Nem csak a polgármesterek gyámság alá helyezése miatt durva Gulyásék salátatörvénye
2020. április 01. írta: Fedor

Nem csak a polgármesterek gyámság alá helyezése miatt durva Gulyásék salátatörvénye

torvenyjavaslat.pngEgy igazi salátatörvényt nyújtott be tegnap késő éjszaka Gulyás Gergely (és külön Semjén Zsolt), amelyről két dolog ordít: 

  1. A törvényjavaslatban leírt módosítások legtöbbjének az égvilágon semmi köze a vírushelyzethez, de most legalább nem kell a parlamentben megvitatni 
  2. A mennyiségből jól látható, hogy ezt nem egy nap alatt dobták össze, ezek bizony már elő voltak készítve, és alig várták, hogy a különleges jogrend meg legyen szavazva. 

Elsőként a polgármesterek jogköreinek megcsorbítása kapott nyilvánosságot a tervezetből, hisz mi szolgálná jobban a járványügyi gyorsabb ügyintézést, mint az, hogy a helyi vezetőktől elveszik az önálló döntés jogát. Ahogy Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina fogalmazott figyelemfelhívó posztjában

Ha ezt elfogadja a parlament, Sára Botond, a bukott polgármester, a honvédség, a katasztrófavédelem és a rendvédelmi szervek vezetői fogják átvenni a hatalmat a kerületekben. Engedélyt kell majd kérnem például ahhoz a most tervezett lépéshez, hogy 100 000 maszkot vásárolhassak a kerület lakóinak. 

Viszlát demokrácia, a megválasztott vezetők mehetnek kuncsorogni a politikai kinevezettekhez.

De azért vannak egyéb finomságok is. Az alábbiak mind fontos járványügyi intézkedések:

Pl. elengedhetetlen eleme a vírus elleni küzdelemnek, hogy kötelezően meg kell épülnie a városligeti múzeumnegyednek, abba a fővárosnak nem lesz beleszólása (elvégre mi köze hozzá, csak a területén van, és a fővárosiak használják):

– A Városliget projektről – amit Karácsony Gergely főpolgármester leállíttatott – így rendelkezik az új jogszabály:

“(1) Az 1. § (1) bekezdése szerinti ingatlanon, valamint ezen ingatlanból telekalakítási eljárásban hozott, véglegessé vált döntés alapján kialakított ingatlanokon megvalósuló beruházások az Ngtv. szerinti kiemelten közérdekű beruházásnak minősülnek.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ingatlanok tekintetében változtatási tilalom nem alkalmazható.

(3) Az (1) bekezdés szerinti ingatlanokra vonatkozó önkormányzati rendeletet a (2) bekezdésben meghatározott eltéréssel kell alkalmazni. Amennyiben önkormányzati rendelet a (2) bekezdésben foglaltakkal ellentétes vagy azzal nem összeegyeztethető előírást tartalmaz, akkor helyette a (2) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni.”

A kormány szerint nem tudjuk máshogy legyőzni a koronavírust, csak akkor, ha betiltjuk a nemváltoztatást:

Semjén salátatörvényének elfogadása esetén módosulna az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény, bekerülne a születési anyakönyvbe a születési nem, ami a javaslat szerint "az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem". 

A születési nem felváltaná a személyazonosító adatok nyilvántartásában szereplő "nem"-et, ez az adat pedig a javaslat alapján nem lenne megváltoztatható. 

És persze mire menne a járványügy, ha Schmidt Mária alapítványa nem kapna azonnal és ingyen két budai ingatlant.

Lehetne szemezgetni még persze bőven, mert a 27 oldalas törvényjavaslat gyakorlatilag az élet minden területén eszközölne törvénymódosításokat. Pl. melyik NER-e építkezést akarhatják megkönnyíteni az alábbi javaslattal? 

(1) A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény (a továbbiakban: Kötv.) 67. § (1)bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:(A védett kulturális örökségi elemmel összefüggő tevékenységek vonatkozásában a hatóság:)„e) amennyiben a nyilvántartott műemléki érték, műemlék jelenkori állapota – a védett vagy a védettséget megalapozó korábbi és jelentős építési korszak szerinti állapotától eltérően –szomszédos ingatlan kiemelt közérdekű beruházás részeként megvalósuló, jogszabályban meghatározott módon és feltételek szerint való beépítését vagy beépítését követő használatát akadályozza, elrendelheti épület, építmény, építményrész - meghatározott időtartamon belül teljesítendő - felújítását, átalakítását a 43. § (5) és (5c) bekezdésében meghatározott célok érdekében és korlátok között. A hatóság a döntést azonnal végrehajthatóvá nyilváníthatja, ha kiemelten közérdekű beruházásnak a szomszédos ingatlanon való megvalósításával összefüggésben kerül sor a felújítás, illetve átalakítás elrendelésére, és a végrehajtás késedelme a kiemelten közérdekű beruházás megvalósítását akadályozza vagy késlelteti.”

Hogy véd a vírus ellen ez a módosítás?

Az Emtv. 16. §-a a következő (10) bekezdéssel egészül ki:„(10) A (9) bekezdésben meghatározott esetben a színház felügyelő bizottságának létszáma 5 fő lehet, akik közül 3 főt a miniszter jogosult megbízni és a megbízásból visszahívni.”

Nem veszem végig az összes rendelkezést (itt a link újra, ha valaki szeretne böngészni), a lényeg ennyiből is átjött: Természetesen (mert sajnos ez a természetes az Orbán kormány esetében) azoknak lett igaza, akik tartottak ettől a korlátlan idejű korlátlan felhatalmazástól, mert várható volt, hogy vissza fognak élni vele.

De persze az ellenzék drukkol a vírusnak, és ők akarnak politikai hasznot húzni belőle, igaz, drága fideszesek?

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr7415580098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.01. 15:19:31

Meg kell állítani Soros tervét.

A nemváltoztatás tilalma ennek része, a vírus elleni küzdelem mellett szükséges a szellemi vírusok likvidálása is.

Remélhetőleg, az EU gyengén kerül ki a járványból, ez a vírus pozitívuma, így könnyebb lesz ezúttal legyűrni Brüsszelt.

a nagy hohohorgász 2020.04.01. 15:41:31

rettegjünk rettegjünk rettegjünk

kissiú 2020.04.02. 16:13:21

@MAXVAL bircaman közíró: Szép tőled Birca, hogy most már bevallod, az ég világon semmi köze nem volt a vírusveszélyhez a felhatalmazási törvénynek. Csak így tovább!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.02. 16:31:26

@kissiú:

De, köze volt, viszont érdemes a helyzetet kihasználni, A vírusnál nagyobb ellenségünk a homok- és genderlobbi.

DeMarco 2020.04.05. 19:26:13

Kinek, mi fájdalmasabb ugye...

Neked ezek fájnak. Ki gondolta volna?

Nekünk meg mások.

Nekünk az fáj, amit Pesten műveltek.

De csak egy példával élve. Ahogy bizonyára emlékszel rá, az elejétől kezdve messzemenőkig támogattam a liget-projectet és bár természetesen számítottam rá, hogy ha ballib vezetés alá kerül pest, azonnal, csakazértis megpróbálják bezúzni, de ettől még kibaxottul bosszantó volt, h bepróbálkoztak vele. Ezek után nyilván nem meglepő számodra, hogy amin te duzzogsz, annak én speciel nagyon örülök és vártam is, hogy végre kiemelt beruházássá minősítsék, amit egyébként is megtettek volna szerintem.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2020.04.12. 18:17:08

@DeMarco: Emlékszem, meg arra is, hogy te nem vagy pesti, ás úgy akarod megmondani, hogy nekünk mi a jó. A pestiek elsöprő többsége szerint a Liget projekt nem jó, nem akarunk épületmonstumokat a Ligetbe. De teljesen jellemző, hogy a Fidesz ezt leszarja, és csak azért is, törvénytelenül és erőből átviszi, te meg ezt támogatod.

DeMarco 2020.04.29. 04:50:45

@Fedor: "Elsöprő többség"... hát persze... álmodban. És nem, nem akarom megmondani, hogy nektek mi a jó, azt úgy is tudom (semmi) és az elvárásoknak megfelelően működtök hozzá. De ugyanakkor ha tetszik, ha tetszik, ha nem, egyben a fővárosról is beszélünk, ami viszont a 15 millió magyar fővárosa, nem csak azé a pár ballib szavazóé. Márpedig a Liget-project elsősorban turisztikai látványosság, ami jellemzően a turizmusra épít és továbbra is azt gondolom, hogy nagyon is célszerű lenne ezek egy részét egy helyen, koncentráltan látogathatóvá tenni. (Arról nem is beszélve, hogy a Ligetre sok helyen még mindig jellemző igénytelenség, lepusztultság, barbár környezetre rá is férne egy kis rendrakás). Úgyhogy biz'a én támogatom, nem mint ott lakó (bár akkor is ez lenne a helyzet), hanem, mint potenciális látogató, mert jó eséllyel több pénzt hagynék ott (nektek), mint te valaha is...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0