Egy jogállamban nem így kéne
2013. április 09. írta: Fedor

Egy jogállamban nem így kéne

orban-viktor.jpgBalsai István, amikor még nem alkotmánybíró volt, hanem fideszes parlamenti képviselő, azzal tette nevetségessé magát, hogy terrorizmussal vádolta Gyurcsányt, mivel a 2006-os zavargások idején azt merte mondani, hogy a rendőrséget utasította a tévészékház megvédésére, pedig a volt miniszterelnök akkor nem tett mást, mint hogy élt alkotmányos jogával:

Kacziba Antal szerint Gyurcsány Ferencnek kormányfőként lehetősége volt arra, hogy utasítást adjon 2006 őszén a Magyar Televízió székházának megvédésére; a nyugállományú rendőr altábornagy, az úgynevezett Gönczöl-bizottság volt tagja a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló albizottság mintegy hatórás szerdai ülésén ugyanakkor annak a véleményének is hangot adott, hogy az utasítás rendészeti szempontból felesleges.

Az emberi jogi bizottság "A 2002 és 2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló" albizottságának ülésén Révész Máriusz, a testület fideszes tagja azt mondta: a vonatkozó törvények szerint a miniszterelnök ezt a rendészeti területért felelős miniszteren keresztül tehette volna meg. A politikus ezzel utalt arra, hogy a bizottság legutóbbi ülésén Petrétei József volt igazságügyi miniszter azt mondta: rajta keresztül a kormányfő nem adott utasítást, s ő maga sem tett ilyet. Gyurcsány Ferenc egy televíziós nyilatkozatában mondta azt, hogy utasítást adott a rendőröknek a székház megvédésére.

Kacziba Antal szerint a miniszterelnöknek alkotmányos joga ilyen utasítást tenni, ezt a jogkört magához vonhatja. Véleménye szerint ugyanakkor azonban a nyilatkozat politikai megnyilvánulás volt, az utasítás ráadásul rendészeti szempontból felesleges, mert a rendőrségnek a dolgát kellett tennie a székház megvédésekor.

A szükséges rendőri intézkedések közben történtek törvénysértő és szakszerűtlen lépések, és Gyurcsány később tett olyan dolgokat, amelyek jogkorlátozónak bizonyultak (a jobbos legendákkal ellentétben ezek ellen pl. a TASZ akkor ugyanúgy tiltakozott, mint most), épp ezért egy kétszázalékos, komolytalan pártocska élén Fletó most pont azon a súlyú helyen van, amit a ténykedése alapján megérdemel, de speciel ezzel a nyilatkozatával nem volt gond.

Most Orbán tett olyan kijelentést, ami első hallásra a fenti Gyurcsány nyilatkozattal rokon:

Az Élet menete napján ne lehessen olyan típusú politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetik a felvonulók emberi méltóságát – erre utasította Orbán Viktor Pintér Sándor belügyminisztert hétfőn a parlamentben. Az azonnali kérdések és válaszok órájában a kormányfő a szocialista Steiner Pál felszólalására reagált így. Orbán Viktor kijelentette: minden eszközzel biztosítani fogják az Élet menetén részt vevők testi épségét, háborítatlan emlékezését és emberi méltóságát.

Mi ezzel a gond?

A tervezett motoros felvonulás a maga gusztustalanul provokatív címével és időzítésével valóban vérlázító, és az, hogy mind a kormányfő, mind a kormánypárt frakcióvezetője elítélőleg nyilatkozik róla, mindenképp pozitív, és fontos momentum. De mint mindig, megint sikerült átesni a ló túloldalára.

Első hallásra persze nincs különbség a fenti Fletó-nyilatkozathoz képest, de vegyük észre, hogy akkor ő csupán annyit mondott, hogy a rendőrség fékezze meg a már elszabadult erőszakot, vagyis egyszerűen tegye a dolgát, azt, amire tartjuk. Viszont az, hogy a miniszterelnök utasítást ad arra, hogy  tiltsanak be egy előre bejelentett rendezvényt csak azért, mert nem ért egyet a mondanivalójával (hisz erőszakra nem készültek a motorosok), elfogadhatatlan egy demokráciában, és ez független attól, hogy amúgy a betiltandó rendezvény mennyire unszimpatikus számunkra. Ha erre azt mondjuk, hogy helyes döntés volt, akkor milyen jogon tiltakozunk, ha máskor számunkra fontos rendezvénnyel szemben járnak el majd ugyanígy?

Ahogy a melegfelvonuláson, vagy a MILLA tüntetéseken, a megfelelő rendőri erőkkel megoldható lett volna a keveredés elkerülése, a társadalom megvetését a kormányfői szavakon túl pedig bizonyíthatta volna a civil ellentüntetés, amelyen részt vehettek volna politikusok is, akár a kormányoldalról is, valahogy úgy, mint tavaly decemberben, a jobbikos Gyöngyösi zsidólistát követelő parlamenti felszólalása után.

De Orbán mindig és minden helyzetben görcsösen erősnek akar látszani, aki bármit megtehet, és kegyúrként osztogathat, vagy elvehet olyan jogokat, amelyek egyébként automatikusan kellene hogy járjanak egy normális jogállamban, legyen az olyan földhözragadt, mint a munkához való jog nyugdíj után, vagy olyan, némileg elvontabb, de alapvető szabadságjog, mint pl. a szabad vallásgyakorlás, vagy a jelek szerint a gyülekezési jog.

Hát nem, a demokrácia nem így működik, de úgy látszik a miniszterelnököt ez nem zavarja. Épp ezért nem csak Fletónak kellene bukott kormányfőként egy mikroszkopikus pártocska élén vegetálnia, hanem Orbánnak is.

Tegyünk érte, hogy így legyen, de - OVi-val ellentétben - csak törvényes eszközökkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr655212917

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.09. 13:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felcsutisuttyo 2013.04.09. 11:56:12

Hogy ezt a Révész Máriuszt nem verték jobban fejbe,, 2006 ban...( hogy ma mozdulni sem és bégetni sem tudna)!!!
Ez a félmunka!!!

Kandeláber 2013.04.09. 12:20:11

Nem elegáns és főleg nem jogállami megoldás.
Be kell járni a rendes utat: bejelentés a rendőrségnél, ott tudomásul vétel vagy a közlekedés aránytalan akadályozása miatt nem engedélyezés.
Utána jöhet a bíróság.

Vidéki 2013.04.09. 13:24:51

"Az Élet menete napján ne lehessen olyan típusú politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetik a felvonulók emberi méltóságát".

Valóban: Mi értelme van az ellentétek élezésének.

Kérdés az, hogyan szerez érvényt a döntésnek a rendőrség?

Nem lenne helyes, ha engedélyeznék a rendőrök számára az azonosító jelvények ledobását, viperák használatát,avagy azt hogy közvetlen közelről puskával, gumilövedékekkel pofán lőjék azt, aki nem tetszik nekik, mint ahogy az 2006-ben felülről engedélyezve volt!

nandras01 2013.04.09. 16:51:17

@Vidéki: tessék mondani, hülyének teccik lenni, vagy hülyének teccik lenni?

nem kell válaszolni. a kérdés költői volt.
a válasz egyértelmű, és errefelé ismert.

Vidéki 2013.04.09. 18:07:52

@nandras01:

Ron Werber erre tanított?

Tallono 2013.04.09. 18:45:17

No köszönöm a mértékletességet, ha így kettős mérce nélkül néznétek mindent, akkor sokkal kevesebb problémánk lenne egymással függetlenül attól, hogy ki mit tart értéknek.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.04.09. 22:07:24

"sikerült átesni a ló túloldalára."

Szerintem nem így van! Vannak alapelvek, amihez tartani kell magunkat. Például, hogy a szélsőjobbra nem vonatkozik a szólásszabadság meg a gyülekezési szabadság. Ennyi. Akár az alkotmányba is bele lehetne venni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.04.09. 22:09:15

Úgy is mondhatnám, hogy aki a szélsőjobb ellen fellép, annak csak igaza lehet. :)

Szélsőséget elveket vallani, pláne hangoztatni, demonstrálni rossz! Ez ilyen egyszerű. Ezt nem szabad túlbonyolítani még demokráciákban sem.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.04.09. 23:06:40

Jogos a kritika. Ugyanakkor az államigazgatás működéséről a miniszterelnöknek joga van véleményt mondani. Csak hát meg kellett volna mondani, hogy milyen alapon kell/lehet betiltani a rendezvényt. Nem a közlekedés aránytalan sérelme miatt, hanem vagy mert törvénysértésre (mások méltósága ellen, illetve közösség elleni uszításra) irányul, vagy mert veszélyezteti a már bejelentett rendezvény biztonságát. Aztán majd a bíróság eldönti. Adott esetben a korrekt megoldás egyébként az lenne, hogy az Élet menetétől több utcányi távolságban tartani őket, és a zsinagógáktól is.
A baj az, hogy ez a kormány olyan, hogy az sincs kizárva, hogy azért hirdették meg, hogy legyen mi ellen OV-nak fellépni (emellett szól, hogy ezek kislétszámú, eddig árnyékban maradt szervezetek, lásd a Gój Motorosok közleményét).

Képes Lajos 2013.04.09. 23:46:01

Jövő hétfőre írnak majd egy új Gyülekezési Tv.-t oszt jónapot!@Kandeláber:

toportyánzsóti 2013.04.10. 10:15:05

Maszatolás az egész ügy,rég ülnie kellene ezeknek!Persze akkor nem volna aki viktorka angyali maffiáját védené,HAHA!Fokozzuk tovább a zűrzavart,míg teljesen ki nem fosztja az országot a narancsmaffia,alul fölül,cégeket és birkaszart is ellopva.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.04.10. 11:37:02

@Tallono: A hiba a te készülékedben van, mi mindent így nézünk...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.04.10. 11:40:44

@ccactus: Az indulatodat megértem, de nincs teljesen igazad, ez azért ennél bonyolultabb. De foglalkoztam én már ezzel a témával részletesebben:

fedor.blog.hu/2011/11/10/hataresetek_4

Tallono 2013.04.10. 15:10:05

@Fedor: Aha, persze, a posztjaid 90%-a nem erről tanúskodik... Ha nem így lenne, itt se lennék.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.04.10. 15:17:55

@Tallono: Igen, nem erről tanúskodik. Nem fogsz tudni valós példát hozni az ellenkezőjére.

Tallono 2013.04.10. 19:29:22

@Fedor: Azért nem ártana magadba szállni, és újraolvasnod amiket eddig írtál. Csomó dologról előítélettel, félinformációval irkálsz. Csatáry bácsi, Zentai bácsi, Budaházy, a cigánygyilkosságok, a Hajdú-Bét ügy (mindegyiküket előre elítélted még a bíróság előtt, de ahol közvetve gyilkoltak, azt letagadod...). Kettős mércét alkalmazol folyton a Jobbikkal szemben. Felnagyítod a liberálisok eredményeit, és egyáltalán nem mutatod be az árnyoldalait és az ellenvéleményt. Nem vagy hírportál, ez egy blog, a magánvéleményed, de akkor nem mond azt, hogy nem alkalmazol kettős mércét, mert nem igaz.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.04.10. 20:33:01

@Tallono: Mondom VALÓS példát. Amit írtam, annak minden szavát vállalom, ahol tévedtem, azt meg mindig korrigáltam később. amiket felsoroltál, ott nem velem vannak vitáid, hanem a tényekkel.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.04.10. 21:17:51

@Fedor:

Elolvastam a linkedet.

Abban egyetértünk, hogy a jelképek (horogkereszt, vöröscsillag) használatának tilalma nem szorítja vissza e ordas eszmék híveinek számát.

Nem is ezért kell tiltani, hanem azok miatt, akik személyesen vagy szeretteik miatt érintettek a borzalmakban.

A tiltott gyümölcs effektusban is lehet valami. De ez sem baj!

Hadd tudják csak, hogy rosszat csinálnak, aztán ne csodálkozzanak, ha büntetést kapnak érte.

A lényeg pedig ezen van, a büntetésen, a törvény szigorán. Lobogtatsz egy horogkeresztes zászlót? Semmi gond! 1 millió forint! Megkapják az áldozatok, és hozzátartozóik, akiket megsértett. Szívatni kell őket, megérdemlik, a hülyeségük miatt.

Náci felvonulást akarsz? Megtiltom! Mégis felvonulsz? Dupla büntetés.

Szerintem ilyen egyszerű.

Hogy mi az önkényuralmi jelkép, az nem lehet állandó vita tárgya. Egyszer kell eldönteni, aztán betartani mint a tízparancsolatot.

Mondjuk én ettől a témától függetlenül általában sem értek egyet a dolgok túlzott bonyolításával. Lásd adórendszer, jogrendszer, pénzügyi rendszer... stb.

Egyszerűség kell (simplicity, tudod :)! Az ember lássa át, értse meg a szabályokat, és akkor el tudja azt fogadni, be tudja tartani. És nem kellene annyi jogász, könyvelő, könyvvizsgáló, bróker... stb. sem.

Persze ennyire nem egyszerű, mint ahogy itt most leírtam :), de egy komment keretei között ennyi fér most el. Talán a lényeget tükrözi.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.04.11. 08:55:46

@ccactus: Kommentedet olvasva az a vicc jutott eszembe:

- Hova szaladsz Nyuszika?- kérdezi a Róka.
- Meneküljünk! Jönnek a politikusok medvevadászatra! Fusson akinek kedves az élete!
- Ez nem érint minket, hisz medvére vadászni jönnek.

- De ők mondják meg, ki a medve.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0