A vallás a nép ópiuma - egy pap szerint
2009. április 11. írta: Fedor

A vallás a nép ópiuma - egy pap szerint

Talán nem pont húsvét előtt egy nappal kéne ezt a témát elővennem, de a hír friss, nem én hoztam fel, hanem egy vatikáni főmufti:

Az ateizmus az élet kiváltságosainak luxusa, azoké, akik mindent megkaptak, azt a lehetőséget is, hogy a tanulásnak, a kutatásnak szenteljék életüket, jelentette ki a római Szent Péter-bazilikában mondott nagypénteki szentbeszédében Raniero Cantalamessa apostoli prédikátor.

A vallás a nép ópiuma - mondotta volt anno Marx, és ebben speciel igaza volt. De hogy pont egy főpap fogja ezt visszaigazolni - hát erre nem számítottam. Hisz a fenti idézetet másképp nem tudom dekódolni: Aki tanult, és tisztában az összefüggésekkel, az nem hiszi el a meséket, ellentétben azokkal, akiknek ez az egyetlen reménységük, hisz tanulatlanságuk miatt nem látják át a dolgokat, meg különben is: az evilági rosszba könnyebb beletörődni, ha azt hiszi az ember, utána jobb lesz (de hogy erre mi a bizonyíték, az nem érdekli őket).

Persze mindenki abban hisz, amiben akar, sőt én is készséggel elhiszem, hogy létezett Jézus történelmi figuraként, és hogy amiket mondott (már ha ő mondta), azok egy jó része általános életviteli tanácsaként is elfogadható. Addig senki vallásossága nem zavar, amíg nem akar engem is megtéríteni, vagy erkölcsi kérdést nem csinál abból, hogy én miben hiszek vagy nem hiszek. Én se akarok senkit téríteni, de azért nem állom meg, hogy befejezésül ki ne rakjam ide a brit tudósok ateisták kampányszlogenjét, már csak azért is, mert a fenti idézet egy erre adott reakció:

Isten valószínűleg nem létezik.

Hagyd abba a búslakodást, és élvezd az életedet.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr551059071

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Greenr - A zöld objektív 2009.05.05. 01:54:03

Olvasnivalók, azaz napi cikkszemleJobb híján, mivel minden elmentett adatom, naplóm, linkem és képem egy másik gépen van, így  míg saját cikk nem érkezik, inkább a sajtót szemlézve némi vélemény hozzáfűzésével enyhíteném zöld kíváncsiságotokat. …

Trackback: Esetleg az is lehet... 2009.04.13. 20:33:47

Ateista-e vagy?Az ateizmus az élet kiváltságosainak luxusa, azoké, akik mindent megkaptak, azt a lehetőséget is, hogy a tanulásnak, a kutatásnak szenteljék életüket, jelentette ki a római Szent Péter-bazilikában mondott nagypénteki szentbeszédében Raniero…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P_o_c_a_k_o_s 2009.04.11. 12:55:01

„A vallás ópium a népnek” (Marx). A hasonlat arra utal, hogy a vallási tapasztalatok átörökítése megkönnyíti a társadalmi kiszolgáltatottság elviselését.

Itt az eredeti marxi megfogalmazás:
www.dober.de/religionskritik/marx1.html
(ha tudsz németül, akkor az utolsó bekezdés - és példa! - baromi érdekes.....)

timótheus · http://timotheus.blog.hu 2009.04.11. 13:03:58

Hamvas Bélát idézném:
"...A legtöbben ugyanis azt hitték, hogy az ateisták vallástalanok. Erről persze szó sem lehet. Vallástalan ember nincs. Az ateisták nem vallástalanok, hanem szánandóan fogyatékos értelmük és korcs kedélyükhöz képest komikus vallásban hisznek. Éspedig nemcsak hisznek. Az ateisták mindnyájan bigott emberek. Úgy mondom, hogy mindnyájan, mert még egyetlen ateistával se találkoztam, aki ne lett volna bigottabb még annál a rossz szagú vénasszonynál is, aki vasárnap krajcáros füzeteket árul a templom előtt Szent Homorony csodatevő vizeletéről. Az ateista vallás szentje persze nem Szent Homorony hanem Einstein, és a csodatevő hatalom nem a vizelet, hanem az ultraszeptil. Az ateista bigottéria neve materializmus. Ennek a vallásnak három dogmája van: lélek nincs, az ember állat, a halál megsemmisülés. A három pedig egyetlenegyre megy ki, s ez az, hogy az ateisták rettenetesen félnek Istentől. Böhme azt mondja róluk, hogy Isten haragjában élnek. Nem ismernek mást, csak a haragvó Istent: ezért bujkálnak és hazudoznak. Azt hiszik, ha azt mondják: nincs Isten, nem fognak többé félni. Ehelyett persze még jobban félnek."

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.04.11. 14:51:56

@timótheus: Nem akarlak megbántani, de mindenki magából indul ki. Vallástalan ember nincs? Aki nem hisz Istenben, az értelmi fogyatékos? Érdekes alapállás...

timótheus · http://timotheus.blog.hu 2009.04.11. 15:31:17

@Fedor: Kiragadott idézet A bor filozófiájából, összefüggéseiben érthetőbb.

sic! 2009.04.11. 16:28:19

Azért ez az idézet épp annak az egyik alapvető istenbizonyíték-problémának a fényében meglehetősen ostoba, hogy mivel van rossz a földön, Isten vagy nem mindenható, vagy nem jó (ne gyertek olyanokkal, hogy pl. a rossz ahhoz kell, hogy jók lehessünk, vagy hogy isten próbára tegyen minket, mert ha erer szüksége van, akkor nem mindenható).

http://www.hiszed-e.eoldal.hu/ 2009.04.11. 22:15:43

Marx nagyonis vallásos volt, hiszen az iskolában is nagyon komolyan tanulta a Bibliát, nagy ismeretet szerzett, de nem tért meg és ez bizony nagy különbség.Sőt megismerkedett egy sátánista szektával és annaklett tagja. Sok vallásos ember van ,sok isten, de kevés az aki Krisztus követővé válik,pedig, Jézus azt mondja így húsvét táján különösen aktuális:

"6. Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam. "Jn.14.6
Bizony hitetlen ember nincs, mert az ateistáknak is van istene, az örök anyagba vetett hit az ő hitük és az örök anyag az istenük

tervrajz 2009.04.12. 01:05:21

Hmmm... Érdekes mikor vallásos emberek arról győzködnek ateistákat, hogy márpedig ők hívők.
Én nem akarom egy vallásos embernek se bebizonyítani, hogy ő nem is hisz igazán:-)
Mindenesetre eléggé eltértünk a eredeti témától.
Vagyis: Meglepő ez kinyilatkoztatás.
De végül is keresztény vallás is megújult párszor, lehet ez is ennek része:-).
Én a keresztény vallást ismerem a legjobban történelmi tanulmányaim lévén, meg hát itt Európában szocializálódtam.
És ennek során meg is állapítottam, hogy keresztény egyház is képes megújulásra , lehet ez ennek a része volt ez a kinyilatkoztatás.
Végül is volt 1-2 dolog ami fölött eljárt az idő.
- Manapság már nem lehet templomba bűnbánó cetliket venni:-).
- Keresztes háború sem volt mostanában.
- Már Isten sem nem felhők felett lakik.
- Kis szerencsével a egyházi vagyon védelmében bevezetett cölibátust is megszüntetik (na pl ennek ideje lenne).
De igazatok lehet én is hiszek valamiben.
- Például, hogy cselekedeteim következményeit én vállalom és én vagyok érte felelős.
- Nem azért akarok jobb ember lenni, mert különben megbüntetnek vagy mert, nem jutok mennybe, hanem mert ezt várom el magamtól.
- Igyekszem nem ártani másoknak, de ha véletlenül mégis megteszem, akkor megpróbálom jóvá tenni és nem hiszem, hogy segít benne 20 miatyánk.
- És igen hiszek szeretetben az emberségben és emberi individuumban.
De ezek egyikét sem feszítették keresztre nem emeltek neki épületet és egyik se mondta ha nem hiszek benne akkor el fogok kárhozni. Ja és egyiknek sincs papja egyik se mondja, hogy követni kell és egyik házában sincs persely (persze házuk sincs).

tervrajz 2009.04.12. 01:07:37

Ja az url lemaradt:-) Huhh kicsit hosszú lettem:-) Bocsi.

http://www.hiszed-e.eoldal.hu/ 2009.04.12. 08:24:19

@tervrajz:
Kedves Tervrajz. A vallás és Isten nevében annyi disznóságot követtek már el, de a bölcsességed engedje meg, hogy mások helyett ne gondolkodj. A történelem és ami az emberi lélkekben zajlik bár összefügg, mégis más. Abban neked igazad van, hogy nem lehet csupán miatyánkok mantrakénti mormolásával leimádkozni a bűnt. De ne higgy az emberi szeretetben , mert csalódni fogsz, mert aki emberben bízik és nem az Istenben az mind csalódik.Azért áll a Húsvét Keresztje, de aki rajta függött, már nincs rajta, mert feltámadott.Hiszed vagy sem az a Te dolgod, mert mindt mondod a tetteinknek vállalni kell a következményét.

tervrajz 2009.04.12. 09:16:44

Kedves Valaki 35 éves vagyok tapasztaltam sok félét. Jót is rosszat is. S persze csalódtam is pozitívan is, meg negatívan is. De ettől még hiszek a szeretetben:-) Sőt boldog vagyok. Tudok örülni az apróságoknak is. Mert ez is rajtunk múlik. Ehhez nekem nem kell "isten". Te eldöntöd, hogy én csalódni, fogok vagy boldogtalan leszek, de miért?
Én nekem volt egy volt kollégám minden nap lerészegedett, de minden vasárnap elment templomba és még sorolhatnám. Elfogadom, hogy valakinek ez kell tegye. De ne döntse el nekem, hogy nekem mi a jó.:) Nem attól lesz valaki jobb ember, mert hisz valamiben, hanem aki tud magából adni. És nem csak úgy lehet boldog az ember, hogy bizonyos dolgokat amiket nem tud vagy nem akar megmagyarázni azt pótolja istennel. Egy "jó" vallás olyan lenne, azt mondaná, hogy akkor jutsz mennybe ha jó ember vagy, mindegy hogy mibe hiszel. És nem azt mondaná, hogy elkárhozol ha nem hiszel bennem.:-)

Hunbuddha · http://hunbuddha.5mp.eu/web.php?a=hunbuddha 2009.04.12. 13:53:27

Én a buddhizmussal foglalkozom amit istenzelen vallásnak tartanak.
Több infó a blogomon:
hunbuddha.blog.hu

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.04.12. 17:20:20

Minden vallásnak az "útjelző táblája" egy irányba mutat. Csak ezt sokan kijátszák.
Nem a vallás a rossz, vagy ateizmus, hanem annak intézményesítése.

A legfontosabb az embernek a hite valamiben. És mindenki máshogyan hisz...

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.04.12. 19:14:12

@BálnaUhr: Egy demokráciában kifejezetten káros, ha az emberek nagyrésze abban hisz, hogy isten termetett elég olajat. Meg kéne tanulni hogyan?-t kérdezni miért? helyett.

Persze, a hitet felfoghatjuk úgy, hogy valaminek az igaznak tartása - azonban ez csak maszatolás, minőségi különbség van a vallásos hit és a természettudomány elfogadott diszciplínái között.

www.megavideo.com/?v=858EIN20

Kb az egész, de 1:35től a lényeg.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.05.05. 01:56:31

Örülök a Monty-nak, hogy betetted. A "mihez tartás végett" alapon elmondja a Brian életével, hogy körülbelül mi a véleményed. Szép gesztus lómai! :D

Üdv!

PPJ · http://greenr.blog.hu 2009.05.05. 02:03:10

Szakdolgozati témám a vallás ártalmasságáról fog szólni a természet és környezetvédelmi ügyekben. A vallásosság alatt a nyugatot és annak hitbéli eszméit értem.


Még annyit említenék meg, hogy Dawkins nagy port kavart Isteni téveszme című könyvét, valamint Szendi Gábor hazánk kisebb mivoltából kisebb port kavart Isten az agyban című könyvét tartom alapkőnek ahhoz, hogy vallás és ember kapcsolatáról véleményt lehessen alkotni.

joannes87 2010.12.03. 19:53:49

@sic!: Téved ! Feltételezem el tud képzelni egy olyan világot amelyben az ember nem képpes rosszat tenni . de akkor tegye fel magában a kérdést ( ! )vajon lehetne-e akkor szabadságról beszélni ha az embernek csak egy döntési lehetősége lenne : és ez a JÓ megtevése ?Ember lenne-e még az ember ha olyan lenne mint egy gép amelyet beprogramoztak ? Szükségképpen fel kell tennünk magunknak a kérdést , hogy tényleg egy ilyen világban szeretnénke élni ?

joannes87 2010.12.03. 20:06:31

@BálnaUhr: "hinni valamiben"? kérem jól gondolja meg mit ir ! Talán nem tudja , vagy nem akar róla tudomást venni ,de az amiben hisz az határozza meg ,hogy ki is ön ! Tehát tegye fel a kérdést : ki Ön ? hová tart ? mi az értelme az életének ? és hogy olyan célt választott ami megéri a fáradtságot?

joannes87 2010.12.03. 20:41:06

@BálnaUhr: Amugy az intézményesitéssel semmi gond . Pl: a kereszténység intézménye nélkül csak kuszaság , összevisszaság és káosz lenne a Krisztushivők között.Mindenképpen kell egy bisztos pont ami a hit fölött őrködik , és ha ennek ez az eredménye hát legyen . Különben ez az "intézményesites " sokban segit abban ,hogy eggyes vallások fenn tudjanak tartani kórházakat , iskolákat, szegényházakat, árvaházakat stb.Itt egy párhuzam pl.: képzeljünk el egy világot amelyben nincsen még fogalomként sem olyan ,hogy állam . Ez azt jelentené ,hogy nincsen aki a rend felett őrködjék , nem lenne senki akihez fordulhatnánk ,nem lenne senki aki illetékes lenne ,hogy segitsen , csak az erő törvényének lenne hangja (azt meg aztán sokan hangoztatnák).Abban bisztosan igaza van ,hogy az intézmény mint olyan koránt sem tökéletes (és most általában beszélek az intézményekről)de jobbat még eggyenlőre nem találtak ki.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0