Coming out
2009. szeptember 02. írta: Fedor

Coming out

A világ talán legnagyobb kisebbségéhez tartozom.

A Föld lakosságának kb. 10%-a mindig is ilyen volt, és mindig is ilyen lesz. Másságunk genetikai eredetű, egyszerűen így születtünk. Nem csak emberek lehetnek olyanok, mint én, megfigyelhető ez a jelenség az állatvilágban is. Korábban üldöztetésben volt részünk, ami fokozatosan megszűnt, de még alig néhány évtizede is kényszerrel próbáltak átszoktatni minket a "természettel nem ellenkező", "normális" viselkedésre, életre szóló lelki károkat okozva ezzel (szerencsére én ezt megúsztam). Ma már a legtöbb helyen ez nincs így, de elnevezésünk a mai napig negatív kicsengésű, annak ellenére, hogy sorainkban az átlagosnál sokkal nagyobb arányban találhatóak meg művészek, tudósok, kreatív emberek. Talán azért, mert egy olyan világban kell élnünk, amely teljes berendezkedésében egy másfajta életvitelt szolgál, mint a mienk, és ami arra kényszerít minket, hogy sokszor ösztöneinket elfojtva alkalmazkodjunk a többséghez, mert a leghétköznapibb eset is bonyolultabb lehet számunkra, mint az átlagos embereknek.

Balkezes vagyok.

Vagy talán mást vártatok egy ilyen bevezető után? Nem, ki kell, hogy ábrándítsak mindenkit, bár tudomásom szerint az elvárhatónál jóval több az olyan közös többszörös, mint pl. illusztrációm alanya (akit gondolom nem kell bemutatnom), én magam nem vagyok meleg, nem csak álcából van feleségem és két gyerekem. De mint a fenti leírás bizonyítja (ami bár egy kissé hatásvadász, de minden szava igaz), egy kicsit át tudom érezni a helyzetüket.

A mi jogainkért nem kell küzdeni, bár ebben a jobbkezesek számára tervezett világban mindig is egy kicsit másodrendűek leszünk. Van ugyan ma már lehetőség arra, hogy balkezesek számára tervezett használati eszközökkel vegyük körbe magunkat, de gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki úgy gondolja, hogy nem vagyok én fogyatékos, nincs szükségem gyógyászati segédeszközökre. Amikor gitározni tanultam, akkor is felajánlották, hogy húrozzam át balkezesre, de nem akartam, hogy csak és kizárólag a saját gitáromon tudjak játszani, és meg legyek lőve, ha valahol a kezembe nyomnak egy idegen hangszert. Az egeret is jobb kézzel használom, mert szintén hülyén jönne ki, ha nem tudnék bármilyen géphez ülve ugyanúgy dolgozni (engem idegesített a legjobban, amikor egy sorstársam egy olyan gépnél, amit közösen használtunk, nemhogy átrakta mindig az egeret a baloldalra, de még szoftveresen fel is cserélte az egérgombok funkcióit).

Viszont ezek az apróságok csak bosszantóak, de együtt lehet velük élni. Kisebb-nagyobb mértékben mindegyikünk kétkezes. Megszokás kérdése. De nem kell titkolnom mások előtt a balkezességem, és őszintétlen, apró hazugságokból felépített világban élnem, hogy nehogy lebukjak. Ha rólam kiderül, hogy mi vagyok, akkor általában csak egy "jé, te is balkezes vagy?" kérdés a reakció, de nem befolyásolja a megítélésemet.

Ellenben ha meleg lennék, bizony meggondolnám, hogy pl. bemutassam -e a munkahelyen az élettársamat. Vagy azt, hogy milyen weboldalakra megyek fel a munkahelyi gépről. Feszengenék, ha a családról kérdeznének. Mert a mai Magyarországon nem biztos, hogy úgy járnék, mint Francois Pignon. Bár hivatalosan egyre több joggal rendelkeznek itthon is, és elvileg már élhetnek majdnem olyan normális életet, mint mi, a heteró többség, akiknek természetes, hogy a közvetlen hozzátartozónk hivatalosan is összekötheti velünk az életünket, az ezzel járó jogokkal és kötelességekkel együtt (Én támogatom a melegek házasságát. Ideje, hogy ők is szenvedjenek. - mondotta volt Eric Idle), és hogy bármikor, bárhol megjelenhetünk a párunkkal mondjuk kézen fogva, de mégiscsak egy olyan országban élünk, ahol lassan már életveszélyes elmenni egy felvonulásra, felvállalva ezzel az identitásukat (ami természetesen nem egyenlő a magamutogatással: az csak az LMBTQ közösség egy részének, a traviknak a sajátja, csak hát ők a hálás fotótéma, naná, hogy velük azonosítják az egész menetet).

Álságosnak tartom azt a hozzáállást, hogy "felőlem otthon azt csinálnak, amit akarnak, de ne lássam / ne akarjanak esküvőt, örökbefogadott gyereket, stb.". Árulja el nekem valaki, hogy kinek ártanak? Miért baj az, hogy ha egy meleg is ugyanúgy hivatalosan együtt élhet a párjával, mint én? Tőlem veszik el talán a lehetőséget? Ha ezeket a jogokat nem adjuk meg nekik, attól talán egycsapásra "normálissá" válnak, és nekiállnak futószalagon gyereket gyártani?

Én annak örülnék a legjobban, ha az ismert, népszerű emberek közül a melegek Magyarországon is ugyanúgy a legnagyobb természetességgel felvállalnák magukat, úgy, mint a  világ boldogabbik felén (ahol már nyíltan meleg miniszterelnök is van), és nem úgy, mint jelenleg itthon, tisztelet a kevés kivételnek. Az ő példamutatásuk talán bátorságot adna az átlagember homoszexuálisoknak is, és ha egyre több ismerősünkről derül ki, hogy meleg, és mégis normális ember, nem egy pedofil, beteg ösztönlény. Kiderülne, hogy vele is ugyanúgy lehet együtt sörözni, focizni, beszélgetni, dolgozni anélkül, hogy "megfertőzne", és kiderülhetne, hogy jé, esetleg ugyanazt a kaját, zenét, focicsapatot, filmet, politikai oldalt kedveli, és nincs is olyan nagy különbség, amiben meg igen, azt akkor se egymás előtt csinálnák, ha mind a ketten heterók lennének. Akkor talán egyre többen tudnánk röhögni az ékesilonákon, az olyanokon, akik komolyan veszik a szempontpuska által összeállított homofób kiskátét.

Egy friss felmérés szerint a magyarok fele - bár nem ért egyet a felvonulás megtartásával - legalább a jogukat nem vitatja el attól, hogy felvonuljanak (20%-a célokat is támogatja - ez duplája a melegek vélhető arányának). A gond viszont az, hogy ott van egy kisebbség, amely viszont betiltaná. És ha csak mondaná... De sajnos évek óta tesz is azért, hogy megint látványos vágókép és negatív szenzáció legyünk a világsajtóban. Mert nem jut el a pici agyukig, hogy nem hogy nem védik meg ezzel a magyarságot a "fertőtől", hanem pont, hogy ártanak az ország megítélésének (arról nem is beszélve, hogy tevőlegesen igazolják a létjogosultságát a felvonulásnak). Ennyi számukra a demokrácia. Meg a józan ész.

Van, ahol ez a felvonulás vidám népünnepély, amin heterók is részt vesznek - nálunk természetellenes, undorító provokáció. Pedig hogy mi számít provokációnak, az csak nézőpont kérdése. Szlovákiában pl. az, ha valaki magyarul beszél. Hogy mi számít természetellenesnek, az csak nézőpont kérdése. Pl. az emberiség java részének a cölibátus. Hogy mi számít undorítónak, az csak nézőpont kérdése. Indiában pl. a koporsós temetés, átadva az elhunytakat a férgeknek és az enyészetnek a tiszta, és higiénikus hamvasztás helyett.

Ami másnak nem árt, azt felesleges tiltani. Csupán ezt az egy alapelvet kéne betartani, és máris könnyebb lenne az együttélés.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr361354871

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nyájvonulás 2009.09.05. 07:31:58

Magyar vagy? Akkor vajmi kevés esélyed van rá, hogy hallottál a Budapest Pride nevű rendezvényről, mivel az fű alatt szerveződik. Egyetlen egy reklám nem látható róla egyetlen egy melegportálon sem. Legalábbis itt Magyarországon. A szervezők saját old...

Trackback: Ízlésrendőrség 2009.09.03. 16:49:03

A rendőrség láthatóan nem találja a helyét. Nem tud olyat csinálni, amibe valaki ne kötne bele. Vagy túl kemény, vagy túl gyenge. Most pl. a homofób hangulatnak kíván megfelelni, gyáván: ...a Budapesti Rendőr-főkapitányság felhívta a Meleg Méltóság Me...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.09.02. 14:12:32

Grat. Normális érvet ritkán látok erre.

Egyébként én is balkezes vagyok.
És diszkriminálnak a csocsóasztalok! :-)

DeMarco 2009.09.02. 14:44:11

Fedor: Így kell ügyesen terelgetni...
A valóságban a magyarok 77%-a egyáltalán nem akarja a buzik felvonulását, messzemenőkig elutasítja. Ezen belül osztódik két rétegre: Egy kisebbik réteg (ami egyébként nagyobb majd 10%-al, mint azok akik engednék) egyszerűen betiltaná, egy nagyobb csoport bár szíve szerint szintén betiltaná, de elismere, hogy a mai magyar jogszabályok erre lehetőséget adnak nekik, ahogy egyébként a gárdás felvonulásnak is. (Bár ezt érdekes módon be szokták tiltani.)
Amit te "álságos hozzáállásnak" titulálsz az bizony nem álságos, hanem a valódi sziklaszilárd morális rend/hit ami hál' istennek még megvan az ország többségében.
Hogy ne kelljen hosszan gépelni, ide másolok egy linket ahol elég kimerítő hosszúságban foglalkoznak a témával. Gondolom nem mondok újat, hogy Heima érvelését tartom elfogadhatónak.
sardobalo.blog.hu/2009/08/28/kuss_ekes

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.02. 15:04:39

@DeMarco: Az miért terelés, ha ugyanazt írom, mint te? És ha lehet, ne mossunk egybe egy senkit nem fenyegető emberjogi megmozdulást egy szélsőséges alakulat félelemkeltő erődemonstrációival...

szmoker (Homo Trollicus) 2009.09.02. 15:16:07

"félelemkeltő erődemonstrációival"

Sőt, masíroznak is, csizmát csattogtatnak, kirekesztenek, és ordasak az eszméik, a legelvetemültebbek pedig karlendítenek :)

Ezek után ne csodálkozz, ha a túlodalon is hasonló ostobasággal állnak a "másságukat büszkén vállalók"-hoz.

Nekem személy szerint nincs semmi bajom egyik oldallal sem egyébként.
Hülyék meg mindenhol vannak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.02. 15:18:40

@szmoker: Na most akkor árul már el, hogy mi az ostobaság a felsorolásodban, és hogy mennyiben veszélyesebb a melegek felvonulása, mint a Gárdáé...

DeMarco 2009.09.02. 17:14:55

@Fedor: Elárulok egy titkot: Akiket te "szélsőséges alakulat"-nak hívsz, azokat kedvelik az emberek, akiket meg "emberjogi megmozdulás"-ként titulálsz azoktól meg undorodnak. Kivételek itt is- ott is vannak, de általánosságban azért igaz. Akiktől te félsz, azok sok embernek reményt adnak, akiket meg kiemelsz, azok meg erkölcsi züllésbe akarják vinni az országot, a pozitív diszkriminatív túlzásaikkal (esküvő - lófaszt).
Mindezek után tedd fel bárkinek az utcán a kérdést, hogy egy sötét sikátorban/szobában kivel szeretne találkozni egy csapat gárdistával, vagy egy csapat buzival/cigánnyal?
Sztem tudod a választ, mégha úgy teszel, mintha a kérdést sem értenéd akkor is...
És azért terelés, mert azt a tényt emelted ki ami igazolná a "téves" feltevésedet, miközben elegánsan elsiklottál a valódi számok jelentésén.

Drang 2009.09.02. 17:36:31

Önmagában a melegek felvonulása sem veszélyesebb mint a Gárdáé. A probléma az, hogy míg az előbbit a hatalom minden erővel megvédi, addig az utóbbit minden erővel (és jogellenesen) üldözi.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.09.02. 18:19:18

@DeMarco: Teljesen egyetértek az általad írottakkal. Abban a pillanatban, hogy felemlegettem a Gárda lehetőségét, akik majdan az udvaromban fognak táborozni, és akár még a lakásom felét is átadom nekik, csak legyenek itt a cigányok ellen, az önkormányzat elkezdett kicsit másként hozzáállni a dolgokhoz.
Igen, vannak olyanok, akik tudják, hogy csak és kizárólag a Gárdára számíthatnak, ha baj van (lassan, bevallom, közéjük tartozom)(bár elég szépen meg tudom magam védeni, főként fegyverrel), és szeretik, tisztelik is ezt az egységet, és vannak olyanok, akik mindenképp a buzik mellé állnak, hiszen valóban vannak jogaik ezeknek a lányoknak/fiúknak/mittudoménmiknek, csak nem árt felidézni, hogy még semmiféle "jobbikos felvonulás" nem volt arrafelé, amerre a buzik most törvényesen masírozhatnak, lezárva még egy-egy utcát az érdekükben jobbról és balról, és ez szembetűnő.

Azt hiszem, a jövőben igenis erőszakkal meg kell teremteni, hogy a "nemzetközi romanapon" (ilyen nincs)(vagy ha van, hazugság) igenis cigányhordák masírozhassanak az Andrássy-n, hiszen az nekik jár!

Még.

Aztán eljő az idő, Fedor barátom, mikor a hozzád hasonló, tisztességes, becsületes emberek arról fognak írni, hogy megint és megint a hatalom pribékjei, a Gárda, a csendőrség masírozott az Andrássy-n, miközben betiltották a buzi- és cigányfelvonulásokat!

Ezért az időért dolgozom, és hiszek benne, hogy el fog jönni. Te is tudod, hogy eljön, és nem vérrel kell beírni a történelemkönyvekbe, hanem büszke izzadtsággal: helyreáll a rend, ami most, valljuk be, nincsen!

Bocs, de OFFoltam!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.02. 18:21:29

@DeMarco: Szerintem mind a Gárda népszerűségét, mind a melegek iránti ellenérzést erősen eltúlzod. Továbbmegyek: senki se kéri, hogy szeresd a melegeket, ne adj isten te is az légy. Csupán azt, hogy ne zavarjon téged a létük, és hogy ugyanazok jogok illessék meg őket is , mint engem vagy téged. Egy melegesküvő engedélyezése távolról sem pozitív diszkrimináció, csak egy negatív diszkrimináció megszüntetése. A kettő nem ugyanaz. Áruld már el, hogy mi bajod lehet, ha egy csapat buzival találkozol egy sötét utcán. Érdekes tévképzeteid van róluk, ha félsz tőlük...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.02. 18:22:30

@Tom Bobb: Tom, a cigányozást talán most hagyjuk, nem róluk szól ez a bejegyzés.

Lord Kilburn 2009.09.02. 18:31:12

Ez egy nagyszerű írás, csak gratulálni tudok. Utólagos engedelmeddel idéztem belőle ide: aftermodern.hu/blog/homoszexualitas/ Ha hamarabb kikerül TótaW trackbackjei közé, többen olvasták volna! :(

Celtic 2009.09.02. 18:33:15

En is felek toluk ejszaka, hatha en is homokos leszek, ha az egyik tul kozel jon hozzam.

Amzy meg:
azbeszt.blog.hu/2008/06/08/ne_legy_mar_buzi

Asszem, az utobbi idok legjobb irasa a temaban ( volt, tavaly)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.02. 18:35:53

@Lord Kilburn: Ha hamarabb megírtam volna, akkor hamarabb kikerülhetett volna :-)

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.09.02. 18:39:57

@Fedor: Igen, a balkezesekről és a felvonulásról szól. Tudom. De ezen a vonalon továbbmenve...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.02. 19:00:11

@Tom Bobb: Akkor is, nagyon erőltetett a párhuzam. A cigányokban és a melegekben (a meleg cigányokon kívül) csak annyi közös van, hogy az őket gyűlölők között elég nagy az átfedés.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.09.02. 19:03:51

@Fedor: Szerintem semmi átfedés nincs, legfeljebb a médiában.

DeMarco 2009.09.02. 19:57:26

@Fedor: Szerintem meg a melegek menetének elfogadottságát és a gárda elutasítását messze eltúlzod. Ennek oka szinte biztosan a nézőpont különbségéből adódik. Te pesti liberális szemmel nézel magadkörül, én meg vidéki konzervatív álláspontból szemlélem a dolgokat. A kettő nem igazán találkozik...
Továbbmegyek: senki se kéri, hogy szeresd a gárdistákat, ne adj isten te is az légy. Csupán azt, hogy ne zavarjon téged a létük, és hogy ugyanazok jogok illessék meg őket is , mint engem vagy téged. Áruld már el, hogy mi bajod lehet, ha egy csapat gárdistával találkozol egy sötét utcán. Érdekes tévképzeteid van róluk, ha félsz tőlük... :)))))))))
Bocs, ezt nem bírtam kihagyni...

Szóval, egy: nem zavarnak a melegek általában
kettő: azt csinálnak otthon amit akarnak, mint minden állampolgár
három: nem engedném a felvonulást, morális okokból, (magánvéleményem szerint gusztustalan), egyébként meg kontraproduktív és közszeméremsértő.
négy: Semmiféleképpen nem támogatom a melegesküvőt, mert azt nem nekik találták ki, nem nekik szól. Ismered az oroszlánbőrbe bújt szamár meséjét?
Az esküvő és a házasság szentségét/intézményét én fenntartanám a férfi-nő kapcsolatnak, mert csakis ezt tartom az évezredes fajfenntartás, morál valódi értékének. Sokszor elmondtam: Apa-anya-gyerekek. Pont. Ennyi. Ugyanakkor megadnám a melegeknek amit akarnak azzal, hogy kiterjeszteném a ptk. bizonyos pontjait ami könnyebbé tenné az életüket, de semmiképpen sem hívnák esküvőnek.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.03. 08:29:26

@TaTa86.: Hát, szerintem ha a Jobbikot nézzük, az nem a média kreálmánya, de elég csak körülnézned itt, a kommentek között :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.03. 08:53:50

@DeMarco: Nagyon vicces vagy, én is szoktam ezt a technikát használni, ha van alapja. Nálad viszont nincs. Mert a melegek és gárdisták között van egy óriási nagy különbség. A melegek nem valakik, valami ELLEN menetelnek, és senkit sem kívánnak megfélemlíteni. Nekem semmi félnivalóm nem lenne valószínűleg a gárdistáktól (pláne, ha meglátnák nálam a kulcsomat, lásd: fedor.blog.hu/2009/03/12/az_adjatok_vissza_a_jelkepeinket_projekt), mivel nincs rám írva, hogy mit gondolok róluk. De ha nem szőke lennék, és sötétebb lenne a bőröm, akkor már lehet, hogy más volna a helyzet...

Ami meg a témát illeti: az első három pontodra már előre megírtam a választ a posztban :-) Olvasd át úkra, főleg a két utolsó bekezdést.

A negyedikhez: az egyházi esküvő az egyház magánügye, szíve joga eldönteni, hogy kiket hajlandó összeadni. DE. A polgári esküvőt jó 200 éve pont azért találták ki, hogy ne az egyházak merevségén múljon, hogy két ember együtt élhessen hivatalosan, ne legyen akadály származás, vallás, vagy bármi, egyháznak nem tetsző dolog. A polgári esküvő nem szentség, hanem jogi szerződés. Na most, hogy ezt milyen jogon akarod a melegektől megtagadni, azt nem tudom. Mert az kevés, hogy neked nem tetszik. Nem tudsz olyat mondani, aminek, akinek ebből hátránya lenne, az előnyöket viszont lehetne sorolni. Miért legyenek hát ők ebből a szempontból másodrendű polgárok? Gyereknemzés: Egyrészt ha nagyon akarják, lehet gyerekük, fizikailag képesek rá, másrészt meg akkor a meddőktől is megtagadnád az esküvőt, meg azoktól, akik mondjuk a karrier miatt nem akarnak gyereket? Tiltsuk be a cölibátust, és kötelezzük esküvőre a papokat? Hm? Hol a határ? Ráadásul (mint ahogy a posztban is írtam, ezek szerint hatástalanul), ha nem lehet esküvőjük, attól még nem lesz több gyerek...

Kukoid. 2009.09.03. 09:14:08

hol 10%? te buzi az azt jelentené hogyminden 100 emberből tiz buzi ne nee
jó ha 1% sztem

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.03. 09:16:22

@Kukoid.: Köszönöm értelmes, kultúrált és tényeken alapuló hozzászólásodat. Talán nem abból kéne kiindulni, hogy hányan vállalják fel nyilvánosan...

DeMarco 2009.09.03. 09:59:29

@Fedor: Ami azt illeti a melegek valami ELLEN menetelnek. A közerkölcs, a normák és a normális közösségi állapotok ELLEN tüntetnek. El akarják érni, hogy olyan plusz jogokat kapjanak ami egyébként rájuk nem is lenne jogos.
De fordítsunk a kereken egyet. Miért nekem kell megindokolni, hogy miért nem szeretném a buzik házasságát? Nem hiszem, hogy védekeznem kellene.
Magyarázd meg te, hogy miért akarják? Mi az az ok, ami nem állt fenn az elmúlt ezer évben? Mi az az ok, ami miatt azt hiszik, hogy ettől ők többek lesznek egyszerű buziknál? Miért gondolják, hogy ha már elismerik, hogy ők mások, akkor mégis olyanok akarnak lenni, mint a többség? (Ez nekem pont annyira vicces, vagy morbid, mint a dzsungel könyvében a majom aki ember akart lenni. Tudom, tudom durva példa.)
Mégis milyen előnyökről beszélsz, amit nem lehet egy egyszerű ptk. módosítással megoldani?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.03. 10:05:13

@DeMarco: Nem kell szeretned a melegek házasságát, csupán csak el kell fogadnod. Ami meg a közerkölcsöt illeti, ne hidd már azt, hogy a te erkölcsi felfogásod a közerkölcs. Én sem hiszem azt, épp ezért nem ítélek el senkit és semmit, ami nem árt másoknak. "Ugyanazon embertípus, aki jelenleg a melegeken van kiakadva, száz éve a válást, az önkielégítést és a házasság előtti szexet akarta tiltani." -írta Papp László Tamás a hvg.hu-n, és tökéletesen igaza van. Amit meg utána róluk írsz, az meg egyedül téged minősít, már ne haragudj.

DeMarco 2009.09.03. 10:32:50

@Fedor: Nem tudod bizonyítani, hogy nem árt másoknak és nem indít-e el társadalmi züllést, más csoportok ugyanilyen irányú hülyeségeit, divat buzulást.
És nem válaszoltál arra sem, hogy milyen előnyökről beszélsz, amit nem lehet egy egyszerű ptk. módosítással megoldani?
Ami meg a közerkölcsöt illeti, remekül prezentálja a felmérés a 77%-os elutasítottsággal és a szadesz csúfos bukása, a "liberális devianciákat támogató" felfogásával. Nem hiszem el, hogy ez nem intő példa nektek?!

kisa 2009.09.03. 10:40:31

@DeMarco:
Miért házasodhatnak a Down-kórosok? A balkezesek, a vakok, a siketek, a vörös hajúak, a sánták, púposak, dadogók, pöszék, raccsolók? A logikád szerint nekik nem lenne szabad házasodniuk, mert ők mind-mind elenyésző kisebbségben vannak a népességben. Akkor ez most hogy?
A házasság szentsége egyébiránt vallási kategória. A melegek viszont nem templomi esküvőt akarnak, mint fedor írta volt.

DeMarco 2009.09.03. 10:48:10

@kisa: Elfelejted, hogy az általad felsoroltakban egy dolog hasonló: mind férfi és nő!!! Lehet, hogy sérültek, de van esélyük az életüket megosztani az ellentétes nemmel, gyerekeket szülni és megélni a házasság minden lelki egységét.
Most még nem akarnak templomi esküvőt, de legközelebb majd azt is akarnának...
Az esküvő intézmény és belső lelkisége nem nekik lett kitalálva. Ti csak egy darab papírt láttok benne, semmi mást, amivel ki lehet törölni...
De te sem magyaráztad meg, hogy miért ragaszkodnak valamihez ami rájuk úgysem lesz érvényes, mert attól, hogy azt mondjuk a kékre, hogy zöld, az attól még nem lesz zöld...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.03. 12:19:00

@DeMarco: Miért, te tudod bizonyítani, hogy árt másoknak? Könyörgöm, az miért züllés, ha egy létező, és meg nem változtatható dologról elismerjük, hogy létezik? Hát folyamatosan azt papolom, hogy nincs olyan, hogy mindenek felett álló erkölcs! ez kultúrafüggő!

Az SZDSZ-t meg hagyjuk. Nem azért tart ott, ahol van, mert kiállt a kisebbségek mellett...

"miért ragaszkodnak valamihez ami rájuk úgysem lesz érvényes"

Na ez világít rá a legjobban, hogy fogalmad sincs, miről beszélsz. Nézd, ezerszer megcáfolt hülyeségekkel nincs kedvem vitatkozni. Csak ismételni tudnám magam, az meg uncsi.

prometheus_X 2009.09.03. 12:51:26

1: Köszi hogy trackback-eltél hozzám, gyere máskor is :)
2: Messzemenően egyetértek minden betűjével.

És akkor ami nem szorulhat pontok közé. Nincs időm végignyálazni az összes kommentet, de a nagy részét elolvastam. Nem tudom megérteni, hogy jön ide a Magyar Gárda. Teljesen off, a kettő felvonulásai között az alapokok köszönő viszonyban sincsenek egymással. Felettébb mulattató, hogy arról vitatkoztok, hogy a körte miért körte, az alma miért alma, és hogy felháborító, hogy a almát mindig találni a boltokban, szemben a körtével ami szezonális gyümölcs... mert erről van szó.

A Gárda egy mozgalom. A melegek pedig nem. A Gárda célja (szigorú értelemben) az aktív társadalmi szerepvállalás és a társadalom önvédelmi képességének fokozása. _Ez tök jó!_
A melegek egy évben egyszer összegyűlnek és közösen flangálnak az Andrássy-n, mert _azt hiszik_, hogy ettől a társadalom jobban elfogadja majd őket.

Mi a fene köze van a kettőnek egymáshoz? Semmi. Annál is kevesebb.

Vonuljon mindenki aki akar, ez engem egészen addig, amíg nem randalíroznak és jogkövető polgárként viselkednek, nem fog zavarni! Sírva röhögök mindenkin aki a bolhányi agyával nem képes eljutni addig, hogy ezt fölfogja. És nem fogok ezért bocsánatot kérni senkitől.

És ha már témánál vagyunk: a homofóbia a melegséggel ellentétben valódi betegség, és valódi károkat okoz a társadalomnak és a gazdaságnak - ha valamit be kéne tiltani és büntetni kéne, akkor ez az.

Köszöntem hogy szólhattam.

DeMarco 2009.09.03. 16:57:26

@Fedor: Azt azért észrevetted, hogy azon kívül, hogy az én nézeteimet ekézed, mást nem igen mondtál? Nincsenek érveid, nem tudod megmondani, hogy miért kellene nekik engedni a házasságot, holott néhány ezer év óta ez sehol sem volt divat és ellenkezik a józan ész és erkölccsel.
Nem adtál választ arra sem, hogy milyen előnyöket remélnek ettől, amit nem lehet egyéb rendelkezésekkel megoldani.
Összességében nincs egy világos érved sem, amit fel tudnál sorakoztatni, a vagdalkozáson kívül, hogy hülye homofób mindenki, akinek nem tetszik...

Lord Kilburn 2009.09.03. 17:23:13

Őszintén szólva sajnállak, Fedor. A blogodon mindig ilyen erőteljes a (sötét)barna szín? Azért látom, böcsülettel állod a sarat. Kitartás! (Hogy stílusos legyek. ;) )

DeMarco 2009.09.03. 17:40:07

@Fedor: A másik írásod indexen van, meg is lesz a 400 komment... :)))
Engem meg porba fognak alázni a buzik...
@Lordom: gáz lehet ilyen sötét országban élni... még jó, hogy van nálad zseblámpa... :))

DeMarco 2009.09.03. 17:42:07

@Fedor: Az előző kommentet elnyelte a blogmotor. A másik írásod kint van indexen, meg is lesz a 400 komment.. :)))
Engem meg porba aláznak majd a buzik...
@Lordom: gáz lehet, ilyen sötét országban élni, még jó, hogy van nálad zseblámpa...
:))))

valójábannemberci 2009.09.03. 17:48:10

Mondjuk azért az valahol durván bizarr, hogy az anti-meleg heterók többet foglalkoznak a melegek intim szokásaival, mint maguk a melegek. A 'sszony mit szól ehhez uraim, az emb' mit szól ehhez hölgyeim? :D
Amúgy meg a cölibátus nem gáz. Pál apostol is azt gyakorolta és javasolta is. ;)

DeMarco 2009.09.03. 18:07:14

@berciXcore: Engem a legkevésbé sem érdekelnek a melegek és pláne az intim szokásaik. Csak ne hozzák utcára mutogatni és ne akarjanak pozitív diszkriminatív jogokat maguknak. Ne akarják a többségre erőltetni a devianciájukat. Fogadják el, hogy a házasság férfi és nő között köttetik és pont.

valójábannemberci 2009.09.03. 18:31:39

@DeMarco: Ez a "ne akarják a többségre erőltetni a devianciájukat", meg "ne akarjanak pozitív diszkriminatív jogokat maguknak" azért hülyeség, mert nem pozitív diszkriminatív jogokat akarnak, hanem általános jogokat.
Mint anno a szüfrazsettek. Ők sem erőltettek ránk semmilyen devianciát, pedig az ellenzőik azzal riogattak, hogy majd alárendelt sorba taszítják a férfiakat, és nem akartak maguknak pozitív diszkriminatív jogokat, csak általános alapjogokat, hogy ők is dönthessenek a hálószobában, hogy ők is dönthessenek a válásról, hogy ők is dönthessenek az életükről, akár hajadonok, akár házasok, akár elváltak, vagy özvegyek.
Kivívták az alapjogaikat egy már felvilágosodottnak és polgárinak mondott, mégis sok tekintetben még mindig mereven patriarchális társadalomban, és a történelem őket igazolta: nem jött el a szigorú, férfiakat megalázó matriarchátus kora.

DeMarco 2009.09.03. 19:23:52

@berciXcore: Milyen általános jogot? Ugyanazok a jogok illetik meg őket, mint bármelyik másik magyar állampolgárt.
Onnantól minden más plusz jog. Jah, hogy nem házasodhatnak? Hát nem és ez jól is van így. Házasság: Férfi-nő. Pont.
Javítsák a ptk-t ha vmi hiányzik.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.03. 19:31:18

@DeMarco: A ptk része a polgári házasság szabályozása is. Pont ezt szeretnék.

"Nincsenek érveid, nem tudod megmondani, hogy miért kellene nekik engedni a házasságot"

Szóval az, ha két embertársad érzelmi okokból össze szeretné kötni az életét az ezzel járó jogokkal (pl. öröklés, házastársaknak járó kedvezmények, hivatalos hozzátartozó státus pl. kórházi kezelésnél, stb.) és kötelességekkel, az neked nem indok, mert te úgy gondolod, hogy az nekik nem jár, és kész.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.03. 19:45:46

@DeMarco: "Milyen általános jogot? Ugyanazok a jogok illetik meg őket, mint bármelyik másik magyar állampolgárt.
Onnantól minden más plusz jog. Jah, hogy nem házasodhatnak? Hát nem és ez jól is van így. Házasság: Férfi-nő. Pont."

Milyen általános jogot? Ugyanazok a jogok illetik meg őket, mint bármelyik másik szlovák állampolgárt.
Onnantól minden más plusz jog. Jah, hogy nem beszélhetnek magyarul? Hát nem és ez jól is van így. Szlovák állampolgár: szlovák nyelv. Pont.
________________

Na hogy hangzik? Pontosan ugyanaz a gondolatmenet...

DeMarco 2009.09.03. 22:58:56

@Fedor: Ki mondta, hogy nem cuccolhatnak össze és élhetnek egymással? Talán tiltja ezt vmi? Nem.
Az öröklést meg lehet most is oldani végrendelettel.
A többi dolgot meg egyszerűen bele kell venni a ptk-ba, mint vmi élettársi kapcsolatot és kész.
De ne legyen házasság. Annak maradjon meg a védelme és státusza a normális férfi-nő kapcsolatnak.

Egyébként ez nekem nem indok, mert nem magyarázza meg, hogy miért nem elégednek meg egy kisebb, de számukra elérhetőbb céllal, amivel megkapnák az általad felsorolt dolgokat, miért akarják mindenáron rombolni a házasság szentségét.

Végül csak kimondtad a másik írásodban a valódi magyarázatodat:
Azért kell felvonulni, mert akkor nekünk lenne igazunk és nektek el kellene ismernetek, hogy tévedtetek.
Még a "másik oldal" szófordulatot is használtad hozzá.

Ezzel gyakorlatilag mindent elmondtál.

Gondolom végig olvastad a kommenteket te is. Ha leszámítjuk calamot, akinek ismerjük a véleményét, akkor elég nyomasztó az elutasítás mértéke. Vagy te nem így gondolod?
Pedig ők még nem is azok, akik valójában kimennek harcolni.

Kíváncsi lennék mit mondanál a két gyermekednek, ha arra járnátok és megkérdeznék, hogy apu mit csinál az a két bácsi??

DeMarco 2009.09.03. 23:00:36

@Fedor: Nem jó példa a szlovákiai Magyarok esete, mert tőlük elvesznek ezer éves jogot, a szabad nyelvhasználatot, a ratyik meg erőszakosan követelnek olyat ami ezer év alatt sem volt az övék soha.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.09.04. 00:16:20

miért lesz tiszteletreméltóbb az, aki rózsaszín alsógatyában vonul az Andrássy úton, miközben tojásokat/köveket dobálnak rá. Akinek ez kell az "önkifejezéshez" ott valami nagy gond van-fent is, lent is... És elég necces a felvidéki magyarokat az előbbiekhez hasonlítani. Mindegy, úgyis idén lesz az utolsó.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.04. 08:00:20

@DeMarco: "Végül csak kimondtad a másik írásodban a valódi magyarázatodat:
Azért kell felvonulni, mert akkor nekünk lenne igazunk és nektek el kellene ismernetek, hogy tévedtetek."

Lehet, hogy ezt akartad belelátni, de természetesen nem ezt mondtam. Nem lenne attól igazatok, ha ti kerekednétek felül, csak ez lenne a látszat...

DeMarco 2009.09.04. 09:01:35

@Fedor: "Csak tudod az a gond, hogy ha meg nem vonulnak fel, akkor az olyan, mintha elismernék, hogy a másik oldalnak van igaza."
Ezek a saját szavaid. Ezeket is cáfolod?

Ha meg nekünk igazunk van, akkor ti tévedtek.
A múltkor morogtál, mert nem hiszünk el mindent alapból a rendőrségnek, de most meg te beszélsz "látszat"-ról és te nem akarod belátni, hogy a többség elutasítja a felvonulást. A "látszat" a véres valóság. Próbáld meg elfogadni.

Egyébként ügyes írás volt, a megfelelő pillanatban elhelyezve ahhoz, hogy sok komment jöjjön rá. Bár én 400-at jósoltam, ahhoz még hiányzik 85...
Te annak örülsz, hogy sokan olvastak és ismertek meg, én meg annak, hogy 90%-a a kommentelőknek velem értett egyet, illetve úgy gondolkodnak, mint én. (Bár ez neked nyilván nem tetszik annyira.)

DeMarco 2009.09.04. 09:06:59

@Fedor: Volt két meleg srác is, akik belátták, hogy kontraproduktív a felvonulás és ők soha nem mennének ki, mert tudják, hogy ez csak ellenérzéseket generál velük szemben és nem segít rajtuk.
Mondok vmit, velük kimennék felvonulni bárhová. Mert ők tisztelik a társadalmat és ezért én is tisztelem őket. Sok ilyen rendes meleg ember van, kár értük.
Ennek ellenére házasságot nem engednék nekik sem. Azt mindenképpen megvédeném.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.04. 09:15:35

@DeMarco: Most komolyan szövegértelmezési gondjaid vannak, vagy csak kötözködsz? És ez erre is vonatkozik:

"te nem akarod belátni, hogy a többség elutasítja a felvonulást."

A többség NEM utasítja el a felvonulást. Több, mint 70% elismeri, hogy joguk van hozzá, még akkor is, ha egyébként nem értnek egyet a céljaikkal.

"90%-a a kommentelőknek velem értett egyet, illetve úgy gondolkodnak, mint én."

De azt azért ugye te se gondolod, hogy ez az országosan reprezentatív arány?

Azt a bejegyzést tegnap délután óta közel négyezren olvasták el. Ebből sokat mondok, ha 100 ember érezte úgy, hogy hozzá is akar szólni. Természetes, hogy aki fel van háborodva, az inkább megnyilvánul, mint az, akit nem érdekel a dolog, vagy esetleg egyetért velem, csak nincs kedve, ideje, türelme leállni veletek vitatkozni, esetleg (érthető emberi reakcióként) úgy érzi, hogy nem akarja exponálni a véleményét egy ilyen kényes témában a népszerűtlenebbik oldalon. Elhiszem, hogy per pillanat Magyarországon ti vagytok többen. De ebből még nem következik egyenesen, hogy igazatok is van...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.04. 09:31:56

@DeMarco: Hát ha neked sikerélmény, hogy van két ember, aki sikeresen beijedt a hozzád hasonlóktól, és büszke vagy arra, hogy betartasz nekik, akkor váljék egészségedre...

DeMarco 2009.09.04. 10:12:30

@Fedor: Erre nincs mit mondanom.
Az hogy elismerik a JOGOT rá, nem azt jelenti, hogy TÁMOGATJÁK. Te is tudod, hogy 77%-a nem SZERETNÉ, hogy felvonuljanak. Mert irritálja őket.

Jajj, ne éljél már maszopos lózungokkal.
Méltatlan hozzád.
Aki nem szól hozzá az mind egyetért veled? Lófaxt.
Nem szólnak hozzá, mert már elmondtuk mi helyettük is. Tudod aki nem szavaz, az ne reklamáljon, hogy ki nyert...
Ez tipikus maszopos marhaság, hogy aki nem szavazott az velünk van.
Muhahaha...

Azért, mert hárman jönnek szemben az autópályán még nem nekik van igazuk, hanem a többieknek...

Nem úgy tűnt, mintha húde félnének bárkitől is. Egyszerűen normálisak voltak és normálisan gondolkodtak. Ráadásul mitől kellene félniük??? Bántottam vkit? Soha nem emeltem kezet senkire. Nem is tenném. Zavar, hogy melegek? Nem.
Betartok nekik?????? Ugyan mivel?? Nyugodtan élhetik az életüket, kb. leszarom, hogy mit tesznek... Jah, hogy nem engedném nekik a házasságot? Hát nem. De ez nem betartás, védekezés. Eddig sem házasodhattak és mégis élhetnek boldogan.

Egyébként az öcsém szerint aki szokott kurucot olvasni, nincs toborzás, nincs nyoma készülődésnek. Úgyhogy még az is lehet, hogy feleslegesen lázadtok előre.

Mivel láthatóan nem lehet meggyőzni és minden egyértelmű érv ellenére kitartasz a véleményed mellett, ezért zárjuk le ezt a vitát.

De halkan megjegyzem, hogy most te nem tudsz átugrani magadon, ahogy mi a cigánygyilkosságok lezárásán...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.04. 16:25:27

@DeMarco: "77%-a nem SZERETNÉ, hogy felvonuljanak. Mert irritálja őket."

Olyan eszedbe se jut, hogy aki magával a felvonulással nem ért egyet, az nem biztos, hogy a melegeket is utálja? "A 2006-os European Social Survey felmérése szerint a társadalom 42 százaléka gondolja úgy, hogy a homoszexuálisoknak „meg kéne adni a lehetőséget, hogy úgy éljék az életüket, ahogy szeretnék” , míg ennek ellenkezőjét 25 százalék mondta. Bár ez az arány jóval elmarad a nyugat-európai szinttől, ahol a helyeslők aránya gyakran a 70 százalékot is meghaladja, Közép-Kelet-Európában közepes értéknek számít."
____

"Ez tipikus maszopos marhaság, hogy aki nem szavazott az velünk van. "

Már csak az a kérdés, hogy ki állított ilyet? Én csak azt mondtam, hogy a nem kommentelők között mások lehetnek az arányok, mint a kommentelők között. Ás ezt tartom is.

"Jah, hogy nem engedném nekik a házasságot? Hát nem. De ez nem betartás, védekezés."

Könyörgöm, mitől véd meg? Nem érzed, hogy a nagy semmi ellen hadakozol? értéktelenebbé válik ettől a te házasságod? Ért téged valamilyen hátrány?

"most te nem tudsz átugrani magadon, ahogy mi a cigánygyilkosságok lezárásán... "

Ott bebizonyosodott, hogy tévedtetek. Itt milyen új tény merült fel, ami miatt azt kéne mondanom, hogy tévedtem? Talán kiderült, hogy a homoszexualitás mégis fertőző betegség, és hogy minden homokos pedofil, vagy valami hasonló?

Azt hiszem tényleg hagyjuk.

készcsók 2009.09.04. 20:36:31

Kedves DeMarco!

A melegek polgári esküvőt szeretnének, nem egyházit, márpedig a polgári esküvő jellegéből adódóan nem erkölcsi értéket/útmutatást hordoz, hanem jogi alapot nyújt ahhoz, hogy két egymást szerető, és egymásért felelősséget vállalni akaró ember együtt élhesse le az életetét. Ebből aligha lehetne kizárni a melegeket, mert a gyermeknevelés jogán túlmenően egyetlen más jogot sem biztosít a házasság, amiből a melegeket ki kellene/illene zárni.

Az egyházi házasság más téma, ne keverd ide, ne emlegesd a "házasság szentségét", mert biz' a polgárinak olyanja nincsen, a másikról meg nem beszélt senkisenem.

DeMarco 2009.09.05. 00:13:23

@készcsók: Ha tudnád, hányszor hallottam már ezt az érvet...
Ne haragudj, de fáradt vagyok ezredszerre is válaszolni rá.
Már nem koptatom a billentyűzetet. Hátradőlök és várom a műsort. Horda vs Sünök. Horda vs Buzik. Buzik vs Eső.
A sírás úgyis csak hétfőtől kezdődik...
De mivel nincs túl nagy mozgolódás a kurucon, ezért az lenne a legszebb, ha nyugodtan lesétálnák a távot, kapna egy vágóképet, meg jó hangosan elmondanák mindenhol, h a nácik idén nem támadtak, aztán egy évig megint kuss lenne.
Cinikus vagyok? Az. Tudom.

DeMarco 2009.09.09. 09:53:52

És akkor öntsünk olajat a tűzre:
index.hu/belfold/2009/09/09/a_zsinagoga_kozeleben_randaliroztak_a_melegfelvonulas_alatt/
"a szombati budapesti melegfelvonulás alatt ötszáz neonáci és bőrfejű tüzet gyújtott a budapesti zsidó negyedben, ahol megtámadták a Zsidó Nyári Fesztivál több látogatóját."
A Simon Wiesenthal Központ (SWC) arra kérte kedden az Európa Tanácsot (ET), hogy állítson fel vizsgálóbizottságot "a fasiszta vírus magyarországi terjedésének megállítására"

Igaz, hogy a tüntetők alig voltak 200-an és ebből kb. 24 ember ha odament a zsinagóga közelébe, de ez a tény, cseppet sem zavarja a zsidókat, jól eltúlozzák, hogy lehessen egy jót fasisztázni európában, ujjal mutogatva a magyarokra...
Csak gratulálni tudok nekik... Folyamatosan ellátják munícióval a Jobbikot, újabb okot szolgáltatnak nekik az utálatra. Az ilyen pofátlan hazugságok csak még jobban elmérgesítik a (v)iszonyt. Ezzel csak jogalapot adnak a Jobbiknak az ellenállásra. Én a helyükben kétszer is meggondolnám, hogy mekkorát hazudjak, mert a végén tényleg annyire fel*asszák az emberek agyát, hogy kiszavazzák őket izraelbe...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.09. 11:06:23

@DeMarco: Hogy az SWC honnan vette az adatait, nem tudom, jobban tették volna, ha alaposabban utánanéznek, mielőtt kiállnak a nyilvánosság elé. DE. Ha a számokban túloztak is, sajnos nem lehet azt mondani, hogy alaptalan volt, amit mondtak.

A magyarokra meg nem mutogat senki, neonáci barmok mindenhol vannak, Németországban még tartományi parlamentekbe is bekerültek, és rendszeresek a neonáci-antifasiszta összecsapások az utcákon, mégse mutogat rájuk senki. Bár annyi különbség van, hogy az ottani mainstream jobboldal a lehető legélesebben elhatárolódik tőlük, és nem sunnyogja ezt el, mint ahogy nálunk szeretik csinálni taktikai megfontolásból. Pedig a normális reakciónak ennek kéne lennie:

reakcio.blog.hu/2009/09/08/nyari_beszelgetesek_ii_magyar_magyar_parbeszed

DeMarco 2009.09.09. 12:22:14

@Fedor: Erre gondoltál? "Meg kell, hogy mondjam, még így sem érzem annyira idegennek a Jobbik provinciális, nyomasztó, nagyon is valós erőszakkal pettyezett világát, mint az MSZP teljes hit és léleknélküliségét."
Ha ezt mondják az ellenzők, akkor mit mondhatnak a támogatók??
Nem tom' feltűnt-e, de baloldal is sunnyog és csupán taktikai okokból áll ki ellenük... Kimennek fényképezkedni, de egyébként magasról tesznek rájuk.
Egyébként meg Viktor minden beszédében elhatárolódik tőlük, kár hogy ez nem jut el a baloldali fülekbe, mert kényelmesebb összemosni a dolgokat...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.09. 13:17:25

@DeMarco: Látom szövegkörnyezetből mondatot kiragadni már jól tudsz...

DeMarco 2009.09.09. 17:20:11

@Fedor: Ez nem kiragadás. Ez volt a konklúzió...

remarks 2009.10.07. 21:59:49

20 év alatt 24oo gyár üzem lett eladva, átjátszva, széthordva, most
ezért tartunk itt. pótolhatatlan veszteség, magyar unikum nélkülivé
vált az ország. ezért kellett voilna, és kellen felvonulni, hogy dolgozni lehessen, mert a jelenlegi nyomor
csak mélyebb lesz, közmunkaporgram falevél sepregetéssel? ez egy ország
felemelkedésének perspektivája?

shadowplay 2012.11.13. 17:35:06

@Fedor:
Én veled értek egyet. Röviden ennyi.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0