A nagy Jobbik dilemma
2019. március 07. írta: Fedor

A nagy Jobbik dilemma

pillango.png

Most, hogy a jobbikos Mirkóczki Ádám lett az ellenzék közös polgármesterjelöltje Egerben, az elmúlt hónapok történései ellenére is több liberális ismerősöm felhúzta a szemöldökét. 

Tették ezt annak ellenére, hogy a mögöttünk lévő másfél év nem kis részben arról szólt, hogy a Jobbik közeledett a ballib tábor felé, amely pedig egyre nyitottabbá vált erre az együttműködésre. Az első látványos jele ennek az a 2017 decemberi ÁSZ ellenes tüntetés volt, ahol először demonstrált közösen a jobbikos tábor a szolidaritásból megjelent LMP-vel, Momentummal és Együtt-tel; folytatódott mindez a választási vereség utáni civil szervezésű tüntetésekkel, ahol már egyszerre volt jelen az uniós és az árpádsávos zászló, és ahol az egy tömbben érkező jobbikosok megtapsolták Juhász Pétert és a pártjuk büntetésére gyűjtő Együtt aktivistákat, valamint adakoztak is; majd mindez kicsúcsosodott a tavaly decemberi közös parlamenti és utcai ellenzéki akcióban.

És ez az együttműködés azóta egyre szorosabb, ami azért nagyon furcsa érzés a magamfajta liberálisok számára. Hisz hosszú évekig a Magyar Gárdával cigányellenes felvonulásokat szervező, a pride-okat megdobáló, rendszeresen antiszemita kijelentéseket tevő, valamint az EU ellen kampányoló Jobbik elutasítottabb párt volt számunkra a FIDESZ-nél is.

Ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a hatalmas változást, amin a Jobbik átment az elmúlt években. A párt náci része levált, és a FIDESZ segédcsapata lett, a helyben maradtak pedig tényleg teljesen másképp beszélnek és viselkednek. Megnéztem pl. a Jobbik legfrissebb programját, amely az uniós választásra készült, és azt kell mondanom, hogy ez egy olyan párté, amellyel nekem vannak továbbra is vitáim, de a korábbiakkal ellentétben már nincs okom kétségbe vonni a demokratikus elkötelezettségét. Olyan kijelentések szerepelnek benne, mint hogy

merjük felvállalni  keresztény örökségünket, humanizmusunkat, a demokrácia és a valódi szabadság tiszteletét

meg hogy 

az olyan globális kérdésekben, mint az illegális migrációval szembeni fellépés, a környezetvédelem vagy a világszintű gazdasági kihívások kezelése, a mindannyiunk által vallott értékek melletti kiállásra, közös, európai fellépésre van szükség.

Ez lenne az a párt, amelynek az elnöke hét éve még kijelentette, hogy nem demokrata, a képviselői meg uniós zászlót égettek?

Nagyon úgy tűnik, hogy a FIDESZ és a Jobbik helycseréje befejeződött. Már a FIDESZ az, amelyik Putyin előretolt helyőrségeként viselkedik, a FIDESZ lázít Brüsszel ellen, és a FIDESZ folytat antiszemita felhangoktól se mentes uszító kampányokat, míg velük szemben a Jobbik viselkedik mérsékelt, européer jobboldali pártként. Épp ezért rettentő álszent, amikor a kormányzati lakájmédia 8-10 évvel ezelőtti, valóban szalonképtelen idézetekkel antiszemitázza a jelenlegi Jobbikot, miközben náluk vannak azok, akik visszasírják a Jobbiknak azt a korszakát, és már lelkesen tolják a FIDESZ szekerét, mert azt a hangvételt, azt a politikát most Orbánéknál találják meg. 

Lassan már azt se tartom elképzelhetetlennek, hogy a helycsere nemzetközi színtéren is megtörténik. Miközben egyre nagyobb az esélye annak, hogy a FIDESZ-t kirakják a Néppártból, és Orbánék már Le Pen-ékkel tárgyalnak arról, hogy átülnek a szélsőjobbos frakcióba, a Jobbik már tavaly bejelentkezett az Európai Néppártba. Akkor persze kapásból elhajtották őket, de biztos, hogy ez mindig így lesz?

Gyöngyösi Márton ezt a metamorfózist  így foglalta össze a Facebook oldalán:

...néppárti politikánk egyik alapja éppen az a tanulság volt, hogy a Fidesz kormányzásán láthattuk, micsoda veszélyeket rejt az a politika, amely a gyűlöletre és ellenségképekre épül. Lehet, hogy a Jobbik korábban követett el hibákat, de beláttuk, hogy a valódi hazaszeretet nem épülhet a megosztásra. Mi képesek voltunk erőfeszítéseket tenni és változni, egyéni és szervezeti szinten is. Tudom, hogy Orbán világában ez értelmezhetetlen, de én hiszem, hogy az erkölcs megelőzi a politikai racionalitást. Amikor pedig azt mondjuk, hogy a Fidesz gyűlöletkeltő politikájával szemben mi nem újra felnyitni, hanem begyógyítani szeretnénk a múlt sebeit, az ellenségkeresés helyett pedig hidakat szeretnénk építeni, azt pontosan így gondoljuk. Meggyőződésem, hogy az igazi hazafias politika nem az, hogy a másokban élő Magyarországot leromboljuk, hanem az, hogy ha a bennünk élő Magyarországot hozzá tudjuk tenni. (...) Én levontam a tanulságot egykori szerencsétlen felszólalásomból és elnézést kértem érte. Most pedig felszólítom Orbán Viktort és kormánya propagandistáit, hogy ők is nézzenek magukba és hagyjanak fel azzal a szélsőséges politikával, amellyel sikerült Magyarországot Európa és a világ szégyenpadjára ültetni, hiszen ma már mindenhol úgy hivatkoznak hazánkra, mint egy olyan országra, amelyet egy szélsőséges és rasszista kormány irányít.

Persze felvetődik a kérdés, hogy mindez a Jobbik részéről mennyire őszinte. Lesz -e tényleg a rasszista hernyóból demokrata pillangó? Nem fordulhat -e elő, hogy mindez csupán taktika? A szkeptikus énem nehezen hiszi el, hogy nem erről van szó. Majdnem teljesen meg vagyok győződve arról, hogy eredetileg a néppártosodás szlogen valóban csak szlogen volt, nem komoly program, és nem tudom megnyugtató határozottsággal kijelenteni, hogy nem így van ez még most is.

Ugyanakkor a Jobbik már nagyon messze ment ezen az úton, és a jelenlegi szavazóik a jelek szerint ezt elfogadják, sőt igénylik. Hogy mást ne mondjak, az uniós választásra összeálló közös ellenzéki lista (végül meghiúsult) ötlete a Jobbik szavazótáborában volt a legnépszerűbb, a 88%-uk kiállt mellette. Merjünk -e ebből messzemenő következtetéseket levonni? Merjük -e kijelenteni, hogy akár taktikának indult a középre húzódás, akár nem, ez bizony bekövetkezett?

Volt már néhány nagy pártátalakulás a magyar politika elmúlt évtizedeiben. A diktatórikus MSZMP demokrata MSZP-vé válva élte túl a rendszerváltást. A rendszerváltáskor még a Csurka-féle szalonnyilasokat is sorai között tudó MDF később megtisztult, a megszűnése előtti években már liberális konzervatív pártként működött. És persze ott van a legnagyobb kaméleon, a FIDESZ, ami szinte a teljes palettát bejárta az elmúlt 30 évben.

Lehet, hogy most a Jobbik következik? Az ország jól járna vele, ha igen.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr4414675634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeMarco 2019.03.08. 09:38:03

Már megint az a csúnya relativizálás... Te sem tudod eldönteni, hogy hamut önts a fejedre, vagy inkább úgy csinálj, mint eddig is, hogy a múltat inkább elfelejted, az meg sem történt...

Erről az egész sztoriról az jut eszembe, hogy még fiatal koromban volt egy főnököm, akinek az volt a roppant gusztustalan szokása, hogy a gyengébb jellemű emberekre rászállt és addig szekálta napi szinten, amíg ki nem készítette idegileg. Persze az erősebb jelleműek elküldték a pi..ba, azokkal nem tudott mit kezdeni, legfeljebb pitiáner kis húzásokkal próbálkozni náluk. Engem különösen nem kedvelt, mert nem talált fogást rajtam, lepattintottam, mint a bogarat a ruháról, ráadásul a lányával is jóban voltam... Viszont hamarosan kineveztek egy magasabb pozícióba, tovább nem voltunk egy teamben. A legközelebbi alkalommal amikor találkoztunk, odajött és a legkedvesebb, legnyájasabb hangján üdvözölt, mint régi jó barátot szokás. Na, akkor pattant el bennem a húr... Mert az, hogy valaki egy csótány, elviselem, ilyen a természete. De azt már kevésbé, ha egy megváltozott szituációban eljátssza az ellenkezőjét, miközben nyilvánvaló, hogy csak játszik. Akkor megmondtam neki kerek perec, hogy nekem hiába játszik, átlátok rajta és soha, de soha többet ne szóljon hozzám, mert elmegyek mellette, mintha nem is létezne. Úgy is tettem még hosszú éveken át. Az embernek legyen gerince...

Azok után amit hosszú évek alatt műveltetek egymással (szélbal, széljobb), a sok-sok antifa tüntikkel, a provokáló felvonulgatásokkal és az ezekre adott reakciókból, a posztok erdejéről pro és kontra és milliónyi komment után képesek vagytok összebútorozni és öribarit játszani. A parlamenti és parlamenten kívüli szócsatákat és homlokegyenest eltérő filozófiát képviselő és számtalan ellenséges jelenetet végigcsináló pártok most hirtelen úgy tesznek, mintha ez meg sem történt volna.

Bravó. A jobboldalról nézve ugyanezt, mondhatnánk, hogy tulajdonképpen mindegy, nekünk nem számít, hiszen eddig is politikai ellenfél volt ugyanúgy a széljobb, mint a szélbal. Meg hát mindenki azt csinál amit akar.

De azért erkölcsileg nézve ez akkor is csak egy vicc. Vicc a Jobbik balra húzása és vicc a baloldal pálfordulása. Ezt a viccet azonban egyik oldalon sem veszi be minden gyomor. Innen-onnan is lépnek le emberek, mert az eddigi elveikkel szembemegy. Mert maradt bennük gerinc. Maradt bennük szív és értelem. Nem próbálnak meg relativizálni, nem próbálják meg eltörölni a múltat, mintha meg sem történt volna.

Nagyon kíváncsi leszek egy következő választásra (nem az EU-ra, mert az általában érdektelen országos szinten), hogy a Jobbik hogyan fog muzsikálni, mert sztem a szavazók jó részének a gyomra sem veszi be a balrahúzást. Talán annyi mákuk még van, hogy egyelőre csak ők pattognak a jobboldalon a Fideszen kívül, már ha még ott pattognak...

A baloldalon amúgy nem lehet csodálkozni. Hiszen évtizedek óta a nemzeti szavazások kapcsán a másik oldalon találjuk őket, sőt még kampányolnak is ellene és a hatalomért bárkivel összefekszenek, láttunk elég összefogásszerű izét, meg nyafit az uniónak, Merkelnek, az USA-nak, bárkinek, aki választás és választók nélküli győzelmet kínálna nekik. Ebben csak egy további sor a Jobbik kihasználása, ami nekik nem is fáj, hiszen ezzel is gyengítik a jobbikot, a második legnagyobb támogatottságú jobboldali? pártot.

Mindezektől függetlenül a média Jobbikos támadásai is viccesek. Bár hozzáteszem, hogy pont ugyanazzal a kihívással néznek szembe és pont ugyanazt feszegetik, mint te is ebben a posztban. El lehet-e hinni, hogy meg tudnak változni és más kottából énekelni? És ők is ott keresik a választ ahol te és én is, az eddigi tapasztalatokban...

Összefoglalva: Az én szemszögömből mindegy, hogy mit csinálnak, de azt biztosan tudom, hogy az én gerincem ennyire sosem hajolna meg, akkor sem ha baloldali szavazó lennék, akkor meg főleg nem, ha Jobbikos.

(Tessék, most nem mondhatod, hogy nem szóltam a témához).

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2019.03.08. 09:54:05

@DeMarco: Itt ami változik, az a Jobbik. A baloldal és liberális oldal nem (ezt persze lehet akár hibának is tekinteni). A lényeg, hogy nem a ballib oldal adott fel az elveiből, hanem a Jobbik demokratizálódik. Ha a Jobbik még mindig az a szélsőséges párt lenne, mint 8-10 éve, akkor a ballib oldal most se állna szóba vele, bár valószínűleg igény se volna rá, mert a Jobbik teljes mellszélességgel a FIDESZ mellett állna, hisz Orbánék mot pont azt teszik át a gyakorlatba, amiről anno a Jobbik álmodozott. Szóval részemről ne érzem arcvesztésnek a mostani együttműködést, csak tartok a rejtett veszélyektől.

DeMarco 2019.03.08. 10:36:20

@Fedor: "A lényeg, hogy nem a ballib oldal adott fel az elveiből, hanem a Jobbik demokratizálódik."

Ez egy olyan szép mondat... :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

ulpius66 2019.03.08. 11:17:01

Láttunk már ekkora pálfordulást!

Lásd. Fidesz!

inteligencs elenzeki 2019.03.08. 11:58:29

"Hogy mást ne mondjak, az uniós választásra összeálló közös ellenzéki lista (végül meghiúsult) ötlete a Jobbik szavazótáborában volt a legnépszerűbb, a 88%-uk kiállt mellette. "

Ja, annak a kevés jobbik szavazónak a 88 %-a.

Szenvedjetek csak.

inteligencs elenzeki 2019.03.08. 12:00:50

A jobbiknak is annyi. Belesüllyed szépen a DK, LMP, MSZP, elugarosodott talajába.

mildi 2019.03.08. 12:41:04

nem. már hogy a címben feltett kérdésre válaszoljak.
ez még ugyanaz a banda, csak elfogyott a levegő körülötte. de ettől még ugyanazok.

LebensraumamOsten 2019.03.08. 12:42:39

Mintha a blog idehányója Bájer Csótány megbízásából próbálná a fityuszt szalonképessé tenni, úgy hogy a kis jellemtelen bérgörény a jobbikot fikázza. Sztem megérett már egy golyóra a kicsikénk, ugye? Aha. Szóval kis bérférgünk nem hallottál már arról hogy a cél szentesíti az eszközt. Ha az ún. fideszes jobboldali szavazók millióit is hurcolnák el lágerekbe és gyerekeiket kardélre hánynák. még mindig egy csekély ár lenne azért, hogy megszabadul az ország nagyobbik része attól a gennyes feudalista keléstől amit fidesznek neveznek. Mondhatni azt, semmi olyan rendkívüli sérelem nem érne senkit ami a közjóval nem lenne kellőképpen indokolható.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2019.03.08. 12:55:58

@LebensraumamOsten: Apám, neked rohadtul nincs fogalmad arról, hogy ki vagyok :-)

nemecsekerno_007 2019.03.08. 13:59:52

A Jobbik összeállt az ellenzék szervilis, kollaboráns, hazaáruló részével, közben próbál re-brand harakirit elkövetni magán. Hát sok sikert hozzá! :))))

csakegyvalaszto 2019.03.08. 15:27:23

@DeMarco: "Összefoglalva: Az én szemszögömből mindegy, hogy mit csinálnak, de azt biztosan tudom, hogy az én gerincem ennyire sosem hajolna meg, akkor sem ha baloldali szavazó lennék, akkor meg főleg nem, ha Jobbikos."

A poszter is elmondta jogosan, hogy a fidesz volt már minden, liberálistól a jelenlegi széljobbig végigjárta az ideológiai palettát. Ha fidesz szavazó vagy, akkor bizony hajlott a gerinced mint a vessző...

@Fedor:
Ne féltsd a vállalhatatlan baloldaladat, vagy szembenéz a múltjával és meg tud újulni, vagy szépen lassan előbb utóbb eltűnik, kihalnak a támogatói. Én az utóbbinak örülnék, az hogy a fidesz van kormányon az leginkább a szájhős baloldalnak köszönhető.
Nem vagyok jobbikos, de aki már évek óta nem látja a tudatos néppártosodátást, és helycserét a fidesszel, annak vaknak kell lennie...

DeMarco 2019.03.08. 19:11:41

@csakegyvalaszto: "A poszter is elmondta jogosan, hogy a fidesz volt már minden, liberálistól a jelenlegi széljobbig végigjárta az ideológiai palettát. Ha fidesz szavazó vagy, akkor bizony hajlott a gerinced mint a vessző..."

Jogos lenne az észrevétel, ha 89' óta fidesz szavazó lennék. Csakhogy nem voltam. Van egy alapvető tévedés a legtöbb emberben, azt hiszik, hogy pártkatonák és a párttért mindent odaadnak, a lelküket is. (Vannak ilyenek). Miközben az emberek jó részének stabil elvei vannak, életfelfogása, életösztöne. Úgy választunk pártot, hogy annak adjuk a voksunkat, aki a legközelebb áll ezekhez az ösztönzőkhöz, vagyis saját magunkhoz. Ezen kívül ahogy telnek az évek, összegyűjtünk saját tapasztalatokat is, látunk pártokat, embereket kormányon és ellenzékben egyaránt és el tudjuk dönteni, hogy ki szerepelt jól/rosszul. A jelenlegi baloldal nem csak azért szenved, mert nem értünk egyet az elveikkel, hanem azért is, mert láttuk őket kormányzó szerepkörben és nagyon nem tetszett, amit láttunk és az sem tetszik, amit jelenleg is képviselnek. (Nem lehet az emberekkel szemben politizálni, vagyis lehet, csak akkor ne akarjanak nyerni és ne csodálkozzanak az elutasításon). Éppen ezért nem lehet megverni a Fideszt balról és éppen ezért volt második a Jobbik. Ha tetszik 90%-os jobboldaliság volt az utolsó választáson. Az ingadozókkal lehet valamennyire változtatni az arányon és a fiatal generáció nem találkozott személyesen baloldali kormányzással, nekik a Fidesz az ellenségkép, mint nagy kormányzó párt, ez természetes folyamat, elér minden pártot szerte a világban előbb-utóbb. (Rájuk is férne pár év baloldali kormányzás, csakhogy meglegyen a személyes tapasztalatuk...kár, hogy túl sokba kerülne). Sokkal valószínűbb, hogy Viktor megunja, túl idős lesz a frontvonalban maradni és átül a Köztársasági elnöki székbe, átadja a gyeplőt egy fiatalabb utódnak, vagy szimplán egészségügyi problémája lesz, ahogy bármelyikünknél lehet bármikor hasonló crash. Vagy lesz egy jobboldali párt, és jobbról előznek. De akár még az is előfordulhat, hogy Európában fordul a kocka és feljebb jönnek a jobboldali, euroszkeptikus pártok és kap egy csúcsvezetői pozíciót Brüsszelben. (Mondjuk azon jót röhögnék.) Persze ennek vajmi kevés esélye van.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2019.03.11. 15:40:44

@csakegyvalaszto: "Ne féltsd a vállalhatatlan baloldaladat, vagy szembenéz a múltjával és meg tud újulni, vagy szépen lassan előbb utóbb eltűnik, kihalnak a támogatói."

Nem féltem, pláne, mivel nem vagyok baloldali. a szocikról és a dékásokról csak egy kicsivel van jobb véleményem, mint a fideszről, és hidd el, a megújúláson dolgozom.

"aki már évek óta nem látja a tudatos néppártosodátást, és helycserét a fidesszel, annak vaknak kell lennie"

Látni láttam, csak a hitelességéről nem voltam meggyőződve., és igazából még most sem vagyok 100%-ig. Azt persze mindenképp megvolt, hogy a FIDESZ közben jobbról előzött, de ez a Jobbik pozícióját tekintve lehet relatív változás is.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2019.03.11. 15:42:08

@DeMarco: "Vagy lesz egy jobboldali párt, és jobbról előznek"

A FIDESZ-től jobbra mostanra már max. csak a nyíltan nácik vannak.

blah blah 2019.03.19. 16:09:29

A cikkíró azt hiszi, hogy amit ők az ellenzékről gondol, az homogén az országra nézve. :) Hát nem.
Eger hagyományosan jobbos város, mert történetileg kulturális, turisztikai központ, ami szegénység van az az eger környéki falvakban koncentrálódik.
Van a városnak egy olyan része, hogy "északi lakótelep", ahol valamikor versenyképes volt a baloldal, de ők meg határozottan nem liberálisok, meg is buktak.

Két alapvetően jobboldali párt versenyez, és az egyikhez hozzácsapták az amúgyis döglődő egri baloldalt.
Micsoda orbánbuktató széleskörű társadalmi összefogás.

"A FIDESZ-től jobbra mostanra már max. csak a nyíltan nácik vannak."

Azt tudtad-e, hogy a liberalizmus az egyébként történetileg (Adam Smiths, David Ricardo) egy jobbos ideológia? Ráadásul határozottan nemzetben gondolkodtak, és még azt sem vitatták, hogy a társadalmi összjólét érdekében bizony mindig lesznek egyenlőtlenségek, az állam pedig vállaljon minél kisebb szerepet.

Ez három olyan dolog, amivel kapcsolatban egy ma magát liberálisnak definiáló politikus hazószájjal hörögne.
Helyette ugye ottvan az LMBTQ meg a feminizmus. Nehogy már lényeges dolgokról vitatkoztassuk az embereket. Az bonyolult meg kockázatos.

A fidesz azért van kikiáltva széljobb pártnak a baloldalon, mert fel merte rúgni azt a politikai idillt, hogy elég csak benyalni a nyugatnak cserébe meg majd ők jólétet csinálnak. Eltelt 30 év. Hol a jólét?!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2019.03.19. 19:50:35

@blah blah: Méltó maradtál a nevedhez, amit írtál, csak blabla.

1. A poszt nem a konkrét egri kérdésről szól, az csak az apropó. Elvi szinten szól a Jobbik elfogadhatóságáról, hisz az egész országban hasonló megegyezések készülődnek mindenhol, csak máshol nem a Jobbik adná a polgijelöltet.
2. Aranyos vagy, hogy ki akarsz oktatni abból az ideológiából, amit vallok, de felesleges, pláne, ha hülyeségeket írsz. A liberalizmus nem a jobbos-balos skálán helyezkedik el, kompatibilis mindkét oldallal. Igen, lehetett volna itthon is az, hogy a liberális pártok a jobboldallal szövetkeznek, a 90-ben harcosan antikommunista SZDSZ abszolút ezen az úton indult volna el, ha a jobboldal nem azonnal legósdibb konzervatív szalonfasiszta köppenyben jött volna vissza a rendszerváltáskor, szitokszóként használva a liberalizmust. 98-ban a FIDESZ-nek volt esélye meghaladni ezt, és létrehozni a modern jobboldalt, de nem élt vele.
3. Különösen tetszik a felsorolásod, amely hűen tükrözi a magyar jobboldal tévképzeteit a liberalizmusról. Bár az utolsó pontot még így sem értem, hisz többek között pont azért támadták anno az SZDSZ-t, mert a kisebb állam elvét valotta a gyakorlatban is, lásd pl. a privatizáció, az önkormányzatiság, a decentralizált oktatás, és az öngondoskodás olyan formái, mint a magánnyugdíj vagy a többszereplős egészségbiztosítás, és pont a FIDESZ vallja és teszi mindeben az ellenkezőjét, szóval akkor miről is beszélünk?

4. "A fidesz azért van kikiáltva széljobb pártnak a baloldalon, mert fel merte rúgni azt a politikai idillt, hogy elég csak benyalni a nyugatnak cserébe meg majd ők jólétet csinálnak."

Nem. Azért van kikiáltva széljobb pártnak, mert úgy viselkedik. Csak a széljobbon gondolják úgy, hogy a demokrácia csupán benyalás a nyugatnak.

" Eltelt 30 év. Hol a jólét?!"

A 30 év több, mint felében jobboldali kormány volt, javarészt pont a FIDESZ, miért nem nekik teszed fel ezt a kérdést? Pl. hogy az elmúlt 9 évben miképp gazdagodtak meg a nyugatról érkező támogatások lenyúlásából? Na ez pl. válasz lenne a kérdésedre.

blah blah 2019.03.19. 20:48:50

@Fedor:
1. Na ezért mondtam, hogy rossz apropó, mert az egri helyzet pont nem illeszkedik az összefogós vágyálomba. Ahol a baloldal valamelyik pártja érdemi kihívója a jobbiknak ott nem nagyon van sehol összefosás.

2. Vicces, hogy Csurka a szalonfasiszta-szélkonzervatív, aki SOHA nem volt náci kollaboráns, ellenben a pufajkás Horn-al, az 56-ot relativizáló Havas Szófiával, a cenzorasszony Lendvaival, az ügynök Kovács Lacival, és persze az elmaradhatatlan Apró klánnal, akik maguk voltak a kommunista diktatúra annak minden mocskosságával.
És egyébként nagy hazugság, hogy erkölcsi meggyőződés állt a háttérben, simán csak 94ben lehetőség volt hatalomra jutni, a nyugaton meg amúgyis haverok a liberálisok és a szocik. Hát most elkövettek néhány emberiség ellenes bűncselekményt, DE JAJJ! Csak nehogy jöjjenek a nácik!

" anno az SZDSZ-t, mert a kisebb állam elvét valotta a gyakorlatban is"
- A gyakorlatban az SZDSZ nem vezette be az egykulcsos adót, amikor a fidesz megtette habzószájjal visított az összes szoc-lib, hogy ez mennyire igazságtalan... Akkor ezekszerint nem csak a jobboldalnak van tévképzete a liberalizmusról, hanem neked nincs fogalmad arról, hogy a magukat liberálisként definiálók ugyan mi a jófenéket nyilatkoznak meg csinálnak.

A liberális alapgondolat, hogy a piacon létrejön a minőségi kínálat, de amit a szadesz 2007 környékén leművelt az csak arról szólt, hogy az USAban már meghonosodott és iszonyatosan rosszul működő biztosító bizniszt idehozzák. Persze szoci kézbe. Merhogyőknemkorruptakáááá...

"Nem. Azért van kikiáltva széljobb pártnak, mert úgy viselkedik. Csak a széljobbon gondolják úgy, hogy a demokrácia csupán benyalás a nyugatnak. "
Az nem demokrataság, hogy a liberálisok úgy általában nem képesek tudomástvenni a valóság olyan elemeiről, ami nem szerepel az ideolgiában. Pölö monoploisztikus viszonyok. Persze, hogy visítanak, ha elveszik tőlük.

"A 30 év több, mint felében jobboldali kormány volt, javarészt pont a FIDESZ, miért nem nekik teszed fel ezt a kérdést? "

Valahogy a "konjunktúra és a jó időjárás" mindig a fideszre esett. Hát akkor maradjon inkább továbbra is, hogyha ilyen nagy esőtáncos a jobboldal. :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2019.03.19. 21:28:29

@blah blah: 1. Dehogynem, már most is van máshol is, de mint írtam is, most készülődnek csak javarészt. Ráadásul nem csak az önkormányzati választásról van szó, a parlamenti együttműködésről is.
2. Csurka nem volt náci kollaboráns, mert max. gyerek volt a világháború alatt, viszont tőrőlmetszett antiszemita volt. Horn meg fiatalkori bűneit bőven jóvá tette a rendszerváltáskori és utáni érdemeivel. A szocik jó irányba változtak a rendszerváltáskor,demokraták lettek (lásd a poszt témáját). Van velük sok baj, sokszor balfaszok, sokszor korruptak, de nem antidemokratikusak.
3. Egyrészt elegánsan átsiklottál a felsorolásom felett, és úgy teszel, mintha az egykulcsos adó lenne a kis állam egyetlen ismérve. Másrészt az egykulcsos adót először pont az SZDSZ dobta be, még oriásplakáton is kampányoltak vele. Az, hogy nem vezették be, nem rajtuk múlott, hanem azon, hogy a KISEBBIK kormánypárt voltak, és a szocik nem mentek bele. Amikor meg a FIDESZ bevezette, a liberálisok nem sivalkodtak ellene, pl. én se, keresd csak nyugodtan vissza az akkori posztjaimat. Az más kérdés, hogy a FIDESZ rosszul csinálta.
4. A vegyes biztosítós rendszer, amit az SZDSZ tervezett, egyáltalán nem olyan lett volna, mint az amerikai. Annyira nem, hogy az Obamacare is hasonlót akart elérni, csak a másik irányból. A vicces az, hogy Obamát ezért komcsizták a republikánusok.
5. "Valahogy a "konjunktúra és a jó időjárás" mindig a fideszre esett." Most pl. konjunktúra lenne, amikor már Románia is lehagy minket?
LOL

blah blah 2019.03.19. 22:57:54

Ne legyünk már gondolatrendőrök. Ha Csukának "antiszemitizmusa" messze nem volt olyan primitív és együgyű, mint egynéhány jobbikos. Van egy videó a lakiteleki találkzóról, ahol Esterházy Péter nevet Csurka "antiszemita" viccén. Ott valahol nem okozott súlyos erkölcsi megrökönyödést.
Ez az egész fasisztázás, rasszistázás egy nagy szalmabáb, ezeket az eszméket ugyanis senki nem gondozza, nincsenek ott az egyetemeken, szemben a marxizmussal meg a kollektivizáló genderrel és feminizmussal khmkhm.

"Az, hogy nem vezették be, nem rajtuk múlott, hanem azon, hogy a KISEBBIK kormánypárt voltak, és a szocik nem mentek bele. "

Ez leginkább azon múlott, hogy a Gyurcsány-csomag végül nem hozta a várakozásokat, nem lehetett realitása, hogy 5-6%os hiány és stabilan növekvő államadósság mellett ilyennel szórakozzanak. A Gyurcsány-csomagot egyébként nem az MSZP, hanem Bauer Tamásék rakták össze.
Különben, hogy lehet az egy kulcsot rosszul csinálni? Mindenki arról beszélt a baloldalon, hogy szoldiáris adót kéne fizetniük a "gazdagoknak". SZJA-ból... Teljesen nyilvánvaló médiahecc volt az egész, pláne úgy, hogy akik ezt kitalálták nagyon jól kellett volna tudniuk, hogy létezik az osztalékadó a kamatadó meg az EKHÓ.
Ja, csak akinek ilyen jellegű jövedelme van, azok még annyian sem vannak, mint a milliós fizetéssel rendelkezők.
Az egy kulcs az egy kulcs. Ha már szolidáris progresszív az már nem az. Pont. És hát egy nagy médiablöff az egész, azoknak, akik a fent említett ténnyel nincsenek tisztában.
Mészáros Lőrinc nem fizet SZJA-t, mert a vagyona nagy része (amit neki tulajdonítanak) nem realizált.

Az Obamacare arról szeretett volna szólni, hogy jelképes összegért ellátják azoknak az alapvető egyészségügyi ellátását, akik ezt piaci alapon nem lennének képesek megfizetni.
Csak aztán kiderült, hogy ezeknek az embereknek darabra az ellátása pontosan annyiba kerül, mint azoknak akik tényleg kifizették, és ezt a költségvetésnek kéne valahogy kifizetni.
Az egész SZDSZ-es eü oda futott volna ki, hogy a rászorulók után az állam ugyanúgy helyt kellett volna, hogy álljon, azok akik meg eddig is vitték a hátukon a TB-t most fizetik a piaci biztosítást, meg még adók formájában a szolidáris ellátást is.
De amúgy kik is ezek a rászorulók? Hát úgy 80%-ában beteges 65 vagy annál idősebb emberek.
Akkor most mi is lett is megoldva, kérem szépen, azon felül, hogy az állam kiszervezte egy halom bevételét a piacra, a kötelezettségeit meg megtartotta magának?!

Románia a mai napig Bulgáriával van egy trendvonalon, Magyarország Csehországgal Lengyelországgal és Szlovákiával. Teljesen más a két régió gyakorlatilag minden szempontból.
Jól ki lett találva ez is a médiában, csak ki az a hülye aki elhiszi?!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2019.03.20. 07:36:58

@blah blah: Szerinted ha a fasiszta ideológiát nem kutatják egyetemen, akkor az már nem is létezik? LOL

2008-ra a Gyurcsány csomag beérett, kezdtek látszódni az eredményei, csak aztán az év második felében jött a világválság, és elsöpört mindent.

Az egykulcsos adót meg úgy lehet elrontani, hogy vele párhuzamosan elkezdték nyomni a családi adózást, márpedig a kettő nem fér össze (ennyit a kisebb államról). A világon nincs ilyen máshol, sikerült ezzel egy gazdagokat támogató, totál igazságtalan adórendszert összehozni.

"Románia a mai napig Bulgáriával van egy trendvonalon, Magyarország Csehországgal Lengyelországgal és Szlovákiával."

Te le vagy maradva jó pár évvel. Magyarország már csak szeretne egy szinten lenni a Visegrádi országokkal.

24.hu/fn/gazdasag/2018/12/20/gdp-eletszinvonal-romania-magyarorszag/

DeMarco 2019.03.20. 07:58:08

Hagyd Blah Blah, a tények sosem zavarták össze Fedort és meggyőzni sem fogod tudni.

Az Szdsz-nek volt lehetősége dönteni, hogy megmarad ellenzéki oldalon, vagy a hatalomért összeáll a szocikkal. Rosszul döntött és ezzel el is játszotta a választók teljes bizalmát, sosem bocsájtották meg nekik. A Jobbik (vagyis amit most annak hívunk) ugyanezt elköveti épp, nem tanulva a szadesz sorsából. Lelkük rajta. Lehet, hogy még egy-két választásig eldöcögnek, ahogy a szadesz is, de a magyar ember nehezen felejt... A Jobbik az eredeti szavazóit már rég elvesztette, most majd ledarálódik lassan a többi is. A szocialista pártnak meg sem kellett volna születnie, az ellenzéki kerekasztalnál kellett volna keményebbnek lenni először, vagy bármikor azután és megszüntetni a társaságot. Most már lényegtelen, a potentátok és a szavazóik a korukból adódóan meghaltak, nyugdíjasok, kiöregedtek. Mindig is tudtuk, hogy az idő megoldja a problémát, de túl sokba került...

Gazdasági téren meg össze sem érdemes hasonlítani a kormányokat, mert fényévekkel vezet a jobboldal, azt az óbégatást, amikor levitték a kamatlábat, emelték a minimálbér összegét, visszahozták a forinthiteleket, kamatsávot, durván csökkentették az adósávot, egykulcsos adó, imf kifizetése, államadósságcsökkenés, stb., stb., aztán lám' nemhogy évek, de évtized is eltelt már normális környezetben. Nem hogy elő nem mernék jönni bármiféle összehasonlítással, de mélyen szégyenkeznék a baloldalon...minden gazdasági mantrájuk csúfosan (és tartósan) megbukott.

DeMarco 2019.03.20. 07:59:46

@Fedor: "Az egykulcsos adót meg úgy lehet elrontani, hogy vele párhuzamosan elkezdték nyomni a családi adózást, márpedig a kettő nem fér össze (ennyit a kisebb államról). A világon nincs ilyen máshol, sikerült ezzel egy gazdagokat támogató, totál igazságtalan adórendszert összehozni."

Jeeee... na pont ezért nem nyertek választásokat...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2019.03.20. 08:16:45

@DeMarco: A saját kis világod mindig csodálattal tölt el. Még hogy én nem hagyom zavartatni magam a tények által :-)

DeMarco 2019.03.20. 08:18:52

@Fedor: Még mindig jobb a csodálat, mert én csak röhögök a te világodon...meg csóválom a fejem... :DDD

blah blah 2019.03.20. 10:25:05

@Fedor:
Nem bizony. És különösen olyan értelemben nincs, ahogy a marxizmust, feminizmust, genderizmust gondozzák a különböző think-tankok.
Teljes mértékben összehasonlíthatlan, amikor a kommunista diktatúrában döntő részt vállalók gyerekei unokái egyetemen meg alapítványokon kutatják a kollektivizmust, meg amikor ugyanezek az emberek kitépik az összes szál hajukat, hogy itt az emberiség vége, mert Bácsfi Diána náci.

"Az egykulcsos adót meg úgy lehet elrontani, hogy vele párhuzamosan elkezdték nyomni a családi adózást, márpedig a kettő nem fér össze"

Ki szerint nem fér össze? A piacon árazott forinttal? A csökkenő államadóssággal? A stabil maastrichti hiánycéllal?
Ezek bármelyikéért örömtáncot jár volna a szoc-lib koalíció.
Támaszd már alá légyszíves, hogy ugyan hogy a fenébe támogatja a gazdagokat az a rendszer, aminek az adójóváírási maximumát két minimálbéren dolgozó ember már igénybe képes venni...
Ja, meg definiáld már légyszi azt is, hogy kik a gazdagok, vagyis pontosabban mondva SZJA fizető gazdagok, mert itt az SZJA adókulcsról volt szó.

"Te le vagy maradva jó pár évvel. Magyarország már csak szeretne egy szinten lenni a Visegrádi országokkal."

Te olvastad amúgy a cikket?
Két dolgot állít :
- magasabb a GDP növekedés ARÁNYA
- magasabb a román minimálbér, mint a magyar
Ez az utóbbi egyébként végül mégsem történt meg, és azt is "elfelejti közölni a cikk, hogy a román átlagbér 160 ezer bruttó (nagyjából a román minimálbér), a magyar átlagbér meg 300 bruttó.
A GDP növekedés aránya pedig attól is függ, hogy mekkora a bázis, illetve milyen a román lej árfolyama. A román lej épp úgy mesterségesen erős, mint a forint volt 2010 előtt, és meg is lesz a böjtje.

"2008-ra a Gyurcsány csomag beérett, kezdtek látszódni az eredményei, csak aztán az év második felében jött a világválság, és elsöpört mindent. "

A gyurcsány-csomag soha nem érett be, és a nemzetközi hitelminősítők már 2007ben vitatni kezdték magyarország hitelképességét, ezért kellett olyan nevetséges megoldásokkal tömni a hiányokat, mint a vizitdíj meg az ágydíj.
2007ben! Hol volt még akkor a válság?
Az IMF-et a fidesz zavarta el, az államadósságot a fidesz állította csökkenő pályára, az adósságszerkezetet a fidesz alakította át, az inflációt a fidesz fékezte meg. Mit is csinált a gyurcsány csomag? Egy sima fiskális restrikciós történet volt, ami arra volt jó, hogy ne menjen csődbe az állam már 2006 végére, mert hitelt már nem nagyon akartak neki osztani.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0