Oh, mondd, te hogy választanál?
2009. március 05. írta: Fedor

Oh, mondd, te hogy választanál?

Nem, nem elírás a cím, direkt idéztem pontatlanul Bródy Jánost. Az utóbbi napokban ugyanis hirtelen megszaporodtak a választási törvény reformját követelő javaslatok. Na nem mintha nem szorulna változtatásra, de mégiscsak furcsa, hogy pont most, válság idején ezt a legfontosabb... Mondjuk tény, hogy ez egy olyan dolog, ami népszerű lenne, mindegyik párt akarja, megszüntethetnénk egy mulasztásos alkotmánysértést, és még spórolnánk is vele, szóval minden megvan hozzá, hogy ne legyen belőle semmi.

Mert hát ugye a cél az azonos, csak hát az odavezető út, na abban nem tudnak megegyezni, hisz mindenki máshogy képzeli, és persze nem minden hátsó szándék nélkül, hiszen kis odafigyeléssel bármelyik oldalt meg lehet segíteni a körzethatárok átrajzolásával. Van is most forgalomban hirtelenjében négy verzió is a javaslatokból, három pártos (ami igazából öt), és egy független szakértői, hát gondoltam összeeresztem őket. Szóval ezennel meghirdetem a blog történetének első szavazását.

Lássuk a versenyzőket:

FIDESZ

A Fidesz javaslata szerint vegyes választási rendszer mellett lenne feleakkora - 193, maximum 200 fős - a magyar parlament létszáma. Vagyis meg kell felezni mind az egyéni választókerületi, mind a listás képviselők számát - fejtette ki a politikus.

forrás

Mármint Navracsisc Tibor frakcióvezető. Első hallásra logikusan hangzik, már a parlament előtt is járt, kis szépséghibája, hogy nincs igazán kidolgozva, és még tök fölöslegesen az alkotmányt is módosítanák érte.

MSZP

A 176 területi listás és az országos kompenzációs listán 23 kiosztható mandátumot tartalmazó rendszer Európa egyik legarányosabb választási rendszere lehet. Az egy forduló miatt négymilliárd forintos megtakarítást lehet elérni és a pártok költségei is csökkennének, mert megszűnne az egyéni választókerületi kampány. Azt mondta, csökkenhet a kampányok "hőfoka" az egyéni választókerületek, illetve a második forduló megszűnésével. 

Az MSZP szerint a kisebb pártoknak kedvezne és megakadályozhatja a kétpárti parlamenti kialakulását a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által javasolt 199 tagú Országgyűlés - mondta Wiener György.

forrás

Ezt se lehet egyből elvetni, mint ahogy a többit sem, bár persze az ellendrukkerek rögtön a demokrácia halálát látják az egyéni körzetek megszüntetésében, merthogy "egyéni választókerületek lehetővé teszik a választópolgárok és a politikusok közötti közvetlen kapcsolatot". Mintha az esetek legnagyobb részében nem a pártlogó számítana egyéni választáskor is... Ja, és tegye fel a kezét, aki csak egyszer is beszélgetett már az egyéni képviselőjével. A rokonok, szomszédok, volt iskolatársak tegyék le. Köszönöm.

SZDSZ & MDF

A kispártok meglepő módon az összefogás mellett döntöttek, szembecsapva ezzel a magyar hagyományokat, és rögtön három verziót is beterjesztettek a parlament elé:

Az első változat szerint százan egyéni választókerületből, százan pedig az országos, úgynevezett arányosítási  listáról jutnának be az Országgyűlésbe. (Ha például az egyik párt 60 képviselőjére szavaznak az egyéni listán, és megkapja a szavazatok 45 százalékát, akkor figyelembe veszik, hogy  a 200 képviselő 45 százaléka 90 mandátumot jelent, tehát a párt még kap 30 képviselői helyet.) Ez az elképzelés – véli Magyar – az egyéni választókerületek megőrzését tartja szem előtt.  (Ha ez a változat már előbb életbe lépett volna, akkor az 1994-ben listán harminchárom százalékot szerzett, majd az egyéni képviselői helyek kilencven százalékát elnyerő, s így végül a mandátumok ötvennégy százalékával rendelkező MSZP csak kilencven képviselővel – tehát negyvenöt százalékkal – bírt volna a kétszáz fős Országgyűlésben.)

A második változatban egy országos listán lehetne megválasztani a kétszáz képviselőt (a választók azért megjelölhetnék "kedvenceiket" és esetleg a "közönség" szavazataival  nyomást lehet gyakorolni, felülbírálni  a pártkorifeusok önkényes kiválasztási elképzeléseit). A  harmadik változat  hét regionális választókerületre osztaná az országot, s a lakosság számával arányosan meghatározná, hogy az egyes régiók hány képviselőt küldjenek a Házba. Közép-Magyarország – azaz Budapest és Pest megye – például ötvenhetet, míg a Dél-Dunántúl – vagyis Baranya, Tolna és Somogy – csak tizenkilencet. Ezzel kapcsolatban a politikus úgy nyilatkozott: az Alkotmánybíróság kötelezte az Országgyűlést az egyéni választókörzetek határainak annak érdekében történő módosítására, hogy az egyes választókerületek lakossága nagyjából azonos legyen. Az ilyetén aránytalanságokat a harmadik, területi listás változat is kiküszöbölné, hiszen az adott régió képviselőinek aránya azonos lenne a régió lakosságának az ország lakosságához viszonyított arányával. Ha az egyes régiók lakosságának egymáshoz viszonyított aránya az idők során megváltozik, az egyes régiók által küldött képviselők számát az Országgyűlés akár négyévente is módosíthatja. Ez a változat lehetővé tenné, hogy az eddiginél több "nem-fővárosi" képviselő jusson be a Parlamentbe.

forrás

Van itt minden, mint a lakodalomban, kérem szépen, felajánlva a két nagynak népgazdasági hasznosításra.

HVG & Medián

De akinek még ez se lenne elég, annak született egy független szakértői verziói is, amiben az meglepő, hogy szemben a gazdasági reformokat követelő független javaslatokkal, ez nem a radikalizmusával, hanem pont hogy a puhaságával tűnik ki a többi közül:

...a jelenlegi kétfordulós, kétszavazatos vegyes rendszer megtartása mellett a következő változásokat javasoljuk.

  1. A budapesti egyéni választókerületek számát csökkentsék le a jelenlegi 32-ről 28-ra, a Pest megyeikét növeljék 16-ról 18-ra, továbbá a környező kerületek megnövelésével szüntessék meg a három legkisebb lélekszámú vidéki választókerületet (Veszprém megye 6-os, Tolna megye 4-es, Jász-Nagykun-Szolnok megye 2-es). Bár ez a változtatás csak a választókerületek egyharmadát érintené, mégis jelentősen javulna a választókerületek közötti területi arányosság és 176-ról 171-re csökkenne az egyénileg megválasztott képviselők száma. Viszont nem lennének sokkal nagyobbak a választókerületek, így nem gyengülne az egyéni képviselők és a választópolgárok közötti kapcsolat.

  2. A listás mandátumok kiosztása a jelenleginél sokkal inkább igazodjon a leadott szavazatarányokhoz. Ezt legegyszerűbben úgy lehetne elérni, ha nem megyénként, hanem országosan osztanák ki a listás helyeket a pártok között. A listás szavazatokhoz – a jelenlegi rendszernek megfelelően – hozzá lehetne adni a nem győztes egyéni jelöltekre leadott úgynevezett töredékszavazatokat, és ez alapján kiosztani a mandátumokat a pártok között. A jelenlegi összesen 210 listás mandátum helyett 148 listás mandátumra lenne szükség ahhoz, hogy a listás ág a jelenleginek megfelelő módon kompenzálja az egyéni ág aránytalanságait.


Ebben a rendszerben tehát 386-ról 319-re csökkenne a képviselői helyek száma, miközben nem változna érdemben sem a pártok mandátumaránya, sem a rendszernek a választók által érzékelt elemei.

forrás

Hát akkor tessék, lehet szavazni:

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr74983508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorgosh 2009.03.06. 15:24:02

Egyik változatra sem.

Véleményem szerint minden parlamenti képviselő legyen egyénileg választott, ugyanis ez lehetővé tenné a párt- és frakciófegyelem megtörését, valamint az alapja lehetne a képviselők visszahívásának, amely minden demokrácia alapja.

Hogy esetleg nem lessz arányos? Ez az ami a legkevésbé sem érdekel. A képviselők ugyanis a választókerület küldöttei a parlamentbe, nem pedig a pártoké. Ezt mondja ki az alkotmány is - amivel mellékesen most is szembe megy a választási törvény.

Egyébbként a pártok legfeljebb majd kinevelik azokat az értelmesen beszélni tudó politikusokat, akkik képesek a választókerületekben nyerni. És akik képesek lesznek a bukott kormányfőket eltávolítani a pártok éléről.

Johnny Quid (törölt) 2009.03.12. 23:31:27

Kedves Rorgosh, ez mind nagyon szép, amit mondasz, csak a magyar valóság teljesen különbözik víziódtól. Mégis hány képviselőt hívtak vissza eddig egyéni választókerületből? Elvileg megtehették volna. Az már csak hab a tortán, hogy vajon hányan kíváncsiak választókerületi képviselőik fogadóóráira. A helyzet az, hogy az egyéni listán megválasztott képviselők így is általában saját körzetük kiskirályai - legismertebb fajtája a képviselő+polgármester kombináció.
Azzal, ahogy a politika megutáltatta magát saját választópolgáraival, és a legmélyebb apátiába süllyesztette őket, véleményem szerint az egyéni rendszer vagy nem változtatna semmit (lásd párthűség, leképezve frakciófegyelem), vagy ami még rosszabb: minden egyes érdeksértő intézkedést blokkolnának az egyéni kerületek, még jobban bénítva ezt az amúgyis tolószékes országot.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0