Haldoklás a képernyőn
2011. április 26. írta: Fedor

Haldoklás a képernyőn

Több, mint két évvel ezelőtt írtam ezeket a sorokat:

Élt itt nem is olyan rég egy zseni. Magyarország lényegét senki sem tudta úgy összefoglalni, mint ő. Ráadásul látnok is volt: A Rózsakiállítás c. kisregényében gyakorlatilag megalkotta a valóságshow-t, mint olyat, évtizedekkel a valódi felbukkanása előtt, és még az olyan filmes előfutárokat is megelőzve, mint a Menekülő ember vagy a Truman Show. Sőt, a valóság még ma sem érte teljesen utol (a műben két ember haláláról forgatnak, és már nála is felbukkan a valóságnak beállított manipuláció, mint pl. a címadó kiállítás időzítése az esti tévéhíradóban), de egyre jobban közelít, lásd pl. a Hajdú Péter-féle hajléktalanok kálváriáját.

 Nos, a valóság azóta behozta hátrányát.

Érzéketlenséggel vádolták meg a BBC-t, ami jövő hónapban egy 84 éves rákbeteg haldokló férfi utolsó leheletét tervezik a műsorra tűzni. Gerald szerettei körében tér végső nyugovóra egy hospice házban. A tévétársaság a Sir Terry Pratchett dokumentumfilmjét mutatja be, amiben a végstádiumos betegen eutanáziát hajtanak végre.

Természetesen egy ilyen terv parázs vitákat vált ki, pláne mivel most (ha igaz) nem átverésről van szó, ellentétben pl. az évekkel ezelőtti holland Nagy Donor Show-val, ahol elvileg egy haldokló nő veséjéért küzdött három donorra váró beteg, de aztán kiderült, hogy az egész műsort csak azért csinálták, hogy így hívják fel a figyelmet a donorhiányra.

...egy ember halálának bemutatása a televízióban, függetlenül a halál körülményeitől, számos nézőt megbotránkoztathat. Van olyan helyzet, (...) amikor a békésen bekövetkező halál mégis képernyőre való.

- veszi védelmébe a tervet a BBC egyik szerkesztője.

Semmi nem indokolhatja, hogy egy ember halálának pillanatát a széles nyilvánosság elé tárják (...) Örülünk, hogy a BBC az élet természetes velejárójaként szeretné bemutatni a halált, de úgy gondoljuk, ez a pillanat nagyon is személyes, amit nem kezelnek kellő érzékenységgel, ha bemutatják a televízióban.

- replikáznak az eutanáziája-ellenesek, akikre maga Örkény reflektál a túlvilágról, magában a már megidézett Rózsakiállítás című műben:

Mire jó ez a hallgatás? Haszna semmi, kára annál nagyobb. A régmúltban ez másképpen volt. Nemcsak, mert mindenki reménykedhetett a föltámadásban, hanem azért is, mert az emberek jó része otthonában halt meg, hozzátartozói és barátai körében. Manapság azonban ez az aktus majdnem mindig kórházak falai közt zajlik le, legföljebb egy vadidegen orvos vagy ápolónő áll mellettünk elmúlásunk órájában. Ez ugyan objektíve (a beteg érdekét nézve) hasznosabb, de szubjektíve (a haldokló szempontjából) még elijesztőbb. Paradoxon, hogy épp a modern társadalomban vált mitikus fogalommá a halál, mely pedig az élet szerves része, szükségszerű befejezése, minden emberi munka, alkotás, haladás legfőbb serkentője.

Barbárok a kapuknál c. dráma életem egyik legmegrázóbb moziélménye volt, köszönhetően többek között annak, hogy az egyik közeli rokonom (a film főhőséhez hasonlóan) épp rákban haldoklott. Ha egy kitalált történet ilyen intenzív érzéseket tud előhozni, akkor az, hogy ezúttal tudnánk, amit látunk, nem fikció, a főszereplő a forgatás végén nem kell fel az ágyból, és nem megy haza a családjához, hanem valóban meghal, mennyiben generálna más érzéseket?

Nos, mi a véleményetek? Mit szólnátok hozzá, ha mondjuk egy magyar csatorna műsorra tűzne egy hasonló dokufilmet/valósághow-t?

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr972856949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.04.27. 05:57:56

Első hallásra azt gondoltam, hogy ez egy elképesztően visszataszító ötlet, de aztán meggondoltam magam. Az van, hogy rengeteg ember képzeli, hogy élete valami abszolút mércével mérve értékesebb, mint a többi "aljanépé". Számukra adna esélyt a műsor, hogy belássák ezt az óriási tévedésüket és rájöjjenek, mi az élet valójában.

DeMarco 2011.04.27. 08:29:17

Sztem se való képernyőre személyiségi és méltósági okokból.

De ugyanakkor a számtalan orvosi sorozaton nevelődött emberek elég edzettek már, láttak mindent, a rengeteg háborús filmben látott halálok, a boncolásos sorozatok már kialakítottak immunitást ez ügyben.

Áltolánosan jellemző, hogy idegen ember/emberek halála nem annyira megrázó. Mert az ember túlélő típus, azt mondja, hogy hál' Istennek nem velem történt, messze volt, nem is ismertük őket, stb...

Minden sofőr tudja, hogy autópályán baleset esetén nem csak a rendőrök miatt lassul be a forgalom. Valójában azért lassít mindenki, mert meg akarja nézni, hogy mi történt. Nem elfordítja a fejét, pont ellenkezőleg. Kíváncsi.

Meg persze akit nem érdekel, el is tud kapcsolni. Én biztosan nem nézném, mert nem érdekelne.

is 2011.04.27. 13:12:15

egyreszt arra van a tavkapcsolo.

masreszt - bar ez nemileg meghokkento parhuzam lehet - ott van az osszes termeszetfelimes csatorna, ahol siman bemutatjak, hogy az oroszlanok hogyan vadasznak mondjuk zebrara, bivalyra. es konkretan mutatjak, ahogy a zebra, bivaly vonaglik, verzik, halaltusaja van, megdoglik. azt is mutatjak, ahogy egy elefant egyszercsak megall, aztan elfekszik, es soha tobbet nem kel fel. mindennek a halalt siman, ketelkedes nelkul mutogatjak, korhatar-karika nelkul. es igen, a haborus filmekben, es thrillerekben is meghalnak, sokan, es azt is mutatjak. semmi ujdonsag nincs abban, hogy emberek halalat is megmutatjak.

Avatar 2011.04.27. 14:00:07

A Ceaucescu házaspár kivégzését is láttam a TV-ben. Biztos volt olyan csatorna ahol Saddam Husseinét is leadták, azt én neten láttam. A többség kimondottan örömmel fogadta halálukat (ilyenkor a keresztények többségét nem zavarja a "Ne ölj" megsértése).
Megrázó akkor lesz a dolog, ha pozitív emóciókat táplálunk a haldokló iránt, egy ilyen műsor esetén erre nagyon rá tud játszani a TV azzal, hogy mit mutat meg az illető személyiségéből és mit nem.

Nazarin 2011.04.27. 18:11:56

Ez a Sir Terry Pratchett a Korongvilág írója? Elég furcsa fordulat akkor ez tőle (bár amúgy az eutanázia támogatója).

soproni1 2011.04.27. 18:14:25

@Avatar:

Igaz.

Nem muszáj végignézni egy haldoklót, de aki hozzájárul ( pl. fiatal korában Győzike volt ), hogy mutassák, azt megértem. Végül is van távirányító.
Remélem, nem a Minimax-on adják majd.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.04.27. 18:20:43

@Nazarin: nem furcsa tőle, ha figyelembe vesszük, hogy kezdődő Alzheimer-kórja van, és nem akarja megvárni, amíg teljesen szenilis lesz, és ezért áll ki teljes mellszélességgel a választható eutanázia mellett, mert alkalomadtán ő is élni akar majd vele, ha úgy alakul az egészsége

Nekrológ · http://nekrolog.blog.hu 2011.04.27. 18:51:45

@Avatar:
Saddam akasztásáról csupán egy mobilvideós kalózfelvétel került nyilvánosságra.

kabelbarat (törölt) 2011.04.27. 19:19:30

Fúj! A végén még a valóságot mutatnák a tévében. Disney rajzfilmeket a képernyőre éjjel-nappal!

TH 2011.04.27. 19:25:25

"Nos, mi a véleményetek? Mit szólnátok hozzá, ha mondjuk egy magyar csatorna műsorra tűzne egy hasonló dokufilmet/valósághow-t?"
- Ha a haldokló és rokonai szemszögéből nézzük, akkor ez nem túl szerencsés ötlet. Kivéve persze, ha ők teljes meggyőződésből támogatják.
- Társadalmi szinten viszont szerintem kifejezetten fontos, a halállal való szembenézést és normális helyén való kezeléséhez hasznos. Egy filmben látni a halált nem ugyanaz, mint ha tudjuk, hogy amit látunk, az a valóság.

@Nazarin: igen, ugyanaz a személy, de mi ebben a furcsa fordulat?

Avatar 2011.04.28. 00:11:33

@Nekrológ: És olyanról még nem hallottál, hogy egy mobilvideós kalózfelvételt egy TV csatorna is leadjon?

Ezt jónéhány helyen sugározták, és voltak nem várt következményei is:
"Újabb gyerekhalált okozott a Szaddám Husszein kivégzésérõl titokban készített felvétel televíziós sugárzása"
mti.hu/cikk/182019/

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.04.28. 01:34:55

érdekes téma.

eszembe jutott 2 eset:

#1 Timothy Leary halála:

"az a terve, hogy az internet nyilvánossága elõtt online öngyilkosságot kövessen el, nem

valósult meg. Halálát azonban a hívei így is követni tudták a hálón."
[ Timothy Leary halála - A repülés professzora HVG 1996. június 15.,

www.gerlo.hu/hvall/enci/l.html ]

"Was Leary going to broadcast his death on the InterNet?
- Leary wanted to share his experience of dying with the world, and one day he spontaneously came up with the idea of broadcasting his last moments on the world wide web. He talked about it to his friends and mentioned it in a few press interviews, which ignited a flurry of rumors that spread like wildfire through the internet community, eventually exaggerated by fans who sought attention and pretended to have inside information. Although he seriously considered and even played with the idea, when Leary's health grew worse the idea was innocently abandoned. In the end Leary requested his last hours be videotaped, but the footage was never publicly shown."
www.leary.ru/english/lasttrip/

#2 Halász Péter "előtemetése"

"Március 10-én meghalt New Yorkban Halász Péter. Felravatalozása és búcsúztatása február 6-án volt a budapesti Műcsarnokban. Némileg szokatlan, hogy valaki részt vegyen saját siratásán"
halasz.szinhaz.org/

video:
www.szinhaz.tv/series/egyeb-mas/bucsu_halasz_petertol

DeMarco 2011.04.28. 20:33:50

Sir Terry Pratchett valószínűleg a Halállal akar találkozni... Rincewindhez hasonlóan megpróbál vele egyezkedni...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0