Rendetlen rendpárt
2009. június 27. írta: Fedor

Rendetlen rendpárt

Repedezik a Jobbik nagy rendpárti imidzse. Először kiderült, hogy a kiskunlacházi gyilkos nem cigány, most meg az is bebizonyosodni látszik, hogy bizony az alvilág és a Jobbik vezetése összeér. Összenő, ami összetartozik, mondhatnám kárörvendve, de persze nincs hozzá kedvem, hisz nem túl vidámak a kilátások ezügyben sem.

Az első ügyről E-one kollega írt már a Gulyásdemokrácián, meg is kapta érte a magáét a fejleményektől megzavarodott ellenérdekeltektől, akik ezt a frusztrációt mocskolódással vezették le (ez az ügy az egyik legtöbbet hangoztatott érvük volt a cigánybűnözés mellett, ha cigányokat kellet gyalázni, Veszprém mellett szinte mindig előkerült Kiskunlacháza neve is, nem csoda hát, ha most zavar támadt az erőben). Természetesen ez a nyomozási eredmény nem jelenti azt, hogy akkor minden rendben van cigányügyileg, cigány soha nem követett el semmi rosszat.

DE.

Viszont ez is újabb bizonyíték arra, hogy a cigánybűnözés emlegetése milyen károkat okozhat. Ez az eset elég tragikus volt már anélkül is, hogy a helyi polgármester bedobta volna a "romaerőszak" kifejezést, ezzel a cigányokra terelve a gyanút, persze minden bizonyíték nélkül, és mint ahogy kiderült, alaptalanul. De csak a közvetlen hozzátartozók, barátok számára volt tragikus addig, utána viszont az egyik fő ütőkártya lett az ország hangulatát tönkretevők kezében. Még egyszer ki kell mondani: Nem lehet minden bestiális gyilkosságot automatikusan a cigányok nyakába varrni. Nem bűnöző minden cigány, ezért nem lehet cigánybűnözésről beszélni. Bűnözők vannak, akik között vannak cigányok is, de a tetteikkel nem lehet a teljes nemzetiségüket azonosítani, mert ennek hangoztatásával csak mélyítik a problémát. Rontanak azoknak a cigányoknak az esélyein, akik munkával, tanulással ki szeretnének emelkedni, de az egyre ellenségesebb közhangulat miatt egyre többször találják magukat szemben elutasítással (miközben az ő példamutatásuk lenne az egyetlen lehetőség arra, hogy a cigánysággal kapcsolatos problémákat a gyökereinél kezeljük).

Persze a magyarázkodás rögtön beindult, "magyarral akarják elvitetni a balhét" - írja a kuruc, de nem igazán tudnak belekötni az egyértelmű bizonyítékokba és a beismerő vallomásba, így most a "biztos voltak cigány bűntársai" (természetesen újra minden bizonyíték nélkül) és a "miért nem hozták a cigányságot kizáró bizonyítékokat már korábban nyilvánosságra, biztos, mert szítani akarták a hangulatot" mondatok kerültek elő. Utóbbi bornírt átlátszósága már szinte fáj: Ha a nyomozás érdekei engedték volna, hogy ezt megtegyék, nem inkább az lett volna a kormány érdeke, hogy ezt minél előbb, lehetőleg még az EU-választást megelőzve nyilvánosságra hozzák, gyengítve ezzel a Jobbik cigánygyűlöletre alapozódott kampányát? Hát pont a hangulat lenyugtatása lett volna elemi érdeke a kormánynak, a stabilitás látszatának megteremtése, a közbiztonság miatt aggódók megnyugtatása az ehhez hasonló nyomozati eredmények hangsúlyozásával!

Míg  a fenti ügy a Jobbiknak csak az érvelését gyengíti, a másik már egyenesen a hitelességét kérdőjelezi meg, márpedig azt hívei szemében pont a közbiztonság erősítésére, a bűnözés visszaszorítására tett ígéret alapozza meg.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom élesen bírálja a bűnözést, terveik között szerepel például a csendőrség felállítása, a vidék rendjének és nyugalmának helyreállítása érdekében. Ehhez képest a párt két prominensét, Morvai Krisztinát és Vona Gábort több alkalommal is olyan férfiak kísérték, akik alvilági körökben ismertnek számítanak. "Szkínhed Bandiról" és "Zsiráfról" van szó, előbbi ellen büntetőjogi felelősségre vonás történt már egyebek mellett súlyos testi sértésért, garázdaságért, közokirat-hamisításért és zsarolásért.

Itt most nem arról van szó, hogy egy nyilvános rendezvényen egy kétes alak odaállt fotózkodni a mit sem sejtő politikus mellé, mint pl. ahogy az Kunczéval és Orbánnal történt. Nem. Ezek az alakok a Jobbik alkalmazásában állnak, és a párt legfelsőbb vezetésének dolgoznak.

Ez bizony egy rendpártisággal kampányoló, és ezzel sikereket is elérő párt esetében van olyan szintű blama, mint amikor egy melegházasságokat elítélő konzervatív politikus egy férfivécében bukik le félreérthetetlen pozícióban.

Persze azért nem volt váratlan ez a felfedezés azoknak, akik figyelik a híreket, és emlékeznek rá, hogy a Magyar Gárdában még a vezetőségbe is bekerült nem egy olyan alak, akinek az előélete nem igazán tekinthető patyolattisztának.

Hát, azt hiszem ennyit a fene nagy hitelességről és őszinteségről. Persze nincsenek illuzióim, híveik ezt az infót félrefogják söpörni, és rögtön jön az ellenvád, hogy dehát a többi párt is. És? Akkor ez már mindenre feljogosít?

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr991211827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Acid 2009.06.27. 13:55:04

Fasza. Ez megint olyan, mint amikor a 168 órában v. a Hócipőben lehoztak olyan képeket, amiken az Orbán bűnözők társaságában volt. Fantázia pajtás agy pajtással együtt kirándul valahol a hegyekben?

Pelso.. 2009.06.27. 13:55:50

Fedor,

Érvelhetsz bármivel, egy dolog fontos csak: a hatalom, (húsosfazék)megszerzése, birtoklása.
Már semleges sem lehetsz, a fan club szemében az is bűn, lásd a reakciókat a Gulyásdemokrácián..
S, egy pillanatig ne feledd, hogy ki engedte ki a szellemet a palackból.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.27. 14:32:01

@Mr. Acid: Te elolvastad egyáltalán azt amit írtam, meg amit belinkeltem?

DeMarco 2009.06.27. 15:48:49

Fedor: Sokat morgolódok veled, hogy alaptalanul, szinte minden alkalommal farkast kiáltasz. Most a Jobbik kiáltott farkast és te háborogsz. Joggal, mert ha mi háborgunk amikor te csinálod, akkor te is viszont válaszolhatsz.
Részemről itt a pont: "Természetesen ez a nyomozási eredmény nem jelenti azt, hogy akkor minden rendben van cigányügyileg, cigány soha nem követett el semmi rosszat. "
Köszi, ez most kiegyensúlyozott lett. Tényleg.
Bár sztem eddig se mondta senki sem, hogy minden cigány bűnöző lenne. Ez tévedés. Vannak tipikus bűncselekmények amiknek az elkövetői nagy számban cigányok. Ilyenek pl. a lopások, vagy a galeriben elkövetett bűnesetek. Ezek a cigánybűnőzés fogalmába tartoznak és ez nem egyenlő azzal, hogy minden cigány bűnöző.
Másrészt te repedező imidzsről és elrontott közhangulatról beszélsz. Sztem viszont növekvő imidzse van a Jobbiknak és ahogy közeledünk a választásokhoz növekedő bizalom, növekedő közhangulat van a jobboldal felé. Miközben a baloldalon teljes a letargia. (Ebben az értelemben igazad van.) Ne ringassátok magatokat abban a hamis illúzióban, hogy a Jobbik lefelé indul. Mert akkor tényleg nagy lesz a pofára esés jövőre... Egyenlőre megy szépen felfelé töretlenül, míg a maszop is megy töretlenül lefelé. És valljuk be, ha az az ára a maszop süllyedésének, hogy emelkedik a Jobbik, boldogan megfizetjük ezt az árat...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.27. 18:03:07

@DeMarco:
1. A cigánybűnözés kifejezés önmagában azt a jelentést hordozza, hogy cigány=bűnöző. És nézd meg, hogy a kifejezést használók nagy többsége milyen hangnemben beszél az összes cigányról.
2. Pont azt írtam, hogy nincsenek illúzióim a hívek elvakultságát illetően. De talán azok, akik csak egy hirtelen döntés alapján szavaztak rájuk, vagy még csak nem is szavaztak, csak szimpatikusnak tartják őket a rendpárti mondanivaló miatt, esetleg elgondolkodnak a dolgon ezután a két eset után. Egyébként is, csodálkoztam volna, ha idővel nem derül ki valami kínos róluk... Kíváncsi vagyok, hogy pl. melyikükről derül majd ki, hogy meleg :-)
3. Engem nem zavar, hogy a maszop meg az szdsz megy lefele. Az zavar, hogy nincs helyettük más, hogy nincs valódi képviselete a baloldalnak, nincs valódi képviselete a magamfajta liberálisoknak, és igen, zavar, hogy a szélsőségesek ilyen arányú támogatottságúak, de ezt betudom az újdonság erejének és a válságnak. Talán nem véletlen, hogy tavaly szeptemberben még sehol se volt a Jobbik. Láttam a tévében egy riportot, falusi bácsi büszkén vállalta, hogy a Jobbikra szavazott, aztán a következő mondatában meg elkezdte visszasírni a szocializmust. Hát ilyen könnyen befolyásolható, bizonytalan emberekből könnyű hirtelen nagy támogatottságot szerezni, de ez nem lesz tartós. Ellenzékben a kisgazdák is álltak egykor 35-40%-on, aztán hogy teljesítettek utána éles választáson, és hol vannak most. A Jobbik is, talán meg tudja ismételni a mostani eredményét a következő országgyűlési választáson, de aztán ahogy a válság lecseng, és normalizálódik a helyzet, szépen visszasüllyed arra 4-5%-os szintre, vagy még lejjebb, ahol amúgy a hozzá hasonló pártok lenni szoktak.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.06.27. 21:03:47

@Fedor: Azt mondom, igazad is van, mikor állítod, hogy bizonytalan emberből (falusi bácsiról mesélsz) könnyű nagy támogatottságot szerezni, ámde ne felejtsük el, miért is sírta vissza a bácsi a cuclizmust!
A cuclizmusban nem engedték meg a cigánynak, hogy ennyire gátlástalanul bűnözzön, élősködjön. Ezért hát visszasírja a bácsi, miközben érti és elfogadja, hogy bizony ma már csak a JOBBIK kecsegtet azzal, hogy "visszaállítja" a rendet, azaz nem fog ennyire gátlástalanul bűnözni és élősködni a cigány, ha hatalomra jut.

Nekem ez jött le, de tényleg nem vitatkozni akarok veled, Fedor, mert még az is lehet, hogy ez a szösszenet, amit ide "összerántottál", megáll a lábán.

De mi a baj azzal, ha bűnöző alakokkal vetetem magam körbe, akik megvédenek: Ma ugyanezt látjuk. Akik ma "tiszták", 2010 után már bűnözők lesznek (ma is sejtjük róluk, hogy azok). Zsarolás, súlyos testi sértés... hát, öregem: ilyenek ma is vannak az ÁVH-nál!

Majd írok róla cikket. :-)

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.06.27. 21:07:20

A cikk jó.

Csak közvetve tartozik ide:

Emlékszik még valaki Vona handabandázására arról, hogy ő majd a választás tisztaságát (hogyan?) az iráni Forradalmi Gárdával fogja ellenőríztetni? Jó ötletnek tartanám emlékeztetni őt erre most, hogy láttuk milyen nagyon tiszta volt a perzsa választás és milyen szerepe van ott éppen annak a gárdának.

Pierre. Bezuhov · http://james.nerdiphythesoul.com/bennyhillifier/?id=gDIZyh4fk7U 2009.06.27. 21:14:08

@A Nép - Te vagy!:

A tisztaságot gondolom úgy értette, hogy tisztán ők nyerjenek, mint most Ahmadinezsád Iránban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.27. 21:17:58

@Tom Bobb:
Az a bácsi a szocializmus kiszámíthatóságát sírta vissza: "Kell a francnak a szabadság, ha ez nem jár együtt a kicsi, de biztos pénzzel, és a döntésnélküliség felelőtlenségével!" Amit mondasz, abban egyébként annyi igazság van, hogy a "100%-os foglalkoztatottság", vagyis hát a kapun belüli munkanélküliség hamis biztonságérzetet keltve átmenetileg elfedte azokat a problémákat, amelyek elemi erővel törtek fel újra, amikor a rendszerváltáskor a szakképzetlen cigányokat rúgták ki elsőként.

"De mi a baj azzal, ha bűnöző alakokkal vetetem magam körbe, akik megvédenek: Ma ugyanezt látjuk."

Látom neked szól a poszt utolsó bejegyzése.

@A Nép - Te vagy!: Jogos a két pont! :-)

DeMarco 2009.06.27. 23:04:35

@Fedor: Érzem a reménykedés hullámait a szavaid mögött, amit részben az elmúlt húsz év tapasztalata sugall. De a példák amiket felsoroltál nem csak előtted nyilvánvaló tények, hanem a Jobbik előtt is. Te nem feltételezed, hogy lehet a hibákból tanulni, hogy lehet fejlődni pozitív irányba is. Azt gondolod, hogy a Jobbik is belelép ugyanabba a patakba, amibe a kisgazdák és a miép. De sztem ez nem feltétlenül lesz így. Én úgy gondolom, hogy most két út áll a Jobbik előtt. Vagy tényleg belelép a patakba, vagy átugorja. Ez utóbbi a nehezebb út és sok lemondással, kompromisszummal jár. Meg kell teremteniük egy holdudvart, egy fix társadalmi bázist és arra építkezni. Létre kell hozni egy csomó szervezetet és ezeket összhangba kell hozni. És ami a legfontosabb, szép lassan olyan programmal kell előállni, ami könnyebben emészthető. Nagyobb rétegnek kompatibilis. Erősíteni kell a nemzeti vonalat, a gárdát nemzeti gárda szerepbe kell helyezni és még nagyon sok mindent kell/ene tenniük. De ez legyen az ő gondjuk. Te nyilván ennek nem örülnél és inkább látnád a pusztulásukat.
Na nem mintha engem nem zavarna az erősödése a Jobbiknak. Aggaszt, hogy veszélybe kerül a kétharmada a fidesznek. Ha nem sikerül a bravúr, akkor megint ott leszünk, mint az első fidesz kormány alakulásánál. Mint anno a kisgazdákat, a Jobbikot is be kell venni a kormányzásba. Ez megint elvtelen alkukat jelent és odaajándékozott minisztériumokat. Ráadásul a Jobbikosok nem kisgazdák. Valószínűleg ahogy a kisgazdák, ők is meg fogják érteni, ha kellenek a győzelemhez, de velük sokkal nehezebb lesz, mint anno a kisgazdákkal volt. Európa felé is nehezebb lesz eladni magunkat, főleg, hogy a baloldal üvölteni fogja odakint, hogy bevették a fasisztákat. Mégis... Mégis, ha választani kell, akkor inkább Torgyán és inkább Vona, mint Fletó, vagy Bajnai. Inkább Torgyánon röhögök évekig, mint Fletón sírok...
Ahogy Lendvai para mondta a választáskor: Bárcsak többen szavaztak volna a fideszre...
Látom fáj neked, hogy nincs a baloldalon alternatíva. Nos erre csak azt tudom mondani, hogy mi 7 éve várunk arra (és 8 lesz), hogy végre normális jobboldali kormány legyen és felfelé induljunk lefelé helyett. Most várjatok ti is egy keveset...
Én is láttam a bácsit a tévében. Visszasírja a szocializmust, mert ott volt munkája és biztonságban élt. Hidd el a legtöbb ember, most is ezt sírja vissza. Nincs munka, nincs pénz, éhenhalnak. Sok problémát lehetne azzal orvosolni, ha több lenne a munkalehetőség és nagyobb lenne a biztonság. Ahogy te is írtad, a szocializmus csak egy hamis álom volt, hazugságra épült. És hitelekre...

Drang 2009.06.28. 00:17:25

Hát ez elég szánalmasra sikeredett poszt. Ha egy brutális bűntény elkövetője történetesen nem cigány volt, akkor már nem is létezik cigánybűnözés? A Jobbik részéről egyébként eddig sem állította senki, hogy kizárólag cigányok követnek el bűncselekményeket.
Hogy bizonyíték nélkül feltételezték az elkövető cigány származását? Titeket persze aztán mindig is érdekeltek a bizonyítékok, amikor rasszizmusról lehetett siránkozni. A szegény megszúrt cigány Józsika esete ugye megvan még (aki azóta persze megkezdte profi bűnözői karrierjét)? Ha nem, segítek (érdemes elolvasni a cikkeket, még a szemem is könnybelábadt a gonosz fasiszták ártatlan áldozatától):
hvg.hu/itthon/20050517romafiu.aspx
hvg.hu/itthon/20050517romatamadas.aspx
hvg.hu/itthon/20050515tuntetes.aspx
Azóta is ezt teszitek minden egyes esetben, ha cigány az áldozat. Van azonban egy jelentős különbség: az, hogy a cigányok folyamatosan követnek el brutális bűncselekményeket, egyértelmű tény, így ha automatikusan őket vélelmezik egy ilyen ügy hátterében, legalábbis érthető. Titeket azonban a jövőben sem fog zavarni a rasszistázásban, hogy az eddig rasszistának kikiáltott bűncselekményeknél szegény cigányembert egy másik cigányember támadta meg, vagy a jó cigányasszony saját maga gyújtotta fel a házát.
Akkor lenne egál, ha legalább annyi rasszista bűncselekmény történne, mint ahány cigányok által elkövetett, akkor lenne ugyanolyan jogos cigánybűnözés mellett rasszista bűnözésről beszélni.
A Jobbik és az alvilág „összefonódását” meg azzal bizonyítani, hogy huszadik senkiként két, régebben elítélt piti gengszter is sertepertél körülöttük, már egyenesen a szánalmas kategória. Ha már idéztél a linkelt cikkből, idézhetted volna ezt a részt is:
„Vona Gábor pártelnök szombati sajtótájékoztatóján a STOP kérdésére elismerte, hogy bűnözőkről van szó, ugyanakkor hangsúlyozta, az említett férfiak nem tagjai a pártnak. Mint mondta, a két férfi másfél éve ajánlotta fel szolgálatait, hogy sofőrként elkísérik őket különféle rendezvényekre. "Őszintén elmondták, hogy milyen múltjuk van. Nem látok benne semmit, jól végzik a munkájukat". Aki bűnös, bűnhődjön meg, tette hozzá Balczó Zoltán alelnök, de ettől még nem kell egész életükre a lehetőségtől elzárni őket, tette hozzá.”
Na most tényleg, ez a két figura a kulcs az alvilághoz? Vagy ők írják a Jobbik közbiztonsági programját? Az persze nem gond, hogy a maszop-szadesz csapat vezetőinek és holdudvarának jelentős része százszor nagyobb fajsúlyú bűnöző? Vagy szerinted pl. Tasnádinak vagy Szávának milyen politikai kapcsolatai voltak / vannak? Na persze az is igaz, hogy a te kedvenceid nemigen kampányolnak a közbiztonság megerősítésével.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.28. 09:03:23

@DeMarco: Az alternatíva nem feltétlenül jelenti azt, hogy kormányon is kell lennie. Nem azzal van bajom, hogy az MSZP meg az SZDSZ ellenzékbe kerülhet, mert ez benne van a pakliban, hanem azzal, hogy az előbbi totálisan legyengült, a másik meg eltünőben van. És nem a személyek miatt, hanem az általuk (elvileg) képviselt dolgok miatt.
@Drang: Szelektív olvasáson nem tudok segíteni, bocs. Te arra reagáltál, amit olvasni akartál, és nem arra, amit írtam.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.28. 09:17:10

@DeMarco: Ja igen: Azt te is elismered, hogy hosszútávon csak úgy él túl a Jobbik, ha konszolidálódik, és kompromisszumokat köt. Viszont ha ez megtörténik, akkor valószínűleg ez azzal jár, hogy közelebb kerül a demokratikus elvekhez, és akkor nekem meg rögtön kevesebb bajom lesz vele. Ugyanis én nem akarom senki pusztulását, ahogy fogalmaztál, én pusztán normális politikusokat szeretnék.

Viszont a Magyar Gárdát nem lehet állami keretek közé emelni. Párthoz kötődik. A rendszerváltáskor nem az volt az elvárás a Munkásőrséggel szemben, hogy alakuljon át nemzetőrséggé, hanem az, hogy szűnjön meg. Nem véletlenül.

picur3ka 2009.06.28. 10:53:51

Jo iras.

Szerintem, amig a kozallapotokban javulas nem mutatkozik, mind a Jobbik, mind a Garda nepszeru marad, talan meg novelni is tudja nepszeruseget.

Attol tartok, a ciganybunozesrol nem beszelni fele vonat - azert, mert karos hatasu, jogos - lehet, hogy elment mar, bizonyos foldrajzi helyeken, mindenkeppen.

Nem szabad elfelejteni, sokan azert szavaztak a Jobbikra, mert ok nem voltak 10-20 evig a parlamentben. Majdani kiabrandultsaguk jelentos lehet, nem vitatom.

stulquec 2009.06.28. 15:20:38

Nem minden cigány bűnöző ez tény. De azért vannak olyan bűnözési formák, amikben - nyugodtan kijelenthetjük - szinte csak ők vesznek részt az országban. Tegnap pl. csak cigány kurvákat lehetett látni a siófoki Petőfi sétányon és környékén. Akinek szintén csak cigány stricikkel beszélgettek. Csak cigány csaj jött oda hozzám, szorosan átölelve, miközben az enyves kezeit, a zsebem felé csúsztatta.

A Jobbik, sem mondja, hogy minden cigány bűnöző. Mindössze annyit, hogy vannak olyan bűnözési formák, amik az ember életét teljesen megkeserítik, és ezt szinte 100%-ban a cigók követik el.

Ilyenkor jönnek a ballibek és fajvédők azzal, hogy " de hát a magyarok sikkasztanak, bankot rabolnak stb". Igen, abban lehet mi vagyunk többségben. (bár én ebben is kételkednék, a cigok itt is felülreprezentáltak) de ha egy bankot kirabolnak, vagy lenyúl egy cég 2 milliárdot, abból nekem közvetlen veszteségem nem származik. De ha az utcán pofán ver egy cigány mert nem méltóztatom neki cigit adni, vagy esetleg lenyúlja a mobilom, akkor pláne magasról tudok arra szarni, hogy melyik bankból loptak el éppen 2 milliárdot.

Így működik az átlagember, nem véletlenül kapott a Jobbik annyit amennyit.

DeMarco 2009.06.28. 15:35:55

@Fedor: Mi van veled? Hétvégente nem szoktál aktív lenni. :))
Az hogy én elismerem, hogy a Jobbiknak konszolidálódnia kell az nem jelenti azt, hogy ők is így érzik-e ezt. Nem lehet a fejükbe látni. Ha hosszútávra terveznek, akkor előbb-utóbb el kell mozdulniuk olyan irányba amivel nagyobb tömegeket is meg tudnak szólítani. De ezt elérhetik azzal is, ha valahogy átverik a közbiztonságra vonatkozó javaslataikat és azok látványosan beválnak. És ha el is tudják úgy adni, hogy ezt ők csinálták... De úgy gondolom, hogy 2/3-os fidesz mellett, ellenzékből erre vajmi kevés esélyük lesz. De ha kellenek a kormányba, akkor lehet ám ez feltétel is...
"Normális politikus"-t tényleg jó lenne látni. Bár ilyen nagyon kevés van, úgy kell őket nagyítóval keresni... :)))
Én vitatkoznék azon, hogy a Magyar Gárdát nem lehetne nemzeti gárdává tenni. Nyilván én se úgy gondoltam, hogy a mai formájában kellene integrálni, sok átalakítás után lehetne csak, például függetlenítenie kell magát a pártoktól. De nem reménytelen sztem. Ami a munkásőrséget illeti nekik azért kellett megszűnniük, mert a múltjukban több sötét ügy volt és valóban nagyon szorosan kötődött a komcsikhoz és veszélyes volt őket megtartani. De a feladat amit elláttak, ha nem számolom a politikait, hasznos volt. Mint ahogy hasznosak a polgárőrök is a településeken.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.28. 16:04:52

@DeMarco: Sajnos dolgoznom kell, ezért vagyok folyamatosan gép előtt. És hát néha lazítani is kell :-)

wacak 2009.06.28. 18:32:48

Még sajnos mindig a Jobbik a legtisztább párt.

És gusztustalan az örvendezés a liberálbolsevik oldalról, hogy a több százból egy esetben egy fehér ölt, nem pedig cigány.

Ettől függetlenül a liberálisok kipsztulnak a parlamentből, a jobbik pedig második erővé lép elő a Fidesz után.
A cigányokba pedig bele lesz verve a munka és szépen asszimilálódnak, ahogy azt kultúrnépeknek illik, és a cigánykultúrát, azt az értéktelen mocskot ledobják.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2009.06.28. 21:41:31

@wacak: Ezt ("...és a cigánykultúrát, azt az értéktelen mocskot ledobják")te komolyan gondolod? :S:S

TD223 2009.06.29. 11:34:13

Mindenesetre megmutatkozott megint, kik tartoznak az antimagyarok listájára.

Helyes válasz:

www.bombagyar.hu/index.php?post=2345


(És azért ne csináljunk úgy, mintha nem lennének jogos aggályok az üggyel kapcsolatban. Minimum oltári nagy balfaszságra vall, hogy ennyi hónapba és DNS mintavételbe tellett az áldozattól pár méterre lakó tettes elfogása.)

valójábannemberci 2009.06.30. 01:34:02

@immortalis: na igen, ezen én is néztem.
az oly sokszor (némileg jogosan) visszasírt "boldog békeidőkben" (a kiegyezéstől az első világháborúig), és részben a horthy-korszakban bizony volt egy nem is elhanyagolható létszámú cigány elit, akiknek a magyar kulturális javak megteremtésében és ápolásában nagyon nagy szerepe volt.
csak aztán ezt a művelt elitet elvesztették, mert egyik időszakban a faji származásuk miatt üldözték és irtották őket, s ez elől menekültek, a másik korszakban meg burzsuj-közelinek találtattak, így vagy megtörtek, vagy meghaltak, vagy megszöktek. itthon már alig vannak, bár felnövekvőben vannak újabb generációk (és itt nem a haknizókra gondolok, hanem mondjuk a lakatos béla projektben tehetséggondozott romákra).

a háború után maradt itthon egy kisebb réteg, a vidéken még keresett szakmunkákat űzők (teknővájók, kosárfonók, vályogvetők, lábosfoltozók stb.), őket idővel vagy felszívta, majd utódiakkal együtt bedarálta a monoton téeszesítés, meg a szocialista iparosítás, annak bedőlése meg teljesen padlóra küldte őket, vagy nagyon kevesek megmaradtak a szocializmusban még az eredeti mesterségüknél, de ha tovább is adták, ugyan kinek van ma szüksége ezekre a hagyományos kétkezi munkásokra? ők még talán megmenthetők lennének, hiszen manapság egyre komolyabb a szakmunkáshiány.

a háború után a megmaradtak nagyja viszont az a réteg, amelyik így, vagy úgy, de mindig fennmaradt, még megvoltak a vándoréletből eredő túlélési képességeik. viszont műveltség terén jelentősen elmaradtak az elittől. őket volt mindig is a legnehezebb felzárkóztatni, de időnként a kényszer nagy úr volt, mindkét oldalon.

Nzoltan 2009.06.30. 08:30:00

@immortalis:

Hát a cigány kultúra olyan, amilyen. Romológiát is azért tanulnak egyetemen, mert annál nagyobb kamu tantárgy nincs a világon. Viszont lesz róla papír. De ettől nem megy előre az ország, nem lesznek fizikatanáraink, nóbeldíjas kutatóink.

A kultúra fokmérője az építészet. Abban benne van a szorgalom, a gondolat, a tradíció, a fejlődés. Ja, hogy a cigányoknak olyan nincs és nem is volt? Ne felejtsük el, magyarok is a jurtában kezdték aztán letelepedésük után hamar el is felejtették. A cigányság pedig olyan veremházakból lett kirántva a hatvanas években amilyenekben az avarok laktak ezer évvel ezelőtt, pedig nekik is volt néhány száz évük kikúpálódni.
Zenészeik nagyrészt máig is a magyar műdalokból élnek.

Ja, cigány kultúra. Az igazi cigány kultúra az a rombolás, az udvar közepére szarás(lásd RTL hiradó, és a régebbi hepatitiszes buli).
Az a maradék kis kultúrácska ami megmaradt, már nem érdekli majd Dzsenifert, Máriót, Ronaldót.

Már nevük sincs.

Nzoltan 2009.06.30. 08:33:35

@berciXcore:
Most ne szarjuk már össze magunkat egy kis cigányüldözéstől. A kárpátmedencében nincs olyan nép, akit még nem üldöztek valamiért. Divat lett ez a cigányüldözéses duma.

_dave_ (törölt) 2009.06.30. 09:51:07

fedor, akkorát akartál fingani, h közben beszartál.

1. úgy mocskolódsz, fater, hogy az életedben nem olvastad még a kurucot. ha olvasnád, akkor tudnád, hogy 8-10 ponton kérdőjelezik meg a tettes egyedüllétét. 2. ki és mikor kért már bocsánatot a fasisztarasszistázásért, amikor kiderült, hogy a gyilkos is egy cigány? nem kéne egy kis önmérsékletet tartani, baszkikám? 3: szkinhed bandi és zsiráf jobbikos alkalmazott? és? felháborodsz a kedvemért simor andráson, gyurcsányon, kókán, akik sokkal nagyobb károkat okoztak ennek az országnak, mint ez a két debil? vagy mikor veszed elő veres jános két fiát?

próbálsz a kiegyensúlyozott és mértéktartó képében tetszelegni, de csak egy szar puhatestű maradsz a szaros gatyáddal. 35 évesen több agyad lehetne egy földigilisztánál.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.30. 10:22:10

@_dave_: Nekem tökéletesen megfelel a földigiliszta. Okos állat az :-)

DeMarco 2009.06.30. 10:38:32

@Fedor: Látom új rajongóid lettek.. :))

valójábannemberci 2009.06.30. 14:25:08

@Nzoltan: Ja letelepedtünk, és a kialakulóban levő városokban _európai_ mintára kezdett szerveződni a lakosság, vidéken még pár száz évig ugyanúgy földbe ásott kunyhókban éltek a _magyarok_. A nagy építkezések _európai_ mintára történtek, javarészt _európai_ mesteremberek tervei alapján, _európai_ stílusokban (de ha azt mondod, hogy a zsámbéki, a jáki templom, vagy hogy a visegrádi vár is netán magyaros lenne, akkor teljes nyugalommal röhöglek ki).
Tehát a városi kultúrában nem sok magyaros volt, egészen a romantikáig, az építészetben is csak a szecesszió vette elő a népies motívumokat. Addig nem sokban különbözött a városi lakosság az átlag-európaiaktól.
Az oktatásban is, bár lett egy pécsi egyetemünk, utána meg még pár másik, a nagyok még nagyon sokáig _európai_ egyetemeken tanultak, úgy mint Leuven, Párizs, Bologna, stb.

Szóval ennyit az elméletedről.

Nzoltan 2009.07.02. 09:15:19

@berciXcore:

A letelepedés erről szólt. Szent István nem véletlenül vette fel a kereszténységet, nem akart konfrontálódni a többi nyugateurópai országgal. tulajdonképpen asszimilálódott.
Aztán elkezdtünk európai mintára építkezni, minden stílus évszázados lemaradással ért el hozzánk. Ez inkább a szakrális építészetre igaz. A jobbágyság később már a saját stílusában, népi motívumakkal keverve díszítette a házát. Az arisztokrácia más. Mindig divat után mentek, magyarnak lenni pedig az ezernyolczsázas évek elejétöl lett divat. Addig Pesten és Budán is a német volt a berszélt nyelv. Ami még nagyon értékes, az a székely építeészet, a fiatornyos templomokkal, udvarházakkal. Nálunk Koós Károly hozta divatba a századfordulón.
Érdekes végig utazni erdélyt, mert minden építészeti érték a székelyektől, és a monarchia alatti időkből származik. A románok semmit sem tudtak hozzátennia az elmúlt nyolcvan évben.

Nzoltan 2009.07.02. 09:39:14

@berciXcore:
A cigányság valamiért megragadt a gödörnél, és a szekérnél.

Most éppen az a kérdés, hogy ha a magyarság és a többi idetelepült és itt maradt népség asszimilálódni tudott, akkor a cigányságnak miért nem sikerül?

A cigány politikusok meg kurvák. Akármilyen probléma vetődik fel, a második mondatuk után valahogy mindig a pénz jön szóba.

valójábannemberci 2009.07.02. 15:51:24

@Nzoltan: de ezzel megint nem vagyunk sehol. btw a román építészethez nem erdélybe kell menni, hanem a román területekre. a városi építészet azért ott is jelentőseket alkotott. nem a román kommunizmusban tanultak meg csak építkezni. az más kérdés, hogy akkor épültek a legvadabb, megalomániás állami képződmények.

ami meg a cigányság letelepedését illeti: a jászokkal szinte együtt érkezett romungrók teljesen jól beilleszkedtek. pont annyira, mint az egyedi jogállást élvező jászok. ugyanígy sajátos jogállása volt a romungróknak is. a jászok miatt mégsem panaszkodik senki. a két csoport egyébként nagyon hasonló módon illeszkedett be a "közmagyarságba", ki-ki a maga tudását hozzáadva a nagy közöshöz.

az oláh és a beás már más kérdés.
ez is fontos, hogy ha már cigányokról beszélünk, akkor próbáljuk meg kideríteni miféle. amikor a török után betelepítették az oláhokat, már akkor ég és föld volt a különbség köztük és a romungrók között.
egyébként az is érdekes, hogy egy oláh cigány és egy romungró, még ha azonosan is öltöznek fel, egyből kiszúrja a másikról, hogy miféle. a beásokat meg még könnyebben ismerik fel. róluk még a romungrók is azt mondják, hogy a nagy fogyatékos arány amiatt van, mert a legkisebb törzs, viszont csak törzsön belül házasodnak.
ahogy egyébként az oláhok is, csak belőlük több van, nagyobb a genetikai változatosság. a romungróktól viszont sosem volt idegen a vegyes házasság, de nem másik törzsbe, hanem többnyire a velük egy területen élő jászok, vagy az azokba szinte nyomtalanul felszívódó kunok közé.

legalábbis én így tudom az olvasmányaim alapján. aztán lehet, hogy itt-ott ez azóta már lassan megváltozott. ha valami megváltoztathatta, az akkor viszont a romungrók ellen is irányuló ellenségeskedés, és nem az oláhok és beások részéről. hanem azok részéről, akinek minden cigány ugyanolyan.

hiszed vagy sem tehát, a romológiának van értelme.

eszkep 2010.01.22. 13:28:04

Annak az értelmi fogyatékos hülyének, aki írta ezt a blogbejegyzést, csak halkan megjegyzem, hogy nem a Jobbik utalt az elkövető származására, hanem a polgármester.
Szánalom ez a blog...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.22. 13:35:40

@eszkep: Örülök, hogy ez az egyetlen dolog, amibe bele tudsz kötni :-) Persze, először a polgármester, de aztán ennek nyomán simán felvették az eszköztárba.

Amúgy az általad beszúrt ténnyel annyira tisztában vagyok, hogy külön posztban is foglalkoztam vele, ha esetleg szeretnéd idegesíteni magad, nézd meg azt is :-)

fedor.blog.hu/2009/09/30/a_cinizmus_magasiskolaja

A jelzőid amúgy téged minősítenek, de ha így tudod csak levezetni a frusztrációidat, akkor hajrá...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0