Beszélő idézet Orbán mögött
2017. február 25. írta: Fedor

Beszélő idézet Orbán mögött

homorulnak2.jpg

Kedvenc miniszterelnökünk beszédet tartott a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján. Most hagyjuk is, hogy megint mekkora hülyeségeket mondott, amikor a szovjet és magyar kommunisták bűneire emlékezve is a Nyugatot kezdte el ostorozni, koncentráljunk csak a mögötte lévő feliratra: 

Hol sírjaik homorultak

A Facebook-on ugyanis több kommentelő kiakadt azon, hogy vagy rosszul írták a Petőfi idézetet, vagy ízléstelenül kiforgatták. 

Nos, egy kicsit utánanéztem a dolognak, mert érdekelt, hogy mégis, honnan van ez a mondat. Volt ugyanis egy olyan érzésem, hogy nem bakiként került oda, hanem utalásként. Egyszer már jártam úgy, hogy egy egészen meglepő sztorira bukkantam egy érdekes feliratra ráguglizva (aminél már csak a felirat utóélete bizonyult érdekesebbnek), így reménykedtem, hogy hátha ezzel is így járok. 

És nem csalódtam.

Fontos a helyszín: a beszéd a 301-as parcellánál található Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontjában hangzott el. Ezt az épületet kevesen ismerik még, hisz még nagyon új, tavaly november 3-án, az Emlékév részeként adták át. Én magam már jártam benne egészen véletlenül, amikor november 4-én elsétáltunk megnézni az emlékhelyet, és csodálkozva láttuk, hogy micsoda komplexumot emeltek oda a legutóbbi látogatásunk óta. Nyugodt szívvel ajánlhatom mindenkinek, hogy nézzen el oda, mert színvonalasra sikerült.

Érdekes módon a feliratra nem emlékszem. Vagy elkerülte valahogy a figyelmem, vagy akkor még nem volt.

Viszont bármikor is került oda, van köze a helyhez az idézetnek. Valóban Petőfi parafrázisról van szó, amely keserű leírása a parcella nyolcvanas évekbeli állapotának. A mondat ugyanis Eörsi István egyik írásából származik, amely a Szamizdat Beszélő egyik 1985-ös számában jelent meg először: 

Behajtunk a temető főbejáratánál, kocsink végiggördül a betoncsíkon, nem térünk el jobbra, se balra, körülbelül két kilométert teszünk meg így – mellékutcák mindkét irányban, jobbra sírok, balra is sírok, két körré kerekedő csomóponton túl elérjük a kőfalat, ekkor balra fordulunk, hepehupás földúton döcögünk, elmegyünk egy kocsijánál ácsorgó pár mellett, a férfi igen kövér és kurta lábú, társa festettszőke, csinoska asszony, nyilvánvalóan felsőbb utasításra egyenruhátlanul ácsorognak ott, balra sírok, jobbra is sírok, mert az ösvény eltávolodik a kőfaltól, de ezek a sírok már elhanyagoltak, jórészt jeltelenek, némelyiket dudva növi be, az egyikről tábla kiabál ránk „Édesapánk!” felirattal, újra falhoz érünk, ekkor jobbra fordulunk, és már kétszáz méter múlva el is érünk oda. Lukak a földben, számlálhatatlanul, egymás mellett, összevissza és csoportosan – sehol egy név, se kő, se tábla, csak néhány összeácsolt kereszt, a terepet dudvák, gyomok, vad akácos növi be. „Hol sírjaink homorulnak” – mondja Sándor, szívem összeszorul, vékony földréteget hintettek rájuk, még az ásónyomot sem tüntették el, itt-ott domb magasodik azért, névtelen, de ápolt, nyilván valamelyik áldozat holléte kitudódott, vagy talán a kegyelettel mindenképp adózni óhajtó családtagok kineveztek e célból egy-egy gödröt, és most már hiszik is, hogy az az igazi, végre megállunk négy szépen ápolt, magas sírdomb mellett, a Miniszterelnök nyugszik ott (állítólag) három elvbarátjával,3 ezek a sírok folyton-folyvást virággal ékesek, noha a holtak családtagjai nincsenek beavatva a titokba, ácsorgunk néhányan a síroknál, barátaink teste fölött gázoltunk idáig, akácok kusza ágain és méltatlan éveken át, melyik luk alatt fekhet Pista, gondolom, míg a gödrök közt bóklászok megint. „Életem csúcsára jutottam – mondta letartóztatása előtt, amikor menekülésre biztattam –, nem akarom végigcsinálni a lassú lezüllést, ami most következik.” Nem is csinálta végig. „Nagy rusztikus kő legyen a névtelen csőcselék emléke, amelyből lettünk, amelylyel egyek voltunk, és akikkel együtt térünk meg” – írta vécépapírra, nekem, halálos zárkában végbemenő átlényegülésének százegynéhányadik napján. Őszülő szakállal, pohosan és rezignáltan lépdelek negyedszázaddal később fiatal pora fölött az autóhoz, mely a már ismert úton visszavisz majd a városba, a dagadt és a szőke persze ott áll még a homorú sírok közelében, de a temetőből kiengednek azért, ha megkérdeznék, mi a foglalkozásom, azt felelném, hogy túlélő vagyok.

A Kádár rendszer végnapjaiban két irányból indult el ellenzéki szervezkedés, a népi írók MSZMP kapcsolatokkal is rendelkező, és velük tárgyalva lassan haladó Lakitelki Mozgalma (a később hevesen kommunistázó MDF), és a nyugatos nézeteket valló Demokratikus Ellenzék szamizdat kiadványokat terjesztő, utcán is tüntető, emiatt a nemzeti ünnepeket néha előzetes letartóztatásban töltő, harcosan antikommunista tagjai (a később az MSZMP demokratikusnak megtért utódpártjával koalícióra lépő SZDSZ).

Érdekes fordulatok, bár ahhoz képest kisiskolások, ahogy a FIDESZ Soros ösztöndíjas liberális fiatalok pártjából egy diktatúrát építő, korrupt és oroszbérenc maffiává vált.

A Szamizdat Beszélő a nyolcvanas években illegális újság volt, amelyet a Demokratikus Ellenzék tagjai, Demszky Gábor, Rajk László és mások adtak ki és terjesztettek kalandos körülmények között, a folymatos hatósági zaklatást is felvállalva. Velük együtt maga Eörsi is alapítója volt később a Szabad Demokraták Szövetségének, és tagja is maradt a pártnak 2004-ig, amikor is kilépett egy olyan morális probléma miatt, amely a mai FIDESZ ügyei között max. mínuszos hír lenne).

A felirat hátterét megismerve a fotó rettentő ironikussá és a fideszes cinizmus jelképévé válik: az illiberális Orbán Viktor a Moszkva érdekei miatt mártírrá vált hőseink sírjánál, egy nyugatias liberális írótól vett idézet előtt állva próbálja áttolni Moszkva korábbi bűneit Moszkva mai ura érdekeinek megfelelően a szövetségeseinkre, akik jelenleg Moszkva ellenlábasai.

Igazi ínyencfalat lesz ez a jövő történészeinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr8712294039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. mesterséges színezék 2017.02.26. 22:35:45

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: "Kinek jó, ha a nagytőke diktál? Mármint a nagytőkét leszámítva."

Mindenkinek, aki tudja, milyen volt a pre-imperialista Kelet-Európa, és nem vágyik az ismétlésre.
Olvass Gogolt is, hátha az is ér annyit mint a KGB permutációs eljárással készült hírei!

Indriq 2017.02.26. 22:39:19

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: mondjuk ki bármelyik kommented után az igazságot. Te egy kretén vagy.

Jakab.gipsz 2017.02.26. 22:40:01

@TS RS: Ezt szeretnék elérni a libsik és a metró tolvajok.

siriq111 2017.02.26. 22:40:20

@igazi hős: Ezert fizetik a bircat, hogy baromsagokat irjon. En mar megszoktam. Oda sem figyelek ra. Teljesen ertelmet es hihetetlen baromsagot fogalmaz meg, nap mint nap.

siriq111 2017.02.26. 22:42:58

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Ha neked annyira jo az oroszorszag, akkor mia faszert nem koltozol oda? :D

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.26. 22:52:41

Mindenki hülye, aki a Birkával versenyt rejszol. (Én is.)

morph on deer 2017.02.26. 23:49:26

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:
"Orbán nem félművelt és nem köpönyegforgató"

Én is éreztem, hogy a "félművelt" túlzás, de ma nagylelkű hangulatban vagyok, azért nem írtam, hogy "műveletlen".
Azért köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet!

A "köpönyegforgató" helyett mit javasolsz?
Például az "elvtelen érdekember" talán pontosabb, de nincs meg benne az az igazi magyaros népi sokszínű kifejezésmód, mint amit a "köpönyegforgató" kifejez. Szerintem ez jobban illik Orbán karakteréhez, nem gondolod?

miller light 2017.02.26. 23:59:48

Fedor, csak egy jámbor kérdés, minek ennyi ostoba, szánlmas szamárságot összehordani?

miller light 2017.02.27. 00:01:38

@morph on deer: szerencsénkre azonban vannak itt hozzád hasonló kiművelt emberfők és szigorúan elvek mentén élő emberek. Csak azt nam értem, miért nem ti vezetitek ezt az országot?

morph on deer 2017.02.27. 00:03:44

@igazi hős:
"az ellenforradalomban elhunyt szovjet hősök"

Nem utolsó sorban Putyin korábbi 'munkahelyének' alkalmazottjai is fekszenek. A cég KGB néven is ismert.

has 2017.02.27. 00:10:22

Jó az orosz kapcsolat, mert akkor csak nyugati hadifogságba eshetünk.

morph on deer 2017.02.27. 00:11:23

@miller light:
"Csak azt nam értem, miért nem ti vezetitek ezt az országot?"

Épp azért :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 00:45:52

@morph on deer: :))

Elképzelek egy olyan országot, ahol hozzáértő, érzékeny emberek is képviselhetik a választókat, nem kell rinocérosznak lenni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 00:48:30

@Jakab.gipsz: "Ezt szeretnék elérni a libsik és a metró tolvajok."

Miért pont ők akarnák végrehajtani a hazaáruló orbán mestertevét? Nem ők irányítják az országot.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 00:50:42

@miller light: "Fedor, csak egy jámbor kérdés, minek ennyi ostoba, szánlmas szamárságot összehordani? "

Hogy a trollok, akik nem értik, és ezért szamárságnak tartják, elmeneküljenek innen, és lehessen a posztról beszélgetni.

nu pagagyí 2017.02.27. 04:42:02

A kommunizmus nem az eszme miatt volt szörnyű, hanem az illiberális hatalomgyakorlás miatt. Orbánnak sikerült visszacsempészni az országba ugyanazt a "szűk levegőt", amit az agyoncentralizált, mindent ellenőrző "népköztársaság" produkált. Hiteltelen Orbán kommunistázása, aki egy Kádáréhoz hasonló állampártot épít. Ahogy elnézem, sikerült hatalma alátámasztására megnyerni a régi/új "barátot" is az oroszok személyében, akik ismét régi agresszív fényükben tündökölnek. Nem változott semmi, csak a duma lett más.

chrisred 2017.02.27. 05:35:36

@Jakab.gipsz: A metrótolvajok? Akik éppen most lopják el napi félmillió utastól a hármas metrót?

chrisred 2017.02.27. 05:41:19

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: "Lenin szavai szerint a szocialista forradalom győzelme után „a proletariátusnak szüksége van az államra — ezt hajtogatják az összes opportunisták, s bizonygatják, hogy ez Marx tanítása, de „elfelejtik" hozzáfűzni, hogy először is Marx szerint a proletariátusnak csak elhaló államra van szüksége, azaz olyan államra, mely úgy van berendezve, hogy azonnal kezdjen elhalni, s hogy okvetlenül el is kell halnia."

chrisred 2017.02.27. 05:46:40

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Nem másodlagos kérdések. Lenin konzerválni akart egy olyan társadalmi állapotot, ami Marx szerint csak pillanatnyi és átmeneti. A marxi elképzelésekhez sokkal közelebb állnak a skandináv korporatív társadalmak, ahol az állam szolgáltató szerepéhez képest a közhatalmi funkciója egyre jelentéktelenebb. Ugyanakkor ez a folyamat a keleti típusú államszocializmusban pont fordított volt.

nyünyüge 2017.02.27. 07:00:30

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:
És Lenin meg Sztálin csak áldozatok voltak. Marx tehet mindenről, mert ideológiájával megfertőzte őket.
A végén még Kun Béla, ..., Rákosi, Kádár is rehabilitálva lesznek :)?

Void Bunkoid 2017.02.27. 07:26:10

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: istenem, most megnevettettél. Összeszedted egy csokorba a 21. század szinte összes olyan jelentősebb, Európa területén működő (de nem európai) politikai szervezetét, akiknek megállt az órája valahol a 19. század végén, a nemzetállamosdi és újrafelosztósdi idején.

Sajnos azóta eltelt több, mint száz év. Egy rakás 19. század közepi-végi koncepció (mint bármennyire is szentségtörőnek hangzik, de pl a nemzetállam, mint olyan fogalma is) egyszerűen idejétmúlttá vált.

Te is magyarul írkálsz Bulgáriából, vagy mittoménmilyensztánból éppen. Miért nem itthonról akkor, ha annyira a szíveden viseled ennek a csodás nemzetállamnak a sorsát?

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2017.02.27. 07:27:06

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Meg kell dicsérnem tovaris! Egy ilyen fontos poszton ön az első. Most látni, hogy az aktivistáinkat SMS-ben az új posztokról értesítő szoftver megérte a Kreml beruházását. Felhívom figyelmét, hogy automatikus fizetési rendszer lépett életbe!
Mesterséges intelligencia elemzi a kommentjeit! Sorosozás, ballibázás normál díjas. Az orosz nép magasztalása kétszeres, Putyin dicsérete háromszoros pénz.
Homokosok ekézéséért nem fizetünk, de ha akar róla beszélni, a pszichiátert fizetjük.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.02.27. 07:41:27

@Fedor: @Void Bunkoid: @nyünyüge: @chrisred: @morph on deer: @siriq111: @Indriq: @dr. @kisa: mesterséges színezék: @TS RS: @igazi hős: @Ylim: @Gyűrött Papír: @MolnarErik: @bobbafet: @Kreml propaganda osztály szófiai összekötő:

birca tevékenysége határozottan hasznos. Eléri azt - ha nem is ez a célja - hogy mindenki hány az orosz propagandától.

sőőtnagyonis 2017.02.27. 09:14:41

Némelyik állat tesz úgy, hogy meghempereg az ürülékében és azzal flörtöl. A fityma is így akar érvényesülni.

dr kíváncsivagyok 2017.02.27. 09:26:05

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:
A kisemberek érdeke a demokrácia minden eszközzel való rombolása ?
A közjót képviseli, aki a magának és a családjának-barátoknak lopja el a nemzeti vagyont ?

martineden 2017.02.27. 09:30:26

@morph on deer: ,,Még az is megeshet, hogy utána is számolnak, amikor már elment.
Ugyan nem pont az evőeszközt "......na,na ebben nem lennek annyira biztos. DDD

dr kíváncsivagyok 2017.02.27. 09:32:54

@nu pagagyí:
" Hiteltelen Orbán kommunistázása, aki egy Kádáréhoz hasonló állampártot épít. "

Nem csak ezért, hanem mert Kövér et. megmondta, "kommunista kutyából nem lesz liberális szalonna..."

Jelenlegi vezetőink a kádári érában erősen a komcsi eszmék propagálásából éltek...

martineden 2017.02.27. 09:38:39

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: ,,,Orbán nem félművelt és nem köpönyegforgató."......hahaha zoldfulu szamar, olvastad mar a csuti geci elettortenetet?Kezd ezzel....,,A Fejér megyei Rendőr-főkapitányság állambiztonsági szervének Orbán Viktorról 1982. májusában készített környezettanulmányából: „…esetenként öntelt, beképzelt, rátarti magatartást tanúsít...társaihoz való viszonyában néha képmutató, érdek centrikusság jellemzi. Képességeit közepesre értékelik…ideáljai a szellemi foglalkozást gyakorlók, ezek közül is azok, akik nyilvánosan szerepelnek. Középiskolában KISZ-tag volt, társadalmi megbízatásait megelégedésre végezte. Intenzitása mindenkori érdekeinek függvénye. Tudati fejlődését pozitív irányban jelentősen elősegítette apja sokrétű társadalmi elfoglaltsága, MSZMP tagsága. Az iskolában szervezett nemzeti és nemzetközi ünnepekre tudatosan és rendszeresen készült, azokon részt vett. Összességében társadalmi rendszerünkhöz hű fiatalnak jellemzik.”

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.27. 10:00:43

@martineden:

Nos.
Amíg Gyurcsány jelentgetett a Pécsi Dialógus csoportról rendszerváltás környéként az MSZMP KB-nek, és cserébe az MSZMP KB leszólt a vizsgáira ezért
(videó: www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA )

Addig Orbánt és feleésgét, ugyenezek a GYurcsány féle besúgók lehallgatták, mint minden ellenzékit:
mandiner.hu/cikk/20120405_viktoria_akcio_lehallgattak_es_megfigyeltek_orbant_es_feleseget

De ez már történelem..
Csak nem értem a magadfajta komcsik miért próbálják elhazudni .. :DD

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.27. 10:02:06

@dr kíváncsivagyok:

Szerencsére a Gyurcsány féle besúgók, megyei KISZ titkárok partvonalon vannak, és hála az égnek a kommunista diktatúra bűneit tagadó MSZP-s mocskok is ott vannak.

És egy ideig ott is maradnak, és ettől nagyon szenvednek.

Ezért bérrettegbnek napi rendszerességgel az index hasábjain is.

Macropus Rufus 2017.02.27. 10:06:04

@n_dy: "na persze ez a 2/3 többség mind hülye ..."
azért azzal tisztában vagy ugye, hogy a 2/3 nem azt jelenti, hogy a választók (vagy a lakosság) 2/3 áll mögötte, hanem a szavazatok amiket kapott az 2/3-ot jelent a parlamentben.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.27. 10:20:33

@igazi hős:

Aki hazája katonájaként elesik, az hős, pont. Tök mindegy, milyen háború volt az, ez a politikai vezetőség felelőssége, nem az elesetté.

S a katonai morál meg is követeli az ellenséges elesettek tisztességes ellátását. Ezért vannak pl. a volt SZU-ban német temetők, meg pl. Budaörsön is van német temető. S ezek ellátása nem jelenti azt, hogy egyet kell érteni az illető elesettek mögötti politikai célokkal.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.27. 10:23:11

@siriq111:

Azt mondod, az összes magyar liberális költözzön a Norvégiai Köztársaságba?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.27. 10:25:41

@morph on deer:

Modern ballib tézis Orbán ellen, hogy ő köpönyegforgató ember.

Lásd Soros-ösztöndíjas volt, ma meg Soros eszmei ellenfele. Csuhásozott, most meg hívő keresztény. Liberális politikus volt, most meg szidja a liberális eszméket.

A valóságban kevés az olyan gondolkodó ember, aki egész életében ugyanahhoz az eszméhez hű. Ez inkább nem-gondolkodó emberekre igaz, akik papagájként bemagolnak valamit, majd azt ismételgetik a végtelenségig.

Gondolkodó emberek akkor szoktak egész életükben hűek lenne egy adott eszméhez, ha stabil, nem változó, rögzült viszonyok közt élnek, azaz semmi sem változik, ami nézeteik felülvizsgálatára késztetné őket.

Dehát az utóbbi 30 év magyar közélete minden volt, csak nem stabil. Az egyetlen stabil pont az örökös változás volt. Sőt, manapság az egész világ is változóban van.

Ráadásul vicces amikor olyanok vádolják Orbánt nézetei változtatása miatt, akik maguk is meredeken megváltoztatták nézeteiket. Ismétlem immár sokadszor: kommunistából liberálissá lenni hatalmas változás, e két eszme szinte mindenben egymás 180 fokos ellentéte.

martineden 2017.02.27. 10:26:18

@Ballib cenzúrázók réme 24: Hulye fidesztroll, most a csuti gecirol van szo, o a mini e es a nagy geci egyben.Ha van egy szarkupac , attol a masik szarkupac nem budos, hulye gyerek?

Gabor Jeges 2017.02.27. 10:27:59

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: A kisemberekét? Például a gázszerelőkét? Vagy azokét a kényszervállalkozókét, akik most 1% adócsökentés mellé kaptak egy megemelt minimálbért, amit alig tudnak kitermelni és a hozzá tartozó több% járulékok? Tudtad azt, hogy az alkalmazotti álláshirdetések jelentős részének egyik kritériuma a "számlaképesség", és hogy ezt használta ki a Kormány annak érdekében, hogy bepótolja a kieső állami bevételeket? Nekem a múltkor egyébként éppen egy gázszerelő panaszkodott, hogy kénytelen cégesen működni egyszemélyes vállalkozásában, hogy számlázhasson, de ez a megemelt minimálbér és a járulékok megoldhatatlan probléma, képtelen annyi pénzt bevételezni. Persze ő nem felcsúti gázszerelő, csak egy olyan faluban él, ahonnan nem származik egy miniszterelnök sem.

dunántúli gyerek 2017.02.27. 10:33:17

Köszönjük Orbánnak a remek megemlékezést! Megyünk legközelebb is, ha átadás lesz.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.27. 10:34:20

@chrisred:

16-17 évesen magam is marxista voltam, s tanulmányoztam is a kérdést... s marxi alapon is szovjetellenes voltam...

A mai marxisták egyik kedvenc érve, hogy Lenin ott rontotta el, hogy egy fejletlen országban próbálta bevezetni a kommunizmust, miközben Marx szerint a legfejlettebb államokban kellett volna. Ez teljesen téves érv. Először is nem igaz, hogy Marx ezt mondta volna. Marx csupán annyit mondott, hogy a kommunizmus a legfejlettebb államokban fog először megvalósulni. Erre azáltal jutott, hogy abból indult ki, hogy a kapitalizmusban az osztályellentétek folyamatosan növekednek, s végül a legfejlettebb országokban elérik a tűrhetetlen szintet, mely miatt a munkásosztály már csak láncait vesztheti, így kitör a forradalom. A gond az, hogy Marx ezen axiómája tévesnek bizonyult: az ellentétek nem növekedtek, hanem csökkentek, s a munkásság egyre jobban kezdett élni a fejlett kapitalista országokban. Emiatt a munkásság egyre nagyobb része a kapitalizmus reformjában és nem eltörlésében lett érdekelt. A forradalmi helyzet egyre csökkent.

Marx képtelen volt előrelátni, hogy a kapitalizmus képes lesz a fejlett világbeli problémákat egyszerűen exportálni a perfifériára. Így a nyugati munkásság a tőke szövetségese lett, immár a gyarmatok teljes lakossága ellen.

Lenin már ismerte ezeket a fejleményeket és végülis igazolta, hogy fentiek miatt a fejletlenebb országokban van nagyobb esély a kommunizmusra. Igaza is lett. Tény, hogy a kommunizmus mint lehetőség az agrárországokban jóval népszerűbb, mint a fejlett ipari államokban. Ma is ez van.

Végülis Leninnek volt ebben igaza, nem Marxnak. marx axiómája ismét tévesnek bizonyult. Az ipari államokban a munkásság túlnyomóan a mérsékelt baloldalt választotta a szélsőbal helyett, mert a szakszervezeti harcra és engedményekre alapozó politika sokkal több eredeménnyel kecsegtetett. A szocdemek hátat fordítottak Marxnak.

martineden 2017.02.27. 10:35:26

@Ballib cenzúrázók réme 24: Orbán Viktor apósa, feleségének, Lévai Anikónak az édesapja, Lévai István állambiztonsági ügynök volt. Lévai István: „Lenkei” ügynök Lévai István 1922. augusztus 18-án született Szolnokon, anyja Deák Mária volt. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában fellelhető iratok (ÁBTL 3.1.1. B-77726) szerint 1955. augusztus 29-én szervezte be ügynöknek a mezőgazdasági elhárítás. A beszervezést a szolnoki S. Tóth Mihály államvédelmi hadnagy végezte terhelő adatok alapján. Lévai István a „Lenkei” fedőnevet kapta, és a mezőgazdaság területén, az úgynevezett „kulákvonalon” foglalkoztatták. Egy 1957-es értékelő megállapítás szerint „…az ellenforradalom előtti időszakban elég jó munkát végzett.”
Forrás: kuruc.info/r/2/139965/

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.27. 10:40:19

@chrisred:

A skandináv model olyan messze van Marxtól, mint Hitlertől a judaizmus.

Lenin nem akart semmit konzerválni. Egyszerűen az történt, hogy a sikeres oroszországi hatalomátvétel után nem lett világforradalom. Oroszország egyedül maradt.

Így alakult ki a vita a szovjet vezetében, mi a teendő. A két fő álláspont:
- fel kell adni, nem érettek meg a feltételek a marxi elvekhez, azokhoz mindenképpen világforradalom kell,
- a feltételek nem érettek meg ugyan, de a szovjet állam bázisként elősegítheti a világforradalmat.

Lenin az utóbbi mellett állt ki.

Lenin halála után a nagy konfliktus Sztálin és Trockij között éppen amiatt volt, hogy míg Trockij ragaszkodott a fentiekhez, addig Sztálin azt vallotta, a fenti elv mellett szükséges az önálló, orosz, kommunista állam megerősítése is.

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.27. 10:42:10

@martineden:

1987. márciusában a Szolnok megyei III/III. osztály operatív érdekből ismét érdeklődik Lévai István iránt, betekint dossziéjába, s tanulmányozza őt, de azt állapítja meg, hogy már nem felel meg céljainak.

A "Lenkei" fedőnevű B-dossziét 1957. november 11-én zárták le, de csak 1958-ban került irattárba. Az ügynök jelentései nem ismertek, csak "elég jó munkája."

---

Ezzel szemben Gyurcsány még a 80-as években is jelentgetett Lévai apja meg már 60-ban sem.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.27. 10:42:22

@nyünyüge:

S ebben kivel állsz vitában? Mert velem biztosan nem.

Én nem hiszek Marx bűnösségében. Keményen harcolt a liberalizmus ellen, s ez akkor is dicséretes, ha az általa javasot megoldás nem alkalmas.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.27. 10:43:30

@Void Bunkoid:

Antinacionalista vagyok, a nemzetállam a liberalizmus káros találmánya.

martineden 2017.02.27. 10:44:47

@Ballib cenzúrázók réme 24: Jaaa, a fideszes szar rozsa illatu, nyalogatod is rendesen.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.27. 10:45:24

@dr kíváncsivagyok:

A korrupció rossz dolog.

A demokráciát pedig a nyugatiak rombolják, nme a kisemberek. Mi, populisták az emberek érdekeiért küzdünk.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.27. 10:49:28

@Gabor Jeges:

A kormányzat sok pozitív dolgot csinált, ami nem jelenti azt, hogy minden tette pozitív lenne. De az irány helyes, az ország keményen támogatja a Brüsszel elleni harcot.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.02.27. 10:50:06

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: "Antinacionalista vagyok, a nemzetállam a liberalizmus káros találmánya."

Már megint kendert legeltél? Ellentmondásba keveredsz. Pont hogy nem, a liberalizmus a nemzet állam támogatója. Vagy a repedt ánuszod miatti fájdalomcsillapítók mentek az agyadra?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.02.27. 10:51:29

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:
"Antinacionalista vagyok, a nemzetállam a liberalizmus káros találmánya."

vs

"De az irány helyes, az ország keményen támogatja a Brüsszel elleni harcot."

Mi van? Teljesen be vagy állva? Király anyagot nyomhacc, megadnád a dílered számát? :-))

martineden 2017.02.27. 10:53:16

@Ballib cenzúrázók réme 24: Ezzel szemben az a valóság, ami az állambiztonsági jelentésekből 1986 augusztusától bizonyítottan kiderül: Horváth István belügyminiszter, az MSZMP KB tagja, aki a jogász szakkollégium igazgatójának: Stumpf Istvánnak az apósa, tökéletes védelmi ernyőt tart a hatalomra törő fiúk feje fölé. Horváth István belügyminiszter, az MSZMP KB tagja Ők pedig tudják ezt, Orbán és Lévai Anikó különösen. Mindenről előre értesülnek, nevetve, viccelődve, „bátor kritikával” és gúnyos megjegyzésekkel fogadják a rendőri intézkedéseket, mert biztosak lehetnek benne: bármi történik, bántódásuk nem eshet. Ezt nem egyszer nyíltan hangoztatja Lévai Anikó, akinek a magabiztos mondatai sorra megjelennek az állambiztonsági jelentésekben. Idézzük őket: 1986. augusztus 12-én a Nógrád megyei Rendőr-főkapitányság III/III. osztályának vezetője megkapja „Bátonyi” fedőnevű titkos munkatárs jelentését: „Amit az alábbiakban leírok, kérem nagyon bizalmasan, diszkréten kezelni. Már többször tettem említést, hogy ismerősünk (Lévai Anikó, - a szerk.) igen tájékozott minden vonalon, még a kormánykörökben elhangzott eseményekről is. Még ha bizalmasan is, azonnal első kézből kapják a tájékoztatást, ami nem kis dolog, nem adatik meg akárkinek. Miről van szó? A szervezet egyik tagja, Horváth Andrea és férje (Stumpf István, - a szerk.), aki egy nagy kollégium igazgatója Budapesten, mindent tudnak az ország eseményeiről, még ha az bizalmas is. Budapesten a Rózsadombon laknak egy gyönyörű villában. Horváth Andrea viszont nem más, mint H.I. (Horváth István belügyminiszter, - a szerk.), a KB. tagjának leánya. A közeljövőben Dorogházán lesz a találkozó: Dr. Lévai Anikó, a vőlegénye (hamarosan összeházasodnak), Horváth Andrea és a férje és még két ember, akinek a nevét nem tudom.” „Bátonyi” jelenti augusztus 27-én: „Horváth országos szinten mindent tud, és amit ő tud, azt tudja a szervezet is, főleg a lányán, Horváth Andreán keresztül…minden olyan eseményről, ami kormány szinten eldöntetett, de a lakosság számára még egyáltalán nincs tudomásra hozva. Legyen az kormány hatáskörön kívüli vagy belüli dolog. Személyekre vonatkozó vagy a lakosságot érintő esemény…A szervezet egyre több tagja jut külföldre előadások tartása céljából és akiken keresztül megkapják Nyugatról a megfelelő támogatást is. Most volt egy személy New-York-ban, most megy egy másik személy Nyugat-Németországba.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.02.27. 10:53:20

@martineden: Hagyjuk már az apákat! Kit érdekel mit csinált Lévai Anikó apja az ötvenes években, nagy valószínűséggel erőszak és fenyegetés hatására?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.02.27. 10:54:41

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Látom a marxizmus-leninizmus oktatás mély nyomokat hagyott benned. Olvastad Lenin Egymillió pici Krisztus című művét? :-))

martineden 2017.02.27. 11:02:51

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Igen, mindenki eroszak hatasara cselekedett.Es a hasznat is eroszakbol elvezte mi? Eroszakkal lett nyilas, eroszakkal lett komcsi, eroszakkal kenyszeritettek a nemetek, eroszakkal kenyszeritettek az oroszok, eroszakkal kenyszerit Brusszel, mi vagyunk a ma szuletett artatlan baranyok persze. Az alma nem esik messze a fajatol, altalaban.

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.27. 11:04:17

@martineden:

Igen ez igaz.
Valóban voltak akik segítették a Fideszes fiatalok munkáját.

Ez a jelentés éppen ezért készült, mert ez nem az állampárt tudtával történt, hanem annak akaratával éppen ellentétesen.
Ezért szereltettettek lehallgató berendezést Orbánék lakására, mert fel akarták fedni többek között a kapcsolataikat is akik segítették őket, hogy megbüntessék a kommunista diktatúra ellenségeit.
Ezen dolgoztak a Gyurcsány féle spiclik.

Melleslge szégyelled hogy a kuruc.info-tól idézel azért nem linkeled a forrást ?

konrada 2017.02.27. 11:12:18

...azért azt tudni kell, hogy Marx az osztályharcot elkerülhetetlennek, a proletárdiktatúrát elkerülhetetlennek tartotta...
...és hát a harcban ott a vér, a diktatúrában az elnyomás...

...meg ne feledkezzünk meg a szükségletek szerinti elosztásról sem: mert az elosztáshoz kell aki elosztást végre hajtja...

...ebben a 3 gondolatban benne van mindaz, ami a későbbi kommunista diktatúrákat jellemezte: osztályharc, diktatúra, és egy olyan vezető réteg, mely a tömegből kiemelve magát: eloszt....

...nem kéne tán Marxot védeni, nem érdemli meg...

martineden 2017.02.27. 11:16:39

@Bal@Ballib cenzúrázók réme 24: Teljesen mindegy, hogy ki kozli az igazsagot, mert szegyelnem?Ami igaz, az igaz, mar akkor koponyegforgato szarkupacok voltak , akik kihasznaltak a komcsik vedelmet es erinthetetlenek voltak .Ezt kihasznalva sutogettek a pecsenyejuket.Mindenesetre a csuti G jellemrajza tokeletes. Kozepszeru, erdekbol baratkozik, folfele nyal, lefele tapos.

dunántúli gyerek 2017.02.27. 11:47:17

Ma a magyar ember ingyen kapja a tankönyvet, és a kaját az iskolában.

Az idei tervek szerint a nyelvvizsgát és a jogsit is ingyen kapja majd a magyar diák. És bónuszban még ingyen is temetik el, ha muszáj.

Ilyen dolgok vannak, ha nem az álliberális álbaloldali értelmiségiek feneketlen zsebébe vándorol az összes közpénz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.02.27. 11:48:21

@martineden: Ennyi év távlatából ezt már nem lehet tudni, felesleges az apákat basztatni! Főleg a gyerekeiket miattuk.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 11:57:32

@dunántúli gyerek: "Ma a magyar ember ingyen kapja a tankönyvet, és a kaját az iskolában."

Cserébe szarul tanítják, nehogymár mindent akarjon a szerencsétlen.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 11:59:28

@dunántúli gyerek: "Az idei tervek szerint a nyelvvizsgát és a jogsit is ingyen kapja majd a magyar diák."

Nah, akkor jaj lesz a közlekedőknek! Mert a nyelvvizsgára 1000 óra alatt se tuja a magyar oktatás felkészíteni a diákokat a középfokúra. Máshol 600 óra!!!

dunántúli gyerek 2017.02.27. 12:00:37

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: biztos szarul tanítják, ezért kap könnyebben állást magasabb bérért, mint az álliberális álbaloldali álértelmiség regnálása idején.

Logikus.

dunántúli gyerek 2017.02.27. 12:01:59

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Érdekes, engem már 20 éve is felkészített a magyar oktatás a középfokúra.

Ma meg nincs olyan frissen végzett ismerősöm aki ne beszélne minimum 2 nyelvet felsőfokon.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 12:04:03

@dunántúli gyerek: "magasabb bérért"

2010-ben 7%-kal voltak a magyar bérek elmaradva a szlovák bérek mögött.
2015-ben már 25%-kal.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 12:07:23

@dunántúli gyerek: "engem már 20 éve"

Miért dicsérgeted a pufajkást? Az MSZP szek;rtolója vagy?

Azóta jött a magyargyűlölő orbán, és szétverte az oktatást a Hoffman Rózsa nevű csahos kutyájával.

dunántúli gyerek 2017.02.27. 12:07:37

A trükkök százai sem változtatnak azon, hogy a balliberális elqrók nemcsak a gazdasági növekedést, az adósságot, a munkanélküliséget baszták el, nemcsak dupla adót szedtek, szárnyalt az infláció....

......amely problémát Orbán mind egy szálig megoldott

hanem még a népoktatás színvonalát is megpróbálták erőteljesen csökkenteni a szocballibek, amikor épp nem a Metrós pénzeket lopták szét.

Ez pedig az égre kiált!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 12:09:25

@dunántúli gyerek: "amely problémát Orbán mind egy szálig fokozta"

Na persze, mit várhatsz a magyargyűlölő csuti gecitől?

MaxVal BircaMan ELLENZŐ 2017.02.27. 12:20:53

@TS RS: Én tudok rajta nevetni, röhögni is. Mást nem nagyon érdemes.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 13:04:18

Mindenki hülye, aki a Birkával rejszol. (Magamat is beleértve.)

Inimma 2017.02.27. 13:15:23

Eddig ehhez a poszthoz <<Birca>> 67-szer szólt hozzá. Ne etessétek a TROLL-t.

Igazsagoszto buldog seriff 2017.02.27. 13:56:19

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: "Jelenleg Moszkva a jó oldalon áll, 30 éve a rosszon állt - mi nem világos ebben? "

Csak a lipsik maradtak 70 eve valtozatlanok. 1956-ban is lemeszaroltak az embereket, meg 2006-ban is, es az elmult 10 evben is az orszagunkat pusztitottak.
EZEK SEMMIT SEM VALTOZTAK !!!!!!!!!

MaxVal BircaMan ELLENZŐ 2017.02.27. 13:58:05

@Igazsagoszto buldog seriff: Igen, egyszerübb a saját gyengeségedet leplezendö folyamatosan valaki másra hárítani a felelösséget.

blog pszichiáter 2017.02.27. 14:23:33

@Igazsagoszto buldog seriff:
"Csak a lipsik maradtak 70 eve valtozatlanok. 1956-ban is lemeszaroltak az embereket, "

Aha. Szólok a nővérnek hogy emeljen a haloperidol adagodon és főképp hajtson el a nővérpult gépe mellől. :-((

blog pszichiáter 2017.02.27. 14:26:53

@MaxVal BircaMan ELLENZŐ: Megjött Moszkvából az előleg a kezelésedre. Akarsz róla beszélni? Egyébként is nagydoktorit akarok írni a látens homoszexualitásról, így főképp a te kórtörténetedre támaszkodnék.
A címe az lesz hogy a "Szovjet oktatás homoszexualitás ellenessége által okozott pszichopatológiai problémák kutatása"

blog pszichiáter 2017.02.27. 14:28:11

@dunántúli gyerek: na itt a másik elmebeteg! :-((
A tény az hogy a fizess kormány alatt nőtt a GDP arányos adóterhelés.

dunántúli gyerek 2017.02.27. 14:51:08

@blog pszichiáter: ahas, forrás? Amúgy a GDP arányos nem érdekel, mert én nem GDP vagyok, hanem bérből fizuból élő keményen dolgozó kisember.

konrada 2017.02.27. 15:09:48

@blog pszichiáter:
Ez is igaz. Nagyjából pont annyival nőtt GDP arányosan, mint amennyivel többet vett fel az előző kormányzat évente a hiány pótlására....

tibi a hegyrel 2017.02.27. 15:57:13

@dunántúli gyerek: Figyu , a metrós pénzek ellopása APRÓPÉNZ ahhoz a több mint 3000 milliárdhoz amit a cigány a haverokkal ellopott idáig!!!

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.27. 16:16:26

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Hol az ellentmondás?

A liberalizmus találta ki a nemzetállamot, ez szimpla történelmi tény.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.27. 16:26:09

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Alapvetően minden filozófiai irányzat érdekel. Az említett művet nemhogy nem olvastam, de nem is hallottam róla.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.27. 16:53:38

@dunántúli gyerek: "bérből fizuból élő keményen dolgozó kisember. "

Akkor fasznak örömködsz a világcsúcs adóterhelés végett?

blog pszichiáter 2017.02.28. 00:26:23

@MaxVal BircaMan ELLENZŐ: Impulsus-kontroll zavarok alakultak ki nálad pubertás korban és a negativ behatások mintájára érvényesülnek a psychosexualis identitás zavarai nálad.

siriq111 2017.02.28. 00:28:31

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: En nem beszeltem csak Mo-rol . te vagy az aki mindig mas mond de ertelmesen nem tud sem valaszolni sem kerdezni :D

blog pszichiáter 2017.02.28. 00:31:45

@dunántúli gyerek: Ezt írtad elmebetegke!

"nemcsak dupla adót szedtek, "

Ismét bebizonyítottad, hogy tájékozatlan birka vagy.

www.portfolio.hu/short/sok_vagy_keves_a_magyar_ado_a_valasz_megerkezett.225715.html

"A csehek és a szlovénok adóterhelése egyébként az előző évhez viszonyítva csökkent, a magyar emelkedett. 2014-ben egyébként magasabb (38,4%) volt a GDP-arányos adó- és járulékteher, mint 2005-ben (36,8%)."

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.28. 05:55:19

@siriq111:

Nem mondok mindig mást, szövegem koherens.

Melyik kérdésedre nem válaszoltam?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.28. 12:37:05

Birkának mindenre van egy (értelmetlen/hazug/provokatív) konzerv válasza. Determinisztikus automata, nem fogod tudni a "nézeteit" megváltoztatni. Egy robottal csetelsz.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.02. 16:31:18

@siriq111:

Tedd fel aozkat a kérdéseket újra, melyekre szerinted nem adtam választ!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.02. 17:45:53

@siriq111:

Nem adom fel, míg egy darabban látsz
Nem adom fel, míg életben találsz
Nem adom fel, míg nem robbanok szét
Míg akad egy kerék
Mit tovább vihetnék
Mi tovább forog még

siriq111 2017.03.03. 23:49:20

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Eddig amit kerdeztem egyikre sem kaptam erdemi valaszt. Volt itt pr maszlag amire nem vagyok vevo mert en magam is benne voltam a pr-ban az egyik melo helyen :D
Erdemben valasz meg soha nem volt reszedrol.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0