlétező civil szervezetek mögé stratégia sem új, nálunk már a fene tudja, hány választás óta próbálkoznak ilyen hülyeségekkel és nem csak az ellenzék, hanem korrupcióval vádolt korábbi fideszes klikkek is. Erre csak azt tudom mondani, hogy a farkas akkor is farkas marad, ha báránybőrbe igyekszik bújni. Nincs hová elbújni, lehet az bármilyen xyz településért nevű marhaság, formáció, a király akkor is meztelen marad...

Teljesen mindegy, hogy milyen formációban akarnak egyesülni, összefosni, bármilyen formációt leszavazunk, mint a lovag, aki mindig levágja a sárkány több fejét, de mindig újranőnek, amíg egyszerre le nem tudja csapni mindet...

Felesleges azon filóznod, hogy betolj egy megszűnt párt, a kerületen kívül nagyjából ismeretlen emberét és rajta keresztül kapaszkodjatok bele a politikába, volt esélyetek, de csúnyán eljátszottátok...ez már nem a ti játékotok, nyugodjatok bele... nem is értem, hogy miért akarjátok odatartani annyira a másik arcotokat is, a következő két pofonnak? Nem elég a kárörvendés, hogy most a többi bandatag fogja kapni?

szepipiktor 2019.04.08. 15:10:29

Remek!
Tehát
"társulniuk kellett volna egy eltűnőben lévő, és egy szélsőséges bélyeget magáról lemosni igyekvő párttal. "
így maradt számukra a leszerepelt, korrupt, mszmp-túlélő maradványok...
Mondjuk sok szavazójuk nincs.
De nekem azért érdekes döntési helyzet lenne az igazoltan károsak kontra számos területetn támadható, de a múlthoz nem köthetők közötti, ráadásul egy olyan "mozgalomnak" mely ideológiai szempontból utóbbiak közé tartozik.

szepipiktor 2019.04.08. 15:15:05

Az is bájos, hogy ma már megjelenhet bármilyen témájú poszt, a "törzsközöség" azonnal belekezd a "ki lopott" vitájába.
Ennek az írásnak semmi köze mészároshoz, és a csúti csaldi üzelmeihez.
A vita az ellenzékiek oldaláror olyan, mintha a kislászló hívek azzal igazolnák a nemierőszakot, hogy a fideszes meg veri az asszonyt...

Willkommenskultur 2019.04.08. 17:26:26

"Olcsó dolognak tűnik Baranyi Krisztinát az új szlovák államfőhöz, Zuzana Čaputovához hasonlítani, pedig elég sok a párhuzam köztük, hisz mindketten liberális nők, akik környezetvédelmi ügyekkel szereztek országos hírnevet."

= a kutya nem hallott rolllluk

Willkommenskultur 2019.04.08. 17:28:58

@iii: "Ja értem, tehát az, hogy a miniszterelnök szomszédja 7 év alatt az ország leggazdagabb embere lesz (nyilvánvalóan stróman), hogy felvásárolja a fél országot, az mindig is így volt és így kell lennie."

Nem volt igy, nem loptak nem csaltak reggel delben meg este, megse vot penz semmire, meg hitelbul se.

Azaz, tollem anyit lopnak Orbanek amennyit akarnak, amig a LIPSIKet lehet helyettuk valasztani.

DeMarco 2019.04.14. 07:32:27

@Fedor: Más esetben a cikkecske nem érte volna el az ingerküszöbömet, de most ide illik:

index.hu/belfold/2019/04/13/a_momentum_levaltana_a_ix._keruleti_szervezetuk_vezetoseget_egy_facebook-poszt_miatt/

Nagyon bírom, ahogy olyan posztokon marakodtok amire esélyetek sincs amúgy. Még a verseny kezdete előtt kinyírjátok egymást. Mire meg odaértek a versenyhez már csak kamilláztok. Sokkal hasznosabb lenne egymás marakodása helyett a választókat győzködni...mert az megint elfelejtődik a nagy helyezkedésben. Mondjuk a többsávos adózás újbóli bevezetésénél nincs is hatékonyabb elrettentő példa, igyekezzetek kihangsúlyozni, mert lehet még javítani a kétharmadon is négy ötödre...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0