A Stockholm-szindrómás ország
2014. április 07. írta: Fedor

A Stockholm-szindrómás ország

stockholm_budapest.jpg

A Stockholm-szindróma egy stockholmi túszdrámáról kapta a nevét. Lényege, hogy a túszok – és a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek általában – szeretetet kezdenek érezni kínzóik, rabtartóik iránt. Ez furcsa; józan ésszel azt hihetnénk, hogy gyűlölniük kellene őket. Általában ez így is van; olykor azonban nem ez történik. A Stockholm-szindróma olyankor léphet fel, amikor a sok bántás mellett a rab figyelmet, néha előforduló felületes kedvességet tapasztal a rabtartója részéről, ugyanakkor teljesen ki van szolgáltatva neki, az élet-halál ura felette. 

Az benne volt a pakliban, hogy a FIDESZ győz. Látható volt, hogy bár nem lehetetlen a kormányváltás, azért ennek van nagyobb esélye. Azzal szembesülni viszont, hogy Orbánék a kétharmad szélén billegnek, mégis egy kicsit mellbevágó volt. 

A FIDESZ-nek minden számítása bevált. 

Érdemes volt magukra szabni a választási rendszert, hisz egy olyan eredménnyel, ami Orbán tegnap esti hazugságával szemben egyáltalán nem példa nélküli Európában, és annyi szavazattal, amelynél többel már kétszer is kikapott, és ami majd 800.000-el kevesebb szavazatot jelent a négy évvel ezelőttinél, majdnem sikerült megtartani a korábbi parlamenti arányukat. 

Érdemes volt maguk alá gyűrnie a médiát, hisz el tudták érni, hogy a kampány a kontrollálatlan és hamis sikerpropagandáról, valamint egy volt szoci pár száz milliójáról szóljon a saját hasonló (Rogán, Papcsák, stb.) és pláne a több léptékkel nagyobb méretű (KÖZGÉP, Garancsi, Mészáros, trafikok, Paks, stb.) korrupciós botrányai helyett. Olyan ügyek, amelyek egy normális országban egyesével is a végét jelentenék egy kormánynak, teljesen leperegtek róluk, mert az ország jelentős részéhez ezek el se jutottak, vagy ha igen, csak erősen torzítva.

Érdemes volt hamisgyöngyöket szórni a nép közé, elnevezve azt rezsicsökkentésnek, mert a dolgokat csak a lyukas zsebén keresztül néző többség számára elfedte azt, hogy a gazdaság terén gyakorlatilag minden szinten rosszabbul teljesítettek, mint az országot állítólag tönkretevő elődeik.

Ezek persze csak a FIDESZ szemszögéből nézve számítanak jó húzásnak. Normális szemszögből nézve ezek aljas eszközök, nem lehet követendő példa senki számára.

De mindezek ellenére ehhez a győzelemhez azért kellett a másik fél is.

Hogy nem vált be a Kormányváltó összefogás, az nem kérdés. Eleve félszívvel támogattam őket a legkisebb rossz elve mentén, de a tegnap történtek megerősítettek abban, hogy nem ebben az összeállításban, nem ezzel a belső arányokkal, és legfőképp nem ezzel a csapatkapitánnyal kellett volna kifutni az amúgy is az ellenfél felé lejtő pályára. Voltak egók, amelyek szükségtelenül nagyok voltak, és voltak, amelyek szükségtelenül kicsik, és ezek összeségében a végeredmény szempontjából végzetesnek bizonyultak. Ez nem jelenti azt, hogy rossz lett volna Mesterházy  miniszterelnöknek. De azt igen, hogy lett volna nála alkalmasabb, aki integrálóbb, hitelesebb lehetett volna jelöltként. Persze Bajnai is elkövette a maga hibáját azzal, hogy nem állt bele kellő időben és kellő eréllyel a maga ambíciói mögé, elerodálva ezzel a felé áradó bizalmat, és lehetőséget teremtve arra, hogy az MSZP legyen a vezető erő, hatalmas támadási felületet adva ezzel a FIDESZ számára. 

Ha a demokratikus oldal teljes kampánya olyan lett volna, mint az utolsó egy hét, akkor lett volna esély a nyerésre. Addigra összecsiszolódtak, és megtalálták azokat az ügyeket, amelyekkel talán fel lehetett volna rázni a közvéleményt, de ezek már nem tudták kifutni magukat. Elcsúsztak, elkéstek, így nem sikerült megtörni a fásultságot, a félelmet. 2002-ben 70% felett volt a szavazók aránya, és ezzel akkor sikerült is elkergetni a FIDESZ-t. Most viszont nem sikerült szavazóurnákhoz csábítani az elégedetleneket, mert nem sikerült megfelelő alternatívát nyújtani.

Orbánék folytathatják. Marad tehát a Hoffman Rózsáék által szétvert oktatási rendszer a porig alázott tanári karral; marad a state capture, vagyis az, hogy minden új törvény a fideszes hátország gazdagodását szolgálja; marad a kelet felé sodródás, az orosz függőség, marad a diktatúrák kegyeinek keresése; marad, sőt minden bizonnyal erősödik a demokrácia leépítése; marad a totálisan sikertelen gazdasági unortodoxia.

Magyarország népe vasárnap reggel még Közép-Európában ébredt fel, de este már Kelet-Európában aludt el. 24 évvel a rendszerváltás után visszajutottunk megint majdnem ugyanoda, egyetlen nagy különbséggel: ehhez most nem kellett megszálló külső erő, ezt most magunknak intéztük el.

És ez igazi tragédia.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr255974274

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Országgyűlési választás 2014 2014.04.08. 08:35:56

Azzal foglalkoztak, hogy matekban meglegyen a választás, de azt nem tették rendbe, ami miatt elküldték őket. Piszok nagy hiba volt, mert tegnap kiderült, hogy az emberek még adósnak tartják őket a múltjukkal való szembenézéssel.

Trackback: Orbán és a Stockholm-szindrómás laboratóriumi nyulak 2014.04.07. 22:15:04

A kép természetesen nem az idézet elhangzásakor készült, Orbán Londonban most nem egy kórházban és nem is egy valódi laborban járt (ugyan már kérem, ott okos emberek vannak, mi keresnivalója lenne ott), hanem a brit királyi külügyi intézetben. Az idé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zobod 2014.04.07. 17:48:04

@Leadfoot: csökkentették az államadósságot kb. 1400-1500 milliárd forinttal. Ha az nincs, akkor most nem 80% körül lenne a GDP arányos adósság, hanem árfolyamtól függően 83-85%. Ezen felül több, mint 400 milliárd / év hiányforrást vettek ki azzal a költségvetésből, hogy megszűnik a manyup, ez alapvető a 3%-os hiánycél betartásához. Pár száz milliárdból állami tulajdont szereztek a stratégiainak ítélt vállalatokban, a többiből meg zömmel önkormányzati adósságot konszolidáltak. A manyup rendszer úgy volt rossz, ahogy volt, a f-k rendszer kiadásai semmit nem csökkentek azzal párhuzamosan, ahogy a manyupos befizetéseket elkezdték kivonni a korábbi rendszerből (más kérdés, hogy állampapírok vásárlása formájában visszament a költségvetésbe - kamatra). A f-k nagyarányú kiadáscsökkentését a szoclibeknek kellett volna meglépni a manyup bevezetésével párhuzamosan, az ő nünükéjük volt a manyup, csinálták volna fenntarthatóra. Nem tették meg, ne reklamáljanak.

Egyébként van most alacsony szja kulcs, mellé ott a TBSZ további adókedvezményekkel, vagy akár a lakástakarék. Semmi akadálya az öngondoskodásnak, ismeretségi körömben ez a tipikus.

Leadfoot 2014.04.07. 17:50:01

@DeMarco: Az alapján számolni egy kormány teljesítményét, hogy mennyi pénzt adott nekem? Szerintem ez elég durva szűk látókörűségre vall.

Mondok egy példát: mikor Viktor bevezette az egykulcsos adót, nekem annyi volt a fizetésem, hogy havi kb. 12ezer forinttal többet tettem zsebre.

Viszont apám, aki fele annyit keres, mint én, 5ezerrel kevesebbet vitt haza. És - annak ellenére, hogy a családban pozitív maradt a mérleg - rohadtul nem örültem, mert tudtam, hogy az apámhoz hasonló, alacsony fizetésű emberből van több.
Plusz tudtam, hogy nekik nagyobb szükségük van arra az 5ezerre, mint nekem a 12-re.

Másik példa: Bajnai alatt egy bizonyos adó engem komolyan érintett, bosszankodtam is miatta.
De akkoriban legalább azt láttam, hogy a megszorításokból a gazdaságot próbálják talpra állítani (index.hu/gazdasag/magyar/2010/01/15/magyarorszag_koltsegvetesi_vilagelso/)
Nem stadionokra és haverok kitömésére ment el a pénz nagy része.
Plusz kimondták, hogy megszorítás van. Ami ma ugyanúgy van, csak a köztévén minden nap meghallgathatom a hazugságot arról, mennyire jól megy nekünk. Bajnainak, aki a sok hazugság közt kimondta az igazságot, viszont napi hatvanszor játszották le a "fájni fog" beszédét.

Tudod, nem csoda, hogy a rezsiharccal meg lehet vásárolni a birkák szavazatát. Egyébként úgyse tudják kiszámolni, hogy a rezsimegtakarítással ellentétes oldalon mennyit vettek el tőlük, hiszen ki az, aki elkezdi összeszámolni, hogy pl. a különféle új- és megemelt adók miatt mennyivel nőttek a kiadásai?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.04.07. 17:51:26

ideje felébredni, és szembenézni a számokkal. előbb, aztán posztolni.
egyébként te S. szindrómáról papolsz..
hogy maradjak stílszerű, ez a poszt tökéletes példája a kognitív disszonanciának.

Leadfoot 2014.04.07. 17:54:09

@zobod: Érdekes mód 2013-ban ismét nőtt, sőt, minden eddiginél magasabb volt az államadósság.
És akkor az orosz hitelről nem beszéltünk. Vicces húzás egy olyan kormánytól, amelyik az államadósság csökkentését tűzte a zászlajára.

zobod 2014.04.07. 18:05:06

@Leadfoot: egyidejűleg a forintot is gyöngíteni, és a fele részben deviza adósságot is csökkenteni nem nagyon lehet.

Paks-2 szerintem még nem lejátszott, a nagypolitika keresztül húzhatja. Ha az oroszoknak elgurul a gyógyszere és további hódításokba kezdenek, akkor nem lesz módunk velük egy ilyen kooperációra... de nem tartom kizártnak, hogy így sem.

magyaridióta · http://magyaridiot.blog.hu 2014.04.07. 18:05:50

"Azzal szembesülni viszont, hogy Orbánék a kétharmad szélén billegnek, mégis egy kicsit mellbevágó volt."

ebből is látszik, hogy álomvilágban élsz.

@Leadfoot: "a rezsiharccal meg lehet vásárolni a birkák szavazatát."

azoknak a "birkáknak" a nagy része naponta éhezik.

a legjobban Véleményvezér írja le a lényeget (pedig nemcsak nem szeretem őket, de kifejezetten káros hülyeségeket is írnak, de nem most):

velemenyvezer.444.hu/2014/04/07/szegeny-orszag-igy-szavaz/

magyaridióta · http://magyaridiot.blog.hu 2014.04.07. 18:14:10

@DeMarco: "Ha nem lennék lusta kiszámolhatnám, h mennyi pénzt vettek ki a zsebemből 2002-2010-ben és mennyit raktak vissza bele 2010-14-ben, de nem is kérdéses, h ez utóbbi erősen pozitív, míg az előbbi erősen negatív számadat lenne."

az enyémbe is raktak jócskán, de mégsem vagyok boldog tőle. lehet, hogy nem ártana számolgatni mégis inkább, hogy ellenben mennyit vettek ki.
de van egy másik aspektusa is, amit egy nagyon jól kereső barátom fogalmazott meg a legfrappánsabban: "ég a pofám a beosztottaim előtt, hogy az szja miatt mennyivel többet keresek."
(van olyan kollégája, hogy a fizetése kevesebb, mint amennyivel a barátom többet kapott - tehát sikerült azokon segíteni nagyot, akiken kicsit sem feltétlenül kellett volna.)

attól sem vagyok boldog, hogy mennyi pénzt szednek be a "multiktól" (azaz tőlünk).
ugyanis engem sokkal jobban érdekelne, hogy a beszedett pénzt mire fordítják. sajnos nem látszik, hogy egy kicsit is érdekelné őket a jövő.
eltapsolták a manyup pénzeket, meg emelik a nyugdíjakat, miközben százezreknek minimálbér után lesz nyugdíjuk, de erre például nincs semmiféle terv, nem beszélve a magam fajták 25 év múlva várható állami nyugdíjára, miközben azért perkálunk rendesen.

nem mellesleg, az erősebb kutya szexuál elvét akkor is szeresd, ha majd nem fog tetszeni az eredménye.

Narancskommunista (törölt) 2014.04.07. 18:14:20

@zobod:
És hol vannak az egyéni számlák? Mert azok hiányában ez így nyílt lopás volt. Ha egyszer buknak, ez az egyik dolog, amiért minimum börtönt érdemelnének a felelősök.

zobod 2014.04.07. 18:54:36

@Narancskommunista: miért, mi lenne akkor, ha lenne egyéni számlád a f-k-ban? A manyup lényege nem az egyéni számla volt, hanem az, hogy az inaktív életkorban kifizetésre kerülő nyugdíj forrása a manyupban az aktív évek alatt felhalmozott tőke/tőkejövedelem, nem pedig az aktív évek alatt "létrehozott" utódok jövőbeli újraelosztott munkajövedelme. Egy öregedő társadalomban, ahol a gazdaság egyre több szektora válik munkaintenzív helyett tőkeintenzívvé, ez nem megkerülhet irány. Abban én sem hiszek, hogy ezt össztársadalmi szinten meg lehet oldani, látod hogy a mi manyup rendszerünkben is eleve benne volt a bukása, jobb nélküle. Egyéni stratégiák viszont lehetnek, kellenek is hogy legyenek. Aki nyugdíjas éveire nem tud egy tehermentes olcsón fenntartható underclass mentes szomszédságban lévő lakást, és mai vásárlóértéken legalább 30-40 millió forint tőkét összehozni az állami nyugdíj és eü ellátás mellé, az bizony nagyon szegény öregkorra számítson (félreértés ne essék, amit írtam, az nem valami nagypolgári életvitel alapja, csupán egy nélkülözésektől mentes időskoré)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.04.07. 18:56:19

@DeMarco: Oké, meellé kattintottam, nem neked szántam. De attól még a több tízezer áldozat akkor és is hajmeresztő hülyeség...

Naumov 2014.04.07. 18:57:53

Fedorkám, most már lazíthatsz. Derekasan küzdöttél, egy fizetett pártaktivista nem lett volna képes ilyen kitartással kampányolni a sokszorosan leszerepelt szoclibek mellett, és a legvédhetetlenebb simongábor ügyeket is fél mondaton belül fideszezésbe/hírtévézésbe/simicskázásba terelni, de ez most kevés volt. A meccs elment, az elvtársaid 2010 után ismét el lettek hajtva a büdös francba. Még elmatekozhatsz egy darabig, meg szidhatod a birka népet (bár úgy megnézném a Kvasztics Fedor összest 2002-ből meg 2006-ból, amikor a ma a rezsicsökkentésre voksoló állampolgárok nem kis része Medgyessy száznapos ökörségeire, majd a Gyurcsány-Kóka páros gazdasági dübörgésről szóló delirálására szavazott, hogy miket írtál te akkoriban a bölcs és megfontolt döntést hozó állampolgárokról - mert hogy így volt, afelől szemernyi kétségem sincs), de a lényeg ugyanez marad. Orbánékat sokan nem szeretik, rá is szolgáltak bőségesen, de a 2002 és 2010 közötti arcokat sem akarják vissza, és nem fognak elmenni rájuk szavazni, hiába ők kajabálják a leghangosabban, hogy orbántakaroggy. Ezeknek az arcoknak saját maguknak kell eltakarodniuk ahhoz, hogy a helyükön felállhasson egy hiteles váltópárt a Fidesszel szemben; neked meg lassan ideje lenne visszatérned az alternatív valóságból a földre, hogy ezt az információt megpróbáld feldolgozni.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2014.04.07. 19:22:13

@Fedor: Küldjél légy szíves valami linket, amin valami megfontolható választási program van, és nem csak az utóbbi négy hétben összeszedett és publikált ígéretek. Vállalom, hogy attól kezdve onnan fogok nem talpnyaló sajtót olvasni.
index, origo, 444, hvg.hu, nol.hu, törökgábor, vincent, mind talpnyaló volna?

Legutóbbiból, idézet, lelki tanácsadás poszt a választás előtt egy nappal:
10. Biztos jobb lenne az országnak az ellenzékkel?

Nem tudom. Talán, igen.

Na, ez az ami kevés volt. A "nem tudom, talán".

Magyarnarancs hu, interjúkérdés Karácsony Gergelynek a szavazás előtt három nappal:
"Az azért nem látszik egyértelműen a nyolc pontból, hogy mit tenne a baloldal, ha kormányt alakíthatna."

Én, a nem újságíró, a nem politológus laikus ezek után miről maradtam le?

Roggán Anttal Fidesz 300 millió honnan van? 2014.04.07. 19:38:47

@DeMarco:

"Az persze fel sem merül benned, h vazze, lehet, h tévedsz??? Lehet, h végig te láttad rosszul a dolgokat???"

Jajj már, természetesen nagyon figyelemreméltó a győzelmetek, de azért legalább ti, interneten művel emberek ne hazudozzatok már úgy mintha köztévén nevelt birkák lennétek.. pláne most, amikor már mindegy.

Szóval hogy tévedhetett volna Fedor például abban, hogy Rogán nyilvánvalóan lopta a százmillióit (szó se róla, nem csak ő, de Ő IS), valamint abban se nagyon tévedett Fedor, hogy a nagy kaliberű pénzszivattyú mögött hihetetlen mértékű, köztörvényes maffia-korrupció áll.

Mefg abban se volt semmi tévedés, hogy pofátlanul, mocskos módon "ellopták" a közmédiát, és abban sincs semmi tévedés, hogy két nagyságrenddel többet és nagyobbakat hazudoztak, mint Gyurcsányék.

Ilyenkor illenék ezt már nem "védeni", hiszen te is tudod, és mindenki tudja hogy tudod.

A szerencsétlen birkák, na azok nem tudják, és ez az, ami a győzelmetek záloga volt.

DeMarco 2014.04.07. 20:01:07

@Leadfoot: "Az alapján számolni egy kormány teljesítményét, hogy mennyi pénzt adott nekem? Szerintem ez elég durva szűk látókörűségre vall."

Tényleg?? Ne viccelj, alapvető, h mindenki a zsebe szerint szavaz. Sok más egyéb szempont mérlegelése mellett.

Előre megmondtam, h öngyilkosság az egykulcsos ellen kampányolni, senki nem szavaz a pénztárcája ellen.

Ti lehet, h nem emlékeztek rá, vagy nem akartok, de nem a 100 napos programmal kezdett megyó. Azzal kezdte, h elvette a 240.000 forintos adóvisszatérítés felét, majd rövidesen az egészet. Törölte a kamattámogatásokat, törölte a kedvezményes forinthiteleket és belekergették az embereket a devizahitelekbe, ami még ma is komoly gondot jelent azoknál, akik voltak olyan bolondok, h felvegyék. Aztán törölték a szocpolt. Emelték az adókat, szuperbruttóval kábítottak, stb.

Ezzel összehasonlítva a fidesz utóbbi négy évét, fényévekre vannak egymástól, helyreállították a pusztítást. Felsorolni is sok lenne a sok pozitív hozadékát ennek az időszaknak.

Manyup: Több céget is ismerek, akik levonták a dolgozóktól a nyugdíjat (vagyis szerepeltették a papíron), de soha nem utalták át a manyup számlákra, elsikkasztották a pénzt. Egy ilyen bukta után rászálltak az egyik cégre a hatóságok. Rendeztek egy nagy bulit ahol megyó volt a fő vendég. Utána nem zaklatták egy darabig a céget a hivatalok. Az ilyen simlis cégek mindig csődbe menekülnek. Csőd esetén a sorrend: Bankok, Hitelezők, Felszámoló, kereskedelmi partnerek és a sor végén az állam, meg a dolgozók juttatásai, amikre sosem marad pénz. Ebből következik, h a manyup számlákra sosem érkeztek be a jogos követelések. Sok embertől nem a fidesz "nyúlta le" a manyup pénzeket, hanem sokkal korábban a simlis, adócsaló cégek lopták el azt. Sok embert ismerek, akik emiatt sokkal jobban jártak az állammal, mint a saját nem létező összegű számláikkal...

Aztán vannak az egyéb célok, amik szintén kötődnek a pénzhez. Ilyenek a helyi érdekek, a szűkebb hely, ahol élsz.

Hogy ne menjek messzire, évtizede szerepelnek bizonyos projectek a fejlesztési tervben. A balliba kormányok 8 éven át zsinórban lehúzták ezeket a projecteket, egy fillért sem adtak rá soha. Most viszont minden project elindult és nagy ütemmel halad. Megépülnek nagyon régen várt utak, hidak, felújításra kerülnek leamortizált útszakaszok, kiépülnek bicikliutak, stb.

Csak a futóbolondok szavaznak a pénztárcájuk és az elemi érdekeik ellen. Aztán erre még rá lehet pakolni ideológiai mázt, identitás különbségeket, gusztust, de alapjaiban a pénz diktál.

Mert megérdemled 2014.04.07. 20:09:46

@DeMarco: Egész életemben igyekeztem kulturáltan fogalmazni, de most kivételt teszek; a kurv@ anyád te agyhalott droid!!!
Majd akkor is így nagypályásan nyilatkozzál, amikor a gyerekeidnek krumplin kívül nem tudsz mást adni, vagy amikor az orvosi vizsgálatra fél évet kell várnod, mert nincs orvos aki megvizsgáljon. De leginkább akkor, amikor a nyugdíjad csak arra lesz elég, hogy a kifizesd a vízdíjad, mert másra nem lesz elég.

Éppen a hozzád hasonló barmok miatt nem sajnálom ezt az országot egy percig sem, megérdemlitek, hogy fejjel előre zuhanjatok a szakadékba.

DeMarco 2014.04.07. 20:10:54

@Roggán Anttal Fidesz 300 millió honnan van?: Egyszerű a helyzet. Nem arról van szó, h téved, vagy nem téved. Arról van szó, h nincs különbség és míg az egyiknek elnézi és mindent igyekszik kimagyarázni, addig a másiknak semmit sem néz el és a minden valóságot nélkülöző, egyértelmű blődségeket is készpénznek véve kibaxott álszenten háborog.

Ugye senki sem gondolja komolyan, h fletó bevallása stimmel? Vagy bajnaié? Vagy Viktoré akár? Persze, papíron minden rendben van és stimmel. De senki nem gondolhatja, h ez a valóság!!! Ez egy status quo. Én nem bolygatom a tiédet, te nem bolygatod az enyémet... Nincs is ezzel semmi baj, mindenki ugyanazt játssza, de akkor senki ne álszenteskedjen, senki ne játssza meg magát és nézzen nagy bociszemekkel.

Ugyanez a párttévével is a helyzet. Amíg a maszop játszótere és párttévéje volt, tele ősmamutokkal és tele sületlenségekkel, addig minden rendben volt vele a balliba blogerrek szerint, most meg, h a fidesz játszótere és párttévéje, meg álszenten háborognak.

Aztán csodálkoztok, h gúnyosan röhögünk...

DeMarco 2014.04.07. 20:19:19

@Mert megérdemled: Figyelj kispajtás. Láttad te a manyup számládat bármikor is??

Mindig jól kerestem, de ami pénz rajta volt, talán ha 1-2 évig lett volna elég, pedig többet tettem rá, mint az átlag, elhiheted. Inkább örülj, h nincs, mert ha abban bíztál, akkor a végén simán éhen haltál volna... Ha azt a pénzt ideadták volna, akkor négyszeresét megforgattam volna belőle, mint amit a nevetséges kamatokkal és a horribilis kezelési költséggel rátettek pluszban...

Négy éve hetente temették a balliba megmondóemberek az országot és a kormányt. De itt vagyunk, jól élünk és jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ellentétben veled(tek), akik roppant frusztráltan élitek a napjaitokat és harcoltok a nemlétező démonaitokkal...

Rátóti Mutyikos 2014.04.07. 20:33:50

@magyaridióta: " "a rezsiharccal meg lehet vásárolni a birkák szavazatát."

azoknak a "birkáknak" a nagy része naponta éhezik."

te is alomvilagban elsz. akik eheznek azoknak a legkisebb a fogyasztasa. telen faval futenek, villanyt vagy lopnak vagy minimumot hasznalnak es gazt sem igen tudnak hasznalni.

Roggán Anttal Fidesz 300 millió honnan van? 2014.04.07. 20:36:40

@DeMarco:

Nem, semmi csodálkozás, sőt: le a kalappal, ez "egyenes beszéd" volt Részedről:)

Itt igazából az a különbség közöttünk, hogy engem akkor is zavarna az ilyen mértékű torzított média, ha a "nyerő" oldalon állnék szimpátiailag.

Egyszerűen jobban irritál mint egy "átlagembert", mert én koromnál fogva még megéltem, megérezhettem ugyanennek a "korábbi kommunizmusban" volt megnyilvánulását, amitől már akkor is hányingert lehetett kapni.

Megéltem a téeszelnököket, a munkásőröket, a segghülye kommunista kádereket. A mostani hatalmat ugyanerre a modellre lehetett így felhúzni, aztán lehet hogy majd "kikupálódik", de erősek a kétségeim: a régebbi kontraszelektált káderek soha nem lettek kevésbé hülyék. Lehet hogy most éppen Fideszesek :)

Bocs, nem akarok sértegetni, de el tudom képzelni, mert van pár Fideszes "ismerős", akiről agyilag - hát nem bíznám rájuk a relativitáselméletet.

Persze, lehet, hogy az országnak az lesz a jó, hogy a "butaságon" (mert ez azért vitathatatlan) megerősödött hatalom jó irányba viszi majd a dolgokat. Nem tudom, öt-tíz év múlva mi lesz a mostani helyzet megítélése.

Most, érzelmi alapon, jogosnak gondolom a "háborgást" vagy "hőbörgést", mert az előbb említett okok miatt az irritáció azt sugallja, hogy rossz lesz, hiszen régen, a "filmhíradós-propaganda" korában is rosszul sült el az, hogy egy centrális népbutító (kommunista párt) képzelgése mentén halad a szakadékba a gazdaság, és a társadalom.

sírjatok 2014.04.07. 20:43:06

@Mert megérdemled: "amikor a gyerekeidnek krumplin kívül nem tudsz mást adni, vagy amikor az orvosi vizsgálatra fél évet kell várnod"

Tudjuk, tudjuk. Éhséglázadás, polgárháború, államcsőd, megjósoltátok mind. Egyik sem lett. Fidesz kétharmad lett.

magyarinfo.blog.hu/2011/02/09/az_ehseglazadasok_eve_jon_magyarorszagon

nemethpeter.blog.hu/2012/01/05/tuntetesekkel_meg_elkerulheto_a_csod

boldogokasajtkeszitok.blog.hu/2012/04/22/polgarhaboru_7

űrszelvény (törölt) 2014.04.07. 20:48:21

Az emberek nem a bukott baloldalban látják a jövőt, ergo mentálisan sérültek. Micsoda éles logika :)

dr kíváncsivagyok 2014.04.07. 20:52:40

@DeMarco:
" Csak én 89'-ben kizártam volna az mszmp-t és utódpártját a választásokból. (plusz elszámoltatás)."

Te szerencsétlen,..akkor kizárhattad volna a 3/4 Fideszt, élukon Kovérrel Orvbánnal...
Mind MSZMP , vagy KISz titkárok voltak !

Mesterlövész 2014.04.07. 21:12:57

@DeMarco: Te felsőbbrendű lény, egyet árulj el! A kibaszott "hogy" szót fáj leírni? Vagy fogyatékos módon makogni már erkölcsi győzelem? Taníts, fogyaték!

Mesterlövész 2014.04.07. 21:13:59

@sírjatok: Akkó'... Ez most jó? Én már tényleg el vagyok tévedve.

torró 2014.04.07. 21:15:11

Kérhetek egy kávét? Jó páran leírták azokat az érveket amiket én is úgy gondolok. Amúgy csak annyit még, hogy A Ferenc Európába tartana, de ott azért gratulálnak a nyertesnek. Ez ugye politikai kultúra. Akkor ez elemi dolog, és ez sincs meg.Azonkívül azzal indítani, hogy még zavargásokat is hajlandó kezdeményezni, már eleve dekadens elmére vall. És őt szeretnék sokan államfőnek. Egyébként nem egy törvényen múlik, hogy valakit kedveljenek. Általában a tisztességes és egyenes emberekre vevő a az emberek nagyrésze. Nem handabandázni kellett volna, és ordibálni mint Hitler, és nem ordenáré módon pocskondiázni az ellenfelet. Csókoljatok kezet Roon Webbernek. Attól többet kellene felmutatni, mint lebarmolni a másik tábort, és nagy arccal lenni, hogy az én seggemben fordul meg a passzát szél.Azt kapta a bal oldal amit megérdemelt. Ma reggel az volt az első, hogy átmentem a Feri unokatestvéréhez, mivel rokonságban vagyunk, és kérdezem őket, na,akkor mit szóltok az eredményhez. Azt mondták: úgy kell neki, mi a FIDESZ-e szavaztunk.Akkor? Most megmutathatja a FIDESZ, tud e jobban teljesíteni. Amúgy meg azért már kicsit stabilizálódtunk, de az adósság az adósság és bizony azt fizetni kell ha tetszik, ha nem.Simon pénze mennyire futná?

Pióker2014 2014.04.07. 21:16:59

Többen azt írják, hogy az MSZP-nek nem volt programja.

Ez nem igaz.

2013 végén elfogadták, 56 oldalas:
mszp.hu/sites/default/files/ajanlat_magyarorszagnak_kongresszus20131019_0.pdf

Nagyjából TGM-en kívül senki sem olvasta.

Amikor bedobták a 8 pontot, akkor annak egyszerűségéért támadták a pártot.

Én semmilyen korrektséget nem tapasztaltam.

A jobbikosok mindenhol a Jobbik hű de frankó programjáról írtak, amit persze nem olvastak.

Az MSZP programját agyonhallgatták.

Az MSZP-re fogok szavazni továbbra is, és inkább kerülöm az online sajtót.

zobod 2014.04.07. 21:17:09

@dr kíváncsivagyok: pedig, ha dobtak volna minden állampárti múltú személyt, akkor nem lett volna a 90-es évek alvilággal összefonódó, olajozó, Szeva bácsit rejtegető balliberális maffiaállama, nem lett volna az állam pénzügyeinek majdnem K.O.-t adó Megyó, és nem lett volna a magyar közélet mételye Gyurcsány sem.

Pióker2014 2014.04.07. 21:18:47

@zobod: Milyen alapon dobtak volna bárkit, aki semmilyen bűncselekményt nem követett el?

.Gordon Gekko. 2014.04.07. 21:22:35

A fidesz szarrányerte magát, a Jobbik pedig több listás szavazatot kapott mint az MSZP.

A baloldal, LMPstül, a mandátumok 1/5ét kapta.

Mit lehet ehhez hozzátenni? Ne hazudozzatok annyit, mint az elmúlt4ben.

.Gordon Gekko. 2014.04.07. 21:25:25

@Pióker 2014: Nem ez a probléma.

Azért nem érdekel senkit az MSZP programja, mert azt sem hiszik el amit kérdez. A 2006os program után ez nem meglepő.

Orbán végrehajtotta a programját, és most folytatja. Apró különbség.

.Gordon Gekko. 2014.04.07. 21:27:42

@sírjatok: Híhíhíhí

ennyit tudnak meg az álnevüket

Pióker2014 2014.04.07. 21:28:05

@.Gordon Gekko.: Ez nem igaz. 2010-ben teljesen mást ígért.

Az MSZP pedig 2002-ben végrehajtotta a programját.

Pióker2014 2014.04.07. 21:29:25

@.Gordon Gekko.: Te miről beszélsz?

Az MSZP öt és fél százalékponttal verte a Jobbikot.

2010-ben a különbség 2,4 százalék volt.

zobod 2014.04.07. 21:30:16

@Pióker 2014: az mszmp hatalmának alapja a szovjet megszállás volt, a munkás-paraszt állam pedig elnyomó, diktatórikus rendszer volt. Nem csak annak mondott, hanem valóban az.

.Gordon Gekko. 2014.04.07. 21:30:56

@Pióker 2014: Ha mást ígért volna a kommunisták győznek.

Ők mást ígértek 2006ban elkergették őket a picsába.

.Gordon Gekko. 2014.04.07. 21:32:01

@Pióker 2014:

Jobbik 20,5

MSZP + Szarcsány + Bajcsány + PM + Fodor = Jobbik + 5,5%

A Jobbik szarráverte a kommunista partizánhadat

sanyix 2014.04.07. 21:32:44

@dr kíváncsivagyok: és ez miért baj? Írta hogy baj?

Pióker2014 2014.04.07. 21:34:48

@zobod: Nyilván érdekes és ellentmondásos korszak, amelyről eltérhet a véleményünk.

Viszont milyen alapon lehet büntetni és jogaiban korlátozni bárkit, aki nem követett el bűncselekményt?

Az MSZP mai vezetői között elvétve van olyan aki 1990 előtt pártvezető volt - én egyébként kivételekkel a '90 előtti pártvezetőket nem ítélem el -, a parlamenti képviselőik között pedig senki.

Bárhogy is vélekedünk róluk, nincs jogi alap a kizárásukra.

Pióker2014 2014.04.07. 21:38:17

@.Gordon Gekko.: A Jobbik úgy verte meg az MSZP-t és szövetségeseit, hogy 5,5 százalékponttal kevesebbet kapott.

Értem.

.Gordon Gekko. 2014.04.07. 21:40:44

@Pióker 2014: Hol írtam én hogy megverte a szélliberális bankárokat és a zsidókat?

A kommunistákat vitán felül megverte a Jobbik.

sanyix 2014.04.07. 21:47:18

@Pióker 2014: leírom betűvel. Az egész összefosás, vagy is 5 párt csak 5,5%-al többet hozott össze mint a jobbik egyedül. Ez szép nagy pofon az összefosásnak.

.Gordon Gekko. 2014.04.07. 21:51:16

@.Gordon Gekko.: Persze ebben nem az a főciki hogy az MSZP és a Jobbik nagyságrendileg ugyanannyi szavazatot kapott.

A főciki az, hogy az MSZP a legöregebb 20%-ból vergődik, a Jobbik meg a legfiatalabb 20%-ból építkezik.

zobod 2014.04.07. 21:54:19

@Pióker 2014: olyan alapon, hogy az egész rendszer egy idegen hatalom megszállásán alapult. Ez máig nincsen kellőképpen tudatosítva, hogy azok, akik a pártállamot működtették - tudom hogy sokan voltak - azok az '56-os forradalmat eltipró szovjet megszállók bábállamát működtették. Biztos vérig lennének sértve, de definíció szerint ők kollaboránsok. Persze nem egyenlő mértékben, és nem is egyenlő felelősséggel. Az viszont nem számít, hogy kishalak voltak, vagy felsővezetők, mert az elnyomó rendszer olajozott működését a besúgók jelentései garantálták, a pártapparátus/munkásőrség pedig emlékeztetett minden állampolgárt, ki a gazda. Szerintem fair eljárás, ha nekik az új, demokratikus rendszerben közéleti szerepvállalásra nem kellett volna lehetőséget adni.

Pióker2014 2014.04.07. 21:57:38

@.Gordon Gekko.:

Nincs ilyen felmérés.

Az MSZP jellemzően a választókörzetek nagyvárosias, korfáját tekintve fiatalabb részén szerepelt jól, a Jobbik pedig döntően elöregedő kistelepüléseken.

Lehet, hogy ezeken a körzeteken belül a Jobbik szavazói valamelyest fiatalabbak, de messze nem ilyen fekete-fehér a kép. Vannak fiatal MSZP és társaira szavazók, s vannak idős Jobbik-szavazók nem kevesen.

Az átjelentkezők és külföldi szavazók eredményeinél egyébként a Jobbik nem erősödött a 4 évvel ezelőttihez képest.

.Gordon Gekko. 2014.04.07. 22:02:38

@Pióker 2014: Volt egy csomó ilyen felmérés.

Az mszp-nek coki, 2018at sem éri meg. A fogatlanokat viszi Szarcsány a többi felszívódik mint a genny az egézséges nemzettestben.

Pióker2014 2014.04.07. 22:05:16

@zobod: Az MSZMP tárgyalások után, egy sor demokratikus törvényt elfogadva, demokratikus választásokat rendezve önként távozott a hatalomból, s azóta is mindenben betartja a demokratikus játékszabályokat.

Nem volt összeomlás, nem volt fegyveres harc. Vették a kalapjukat. A régi pártelit távozott, a reformista másodvonal - akikre semmit nem lehet ráhúzni - pedig demokratikus választásokon mérette meg magát, s többször nyert.

De mindez a múlt.

Egyetlen mai MSZP-képviselő sem töltött be korábban MSZMP-pártfunkciót.

(Bár szerintem az sem lenne bűn, láttam, ahogy az ország évről évre gyarapodott akkoriban, s épül le most.)

DeMarco 2014.04.07. 22:14:39

@Roggán Anttal Fidesz 300 millió honnan van?: "Itt igazából az a különbség közöttünk, hogy engem akkor is zavarna az ilyen mértékű torzított média, ha a "nyerő" oldalon állnék szimpátiailag."

Nem a zavarás itt a lényeg. Zavar engem is, de vagyok annyira realista, h megértsem ezen nem egyszerű változtatni. Úgy meg főleg nem lehet, h kettős mércét alkalmazva a haveroknak elnézem, az ellenfélen meg felnagyítva óbégatok, ahogy Fedor szokta csinálni. Ráadásul pontosan tudjuk, h bizonyos ügyekben működik az összekacsintás a pártok között.

Ha meg irritál a párttévé, van távirányító, ki kell kapcsolni és kész. 150 másik csatornám van, mégsem nézem egyiket sem...

A ballib kommentek zöme a 2 millió embert birkázza és meg sem fordul a fejükben, h talán önmagukban és a pártjaik vezetőiben keressék a probléma gyökerét. Bár ekéznek, mert sztem a pénz beszél, de azt már nem veszik észre, h a szegényeknek ott volt a rezsicsökkentés, a középrétegnek meg az egykulcsos adó. A baloldalon viszont épp ezeket vették volna el...

Tagadhatatlan, h vannak idióták is. Például a fidesz két nappal a választások előtt megajándékozott sok embert egy jogszabállyal, amire négy hónapja vártunk. A kommentelők fel sem fogták a jogszabály lényegét, ellepték a balliba trollok a posztot és telehányták orbitális baromságokkal. Javítottam volna az ökörségeket, de regisztrálni kellett a kommenteléshez, majd regisztrálás után közölték, h csak egy hét múlva!!! él majd a lehetőség... úgyhogy a lúzerek értetlenkedtek magukban tovább...
De azért a többség pontosan tudja, h mi a jó neki és mit miért tesz, vagy nem tesz.

Pióker2014 2014.04.07. 22:14:39

@.Gordon Gekko.: 1990 óta ezt hallom.

A reformista, baloldali-liberális, de döntően mégis plebejus, nagyvárosi és iparvárosi rétegek között az MSZP marad belátható időn belül az elsődleges igazodási pont.

Nem fognak eltűnni.

A mostani súlyos vereség ellenére sem lehet eltagadni, hogy az MSZP stabilizálta magát, s Budapesten és néhány nagyvárosban jelentősen megerősödött. Biztos vagyok abban is, hogy a Nyugaton dolgozók között is lenne 30-40%-a. Ha levélben szavazhatnának.

Semmi nem utal az összeomlásra. Az 1990-es 10,89%-os szereplés után is felálltak, most is fel fognak.

DeMarco 2014.04.07. 22:21:30

@Mesterlövész: "Te felsőbbrendű lény, egyet árulj el! A kibaszott "hogy" szót fáj leírni? Vagy fogyatékos módon makogni már erkölcsi győzelem? Taníts, fogyaték!"

Üdv az internet világában übermenschkém!

Jobb ha hozzászoksz nyelvtannáci, h sűrűn alkalmazzuk a rövidítéseket...

Ne akarj nemzetközi porondon megfordulni, mert nagy bajban leszel. Fent vagyok olyan fórumon, ahol minden náció megfordul és a legtöbb esetben mindössze pár betűből álló mondatrészekben folyik a társalgás. Senki nem veszi a fáradságot, h kerek mondatokat írjon, felesleges is, így is megérti mindenki egymást...

Pióker2014 2014.04.07. 22:24:01

Másfelől több szociális ígérettel az MSZP képes lehet visszaszerezni a Jobbik-szavazók egy részét, s képes lehet mozgósítani az otthon maradt százezreket, ill. a legszegényebbeket.

Nem hiszem, hogy egy átgondoltabb politizálással az MSZP egyedül ne kapott volna most 30%-ot.

Másfelől nem lesz több Simon-ügy. Már ez a mostani is eléggé furcsa és rejtélyes. 2018-ban viszont nem lehet már hasonlóval előjönni. Nyilván hat majd akkor is néhány valós vagy kreált ügy, de ez kevés lesz.

Az MSZP mögött felsorakozhatnak népes rétegek, egyelőre nem látszik, hogy bárki meg tudná szorítani a baloldali és liberális pártok közül.

Az pedig illúzió, hogy mindenki jobboldali lesz.

DeMarco 2014.04.07. 22:26:12

@Pióker 2014: "Az 1990-es 10,89%-os szereplés után is felálltak, most is fel fognak."

Csak azt ne felejtsd el, h van egy állandó szavazóbázisuk, akik nagy része Pestre lett betelepítve. És ez a szavazóbázis minden évben erodálódik. Négy év hosszú idő, jelentősen apadni fog ez a bázis és nem fog feltöltődni, mert az újabb generációk más világban éltek, mások az elvárásaik, nem kötődnek közvetlenül a kommunista érához.

Az idő nekünk dolgozik...

Pióker2014 2014.04.07. 22:36:26

@DeMarco: A 13. pl. az egyik legfiatalabb lakosságú kerület.

Budapesten jelentősen javítottak 2010 óta. Pedig a város lakosság újra nő, főleg a betelepülők miatt. Én úgy látom, hogy a beköltöző, sikeresebb vidéki fiatalok inkább balra szavaznak.

Ha igazad lenne, folyamatosan gyengülniük kellene, miközben szövetségeseikkel együtt Budapesten most nagyon jól szerepeltek. A szövetségesekre ez csak kisebb mértékben vezethető vissza.

Nyilván egyes helyeken gyengülnek, de nagyon úgy tűnik, hogy a dinamikus nagyvárosi körzetekben erősödnek.

Pióker2014 2014.04.07. 22:49:59

@Pióker 2014: Ráadásul a szavazási minták gyakran öröklődnek a generációk között.

komplikato 2014.04.07. 23:37:11

@DeMarco: "Már az felér egy erkölcsi győzelemmel, h sértett hallgatás és duzzogás megy, döbbent, üveges tekintetekkel övezve...
Néznek, mint boci a világba, h ez meg hogy lehet??"

De ja vu. 2002?

.Gordon Gekko. 2014.04.07. 23:44:34

@komplikato: 'De ja vu. 2002?'

Háhá. A fidesz több szavazatot kapott 2002ben mint most vasárnap.

Na ilyen a cucikkal nem történik.

Táskás Tóni 2014.04.08. 00:34:52

@DeMarco: Szaporodnak a fideszes offshore lovagok kegyencei....DDDD

pirimogyoró 2014.04.08. 06:10:44

@DeMarco: "Az idő a mi kezünkre játszik..."
Most nyerte meg a kedvenc pártod a választást és teljes jogú ura és parancsolója az egész nemzetnek. Mit szeretnél még a kezetekre játszani? Mondjál egyet, amiből kevés van?
(Én tudnék, de nem akarok személyeskedni :)

én már a fény gyermeke vagyok 2014.04.08. 06:48:12

@poszt.

Na, az az egy biztos,

hogy mostantól egyetlen politikus se fogja azt mondani,
hogy

- tiszteli a szabadságszerető büszke magyar népet, amelyik 56-ban megvívta bátor harcát, csak a kormányát kritizálná -

Kurvára kiállította magáról most az egész magyar nemzet a bizonyítványt.

A határon túli magyarság meg elásta magát a bányászbéka pöttyös ázsiai segge alá a 95 %-áva...

Az összmagyarság lett egy lepra a világ szemében.

Ez van.

torró 2014.04.08. 07:53:30

@én már a fény gyermeke vagyok:
Miről beszélsz? Menj el egy álomfejtőhöz.És még azt mondjátok, hogy a "fideszbirkák". Na basszus Te mi vagy:))))

anonymand 2014.04.08. 09:24:10

@DeMarco:

Tisztelt DeMarco!

"Kár a szót szaporítani, ezerszer elmondtuk előtte, utána, mindenki pontosan tudja, h mi a probléma a ballibáknál. Hiteltelenség, megújulásra képtelenség, programnélküliség." - hogy megint milyen nagyon eltaláltad a szarva közt a tőgyét!

Programnélküliség. Ez az! Telitalálat.
Mert az a "program", hogy Folytatjuk!, az akár egészében, akár részleteiben lelkesítő.
Mert mi is fog folytatódni (hogy belemenjünk egy kissé a részletekbe is)?
A versenyképességi listán a lecsúszást?
A beruházási rátát levisszük 15%-ra?
Mindent megteszünk, hogy folytatódjon a tőkekivonás?
Maradunk stabil bóvliban, ahova most minősítettek fel?
Évi 90 000-nél is több elszegényedő lesz évente? - mintha nem lenne amúgy is elég.
A GDP négyéves növekedési átlaga továbbra is veri a 0,575%-ot?
Folytatjuk a körkörös harcot, legfőképpen az UNIO ellen, és még inkább tartjuk a markunk?
Programnak nem rossz, igazad van.

Hiteltelenség. Ez megint telitalálat!
Hazánkban ma nincs hitelesebb ember Bonsai Duce-nál.
Már liberális korában is ő volt a hitelesség megtestesítője, ami azóta csak fokozódott.
Hogy kevésbé régi példával éljek, Paks ügyében anno és most, adórendszerrel kapcsolatban anno és jelenidőben, nyugdíjpénztári vesztesek ügyében, meg általában bármivel kapcsolatban, amiben korábbi nyilatkozatai fellelhetők.

Bevallom őszintén, egészen elkeseredtem, mikor meggyőző szavaidra nem találtam ellenérvet.

Tisztelettel:
anonymand

DeMarco 2014.04.08. 10:53:49

Szerintem egészen egyszerűen rövidre zárhatjuk a vitát azzal, h ennyire kevés szavazóval sem a régi rendszerben, sem az újban, sem semmilyen választási rendszerben nem nyert volna a baloldal választást. Like-okkal nem lehet választást nyerni.

Ezért nincs értelme kifelé mutogatni, nem lehet megmagyarázni a dupla kétharmados buktát sehogy sem.

Ezen nincs mit vitatni, ezek tények. Teljesen egyértelmű, h a ballibák a legkevésbé sem tudták meggyőzni a választókat arról, h bizalmat szavazzanak nekik.

Lehet ekézgetni a fideszt és azokat akik rájuk szavaztak, de talán elgondolkodhatnátok, h mik ennek az okai.

DeMarco 2014.04.08. 10:55:12

@Fedor: Példát vehetnél a kollégáról, aki kifelé mutogatás helyett, befelé néz:

bunkobrendelmatyi.blog.hu/2014/04/08/46_vereseg

DeMarco 2014.04.08. 10:56:52

@anonymand: "Hiteltelenség, megújulásra képtelenség, programnélküliség"

Szeretnéd ezt cáfolni? Nem, nem szeretnéd, mert nem is tudod cáfolni. Nem is tetted...

DeMarco 2014.04.08. 10:58:06

@csak egy néző: Egy ilyen videóba már belebuktatok... nem volt elég??? Hallani ahogy röhögnek közben...még eljátszani sem tudják rendesen.

csak egy néző 2014.04.08. 11:08:24

@DeMarco:
Behubesza öcsém, jó, hogy azt nem írod, hogy a kurucos köcsögök komcsik, ballibsik.
Nyugtass meg, hogy ennyi ésszel, azért tudsz egyszerre lélegezni is és írni is.

DeMarco 2014.04.08. 11:12:46

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Bejött amitől tartottál! Győztek a régi arcok!"

Észrevehetted már, hogy eddig minden bejött amit leírtam. A legtöbb jóslatom stimmelni szokott, Fedorral pont ellentétesen...

Már leírtam párszor, de én megyót is megjósoltam és azt, h el fogja venni az adójóváírást, előtte évekig gőzerővel fizettem vissza a hitelemet, h tőlem ne tudja elvenni a pénzt és eszem ágában nem volt devizahitelt felvenni amíg kormányon voltak a ballibák. Amikor zuhant a forint, nekem nőtt a pénzem, mert nem hitelem volt devizában, hanem megtakarításom...

Visszakövetheted sok évre amit leírtam és összevetheted Fedoréval, ha szereted a burleszket...

Ennek ellenére én is tévedhetek, például csak két évre számoltam Pintért és a helyére Bakondit vártam, de az árvíz körül történhetett vmi, mert nem lett váltás és ami még meglepőbb, h újabb négy évre marad a helyén. Vagy én nem lepődnék meg, ha a 4. fidesz kormányt Varga, vagy Navra vezetné és Viktor átülne Áder helyére, némileg bővített jogkörökkel, ahogy fickó tervezte a Felvidéken, csak neki nem jött össze. Most oda lehetne rakni csendben Pokornit az oktatásra, de sztem a keresztény demokraták ragaszkodni fognak a területhez.

DeMarco 2014.04.08. 11:21:36

@csak egy néző: Fikázással nálam nem érsz el semmit.

Láttam én már ballib képviselő jelöltet, aki a választás előtti éjszaka a saját kis körmöcskéivel tépkedte le a fideszes jelölt választási plakátjait a hirdető táblákról. Aztán kikapott másnap, utána az első adandó alkalommal rohant a dekásokhoz, majd most a libás jelöltjét nyalta körbe, hátha kap vmi koncot. Nem kapott, ismét csúnya bukta lett a vége... és még nincs is neki vége, még idén jön az önkormi választás, ami a kövi pofon lesz neki.

Teljesen hidegen hagynak a lefizetések. Ugyan mi különbség van a pártok között ebben a kérdésben? Az összeomlás is osztott ételt, szép kis egységcsomagokat a nyugdíjasoknak, úgymond segélycsomagot a szegényeknek, stb. a választások előtt. A fidesznél semmi ilyesmi nem volt tapasztalható (helyben).

DeMarco 2014.04.08. 11:23:49

@csak egy néző: Sőt, visszanézheted, kifejezetten jeleztem, h igen csendes kampányt folytat a fidesz, nincsenek plakátok, nincsenek szórólapok, nincsenek rendezvények, az emberek zömének fogalma sincs sztem, h ki a jelölt akire szavaztak.

Úgyhogy az ilyen kamuvideókkal elmehetsz a francba...

csak egy néző 2014.04.08. 11:45:28

@DeMarco:
Hát te tényleg egy kretén vagy.
"Sőt, visszanézheted, kifejezetten jeleztem, h igen csendes kampányt folytat a fidesz, nincsenek plakátok, nincsenek szórólapok, nincsenek rendezvények"

Hát ez kész, hihihi,
-Csendes kampány??
Bármelyik országos tv kanálisra, közrádióra kapcsolsz, más sem sem folyt csak a fidesz fos.
-Nincsenek plakátok?
Akkor ki a búbánatos f..sz mosolyog, szinte minden óriásplakátról?
-Nincsenek szórólapok?
Akkor a viktoros levelek, cöfikés füzetecskék, a minden lakásba bedobált Helyi Téma az mi a...?
_Nincsenek rendezvények??
Akkor mi a f..sz a Cöfikés birkamenetelés, a mindennapos 100 méteres makadám út, pelenka üzem, Legó gyár, 4- es Metró (amit minden erővel akadályoztak), nyilvános klozet átadások stb, stb.
Hogy csak téged idézzelek
"Úgyhogy az ilyen kamuvdumával elmehetsz a francba..."

anonymand 2014.04.08. 12:17:27

@DeMarco:

Tisztelt DeMarco!

"Szeretnéd ezt cáfolni? Nem, nem szeretnéd, mert nem is tudod cáfolni. Nem is tetted..." - nem is cáfolni akartam. Hiábavalóságokra az ember nem fecsérli drága nyögdíjas idejét.
Csak arra szerettem volna felhívni becses figyelmedet, hogy bár minden igaz amit a baloldalról (és ez különösen az MSzP-re vonatkozik) írtál, a másik oldalon egy az egyben ugyanez érvényes.
Ez tehát nem magyarázat a vereségre, vagy fogalmazzunk úgy, hogy nem ezek a hibák okozták a baloldal buktáját.
Hozzájárultak, elismerem.
A magyarázat részben összetettebb, mint hogy azt három fogalomkörrel el lehetne intézni (ami ráadásul mindkét oldalra igaz, sőt!).

Tisztelettel:
anonymand

Ui.: akit nagyon érdekelt, azért a balosoknál találhatott programot...

Jimbo75 2014.04.08. 14:33:01

@DeMarco: Ne zavarjon, hogy 800.000 emberrel kevesebb szavazott rátok, ez is azért van, mert olyan kurva jól vezetitek az országot, igaz? Narancsbirka....

DeMarco 2014.04.08. 14:48:43

@csak egy néző: Nem követed a szöveget. Nem országosan, hanem helyben.

DeMarco 2014.04.08. 14:51:38

@Jimbo75: Mindig van egy réteg, akik ide-oda csapódnak, mindig azt hiszik, h a következő kormány fogja megoldani a problémáikat. Lehet, h vesztettünk 800.000 embert, de ti még ezeket sem tudtátok megszólítani, nem jelentkeztek nálatok. Egy része otthon maradt, egy részük meg átszavazott a Jobbikra.
Lehetnek fideszben csalódott szavazók, de azért annyira nem hülyék, h átszavazzanak balra, főleg nem erre a hiteltelen, lejárt csapatra...

Jimbo75 2014.04.08. 14:58:20

@DeMarco: Nem vagyok balos, ezt is beszoptad, mint az előző kommentedben is, amikor csak egy néző tételesen cáfolta a csendes kampányról szóló hazugságaidat. Az a kurva nagy mákotok, hogy nincs normális ellenzéke orsósnak, ha lett volna akkor 90%-os győzelmet aratott volna....

DeMarco 2014.04.08. 15:04:53

@anonymand: "a másik oldalon egy az egyben ugyanez érvényes."

Tegyük fel, h így van. De akkor ugyan miért kellene váltani??? Ha mindkét oldal szerinted egyforma, akkor mi indokolta volna a váltást? Váltani akkor érdemes, ha van miért megtenni. Ha lesz egy párt, akik tisztességesek, tisztességes programjuk lesz és normális gazdasági elképzelésük, akkor lesz váltás, lesz kihívó. Most is vannak egyébként ilyenek, de túl kicsik, szinte láthatatlanok. De ott vannak és nem zavarnak senkit sem, lehetett rájuk szavazni. Ha szerinted most nincs különbség, akkor egyetértesz velem az alternatíva hiányában...

Nézd meg, rengetegen nem mentek el szavazni, ugyanakkor nőtt a Jobbik 5%-ot. Akik csalódtak a fideszben nem mentek át balra, mert az még jobban megrémiszti őket, mint a fidesz. Egyéb lehetőség híján, átszavaztak a Jobbikra. Pesten pedig átszavaztak az lmp-re. Nézd meg a kerületeket: teljesen nyilvánvaló, h fletó és bajnai helyett a maszopnak az lmp-vel kellett volna bandáznia. Ha kihagyták volna a levitézlett min.elnököket és nem ekézték volna a lumpeneket, elvitték volna egész Budapestet. Akkor most maszop-szadesz2.0 koala lenne pesten. Akkor sem nyertek volna, de több lenne a piros rész és nem lenne kétharmad. Csak maguknak köszönhetik a sikertelenséget...

DeMarco 2014.04.08. 15:12:59

@Jimbo75: :DDDDD Vicces vagy... Soha nem szavaznánk balra. Viktort csak jobbról lehetett volna befogni, de ott csak a Jobbik van, ami második is lett vidéken.

Úgy látszik kognitív disszonanciában is szenvedtek. Már harmadszor írom le, h nem országosan írtam, hanem helyi szinten. A környéken nem találnál egyetlen fideszes plakátot sem, szórólapot pláne és mindössze egyetlen köszönő levél érkezett az egész kampány alatt. Ezzel szemben minden villanyoszlopon ott lógnak az összeomlás plakátjai, vagy a Jobbiké, minden hirdetőoszlopon dettó és minden látványrendezvény hozzájuk kötődik, köztük az erős facse kampány. Még egyszer nem írom le, próbálkozz felfogni.

Ami meg a 90%-os lázálmaidat illeti, szerintem inkább menj suliba, ilyenkor már nincs órád?

csak egy néző 2014.04.08. 15:56:55

@DeMarco:
". Nem országosan, hanem helyben."
Hol laksz öcsém, "helyben"? Valami barlangban?

anonymand 2014.04.08. 19:03:42

@DeMarco:

Tisztelt DeMarco!

"Tegyük fel, h így van." - tegyük fel, hogy józan vagyok, működik a hosszútávú memóriám, ráadásul kibaszottul kulturált vagyok és nem emlegetem egyik anyádat sem.
Tegyük fel.
Ha netán próbáltál volna érvelni, hogy miért is nincs igazam, akkor ittam volna egyet, nem lennék józan, stb.
Idézek egy klasszikust:
"Szeretnéd ezt cáfolni? Nem, nem szeretnéd, mert nem is tudod cáfolni. Nem is tetted..."

"De akkor ugyan miért kellene váltani???" - röviden: csak! Szenátorasszony őnagyságát idéztem. Bővebben:

- A versenyképességi listán a lecsúszást megállítani, előrébb kerülni.

- A beruházási rátát valami normál értékre feltornázni.

- Olyan kiszámítható gazdasági (jogi) környezetet teremteni, hogy folytatódjon a tőkebeáramlás.

- Kikerülni a bóvli kategóriából (nem le, felfele).

- Megállítani az elszegényedést.

- A GDP négyéves növekedési átlagát minimum 2,5%-ra emelni, stabilan. Több lehet, kevesebb nem.

- Befejezni a körkörös harcot, legfőképpen az UNIO ellen.
Szerintem.
A teljesség igénye nélkül...

"Ha mindkét oldal szerinted egyforma, akkor mi indokolta volna a váltást?" - nem, egyforma. Példának legyen elég a van program, vagy "Folytatjuk!"

"Váltani akkor érdemes, ha van miért megtenni." - fentebb felsoroltam egynémely dolgot ami szerintem alapos indok. Nekem, szerintem legalábbis.

"Ha szerinted most nincs különbség,"... - már leírtam, hogy van. ..."akkor egyetértesz velem az alternatíva hiányában..." - nem értek egyet

"Nézd meg, rengetegen nem mentek el szavazni, ugyanakkor nőtt a Jobbik 5%-ot." röstellem is erősen.
"Akik csalódtak a fideszben nem mentek át balra, mert az még jobban megrémiszti őket, mint a fidesz." - én meg úgy vélem a Fidesznél rémisztőbb csak a szélsőjobb.

"Csak maguknak köszönhetik a sikertelenséget..." - na, ezzel a mondatoddal majdnem tökéletesen egyetértek. Rezeg a léc, hogy maximálisan.

Tisztelettel:
anonymand

DeMarco 2014.04.08. 21:16:33

@anonymand: Röviden: Volt rá 8 évük...ebből melyik teljesült??? Nem gondolod, h van bőven negatív tapasztalatunk a ballib kormányzásból???

Kicsit pofátlannak érzem olyat számon kérni, amit saját maguk sem tudtak soha teljesíteni...

Mikor tartották be a 3%-os Maastrichti kritériumot a 8 év alatt???

Mikor volt az alapkamat ilyen alacsony a 8 év alatt?

Mikor volt az államadósság fele ennyi?

Mikor tűnt el az infláció?

Mikor volt ilyen alacsony az adó?

Mikor volt ennyi támogatás a családoknak?

Mikor kellett dolgozni is a segélyért?

Csak a teljesség igénye nélkül...

A bóvli kategória egy vicc, csak azért szivatnak minket, mert megtartottuk a bankadót. Ha eltörölnénk, rögtön +++-osok lennénk. De milyen áron???

Ugyanez igaz a multikra is. Ha eltörölnénk az ágazati adókat, mindjárt vigyorognának...

A kiszámítható jogi környezetben akár egyet is érthetnénk, bár ahogy változik a világ, úgy a jogi környezetet is változtatni kell és finomítani, ott ahol szükséges, vagy megváltoztatni. Mert ami ma igaz, holnap már nem biztos, h az lesz. Nézd meg Ukrajnát...

Indokom van nekem is bőven, csak nem értem miért kellene előjönni vele, mikor elég egyértelmű sztem...

gébics · http://www.geebics.blog.hu 2014.04.08. 22:35:37

Jó írás, összefoglalja a lényeget!

anonymand 2014.04.08. 22:50:31

@DeMarco:

Tisztelt DeMarco!

Igen diszkréten nyomod, hogy de a zemútnyócév...
Ami természetesen említésre méltó (módon el lett baltázva).
De most nem erről van szó (én legalábbis azt hittem).
Mögöttünk négy év, adott "teljesítménnyel", előttünk négy év, egy miniszterelnöki ígérettel.
Folytatjuk.
Na, ezt nem kőne!

"Volt rá 8 évük...ebből melyik teljesült???" - - gondolom, hogy Te most a saját listádra gondolsz, amit idetoltál, a kérdés arra vonatkozik.
A második mondatomban szerintem a választ is megtalálhattad kérdéseid sorára (nagyjából).

Lehetne ugyan megjegyzésem egyik, másik jogosságát illetően, de minek?
Nem arról a 8 évről, hanem az elmúlt négyről, s az előttünk állókról.

"Kicsit pofátlannak érzem olyat számon kérni, amit saját maguk sem tudtak soha teljesíteni..." - tartsál nyugodtan pofátlannak, ha olyasmiben kértem számon, amiben nem tartottam "jobbnak" az akkori gazdaságpolitikát, s most az én listámról beszélünk, nem pedig arról, amit idevettettél.
Miket is írtam?
- A versenyképességi listán a lecsúszást megállítani, előrébb kerülni. - előrébb voltunk

- A beruházási rátát valami normál értékre feltornázni. - nem emlékszem, hogy 21% alá került volna (persze én is tévedhetek)

- Olyan kiszámítható gazdasági (jogi) környezetet teremteni, hogy folytatódjon a tőkebeáramlás. - a Mercedest Bonsai Duce csak átadta, nem ő hozta be. Nézz utána nyugodtan, folyik a tőkekivonás. Mire panaszkodnak a befektetők(?): bizonytalan jogi környezet (többek között)

- Kikerülni a bóvli kategóriából (nem le, felfele). - van abban igazság, hogy megtorlás jellege is van a dolognak, csak egy dolgot ne feledj! A különadók (válságadók) kivezetésének hány határideje volt? Mikor kijelentette a kormány: vége a válságnak.

- Megállítani az elszegényedést. - 2008-tól (lehet, hogy volt valami válság?) derekasan növekszik. Odáig mintha javultak volna a mutatók.

- A GDP négyéves növekedési átlagát minimum 2,5%-ra emelni, stabilan. Több lehet, kevesebb nem. - ez az elvárás a mindenkori kormányra áll (hasonló viszonyokra vonatkoztatva (tehát nem akkorra például, amikor a német gazdaság is 6%-nál többet esett)

- Befejezni a körkörös harcot, legfőképpen az UNIO ellen. - harcolni lehet (nemzeti érdek volt, van lesz), de permanens, körkörös harcot nem folytattunk.

""Kicsit pofátlannak érzem olyat számon kérni,"... - az egyébként is a Nemzeti Számonkérő Szék dolga lenne, én a véleményemet írhatom, maximum.

"A kiszámítható jogi környezetben akár egyet is érthetnénk, bár ahogy változik a világ, úgy a jogi környezetet is változtatni kell és finomítani, ott ahol szükséges, vagy megváltoztatni. Mert ami ma igaz, holnap már nem biztos, h az lesz." - ezt a rizsát még egy kínai sem enné meg, púdernak pedig egy madámnak sem felelne meg.
Ezt nem kellett volna...

Tisztelettel:
anonymand

Ui.: mint állampolgár, majd én eldöntöm, hogy kinek mit írok a rovására. Az APEH is csak öt évig visszamenőleg...

fehérfarkas 2014.04.08. 23:32:53

@NekemNemEzKell:
Ez a magyar baloldal a társadalompolitikájában baloldali: szociális védőhálót ad a rászorulóknak (lásd 2010 előtti munkanélküli segély összege és folyósítási ideje, rokkantak támogatása, özvegyi nyugdíj, minimálbér adómentessége, adójóváírás az átlagbér összegéig, a közmunkások havi nettó bére magasabb volt: 60.200 Ft/hó a mostani 49.000 Ft/hó helyett, stb...).
Gazdaságpolitikájában az MSZP mindig is liberális gazdpolt folytatott. Nemcsak a Bokros csomag óta, hanem eleve az MSZP a reformkomcsikból jött létre, akik már a Kádár rendszer idején a piacgazdasági folyamatok bevezetését elindították elsőként a KGST országok között, és akiknek köszönhetően Magyarország volt az első KGST ország, amely a Világbankhoz és az IMF-hez csatlakozott, és Nyugat-Európával aktív gazdasági kapcsolatokat folytatott.

Ezzel szemben a Fidesz társadalompolitikájában neoliberális: szociális védőháló leépítése.
Gazadaságpolitikájában meg a kommunista, államosító, piacellenes és az örmény oligarchista között félúton található.

fehérfarkas 2014.04.08. 23:57:11

@DeMarco: "Kár a szót szaporítani, ezerszer elmondtuk előtte, utána, mindenki pontosan tudja, h mi a probléma a ballibáknál. Hiteltelenség, megújulásra képtelenség, programnélküliség."

1. volt programja az ellenzéki összefogásnak, és a neten a honlapjukon el lehetett olvasni, vagy a kitelepülőpultjaikhoz oda lehetett menni elvenni (én is innen tudom - mert odamentem és elvettem; ahogyan a fideszes, jobbikos és LMP-s pultokról is elvette a szóróanyagaikat és programjaikat; na jó, a Fidesz pultjainál nem volt program, de a többinél igen)

2. a mostani szoci elnök és elnökség már a Kádár korszak után, a rendszerváltást követően fejezte be az iskoláit, és kezdte el a politizálást. A többségük a 90-es évek végén, de vannak akik csak az ezredforduló után.
Bajnai és Gyurcsány is csak az ezredforduló után vállaltak politikai szerepet - odáig üzletemberként tevékenykedtek.

Ezzel szemben a Fidesz felsővezetése (Orbán, Kövér, Áder, Kósa, stb) a mai napig az 1988-as tagokból áll. És a középvezetői is már a sokadik ciklusukat töltik (és már az I. Orbán-kormány idején hiteltelenné váltak: Rogán, Szijjártó, Selmeczi Gabi, Simicskó, Matolcsy, Varga Misi, Pintér). De Járai, Polt Péter vagy az alkotmánybírává átvedlett Stumpf is régi fideszesek (Polt), vagy az I. Orbán-kormány tagjai (Járai, Stumpf).
És persze ott vannak a szintén öreg motorosok mint Bayer, Kerényi, Lézer Dzsonni (ő volt a hódmezővásárhelyi fideszes kiskirály Rapcsák jobbkeze).
És persze ott vannak a volt MSZMP-sek és III/II-esek, meg KISZ titkárok, meg tanácselnökök és TSZ elnökök, akik ma a Fidesz soriban ülnek a parlamenben, önkormányzatokban és minisztériumokban.
És akkor a Fidesz nagyrendezvények És Orbán évértékelőinek 2 díszvendégéről nem is szóltam: Pozsgay Imre és Szűrös Mátyás.
De ott van még a Kádár rendszer OTSH elnökének, és egyik fővárosi állami szállodájának igazgatóhelyettesének Köztársasági Elnökké való kinevezése is: Scmitt Pál. Aki egyébként nem a hamís doktorijába bukott bele, hanem hazugságába: még akkor is hazudott a doktorijáról, amikor már ország-világ előtt nyilvánosságra került az igazság.

anonymand 2014.04.09. 04:49:04

@fehérfarkas:

Tisztelt fehérfarkas!

"Ezzel szemben a Fidesz felsővezetése"... - van akinek ez tetszik.
Van akinek ez szimpatikus.
Van aki ezeket elfelejti.
Van aki ezekről nem is gondolkodik.
Van aki ezt letagadja: "volt programja az ellenzéki összefogásnak"...
Van aki erről még szót sem ejt szívesen: "szociális védőhálót ad a rászorulóknak (lásd 2010 előtti munkanélküli segély összege és folyósítási ideje, rokkantak támogatása, özvegyi nyugdíj, minimálbér adómentessége, adójóváírás az átlagbér összegéig, a közmunkások havi nettó bére magasabb volt: 60.200 Ft/hó a mostani 49.000 Ft/hó helyett, stb...).", mert nagy ívben tesz az évi 90 000-el bővülő szegények táborára, és annak későbbi következményeire.
Vannak ilyenek...

Tisztelettel:
anonymand

DeMarco 2014.04.09. 14:35:38

@anonymand: Van egy 3. világbeli mondás: - Mi a rosszabb annál, ha a nyugati multik és bankok kirabolják az országot???
-Az ha nem rabolják ki...

Ezzel össze is lehet foglalni az egész válaszodat...

"Nem arról a 8 évről, hanem az elmúlt négyről, s az előttünk állókról."

Szeretnéd te. Csakhogy van mihez hasonlítani. A rendszerváltás utáni kormányok többségét a ballibák adták, van hát bőven tapasztalatunk a kormányzásukból. És nagyon nem kérünk belőle...

Amiket leírtál mind egy problémakörhöz tartozik. Bankadó, ágazati adók. Ha ezeket eltörölnék, mindjárt lenne mosolygás és hirtelen helyreállna minden olyan mutató, amit reklamálsz. Csakhogy a mutatók hamisak, most sem vagyunk rossz helyzetben, csak annak állítják be. Szerintem egyetérthetünk abban, h a devizahitelezésben nyakig benne voltak a bankok és rengeteg pénzt szivattyúztak ki az országból. Ezt meg kellett állítani. Ahogy a pofátlan nyereséggel üzemelő energia cégeket is, azokat eleve nem szabadott volna privatizálni, megmondtuk már 90'-ben is, amikor elherdálták bagóért.

"Ui.: mint állampolgár, majd én eldöntöm, hogy kinek mit írok a rovására. Az APEH is csak öt évig visszamenőleg..."

Én is eldöntöm és nem csak öt évre visszamenőleg... Ha a NAV is messzebbre nézne, akkor fletó ülne csalásért, csak az a szerencséje, h elavult. Nézd meg a másik posztot, ott nem öt évre, hanem 70 évre mennek vissza egyesek és csinálnak lufit egy semmiségből.

anonymand 2014.04.09. 17:45:46

@DeMarco:

Tisztelt DeMarco!

"Szeretnéd te. Csakhogy van mihez hasonlítani. A rendszerváltás utáni kormányok többségét a ballibák adták, van hát bőven tapasztalatunk a kormányzásukból. És nagyon nem kérünk belőle..." - már ebből is látszik, hogy nagyjából kétfele szakadt az ország, van aki ebből nem kér, van aki abból.

"Amiket leírtál mind egy problémakörhöz tartozik. Bankadó, ágazati adók." - idáig egyetértünk.
"Ha ezeket eltörölnék, mindjárt lenne mosolygás és hirtelen helyreállna minden olyan mutató, amit reklamálsz." - nincs szándékomban megsérteni, tehát nem minősítem.
"Ha ezeket eltörölnék, mindjárt lenne" megfelelő mértékű és stabil GDP növekedés?
"Ha ezeket eltörölnék, mindjárt lenne" csökkenése a szegénységnek, növekedés helyett?
"Ha ezeket eltörölnék, mindjárt lenne" évi százezerrel több munkahely?
"Ha ezeket eltörölnék, mindjárt lenne" egy tízhelynyi javulás a versenyképességi listán?
"Ha ezeket eltörölnék, mindjárt lenne" pozitív ék a minimálbér és a létminimum között?
Sorolhatnám még.
"Csakhogy a mutatók hamisak,"... - lásd foglalkoztatottság.
..."most sem vagyunk rossz helyzetben, csak annak állítják be." - nyilván igazad van, a világ összeesküdött szegény hazánk és még szegényebb miniszterelnöke ellen...
Köszi, ezt a szöveget ismerem (a törzsanyag közlésénél illik megadni a pontos forrást, utána copy-space).

"Szerintem egyetérthetünk abban, h a devizahitelezésben nyakig benne voltak a bankok"... - idáig megint egyetértek veled.
..."és rengeteg pénzt szivattyúztak ki az országból." - ez az amiről csak olvastam, a tiedétől eltérő vélemény is. Sajnálom, nem tudom eldönteni, hogy kinek van igaza, nem óhajtok véleményt nyilvánítani.
"Ahogy a pofátlan nyereséggel üzemelő energia cégeket is, azokat eleve nem szabadott volna privatizálni, megmondtuk már 90'-ben is, amikor elherdálták bagóért." - na erre találták ki a törvényi szabályzást, ami a mai napig nem megfelelő (a bankoknál szintén).

Tisztelettel:
anonymand

navati 2014.04.09. 23:29:52

Savanyú a szőlő, egyetek narancsot?! Próbáljatok már legalább tisztességgel veszíteni!

Jimbo75 2014.04.10. 11:07:09

@DeMarco: Nem tudom hol lakhatsz b+, de nagyon vidéki paraszt lehetsz, ha egy fideszes plakátot sem láttál, vagy ami még valószínűbb, hogy csak szimplán hazudsz.

DeMarco 2014.04.11. 11:36:13

@anonymand: "nagyjából kétfele szakadt az ország, van aki ebből nem kér, van aki abból."

Ez most újdonságként hat neked? Mert akkor hol éltél az elmúlt másfél évtizedben? Vagy akár az elmúlt 5 évtizedben?

"megfelelő mértékű és stabil GDP növekedés?" Röviden: Igen.

Mi a növekedés? A termelés fokozódása, vagy a hitelekből építgetés? Meddig lehet hitelekből pörgetni a gazdaságot? Nézd meg az USA-t... Csak tavaly kétszer kerültek az államcsőd szélére, magukkal rántva a teljes világgazdaságot. Úgy tudtak csak kimászni, h még lejjebb értékelték a valutájukat, még több pénzt nyomtattak ki és azt is csak azért tehették meg, mert a dollár világvaluta. Nézd meg a dollár értékét száz, de akár ötven évvel ezelőtt és most. Szerinted véletlen, h Németország hazaviteti a teljes aranykészletét az usából?

"csökkenése a szegénységnek, növekedés helyett?"

Németországban épp most vezették be kísérleti jelleggel a minimál fizetést. Tudod miért? Azért, mert még a németek sem képesek annyi munkahelyet biztosítani, mint amekkora az aktív dolgozók létszáma, pedig ott is többségben vannak a nyugdíjasok. Egyszerűen nincs annyi munkahely, mint amennyi ember tudna dolgozni és az arány rohamosan romlik. Nézd meg a spanyolokat, olaszokat. A technológiai fejlődés magával hozza az egyre kevesebb élőerő szükségességét. Régen ezt levezették háborúkkal, ahol a lakosság ráérő rétegeit megölték, meg ott voltak a járványok, amik elvitték a lakosság harmadát, felét. Szerencsére nem ezekkel a problémákkal kell megküzdenünk egyelőre, bár elnézve az ukránokat, azért messze sem vagyunk annyira tőle. Mindegy melyik kormány lesz, nem lesz több munkahely, akár tetszik, akár nem. Ebből kifolyólag a szegénység sem fog eltűnni varázsütésre.

"évi százezerrel több munkahely?"

Lásd az előző választ. Aki ilyet ígér, az hülye. De kíváncsi lennék, h te miből gondolod, h ez lehetséges lenne és főleg, h a ballibák tudnák a tuti receptet...

"tízhelynyi javulás a versenyképességi listán?"

Bagatell. Simán el lehet érni, csak kérdés, hogy érdemes-e. Az államadósságunk kevesebb, mint volt a ballibák alatt. Fedor erre azt mondaná, h több, de ez nem igaz. Csak azért tűnik többnek, mert mesterségesen magasan van tartva a forint/euro árfolyama és mivel az államadósság egy része euróban van, hát magasnak tűnik. De amennyiben lejjebb lenne az árfolyam, úgy az államadósság is lejjebb lenne, ez megint csak technikai kérdés. Ahogy rengeteg számít az államadósság szerkezete is, ma már, köszönhetően a kormánynak, a nagy része forinthitel, állampapír, nem függ az árfolyamváltozásoktól. Ha nem piszkálják ebben a négy évben nagyon a jogszabályi környezetet, valamennyire kiszámíthatóbbá válik a környezet, feljebb kerülünk az említett listán is.

"pozitív ék a minimálbér és a létminimum között?"

A kettő ugyanaz. A minimálbér egyenlő a létminimummal.

"lásd foglalkoztatottság"

Egyik így trükközik, másik úgy. De hogy mondjak valamit ezzel kapcsolatban: Amióta bevezették, évente többször lenyírják a füvet az utcában a közterületen (és nem nekem kell megtenni azt is), felsöprik, kitisztítják az útpadkát, összeszedik a szemetet, felszórják, letakarítják télen a járdákat, rendben tartják az óvodák, iskolák környezetét, udvarát, teleültetik virággal. Végre történik valami jó is, végre azt érzem, hogy nem egy lyukas zsákba dobott pénz, segíly-gyerekgyártásra. A közmunka program nagyon sikeres. Talán nem azok között, akik végzik, de mindenki más szerint az. És mindenki látja, nem kell beleszakadnia senkinek...

"na erre találták ki a törvényi szabályzást, ami a mai napig nem megfelelő (a bankoknál szintén)"

Azért, ha lassan is, de haladunk. Elég sokféle jogszabály született, ami megköti a bankok kezét. Ami meg az energetikát illeti, elég egy-két indexes cikket elolvasni mostanában, h a laikusok is lássák, hol, merre megy a pénz. Igaz, évekkel el vannak maradva és csak óvatosan kapargatják a széleket, de már ez is több, mint amit az átlagember tud erről.

DeMarco 2014.04.11. 11:40:38

@Jimbo75: Egyik sem nyert... Próbálkozz mással. Tegnap egy megyeszékhelyen, nem is kicsin autóztam keresztül. 50 egyéb párt plakátja jött velem szemben, egy kósza Viktoros plakát ellenében. Kicsit mozdulj ki belpestről és meg fogsz lepődni... Csak benneteket kell győzködni, ti vagytok eltévedve...

anonymand 2014.04.11. 12:31:58

@DeMarco:

Tisztelt DeMarco!

Valószínűleg meg foglak sérteni.
Sebaj!
Én itt a polémiát veled be is fejeztem.
Kétszer is meggondolom, hogy egyáltalán megkíséreljek vitázni veled.
Aki képes ekkora nagy marhaságot: "A kettő ugyanaz. A minimálbér egyenlő a létminimummal." "érvként" leírni, azzal ne próbáljon meg vitatkozni senki, mert ennyire mélyre nem szabad süllyedni.

Tovább nem is olvastam, mert minek.
Légy boldog másokkal...

Tisztelettel:
anonymand

Jimbo75 2014.04.11. 15:14:42

@DeMarco: Nem érek rá faszfejekkel vitatkozni, átugrom a hülyeségeidet, amiket ideböfögsz. Ahogy látom elég sokan leszünk így ezzel:)))

DeMarco 2014.04.11. 17:46:16

@anonymand: Nem gond, megszoktam, hogy amikor túl kell lépnetek a szokásos mantrákon, lefagytok...

A részletekre válaszolni, netán valóban elgondolkodni rajtuk már túl leterhelő feladat nektek...

Fedor sem szokott válaszolni, ha rájön, h nem volt igaza, nekem viszont igen. Olyankor ő is duzzog egy sort, de a következtetést juszt' se vonná le, nyomja tovább, mintha mi sem történt volna...

Ma már helyre billentettem néhány pont ilyen felületesen gondolkodó embert, nincs türelmem még többhöz.

decoati 2014.05.14. 16:08:29

öcsém, ugyanerre jutottam
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0